Dorp loopt uit voor opening rondweg

Voorst- Honderden dorpsbewoners waren vrijdagmiddag aanwezig bij de officiële opening van de veelbesproken rondweg van het dorp Voorst. Gedeputeerde Conny Bieze en burgemeester Jos Penninx ‘sneden’ in de feesttent de rondweg aan in het bijzijn van onder anderen de oudste inwoners en de leerlingen van de beide Voorster basisscholen.

Op de rondweg was voor de feestelijke gelegenheid een grote tent geplaatst en voor de kinderen een zweefmolen, een springkussen en een poffertjeskraam. In de tent stond een klein deel van de opgegraven voorwerpen uitgestald. Schoolkinderen mochten in een ‘rondweg’ schatten proberen op te graven. Bovendien was er een wedstrijd: wat voel je? Van beide scholen was er een prijswinnaar: Rifka en Jurjen. Samen met Bieze en Penninx en twee van de oudste inwoners van het dorp mochten ze buiten bij de fietstunnel de straatnaambordjes: Beekzichtweg en Houtwijkerweg opgraven, die daarna aan de palen werden bevestigd.
Om de rondweg te verkennen waren er steps, meerpersoonsskelters en tuktuks beschikbaar.

Willem de Beaufort (landgoed Beekzicht) memoreerde de weerstand van de zijde van het landgoed in het begin van de plannen. “Maar dankzij goed overleg is het prachtig geworden”, aldus De Beaufort. Conny Bieze begon met een citaat uit een van de eerste overlegrondes die acht jaar geleden plaatsvonden. Daar werd onder meer als argument gebruikt: “De Rijksstraatweg loopt dwars door de kern en splijt het dorp in tweeën.” Ze vond het fijn dat deze weg, waar veel over is gesproken en overlegd, mede door saamhorigheid en betrokkenheid van de bewoners gerealiseerd is. Jos Penninx benadrukte dat de gemeenteraad destijds unaniem akkoord is gegaan met de plannen, al waren er wel randvoorwaarden. “Over die voorwaarden zijn we er in goed overleg uitgekomen.” Ook de gemeente Voorst is blij met de nieuwe verbinding.

Vervolgens werd de rondweg (van gevuld speculaas met marsepein) door Bieze en Penninx aangesneden en kregen alle aanwezigen een stukje om te proeven. Daarna verplaatsten de aanwezigen zich onder muzikale begeleiding naar buiten, richting fietstunnel aan de Klarenbeekseweg. De stoet werd gevolgd door de oudste inwoners van Voorst, heel veel dorpsbewoners en kinderen op steps en skelters. De winnaars van de voelwedstrijd Rifka en Jurjen mochten daar samen met de burgemeester en gedeputeerde een straatnaambordje opgraven, dat vervolgens aan de gereedstaande paal werd bevestigd. De Beekzichtweg en de Houtwijkerweg zijn een feit. Na vertrek van de belangstellenden werd de feestlocatie afgebroken, de verkeersborden -waarvan sommige er maanden stonden- opgehaald, alle nieuwe verkeersborden ontdaan van het afplakband en rond middernacht ging de rondweg open voor alle verkeer. Het is nog wel even wennen: Ook zaterdag en zelfs zondag reden er grote vrachtwagens dwars door het dorp in plaats van over de rondweg.

woensdag 5 december

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws