Diamanten huwelijksfeest voor echtpaar Wilbrink

Voorst- Op 26 april was het 60 jaar geleden dat Willi Hensbergen en Joop Wilbrink trouwden in het gemeentehuis in Twello, daarna werd hun huwelijk ingezegend in de kerk van Voorst door dominee Nijland.

Willi werd geboren aan de Rijksstraatweg in Voorst, dochter van timmerman/wagenmaker en aanspreker Hensbergen. Het gezin telde twee dochters en twee zoons.

Joops wieg stond aan de Hengelderweg in het huis waar hij tot 2009 heeft gewoond. Zijn vader, geboren op Ankersmit, trok na zijn huwelijk in bij de schoonouders Oldenampsen, die hier woonden. Behalve Joop werden er nog drie dochters geboren.

Het echtpaar van nu leerde elkaar al kennen op de lagere school, Willi en Joop zaten samen in de eerste klas op Sjaloom. Toen ze 17 waren en bieden actief binnen de jeugdclub van CJV, leerden ze elkaar nog beter kennen en na ruim 6 jaar verkering, trouwden ze in 1965.

Joop had de landbouwschool in Twello en later de winterlandbouwschool in Zutphen gevolgd. Willi doorliep de MULO in Zutphen.

Na het huwelijksfeest in de Smidse in Wilp, ging het echtpaar wonen en werken op de boerderij Groot Soeren aan de Hengelderweg, die door een verbouwing geschikt was gemaakt voor dubbele bewoning.

Ze kregen twee zoons en drie dochters, die nu allemaal in de omgeving wonen. Drie ervan zelfs in het dorp.

Het diamanten echtpaar was zeer actief in het verenigingsleven. Het begon al in de jeugdclub: Willi was voorzitter en Joop penningmeester. Willi gaf onder meer les op de zondagsschool. Joop werd voorzitter van de CBTB (Nederlandse Christelijke Boeren en Tuindersbond) en maakte mee dat van de tien standsorganisaties afdeling landbouw, er één overbleef: de LTO. Hiervan werd Willi secretaris. Van 1970 tot 1982 was Joop raadslid van de gemeente Voorst. Eerst voor de CHU/ARP en later het CDA. Tot de opheffing van De NCVB (Nederlandse Christen Vrouwen Bond) was Willi hier voorzitter van in Voorst. Toen werd ze nog voorzitter van Gered Gereedschap in de gemeente Voorst. Tussendoor sloot ze als BABS van de gemeente, tot haar 65e nog ruim 400 huwelijken, zat ze nog in het bestuur van het Voorster Dorpshuis en van het comité Voorst 1100 jaar, dat in 1993 het grote dorpsfeest organiseerde. Voor al deze activiteiten ontving ze in 2006 een Koninklijke onderscheiding.

Joop hielp tot voor kort als vrijwilliger mee in het Dorpshuis en is al ruim 30 jaar lid van zangkoor Zingt den Heer. Joop is door zijn grote interesse voor de lokale geschiedenis een bron van informatie.

Groot Soeren

In 1998 kwam er een eind aan het boerenbedrijf van Joop en Willi, maar de grond en de gebouwen werden verhuurd. In 2005 begonnen de voorbereidingen om in het kader van de rood-voor-rood regeling een dubbele woning te bouwen. Het verplichte archeologische onderzoek bracht aan het licht, dat op de plek van Groot Soeren, dat al in 814 werd genoemd, een van de oudste boerderijen van de Veluwe stond. Naast de nieuwbouw ligt ook nog een pingo, een overblijfsel uit de IJstijd. Het duurde tot 2009 voordat het echtpaar de woning kon betrekken. In de bestaande boerderij woont nu de jongste dochter met haar gezin.

Vanwege wat lichamelijke klachten is het diamanten echtpaar een paar weken geleden verhuisd naar een appartement in De Benring. In de vrijgekomen woning zal de oudste dochter met haar gezin haar intrek nemen.

Volgende week is er een feestje met de kinderen, 15 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen, gevolgd door een samenzijn met vrienden en kennissen. Tot slot nemen Willi en Joop met een barbecuefeest afscheid van de oude buurt.

Burgemeester Paula Jorritsma kwam in de Benring het diamanten paar feliciteren namens de gemeente Voorst.

woensdag 30 april 2025

Deel dit bericht