Deel 3 (slot) Joke en Ton van Schie: 27 april 2019 één jaar Villa Archez

Twello- De droom achterna. Wie wil dit nou niet. Het koude, natte Nederland verlaten voor een land waar 320 dagen de zon schijnt. Voor de Twellonaren Joke en Ton van Schie is deze droom uitgekomen. 27 april 2019 is het een jaar geleden dat zij hun Bed & Bedbreakfast Villa Archez in Spanje (Andalusië) openden. Hoe gaat het nu met Ton en Joke?

Hoe was de zomer 2018 in Villa Archez?
In augustus was het prachtig weer. We hadden boekingen staan bestaande uit vele nationaliteiten maak ook een gezin uit de Posterenk met hun kinderen en aanhang. Zij vierden hun 30 jarig huwelijk. Wij hebben samen een fantastische week gehad. Op een gegeven moment zaten wij vol met onder ander Duitsers, Zweden, Spanjaarden en Engelsen. Erg leuk met z’n allen, samen aan het ontbijt. En een week later kwam er een Frans gezin met twee jonge kinderen. Dus we waren internationaal goed vertegenwoordigd. Maar super leuk. Iedereen geeft z’n eigen invulling aan de vakantie. De één komt voor natuur, de ander voor cultuur. Sommige gasten komen voor het zwembad de ander voor het strand dat op nog geen half uur van onze B&B ligt. De één wil een actieve vakantie. Er zijn veel wandelingen mogelijk, fietsen, (E-) moutainbiken, abseilen en nog veel meer. De ander wil zonnen en een boek lezen. Alles is mogelijk in en/of vanuit onze locatie. En er is een duikschool, aan de kust, die gerund wordt door Nederlanders. Je kan er duiken maar ook snorkelen behoort tot de mogelijkheden.

Maar augustus gaf ook stress. Het was een drukke maand maar ons zwembad werd steeds groener. Pfff, dat wil je niet. Wat wij ook deden, het water werd niet helder. Maar met zoveel gasten moet het goed zijn dus snel een oplossing zoeken. Een nieuw filter was de oplossing. Die is er gekomen en we konden weer (even ) rustig slapen. Ons huis heeft vloerkoeling. Maar of dat genoeg zou zijn? Dus de elektricien erbij en we hebben op iedere kamer een airco laten plaatsen (tevens verwarming voor de wintermaanden). Tussen de boekingen door en met de feestdag, Maria Hemelvaart er tussendoor, is het gelukt. En we hadden nog een “Ik vertrek” momentje. Ton kwam uit de tuin. Zat letterlijk onder de shit. De slang van de septictank zat verstopt en hij vroeg of ik even wilde helpen. Nou dat was een karwei. Het was maar even of ik zat ook helemaal onder en het viel niet mee om de slangen aan elkaar te koppelen. We zouden die middag nieuwe gasten krijgen. Gelukkig waren zij verlaat. Wij hebben snel een douche genomen bij het zwembad en toen de gasten kwamen waren wij weer fris en schoon in de kleren.

Hoe ging de zomer verder?
September was ook een drukke maand . Veel bekenden en onbekende mensen kwamen naar Villa Archez. Met mijn verjaardag begin september zaten we ook vol en werd ik echt verwend. Vooraf al uitgenodigd voor een etentje en op de dag zelf, waren er cadeautjes. Is toch raar je eerste verjaardag ver van je familie en vrienden vieren. Maar het was super gezellig. Als ik terugdenk hebben we veel trouwdagen en verjaardagen gevierd. Het was altijd weer gezellig. Even iets extra’s, slingers ophangen, een flesje Cava. En soms vierden we het samen met een heerlijke bbq. Ook in oktober hadden we veel Nederlandse gasten.

Waren er ook gasten de laatste maanden van 2018?

Wat wij niet hadden verwacht was dat het seizoen eigenlijk gewoon doorliep. De gasten die in de maanden november en december kwamen hadden een andere invulling dan de “zomer”gasten. Er werd heel veel gewandeld. Maar ook waren er gasten die naar de Sierra Nevada gingen, Cordoba werd bezocht, de Caminito del Rey (koningspad) gelopen. Eind november ben ik nog een keer terug gegaan naar Nederland om een bezoek aan de oogarts te brengen. Ik ben weer met gasten naar Malaga teruggevlogen. Wij kenden hen van de motorclub de RAM uit Raalte. Het was de laatste week van november maar we hadden geweldig weer. En menig keer zijn we samen naar het strand geweest. Heerlijk relaxen. En een van deze gasten heeft als laatste, in 2018, een duik in het zwembad genomen. Dat was met een watertemperatuur van 15 graden, best een uitdaging. Al met al hebben wij in 2018 zoveel familie, vrienden, oud collega’s, bekende en onbekende gasten ontvangen in Villa Archez, in alle leeftijden. Telkens weer anders maar iedere keer weer leuk.

Op naar kerst en oud en nieuw in Villa Archez
De eerste weken van december hadden we geen gasten. Wij wilden klussen, het huis van binnen sauzen en de serre opnieuw inrichten. Ook onze woonkamer hebben we wat aangepast naar onze stijl. Net voor kerst kwamen er weer gasten. Zij waren ook in september geweest en wilden graag kerst en oud en nieuw in Villa Archez vieren. We hadden de kerstversiering opgehangen en natuurlijk stond de kerstboom, compleet met verlichting, er ook. Toch een andere kerstbeleving, overdag volop zon maar de avonden koelden af. Maar we hebben samen heerlijk gegeten en met een kaarsje op de tafel voelde het toch kerst. In Spanje wordt alleen 1e kerstdag gevierd maar dat maakt ons niet uit.

Op naar de jaarwisseling. Wordt het anders gevierd in Spanje?
Na kerst kwamen er 2 gasten bij. Ook zij waren al eerder geweest maar haar verjaardagscadeau was; oud en nieuw vieren in Villa Archez. Op oudjaarsdag hebben onze gasten oliebollen gebakken op het terras. Het was stralend weer maar de oliebollen smaakten er niet minder om. ’s-Avonds hebben we de champagnefles opengetrokken. Om 24.00 uur was er vuurwerk en het knalde goed in het dal. Maar er lagen vast veel mensen vroeg in bed want een gedeelte van de tegenoverliggende dorpen zat zonder stroom.

Een nieuw jaar, een nieuw begin.
Op 4 januari hebben we onze laatste gasten uitgezwaaid en hebben wij de sauskwast weer gepakt want we waren nog niet klaar. In totaal 75 liter saus ging er op de muren en plafonds. Alles weer lekker fris en op naar seizoen 2.

Zijn er nog dingen wat jullie is tegengevallen?
Even een stilte. Ja dat wel. Toen onze gasten weg waren werd het tijd om een tandarts te zoeken. Ik heb 3 praktijken gemaild met de vraag of wij een afspraak kunnen maken. Nou geen enkele reactie.

We zouden begin februari inspectie krijgen voor onze B&B. De beste man had een afspraak gemaakt op dinsdagochtend om 10.00 uur. Om 12.00 heb ik hem een berichtje gestuurd of hij nog zou komen. Ik kreeg direct een berichtje terug. Nee, hij zou niet meer komen. Hij zou woensdagochtend om 10.00 uur komen. Wij weer wachten, wachten en toen ik na een paar uur weer een berichtje stuurde of hij nog zou komen was er totale “radiostilte”. Helemaal niets. Maar half maart trok hij zelf aan de bel voor een afspraak en hij is inmiddels geweest. En zo kunnen we nog wel even door gaan. Dit zijn dingen, ik weet het zeker, dat gaat nooit wennen. Je moet het loslaten maar wij zijn controlfreaks en dan is dit echt heel lastig. Maar het leven hier is super. Natuurlijk 320 dagen zon. Dat verveeld nooit. Het runnen van een B&B was natuurlijk nieuw maar het gaat ons goed af. De gasten zijn tevreden. Zijn tevreden over de bedden, het eten, men voelt zich thuis. Een groter compliment kun je niet krijgen. Het is soms hard werken maar dat is niet erg. Het is anders werken dan van 9.00 tot 17.00. Er zijn ook tijden van rust en veel minder hectisch.

Wat missen jullie?
Natuurlijk familie, vrienden en bekenden. Dat we minder missen dan dat mensen vaak denken komt ook dat ons leven hier zo anders is. Ons leven bestond voor een groot gedeelte uit werken en sporten. Wij hebben nu zo’n ander ritme in zo’n andere omgeving dat missen niet het goede woord is.

Als je het dan wel over missen hebt dan is er toch wel iets. Het spontane. Even de fiets pakken en een terrasje pakken met vrienden. Spontaan even op bezoek bij familie en vrienden. Dat kan niet meer. Geen Klompenweekend meer. Toen de foto’s voorbij kwamen was het even slikken. Daar waren wij ieder jaar bij en nu zitten we 2500 km verder. Maar we krijgen er ook veel voor terug. Een eigen B&B op een prachtige locatie, een fijne plek om te wonen. Prachtig weer en een mooie natuur. Een nieuw leven. En als er familie en vrienden en bekenden komen is het echt quality-time. Dat is anders dan dat je een avond bij elkaar op bezoek gaat.

Maar wat zeker veel goed maakt zijn de vele, gezellige gasten die wij hebben gehad. Gasten die voor de 2e keer in een jaar bij ons zijn geweest en die dit jaar drie keer bij ons komen. Heel gezellig en voor ons een super compliment. En hopelijk komen er in ons 2e seizoen weer nieuwe gasten richting Villa Archez. Wij genieten van een heerlijk leven in ons geliefde Spanje en als wij onze gasten een heerlijke vakantie kunnen bieden dan zijn wij dik tevreden.

Kom een kijkje nemen bij Villa Archez en geniet.
Bent u nieuwsgierig geworden naar de Bed & Breakfast van Joke en Ton? Neem dan vooral eens een kijkje op www.villa-archez.com. Ook kunt u de avonturen van Joke en Ton volgen op hun facebookpagina: https://www.facebook.com/villaarchez/ of Instagram. Uiteraard zijn zij bereid om hulp te bieden voor het boeken van een vlucht of het huren van een auto.

woensdag 17 april

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws