De Welsumer kippen nemen een vaste plaats in

WELSUM.- Op 1 november a.s. staat er in Welsum weer iets bijzonders te gebeuren. Tot in verre uithoeken van de wereld is Welsum bij hoenderliefhebbers bekend door het rond het begin van de vorige eeuw ontwikkelde ras het Welsumer Hoen. Het ras staat bekend om haar grote bruin gespikkelde eieren en haar fraaie diepe kleuren. Naar verluidt heeft ook Prins Charles van Engeland de hoenders in zijn collectie.

De populariteit van het ras is nog steeds groot. Niet in het minst is dit te danken aan de inspanningen van de Welsumerclub. Deze club heeft als doel de instandhouding van het Welsumer hoen en de Welsumer krielen. De vereniging is op 1 november 1969 opgericht en viert haar 50 jarig jubileum met een grote show van Welsumers en Welsumer krielen in dorpshuis De Bongerd, Kerklaan 22, 8196 KW in Welsum. Daar zijn de hoenders van de leden na de keuring te bewonderen. Tevens gaat de viering gepaard met een keuring van de ingezonden eieren. Hiervoor is de vermaarde keurmeester van eieren John Lobb uit het Verenigd Koninkrijk gecontracteerd. Op de show is evenals 10 jaar geleden op zaterdag de tafel met verschillende tamme kleindieren te bewonderen. Om het feestje compleet te maken houdt de Welsumerclub een compleet vernieuwde uitgave van het boek “De Welsumer” ten doop. Dit prachtige boek beschrijft de geschiedenis van het ontstaan van het ras en de club, de raskenmerken van de Welsumers en de verzorging van kippen in het algemeen. Het boek is te koop tijdens het evenement. Openingstijden voor het publiek: vrijdagavond 1 november vanaf 19.30 tot 22.00 uur en zaterdag 2 november vanaf 9.30 tot 15.30 uur. De toegang is gratis. De Video Club Welsum heeft enige jaren geleden een nog steeds actuele dvd gewijd aan het ontstaan van het ras met veel wetenswaardigheden. Ook deze DVD is daar te koop.

Het Welsums Cultuur Genietschap, dat zich beijvert voor de instandhouding en het uitdragen van de Welsumse cultuur en regelmatig met activiteiten van zich laat horen, heeft in de aanloop naar de viering van haar 15-jarig bestaan volgend jaar de jubileumshow van de Welsumerclub aangegrepen om de Welsumse gemeenschap wederom een cadeau te geven. Dit maal in de vorm van op twee plekken bij de invalswegen aan de dijk te plaatsen in staal uitgesneden Welsumer hoenders. Het bestuur van de Welsumerclub zal op 1 november a.s. om 16.00 uur ter hoogte van de invalsweg naar de dorpskern de beelden onthullen. Exact 50 jaar na het ontstaan van de club.

woensdag 30 oktober

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws