Kerstconcerten De Trossen Los

TWELLO-

Ook dit jaar verzorgt het shantykoor De Trossen Los weer een eigen kerstconcert; en wel twee keer. Op zaterdag 14 december vindt dit plaats in de Dorpskerk in Twello, en op woensdag 18 december in Het Boshuis in Klarenbeek. Het bekende shantykoor zal dan weer een bijzonder repertoire van eigen kerstliederen vertolken. Het koor is al vanaf 2011 één van de vaste deelnemers aan de traditionele Kerstzang inloopmiddag in de Twellose Martinuskerk. Die Kerstzang inloop is op zondag 15 december, van 13.30 uur tot 15.30 uur. Tijdens de kerstconcerten kunnen de aanwezigen genieten van een serie stemmige èn vrolijke Nederlandse kerstliederen. Maar ook prachtige Duitse en Engelse kerstliederen zullen ten gehore worden gebracht. Natuurlijk vergeet dit shantykoor met deze Kerst de zeelieden niet. Het koor zal ook enkele kerstliederen zingen wwarvan de inhoud duidelijk een eerbetoon is aan al die hardwerkende zeelieden in het verleden en heden. De Trossen Los zangers en muzikanten nodigen u uit om op zaterdag 14 december en/of op woensdag 18 december dit kerstconcert mee te vieren. Er zal ook volop gelegenheid zijn om diverse traditionele kerstliederen van harte mee te zingen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur, maar u bent al welkom vanaf half acht. De toegang voor elk concert is € 6,=. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Primera Oonk in Twello (concert Dorpskerk) en supermarkt Imanse in Klarenbeek (concert Klarenbeek).

woensdag 20 november 2019

Deel dit bericht

Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni 2018

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december 2017

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december 2017

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november 2017

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november 2017

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november 2017, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september 2017

Deel dit bericht

Burgemeester helpt mee met opruimen zwerfafval

Twello- Heeft u het gezien zaterdag? De zwerfafvalruimers van de Groene Dorpskerk Twello zijn weer aan het opruimen geweest. Ditmaal met hulp van de burgermeester Paula Jorritsma- Verkade. Omdat zij nog niet zo bekend is in het dorp kon ze vrij meelopen, zonder direct aangesproken te worden. Een prachtige zonnige dag. Maar ook veel wind de afgelopen dagen en daardoor veel papier in de bosjes. Paula heeft al enige ervaring met zwerfafval. Ook in haar huidige woonplaats Woudrichem hielp zij mee met opruimen. Dat was te zien. In het centrum van Twello werd elk papiertje uit de plantenbakken geraapt. Wat fijn dat we een burgermeester hebben die duurzaamheid hoog heeft staan.

We begonnen de middag eerst met koffie, gezellig bijkletsen, kennis maken met de burgemeester, en daarna in diverse groepjes de straat op. Het hele jaar door gaan de leden op pad om zwerfafval op te ruimen. Soms alleen, maar ook in duo’s. Via de groepsapp wordt een maatje gezocht om samen afval te gaan opruimen. De een loopt meerdere keren per week, een ander eens per maand. Daar is iedereen vrij in. Misschien heeft u ze al eens zien lopen of heeft u gemerkt dat er minder zwerfafval ligt. De werkgroep is ontstaan vanuit de Dorpskerk, maar er doen ook veel niet-kerkleden mee. De werkgroep faciliteert. Opschonen van het dorp is een taak voor ons allen. Opvallend was dat er minder zwerfafval werd opgehaald. Door statiegeld op plastic flesjes, het niet meer hoeven dragen van mondkapjes was er duidelijk minder afval. Maar er zijn ook veel mensen bewust bezig met duurzaamheid. Maar ook op de scholen is aandacht voor milieu. Een goede ontwikkeling. Wel opvallend dit keer: 5 verpakking Durex. Zo blijft het toch steeds weer leuk en spannend wat aan te treffen. De gemeente doet haar best om de omgeving schoon te houden. Maar dat kan zij niet alleen. Gooi uw afval niet op straat, maar in de prullenbakken, of neem het mee naar huis. Samen kunnen we de gemeente schoonhouden. Wilt u een keer meelopen? Geef u dan op via groenekerk@pkn-twello.nl

De volgende activiteit is op 9 juli om 10 uur.

Een leuke, nuttige en gezellige activiteit!

Werkgroep Groene Dorpskerk Twello

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Zeven geslaagden bij de E.H.B.O. Vereniging Voorst

Voorst- Eindelijk konden de cursisten 21 april op voor het examen Eerste Hulp bij Ongelukken. Trots dat ze zijn geslaagd! In 10 lesavonden hebben zij zich bekwaam gemaakt in het verlenen van Eerste Hulp bij o.a. ongevallen, ernstige bloedingen, botbreuken, reanimatie/AED. Daarnaast kwam ook de EHBO aan kinderen aan bod.

Binnenkort ontvangen de geslaagden, Ellen Dolman, Jacqueline Makkink, Jolanda Witteveen, Lotte Veenhuizen, Roy Veenhuizen, Marleen Mac-Lean en Nicole Ekkers het felbegeerde Oranje Kruis Diploma. Deze zal worden uitgereikt tijdens onze jaarlijkse feestavond.

Bij voldoende aanmeldingen zullen we weer starten met een nieuwe cursus E.H.B.O. Hierin komen alle bovenstaande competenties aan bod. Er wordt veel praktisch geoefend, er zijn lessen met lotusslachtoffers zodat de praktijk heel dichtbij komt. Kortom een belangrijke cursus, waarin veel te leren is. De cursus wordt gegeven in 10 lesavonden verdeeld over een aantal maanden met een examenavond en geldig diploma als afsluiting.

Tevens start zal er in het najaar weer een nieuwe cursus avond zijn voor reanimatie/ AED, dit is 1 avond, waarbij een geldig certificaat wordt behaald.

Als u interesse in één van de cursussen of vragen heeft over het bovenstaande, dan kunt u bellen met Bea Sarink 06-10415987 of een e-mail sturen naar: ehbovoorst@gmail.nl

Veel zorgverzekeringen vergoeden geheel of gedeeltelijk een EHBO cursus. Informeer bij uw verzekering of u hiervoor in aanmerking komt.

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Opening speelveld Grote Wetering een groot feest

Klarenbeek- Op zaterdag 14 mei werd door twee kinderen in aanwezigheid van wethouder Hans van der Sleen gemeente Voorst en wethouder Wim Willems gemeente Apeldoorn het speelveld officieel geopend. Beide kinderen knipten het lint door wat onder een prachtig en kleurige ballonboog gespannen was, waardoor de speelplaats officieel geopend was en het feest kon beginnen.

Het speelveld is gelegen in de nieuwe woonwijk de Grote Wetering in Klarenbeek die grenst aan de Boterbloem. De wijk bestaat uit drie kleine wijkjes en voorziet ook in een speelveld voor kinderen.

De aanhouder wint
Begin vorig jaar kwam een brief van een ouder bij de dorpscontactpersoon Marente Bouman binnen. Een brief met de vraag of er op de speelplaats ook enkele toestellen voor peuters en kleuters gesitueerd konden worden. De speeltoestellen die er reeds stonden waren meer voor oudere kinderen geschikt. Gezien de vele jonge gezinnen werd dat als een gemis ervaren.

In de buurt werd een kleine werkgroep samengesteld die in contact trad met de gemeente Voorst om de wensen te delen en de mogelijkheden af te tasten. De werkgroep ervaarde veel begrip bij de gemeente, maar geld was wel een groot probleem. Het advies om sponsoren te werven was het advies van de gemeente. De werkgroep ging hiermee aan de slag . Wel bleef de werkgroep in contact met de gemeente wat gewoon prettig en opbouwend verliep. Grote sponsoren werden echter niet gevonden, daar de speelplaats op gemeentegrond ligt. Hierdoor kwamen zij niet in aanmerking voor subsidie. Om de draagkracht binnen de buurt te vergroten werd een gezellige picknick op de speelplaats georganiseerd. De plannen werden gepresenteerd en nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners tussen de wijkjes vonden plaats. Men was unaniem voor de aanpak van de speelplaats die zo de ontmoetingsplek voor de buurt kon worden.

Sponsoren
De werkgroep bleef sponsoren zoeken en kwam zo in contact met KNHM (Koninklijke Heidemaatschappij) met de subsidiemogelijkheid van Kern met Pit. Zij gaven wat advies en sponseren ons met een geldbedrag in 2023. De adviseurs van de KNHM waren zeer onder de indruk zoals de buurt gezamenlijk werkt aan realisatie van de speelplaats die de integratie van bewoners binnen de buurt bevordert.

Een sponsor, die onbekend wenst te blijven, wilde de speelplaats verder opvrolijken met een bankje en een picknickset.

Gemeente Voorst
In februari is er door de werkgroep een gesprek aangevraagd met wethouder Hans van der Sleen om uit de impasse te komen van geen budget. Ondertussen had de gemeente alle bestaande toestellen jammer genoeg afgekeurd. De werkgroep ging bewapend met goede argumenten naar het gesprek met de wethouder. Het ijs werd al snel gebroken, de wethouder had een groot bedrag beschikbaar gesteld voor realisatie. Dit bedrag werd door de wethouder uit Apeldoorn Wim Willems aangevuld, zodat er mooie speeltoestellen gerealiseerd konden worden.

Het speelveld met houten natuurlijk uitstralende toestellen ligt er als een pareltje van en voor de buurt uit. Met het bankje en de picknickset is de speelplaats compleet. Zo kunnen de toezichthoudende ouders/grootouders lekker zitten terwijl kinderen van 1-12 jaar alle ruimte hebben om zich uit te leven. Wat een fantastisch resultaat van een prachtig burgerinitiatief.

Voetnood redactie

Foto 1: Publiek luistert aandachtig naar de openingswoorden van beide wethouders

Foto2: Doorknippen van het lint met moeders en kinderen en met hulp van Hans van der Sleen (wethouder Voorst) en Wim Willems (wethouder Apeldoorn) op de achtergrond Jeroen Knoet (KNHM) op de voorgrond Marente Bouman

Foto 3: Initiatiefneemster Annelies Stufken en zoon Jesse, Eva van der Weerd met dochter Loïs knippen het lint door.

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Lollebroekse Cross beleefd perfecte 30ste editie

Wilp-Achterhoek- De tappunten rondom het rodeoparcours deden afgelopen zondag goede zaken. Het was warm, druk en gezellig op het terrein aan de Leemsteeg in Wilp-Achterhoek. Een biertje of een glaasje fris ging er wel in bij het massaal toegestroomde publiek.

De weilenden rondom het rodeoterrein dienden als parkeerplaats voor de bezoekers. `Ik kan me niet herinneren dat we nog een extra wei moesten openstellen in al die jaren`, geeft Jan Tijhuis aan. Samen met zijn collega`s wijst hij iedereen die komt kijken een parkeerplaats. Ondertussen komen in het rennerskwartier de eerste twaalf deelnemers bij elkaar om gezamenlijk de baan op te rijden. Nadat de wagens positie hebben gekozen klinkt het startsein en kan het gaspedaal ingetrapt worden. Tijdens de rodeo is het de bedoeling de concurrentie uit te schakelen. Er werd dan ook volop gebotst en gebeukt totdat er niet verder gereden kon worden. Wie het langst in de baan bleef en nog kon rijden, mocht later op de middag door naar de wrakkenmanche. Verdeeld over 17 rondes kwamen de wagens de baan op.

Veiligheidsregels
Vanuit de jurywagen worden de verrichtingen van de heren en dames coureurs bekeken. Ieder jurylid houdt twee wagens in de gaten en met behulp van de stopwatch worden de gereden tijden geregistreerd. De wagens die langer dan één minuut stilstaan binnen de baan zijn uit de race. Verder moeten alle deelnemers zich uiteraard aan de strenge veiligheidsregels houden. Botsen tegen de bestuurderszijde is uit den boze. Vanwege de jubileumeditie van de Lollebroekse Cross was er een speciale `Back to the 90`s klasse.`In deze manche reden, naast populaire merken uit die jaren, ook een Renault Celtaquatre uit 1934 mee. Voor deze speciale manche hadden zich dertien personen opgeven. Vooraf kwamen ze de baan op en werden ze voorgesteld door Party Harry die in een auto rond werd gereden op de baan.

Grasmaaier
Aan de autorodeo deden zondag 100 deelnemers mee. In de vroege ochtend kwamen ze al naar het terrein omdat de geprepareerde wagens eerst gekeurd moesten worden. Volgens de organisatie is het cross-weekend perfect verlopen vol spektakel, gezelligheid en muziek. Wat 30 jaar geleden begon met 40 wagens is inmiddels geworden tot wat het nu is. Een pracht evenement waar zowel jong en oud plezier aan beleven. Het weekend begon zaterdag met de Lollebroekse Cross. Ruim 150 enthousiaste deelnemers hadden zich opgegeven. Met crossmotoren, brommers, scooters en quads werd gereden op een 500 meter lange baan. Ook was er iemand die met een grasmaaier deelnam. De leeftijden varieerden in leeftijd van 5 tot 65 jaar en ze ontvingen na afloop allen een medaille. In de tent was het daarna feest met de DJ`s Laurens en Remco. Carnavalsvereniging De Lollebroek was blij na twee coronajaren weer een `normale` editie te kunnen organiseren. Vorig jaar kon het evenement in aangepaste vorm doorgaan, maar in 2020 was er geen Lollebroekse Cross. Het publiek was er ook wel weer aan toe en bezocht massaal het evenement.

Uitslagen
1e prijs lichte klasse: Alwin Veldhuis, 2e prijs lichte klasse: Twan Oosthuizen, 3e prijs lichte klasse: Roy Linthorst. 1e prijs zware klasse: Mika Simons, 2e prijs zware klasse: Michiel Jansen, 3e prijs zware klasse: Erwin van Gurp. Klapper van de dag: Remco Beuwer, Wrakkenmanche Licht: Etienne Beuwer, Wrakkenmanche Zwaar: Philip Frederiks. Pre 90’s 1e ronde: Rick Rinkema, Pre 90’s 2e ronde: Jeroen Muller. Beste klapper Pre 90’s: Niels Ypelaar. Best Painted Car:Luca Straatman.

Juryleden langs de baan staan iets hoger en kunnen de race goed overzien.

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Kinderen waren zaterdag piloot

Teuge- Vorige week zaterdag was het een bijzondere dag voor drieënvijftig kinderen in de leeftijd van 6 tot 17 jaar. Zij waren uitgenodigd door Stichting Hoogvliegers zelf een vliegtuig te komen besturen. Drieëntwintig piloten uit de regio en elders uit Nederland bezorgden hen een onvergetelijk dag. De jaarlijkse Hoogvliegers dag in samenwerking met vliegveld Teuge en met hulp van zeer veel vrijwilligers bezorgde de kinderen een brede glimlach.

Hoogvliegersdag
De doelstelling van Stichting Hoogvliegers is om chronisch, terminaal zieke, verstandelijke en lichamelijke gehandicapte kinderen in de leeftijd van 6 tot 17 jaar de dag van hun leven te bezorgen. Ze mogen zelf een vliegtuig besturen. Piloten, beroeps- en privévliegers, stellen hun vrije tijd en vliegtuig daarvoor beschikbaar. Ongeveer vijftien keer per jaar wordt er in Nederland op vliegvelden een Hoogvliegersdag georganiseerd. In Teuge gebeurt dat vanaf 2009 jaarlijks in de maand mei. Zaterdag stonden er 17 vliegtuigen klaar. In de afgelopen 15 jaar beleefden meer dan 11.000 kinderen de dag van hun leven. De Stichting is zelf in het bezit van een ambulance vliegtuig zodat kinderen op een brancard of zittend in eigen rolstoel vervoerd kunnen worden.

Warm welkom
In het van der Valk hotel in Apeldoorn werden de kinderen welkom geheten. Iedereen kreeg een prachtige t-shirt en een pet van de Stichting Hoogvliegers. De t-shirts werden onmiddellijk aangetrokken om even later met de pet op in de cabine van een vrachtwagen, een strike, Amerikaanse politieauto of voorin een ambulance met lawaai van sirenes en getoeter naar het vliegveld gereden te worden.

Drieëntwintig piloten uit de regio of ingevlogen vanuit andere delen van Nederland stonden de kinderen op te wachten. Op het terrein veel gezelligheid.

Met blijde gezichten werden foto’s genomen samen met o.a. aanwezige Star Wars. Er werd gepraat met echte stewardessen en gekeken naar de clown die van ballonnen vliegtuigen maakte. Tevens werd er genoten van de vele lekkernijen.

Rondvlucht
Een half uur durende rondvlucht boven Deventer, Apeldoorn, Zutphen, Bussloo en Twello en zelf piloot mogen zijn. Hoe tof is dat! Enthousiast betraden de kinderen met ouders / begeleiders broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje het terrein. Twee van hen mochten als passagier mee achterin het vliegtuig. Eerst even uitleg over het vliegtuig en hoe de knuppel gehanteerd diende te worden. En dan de lucht in met de zeer trotse piloot aan diezelfde knuppel. Spanning op het gezicht en met een trots glimlach.

Vliegdiploma
Het volbrengen van de vlucht leverde de jonge piloten een diploma op, waarbij de high five niet ontbrak. Vooraf aan de uitreiking werd dit certificaat door beide piloten van een handtekening voorzien. Nog even samen op de foto en dan trots met het diploma “hoogvlieger” huiswaarts.

Een dag met een gouden randje voor iedere betrokkene.

Teuge Airport maakte het mogelijk samen met de Stichting Hoogvliegers.

Denkt u ik wil het werk van deze Stichting steunen dan kunt u doneren op nummer 6747.

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Feestelijke heropening muziektent Terwolde tijdens dauwtrappen

Terwolde- Drie en een half jaar na de start van de grote actie Behoud Muziektent Terwolde staat ze weer als stralend middelpunt in het dorp. Stevige stalen pilaren, een akoestisch plafond met verlichting, fris schilderwerk en nieuwe bestrating. Op 23 januari 2021 werd de grote renovatieklus gestart en nu is de muziektent er helemaal klaar voor: de grote heropening op donderdag 26 mei.

Muziektent hét symbool van verbinding
In de jaren vijftig van de vorige eeuw gaven de initiatiefnemers voor een muziektent in Terwolde al het goede voorbeeld. Zangvereniging Eendracht, Vereniging Dorpsbelangen en muziekvereniging Ons Genoegen gingen gezamenlijk de verbinding aan en realiseerden een prachtige muziektent in de dorpskern van Terwolde. Deze vruchtbare samenwerking resulteerde in een unieke muziekkoepel, welke nadien als voorbeeld werd gebruikt voor veel vergelijkbare gebouwen in heel Nederland.

De verbinding tussen de verenigingen destijds stond ruim drie jaren geleden centraal tijdens de sponsoractie voor een grote renovatie van de in slechte staat verkerende muziektent. Verenigingen, steentjesambassadeurs en bedrijven hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat er een mooi bedrag kon worden gestort in de renovatie-pot. Deze verbinding is nog steeds terug te vinden via het ‘Steentje’ aan de vele sleutelbossen in Terwolde en de samenwerking met lokale bedrijven tijdens de ingrijpende werkzaamheden aan de muziektent.

Nieuwe eigenaar
Sinds het begin van het bestaan van de muziektent was muziekvereniging Ons Genoegen eigenaar op erfpacht, waarbij de grond eigendom is van de gemeente Voorst. Doordat de muziekvereniging de financiële last m.b.t. onderhoud niet meer kon dragen en het voortbestaan van de muziektent daardoor onzeker werd, is besloten om de erfpacht te beëindigen en de muziektent over te dragen aan de gemeente Voorst. Dit betekent dat dit boegbeeld niet zal verdwijnen uit de dorpskern van Terwolde én dat een aantal extra wensen van de vereniging bekostigd konden worden met het geld van de actie Behoud Muziektent Terwolde.

Tijdens Koningsdag heeft Stichting Oranje Comité als eerste de gerenoveerde muziektent in gebruik genomen. De muziektent straalde weer in het dorpshart van Terwolde!

Programma heropening 26 mei 2022
Het stralende middelpunt van het dorp verdient natuurlijk ook een grote heropening. Gemeente Voorst, Dorpsbelangen Terwolde en muziekvereniging Ons Genoegen hebben een gezellig programma samengesteld op Hemelvaartsdag.

Vanaf 7:00 uur kunnen liefhebbers van het dauwtrappen zich aansluiten bij de muzikanten van Ons Genoegen voor de jaarlijkse rondgang met de fiets door het buitengebied en het dorp Terwolde. Het vertrekpunt is vanaf dorpshuis d’Olde Schole. Halverwege de route zijn er voor de vroege vogels weer de gebruikelijke broodjes en koffie/thee, aangeboden door Supportersvereniging Ons Genoegen.

Rond 10:00 uur arriveren de muzikanten en dauwtrappers op het terrein bij de muziektent. Hier staat wat lekkers voor alle deelnemers en bezoekers klaar, verzorgd door vrijwilligers van molen de Ooievaar en aangeboden door Dorpsbelangen Terwolde en de gemeente Voorst. Om 10:30 uur verricht wethouder Arjen Lagerweij de officiële heropening. Iedereen is van harte welkom!

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Burgemeester ontvangt eerste exemplaar DorpsOntwikkelingsPlan

Posterenk- Het allereerste exemplaar van het meerjaren DorpsOntwikkelingsPlan (DOPP) is vrijdagavond 13 mei uitgereikt aan burgemeester Paula Jorritsma-Verkade. Met de overhandiging van het eerste exemplaar van de DOPP werd een periode van bijna twee en een half jaar afgesloten waarin Posterenkers op een interactieve manier hebben gewerkt aan het beschrijven van hun visie op de toekomst van het dorp Posterenk.

Pampus
Burgemeester Jorritsma maakt een kennismakingsronde langs de dorpen en afgelopen vrijdag was Posterenk aan de beurt. Zij werd bij de Wilpermolen welkom geheten door Wim Hengeveld, voorzitter van de Stichting Behoud Wilpermolen. Naast de Posterenkers waren de vele verenigingen, stichtingen, werkgroepen ook aanwezig. Speciaal welkom voor het bestuur en medewerkers van de Gelderse Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK), die het gehele DOPP proces hebben begeleid. Ook werden de beleidsmedewerkers van de gemeente Voorst plus afgevaardigden van de fracties uit de gemeenteraad welkom geheten. Daarna kreeg Vincent Hutten, voorzitter van Stichting Pampus, het woord. Vincent gaf een korte uitleg over de geschiedenis van Pampus, die in 1968 startte in Posterenk in “De Bruutkouwe”. Verder benadrukte hij de doelstelling van Pampus voor de jeugd maar zeker ook voor de andere leeftijdsgroepen. “Pampus fungeert al meer dan vijftig jaar als een bijzonder ontmoetingscentrum.” Vincent wenste de burgemeester een bijzonder goede tijd toe in de gemeente en nodigde haar uit Pampus een keer te bezoeken. David van Peenen mocht vervolgens de burgemeester toespreken namens de inwoners van Posterenk. David woont met zijn familie sinds enkele jaren in de voormalige bakkerij naast de Wilpermolen en was daar zo enthousiast over dat hij inmiddels is gestart met de opleiding om molenaar te worden. Hij gaf de burgemeester een prachtig pakket met vele lokale producten en voor Posterenk kenmerkende artikelen waaronder gemalen meel voor pannenkoeken en een Canadese vlag, de vlag die jaarlijks in geheel Posterenk wordt opgehangen vanwege de bevrijding van Posterenk.

Zelfbewust dorp
Frans Pol, bestuurslid PBO en projectleider DOPP gaf uitleg over waarom het bestuur PBO in 2019 het besluit nam om een DOPP te ontwikkelen. Belangrijkste reden is om zelf meer zeggenschap te krijgen over de ontwikkeling van het dorp Posterenk. Ook legde hij daarin de relatie met de naderende omgevingswet. Hij plaatste dat ook in een historisch perspectief met enkele belangrijke DNA waarden van Posterenk. “Posterenk is een zelfbewust dorp met opvattingen over haar eigen toekomst,” Aldus Pol. Dit besef is sterker geworden vanwege onder meer de aanleg en ontwikkeling van de A1 en aan de andere zijde van het dorp de ontwikkeling van Recreatiegebied Bussloo. Met dit soort grotere infrastructurele ontwikkelingen naast de deur moet je als dorp alert blijven en zelf aangeven wat wel of niet wenselijk is.

Bij de methode die is gebuikt is de inwoner zelf eerst aan zet om aan te geven welke onderwerpen belangrijk zijn voor het dorp en vervolgens daarop een visie te ontwikkelen.

Kinderen
Thijs Hoekman, een van de leden van de werkgroep DOPP begeleidde vervolgens de daadwerkelijke overhandiging van het DOPP Boekje. De kinderen Mette, Mats en Rinske kwamen aangereden in een prachtige oldtimer, bestuurd door Casper Benne. Mette hield een mooi gemaakt nest vast met daarin een versierd ei. Vervolgens mocht de burgemeester samen met de kinderen aan de lintjes trekken waarmee het ei zich ontvouwde en het DOPP Boekje tevoorschijn kwam.

Thijs gaf het belang aan om de jeugd en de kinderen hierin ook zo te betrekken vanwege het feit dat het ook om hun toekomst gaat. Verder gaf hij daarbij nog uitleg over de inhoud van het DOPP en benadrukte dat hiermee de visie fase is afgerond en het nu aankomt op de uitvoering ervan. “Daarin hebben we de samenwerking nodig met de beleidsmedewerkers vanuit de gemeente en we vertrouwen erop burgemeester dat u ons daarin ook zal helpen, ” aldus Thijs in zijn slotwoord. Jorritsma toonde zich verast en was zeer blij met het DOPP omdat daarin het dorp Posterenk medeverantwoording neemt over haar toekomst. Dat kinderen hierin ook een rol speelden sprak haar bijzonder aan. Zij feliciteerde Posterenk met dit mooie resultaat en benadrukte het belang van een goede samenwerking tussen gemeente en gemeenschap.

Burgemeester Jorritsma heeft zojuist het eerste exemplaar van DOPP ontvangen (foto:Gert Nijhof)

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Het Wilps Volksfeest is weer terug met drie dagen feest in de tent!

Wilp- In het Pinksterweekend, op 3, 4 en 5 juni staat de vierentwintigste editie van het Wilps Volksfeest op het programma. Na twee jaar thuiszitten en beperkingen ivm de corona pandemie, zijn we weer terug en gaan alle remmen gaan los in de feesttent op het evenemententerrein aan de Sleedoorn in Wilp. De organisatie is er helemaal klaar voor!

Gratis toegang
Alle registers zijn open getrokken om een gevarieerd programma samen te stellen voor jong en oud en met voor elk wat wils. Het feest is op alle dagen gratis toegankelijk.

Vrijdagavond
Op vrijdagavond trappen we af met vogelschieten. Om 19.30 wordt de schutterskoning uit 2019, Wiljo Smit op feestelijke wijze binnengehaald op het feestterein waar hij het eerste schot zal lossen. Om 22.00 uur is er een spetterend live optreden van Bandje voor de sfeer. Deze zeskoppige allround coverband zet de tent op de kop met top entertainment en een spectaculaire show waarin de bekendste medley’s en alle mega meezingers voorbij komen.

Zaterdag
Op zaterdagmorgen is er een kinderprogramma voor de leerlingen van de basisschool. Om 10.00 uur openen de kinderen het programma met confetti gevolgd door een dorpsloop. Vanaf 11.00 uur is er voor de jongste kinderen een piraten en prinsessen feest en kunnen de oudere kinderen deelnemen aan een zeskamp.

Op zaterdagmiddag is er om 14.00 uur een zeskamp voor vriendenteams. Meld een team aan met je vrienden, buren of familie op wilpsvolksfeest.nl. Het team dat het beste kan samenwerken en de juiste strategie heeft zal de overwinning in de wacht slepen.

Zaterdagavond
Op zaterdagavond is er in de feesttent van 20.00 tot 22.00 uur de uitslagavond van de Dijk van een Dorpsquiz. Op 21 mei wordt de dorpsquiz gespeeld en op 4 juni worden de winnaars tijdens het Wilps Volksfeest bekend gemaakt.

Na de bekendmaking van de uitslag is er live muziek van de coverband Bad Shoes en kunnen de voetjes van de vloer. Om 23.00 uur wordt het stokje overgenomen door feest DJ Magnus die het dak eraf zal blazen en in hoog tempo en met veel energie de allerleukste party hits van de afgelopen decennia ten gehore zal brengen.

Zondag
De zondag begint om 10.00 uur met een kerkdienst van de Protestantse Gemeente te Klarenbeek Voorst Wilp die in de tent zal plaatsvinden. Voorganger in deze tentdienst is Kees Bulens uit Apeldoorn en het Livinuskoor uit Wilp verleent haar medewerking aan deze dienst. Aansluitend is om 11.30 uur een optreden van het Shantykoor D’Ieselsingers uit Deventer en om 13.00 uur gaat het koppelklaverjassen van start waarvoor koppels zich vanaf 12.30 uur kunnen inschrijven.

’s Middags is er gelegenheid om op het terras onder het genot van een drankje gezellig bij te praten. Er is livemuziek van de coverband Relevel uit de Posterenk die de liefhebbers van rock classics op hun wenken zal bedienen. De verloting is om 17.00 uur in de tent en het feest wordt afgesloten met een knallend optreden van de energieke coverband 7 Days Music.

Ook de kinderen hoeven zich niet te vervelen want er is een draaimolen, een springkussen, een stormbaan en een bungee trampoline. Ook hier geldt dat de toegang gratis is.

We hopen je op 3, 4 en 5 juni te mogen begroeten op het evenemententerrein in Wilp.

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

VOORSTER SPORTDAG voor leerlingen basisscholen

Twello- Op woensdag 11 mei organiseerden de Sportplusleerlingen van het Veluws College Twello een sportdag voor leerlingen van groep 7 van de basisscholen in de gemeente Voorst. Zo’n tweehonderd leerlingen namen deel aan een zeer geslaagd sportfestijn op de velden van SV Twello aan de Zuiderlaan.

Na drie jaar was het eindelijk weer mogelijk om de Voorster Sportdagen voor basisschoolleerlingen te organiseren. Na 2019 gooide corona roet in het eten en kon dit sportfestijn voor leerlingen van groep 7 niet meer georganiseerd worden, maar in de afgelopen week kwam een grote groep naar de Zuiderlaan om aan sport- en spelactiviteiten deel te nemen. Wat waren ze er aan toe; de leerlingen van het Veluws College Twello met Sportplus in hun programma om het te organiseren en de leerlingen van de basisscholen om deel te mogen nemen. Bij de organisatie en begeleiding van deze dag waren een zo’n honderd leerlingen van het Veluws College Twello betrokken; leerlingen uit leerjaar 1 en 2 die als keuzevak Sportplus volgen. Bij dit keuzevak worden niet alleen extra sportactiviteiten gevolgd, maar moeten de leerlingen ook leren hoe ze dergelijke evenementen organiseren en begeleiden. Dat deden de leerlingen met verve. Er stonden verschillende sport- en spelactiviteiten klaar, voor alle deelnemers was voor limonade en een appel gezorgd, de begeleiders konden genieten van koffie, thee en een koekje.

Het draaide natuurlijk allemaal om de sport- en spelactiviteiten op de velden van SV Twello. “Wat zijn onze leerlingen er weer aan toe om aan dit soort activiteiten deel te kunnen nemen” was de opmerking van een van de begeleidende leerkrachten van een basisschool. Een begeleidende ouder bevestigde dit: “Wat goed dat de school dit organiseert. Mijn dochter beleeft er zoveel plezier aan.” Het was helaas in de laatste jaren niet mogelijk geweest, maar nu weer wel. Een heerlijk zonnetje maakte alles nog prettiger. “Ik vind het erg leuk allemaal en mijn team heeft al heel veel punten verzameld”, was de reactie van een van de basisschoolleerlingen. Een meisjesteam dat bij het touwtrekken niet opgewassen was tegen een te sterk jongensteam kreeg onverwacht hulp van de directeur van het Veluws College Twello, Piet Oosting, die zich met enig gewicht in de strijd wierp en het meisjesteam aan hun eerste overwinning hielp. Ze straalden. Hoezo zijn de meisjes niet sterk?

De docenten lichamelijke opvoeding van het Veluws College Twello, Kim Hutten, Matthijs Kamphuis en Bram Huigen, waren verantwoordelijk voor de organisatie van dit sportevenement. Het programma zat strak in elkaar. Er was mede daardoor veel waardering van de begeleiders van de basisscholen, leerkrachten en ouders, voor de plezierige ontvangst en de organisatie van deze dag. Kim Hutten: “We organiseren deze Voorster Sportdag al jaren met veel plezier en het is zo leuk om te zien dat de basisschoolleerlingen zo genieten. Maar ik ben ook heel trots op onze eigen leerlingen, die alles begeleiden. Wat doen ze het goed allemaal. Onze Sportplusleerlingen zijn zeker een ervaring rijker.”

De leerlingen van de basisscholen waren enthousiast en keerden tevreden naar hun basisscholen terug. De organisatoren van deze dag kijken met veel tevredenheid op deze dag terug. Matthijs Kamphuis: “Sport, spel en bewegen. Het is niet alleen goed voor jonge leerlingen.”

De deelnemende basisscholen waren de Martinusschool, de Hietweide en de Kleine Wereld uit Twello, de Wiekslag uit Voorst, de Kopermolen uit Klarenbeek, de Bongerd uit Terwolde en de Zaaier uit Teuge. Natuurlijk zat er ook een competitie-element aan alle activiteiten. De winnende groep 7 mag binnenkort een bezoekje van de docenten lichamelijke opvoeding van het Veluws College Twello verwachten. Wie dat zal zijn … dat houden we nog even geheim.

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Sportprogramma week 20 2022

Activia
Zaterdag 21 mei
13:15 Apeldoorn 6 – Activia 2
14:30 Activia 3-Rob et Velocitas 2

Zondag 22 mei
14:00 ABS 1 – Activia 1
11:00 Heeten 2 – Activia 2
10:00 Activia 3 – Overwetering 6
11:00 Activia 4 – Schalkhaar 12
10:30 V en L VR – Activia VR

CCW ’16

Woensdag 18 mei.
19.30 CCW za.3-IJsselstreek za. 2

Zaterdag 21 mei
14.30 Elspeet 5 - CCW 2
14.00 CCW 3 – Brummen 4

Zondag 22 mei.
10.00 CCW 3 – Overwetering 5
11.00 CCW 4 – Beekbergen 3

Vrouwen
11.30 CCW 1 – Vorden 1

V en L
Woensdag 18 mei
19:00 Groen Wit ‘62 JO12-1/

- V en L JO12-1JM
19:00 V en L JO17-1JM/ - Groen Wit ‘62 JO17-5

Zaterdag 21 mei
08:30 ESC MO12-1/ - V en L JO12-2JM
09:00 AGOVV JO8-4/ - V en L JO8-1JM
11:00 V en L JO12-1JM/ - Raalte JO12-1JM
11:15 Nunspeet JO10-4/ - V en L JO10-1JM
14:00 V en L JO17-1JM/ - AZC JO17-3

Zondag 22 mei
09:30 Sallandia 3 - V en L 3
10:30 V en L VR1 - Activia VR1
14:00 V en L 1 - Epse 1

Dinsdag 24 mei
18:30 V en L JO12-2JM/ - EZC ‘84 JO12-1JM

Woensdag 25 mei
18:30 V en L JO10-1JM/ - VIOS V. MO10-1
18:30 V en L JO8-1JM/ - SP Teuge JO8-3
18:30 Voorst JO9-3/ - V en L JO9-1

Terwolde
Woensdag 18 mei
20.00 Activia VR1-Terwolde VR1

Zondag 22 mei
14.00 Terwolde 1 – Wissel 1
11.30 Terwolde 2 – Orderbos 2
09.30 Terwolde 3 – WWNA 5
09.30 Terwolde 35+1 – TKA 35+1

Dinsdag 24 mei
19.30 Ratti/Socii VR1-Terwolde VR1

Twello
Zaalvoetbal zuiderlaan

Vrijdag 20 mei
19.30 Twello 4 – RDC 6
20.30 Twello 2 – Apeldoorn 3

elders
19.00 SMR 4 – Twello 3
19.45 Vaassen 1 – Twello 1

Veldvoetbal

Zaterdag 21 mei

15.00 Twello 2 – Apeldoorn 3

Zondag 22 mei
10.30 Twello 2 – Wijhe 10

Teuge

Zaterdag 21 mei
15:00 Redichem 1 - Teuge 1
12:30 Teuge 2 - Zutphen 2
13:00 AGOVV 3 - Teuge 3
16:15 WSV 3 - Teuge 4
13:00 Groen Wit 5 - Teuge 5
15:00 Teuge 6 - IJsselstreek 2

Vrouwen
12:30 VIOS V. 2 - Teuge 1

Voorwaarts
Donderdag 19 mei

Voetbal De Laene
Voorwaarts 7-Schalkhaar 10

Vrijdag 20 mei

Zaalvoetbal Zuiderlaan

21.30 VW3/ADAS Grp-VIOS V.1

Zondag 22 mei

Voetbal De Laene

09.30 Voorwaarts 10 – Voorst 5

09.30 Voorwaarts 11- WSV 7

11.30 Voorwaarts 3 – Witkampers 3

11.30 Voorwaarts 6 – Klarenbeek 2

11.30 Voorwaarts 9 – Epse 2

14.00 Voorwaarts 1 – RKHVV 1

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Inschrijven Buurtvolleybal

Klarenbeek- De voorbereidingen voor de 40e editie van het buurtvolleybaltoernooi van SC Klarenbeek zijn in volle gang! Voor een ieder die het nog niet weet, dit evenement zal zoals altijd plaatsvinden op: 2e Pinksterdag 6 juni 2022.

Dus houd deze dag vrij om aan dit evenement deel te nemen! Het toernooi vindt plaats op het 2e veld van SC Klarenbeek. De afdeling Handbal neemt al vele jaren de organisatie voor dit leuke toernooi op zich en hoopt ook dit jaar weer de ‘bekende’ teams te mogen inschrijven. Teams die de afgelopen jaren hebben deelgenomen hebben de uitnodiging met bijbehorend inschrijfformulier in de brievenbus / via de mail ontvangen. Vraag anders even na bij een van de buren of de papieren binnen zijn.

Mocht je dit jaar bij jezelf denken, het lijkt me leuk om met mijn straat, een combinatie van straten uit de buurt of met een vriendenteam mee te doen, laat het ons dan weten! Wij zullen dan zorgen dat jullie een inschrijfformulier ontvangen.

- maximaal 2 competitiespelers per team en minimaal 2 dames in het team.

- €30,- inschrijfgeld.

- Optioneel barbecue: €16,- p.p. (graag vermelden bij aanmelding).

Opgeven? Dat kan! Via de mail! Zorg er wel voor dat de gegevens compleet zijn. Ook eventuele vragen kunnen via de mail worden gesteld  buurtvolleybal@scklarenbeek.nl

De buurtvolleybalcommissie van de afdeling Handbal van SC Klarenbeek hoopt natuurlijk weer op een grote deelname dit jaar, zodat we er samen een sportieve dag van kunnen maken!

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Handbal B1 SC Klarenbeek kampioen

Klarenbeek- Op zondag 15 mei zijn de dames van de B1 van SC Klarenbeek zaalkampioen geworden in de eerste klasse regio Oost. De hele competitie waren zij onverslagen en werden de wedstrijden overtuigend gewonnen. Pas de één na laatste wedstrijd werd verloren waardoor de laatste wedstrijd alsnog spannend werd. Deze wedstrijd speelden zij thuis in het MFC Klarenbeek tegen Plus Severijn Heeten.

Klarenbeek stond de hele wedstrijd voor, maar het werd nog spannend toen Heeten tot 2 goals verschil terug kwam. Uiteindelijk resulteerde het met een mooie eindstand van 18-13, waarbij de meiden werden toegejuicht door een overvolle tribune. Het kampioenschap werd na afloop van de wedstrijd gevierd met lekker eten en bubbels. Zo werd het een mooi slot voor de B1 onder leiding van Henk Jonker die in de loop van het seizoen de leiding over dit team had overgenomen.

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Vierhofstedentoernooi moet in nieuwe opzet en onder nieuwe naam allure van weleer terugkrijgen

Twello- Lowlands krijgt serieuze concurrentie van Twellolands. Nee hoor, grapje. De organisatoren van het voormalige Vierhofstedentoernooi hebben voor de naam Twellolands (VHT) gekozen, omdat zij een festivalsausje willen gooien over het volleybalevenement op 10 en 11 juni bij SV Voorwaarts. Dit meldden zij al in februari, maar nu maken zij in Voorster Nieuws de voorlopige balans op. Door Rudi Hofman

Het ooit roemruchte en grootschalige Vierhofstedentoernooi heeft dringend behoefte aan een nieuwe impuls. Aan de 40ste editie in 2019 deden 60 teams mee, terwijl dit er vijftien jaar geleden nog 210 (!) waren, weet Belinda Berendsen. Zij is samen met Kim Horstink en Arnold Voortman aangeschoven voor een interview over Twellolands (VHT). De drie volleyballers zijn onderdeel van de zevenkoppige organisatiecommissie. Die weet zich gesteund door enkele personen die hand- en spandiensten verrichten.

Nieuw jasje
Bij de organisatie komt heel veel kijken. Arnold geeft eerlijk toe dat hij dit heeft onderschat. Alle hulp is dan ook van harte welkom. Begin dit jaar hakte het organisatiecomité de knoop door om in juni voor de 41ste editie van het Vierhofstedentoernooi te gaan. Maar dan wel in een nieuw jasje, namelijk in festivalsfeer!

“We willen origineel zijn, zodat we ook meer teams van buiten Twello kunnen aantrekken”, zegt Arnold. “Het moet een evenement voor het hele gezin worden”, vult Kim aan. “Vandaar dat we zorgen voor een springkussen, schminken en andere verrassende activiteiten voor kinderen. Wij gaan het geheel aankleden met sfeervolle verlichting, statafels, een cocktailbar, enkele foodtrucks en livemuziek.”

Scholierentoernooi
De eerste speeldag, vrijdag 10 juni, begint met een door Voorst Actief opgezet scholierentoernooi. Hieraan kunnen teams van alle basisscholen (groep 5 tot en met 8) uit de gemeente meedoen. Dit toernooi duurt van 15.30 tot 18.00 uur. Met het oog op het komende WK Volleybal voor vrouwen krijgt elk veld de naam en nationale vlag van een deelnemend land.

Rond 19.00 uur gaat die vrijdag het leerkrachtentoernooi van start waarvoor zich al ongeveer 25 teams van scholen uit de Stedendriehoek hebben ingeschreven. Op het podium voor de kantine van Voorwaarts draait die avond een DJ.

Volleybal en beachhandbal
Twellolands (VHT) gaat zaterdag 11 juni vanaf 9.30 uur verder met het reguliere volleybaltoernooi waarvoor talrijke velden - waaronder drie mobiele - worden geprepareerd. Voor de muziek tekenen singer-songwriter Wieger en de Nederlandstalig zingende Benny. ’s Avonds speelt de band Flavour. Op de beachvelden van Voorwaarts worden overdag kwalificatiewedstrijden gespeeld voor het NK Beachhandbal.

Voor het volleybaltoernooi hebben zich inclusief de jeugd al bijna 100 teams aangemeld. Streven is in enkele jaren uit te groeien naar minimaal 150 teams. Voorheen lag de nadruk op recreatief volleyballen, de organisatie wil toewerken naar 50 procent recreatie en 50 procent prestatie, zodat het publiek ook van voldoende volleybal op niveau kan genieten. Belangrijke voorwaarde is wel dat het droog is…

Vast moment
Twellolands (VHT) moet een evenement worden op een vast moment in het jaar waar geen enkele volleyballiefhebber in de wijde regio omheen kan. Inschrijven voor de eerste ‘festivaleditie’ kan nog tot en met 27 mei op: www.vierhofsteden.nl.

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht

Vragen, fiets uitproberen en een kop koffie: kom naar de vraagbaak

Twello- Een probleem met de printer, een vraag over huishoudelijke hulp of over de oplevering van een woning. Zomaar wat vragen die voorbij kwamen tijdens de eerste editie van de ‘vraagbaak’. Een ochtend in Trefpunt Duistervoorde waar iedereen terecht kan met al z’n vragen. Elke 3e woensdag van de maand zit er een team van IJsseldal Wonen en Mens en Welzijn Voorst klaar om vragen te beantwoorden, bezoekers door te verwijzen naar de juiste instantie of om een afspraak te maken om de vraag op een later moment te beantwoorden.

Duofiets uitproberen
Op woensdagochtend 18 mei bent u weer welkom voor een kop koffie en antwoord op al uw vragen. Geen vraag is te gek. Wilt een u keer een duofiets uitproberen? Dat kan. De duofiets van Mens en Welzijn Voorst staat deze ochtend op het Maartenserf om een gratis rondje te fietsen.

Wilt u wat weten over administratie of computers? Bent u huurder bij IJsseldal Wonen en heeft u een vraag of reparatieverzoek? Wilt u informatie over de activiteiten bij de ontmoetingsplekken in de gemeente of over hoe u met wat aanpassingen prettiger of veiliger kan blijven wonen? Het vraagbaakteam helpt u op weg. Elke derde woensdag van de maand, van 10.00 uur tot 11.30 uur, Trefpunt Duistervoorde (St. Maartenserf 85 Twello). Voor vragen op alle andere dagen: bel of mail Mens en Welzijn Voorst: 0571-279090 of info@mensenwelzijn.nl.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Veterinnenvoetbalster van Klarenbeek zijn op zoek naar teamgenoten

Klarenbeek- Ben jij die sportieveling of ken je in jouw omgeving iemand (zus, moeder, tante, dochter, buurvrouw, vriendin, oma enz) die opzoek is naar een activiteit om meer te bewegen. Dan is dit misschien de oproep die jou of haar over de streep trekt?

Elke woensdagavond spelen de veterinnen van 19.30 uur tot ongeveer 20.30 uur na de warming up een partijspel voetbal op een klein veld. De leeftijd ligt tussen 25 en 65 jaar maar jonger of ouder ook prima, wel of geen voetbalervaring ze zien je graag, geen conditie?, de veterinnen zijn ook net gestart na een lange periode van niets doen, twijfels? train een paar keer vrijblijvend mee.

Interesse? neem contact op met Marian Wellenberg 06-82971588

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Verkoop afgeschreven media in Bibliotheek Twello

Twello- In Bibliotheek Twello is vanaf zaterdag 21 mei zoals elk jaar de verkoop van afgeschreven media. Deze boekenverkoop wordt mede georganiseerd door de Boekenvrienden. Ook dit jaar is het aanbod zeer gevarieerd. Naast romans, informatieve boeken, tijdschriften, strips en dvd’s voor volwassenen zijn er ook boeken voor de jeugd.

Uiteraard mogen de prentenboeken voor de kleuters en strips en informatieve boeken voor kinderen tot 15 jaar niet ontbreken. Voor een klein bedrag kun je leuke en interessante items scoren. De Bibliotheek is geopend van 11.00 uur tot 14.00 uur. Donateurs van de Boekenvrienden, kunnen op vertoon van hun lidmaatschapskaart, al tussen 10.00 en 11.00 uur terecht.

Praktische informatie
Op de website www.bibliotheekbrummenvoorst.nl kun je meer informatie vinden.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Verjaardagsfonds Voorst

Voorst- Het gaat er in de kerk niet veel anders toe als bij u thuis. Geld wat wordt ontvangen ter gelegenheid van een verjaardag of jubileum wordt vaak apart gehouden om er iets speciaals van te kunnen kopen. Daarom was er in de Protestantse gemeente Voorst het ‘verjaardagsfonds’. Door vrijwilligers wordt bij de leden rondom de verjaardag gevraagd een gift te doen aan het verjaardagsfonds.

Na 2 jaar corona is er op 26 april 2022 weer een gezellige middag geweest voor de vrijwilligers van dit verjaardagsfonds. In De Voorhof waren 23 vrijwilligers aanwezig om bij te praten en een paar rondjes bingo te spelen. Er is, ondanks de beperkingen, weer een mooi bedrag opgehaald, namelijk € 1.863,95. Alle gevers hartelijk dank.

Afgelopen jaar is, van de gelden van het verjaardagsfonds Voorst, door de gemeente het kistorgel gekocht van de organist. Zo is dit geld gebruikt voor een plaatselijke besteding. Om dit te kunnen blijven doen blijft het verjaardagsfonds Voorst zelfstandig.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Verhalenvertellers met passie gezocht voor De Nijenbeek!

Regio- U bent enthousiast en kunt de luisteraar boeien? Word gids bij Ruïne de Nijenbeek. Ervaren gidsen leren u het vak en u loopt mee tot het moment dat uzelf het aandurft een rondleiding te geven.

De ruïne en haar omgeving nodigen uit om kennis te delen over de bouwhistorie, de eigendom geschiedenis, de consolidatie van de ruïne en de natuur om haar heen. Als gids deelt u deze kennis met bezoekers van Ruïne de Nijenbeek.

Gids is niet zo uw ding maar de plek blijft u boeien? Word gastvrouw of gastheer bij huisje Sonnenberg.

Wij zoeken collega-vrijwilligers om bezoekers, die voor een rondleiding komen, hartelijk te ontvangen met koffie en thee.

Vertrekt de gids met een groep in de ruïne, zorgt u in de tussentijd dat huisje Sonnenberg weer klaar is om de volgende groep te ontvangen. Uw interesse is gewekt? Neem dan nu contact op via info@derentmeestersco.nl

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Verkoop afgeschreven media in Bibliotheek Twello

Twello- In Bibliotheek Twello is vanaf zaterdag 21 mei a.s. de verkoop van afgeschreven media. Deze boekenverkoop wordt mede georganiseerd door de Boekenvrienden. Ook dit jaar is het aanbod zeer gevarieerd. Naast romans, informatieve boeken, tijdschriften, strips en dvd’s voor volwassenen zijn er ook boeken voor de jeugd.

Uiteraard mogen de prentenboeken voor de kleuters en strips en informatieve boeken voor kinderen tot 15 jaar niet ontbreken. Voor een klein bedrag kun je leuke en interessante items scoren. De Bibliotheek is geopend van 11.00 uur tot 14.00 uur. Donateurs van de Boekenvrienden, kunnen op vertoon van hun lidmaatschapskaart, al tussen 10.00 uur en 11.00 uur terecht.

Op de website www.bibliotheekbrummenvoorst.nl kun je meer informatie vinden.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Tuinliefhebbers met groene handen gezocht!

Voorst- Geen gids of gastheer/vrouw maar wel groene vingers? Het prachtige Landgoed de Poll, ten noorden van Voorst, zoekt nieuwe vrijwilligers voor de al enkele jaren bestaande buitenplaatswerkgroep. Deze werkgroep is actief in de tuinen van het landgoed. Geen werkdag in deze tuinen is hetzelfde: de vrijwilligers zijn voornamelijk bezig met de verzorging van de sier- en moestuin.

De buitenplaatswerkgroep werkt onder begeleiding van de tuinbaas van het landgoed. De groep komt wekelijks op maandagen bij elkaar van 13.00 uur tot 16.30 uur en behoeft versterking, voor gezelligheid en werk.

Kom een keertje kijken!

Op maandag 16 mei wordt er een inloopwerkdag gehouden. U bent om 13.00 uur welkom bij de werkschuur, Poll-laan 2a in Voorst (einde oprijlaan rechtsaf voor het rooster).

Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld, het is fijn als we weten dat u komt. Mail daarvoor naar info@derentmeestersco.nl hier kunt u ook met vragen terecht.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

De SP gaat de buurt in

Twello- Op zaterdag 14 mei gaat de SP in Twello de buurt in. De SP’ers bellen huis aan huis aan en zullen vragen wat de bewoners van hun buurt vinden. Ze doen dit samen met SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman. Beckerman is in Den Haag onder andere woordvoerder op het gebied van wonen, gaswinning en natuur en milieu.

Initiatiefnemers Joost Scholten en Manja Smits zijn beide al lang lid van de SP én inwoners van de gemeente Voorst. Smits: ‘Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen konden de mensen in onze gemeente niet op de SP stemmen. Dat is jammer, want we hebben hier veel stemmers bij landelijke verkiezingen. Wij hopen met dit bezoek aan de buurt om die mensen te ontmoeten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de SP ook in de gemeente Voorst aan de slag kan.’ De SP’ers trekken op zaterdag 14 mei vanaf 13 uur de buurt in, rondom de Maarten Tromplaan. Heeft u vragen? Neem dan contact op via zuthen@sp.nl.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Save the date: Beursvloer Voorst

Twello- De zesde editie van de Beursvloer Voorst ligt in het verschiet. De organisatie nodigt ondernemers en maatschappelijke organisaties van harte uit op woensdagavond 2 november a.s. in de Kruidentuin te Twello. Het lijkt nog ver weg, maar aanmelden is inmiddels mogelijk.

De organisatie is in handen van Mens en Welzijn Voorst. Guus Kroes legt uit: “De Beursvloer is hét lokale evenement waarbij maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten en handelen in natura. Verenigingen, stichtingen en scholen kunnen ‘iets halen’ bij de maatschappelijk betrokken ondernemer uit de gemeente Voorst. De ‘vrager’ doet er vervolgens iets voor terug. Handel met gesloten beurs dus!”

Volgens Kroes valt er voor elke partij wel wat te halen op deze maatschappelijke beursvloer: “Op onze website www.beursvloer-voorst.nl/ staan inspirerende en typerende voorbeelden. Bijvoorbeeld een deal tussen een notaris en de scouting. De notaris kijkt de statuten na van de scouting en als tegenprestatie ruimt de scouting de tuin op rondom het notariskantoor.” Op deze website kan men meer informatie vinden en is er de mogelijkheid jouw organisatie aan te melden.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Samen eten bij Trefpunt Duistervoorde

Twello- Wat wás het weer lekker en bovenal gezellig bij het “Samen Eten” op 4 mei jl. bij Trefpunt Duistervoorde. Er schoven maar liefst 38 mensen aan om te genieten van een heerlijk en uitgebreid diner; wederom uitmuntend bereid door Marco & Kim van DSR Food Catering/ Koken met Co.

Naast deze heerlijke maaltijd genoten de gasten ook enorm van het samenzijn, want wat is het toch fijn om niet alléén aan tafel te zitten. Lekker discussiëren over belangrijke en minder belangrijke zaken, praten over wat ons bezig houdt, nieuwe mensen ontmoeten en ook samen lachen en genieten van de goede kanten van het leven. Vanwege dit enorme succes brengt Trefpunt Duistervoorde op woensdag 15 juni a.s. wederom mensen samen aan tafel om het nuttige met het aangename te verenigen en dat tegen een vriendelijke vergoeding.

Op woensdag 15 juni a.s. organiseert Trefpunt Duistervoorde weer “Samen Eten” in Trefpunt Duistervoorde, (Sint Maartenserf 85). U bent vanaf 11.30 uur van harte welkom en om 12.00 uur gaan we aan tafel.

Dit keer is er een keuze uit onderstaande menu`s.

Oerhammetje met krieltjes, asperges, gekookte eieren en een saus hollandaise.

Bourgondisch stoofpotje met krieltjes, doperwtjes en worteltjes, bakje rauwkost.

Met eventuele dieetwensen kan rekening gehouden worden. De kosten bedragen € 8,50 inclusief een toetje en koffie na. Door de beperkte ruimte is er plek voor max. 40 personen. Dus vol is vol.

Voor aanmeldingen of meer informatie kunt u contact opnemen met Riet Kleverwal

(tel. 06 1041 6438, e-mail: mtlkleverwal@gmail.com) of ter plekke bij Trefpunt Duistervoorde. Dit kan tot uiterlijk 7 juni a.s.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Het Poppentheater komt naar de Bibliotheek! Plezier voor peuters en kleuters

Twello- Samen op avontuur naar Afrika. Een echte safari. Op reis met Giraf, Leeuw, Olifant en Aap. Een interactieve voorstelling voor peuters en kleuters bij de Bibliotheek in Brummen, Eerbeek en Twello. Hoe leuk is het om jouw kindje te zien genieten en spelen bij het Poppentheater.

Over de Safari

Giraf is snipverkouden. Da’s niet fijn. ”Hatsjie” zegt Giraf steeds. Daarom gaan we op reis naar Afrika, daar is het lekker warm. In Afrika woont ook de familie van Giraf.

Met Leeuw, Olifant, Aap en Flamingo hebben we de grootste lol. Ook de kinderen mogen mee. We vliegen met het vliegtuig en rijden door de jungle met de Jeep. En we komen onderweg heel veel vriendjes tegen.

Praktische informatie

Voor het Poppentheater kun jij je aanmelden via de Activiteitenagenda op www.biblioteekbrummenvoorst.nl.

Locatie Datum en tijd

Bibliotheek Brummen 14 mei van 10.00 tot 10.30 uur

Bibliotheek Eerbeek 14 mei van 11.30 tot 12.00 uur

Bibliotheek Twello 14 mei van 13.30 tot 14.00 uur

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Rockers genieten op Black ’n Blue Festival

Wilp- Afgelopen zaterdag kwamen er 450 muziekliefhebbers naar het evenemententerrein in Wilp. Men genoot daar zichtbaar van vijf verschillende rockbands, in de open lucht en onder een lentezonnetje. De organisatie, Black ’n Blue, blikt uiterst tevreden terug op deze derde editie van het festival.

Aan het einde van de middag is de sfeer erg gemoedelijk in het weiland aan de Sleedoorn in Wilp. De bierkraan stroomt onafgebroken terwijl de ‘Bottleneck Rockers’ “Keep on rocking in a free world” spelen. Na jaren van lockdowns én gezien de situatie in het oosten van Europa is het nummer wel erg toepasselijk. De festivalgangers zijn zichtbaar blij en enthousiast dat ze elkaar hier weer mogen ontmoeten. Er wordt gelachen en voorzichtig mee gedeinsd met muziek van het akoestische duo.

Dennis Stratton
Naarmate de avond vordert gaan de decibellen omhoog en komt de meute steeds meer in beweging. Gerenommeerde rockbands als Parris, Purple Shade, Van Halen 5150 en Harris brengen een ode aan legendarische bands als Thin Lizzy, Whitesnake, Van Halen en Iron Maiden. Als klap op de vuurpijl maakt voormalig Iron Maiden-gitarist Dennis Stratton zijn opwachting. De beste man is bijna 70 jaar, maar het rocken nog lang niet verleerd. Het is dan al na middernacht, maar daarna keert iedereen ook weer voldaan huiswaarts. Volgend jaar volgt er ongetwijfeld een vierde editie van het festival in de buurt van 5 mei. Liefhebbers wordt aangeraden om de website en Facebookpagina van Black ’n Blue in de gaten te houden.

Voormalig Iron Maiden gitarist Dennis Stratton (midden) tijdens het Black ’n Blue Festival te Wilp.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Kleurig en fleurig geheel Plantenmarkt Dorpsverfraaiing Twello

Twello- Groene vingers of niet, de Plantenmarkt die de Stichting Dorpsverfraaiing telkenjare organiseert is een lust voor het oog. Al met al trekt de Plantenmarkt dan ook iedere keer weer honderden belangstellenden naar het centrum van Twello. Door de combinatie plantenmarkt en tal van vrijetijdskramen werd het afgelopen zaterdag een gezellige dag. Ook het optreden van shantykoor De Trossen Los droeg bij aan een fijne sfeer.

Al vroeg in de morgen stond het dorpsplein vol met uitgestalde planten en bloemen die door de vrijwilligers van de Stichting Dorpsverfraaiing klaar waren gezet voor de verkoop. En die verkoop is hard nodig want de stichting die het gehele jaar door onbaatzuchtig haar prachtige werk doet, denk aan alle bloembakken en de in het oog springende rotondes, kan door het ontbreken van subsidies niet zonder deze extra inkomsten. Maar de vrijwilligers doen hun werk met liefde en ze zijn graag gezien tijdens het vullen en bijhouden van de grote aantallen plantenbakken die her en der verspreid staan in het dorp.

Het was overigens niet alleen de plantenverkoop waar men op af kwam, ook de know how die de Stichting Dorpsverfraaiing in huis heeft werd regelmatig geraadpleegd. Op de vragen over de verzorging van bloemen en planten kreeg menigeen dan ook een vakkundig advies en goede tips. Ook voor het compleet maken van plantenbakken (plantjes en goede tuingrond) was men hier aan het juiste adres.

Het was de dag voor Moederdag en dus vormde het centrum van Twello het decor voor de jaarlijkse plantenmarkt.

Voor wie dat wenste konden de plantenbakken vakkundig worden gevuld.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Opruimactie zwerfvuil

Twello- Zaterdag 14 mei is er weer een opruimactie van zwerfafval. De zwerfvuilopruimgroep van de Dorpskerk is nu een paar jaar actief. De groep bestaat intussen uit zo’n 30 leden, zowel vanuit de kerk als vanuit het dorp. Het is een mooi gevarieerd gezelschap met als gezamenlijk doel het promoten van duurzaamheid en als onderdeel daarvan het schoonhouden van de straten van zwerfvuil. Via de app wordt bijgehouden waar gelopen wordt, zodat straten niet dubbel gedaan worden.

Ook wordt via de app contact met elkaar gezocht om samen te lopen. De een loopt meerdere keren per week, een ander eens per maand. Daar is iedereen vrij in. Misschien heeft u hen al eens zien lopen of heeft u gemerkt dat er minder zwerfvuil ligt. De gemeente werkt goed mee. Die voorziet de deelnemers van de werkgroep van materialen en zorgt wekelijks dat de volle vuilniszakken thuis opgehaald worden. De werkgroep is ontstaan vanuit de Dorpskerk, maar er doen ook veel niet-kerkleden mee. Opschonen van het dorp is een taak voor ons allen.

Zaterdag 14 mei is er een gezamenlijke activiteit. Deze keer in de middag zodat ook kinderen kunnen meedoen. Die hebben vaak in de ochtend al een sport of andere activiteit. Zaterdag loopt bovendien onze “nieuwe” burgemeester Paula Jorritsma – Verkade met ons mee. Mooi dat zij betrokken is en ook duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Wilt u ons meehelpen met zwerfafval opruimen?

We starten bij gebouw Irene, achter de Dorpskerk om 14.00 uur. Geef je op via groenekerk@pkn-twello.nl en wij zorgen voor de benodigde materialen.

Werkgroep Groene Dorpskerk Twello

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Ontmoetingsdienst Nijbroek: De verleiding weerstaan

Nijbroek- Zondagochtend 15 mei is er om 9.30 uur in de kerk van Nijbroek een ontmoetingsdienst voor jong en oud. Het thema is: “De verleiding weerstaan?!”. Onze muzikale vrienden van het mannenkoor “Muscium Amicis” uit Emst zullen hun medewerking verlenen aan de dienst.

Aan de hand van de wapenrusting van de Romeinse soldaat zal Ds. Brandsen ons vertellen hoe we de verleidingen in het dagelijks leven kunnen weerstaan. En wat als het even niet lukt om die verleidingen te weerstaan? Dan weten we dat we mogen terugvallen op Jezus die zelf de grootste beproeving heeft doorstaan.

Wees welkom in de kerk van Nijbroek om deze dienst bij te wonen. Ook thuis is de dienst te volgen via het Youtube kanaal ‘Kerk Nijbroek’ of via www.kerknijbroek.nl onder ‘Kerkdiensten’. Na de dienst drinken we graag samen een kop koffie in dorpshuis “de Arend”.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Van beveiliger naar timmerman Jessy heeft er zin in!

Twello- Na 7 jaar als beveiliger te hebben gewerkt, met onregelmatige uren en regelmatige weekenddiensten, vond de 25-jarige Jessy uit Apeldoorn het tijd voor iets anders. “Mijn interesse voor het vak van timmerman werd gewekt na de aankoop van ons eigen huis. Deze hebben we helemaal gestript en vanaf nul weer opgebouwd. M’n vriendin vroeg of dit niet iets voor mij was. Want in dit werk kon ik m’n energie kwijt, lekker met mijn handen bezig zijn en geen onregelmatige uren en weekenden meer werken. Dus ik ben gaan solliciteren!”

In zijn zoektocht naar een opleidingsplek bij een bouwbedrijf kwam Jessy al snel bij Nikkels op de website terecht. “Ik heb gekeken welke bouwbedrijven er in de regio van Apeldoorn zaten en wat me aansprak qua projecten. Nieuwbouwwoningen, waar Nikkels in gespecialiseerd is, vond ik meteen interessant. Dus ik heb direct een sollicitatie gestuurd. Na mijn gesprek was ik enthousiast, ik werd fijn ontvangen en het werd me duidelijk dat er bij Nikkels ook veel doorgroeimogelijkheden zijn. Met Berry Schut van Bouwmensen heb ik gekeken naar mijn persoonlijke opleidingstraject. Ik ben nu gestart met Timmerman niveau 2 en als dat klaar is ga ik door naar niveau 3.”

Weer naar school?

“Ja dat was wel even omschakelen, maar als je gemotiveerd bent loop je er wel makkelijker doorheen. Het opleidingstraject duurt 1 tot 2 jaar, het ligt echt aan je eigen snelheid. Omdat ik boven de 20 ben, zit ik in een zijstroomklas. Hier heb je wat meer vrijheid, je bent zelf verantwoordelijk voor je opleiding. Voor mij ideaal want ik ben 7 maanden geleden vader geworden van een dochter. Door de vrijheid is de opleiding voor mij prima te combineren met werk en privé.”

Je bent hier echt een persoon!

Jessy loopt nu ongeveer 7 weken op de bouwplaats van Hattem Het Veen. Hij wordt begeleid door leermeester Kevin, maar loopt ook regelmatig met andere collega’s mee. Jessy: “Dat ligt een beetje aan het werk wat er gedaan moet worden en wat ik moet leren voor mijn opleiding. Laatst had ik een toets over vloeren, toen heb ik de hele week geholpen met vloeren leggen. De sfeer op de bouw is echt heel fijn, je bent bij Nikkels echt een persoon en geen nummer. Iedereen neemt de tijd voor je en de bouwplaats en het werk is goed en overzichtelijk georganiseerd. Ik heb het echt heel erg naar m’n zin hier!

Ik heb nu nog niet echt een doel wat ik wil bereiken. Ik wil graag doorgroeien tot waar het kan, wat me leuk lijkt en waar mijn interesses liggen. Misschien richting leermeester of voorman. We zien wel waar het schip strand!”

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Koninklijke Onderscheiding voor Cees van Niel

Twello- Vrijdag 6 mei j.l. werd Cees van Niel Koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Namens ZKH Koning Willem Alexander reikte burgemeester Jorritsma de bijbehorende versierselen uit. Een en ander hield verband met zijn afscheid als directeur-eigenaar van Van Niel Installatietechniek B.V. in Twello.

Cees van Niel is sinds ca. 1989 directeur-eigenaar van het familiebedrijf Van Niel Installatietechniek B.V. te Twello, een bedrijf dat een begrip is in Twello en omgeving. Cees trad eind jaren tachtig in de voetsporen van zijn vader, die destijds een kleinschalig lokaal loodgietersbedrijf runde met acht werknemers. Onder leiding van Cees heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in hoogwaardige technische installaties, met name voor renovatie en nieuwbouw van ziekenhuizen en penitentiaire inrichtingen. Het Installatietechniek bedrijf staat bekend als een innovatief bedrijf. Zo heeft Van Niel met zijn bedrijf een vooraanstaande positie ingenomen op het terrein van energietransitie. Tevens bevorderde hij binnen het bedrijf de opleidingsfaciliteiten en de kennis en deskundigheid op dit vakgebied. Als een van de eerste installatiebedrijven in de regio installeerde Van Niel Installatietechniek B.V. grondgebonden warmtepompen. Daarnaast is Cees al ruim 35 jaar vrijwilliger actief als jurylid bij de Deventer IJsclub. Ook ondersteunt hij al jarenlang het jaarlijkse internationale pupillentoernooi en heeft als trainer zijn steentje bijgedragen.

In de organisatiecommissie van de “week van de Techniek” regio Apeldoorn heeft Cees zijn bijdrage geleverd, dit voor kinderen in groep 8 van de basisscholen uit de gemeente Voorst en gemeente Apeldoorn. Later is door het succes van “de week van de Techniek“ deze uitgegroeid tot een landelijk fenomeen met de bedoeling om kinderen te interesseren voor een opleiding in de techniek. Gedurende 20 jaar is hij tevens bestuurslid geweest van de Werkgeverskring Voorst en de drijvende kracht achter de Techniekdag voor de groepen 6 basisschoolleerlingen. In het samenwerkingsinitiatief met Rotary Voorst maken de basisschoolleerlingen hierdoor jaarlijks kennis met de technische kant van bouw en techniek. Duurzaamheid en circulaire toepassing is met name zijn aandachtsgebied.

In verband met zijn pensionering draagt Cees van Niel de verantwoordelijkheid over aan zijn zoon Norbert, die hiermee de familie traditie voortzet.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Opening Natuurbegraafplaats Schapenmeer zaterdag 21 mei

Regio- Hoewel er al ruim 30 begrafenissen zijn geweest en vele plekken zijn gereserveerd, was natuurbegraafplaats Schapenmeer nog niet officieel geopend. Daar komt op 21 mei verandering in. Vanaf 11:00 uur opent Natuurbegraafplaats Schapenmeer de deuren voor het publiek. Een dag vol activiteiten in dit natuurgebied van Vorden.

Natuurbegraafplaats Schapenmeer ligt vlakbij het mooie kastelendorp Vorden in de Gelderse Achterhoek. Op het terrein van ruim 65 hectare is 6,5 hectare bestemd voor natuurbegraven.

Relatiebeheerder Eva: “De combinatie van eeuwigdurende grafrust en de troostrijke natuur spreekt mensen aan. Mensen kiezen hier zelf de plek waar ze zich prettig bij voelen en hoeven zich geen zorgen te maken over verlenging van grafrechten. Dat geeft veel rust. En dankzij de eeuwigdurende grafrechten blijft dit unieke natuurgebied voor altijd bestaan”.

Informatiemarkt en rondleidingen

Op de normaal zo stille begraafplaats is zaterdag 21 mei van alles te beleven. Rondom het gebouw is een kleinschalige informatiemarkt, waarbij u naast het kennismaken met uitvaartverzorgers ook informatie kunt krijgen over ecologische kisten, urnen, manden en wades.

Elk half uur is er een rondleiding over de natuurbegraafplaats, desgewenst met een elektrische kar voor mensen die slecht ter been zijn. Tijdens de rondleiding vertelt een gids over natuurbegraven en het gebied.

Aanmelden

De open dag is van 11:00 tot 16:00 uur op natuurbegraafplaats Schapenmeer achter de algemene begraafplaats waar geparkeerd kan worden aan de Kerkhoflaan in Vorden. We vragen belangstellenden zich vooraf aan te melden. Dat kan via www.schapenmeer.org of 0575-757034.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Ouderwets gezellige molendag bij Bolwerksmolen

Regio- Op zaterdag 14 mei a.s. is het Nationale Molendag. Op de Bolwerksmolen zijn er van 10.00 uur tot 17.00 uur allerlei activiteiten. Optredens, demonstraties, een gezellig terras en activiteiten voor kinderen. En natuurlijk zijn er rondleidingen door de molen en demonstraties hout zagen. De toegang is gratis.

De Bolwerksmolen is een houtzaagmolen uit 1863. Op de molen wordt regelmatig op een ambachtelijke wijze hout gezaagd. Tijdens de molendag vertellen de vrijwillige molenaars alles over de molen en de werkzaamheden die nodig zijn om van boomstammen mooie planken en balken te zagen. Op Nationale Molendag zijn veel molens in Nederland te bezoeken. Vanwege de corona-crisis zijn de molendagen in 2020 en 2021 niet doorgegaan. Maar in 2022 wordt het weer ouderwets gezellig op de Bolwerksmolen.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Luchtgevecht op Teuge!

Teuge- Op Vliegveld Teuge is de T2D weer van start gegaan, de eerste wedstrijd van het seizoen. Zoals u wellicht weet kunnen zweefvliegtuigen in opgaande luchtstromingen urenlang blijven hangen. Hoe lang, dat hangt grotendeels van de capaciteiten van de piloot af.

En dat schreeuwt natuurlijk om een wedstrijd! En die is er dus 7 en 8 mei geweest. Elk weekend als het niet teveel regent zijn de zweefvliegers bezig. Wilt u gaan kijken? Het oplieren en opslepen van de toestellen is altijd een fascinerend gezicht. De kijkhoek en het weggetje naar de Noord-ingang van het vliegveld zijn goeie plekken.

Bent u geïnteresseerd in deze mooie betaalbare sport voor meer informatie www.zweven.nl

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Stichting Wijnand Hacfort zoekt gidsen

Loenen- Er blijkt veel animo te zijn voor het bezoeken van kastelen. De Stichting Wijnand Hacfort die rondleidingen verzorgd op kasteel Ter Horst in Loenen merkt dit ook. Wekelijks melden zich meer bezoekers om rondgeleid te worden door het eeuwenoude kasteel.

Gidsen van de stichting maken met de deelnemers een uitgebreide rondleiding door het kasteel met prachtige trouwkamer, een keuken van weleer en oude kelders. De bijgebouwen van het kasteel zijn ook bijzonder. In het linker bouwhuis is een schuilkapel ingericht. Onlangs is de kapel geheel gerestaureerd en voorzien van de beelden die er thuishoren. Bezoekers krijgen uitgebreid informatie over de St. Antonius kapel die uniek is voor Nederland.

Door de sterk gestegen belangstelling is het bestuur op zoek naar personen die opgeleid willen worden tot gids in en om het kasteel.

Wie interesse heeft kan bellen Wim Blom telefoon 055-5051079 of stichtingwijnandhacfort@gmail.com De rondleidingen zijn op maandag om 10.30 en 14.00 uur en donderdag om 14.00 uur.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Kunstroute in vier dorpen

Regio- Op zaterdag 21 mei a.s. kunt u terecht in drie kerken en een school voor het bewonderen van kunst uit onze regio. Fietst of rijdt u langs Terwolde, Nijbroek, De Vecht en Beemte-Broekland tussen 11.00 uur en 15.00 uur.

U kunt de kunstwerken niet alleen bekijken, maar hebt ook de kans om in gesprek te gaan met een aantal van de makers. En ook de kerken zijn het bewonderen meer dan waard.

Wat valt er te bezichtigen?

Terwolde, protestantse kerk (Molenweg 2): Schilderwerk - Henriëtte Braamkolk; Dien Kamphuis; Dini Koster, Schilderwerk en Keramiek - Mieke Mulder-Sybrand.

Nijbroek, protestantse kerk (Dorpsplein 8), Teken- en schilderwerk - Kirsten van Gortel-Roest, Schilderwerk - Annemiek Maatman, Keramiek - Jeltje Postma.

De Vecht, Antoniusschool (Kerkstraat 36), Tekenwerk - Nienke Fiets, Kaartjes, (foto)boekjes en kantklossen - Ineke Ganzevles, Schilderwerk - Klazien Ketelaar; Heleen Nieuwenhuis, Sieraden - Rietje Wolters.

Beemte-Broekland, Wilhelminakerk (Beemterweg 7), Keramiek - Anneke van Asselt, Schilderwerk - Gerrie Disbergen, Quilts - Tootje Vos.

Zowel per fiets of auto kunt u natuurlijk vanaf elk van de vier locaties beginnen.

De oecumenische werkgroep van de kerken van Terwolde, Nijbroek, De Vecht en Beemte-Broekland.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Nationale molendag en kofferbakmarkt bij Molen Terwolde

Terwolde- Op zaterdag 14 mei a.s. is het Nationale Molendag. Op deze feestelijke dag wordt er een kofferbak- en kleedjesmarkt op het molenterrein georganiseerd. Bij een kofferbakmarkt rijden de verkopers met hun auto het marktterrein op en verkopen hun spullen vanuit de kofferbak – waarbij die dan meestal op een kleed of zeil uitgestald worden.

De molen Terwolde zal op deze dag diverse potplanten verkopen. Uiteraard ook vanuit de kofferbak! De opbrengsten van de verkoop van potplanten komt geheel ten goede aan het onderhoudsfonds van de Terwoldse Molen.

De markt zal tussen 10.00 en 15.00 uur plaatsvinden en uiteraard is dan ook het molenwinkeltje en het gezellige terras geopend. Nu er geen coronamaatregelen meer zijn, worden er ook weer rondleidingen door de molenaars gegeven.

Wilt u ook uw handel van uit de kofferbak van uw auto verkopen? Deelname is mogelijk voor € 15,- per auto (zonder aanhanger) en € 10,- voor een kleedje. Deelname aan de kleedjesmarkt is voor kinderen gratis.

Opgave kan via de mail: Terwoldsemolen@gmail.com.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Klassiek buitenfestival Klaterklanken terug op Landgoed de Haere

Olst- Vanaf 17 juli begint de 5e editie van Klaterklanken. Dit landelijke buitenfestival met klassieke muziek is te bezoeken op vier prachtige landgoederen in Nederland. Na de succesvolle editie van Klaterklanken in 2021 op Landgoed de Haere komt de klassieke muziekkaravaan op zondag 24 juli terug in Olst. De kaartverkoop start op 15 mei 2022 via klaterklanken.nl.

Het muzikale recept van Klaterklanken is al vijf jaar uitermate succesvol. Bezoekers wandelen, onder leiding van een gids, in kleine groepen naar een aantal verborgen locaties op het landgoed. Vervolgens luisteren en kijken zij naar korte concertjes van vooral jonge musici en ensembles. Wat de musici spelen, is een verrassing. De musici staan midden in de natuur, zonder podium, en er zijn geen stoelen maar kussentjes in het gras voor de bezoekers.

Familieprogramma en gratis randprogramma

Naast deze concertwandelingen presenteert Klaterklanken familieconcerten, extra concerten o.a. met het Maat Saxophone Quartet en een randprogramma met lokaal klassiek talent.

“Klaterklanken presenteert vooral jonge, professionele musici met oog en oor voor het muzikale avontuur en de interactie met het publiek. Voor het publiek is kennis van klassieke muziek totaal niet nodig. Met je voeten in het gras en je hart vol muziek, is het enige dat belangrijk is”, aldus Idske Bakker, artistiek leider van Klaterklanken.

Wanneer en waar

Klaterklanken is in de zomer van 2022 te zien op:

zondag 17 juli Buitenplaats Elswout in Overveen (Noord-Holland)

zaterdag 23 juli Landgoed Weldam in Markelo (Overijssel)

zondag 24 juli Landgoed de Haere in Olst (Overijssel)

zondag 4 september Kasteel Rosendael te Rozendaal (Gelderland)

Deelnemende musici en ensembles zijn onder andere:

ADAM Quartet, Jelmer de Moed, Slagwerk Den Haag, Anna Serierse en Cas Jiskoot, Maat Saxophone Quartet, het Epos Ensemble en het Dianto Reed Quintet.

Net zoals in de voorgaande jaren laten de musici ook in 2022 hun muzikale visie horen op de romantische klaterende beekjes, de onverwachte follies, de statige gebouwen, de fluitende vogels en de geheimzinnige bosschages op de vaak sprookjesachtige landgoederen en buitenplaatsen. Het reizende festival kent dit jaar de nieuwe locatie Landgoed Weldam in Markelo.

Meer informatie over Klaterklanken op www.klaterklanken.nl

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Herdenking 4 mei bij monument “De Propeller”

Klarenbeek- Op woensdag 4 mei werd ’s avonds om 19.00 de jaarlijkse herdenking gehouden bij het monument ‘De Propeller’ in Klarenbeek. Er was veel belangstelling, waaronder veel leerlingen van de basisscholen De Dalk en De Kopermolen.

Namens het comité 4 mei herdenking en Klarenbeeks Belang heette de heer Mascini alle aanwezigen welkom. Naast alle slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog werd ook stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne.

De heer Driessen werd als buurtbewoner uitgenodigd een bloemstuk neer te leggen bij het monument om de vijf omgekomen vliegeniers van de Wellington bommenwerper te herdenken. Dit terwijl de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums het nummer “Abide With Me” speelde. De directrice van De Kopermolen verwoordde in een korte samenvatting wat er in de nacht van 30 op 31 mei 1942 gebeurde met de bommenwerper en zijn bemanning in Klarenbeek.

Na 1 minuut stilte werd door iedereen het 1e couplet van het Wilhelmus meegezongen.

Door 3 leerlingen van groep 8 en hun leerkracht werden 4 gedichten voorgelezen. Drie leerlingen van groep 8 van De Dalk legden namens de beide scholen een bloemstuk bij het monument. De andere leerlingen en enkele aanwezigen legden hierna een witte bloem of bloemen neer.

Tot slot werd door mevrouw Roosenboom postuum een brief aan de bemanning van de bommenwerper voorgelezen. In de brief werd de bemanning bedankt voor de vrijheid die zij ons met hun leven gegeven hebben.

Als afsluiting van de herdenking speelde het lid van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums het nummer “Highland Cathedral”.

(Op de Facebookpagina van Dorpscontactpersoon Klarenbeek kan de herdenking nog teruggekeken worden).

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

De Havekes Mölle viert Nationale Molendag

Twello- Zaterdag 14 mei viert de Havekes Mölle Nationale Molendag. De organisatoren willen op deze dag nog eens extra benadrukken dat de Havekes Mölle vitaal is, een levend monument die het verdient om behouden te worden. Alle opbrengst en giften gaan rechtstreeks naar onderhoud van de molen.

Vanaf 10.00 uur bent u van harte welkom bij de molen en start het feestgedruis. Kinderen kunnen in de naast gelegen weide op een stok broodbakken, muffins versieren en er is een kleurplaatwedstrijd waar ook nog wat mee te verdienen valt. Een kansje wagen bij het envelop trekken waar mooie prijzen voor beschikbaar zijn gesteld door verscheidene middenstanders in Twello. Ook is er een verkoop van second hand kleding en kunt u natuurlijk van een rondleiding in de molen genieten verzorgd door een van onze molenaars. Aan de inwendige mens is uiteraard ook aandacht besteed. De buren van de molen zijn aan het bakken geslagen. Overheerlijke taarten en koeken. Wees er op tijd bij want uit de voorgaande jaren is gebleken dat er heel wat baktalent rondom de molen woont. Uiteraard serveren wij daar een lekker kopje koffie, thee of een glaasje ranja bij. Overigens kunt u ook smullen van een overheerlijke versgebakken pannenkoek. De Havekes Mölle is iedere zaterdag geopend is van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur voor een rondleiding of een bezoek aan de winkel. U kunt er diverse meelsoorten zoals tarwe, rogge en mais kopen, pannenkoeken meel volgens eigen recept en kant en klare mixen voor de broodbakmachine. En de royaal gevulde muesli is zeer zeker aan te bevelen. Genoeg reden dus om zaterdag 14 mei een bezoek te brengen aan de Havekes Mölle, Havekespad, Twello.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

‘Eetbare generatietuin’ begonnen bij Bosnodig

Voorst- Afgelopen week zijn kinderen van buitenschoolse opvang Ut Trepke bij Stichting Bosnodig aan De Riete in Voorst van start gegaan met het project ‘eetbare generatietuin’. Zij staken samen met de moestuinjuffen en een senior de handen uit de mouwen en plantten aardappelen, uien, bietjes, kolen en prei. Ook het aanleggen van de moestuinbedden, paden en het water halen, zorgde voor een leerzame en gezellige ochtend.

De eetbare generatietuin is een onderdeel van Bosnodig. Hierin doen kinderen samen met ouderen samen aan moestuinieren. Zo brengen ouderen hun ervaring en belangrijke kennis over op de jongste generatie én beleven zij met elkaar een heerlijke ochtend.

Waarom is moestuinieren belangrijk?

* voedsel verbindt mensen, want we eten immers elke dag

* verwondering staat centraal - van een zaadje naar een plant

* het is gezond, lekker én kostenbesparend om zelf je groente te verbouwen

* voedselverspilling tegengaan - je ervaart hoeveel energie het kost om te kunnen oogsten, hierdoor ga je zuiniger met voedsel om.

* voedsel van de toekomst

Educatie

Alle bij Bosnodig gebruikte zaden zijn biologisch en afkomstig van De Bolster in Epe. Het moestuinieren gebeurt op ecologische wijze. Op het ruim vier hectare grote terrein aan De Riete vormt educatie het centrale hart. Hier bevindt zich een grote moestuin, voorzien van een plek met bloemen en thee- en keukenkruiden. Aan het einde van de zomer heeft hier een diner plaats met verse groenten geoogst uit de moestuin en bereid met elkaar onder het toeziend oog van een professionele kok.

Kom helpen

Het project eetbare generatietuin is mede mogelijk gemaakt door het Delafonds, voor het verbinden van generaties. Bosnodig is dit fonds heel dankbaar. Zij is op zoek naar mensen die mee willen helpen met moestuinieren, hun kennis willen overdragen of willen helpen met het begeleiden van groepen.

Op maandag van 10.00 tot 12.00 uur wordt er sowieso in de moestuin gewerkt. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom. Wie voorkeur heeft voor een andere dag, kan daarover contact opnemen met Heleen Eshuis van Stichting Bosnodig via tel. 06-24749917 of per mail: info@bosnodig.nl.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Vragen, fiets uitproberen en een kop koffie: kom naar de vraagbaak

Twello- Een probleem met de printer, een vraag over huishoudelijke hulp of over de oplevering van een woning. Zomaar wat vragen die voorbij kwamen tijdens de eerste editie van de ‘vraagbaak’. Een ochtend in Trefpunt Duistervoorde waar iedereen terecht kan met al z’n vragen.

Elke 3e woensdag van de maand zit er een team van IJsseldal Wonen en Mens en Welzijn Voorst klaar om vragen te beantwoorden, bezoekers door te verwijzen naar de juiste instantie of om een afspraak te maken om de vraag op een later moment te beantwoorden.

Duofiets uitproberen
Op woensdagochtend 18 mei bent u weer welkom voor een kop koffie en antwoord op al uw vragen. Geen vraag is te gek. Wilt een u keer een duofiets uitproberen? Dat kan. De duofiets van Mens en Welzijn Voorst staat deze ochtend op het Maartenserf om een gratis rondje te fietsen.

Wilt u wat weten over administratie of computers? Bent u huurder bij IJsseldal Wonen en heeft u een vraag of reparatieverzoek? Wilt u informatie over de activiteiten bij de ontmoetingsplekken in de gemeente of over hoe u met wat aanpassingen prettiger of veiliger kan blijven wonen? Het vraagbaakteam helpt u op weg.

Elke derde woensdag van de maand, van 10.00 tot 11.30 uur, Trefpunt Duistervoorde (St. Maartenserf 85 Twello). Voor vragen op alle andere dagen: bel of mail Mens en Welzijn Voorst: 0571-279090 of info@mensenwelzijn.nl.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Sem (8) lag door astma al 30 keer in het ziekenhuis

Regio- Astma is nog steeds de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen in Nederland. Elke dag belanden zeven kinderen stikbenauwd in het ziekenhuis. Bij 1 op de 5 kinderen met astma heeft het ontstaan van de ziekte te maken met luchtvervuiling. “Dat begint al in de baarmoeder”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “De gezondheidsschade die dan al ontstaat en in de jaren daarna, heeft een groot gevolg op de rest van het leven. Gezonde lucht is dus letterlijk van levensbelang.”

Iedere dag krijgen 50 kinderen de diagnose astma

Sem is pas acht jaar oud, maar heeft in zijn jonge leven al meer dan dertig keer in het ziekenhuis gelegen. Zijn astma heeft grote invloed op zijn leven en dat van zijn gezin. Moeder Ingrid de Vogel: “Zeven keer moest hij naar de intensive care, wat heel heftig is. De laatste keer was in het najaar van 2021: in vier dagen tijd zijn we toen in drie verschillende ziekenhuizen geweest. De één was vol, bij de andere kon hij niet de gewenste zorg krijgen. Dat laat zien: het kan echt een heel gedoe zijn.”

Landelijke collecteweek: 16 t/m 21 mei

Een longziekte heeft veel invloed op een kind, het gezin en de omgeving. Sporten, spelen of naar school gaan: wat voor andere kinderen logisch is, is dat vaak niet voor een kind met een longziekte. “Wij willen dat geen enkel kind meer astma heeft. Daarom halen we tijdens de landelijke collecteweek zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen”, zegt Michael Rutgers.

Fit in gezonde lucht

“Sem heeft zijn gezondste moment van het jaar als we op vakantie gaan naar de bergen. Naar de frisse lucht. Daar is hij zóveel fitter”, vertelt zijn moeder. “Een paar jaar geleden was hij aan het kwakkelen met zijn gezondheid vlak voordat we naar Oostenrijk gingen. Ik weet zeker dat als we in Nederland waren gebleven, hij in het ziekenhuis was beland. Maar in Oostenrijk knapte hij helemaal op. We zijn er dan ook van overtuigd dat luchtkwaliteit een heel belangrijke rol speelt.”

Astma voorkomen

Longfonds financiert en faciliteert onderzoek naar het voorkomen van astma bij kinderen. De eerste duizend dagen vanaf de zwangerschap zijn belangrijk om een gezonde afweer op te bouwen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het immuunsysteem na de geboorte nog moet worden ‘opgevoed’. Als het de juiste prikkels krijgt, vooral in die eerste 1000 dagen vanaf de zwangerschap, is de kans dat kinderen astma en allergieën krijgen veel kleiner. Daarnaast zet Longfonds alles op alles om onderzoek naar vroegere diagnostiek en betere behandeling van astma mogelijk te maken.

Landelijke collecteweek

We willen samen op weg naar een wereld waar kinderen geen astma meer krijgen. Een wereld waar kinderen opgroeien en spelen in gezonde lucht. Een wereld waarin iedereen vrij kan ademen. Daarom halen duizenden vrijwilligers tijdens de collecteweek geld op. Online via whatsapp en social media, met een QR-code én uiteraard met de collectebus. Voor meer informatie: https://www.longfonds.nl/help-mee/collecte-2022.

Voor informatie . R. Wagemans 0571275929

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

SV Twello helpt kinderen in Braziliaanse sloppenwijk

Twello- Het is best een raar gezicht: midden in de Braziliaanse sloppenwijk van Fortaleza lopen tachtig jongeren met kleding van SV Twello. Dit is geregeld door het contact tussen Marco Kuis van de Stichting Aloha, SV Twello en de gemeente Voorst. Onlangs vloog Marco Kuis van de Aloha Foundation naar Brazilië om tachtig shirtjes en broekjes die beschikbaar waren gesteld door SV Twello te verdelen onder de jongeren van Aloha. Op de foto staan de trotse jongeren uit Fortaleza.

Met de actie bereikt Aloha tachtig jongeren die superblij zijn met de mooie kleding van de SV Twello. De Aloha Foundation is in 2015 ontstaan door een initiatief van Roberta en Marco Kuis die tijdens hun verblijf in Brazilië onder de indruk waren van de armoede in de sloppenwijken. De stichting heeft als doel de jongeren uit de sloppenwijken van Brazilië kansen te geven op een goede toekomst en ze ver te houden van drugs en prostitutie. Al het gedoneerde geld wordt volledig besteed aan het doel van de stichting Aloha. Sinds 2018 heeft Aloha bijvoorbeeld ook een favela tour waarbij ze toeristen hun project laten zien, waarbij de bezoekers een rondleiding krijgen door de sloppenwijk. Na de rondleiding geven de jongeren van het project surflessen aan de toeristen. Het is mooi om te zien dat veel mensen die de favela tour hebben gedaan, de Aloha Fountadion blijven steunen. Net zoals nu gedaan is met de kleding van de SV Twello. Wilt u meer informatie over Aloha kijk dan op https://alohafoundation.nl/

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Bevrijding van Wilp niet door 48 Highlanders

Wilp- Niet de 48 Highlanders of Canada, maar de vooruit overgestoken compagnieën van de Prinsess Patricia’s Canadian Light Infanterie (PPCLI) en de Seaforth Highlanders (op 11 april 1945) en de op het middernachtelijke uur (op 12 april om 01.00 uur) overgestoken Loyal Edmonton Regiment (LER) hebben die dagen, na Duitse weerstand op De Klei, Wilp bevrijd.

Dat bleek tijdens de boeiende gedetailleerde audiovisuele presentatie, afgelopen dinsdag 3 mei 2022 in de Pompe te Wilp, van Bert Visser uit Klarenbeek. Bert, o.a. lid van de Historische Vereniging Voorst, maakte deze presentatie, welke helder ingesproken werd door zijn vrouw Ina Visser-Meijer.

Ja, de Tweede Wereld oorlog galmt nog altijd na, zo ook in de gemeente Voorst, waaronder ook Wilp. In de goed gevulde zaal moesten de stoelen voor aanvang worden aangevuld.

Capitulatie te Wilp… Nederland 1940

Na een hartelijk welkom door Hannie Kempink werd eerst uitgebreid ingegaan op de vroege dagen van de Duitse bezetting, in mei 1940, in en om de Stedendriehoek; Zutphen-Deventer-Apeldoorn.

Welke begon met de aankomst van Duitse pantsertreinen, die strandden voor de opgeblazen bruggen over de IJssel.

De IJssel oversteekplaatsen werden stap voor stap beschreven wat uiteindelijk leidde tot de capitulatie o.a. in Wilp en de gemeente Voorst.

Cannonshot… de eerste twee cruciale dagen

Na een korte pauze werd zeer secuur, aan de hand van de - in elkaar geritste - ‘war dairys’ (oorlogsdagboeken van de betreffende Canadese regimenten) ingegaan op de bewogen uren van de eerste twee cruciale Bevrijdingsdagen 11 en 12 april 1945, tijdens Operatie Cannonshot.

Tijdens Operatie Cannonshot kwamen, van 11 tot en met 17 april 1945 in totaal 9 regimenten in actie.

Duidelijk kwam naar voren dat het de tweede brigade regimenten betrof, die Wilp daadwerkelijk bevrijdden in die twee dagen.

Het betreft de Canadese regimenten van de tweede brigade: 1. De Prinsess Patricia’s Canadian Light Infanterie (PPCLI – kortweg Patricia’s genoemd, 4 slachtoffers) en 2. de Seaforth Highlanders of Canada (de Seaforths genoemd, 14 slachtoffers) en 3. de Loyal Edmonton Regiment (LER – ofwel de Edmontons, ook wel ‘The Loyal Eddies’ genoemd of alleen Eddies, 5 slachtoffers). Tijdens die twee dagen vielen totaal 23 Canadese slachtoffers bij genoemde regimenten.

Er werd secuur ingegaan over de opmars over de Wilpse Klei (ten zuiden en oosten van Wilp), het vormen van een bruggenhoofd (uiteindelijk: IJssel - De Poll – Rijksstraatweg – Yperenberg - IJssel) en de doortocht/opmars door het dorp. Ook de tijden en locaties van het Royal Canadian Regiment, die als eersten het bruggenhoofd doorstaken bij het Patricia’s bruggenhoofddeel (dorp Wilp), en een kwartier later van de 48 Highlanders, werden stapsgewijs getoond betreffende de 12 april 1945.

Zo ook de locaties van beide eenheden tijdens het sneuvelen van commandant Mc Kenzie, van de 48 Highlanders (door een granaatscherf) nabij De Nieuwe Luine.

Er vielen bij de 48 Highlanders of Canada, op 12 april 1945, in totaal 9 slachtoffers (en de dag erop 4 slachtoffers binnen de gemeente) en bij het Royal Canadian Regiment (RCR) 1 slachtoffer. Gedurende Operatie Cannonshot, vanaf 11 t/m 17 april 1945, vielen er bij de 48 Highlanders in totaal 19 slachtoffers en bij de Royals 10 slachtoffers (later stierven er nog 3 aan de gevolgen van deze operatie).

O.a. Plaquette voor de ‘ware’ bevrijders

Na veel lovende woorden vanuit de zaal waren er ook dringende rondvragen, waarbij werd aangedrongen op een bredere of tweede plaquette aan de kerkmuur in Wilp, naast die van de 48 Highlanders.

De gedachte is een plaquette van de ‘ware’ bevrijders van Wilp toe te voegen aan de kerkmuur nabij die van de 48 Highlanders of Canada. En nog één ter hoogte van De Kribbe (nabij de oversteekplaats) waar de slachtoffers van deze regimenten daadwerkelijk een tijdelijk noodgraf kregen.

Dan is het gewenst dat de datum op het monument aan de IJssel wordt aangepast. Niet de twaalfde (toen staken de 48 Highlanders overstaken en later Steenenkamer, De Hoven bij Deventer en Twello bevrijdden) maar de elfde toen de voorcompagnieën van de Patricia’s en Seaforths daadwerkelijk in Buffalo’s (amfibievoertuigen) overstaken. Natuurlijk kan ook 11 t/m 17 april 1945, de data, van Operatie Cannonshot.

Het zou ook wenselijk zijn dat er informatieborden zouden kunnen komen bij het huidige monument aan de IJssel, bij De Kribbe (oversteekplaats en noodbegraafplaats en de kerk.

Mevrouw Kempink bedankte de Heer en Mevrouw Visser met een mooie tas wijn en hoopte op een jaarlijkse bevrijdingsbijeenkomst. Bert waardeerde dat.

Foto-onderschrift

U ziet de bezetting van de tweede brigade eenheden op de Wilpse Klei en bij het dorp Wilp op 12 april 1945 even na 04.00 uur. Het bruggenhoofd tot aan de Bandijk was toen bijna geheel in handen van de Canadezen. Later die dag werd het bruggenhoofd uitgebreid tot aan de huidige Rijksstraatweg.

De 48 Highlanders of Canada waren op vermeld tijdstip de IJssel nog niet over. De Duitsers waren op dit moment boerderij De Yperenberg aan het aanvallen en in het zuiden was er Duitse weerstand.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Bergbeklimmers op weg naar klimrecord

NEPAL/VOORST- Twee Nederlanders onder wie Voorstenaar Wilco van Rooijen hebben op 13 april zonder zuurstoftanks de top van de Mera Peak (6.476 m) bereikt. De tocht was onderdeel van de voorbereiding op hun ultieme doel: het beklimmen van de Kanchenjunga.

Komende maand willen Van Rooijen en Cas van der Gevel als eerste Nederlanders op de top staan van deze op twee na hoogste berg (8.586 m) ter wereld. Als dit lukt zonder gebruik van extra zuurstof, zijn zij de eerste Nederlanders die dit op deze wijze gelukt is.

Van Rooijen is de enige Nederlander die zonder extra zuurstof de zeven hoogste toppen op elk continent (ook de Mount Everest) en de Noord- en de Zuidpool heeft bereikt. Hij verloor negen tenen na de roemruchte beklimming van de K2 in 2008. Dokters vertelden hem toen dat hij nooit meer zou kunnen klimmen. De Kanchenjunga is de 50ste gezamenlijke klimexpeditie van Wilco van Rooijen en Cas van der Gevel.


Foto’s: Teamwilco.nl

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Zomeravondwedstrijden op Golfpark De Breuninkhof starten weer

Voorst- Op woensdag 18 mei starten de Zomeravondwedstrijden op Golfpark De Breuninkhof weer. In totaal wordt er gedurende twaalf avonden gespeeld op de grote en kleine baan, leuk voor gevorderde spelers maar zeker ook beginners. Leden en greenfeespelers kunnen zich aanmelden. Leden melden zich aan via het bij hen bekende systeem, greenfeespelers kunnen een mailtje sturen of bellen: 0571-261955.

Binnenlopen op de avonden zelf is ook mogelijk. De wedstrijden zijn erg gezellig en bieden de mogelijkheid om kennis te maken met onze schitterende banen. Na afloop worden op het terras de prijzen uitgereikt. Deelnemers zijn niet verplicht om twaalf keer mee te doen. Men kan zo vaak meedoen dan wenselijk is. Golfers die zes keer meedoen op de grote baan, doen automatisch mee aan de meerronden wedstrijd. De zes beste scores tellen voor het eindklassement. Op de slotavond 10 augustus worden de winnaars gehuldigd. De Zomeravondwedstrijden zijn voor golfers een geweldige mogelijkheid om in een ontspannen, gewoon gezellige sfeer, kennis te maken met de golfsport. Meer informatie en aanmelden voor deelname: www.debreuninkhof.nl

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Een half dozijn voor Voorwaarts

Twello- Op een zonovergoten sportpark de Laene trakteerde het eerste elftal de toeschouwers met een ruime overwinning op MASV uit Arnhem. De 6-1 overwinning was niet geflatteerd. Voorwaarts klom met de zege van de 8ste naar de 5de plaats op de ranglijst.

Marcus van Geelen schoot zijn 20ste (!) doelpunt binnen in deze competitie. Daarmee is hij voorlopig ruim topscorer van de eerste klasse D. Zijn twintig doelpunten zijn onderdeel van een hele hoge teamproductie dit seizoen. Voorwaarts heeft veel aanvallende kwaliteiten en Marcus is vaak het slotstuk. Hij weet echter ook te creëren en laat hierdoor ook anderen scoren. Zo ook vandaag met twee assists. Marcus was niet heel tevreden over zijn optreden: ‘ik liet voor rust de kansen op een hogere score liggen’. Zijn cijfers spreken echter voor zich. MASV heeft een technisch prima elftal en kan het Voorwaarts ook heel moeilijk maken, maar heeft moeite om in deze fase van de competitie de nodige discipline aan de dag te leggen. Voorwaarts kwam binnen een kwartier aan de goede kant van de score. Uit een voorzet van Luuk Grieving kon Ivo Spanjers bij de eerste paal de bal technisch knap afronden, 1-0. Even later schoot Nick Linthorst een vrije trap vanaf 25 meter op schitterende wijze achter de doelman, 2-0. Daarna kreeg Voorwaarts via Marcus nog een uitgelezen kans voor het derde doelpunt. Hij stuitte op de keeper. In de 32steminuut is het Bruce Schotman (assist Marcus) die de derde van de middag binnenschiet. Bruce toont zijn tweebenigheid door met zijn linker de bal hoog in de touwen te schieten, 3-0. MASV zet het laatste kwartier voor rust nog flink aan. Het komt vlak voor rust op 3-1 en even later weet de rechtsbuiten van de Arnhemmers een opgelegde kans niet te verzilveren. Zijn intikker van vijf meter belandde op de voeten van keeper Michiel Selhorst. Ruststand 3-1.

Direct na rust maakte Voorwaarts al snel het verschil. Marcus werd neergelegd in de 16 meter en Luuk Grieving verzilverde de strafschop. In de 56ste minuut een rode kaart van MASV. Daarmee was de wedstrijd wel beslist. De wedstrijd kabbelde voort, totdat in het laatste kwartier de JO19 spelers Cengizhan Genc en Kaan Aygun hun opwachting maakten en het vuurtje weer opstookten. Eerst liep Cengizhan, op een dieptepass van Kaan, aan de linkerkant de directe tegenstander er uit en legde de bal panklaar voor Marcus, 5-1. Even later was het Marcus die oog in oog met de keeper de bal aflegde op Cengizhan en de ijverige aanvaller kon de 6-1 binnenlopen. Marcus had na afloop oog voor zijn jonge ploeggenoten: Kaan Aygun en Cengizhan Genc maken de laatste weken al indruk. Mooi dat Cengizhan dit nu bekroonde met zijn eerste doelpunt voor Voorwaarts 1. Voorwaarts heeft nu weer wat uitzicht op een serieuze rol in de 3de periode. Het moet dan echter volgende week bij koploper Rohda Raalte het verschil kunnen maken. Een flinke uitdaging. Ook Marcus ziet die uitdaging en hoopt niet alleen zijn productie nog wat op te vijzelen, maar ook met het elftal nog een rol van betekenis te spelen. En zo niet, dan op z’n minst zo hoog mogelijk te eindigen.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Doelpunt rijke wedstrijd van s v Twello tegen Kon. U D

Twello- Met maar liefst 9-0 won de thuisploeg tegen Kon. U D. Toch had de scoren nog veel hoger kunnen zijn. Maar een 9-0 zege is voor wat deze waard is. De drie punten zijn het belangrijkste.

Met heel veel spelers bleef Kon. U D achter de bal. Hun doel was doelpunten voorkomen en dat lukte de eerste helft aardig. Was het leuk om naar te kijken? Nee zeker niet. Al in de 4de minuut kwam een vrije trap van Tim Evers op de paal terecht. Keeper Tycho Groen redde knap op een schot van Masora Oraile en Sam van Eck schoot eerst van heel dichtbij naast en even later in kansrijke positie recht in de handen van de keeper van Kon. U D. Het punt was dat de spelers van s v Twello in een veel te laag tempo speelden en het spel niet breed genoeg hielden. Eindelijk de 1-0 in de 22ste minuut. Een snelle combinatie tussen Joey Bevers en Max Smaal . De laatste gaf een voorzet op maat en Job Bruntink stond op de juiste plek. Daarna mogelijkheden voor Sam van Eck, Job Bruntink en Tim Evers maar de trekker werd niet overgehaald. Pas pal voor de rust scoorde Max Smaal de 2-0 toen zijn schot iets van richting werd veranderd. Ruststand 2-0 maar dat had veel hoger moeten zijn.

Na de rust startte de thuisclub feller. Een snelle aanval op rechts. Tim Evers zette de bal strak voor en met een subtiele beweging maakte Max Smaal de 3-0. Na een uur spelen kwamen Jorden Roeterd en Rusambo Rajabu binnen de lijnen. Onmiddellijk meer gevaar en dreigender spel van de thuisploeg. Max Smaal passeerde een aantal spelers en stelde Tim Evers in staat 4-0 te maken. Nu ging het even snel. Tim Evers scoorde ook het 5de en 6de doelpunt. Daarna nam de thuisploeg wat gas terug. Maarten Lutje Beerenbroek schoot net hard over en even later naast. In de 78ste minuut scoorde Sam Van Eck vanaf de 11 meter stip 7-0. Rusambo Rajabu liet wel twee heel simpele kansen liggen om de score te vergroten. Nadat nog een aantal spelers niet thuis gaven om de score op te voeren liet de jeugdige Stefan Hulsebos zien hoe je moet scoren 8-0. Niet veel later gaf Stefan een mooie voorzet op Max Smaal en de 9-0 kwam op het scorebord. Pal daarna floot de prima leidende scheidsrechter M.P. Meeuwissen uit Zwolle af.

Een verdiende overwinning voor sv Twello. Drie punten meenemen en onmiddellijk denken aan de volgende wedstrijd tegen Terborg .

Dan zal meer gevraagd worden van de spelers van sv Twello maar dat kunnen ze. Bewijs geleverd tegen Helios en Blauw Wit. Nu hetzelfde laten zien tegen Terborg op dinsdagavond. Aanvang 20.00 uur.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

SV Terwolde thuis nog ongeslagen, ook na vandaag!

Terwolde- Als Sallandia haar huiswerk goed had gedaan dan wisten ze dat SV Terwolde de gehele competitie in eigen huis nog ongeslagen was. Dus een gewaarschuwd man telt voor twee. Het weer was goed, het veld lag er mooi bij en onze DJ William Stempher stond klaar om weer gezellige muziek te draaien.

Kortom alle ingrediënten waren aanwezig voor een gezellige middag met een mooie pot voetbal en wij waren dan ook nog geen minuut onderweg of Sallandia kreeg vanaf de linkerzijde een vrije trap door een overtreding van Mitchell van Voorst.

Deze bal kwam hoog voor en onze keeper verkeek zich er volledig op waardoor de bal het doel in rolde en wij dus met 0-1 achter stonden te kijken.

Direct daarna gelijk vanaf de aftrap kreeg Sem Gerritsen de bal over links mee en verraste hij op zijn beurt de volledige achterhoede van Sallandia en zette daarmee de zaak weer recht 1-1.

Na nog een paar aanvallen van Terwolde zijde werd er plotsklaps vanuit één van deze aanvallen door Max van Gerrevink gescoord maar bleek dit helaas vanuit een buitenspel situatie te zijn geweest en bleef de stand dus gelijk.

In de 40e minuut schoot onze keeper Thijs van Broekhuizen de bal zomaar bij de tegenstander in de voet nadat de bal via een eigen speler bij hem terecht kwam en hij dacht dat deze niet opgepakt mocht worden i.v.m. een vermeende terugspeelbal.

De spits van Sallandia bedankte hartelijk voor dit cadeautje en maakte er gelijk maar even 1-2 van en dat was wel even flink balen met z’n allen.

Gelukkig schiet Thijs de bal in de 46e minuut ver weg richting het doel van de tegenstander waarna Jelmer Bellert de bal op kon pikken en vanaf de rechterflank deze voor kon zetten waarna Max van Gerrevink de

2-2 kon laten aantekenen via een prachtig achter het standbeen langs gemaakt doelpunt!

Dit was tevens de ruststand.

Na de rust was het nog even wachten totdat de sproeiers die in de rust waren aangezet het programma hadden afgedraaid maar daarna kon er weer fris afgetrapt worden.

En hoe! Al direct in de 46e minuut kwam de bal na een verkeerde ingooi van de tegenstander bij Sem Gerritsen in de voeten terecht die vervolgens de brommer aantrapte en een mooie voorzet kon geven op Milan Koers die koelbloedig scoorde en de stand op 3-2 zette.

In de 51e werd er door Max nog een gouden kans gemist en in de 53e minuut was het aan de andere kant bijna raak doordat alles en iedereen de bal vanuit een corner voorlangs lieten gaan.

Direct daarna in de 55e minuut kon Thijs van Broekhuizen nog maar amper een tegendoelpunt voorkomen door de bal net over de lat te tikken.

In de 71e minuut kreeg Terwolde wederom een kans die echter niet werd benut doordat de keeper van Sallandia tot twee keer toe in de scrimmage de bal knap uit het doel sloeg.

Sallandia probeerde daarna steeds maar weer via de lange bal gevaarlijk te worden maar liepen continue stuk op de stugge verdedigingslinie van Terwolde.

Wat er ook geprobeerd werd het lukte Sallandia uiteindelijk niet om nog een keer te scoren tegen Terwolde en floot de scheidsrechter na een ruime blessuretijd af waarna de mannen van Terwolde tevreden het veld af gingen om deze overwinning gepast te vieren.

Het bleef dan ook nog lang gezellig op het terras bij de club.

Volgende week geen wedstrijd maar op zondag 22 Mei spelen wij ook weer thuis tegen Wissel 1.

Ik zou zeggen, mis het niet en kom vooral kijken.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Sportprogramma week 19 2022

SPORT

Activia

Donderdag 12 mei

19:30 Warnsv Boys 1-Activia 1

Zaterdag 14 mei

14:30 Activia 2 – Brummen 3

17:00 Teuge 4 – Activia 3

Zondag 15 mei

14:00 Activia 1 – Brummen 1

11:00 Activia 2 – Voorwaarts 3

10:00 Diepenveen 5–Activia 3

10:30 Gazelle 2 – Activia 4

Vrouwen

10:30 Activia–Warnsv Boys 2

CCW’16

Zaterdag 14 mei

14.00 CCW 2 – Pr. Bernhard 3

14.30 IJsselstreek 2 – CCW 3

Zondag 15 mei

14.00 Epse 1 - CCW 1

10.00 SHE 3 - CCW 4

Vrouwen

11.30 WWNA 1 – CCW 1

Terwolde

Vrijdag 13 mei

7 tegen 7 (terrein SV Terwolde)

Vrouwen

19.00 Terwolde 1 – Activia 1

19.30 Epse 1 – Terwolde 1

20.00 Terwolde 1 – Twello 1

Zondag 15 mei

11.30 Terwolde 2 – Vaassen 2

09.30 Schalkhaar 11 – Terwolde 3

10.00 Apeld.Boys35+1-Terwolde35+1

Vrouwen

10.00 Terwolde 1 – VenL 1

12.00 Terwolde 2 – SHE 1

Woensdag 18 mei

20.00 Activia 1 – Terwolde 1

Teuge

Zaterdag 14 mei

15:00 Teuge 1 - Oeken 1

14:30 Excelsior 3 - Teuge 2

12:30 Teuge 3 - Groen Wit 2

12:30 Teuge 4 - Activia 3

15:00 Teuge 5 - Columbia 3

16:15 WSV 5 - Teuge 6

Vrouwen

15:00 Teuge 1 - Albatross 1

V en L

Donderdag 12 mei

19:00 Terwolde 2 - V en L 2

Vrijdag 13 mei

Vrouwen Zaal

20:00 Klarenbeek 1 - V en L 1

Zaterdag 14 mei

09:00 V en L JO9-1 /

- Schalkhaar JO9-4

09:30 V en L JO10-1JM /

- Nunspeet MO10-1

09:30 V en L JO8-1JM/

- Columbia JO8-2

10:00 Overwetering JO12-1 /

- V en L JO12-1JM

11:00 V en L JO12-2JM/

- WWNA JO12-1

13:00 Apeldoorn JO17-5/

- V en L JO17-1JM

14:00 V en L JO15-1JM /

- Apeld. Boys JO15-1JM

Zondag 15 mei

09:30 Voorwaarts T 35+1/

- V en L 35+1

10:00 V en L 2 - Epe 3

Vrouwen

10:00 Terwolde1- V en L 1

Woensdag 18 mei

19:00 V en L JO17-1JM/

Groen Wit JO17-5

Twello

Zaalvoetbal Zuiderlaan

vrijdag 13 mei

19.30 Twello 3 – Holten 2

20.30 Twello 5 – Sedap 3

elders

21.30 Emst 1 – Twello 1

Veldvoetbal

vrijdag 13 mei

Vrouwen

19.00 Twello – Epse

19.30 Twello – Activia

20.00 Terwolde – Twello

Zaterdag 14 mei

13.00 Twello 3 – Apeldoorn 9

14.00 Twello 1 – Winterswijk 1

Zondag 15 mei

09.30 Colmschate 3 – Twello 2

10.00 Wijhe 6 – Twello 3

10.00 Twello 35+-Eerb.Boys 35 +

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Kom kennismaken met waterpolo- en zwemvereniging Proteus

Twello- Wil je voor de zomervakantie nog kennismaken met waterpoloën of wedstrijdzwemmen? Dat kan! Kom een keer meetrainen om te ervaren of dit wat voor jou is! Bevalt het, kom je gewoon vaker en kun je meteen in het volgende seizoen met je nieuwe sport beginnen.

Onze trainingen zijn op:

• Waterpolo

Minipolo pupillen 1,2,3 vrijdagavond 1830-1930

< 13 jaar vrijdagavond 1830-1930

< 15 en < 17 maandagavond 1800- 1930

• (wedstrijd) zwemmen

Jeugd t/m 13 jaar woensdag 1630-1730 en vrijdag 19.30-20.15

14 jaar en ouder woensdag 1730-1830

Graag 15 minuten voor aanvang van de training aanwezig zijn. Bij deelname is een zwemdiploma verplicht.

Op 17 juni begint onze vakantie. Dus wacht niet te lang. We staan klaar om je binnenkort te verwelkomen in zwembad de Schaeck.

Voor meer informatie bezoek onze site www. Proteus.nu

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Nieuwe racefietsen voor ETT jeugd

Twello- Dankzij lokale sponsoren heeft de ETT twee nieuwe fietsen voor de jeugd kunnen aanschaffen. Iedere woensdagavond en zaterdagochtend fietsen jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar onder begeleiding van twee volwassen toerleiders. Er wordt allereerst gewerkt aan veilig fietsen en een regelmatig tempo zodat iedereen het kan bijhouden.

Daarna zal er ook meer aandacht zijn voor interval opdrachten. Onder leiding van de trainers Paul Wever en Simon Beer doen de jeugdfietsers ook mee aan een aantal toertochten zoals de Veluwe Heuvelentocht en een andere toertocht in de omgeving. De jeugdfietsers zijn te herkennen aan hun ETT outfit. Deze kan, net als de racefiets, worden gehuurd bij de ETT. Als lid van de ETT ben je automatisch aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie en daarmee verzekerd tegen eventuele materiële schade. Wil je het fietsen in clubverband een keer uitproberen, dan kun je een aantal keren zonder kosten meerijden met de trainingen. Nieuwsgierig geworden of nog vragen stuur dan een mailtje naar jeugdfietsen@ett-twello.nl of kijk op de website van de ETT: ett-twello.nl voor meer informatie.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

‘Perfect score’ voor jeugdteams Go Ahead Eagles

Twello- Het voorbije voetbalweekeinde van de Go Ahead Eagles Voetbalacademie begon op vrijdagavond al met een 2-1 overwinning van Go Ahead Eagles O18 op Excelsior Maassluis O18. Op zaterdag kwamen daar nog vier zeges bij van Onder-13, Onder-14, Onder-16 en Onder-21, waardoor een perfect score werd neergezet. Het enige jeugdteam dat afgelopen weekend geen competitieverplichtingen had, was Go Ahead Eagles Onder-15.

Go Ahead Eagles O13 kwam tegen Alphense Boys O13 in de eerste helft op een 1-0 voorsprong via Joshua Wirth, maar kort voor rust wist de Zuid-Hollandse tegenstander langszij te komen: 1-1. Na de theepauze pakte het jongste jeugdteam van Go Ahead Eagles opnieuw een voorsprong, dit keer door een doelpunt van Kick Possemis: 2-1. Het bleek de winnende treffer te zijn, waardoor het team van Martijn Jongbloed in Divisie 4A opklom naar de tweede plek op de ranglijst en zich voor volgend seizoen verzekerd weet van een plaats in Divisie 2.

Go Ahead Eagles Onder-14 reisde af naar het hoge noorden voor de ontmoeting met FC Groningen O14. Het team van Mustafa Aygun opende de score door een treffer van Sil Oudenampsen: 0-1. Vanaf de penaltystip werd de voorsprong verdubbeld door Preston Okoro (0-2), waarna een Groningse tegentreffer de 1-2 ruststand op het scorebord bracht. In de tweede helft moest Go Ahead Eagles O14 vervolgens ook een tweede tegendoelpunt incasseren: 2-2. Door een doelpunt van Jayden Jankie (2-3) werden echter alsnog drie punten meegenomen uit Groningen en bleef Go Ahead Eagles O14 met 12 punten uit vier wedstrijden samen met Almere City O14 medekoploper in Divisie 3A.

Voor Go Ahead Eagles O16 stond een uitbeurt tegen VVV-Venlo O16 op het programma. De openingstreffer werd in de eerste helft gemaakt door de mannen van Uğur Yildirim. Een hoekschop van Cem Eroglu werd binnengekopt door Scott Hesselink. Lang kon Onder-16 niet genieten van de voorsprong, want via een benutte strafschop kwamen de Venlonaren op gelijke hoogte: 1-1. Het veldoverwicht van Go Ahead Eagles O16 werd in de tweede helft in de score uitgedrukt. Door doelpunten van Cem Eroglu, Kaid Becker, Nesher Meulenbroek en Eser Gürbüz trok Go Ahead Eagles O16 met 1-5 aan het langste eind, waarmee definitief handhaving in Divisie 2A werd gerealiseerd.

Go Ahead Eagles O18 nam het op tegen Excelsior Maassluis O18. De ploeg van Tristan Berghuis kwam voor rust op een 1-0 voorsprong door toedoen van Milan Berenschot, die een voorzet van Bruno van den Dungen bij de eerste paal tot doelpunt promoveerde. In de tweede helft kwam Excelsior Maassluis O18 echter langszij: 1-1. De bevrijdende treffer kwam vervolgens van Milan Berenschot, die met zijn tweede goal van de wedstrijd de drie punten veilig stelde voor Go Ahead Eagles Onder-18: 2-1.

Go Ahead Eagles Onder-21 bracht een bezoek aan Rotterdam voor het uitduel met Excelsior O21. Het team van Jouad Boufarra kwam in de 21e minuut op voorsprong via Robbin Weijenberg, die een afgeslagen corner binnenschoot: 0-1. Het bleek tevens de ruststand, ondanks een hachelijk moment voor het Eagles-doel en een Rotterdamse doelpoging op de paal. Ook in de tweede helft waren de Kralingers aanvankelijk een paar keer dreigend, maar het was het oudste jeugdteam van Go Ahead Eagles dat in de slotminuut opnieuw tot een treffer kwam. Na goed doorkoppen van Olaf Kok was het Arantis Roep die de voorsprong verdubbelde: 0-2. Door de zege bleef Onder-21 samen met De Graafschap O21 en FC Emmen O21 medekoploper in Divisie 2A en heeft het nog volop uitzicht op promotie naar Divisie 1.

Competitieprogramma Go Ahead Eagles Voetbalacademie (zaterdag 14 mei)

Sportpark Zuiderlaan, Twello:

Go Ahead Eagles O21 - De Graafschap O21 (13:30 uur)

Go Ahead Eagles O18 - FC Eindhoven O18 (11:30 uur)

Uitwedstrijden:

sc Heerenveen O15 - Go Ahead Eagles O15 (11:30 uur)

Almere City FC O14 - Go Ahead Eagles O14 (10:30 uur)

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Duivenseizoen komt op gang Prachtige zege Steffan Willems

Twello- Met het (bijna) aantikken van de 200 km. grens (Bierges 198 km) komt het duivenseizoen nu echt op gang. Naast de snelheidsspelers die wekelijks meedoen, komen nu ook de marathonspelers met hun duiven naar de club om die de nodige kilometers te laten maken. Uiteraard kunnen die niet tippen aan de ingevlogen rappe vogels maar dat is ook niet de doelstelling. Afgelopen zaterdag was een mooi moment om in te stappen.

Deelname

Naast de mannen van het snelle werk, is er bij Steeds Verder ook een vaste groep liefhebbers van de marathonvluchten. De kortere vluchten gebruiken zij om hun duiven te trainen voor het echte werk. Deze duiven hebben een lagere basissnelheid maar kunnen het veel langer, tot wel ruim1200 km., volhouden. Mede door een relatief grote deelname van deze groep stonden er afgelopen zaterdag bijna 400 duiven in concours. Doordat die lang niet allemaal in staat zijn om in de kop van de uitslag te vliegen kan dit een vertekend beeld geven voor de sprinters omdat een deel van de prijswinnende duiven dit te danken heeft aan deze deelname.

Winnaars

Uiteraard gaan de liefhebbers van de snelle vluchten de strijd met elkaar aan voor de overwinning. De wind blies voor het eerst dit seizoen uit westelijke richtingen. Geografisch gezien heeft de oostkant dan voordeel op de westkant, echter, zonder goede duiven zal het nooit lukken. In Epse waren het Steffan Willems en Hans Eckelboom die de 2 snelste duiven van de club klokten. Steffan en Hans zijn echte duivenliefhebbers die bijna altijd meedoen voor de eerste prijs. Dat was dit jaar nog niet gelukt maar ook nu blijkt “drie keer is scheepsrecht”. Ook John Romein laar zich weer goed van voren zien. John is bijna wekelijk nummer 2 of 3 dus die eerste overwinning van hem is ook een kwestie van tijd. John wordt bij de verzorging van zijn duiven bijgestaan door Henry Oosterboer die ook vanaf de hokken van John vliegt maar dat louter met jonge duiven doet. Henry levert dan aan het einde van het seizoen een mooie groep goed getrainde jonge duiven af waarmee John dan weer als oude duif gaat spelen. Een mooie samenwerking. Jan de Ruiter uit Teuge, dus eigenlijk ongunstig gelegen met westen wind, laat zien dat goede duiven in goede vorm altijd van voren kunnen vliegen. De drie genoemde liefhebbers hebben elk 3 duiven in de top 10. Deze wordt compleet gemaakt door Albert Hendriksen, die na 2 mooie overwinningen even een stapje terug doet maar met 10 van zijn 14 ingezette duiven een prima resultaat aflevert.

Programma

Daar waar veel deelnemers graag een meer geleidelijke opbouw hadden gezien, gaan de duiven met een sprong van ruim 160 km de Franse grens over om a.s. zaterdag in Morlincourt (366 km) gelost te worden. Vluchten van 300 – 480 km worden gerekend tot de zgn. midfondvluchten. Dit zijn mooie wedstrijden die met een uurtje of 4 á 7 aan vlieguren voor mooie concoursen kunnen zorgen. Zaak is het om de duiven in de week naar deze vluchten toe van voldoende brandstof te voorzien zodat ze deze afstanden met goed gevolg kunnen afleggen. Veel liefhebbers geven de duiven, naar ze zeggen, tegenwoordig zoveel voer als ze lusten. De duiven kunnen kiezen wat ze willen eten, de liefhebber rekent op het voedingsinstinct van de duif zelf. Vaak zien ze dan dat de duiven aan het begin van de week meer eiwitrijk voer tot zich nemen, om te herstellen van de voorgaande inspanning, om in de loop van de week meer te kiezen voor energierijke (koolhydraten) bestanddelen. Volgende week weten we weer welke liefhebber het deze week allemaal weer goed heeft aangepakt.

Top 10 Bierges: 1,2,8. Steffan Willems, 3,5,7. John Romein, 4,6,10. Jan de Ruiter, 9. Albert Hendriksen.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Dames V en L wint derby tegen s.v. Terwolde

Op het zonovergoten sportpark ´t Hul stond vandaag de derby tegen Terwolde te wachten. V en L had moeite met de aannames en ook de passing was niet best. Hierbij hielp het niet mee dat het gras tot op de knieën stond. Gelukkig viel redelijk snel de 1-0. Ilona Keizer pakte de bal af en gaf een lange bal op Mirjam Koopman. Zij gaf een strakke voorzet, die middenvelder Nadieh Heimeriks binnen kon tikken. Terwolde had het overwicht op het middenveld wat voor V en L een erg storende factor bleek. Dit leidde tot een uitbraak waaruit een mooi 'zondagschot' V en L verschalkte 1-1. Nadieh Heimeriks scoorde de 2-1, echter had de scheidsrechter al gefloten voor een penalty.

Dit was de derde penalty

dit seizoen, maar wederom werd deze gemist, ruststand 1-1. Onze

spring-in-het-veld Mirte Overvelde bracht veel energie in de tweede

helft en dit leidde tot de 2-1. Mirte gaf de bal aan Lieke Hopman, die

maar is uithaalde 2-1. Gelijk uit de aftrap scoorde Terwolde de 2-2, een

lange bal werd verkeerd ingeschat en dit werd gelijk afgestraft 2-2.

Terwolde kreeg nóg een goede kans echter haalde rechtsback Anoek van

Lohuizen deze net van de lijn. Complimenten mogen gegeven worden aan

onze ‘diehard Toffer fan’, in plaats van de Toffer uitspelen heeft ze

vandaag de wedstrijd een keer uitgespeeld. Een mooier Moederdag cadeau

kon ze trouwe supporter Greet niet geven. Met nog een kwartier op de

klok ging V en L opzoek naar de winnende en werd uiteindelijk beloond.

Nadieh Heimeriks gaf vanaf de zijkant een voorzet en deze werd keurig

binnengeschoten door de altijd goedlachse Carma Bouwmeester Eindstand

3-2. V en L is nog op zoek naar fanatieke speelsters voor volgend

seizoen, train gezellig een keer mee.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

50 jaar zaterdagvoetbal wordt groots gevierd

Wilp- In Wilp speelt men al ruim 50 jaar voetbal op de zaterdagmiddag. Het jubileum had eigenlijk al in 2020 plaats moeten vinden, maar is meermaals uitgesteld vanwege de coronapandemie. Gelukkig verzuurt ook in Wilp hetgeen niet wat er in het vat zit en kan de gehele sportvereniging zich opmaken voor een mooi feestje op zaterdag 11 juni a.s.

Receptie
De jubileumcommissie heeft het programma inmiddels helemaal rond. Op het traditionele tijdstip van 14.00 uur is er de mogelijkheid om een balletje te trappen. Iedereen die ooit een zwart-wit (of blauw-zwart sinds de fusie in 2016) shirt heeft gedragen op zaterdagmiddag is van harte welkom voor een vriendschappelijk potje. Aanmelden via: jwijers59@gmail.com

Vanaf 16.00 uur is er een receptie in de kantine. Elkaar ontmoeten en herinneringen ophalen onder het genot van een hapje en een drankje. Ook voor de kinderen zal er voldoende vermaak zijn op het sportcomplex. Later op de avond, vanaf een uurtje of 19.00, volgt er live muziek van Daisy Talens en Peter Arends. Kortom, een gezellig dag voor iedereen die betrokken is (geweest) bij sportvereniging CCW’16 en/of SV Wilp in het verleden.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Massaconcert op paleis Het Loo voor jarige koningin

Apeldoorn- Het heet de ‘Doe Maar Mee Band’ en op 16 mei is hun muzikale werk te horen op het centrale plein van de Koninklijke Stallen van paleis Het Loo. Onder begeleiding van orkest De Ereprijs uit Apeldoorn en het orkest van Gelderland en Overijssel Phion zullen duizend kinderen een fenomenaal muziekstuk laten horen, waaraan lange tijd vanuit de schoolklassen is gewerkt. Een kwart van de jonge deelnemers komt van de Twellose basisscholen De Kleine Wereld, De Wingerd en de Martinusschool. Door Jos Bosch

Muziek in het (basis)onderwijs is al decennia lang een grote zorg. Gebrek aan kennis bij leerkrachten, krapte in het rooster, prioriteiten stellen en vele andere oorzaken liggen hieraan ten grondslag. Een kentering vindt er plaats, wanneer toenmalig minister Jet Bussemaker in het jaar 2014 aankondigt om 25 miljoen euro beschikbaar te stellen om de deskundigheid van leerkrachten te vergroten. Dit initiatief heeft gezorgd voor een zeer positieve kentering in onder meer Twello.

Tjeerd Vrieswijk is dirigent van het jeugdorkest van Cadenza Twello, Carla Woudstra is directeur van de Martinusschool. Beiden zijn zeer betrokken bij het muziekonderwijs én bij het project dat aanstaande is. Op zaterdag 9 april jl. heeft de Martinusschool samen met de jeugdorkesten van Cadenza een concertavond georganiseerd. Een geweldige ervaring uiteraard voor de leerlingen én voor de ouders. Voorwaarde van deelname aan het optreden op Paleis het Loo was dat er een lokaal optreden plaatsvond van de Doe Maar Mee Band. Maar hieraan gaat wel een verhaal vooraf …

Project Blaaskaken
“Het was één middag per jaar dat we vanuit de muziekvereniging op school wat vertelden over instrumenten. Enthousiasme voor muziek ontwikkelen vraagt echter iets anders! Kinderen moeten zelf aan de slag met muziek maken, een instrument in handen hebben en zelf ervaren hoe het is om een instrument te bespelen. Met het concert bieden we ze een podium om hun talent te laten zien en horen” aldus Tjeerd Vrieswijk. Hij ging toen aan het zoeken en schrijven. Als resultaat was er in 2018/2019 het project Blaaskaken. “We zijn begonnen in groep 5 – dat is een goede leeftijd om te starten – om die kinderen te laten ervaren hoe het is om op een instrument te spelen. Inmiddels verzorgen we muzieklessen in de groepen 1 tot en met 8. Het project is continu in ontwikkeling

Blaaskaken dus, waarbij een schoolklas in tien lessen wordt gevormd tot een harmonieorkest. Aan het einde van die tien lessen wordt er een optreden verzorgd, samen met het jeugdorkest van Cadenza. Daarnaast krijgen de leerlingen het gehele jaar door muziekles. Maar ook de leerkrachten krijgen begeleiding in het toepassen van muziek in de lessen.

“Muziek heeft nu weer een vaste plek in het onderwijs” vult Carla Woudstra aan. Ze was zelf in haar jeugd actief musicus en speelt klarinet. De muziekverenigingen anno 2022 zitten in een geheel ander organisatorisch en muzikaal jasje dan ‘vroeger’. Juist door projecten zoals beschreven wordt dat des te meer getoond. “Muziekverenigingen zijn hip en echt van deze tijd” aldus Tjeerd. Carla vervolgt: “Door de samenwerking met Cadenza voegen wij iets toe aan het binnen schoolse muziekonderwijs en slaan daarmee een brug met het buitenschoolse aanbod in het dorp. Vanuit Cadenza hebben we de specialisaties op de diverse instrumenten en in overleg met de leerkrachten bepalen we de inhoud van de overige lessen om zo samen het muziekonderwijs vorm te geven.”

De muzikale beleving van de ouders
Zaterdag 9 april was er een concert van Cadenza, waarbij ook de kinderen deelnamen om alvast een goede generale te hebben voor het concert van 16 mei. Hoe geweldig is het om als jonge leerling te mogen plaatsnemen op een echt podium? Tjeerd: “Het is voor veel mensen/ouders de eerste kennismaking met de lokale muziekvereniging, in dit geval Cadenza. Ook voor hen was het een prachtige ervaring om via hun kind in aanraking te komen met muziek en de beleving ervan.”

Paleis Het Loo
Carla legt uit, dat door Corona voor dit jaar de groepen 5 en 6 zijn samengevoegd in het blaaskakenproject. Dat zijn ook de groepen die op 16 mei mee gaan doen aan het concert op paleis Het Loo. Er doen 1000 schoolkinderen uit Gelderland mee aan het concert, zowel instrumentaal als zang. Samen vormen zij de grootste band van Gelderland. Bijzonder dat 250 kinderen daarvan afkomstig zijn van de Martinusschool, De Kleine Wereld, De Wingerd én de jeugdorkesten van Cadenza. Ook het slagwerkensemble speelt mee. “We hebben een B en C jeugdorkest” legt Tjeerd uit. “Al kun je maar één noot spelen, dan ben je welkom om mee te spelen in het C Orkest. Sámen muziek maken en sámen plezier hebben!”

“Kinderen die wat verder zijn helpen anderen en dat is een leuke samenwerking” vertelt Carla vol trots. “Met het zingen gaat het andersom, dan zijn er weer kinderen die de tekst uit het hoofd weten zodat anderen mee kunnen zingen.” De groepen gaan 16 mei met de bus naar het paleis. De kinderen en het jeugdorkest spelen dan samen met professionele musici. De muziekstukken komen overeen met wat de kinderen al in de klas hebben gedaan. Van het concert wordt een film gemaakt, want het is niet waarschijnlijk dat koningin Maxima aanwezig zal zijn tijdens het concert.

Het is een concert voor en door kinderen en daarom wordt er niet aangestuurd op publiek dat kan komen luisteren en kijken. Daarvoor is dan ook de film, die ongetwijfeld binnenkort aan heel Nederland zal worden getoond.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Oude metalen voor Ons Genoegen

Terwolde- Het voorjaar is aangebroken, de tuin schreeuwt om aandacht en het weer is weer aangenaam om eens lekker in de tuin, schuur of garage aan de gang te gaan. Muziekvereniging Ons Genoegen helpt u daar graag bij door uw oude metalen op te komen halen.

Ons Genoegen kan de opbrengst van deze metalen goed gebruiken. Ook als het relatief kleine beetjes zijn, bel of mail ons gerust. Hebt u dus oude metalen, (ijzer, koper, messing, RVS, aluminium), fiets, grasmaaier, elektrakabels, accu’s, computers of wat dan ook en u wilt hier van af? Draag Ons Genoegen een warm hart toe! Wij komen het dan graag bij u ophalen. Hoe werkt het? U kunt een mailtje sturen naar administratie@onsgenoegenterwolde.nl of bellen (na 18.00 uur) 0571-273425 Wij maken dan een afspraak met u om de metalen bij u op te halen!. Mochten er bijzonderheden zijn, dan maken wij daar vooraf goede afspraken met u over.Steun Ons Genoegen zodat u ook in de toekomst kunt blijven genieten van onze muzikale klanken!

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht

Zone.college Twello verdient 3e Groene Vlag

Twello- Op vrijdag 22 april j.l., Earth Day, ontving Zone.college Twello de 3e Groene Vlag van de UNESCO-organisatie Eco-Schools. Dit werd feestelijk gevierd samen met wethouder Harjo Pinkster van de Gemeente Voorst, onder andere verantwoordelijk voor milieubeheer, afval en duurzaamheid.

Keurmerk duurzame scholen
Het is voor Zone.college Twello de 3e Groene Vlag. Deze vlag is het internationale keurmerk van Eco-Schools voor duurzame scholen. Dankzij de continue inzet van leerlingen uit het Eco-team, betrokken docenten en de ondersteunende diensten van de school wordt aandacht besteed aan het belang van een duurzame leefstijl. Zij zetten zich in voor het klimaat en proberen de aarde beter achter te laten voor toekomstige generaties.

Feestelijke activiteiten
Voor deze gelegenheid was voor alle leerlingen een fotowedstrijd over duurzaamheid uitgeschreven, werd er tijdens de lunchpauze een proeverij van duurzame snacks, zoals de ‘bieterbal’, aangeboden en stonden er 2 kraakperswagens van de gemeente op het schoolplein waar leerlingen voorlichting konden krijgen over afvalverwerking en mee konden doen aan een quiz.

Earth Day
Directeur Bas Timmer vertelt: “Het was zeer toepasselijk om de viering van de Groene Vlag samen te laten vallen met Earth Day, Dag van de Aarde. Dit is al jarenlang de dag die tot doel heeft mensen over de hele wereld bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. Op deze dag wordt op positieve wijze aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering. Dit jaar was het thema ‘investeer in onze planeet’ en dat doen de leerlingen en medewerkers van Zone.college Twello zeker.”

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Zicht op het platteland van morgen

Regio- Onder de titel De Vonderhoek gaat op de schop brengt Agrarisch Erfgoed Nederland een theaterstuk uit waarmee ze gaat rondreizen door het land. De première van het theaterstuk is op zondag 22 mei 2022 op een prachtige locatie in de gemeente Voorst: de boerderij De Olde Poll aan de Deventerweg 1, Voorst. Aanvang 16.00 uur.

Het theaterstuk bestaat uit zes scenes en vier videoproducties. Het duurt ongeveer twee uur inclusief pauze. De stuk wordt gespeeld door amateur-toneelspelers en staat onder regie van Suzanne Prak. De teksten zijn van Gerard Hendrix.

De Vonderhoek gaat op de schop speelt zich af in een doorsnee buurtschap op het platteland ergens in Nederland. De bewoners krijgen en nemen de verantwoordelijkheid voor hun directe leefomgeving. Ze bedenken in gezamenlijkheid de oplossingen voor al die urgente vraagstukken die in de maatschappij, dus ook op het platteland en in hun buurtschap een grote rol spelen. Ze accepteren elkaars onderling zo verschillende opvattingen en leefwijzen. Samen vormen ze een burgerinitiatief dat zich richt op de verbetering en de bestendiging van de kwaliteit van het leven in hun buurtschap, de Vonderhoek.

De vraagstukken zijn bekend: Waar komen de windmolens te staan? En de zonneweiden? Waar bouwen we al die noodzakelijke woningen? Hoe lossen we het stikstofprobleem op? Hoe brengen we de biodiversiteit weer op een aanvaardbaar niveau? Wat betekent de landbouw voor onze voedselproductie? Wie beheert het landschap? Hoe behouden we het cultuurlandschap met daarin al die karakteristieke historische boerderijen?

Kortom: hoe houden we het platteland vitaal en aantrekkelijk?

Meer informatie is te vinden op de website www.devonderhoek.nl.

Om meteen een kaartje te kopen: ga naar bit.ly/vonderhoekpremiere. De aanvangstijd is 16.00 uur maar het is aan te raden om wat eerder te komen want parkeren kan alleen bij de Begraafplaats van de Gemeente Voorst, Deventerweg 2. Vandaar is het wandeling van 10 á 15 minuten naar de boerderij. Komt u op de fiets of bent u slecht ter been, dan kunt u doorrijden naar de boerderij.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

De winnaars van de boodschappenpakketten zijn weer bekend!

KLARENBEEK/VOORST/TWELLO- Iedere 2 weken maak jij kans op een boodschappenpakket t.w.v. €100,- van Plus Imanse te Klarenbeek, Coop Versluis te Voorst en Jumbo Binnendijk te Twello!

Maandag 25 april vonden er wederom trekkingen plaats in alle 5 DCO vestigingen! De gelukkigen van deze trekkingen zijn Udo Huisman, H v/d Heiden, Remco Flierman, Richard van Dijk en José Boxenbeld. Zij gingen er met een boodschappenpakket t.w.v. € 100,- vandoor!

Wil jij ook kans maken op deze geweldige prijs? Tank minimaal 20 liter brandstof bij DCO Tankstations en gooi jouw kassabon voorzien van naam, telefoonnummer en emailadres in de ton bij joúw DCO tankstation en maak kans op deze fantastische prijs!

Maandag 9 mei is de volgende trekking!

Volg ons op Facebook & Instagram voor nog meer spetterende acties en kortingen!

Winkel lokaal, dan is DCO loyaal!

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Voorst Viert Vrijheid zorgt voor kippenvel

Voorst- Kippenvel. Dat is het juiste woord als je Voorst Viert Vrijheid, het ingehaalde bevrijdingsconcert van gemeente Voorst en Cadenza, afgelopen zondag mag samenvatten. Bijna 400 bezoekers luisterden, waren stil en genoten. Cadenza haalde ook nog eens meer dan 1.900 euro op voor giro 555.

Het concert opende met het radiobericht waarin destijds de inval van Duitsland werd aangekondigd. Cadenza zette daarmee direct de donkere sfeer neer die toen heerste. Verteller Frans zat in zijn eigen huiskamer op het podium en nam de bezoekers met zijn warme stem mee door de verschillende fasen van de oorlog. Met Honor to the liberators bedankte Cadenza de bevrijders van de gemeente Voorst. Achtereenvolgens kwamen het Canadese, Engelse en Poolse volkslied voorbij. Dit werk werd in 2020 met een bijdrage van de provincie Gelderland en Muziekbond Gelderland Flevoland in opdracht van Cadenza geschreven door Jan Bosveld.

Bijzonder waren de interviews. Cadenza had gesproken met Ton die de oorlog en bevrijding bewust meemaakte. Delissa deelde haar ervaringen uit voormalig Joegoslavië, die helaas nu weer actueler zijn dan ooit. En Anas en Farah vertelden over hun vlucht uit Syrië. Slagwerkensemble en harmonie gaven deze verhalen extra impact door de stemmige muziek die ze er als begeleiding onder zetten. Met Radio Oranje en de Star Sisters Medley nam het driekoppige gezelschap van Edge bezit van het podium.

Cadenza koos ervoor ook aandacht te besteden aan de situatie in Oekraïne. Tijdens het Oekraïens volkslied werd de vlag opgedragen. Voor de aanwezige Oekraïners een emotioneel moment. Gezamenlijk is meer dan 1.900 euro voor giro 555 opgehaald. Met Fly me to the moon en Brand new day liet de hamonie horen een brede muzikale basis te hebben. Het slagwerkensemble eindigde met Imagine. Stel je eens voor dat er geen oorlog op de wereld zou zijn.

We’ll meet again, gezongen door Karin van der Veer, was een passende toegift op deze middag. Hopelijk was dit de eerste keer van een traditie waarmee Voorst op een muzikale manier de vrijheid viert.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Trekkertrek Klarenbeek

Klarenbeek- Dit jaar organiseert stichting trekkertrek klarenbeek na 2 jaar weer een slep. Dit jaar vindt de slep plaats op zaterdag 18 juni de wedstrijd begint om 12.00 uur en het terrein is open vanaf 11.30 uur. De wedstrijd wordt gehouden aan de Lokaalweg te Klarenbeek.

De wedstrijd wordt verreden in verschillende klasse en de bedoeling is dat er trekkers over een baan van 100 meter een sleepwagen vooruit trekken en de persoon die het verst komt heeft deze klasse gewonnen.

De entree voor kinderen tot 12 jaar is gratis. Er is voldoende parkeer gelegenheid op het terrein aanwezig.

Aan de jonge bezoekers is gedacht tijdens de slep als papa en mama kijken naar de wedstrijd kunnen zij springen op het springkussen en een zakcentje verdienen met glazen rapen.

Er is ook voldoende te verkrijgen voor de innerlijke mens.

De inschrijvingen zijn van start gegaan en deelnemers kunnen zich inschrijven tot en met 1 juni op de website www.trekkertrekklarenbeek.nl. Houd ook onze facebook pagina in de gaten voor de actuele informatie.

Hopelijk zien we iedereen op zaterdag 18 juni bij de trekkertrek Klarenbeek.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Tonny Ilbrink met pensioen

Voorst- Vrijdag zwaaide Tonny Ilbrink na 48 jaar dienstverband bij Hofmeijer zijn 45 collega’s uit. Met een grote bonte stoet van allerlei soorten voertuigen werd hij vrijdagmiddag ten afscheid met zijn familie door het dorp gereden. Voorop een dieplader met daarop ‘zijn’ versierde kraan. Hofmeijer bestaat sinds 1961 en is al die tijd gevestigd aan de Enkweg 37. Tonny was één van de eerste vaste medewerkers van de firma.

Als jongen van 10/12 jaar zat hij al bij oprichter Berend Hofmeijer op het spatbord van de trekker.

Dromend van een baan als loonwerker ging hij toch op 16-jarige leeftijd aan het werk bij de plaatselijke smid Sarink en na werktijd door naar Hofmeijer om daar te helpen.

Toen Berend op een bepaald moment druk was vroeg hij aan Sarink of Tonny niet een dag kon helpen. Dat was prima.

De week erna vroeg Berend aan Sarink: “Kan Tonny niet de hele week komen helpen.” Het antwoord van Sarink was toen: ‘Dan hol’m helemoal mar.” Zo geschiedde.

Tonny heeft in 48 jaar Hofmeijer veel meegemaakt en heeft het bedrijf uit zien groeien naar wat het nu is. Hij begon op het spatbord van een ‘cabrio’ Deutz trekker, maar Tonny bracht de laatste jaren zijn werktijd overdag door in de cabine van een rupskraan.

En wat voor een: een machine met GPS besturing, van de modernste en geavanceerdste van zijn soort. Tonny is nog helemaal van deze tijd!

Jacco Meijerhof: “Iemand met deze staat van dienst gaan we missen binnen ons bedrijf maar we wensen Tonny (en Hanneke, kinderen en kleinkinderen) nog veel fijne en gezonde jaren toe.”

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Repair Café ijsvrij

Twello- Op zaterdag 14 mei repareren de vrijwilligers van Repair Café weer haperende en defecte apparaten, kapotte spullen zonder stekker en natuurlijk ook kleding. Op de laatste dag van de ijsheiligen staat iedereen in de startblokken om de tuin in te gaan. Met het mooiere weer op komst is het lekker klussen in en om huis en in de tuin.

Maar dan moeten de grasmaaier, boormachine en stofzuiger het wel doen. Als de koffiezetter alleen nog ijs-koffie levert en de waterkoker koud water voor de icetea serveert, dan is dat een mooi eerbetoon aan de laatste ijsheilige, maar warm is toch lekkerder! Niet iedereen heeft de spullen, materialen en kennis om reparaties zelf uit voeren. Repair Café is dan het ideale hulp-station om eens langs te gaan. Het is gezellig, leerzaam en duurzaam, want vaak lukt het om spullen toch nog een extra ronde mee te laten gaan. Ook voor textielreparaties, zoals scheuren, kapotte zakken, losse zomen of uitgerekt elastiek heeft Repair Café ervaren reparateurs, die aan veel dingen een mouw kunnen passen! Bij kapotte ritsen is het belangrijk de oude vast los te halen en een passende rits mee te brengen. Leg de reparatieklussen vast klaar en kom zaterdag tussen 10.00 uur en 14.00 uur (inname tot 13 uur) naar de Kringloopwinkel, Koppelstraat 57 in Twello.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Randweg Twello en sluiting overgangen van de baan

Twello- Het plan voor de randweg Twello en de daarbij voorgestelde maatregelen aan het spoor worden niet voortgezet. Dat is het voorstel van het college van B&W richting de gemeenteraad van Voorst. Financieel is het project niet sluitend te krijgen en daarmee is voortzetting van het plan niet verantwoord. Door Jos Bosch

Decennia lang ligt de verdere ontwikkeling van de randweg al onder vuur, een regelmatig onderwerp van discussie tussen voor- en tegenstanders, ook binnen de gemeenteraad. Het maakte deel uit van diverse politieke programma’s tijdens de laatste verkiezingen en inwoners van de gemeente Voorst lieten hun stemmen horen. Voorlopig is er geen licht aan het einde van de (spoor)tunnel, nu zelfs de goedkoopste variant van ca. 19 miljoen euro financieel niet sluitend is te krijgen.

Tegenstand
Het is al in de jaren ’80 van de vorige eeuw, wanneer de toenmalige gemeenteraad besluit tot de aanleg van een randweg aan de zuidwestkant van Twello. De aanleg van de Zuiderlaan en Westerlaan bestrijkt twee derde van de gehele randweg, maar juist het sluitstuk van de randweg stuit op veel tegenstand. De weg voert onder meer door landgoed Hartelaar maar er is ook veel discussie over het nut van deze randweg. Dan is er nog weerstand vanwege de samenhangende plannen, om diverse spoorwegovergangen te sluiten als onderdeel van het plan, waarin ook wordt samengewerkt met ProRail.

Doelstelling van de randweg
Het centrum van Twello moet verkeersluw worden gemaakt, de veiligheid en leefbaarheid binnen Twello moeten worden verbeterd, doorgaand- en vrachtverkeer moeten om de dorpskern van Twello worden geleid en lokale bedrijventerreinen moeten rechtstreeks kunnen aansluiten op de hoofdwegen. Zo is de onderbouwing van het plan in de jaren ’80 en door de jaren heen is daaraan weinig veranderd. Wel is er meer te doen geweest over de overwegen en ook wordt er inmiddels anders aangekeken tegen de ontwikkelingen van (toekomstige) bedrijventerreinen.

De rijksoverheid en gemeente Voorst willen fors investeren in het plan met resp. 10 en 8 miljoen euro. De provincie Gelderland gaat niet bijdragen, het is een lokale opgave en heeft geen provinciale prioriteit. Daarbij het risico van kosten die hoger uit kunnen vallen door onder meer de stijgende materiaalprijzen maakt de conclusie, dat het plan financieel niet sluitend is.

Nieuw uitvoeringsprogramma
Het college stelt aan de raad voor om andere maatregelen te onderzoeken en te inventariseren, om daarmee de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van Twello en omgeving te verbeteren. ‘Omdat Twello zal groeien en de verkeerdrukte zal blijven toenemen’ aldus gemeente Voorst. Het uitvoeringsprogramma 2020-2030 is gebaseerd op de randweg en dus niet meer actueel. ‘Het college stelt de gemeenteraad daarom voor om, in overleg met de samenleving, onderzoek te doen naar nieuwe, mogelijke maatregelen met als doel deze op te nemen in een nieuw uitvoeringsprogramma.’

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Open dag bunkers IJssellinie

Regio- De IJssellinie houdt op zaterdag 7 mei weer een open dag met rondleidingen waarbij de Commandobunker, de Hospitaalbunker en het Inlaatwerk worden bekeken. De gidsen zullen vertellen over de bijzondere geschiedenis van deze waterlinie uit de Koude Oorlog, die tussen 1951 en 1964 in werking was.

De bedoeling was om in geval van oorlog een brede strook land onder water te zetten om het Russische leger tegen te houden. De open dag kan zonder afspraak worden bezocht. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Bezoekers zijn vanaf 12 uur welkom, de laatste rondleiding begint om 15.30 uur. De entree bedraagt voor volwassenen 5 euro per persoon en voor kinderen in de basisschoolleeftijd 2,50 euro. Pinnen is mogelijk. De rondleidingen starten bij de Hospitaalbunker, Haereweg 4b, 8121 PJ Olst. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats van De Haere.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Werken in de bouw, bij Nikkels?

Twello- De 40-jarige Wander Klein Hulse uit Eefde werkte 23 jaar lang in een supermarkt, waar hij zich opwerkte tot assistent-bedrijfsleider. Hij stond op een kantelpunt in zijn loopbaan en koos toen bewust voor een carrière switch naar de bouw. “Ik heb nooit het lef gehad om iets anders te gaan doen, maar nu stond ik voor de keuze. De bouw vind ik geweldig, je bent dagelijks bezig met je handen om iets te maken!”

Sinds begin april werkt Wander als leerling timmerman op de bouwplaats van het project De Wingerd in Apeldoorn. “Ik heb eerst een aantal dagen meegelopen om te kijken of het wat voor me was. Dat was echt super, ik vond het nog leuker dan ik dacht! De sfeer op de bouw en bij Nikkels in het algemeen is heel goed. Ik ben warm ontvangen en iedereen neemt de tijd voor je. Mijn collega’s leggen rustig hun eigen werk even neer om mij uitleg te geven en te helpen.”

De bouw was een logische keuze voor Wander. Hij was thuis altijd wel aan het klussen en dus best handig. Na zijn meeloopdagen wist hij zeker dat dit de plek was voor hem.

“Na een dag werken kijk ik nu naar het resultaat wat ik heb gemaakt. En dan ben ik best trots! Dat is echt het verschil met mijn oude werk, ik heb nu echt wat gemaakt, je ziet resultaat.”

Het weer naar school gaan op 40-jarige leeftijd valt Wander niet tegen. “Ik volg de opleiding tot timmerman niveau 2 via Bouwmensen. Ik zit nu in de schakelklas en over een paar weken kan ik echt starten. Ik ga een middag en avond naar school en werk 4,5 dag op de bouw. Het valt me gelukkig niet tegen om weer naar school te gaan. Maar dat komt ook omdat ik weet waarvoor ik het doe en ik ondertussen het vak al leer in de praktijk. Hierna wil ik absoluut de vervolgopleiding van timmerman nog doen, want ik wil graag doorgroeien. En ik merk dat Nikkels daarvoor openstaat. Ik ben geen ‘jobhopper’ en kies voor een langdurige samenwerking en dat doet Nikkels ook. Dat sprak me erg aan in het bedrijf.”

Hoe ben je bij Nikkels gekomen?

“Ik heb Nikkels gevonden op internet, ik zag hier meerdere vacatures openstaan. Na een gesprek op kantoor mocht ik zoals gezegd 2 dagen meelopen op de bouw om te zien of ik het werk echt leuk zou vinden. En dat vond ik! Met Berry Schut van Bouwmensen heb ik vervolgens een gesprek gehad om te kijken naar het opleidingstraject.

Als ik achteraf terugkijk ben ik heel blij dat ik de stap het gezet. Ik vond het vooraf even spannend, maar toen ik eenmaal ‘over de drempel’ was, was die spanning direct weg.”

Ook interesse in een carrière in de bouw? Kijk op www.nikkels.nl/werken-bij-nikkels ontdek op onze inloopdagen op 9 mei (Zutphen) en 16 mei (Apeldoorn) of het iets voor jou is!

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Mooie opbrengst Markt Oekraïne

Wilp- Vrijdag 8 april heeft kindcentrum Hagewinde een goede doelen markt georganiseerd. De belangstelling was enorm en de sfeer was gezellig. Door de enorme sponsoring van diverse bedrijven en winkeliers uit Twello, Wilp en omgeving waren er mooie prijzen in de verloting.

De weken daarvoor hebben alle leerlingen hun best gedaan op hun kunst- en knutselwerken. Ook deze werden allemaal verkocht. Voor iedereen was er ook wat te drinken en een lekkere koek of plak cake. En wat hebben we een geweldig bedrag opgehaald. Dit bedrag is bekend gemaakt tijdens onze jaarlijkse eitje tik finale. Alle leerlingen en veel ouders waren hierbij aanwezig. In het totaal hebben we een bedrag van €2.048,10 opgehaald. Dit gaat allemaal naar Giro 555. Dat is Hartverwarmend! Iedereen ontzettend bedankt!

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Talrijke exporterende Voorster bedrijven krijgen een gezicht in boek ‘Made in Voorst’

Twello- In het binnenkort te verschijnen boek ‘Made in Voorst’ staan maar liefst 101 portretten van exporterende bedrijven en ondernemers uit de gemeente Voorst. “Vooraf hadden we verwacht rond de 25 bedrijven uit te komen”, zegt Pim Oostendorp lachend. Hij is als voorzitter van Werkgeverskring Voorst bij dit project betrokken. Door Rudi Hofman

Met het aantal van 101 in het boek gebundelde bedrijven laat de gemeente Voorst buurgemeenten Deventer en Apeldoorn achter zich. Die kwamen bij de eerste uitgave van Made in Deventer (2016) en Made in Apeldoorn (2017) niet verder dan respectievelijk 91 en 96. Hierbij moet worden aangetekend dat deze aantallen anno 2022 flink hoger liggen. Zo staan er op de site van MKB Trade Office inmiddels 310 exporterende Deventer bedrijven.

Hondensnacks
Dit neemt niet weg dat Voorst qua exportscore uitstekend voor de dag komt. “Waarin een kleine gemeente groot kan zijn”, zegt Peter van de Pol, directeur van Schoneveld Breeding en bestuurslid van Werkgeverskring Voorst, trots. “En nummers 102 en 103, Ten Dijk Plaagdierbeheersing in Terwolde en Uut Twelle met zijn gedroogde hondensnacks verschijnen binnenkort online”, vult Marco Kok van MKB Trade Office aan. Dat is destijds ontstaan vanuit de exportgroep van het MKB-Deventer. MKB-ondernemers kunnen hier met allerlei vragen over export terecht.

Bescheidenheid
Kok nam voor Made in Voorst zelf 85 interviews voor zijn rekening en zijn collega Erik de Boer de resterende 16. Fotograaf Mariëlle Schiphorst-Dolman uit Klarenbeek legde alle deelnemende bedrijven vast op de gevoelige plaat. Enkele ondernemers wilden ondanks herhaaldelijk aandringen niet op de foto. Van de Pol ziet bescheidenheid als een rode draad: “Waarom ben ik belangrijk genoeg om in dit boek te komen?”

Gevraagd naar haar top 3 van interessante exporterende bedrijven noemt Schiphorst-Dolman in willekeurige volgorde: de E-Flight Academy op luchthaven Teuge (ook op Bonaire actief), Caravanhuis Hulshof in Twello en BB3D. “BB3D zijn twee jonge gasten (Bram van Zandvoort en Bart Keurhorst, red.) die onder meer aan productontwikkeling en 3D-printing doen; zij werkten in hun studietijd al samen.”

Waardevolle contacten
‘Samen voorsprong creëren’, is volgens Van de Pol het credo van Werkgeverskring Voorst. “De kracht van het bijeenbrengen is dat de bedrijven letterlijk en figuurlijk een gezicht krijgen en dat dit ze waardevolle contacten kan opleveren. Vandaar dat voor het boek alle exporterende bedrijven in de gemeente zijn benaderd, hoe klein ze ook zijn.” Bedrijfscontactfunctionaris Ellen Dijkman van de gemeente Voorst heeft hierin als ‘goede schakel’ een belangrijke rol gespeeld. De gemeente en de Rabobank dragen ook financieel bij aan het project.

De presentatie van Made in Voorst is op donderdag 12 mei bij Schoneveld Breeding in Wilp. Dit bedrijf produceert jaarlijks zo’n 200 miljoenen bloemzaden, die naar 45 landen worden geëxporteerd. Een andere wereldspeler op zadengebied is Vitalis in Voorst. Dat verkoopt biologische groentezaden van 30 gewassen in 500 Vitalisrassen in 35 landen op alle continenten.

Cruiseschepen
Voor de boekpresentatie zijn ruim 500 uitnodigingen verstuurd. Michel Nales van Platemate in Twello mag het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Hij was ook de eerste ondernemer die door Kok werd geïnterviewd. “Michel bedacht handige, verrijdbare servieskarretjes voor de horeca. Hij heeft onder meer veel cruisesschepen als klant. Hij laat onderdelen in de regio maken en die worden in een sociale werkplaats in elkaar gezet.”

Made in Voorst verschijnt in een oplage van 2500 exemplaren: 1500 in het Nederlands, 750 in het Engels en 250 in het Duits. Het drukproces is in handen van Drukkerij Twello. Volgens Marco Kok is het uitbrengen van het boek feitelijk pas het begin. “We gaan het boek naar alle buitenlandse ambassades en consulaten opsturen en online komen er vast en zeker nog veel exporterende bedrijven uit de gemeente Voorst bij.” Exporterende bedrijven in de Stedendriehoek staan per branche gerangschikt op:

Https://mkbtradeoffice.nl/Foto’s

gemaakt door Mariëlle Schiphorst-Dolman

Van links naar rechts: Peter van de Pol, Marco Kok en Pim Oostendorp.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Lionsclub Voorst bestaat 40 jaar

Voorst- Op vrijdag 29 april vierde Lionsclub Voorst zijn 40-jarig bestaan. De lionsleden zijn mensen die zich belangeloos willen inzetten om lokaal en wereldwijd anderen te helpen die hulp nodig hebben, waarin niet door de reguliere kanalen wordt voorzien. Lions club Voorst wil met kennis en kunde van de leden, uit verschillende bedrijfssectoren, iets betekenen voor de maatschappij in de gemeente Voorst, met als motto “We Serve”.

Heel bijzonder is dat twee leden, Henk Buunk en Geert Hoogeslag, nog actief lid zijn vanaf de oprichting in 1982.

Lionsclub Voorst heeft zich de afgelopen jaren achter en voor de schermen ingezet en diverse projecten uitgevoerd of gesponsord. Een greep uit de talloze activiteiten zijn bijvoorbeeld.

Het houthak-project; waar bomen worden verzaagd, het hout wordt gekloofd en verkocht met als doel, een onvergetelijke dag te verzorgen voor ouderen uit de gemeente Voorst, die minder sociaal contact kunnen hebben en weinig buiten komen. Deze Voorjaarstocht wordt al 34 jaar verzorgd door de Lionsclub Voorst. Ook heeft de Lionsclub een bijdrage geleverd aan de jeugd van het Veluws College, door een reanimatiecursus aan te bieden.

De Lions hebben ook het nodige voor kinderen kunnen doen, zoals een onvergetelijke middag verzorgen voor gehandicapte kinderen die met behulp van motorzijspannen Twello hebben bezocht, de “De Jumbo Run”. Diverse jaren werd voor de basisscholen in de gemeente Voorst een Natuureducatie kamp georganiseerd. Of bijvoorbeeld een buitenbios voor de jeugd.

Daarnaast heeft de Lionsclub Voorst diverse initiatieven financieel ondersteund om bijvoorbeeld een boek uit te kunnen brengen, een Cruyff Court mede te realiseren op de “De Beele” in Voorst of een bijdrage te geven aan de Stichting Dorpsverfraaiing Twello – Voorst. Het recente project in de corona tijd was Hart voor de Zorg, waarin ouderen en de verpleging in het zonnetje zijn gezet.

Op 23 juni 2022 organiseert Lionsclub Voorst het unieke “LionsOpen”. Een golfevenement op de mooiste landgoederen van de gemeente Voorst, Met als doel bedrijven een bijzondere dag te laten beleven en tegelijkertijd geld in te zamelen om de goede doelen te kunnen sponseren. De doelen zijn deze keer: Beat Batten, Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst en Time4You. voor meer informatie zie : www.Voorts.lions.nl.

Al met al is Lionsclub Voorst een club met enthousiaste leden, die zich in willen zetten voor de gemeenschap.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Koningsdag 2022 samen live op groot scherm kijken

Lieren- Kijk ik alleen, met partner, gezin of samen in De Huiskamer van Lieren? Daar hoefden een groot aantal senioren niet lang over na te denken. Al snel was de lijst met aanmeldingen gevuld. Iedereen had goed zicht op het grote scherm zodat ze niets hoefden te missen.

Veel aanwezigen hadden een oranje attribuut mee om extra in de sfeer van Koningsdag te komen. Er was extra om iedereen die wilde iets om te hangen of op te spelden. De gastvrouwen kwamen rond met oranje tompoucen, speciale drankjes en lekkere hapjes. Bijzonder was het moment toen op TV het Wilhelmus werd gezongen iedereen ging staan om mee te zingen. Als klap op de vuurpijl werd iedereen verrast met een broodje kroket. Na afloop ging iedereen blij en voldaan naar huis.

Komt u ook een keer bij ons koffie drinken? Iedere woensdag staan de deuren van 10-12 uur open op Lierderstraat 7 in Lieren.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Kunstwerk in De Frietkraam Twello

Twello- Onze lokale kunstenares Anneke Winterman heeft weer een nieuwe opdracht voltooid. Deze keer heeft zij een groot kunstwerk gemaakt voor de eigenaresse van de frietkraam die wekelijks in Twello en in Apeldoorn op de markt staat.

Anneke Winterman heeft speciaal voor de eigenaresse Olivia de Apeldoornse markt in fineliners getekend op formaat 229 x 50 cm.

Vanwege dat de eigenaresse Olivia uit Apeldoorn komt en het marktleven van haar ouders vanuit de wieg heeft meegekregen wilde zij graag het oude gemeentehuis met de mooie klokkentoren als middelpunt in het kunstwerk.

Dankzij Print and More waar het kunstwerk met 2 man sterk door hun grootste scanner werd gehaald is het vervolgens in stickervorm gemaakt.

Afgelopen vrijdag 22 april 2022 is het kunstwerk er vakkundig ingemaakt door bedrijf Ebbersreclame.nl

Olivia en Anneke zijn allebei tevreden met het eindresultaat dat nu een aantal jaren kan blijven zitten.

Als u eens over de markt loopt in Twello kom gerust even kijken naar het kunstwerk en proef dan gelijk eens even hoe heerlijk de friet smaakt die in een mooie puntzak wordt geserveerd.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Koningsdag Wilp

Wilp- De afgelopen twee jaar werd Koningsdag Wilp noodgedwongen op de eigen stoep gevierd; een stratenbingo waarmee toch verbinding werd gecreëerd in het dorp. Na de Corona perikelen 'mochten we dit jaar weer'. De stratenbingo met muzikale omlijsting viel echter bij iedereen zo goed in de smaak, dat er dit jaar opnieuw een stratenbingo werd georganiseerd. In plaats van voor je eigen deur, werden complete tuinsets en bierbanken op de stoep en de deelnemende staten gezet.

Polonaises door jong en oud werden gelopen onder begeleiding van de verschillende artiesten. Zeker door het mooie weer werd het wederom een gezellig feest in Wilp. Een nieuwe traditie is geboren!

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Koninklijke onderscheiding voor drietal inwoners gemeente Voorst

Twello- Traditiegetrouw worden aan de ‘vooravond’ van Koningsdag onderscheidingen uitgereikt aan personen die zich hebben ingezet voor de medemens. Een Koninklijke onderscheiding is in Nederland een symbolische erkenning voor persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving.

De onlangs aangetreden burgemeester Jorritsma had de eer om, namens ZKH Koning Willem Alexander een drietal inwoners van de gemeente Voorst te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Natuurvorser Jan Jutten
Jarenlang dag en nacht paraat voor de natuur, zo staat Jan Jutten bekend en deze instelling heeft geleid tot de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau

Jan Jutten heeft een voorliefde voor de natuur en zet zich hier in de gemeente Voorst bijzonder veel voor in. Al vanaf 1979 is hij als boa/jachtopzichter/boswachter actief om de biodiversiteit en het broedresultaat van de weidevogels naar een hoger niveau te tillen. Inheemse weidevogels zijn karakteriserend voor hem. Hij brengt zijn enthousiasme en kennis over aan andere natuurbeschermers zoals de weidevogelbeschermers, maar ook aan boeren en aan zijn collega’s. Dit doet hij als een gedreven faunabeheerder, toegespitst op de bescherming van die soorten die het moeilijk hebben in de hedendaagse natuur. Zijn inzet voor de natuur verricht hij onder andere rond de vele weilanden rondom Attero, maar ook bij vele agrariërs en omliggende landgoederen. Daarnaast is Jutten vanaf 2005 voor de stichting Groennetwerk als boa/jachtopzichter/boswachter actief vrijwilliger. Vanuit deze stichting is hij regelmatig beschikbaar en oproepbaar bij calamiteiten. Eveneeens is hij verantwoordelijk voor het afvoeren en indien nodig uit het lijden verlossen van o.a. aangereden wild. Hij staat dan altijd paraat, dag en nacht.

Historicus Wim Wassink
De onbaatzuchtige inzet die Wim Wassink de voorbije jaren heeft betoond bij de Historische Vereniging Voorst, heeft geleid tot de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Wassink zet zich al jaren met hart en ziel in voor de historische vereniging Voorst. Hij brengt de oorlogsgeschiedenis van Voorst en Gelderland in kaart. Hij verzamelt o.a. oude films hierover en plaatst deze op de website. Het filmmateriaal over de Tweede Wereld Oorlog en de bevrijding van gemeente Voorst spoort hij op over de hele wereld, zelfs uit Canada. Daarnaast beheert Wassink de ledenadministratie, is penningmeester en adviseert het bestuur regelmatig. Door de jaren heen fungeert Wim als IT-man van de historische vereniging. Hij zorgt er onder andere voor dat foto’s, documenten en alle andere verzamelingen, digitaal beschikbaar zijn voor geïnteresseerden. Eind jaren ‘80 werd de Kabelkrant Voorst opgericht. Wim was (mede) oprichter en beheerder van Kabelkrant Voorst tot 1996.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Jaarvergadering van de Zonnebloem afdeling Wilp-Voorst

Wilp-voorst- Op 21 april was het eindelijk zover en konden het bestuur en de vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Wilp-Voorst na een periode van corona weer gezellig bij elkaar komen. In het parochiehuis te Bussloo werd na de gewone vergadering ook de jaarvergadering gehouden.

Zoals het gebruikelijk is tijdens een jaarvergadering werden zowel het financiële als secretarieel jaarverslag doorgenomen. Het financieel verslag zag er goed uit en de vergadering gaf de penningmeester dan ook decharge.

Het secretarieel verslag was een stuk korter dan andere jaren. De gasten vielen allemaal onder de risicogroep van Covid. Hierdoor kon men het afgelopen jaar beperkt activiteiten organiseren.

Het agendapunt huldiging jubilarissen kwam hierdoor snel in zicht. Er was een groot aantal jubilarissen: Jeike Hak is 25 jaar vrijwilliger. Anneke Weijenberg, Gerda Bussink, Sonja de Leau, Dirry Slijkhuis, Jan Serris, Johan Hendriksen en Jenny Hendriksen zijn allen 10 jaar vrijwilliger bij onze afdeling.

Na het opspelden van de speld, het overhandigen van de bloemen en de bijbehorende oorkondes had de voorzitter, Ernst Jan de Leau, voor ieder een persoonlijk woordje en het werd een gezellig samenzijn.

Afscheid

Hierna werd Riek Wagenaar in zonnetje gezet. Zij heeft te kennen gegeven om te stoppen als vrijwilligster. Ze blijft nog wel bij de Zonnebloem maar dan als gast. Met een prachtige bos bloemen werd zij hartelijk bedankt voor haar inzet van de afgelopen jaren.

De jubilarissen

Riek Wagenaar

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

De koeien zijn weer de wei in!

Loenen- Deze week gingen onze koeien weer de wei in. Altijd een prachtig gezicht. De blijdschap… in één streep hollen ze de groene weide in met af en toe een sprongetje. Vanaf nu blijven ze buiten, grazen in onze prachtige weiden, omzoomd door boomranden zodat er ook altijd schaduw is. In het najaar gaan ze pas weer naar de potstal. Maar nu is het voorjaar weer echt begonnen!

De bomen in de boomgaard hebben prachtige bloesem en de afgelopen tijd is er hard gewerkt op de akkers. In de fijne en grove tuin zijn al heel veel bedden met plantgoed gevuld. Het is nu, behalve nog meer planten, ook weer tijd voor het onderhouden van de bedden en daarna over een paar weken gaan we oogsten. Er is altijd wat te doen en te beleven op onze boerderij.

Herenboerderij De Groote Modderkolk
Het motto van de Herenboeren is ‘Samen Duurzaam Voedsel Produceren’. We boeren op het prachtige terrein van Natuurmonumenten, gebruiken geen chemicaliën voor de teelt, de dieren hebben een goed leven, je haalt zelf je voedsel op, dus je maakt maar heel weinig ‘voedselkilometers’. En extra: het is een gemeenschap van betrokken mensen!

Kom eens kijken
Wil je weten of voor jou, je gezin, gezond eten uit je eigen buurt, geproduceerd met zorg voor grond, plant en dier, iets is? Dan nodigen wij je graag uit om eens te komen kijken bij ons op de boerderij. Er is regelmatig een rondleiding en daarvoor kun je je inschrijven via rondleiding@hbgm.nl.

Meer informatie vind je op onze website: grootemodderkolk.herenboeren.nl.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

De Havikshof

Klarenbeek- Roofvogeltuin is al een paar weekjes open, maar begint nu mooie frisse voorjaarstinten te laten zien, o.a. de blauwe regen die op springen staat. Hier ervaar je rust, natuur en onze roofvogels, het geheel is natuurlijk in een schitterende omgeving

De vogels vliegen alleen op afspraak en voor kleine groepen
Ook verzorgen wij op afspraak rondleidingen De tuin staat bekend om haar biodiversiteit, te weten, beplanting, schuil en broed gelegenheid voor diverse dieren en vogels
De grote waterpartij biedt een mooie kleurschakering en leven van o.a. vele soorten insecten en natuurlijk de ijsvogel(s) die regelmatig rond de vijver te zien zijn
Zoals u van ons gewend bent steunen wij ook ieder jaar een goed doel, dit jaar is dat Roparun Team 129. Zij zullen in het pinksterweekend in actie komen en 500 km lopen/fietsen afleggen door Nederland, eindbestemming Rotterdam

Voor dit team doen wij aankomend weekend een actie, 7 en 8 mei is het mogelijk om met Rania de Woestijnbuizerd op de foto te gaan
Kosten 5.00 p/p, de gehele opbrengst komt ten goede aan , ik loop hard team 129
Reserveren gewenst , a.zuidema@hotmail.nl of 055-301 2798

Zien wij jullie aankomend weekend?

Tjipke en Annie Zuidema , Oudhuizerstraat 36a te Klarenbeek

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Tijd voor een feestje

Regio- Het is alweer 5 jaar geleden dat ten Hag haar negende vestiging opende en wel in het prachtige, gezellige Apeldoorn. Sinds mei 2017 is het kantoor van ten Hag makelaars Apeldoorn gevestigd aan de Canadalaan 8 in Apeldoorn.

Je kunt hier terecht voor de verkoop, aankoop of taxatie van een woning/bedrijfspand en voor financieel advies (Hypotheeknet). Judith Winterman en Annemiek Besselink zijn actief en vakbekwaam binnen de woningmakelaardij in Apeldoorn, Twello en omstreken. Ze staan bekend om onze grote betrokkenheid bij onze klanten, goede begeleiding en communicatie en onze persoonlijke benadering. De wensen en behoeften van de klant staan bij hen altijd op de 1e plaats. Vanwege het 5-jarig jubileum wordt er feest gevierd en wie jarig is trakteert. Er is dan ook een geweldige actie voor de maanden mei en juni:

Zet jij jouw woning bij ten Hag in de verkoop, dan ontvang je een dinerbon naar keuze t.w.v. € 100,—. Ben jij benieuwd naar de werkwijze? Bel dan voor een gratis waardebepaling.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

‘Hof van Plastic’ lezing door Gerard ten Hofte bij de Bibliotheek

Twello- Kun je plastic als grondstof zien? Hoe zit het eigenlijk met recycling? Na een bezoek aan de Hof van Plastic weet jij alles over hoe je plastic zwerfafval kan omzetten in nieuw plastic. Benieuwd? Kom op woensdagavond 11 mei naar de Bibliotheek in Twello. Gerard ten Hofte is ‘on tour’ met zijn Hof van Plastic en hij vertelt je er alles over.

Gaan plastic en natuur samen?
Met de Hof van Plastic wil Gerard ten Hofte samen met het publiek en machines ter plekke plastic ‘zwerfafval’ omzetten in nieuw plastic en daarmee bijdragen aan de bewustwording rondom het thema zwerfafval en werken aan een schonere omgeving. Want afval -en met name plastic- hoort niet in onze natuur. Tijdens deze avond wordt je op een interactieve manier betrokken bij Hof van Plastic en de gedachte die erachter zit. Dat kan door simpelweg samen aan de slag te gaan.

Over Gerard ten Hofte
Initiatiefnemer Gerard is eigenaar van Atelier007 en winnaar van de Duurzaamheidsprijs Hof van Twente 2017. Als kind was hij al bezig met tekeningetjes van dingen die hij ‘doormidden snijdt’, om te zien hoe dat er uitziet. Vandaag de dag ziet hij zwerfafval niet als afval, maar juist als grondstof.

Alles op een rijtje
Datum: woensdag 11 mei 2022

Tijden: van 20.00 tot 21.30 uur

Locatie: Bibliotheek Twello

Kosten: € 5,- voor leden van de Bibliotheek, niet-leden betalen € 7,50.

U kunt zich voor deze boeiende avond aanmelden via de Activiteitenagenda op: www.bibliotheekbrummenvoorst.nl. Of rechtstreeks via https://brummen-voorst.op-shop.nl/3464/hof-van-plastic-on-tour-lezing-door-gerard-ter-hofte/11-05-2022.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Geen uitbundige Koningsdag in Twello

Twello- Terwijl overal in het land op grote schaal Koningsdag werd gevierd was het in Twello opvallend rustig. Afgezien van het muziekspektakel op Dorpsplein was er van een echte feeststemming geen sprake. Het ontbreken van een Oranjecomite of een organisatie die de kar wil trekken was dan ook goed merkbaar.

Aubade en felicitaties
Nog voor het officiële gedeelte van Koningsdag in Twello, zoals de aubade en felicitaties richting ZKH Koning Willem Alexander, verzamelde zich een 200 tal genodigden en gedecoreerden op het terrein tussen Jachtlust en schoolgebouw De Fliert.

Burgemeester Jorritsma refereerde in haar toespraak nog eens hoe belangrijk een dag als Koningsdag is, n.l. het in vrijheid feest te kunnen vieren. Zeker nu op zo’n 1500 km afstand de wereld in brand staat. Na het hijsen van de nationale driekleur en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus, ondersteund door musici van Excelsior en Cadenza kon een ieder gebruik maken van de door de gemeente aangeboden traktatie.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Formidable!  7 mei sporthal Jachtlust Twello

Twello- Op zaterdagavond 7 mei a.s. verzorgen de muzikanten van muziekvereniging Excelsior uit Twello weer een showconcert met als titel: Formidable! Dit jaar ‘reizen’ de muzikanten af richting Frankrijk. Samen met zangeres Marja Adams zal een volledig Frans programma ten gehore worden gebracht.

Marja Adams is deze avond de speciale gast in het programma. Met haar zwoele stem zal zij prachtige chansons ten gehore gaan brengen begeleid door de muzikanten van Excelsior.

Excelsior is zeer trots dat Marja dit programma met het fanfareorkest wil uitvoeren. Een primeur voor Twello zal het werk La Chansons des Vieux Amants zijn. Marja en dirigent Thijs Musch op bugel zullen dit prachtige duet ten gehore gaan brengen. Een echt hoogtepunt van het concert.

Sporthal Jachtlust zal worden omgetoverd tot een heuse concertzaal. Vanaf 19.30 uur gaan de deuren open en kunt u gaan genieten. Kaarten voor dit concert kosten €7,50 per stuk en kunnen worden gekocht bij de entree van Jachtlust.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Fietstocht Terwolde

Terwolde- Op zondag 15 mei wordt er vanuit de kerk in Terwolde een fietstocht van 15 km georganiseerd voor jong en oud. Na de fietstocht wordt er voor een lunch gezorgd. Gestart kan er worden vanaf 11.30 uur, maar het is ook mogelijk om eerst de kerkdienst mee te maken (10.00 uur) én om na de dienst samen koffie te drinken. (een vrije gift wordt op prijs gesteld). Opgave kan t/m 12 mei, via: 0571-271382 of ljuenk@kpnmail.nl

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Feestelijke opening van Klompenpad Kids

Nijbroek- Speciaal voor kinderen is er binnenkort een nieuw Klompenpad in de polder van Nijbroek. Een groep enthousiaste vrijwilligers ontwikkelde de wandelroute voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. Zij kunnen op ontdekkingstocht naar dieren en gave opdrachten doen. De drie kilometer lange route begint bij het dorpsplein in Nijbroek. Vrijdag 13 mei om 15.00 uur is hier de feestelijke opening van Niebroekerpad Kids. Wethouder Harjo Pinkster van de gemeente Voorst verricht de opening in bijzijn van vrijwilligers, kinderen en grondeigenaren.

Boekje met opdrachten
Een Klompenpad Kidsroute loopt door boerenland en laat kinderen kennismaken met het landschap en de dieren die er leven. Terwijl kinderen lekker buiten zijn, gaan ze op zoek naar diersporen en waterdieren, leren vogels en bloemen herkennen. De Kidsroute heeft allerlei natuurlijke speelelementen, zoals een wilgentenenhut, een blotevoetenpad en voelkasten, prachtig gemaakt door de vrijwilligersgroep. Alle zintuigen worden onderweg geprikkeld. Het Niebroekerpad Kids is het derde Klompenpad voor kinderen in Gelderland.

Extra leuk wordt de route met een speciaal doeboekje met leuke weetjes en opdrachten. Het is te downloaden op www.klompenpaden.nl en in de Klompenpaden app. Gedrukte boekjes zijn te koop bij Hertenboerderij De Weerd en Rustpunt La Confiance.

De route is gemarkeerd met oranje bordjes en er zijn infobordjes onderweg. Honden zijn verboden want de route loopt over particuliere gronden.

Klompenpadwerkgroep
Het Niebroekerpad Kids is een wens van bewoners uit Nijbroek. Hier loopt ook al het Klompenpad Niebroekerpad, Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hebben vrijwilligers de route ontwikkeld. Deze klompenpadwerkgroep loopt de route na en controleert bordjes en speelaanleidingen. De groep zoekt nog extra versterking. Lijkt je dit ook leuk, meld je dan aan bij Dagmar Kroezen van SLG, via d.kroezen@landschapsbeheergelderland.nl. Op maandag 23 mei is de startavond van de klompenpadwerkgroep in het dorpshuis de Arend in Nijbroek. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

Nijbroek- Speciaal voor kinderen is er binnenkort een nieuw Klompenpad in de polder van Nijbroek. Een groep enthousiaste vrijwilligers ontwikkelde de wandelroute voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. Zij kunnen op ontdekkingstocht naar dieren en gave opdrachten doen.

De drie kilometer lange route begint bij het dorpsplein in Nijbroek. Vrijdag 13 mei om 15.00 uur is hier de feestelijke opening van Niebroekerpad KIDS. Wethouder Harjo Pinkster van de gemeente Voorst verricht de opening in bijzijn van vrijwilligers, kinderen en grondeigenaren.

Niebroekerpad KIDS
Een Klompenpad Kidsroute loopt door boerenland en laat kinderen kennismaken met het landschap en de dieren die er leven. Terwijl kinderen lekker buiten zijn, gaan ze op zoek naar diersporen en waterdieren, leren vogels en bloemen herkennen. De Kidsroute heeft allerlei natuurlijke speelelementen, zoals een wilgentenenhut, een blotevoetenpad en voelkasten, prachtig gemaakt door de vrijwilligersgroep van het Niebroekerpad KIDS. Alle zintuigen worden onderweg geprikkeld! Het Niebroekerpad KIDS is het is het 139e Klompenpad en het derde Klompenpad KIDs in Gelderland.

KIDS-doeboekje en app
Extra leuk wordt de route met een speciaal KIDS-doeboekje met leuke weetjes en (extra) opdrachten. Het is te downloaden op www.klompenpaden.nl en in de Klompenpaden app. Gedrukte KIDS-doe boekjes zijn te koop bij Hertenboerderij De Weerd en Rustpunt La Confiance. De route is gemarkeerd met oranje bordjes en er zijn infobordjes onderweg. Honden zijn verboden want de route loopt over particuliere gronden.

Het Niebroekerpad KIDS is een wens van bewoners uit Nijbroek. Hier loopt ook al het Klompenpad Niebroekerpad, Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hebben vrijwilligers de route ontwikkeld. Deze klompenpadwerkgroep loopt de route na en controleert bordjes en speelaanleidingen. De groep zoekt nog extra versterking. Lijkt je dit ook leuk, meld je dan aan bij Dagmar Kroezen van SLG, via d.kroezen@landschapsbeheergelderland.nl.

Op maandag 23 mei is de startavond van de klompenpadwerkgroep in het dorpshuis de Arend in Nijbroek. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Je ben van harte welkom.

Klompenpad Niebroekerpad KIDS is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, gemeente Voorst, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Blijf racefietsen en word lid van ETT

Twello- Heb je de afgelopen 2 jaar een racefiets aangeschaft om in beweging te blijven of lekker je energie kwijt te kunnen, dan is het nu het moment om lid te worden van de ETT. Bij deze fietsclub is er voor elk wat wils; wekelijkse trainingsavonden in groepen van verschillende niveaus, kleine clubjes die mooie routes rijden overdag en in het weekend toertochten in de eigen omgeving óf soms ook verder weg. En tussendoor kun je altijd met de andere leden via je mobiel een fietsafspraak maken.

Voor de jeugd is er een aparte groep die op woensdagavond en zaterdagochtend onder begeleiding een route rijdt. En heb je geen fiets, dan kun je deze huren via de club.

Twijfel je over het fietsen in een groep, daarin krijg je begeleiding van ervaren leden. Je leert dan wat de regels en de afspraken zijn om veilig te kunnen fietsen. Op de website https://www.ett-twello.nl/ vind je meer informatie over de club en het aanmelden.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Energiescan bedrijven gemeente Voorst

Gemeente Voorst- De hoge energieprijzen worden voor veel ondernemers steeds problematischer. De Werkgevers Kring Voorst (WKV) ondersteunt de Voorster bedrijven met het project ‘Energie besparen bij bedrijven’. Met dit project, dat wordt ondersteund door de Gemeente Voorst en de provincie Gelderland, worden energiescans met 50% korting aan bedrijven in de Gemeente Voorst aangeboden. Nadat u een energiescan heeft laten uitvoeren bent u bovendien, vanuit afspraken met de Omgevingsdienst Veluwe en IJssel, gevrijwaard van toezicht op de verplichte energiebesparing.

Het uitgangspunt van ‘Energiebesparen bij bedrijven’ is dat bedrijven, op basis van een energiescan door een energieadviseur, begeleiding krijgen bij het uitvoeren van aantrekkelijke energiebesparende maatregelen. Maatregelen die bovendien binnen enkele jaren kunnen worden terugverdiend.

De energiescan is voor alle bedrijven in de gemeente Voorst mogelijk. Je hoeft dus geen lid van de WKV te zijn om deel te nemen. Met de energiescan weet je waar je als bedrijf met energiebesparing moet beginnen. Bovendien krijg je een inschatting van de terugverdientijd van de te nemen maatregelen. Vanwege de subsidieregeling zijn de kosten voor de ondernemer beperkt tot € 250,- of € 500,- (afhankelijk van het energieverbruik van het bedrijf).

Wilt u ook snel inzicht in uw mogelijkheden voor energiebesparing? Neem dan contact op met Jurgen Pijpker (jurgen@werkgeverskringvoorst.nl) of meld je aan via de website: www.werkgeverskringvoorst.nl/energiescan

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Energie- en Klimaatfestijn De Worp

De Worp- Op Zaterdag 14 mei van 13.00 tot 16.00 uur vindt om en in ’t Hovenhuus op de Worp het Energie- en Klimaatfestijn plaats. Een evenement om je te informeren en je kennis te delen over onder andere het besparen van energie, biodiversiteit en duurzaamheid.

De Worp is een sociale en aantrekkelijke buurt. Een buurt met veel denk- en doekracht. Een buurt waar we elkaar helpen. Samen maken we de wijk leefbaar. De werkgroep De Worp Duurzaam Doen, kleurrijk en groen wil hier aan bijdragen. Om die reden organiseren we een Energie- en Klimaatfestijn. In de buurt gebeuren al veel mooie dingen, tegelijkertijd hebben we behoefte aan meer duurzame doeners. Iedere stap telt, klein en groot. Zoals het Energie- en Klimaatfestijn, een gevarieerd, informatief en interactief evenement. Je vindt er informatie over het besparen van energie, zelf energie opwekken, biodiversiteit, van bezit naar gebruik en duurzaamheid.

Heb je hier zelf ideeën over of wil je juist informatie halen kom dan langs en ga het gesprek met ons aan. De koffie, thee of limonade staan klaar. Je kunt jezelf inschrijven voor gezamenlijke inkoopacties, je kennis delen en informatie krijgen over:

• Hoeveel buren wekken zelf energie op of hebben energiebeparende maatregelen getroffen en wat levert dat dan op?

• Wie doet er al mee aan het kledingruilproject in de buurt en wie is er geïnteresseerd in elektrische deelauto’s?

• Hoe leg je een groen dak aan en wat kost dat. Waarom ontstenen buren hun tuin of hoe vang ik mijn regenwater op in mijn tuin?

• Waar liggen kansen om de wijk verder te vergroenen en hoe kan ik mijn tuin geschikt maken voor vogels en insecten?

• Of wat zijn jouw ideeën en vragen om onze wijk aardgasloos of aardgasarm te maken, kunnen we zelf energie opslaan, is de IJssel een bron van warmte of willen we een eigen zonneweide of windmolen?

Ook kun je je opgeven voor Best Kept Secrets: Open huizen- en open tuinen op zaterdagmiddag 11 juni. Kortom: Ben je geïnteresseerd in één van bovenstaande onderwerpen kom dan langs. We zien je graag op 14 mei van 13.00 tot 16.00 uur bij ’t Hovenhuus.

Dit is een initiatief van de Werkgroep De Worp Duurzaam Doen. We organiseren dit samen met het Duurzaamheidscentrum Deventer, WijDeventer, De Ulebelt, Dansgroep de Eskape, bedrijven uit de buurt en ervaringsdeskundigen uit de wijk. Het doel: De Worp is de eerste energie¬neutrale wijk in Deventer, klimaatbestendig en kleurrijk!

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Conclusie na heerlijke Koningsdagshow in feesttent: Empe’s got (heel veel) Talent

Empe- Je hebt talentenjachten en talentenjachten, maar Empe’s got Talent behoort zonder twijfel tot de allerleukste van de wijde regio. In de feesttent van Oranjevereniging Empe stalen op Koningsdag ruim twintig verschillende acts stuk voor stuk de show. Door Rudi Hofman

De drie juryleden, Henk van den Brink, Marcel Driessen en Lian Westhoff, kwamen regelmatig bijna woorden tekort om te omschrijven hoe zeer zij genoten van de optredens. Volop genieten deden ook de trotse ouders, opa’s, oma’s en broertjes en zusjes van de artiesten die op het grote podium schitterden.

Smurfen
De superschattige en swingende openingsact zette meteen de toon. Circa vijftien fraai geschminkte kleuters uit groep 1 en 2 van de Isingsschool vertolkten het lied ‘De Smurfen Style’ en stalen de harten van iedereen in de op dat moment al goedgevulde tent. “Jullie zien er prachtig uit en er is heel veel aandacht aan dit optreden besteed”, loofde Henk de groep.

Als tweede was Roos van Dam aan de beurt. Zij zong live de grote hit ‘Hart Beat’ van Rein en Vàjen mee. Dat deed zij heel zuiver en zonder enige aarzeling. Jurylid Marcel zei na afloop, dat hij er ‘een beetje sprakeloos’ van was: “Ik heb diep respect voor jou Roos, dat je hier in je eentje staat te zingen.” Ditzelfde gold even later ook voor Tess van de Brink, die Jaap Rezema’s ‘Alles komt goed’ prachtig ten gehore bracht.

Tropische zwembadsfeer
Wat opviel tijdens deze editie van Empe’s got Talent was dat iedereen ontzettend zijn of haar best had gedaan om er met behulp van fraaie outfits en de meest uiteenlopende attributen écht iets van te maken. Zo hadden Mirre van de Brink en Renske Verheul bij hun nummer ‘Pizza en Ananas’ een echte pizza met ananas op het podium staan en zorgden Lise, Lynn, Nori, Norah en Indy voor een heuse tropische zwembadsfeer bij hun vertolking van Mart Hoogkamers knaller ‘Ik ga zwemmen’.

Crossmotor
Het enthousiasme spatte er bij alle deelnemers zichtbaar van af. De finale van de talentenjacht was een denderende verrassing: bekende Voorstenaar Henrie Kloosterboer kwam op een ronkende crossmotor de tent binnenrijden en stond even later met een aantal doldwaas uitgedoste kameraden ‘Annie uut de bochte’ te playbacken.

Daarna boog de jury - die aan de jurytafel gezelschap kreeg van een vriendelijke, bebrilde beer waarmee veel kinderen op de foto gingen – zich over de vraag welke artiesten en groepen in de verschillende categorieën een prijs hadden verdiend. Dit bleken er héél veel te zijn, vandaar dat we hier alleen de eersteprijswinnaars noemen: groep 1 t/m 4: Lize Mustert, Lynn Sijmons, Nori den Ouden, Norah Hemmink en Indy Rijpstra (‘Ik ga zwemmen’); groep 5 en 6: Duuk van den Brink, Alex Hendriks, Stan Stegerman, Armin Schotpoort en Steijn Angenent (‘Ik ben Kachel’) en groep 7 en 8: Djalyna Sneller, Tess van de Brink, Annemoon de Groot, Jolien Bennink en Ziva van de Brink (‘Lekker met de meiden’).

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

JUBILARISSEN EHBO TWELLO-DUISTERVOORDE

Twello- Afgelopen donderdag 28 april jl. hield de EHBO vereniging Twello-Duistervoorde haar Algemene Leden Vergadering. Na de agendapunten was er tijdens deze vergadering ruimte voor het huldigen van een aantal trouwe leden. De jubilarissen waren Albert Hendriksen 10 jaar, Petra Gols-Ham 15 jaar, Yvonne de Graaf, Dick van Schaik en Wim Demmers 20 jaar, Inge Gerritsen en Harry Poelman 25 jaar, Henk Hutten en Marry Reinders-de Vor 30 jaar, Louis van de Burgt en Ada Brouwer 40 jaar.

Alle aanwezige jubilarissen ontvingen, naast een boeket bloemen, een EHBO speld met daarin gegraveerd het aantal jaren dat zij lid zijn van de vereniging.

Inzet leden bij evenementen
De leden van de EHBO vereniging volgen in de wintermaanden tweewekelijks een aantal herhalingslessen, dit om competent te blijven en hun Oranje Kruis diploma geldig te houden. Ook kunnen zij als hulpverlener worden ingezet bij evenementen in de Gemeente Voorst zoals bij sportevenementen, festivals, dorpsfeesten etc. Zij kunnen hulp verlenen aan jong en oud, kunnen reanimeren en weten hoe een AED te gebruiken.

Opleiding tot Eerste Hulpverlener:
In en rondom ons huis gebeuren de meeste ongelukken. Wat is het dan fijn dat je weet hoe te handelen. Om deze vaardigheden onder de knie te krijgen is het volgen van een EHBO basiscursus noodzakelijk. De EHBO vereniging Twello-Duistervoorde is voornemens in het najaar wederom een basiscursus op te starten. In deze cursus leer je de EHBO basisvaardigheden zoals onder andere het herkennen en behandelen van letsels, het reanimeren van een slachtoffer bij een hartstilstand en het gebruiken van een AED. Voor nadere informatie: bezoek onze website, informeer of meld je aan via info@ehbotwello.nl

Enkele van de jubilarissen: v.l.n.r. Ada Brouwer, Louis van de Burgt, Marry Reinders-de Vor, Wim Demmers en Yvonne de Graaf.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Drie nieuwe partners tekenen voor meer sport en bewegen in de gemeente

Twello- Univé Stad en Land, Fitfabriek de Baard en CrossFit de Maalderij zijn de jongste partners van het lokale sport- en beweegakkoord. Alle drie ondersteunen ze de acties en ambities uit het akkoord. Allen dragen ze op hun eigen manier bij aan een vitalere gemeente.

‘Univé Stad en Land’ kennen de meeste mensen als verzekeraar, maar ze doen echter meer dan alleen verzekeren, hypotheek- en financieel advies. Ze vinden dat iedereen moet kunnen sporten, nu en in de toekomst. Jong en oud, met of zonder beperking, dichtbij en veilig. Regionaal willen ze heel graag samenwerkingsverbanden aangaan. De ondertekening van het akkoord is daar een mooi voorbeeld van, net als hun sponsoring van de Voorster Triathlon. Vestigingsmanager Samuel Fincham vertelt trots te zijn met deze mooie stap en kijkt verheugd naar de toekomst: “Tijdens deze ondertekening zijn er alweer wat mooie ideeën ontstaan. Hopelijk kunnen we die samen met andere partners verder vormgeven.”

Ralf Wonnink en zijn team vierde op Koningsdag de opening van hun eigen ‘Fitfabriek’. In hun pand aan de Rijkstraatweg in Twello kan je terecht voor verschillende vormen van krachttraining, personal training en verschillende vechtsporten. Daarbij zijn ze maatschappelijk betrokken en willen ze graag iets doen voor de mensen die de voordelen van sport- en bewegen juist nodig hebben. In het verleden hebben ze bijvoorbeeld mooie resultaten geboekt met mensen met psychisch- en verslavingsproblemen. Dat zouden ze ook in deze gemeente graag weer willen oppakken.

De laatste handtekening kwam van Cindy Joling. Sinds kort heeft ze haar CrossFit-box verhuisd van Klarenbeek naar Twello en daarmee naar de Gemeente Voorst. Uiteraard tekent zij ook voor meer sport en bewegen in onze gemeente. In haar box aan de Oude Rijksstraatweg biedt ze CrossFit-lessen aan voor verschillende doelgroepen, ook voor senioren. Iedereen kan gratis komen kennismaken met deze uitdagende en intensieve vorm van bewegen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor personal training.

Partner worden of budget aanvragen?

Nieuwe partners kunnen zich nog altijd aanmelden bij de regiegroep van het SB-akkoord. Inmiddels zijn er zo’n 80 partners die het akkoord hebben ondertekend. Ook voor het aanvragen van budget kunt u terecht bij de regiegroep. Hierover vindt u meer informatie op de website: voorstactief.nl/akkoord. Voor alle overige vragen kunt u contact opnemen met Tom Spijker, beweegcoördinator Voorst Actief, via 06-48031070. Per mail is de regiegroep bereikbaar via sportakkoord@voorstactief.nl.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht

Interactieve en vruchtbare bijeenkomst ‘Dorpenplatform’

Gemeente Voorst- Het heeft langere tijd geduurd, maar nu mensen weer bij elkaar kunnen komen, kon er ook een fysiek Dorpenplatform worden georganiseerd. Dé bijeenkomst voor uitwisseling tussen iedereen die zich inzet voor de leefbaarheid in de dorpen, waaronder de besturen van dorpsbelangenverenigingen en/of hun dorpscontactpersonen. Door Jos Bosch

De leefbaarheid in de 12 dorpskernen staat hoog op de agenda van de gemeente Voorst, maar ook binnen de dorpen is er veel aandacht voor thema’s als woningbouw, energietransitie en bijvoorbeeld (toenemende) eenzaamheid van inwoners. Al zijn er gemene delers, ieder dorp is anders. Daarom is het goed dat er dorpsbelangenverenigingen zijn, dorpscontactpersonen maar ook vele andere vrijwilligers die samen een goed beeld kunnen vormen van de dorpen en hun inwoners. Daarnaast zijn de belangenverenigingen vaak het doorvoerkanaal voor informatie en communicatie naar andere partijen.

De bijeenkomst die werd gehouden in Hof van Bussloo, stond onder leiding van Kim Arntzen (Cultuurcoach en Consulent Vrijwilligerscentrale) en Chris Frencken (Coördinator maatschappelijke initiatieven) en werd geopend door burgemeester Paula Jorritsma-Verkade. Het was voor de burgemeester een eerste kennismaking met de belangenverenigingen welke de komende periode nog een vervolg gaat krijgen, wanneer zij de dorpen gaat bezoeken. Chris Frencken is als coördinator een belangrijke schakel tussen de belangenverenigingen, dorpscontactpersonen en de gemeente terwijl Kim Arntzen de lijntjes uit kan zetten richting vrijwilligers.

De organisatie binnen belangenverenigingen
Dit was wel het centrale thema waarover de aanwezigen met elkaar in gesprek gingen. Hoe heb je contact met de inwoners, hoe verloopt de samenwerking met vrijwilligers c.q. de achterban en hoe heeft de vereniging zelf de zaken georganiseerd. Ook werd er gesproken over de samenwerking met de dorpscontactpersonen, die feitelijk in dienst zijn van de dorpsbelangenverenigingen. Overigens beschikken niet alle dorpskernen over een dorpscontactpersoon, terwijl dit financieel wel kan worden gefaciliteerd. Twello is daarop dan weer een uitzondering, want dit dorp is té omvangrijk en zou op een andere wijze georganiseerd moeten worden.

Diversiteit aan werkzaamheden
Er wordt in toenemende mate een beroep gedaan op vrijwilligers en zo ook op de dorpsbelangenverenigingen. De vraag is dan of de belangenverenigingen gehoor kunnen geven aan al die vragen? Woningbouw (woonbehoefte/nieuwbouw), verkeersveiligheid (infrastructuur/snelheid/veiligheid), algemene overlast (van hondenpoep tot jeugd), facilitairen van gebouwen (dorpshuizen, kerken, overig) tot zelfs de toekomst van de energievoorzieningen. Ook eenzaamheid begint een toenemende bepalende factor te worden in de samenleving. Wat niet vergeten moet worden is, dat de besturen van de dorpsbelangenverenigingen uit vrijwilligers bestaan terwijl de aanpak van issues vakkundig dient plaats te vinden.

Zichtbaarheid
Zijn de dorpsbelangenverenigingen wel voldoende zichtbaar c.q. bekend bij de inwoners? Weet iedereen de weg te vinden naar de belangenvereniging en weet ook iedereen wat de belangenvereniging kan betekenen voor de mensen en het dorp? Hoe maakt een belangenvereniging zich zichtbaar? De verenigingen hebben leden, maar hoe worden die benaderd? En hoe worden potentiële leden benaderd? Wordt er gecommuniceerd met de inwoners en zo ja, hoe vindt dat plaats? Hoe gaat men om met ‘nieuwkomers’, mensen die voor het eerst komen wonen in het dorp. Gesproken wordt er over welkomstgeschenken en dorpsgidsen, waarbij het vooral mensenwerk blijft. Zorg dat je de buurman en/of buurvrouw kent, door elkaar te zien en te spreken.

Energie initiatieven
Veel dorpen hebben zich georganiseerd, hebben verenigingen opgericht of anderszins krachten gebundeld om antwoord te geven op de energievraagstukken van de toekomst. Gastspreker Erwin Pannekoek was uitgenodigd om een update te verzorgen m.b.t. de ontwikkelingen. Het blijkt dat er vele kleinschalige initiatieven zijn en dat meerdere dorpen zich hebben aangesloten om samen te werken. Punt van zorg is onder meer nog het netwerk, waardoor initiatieven nog niet kunnen worden doorgezet. Oplossingen daarvoor zullen er komen, daarvan is de gastspreker overtuigd. Na zijn uitleg doet hij dan ook de oproep aan álle dorpen om zich aan te sluiten.

Het gaat goed met de dorpskernen, dat kan zonder meer worden geconcludeerd. Daarbij wordt uitgekeken naar alle activiteiten welke dit jaar sinds lange tijd weer doorgang hebben. Dorpsfeesten, sportieve evenementen of bijvoorbeeld concerten. Het mag en kan allemaal weer en het is hard nodig om daarmee de onderlinge banden binnen de dorpen weer te versterken. Vanuit de inwoners is daar ook sterk behoefte aan. Dorpenplatform was daarvoor een goed voorbeeld. ‘Het is goed om iedereen weer live te zien en te spreken’ is een veel gehoorde opmerking. Dat zal voor de inwoners van de dorpen niet anders zijn.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht