Delen van kennis en ervaring De Duurzame Huizen Route is een platform waar huiseigenaren hun kennis

Twello- Maandag vierden Anton en Nelly Klunder hun diamanten huwelijksfeest samen met hun vier kinderen, acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen, overige familie en bekenden. Het bruidspaar woont sinds twee jaar met veel plezier aan de Hackfortweg, waar burgemeester Penninx het bruidspaar namens de gemeente Voorst kwam feliciteren.

Wilp Achterhoek

Aan de Leemsteeg werd in 1930 Anton Klunder geboren, een van zeven kinderen. Hij bezocht de lagere jongensschool in Duistervoorde en toen hij van school kwam was het volop oorlog. Op de boerderij van Slijkhuis aan de Heeringstraat vond hij werk voor twee dagen en de rest van de week moest hij thuis helpen. Ze woonden vanwege de oorlog ook een tijdje in het kippenhok. Op zijn vijftiende begon hij bij Wagemans, een teler van groente en fruit, die zijn producten onder andere op de markt in Apeldoorn verkocht. Anton besloot dat hij geen boerenknecht meer wilde zijn en op zijn achttiende ging hij aan het werk bij de smederij van Santhuis/Kuis in Wilp. Daar maakten ze bijvoorbeeld ook onderdelen van graanmaaiers. Intussen had Klunder zich bijgeschoold op de avondschool. Geleidelijk leerde hij alles van het vak en ging hij alleen op karwei. Een klus die hij zich nog herinnert was het maken van de zelfdrinkers voor vee.

Toen hij aan de slag kon bij de vleescentrale van Linthorst als onderhoudsmonteur, nam hij ontslag bij de smid. Hij maakte bij Linthorst het begin van de automatisering mee en bracht het tot hoofd technische dienst. Toen Anton van Linthorst naar Friki ging werd hij al snel ook daar hoofd technische dienst. Toen Friki uit Twello vertrok heeft Wolff Vlees hem overgenomen. Hij wist immers alles van de machines en de techniek.

Op zijn zestigste kon hij gebruik maken van de VUTregeling.

Twello

Nelly Spitholt werd geboren aan de Duistervoordseweg, waar haar vader fietsenmaker was. Ze ging naar de meisjesschool op Duistervoorde en toen naar de Mulo in Deventer. Ze wilde graag kraamverzorgster worden, maar vanwege de oorlog was dat onmogelijk. Na de kostschool in Keijenborg ging ze aan het werk op diverse adressen in Deventer en Twello. Ze werkte ook nog in de winkel van Albert Heijn in Twello. Haar vader had inmiddels ook een taxibedrijf en garage. Dat had het voordeel dat zij al vroeg haar rijbewijs haalde.

Huwelijk

Begin jaren vijftig leerden Nelly en Anton elkaar kennen op de dansvloer bij De Zon en op 25 september 1957 trouwden ze, een dag voor zijn 26e verjaardag. Het jonge paar ging wonen aan de Oude Rijksstraatweg in Twello waar ze zes weken na zijn broer introkken. Zes jaar later kregen ze een eigen vrijstaand huis aan de A. van Ostadestraat, hier werd hun laatste kind geboren. Na 29 jaar verhuisde het echtpaar na de Mozartstraat, waar ze 22 jaar bleven. De grote tuin leverde onder meer groente voor de hele familie. Na al die jaren met veel plezier huis en tuin te hebben onderhouden deden ze twee jaar geleden een stapje terug. Ze vonden een fijne bungalow aan de Hackfortweg met een kleine tuin en alles gelijkvloers.

Vader Klunder kluste vanaf zijn 60e volop in huis en bij zijn kinderen, bijvoorbeeld het aanleggen van verwarming. Moeder Klunder deed het huishoudelijk werk, was actief bij KPO, waar ze ook een bestuursfunctie vervulde. En nog elke dinsdag gaat ze naar de handwerkclub.

woensdag 27 september 2017

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws