Een langgekoesterde wens komt uit: Snel internet voor buitengebied Voorst

Voorst- Een lang gekoesterde wens van de inwoners van het buitengebied van de gemeente Voorst komt uit. Er komt namelijk glasvezel! Glasvezel buitenaf geeft de inwoners van Veluwe Oost de zekerheid op de komst van het supersnelle netwerk. Daaronder valt ook de gemeente Voorst. Het was nog even spannend of voor afgelopen vrijdag de magische grens van 50% gehaald zou worden, maar de laatste dagen is het aantal aanmeldingen extreem gestegen. Daardoor kon Glasvezel Buitenaf het goede nieuws brengen aan de inwoners van het buitengebied van de gemeente Voorst. Medio 2019 moet iedereen voorzien zijn van glasvezel.

Bijzonder traject

Volgens Michiel Admiraal, directeur Glasvezel Buitenaf, was het een bijzonder traject. “Wij zijn 2 jaar geleden gestart met dit bijzondere traject. We waren goed op weg. Totdat er opeens een andere partij zich meldde die hier ook glasvezel wilde aanleggen. Dit was spannend, want het zat niet in de lijn der verwachting. Halverwege de glasvezelcampagne in Veluwe Oost hebben we daarom een actieaanbod geïntroduceerd. En dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Het aantal aanmeldingen is de laatste 1,5 week fors gestegen en met de ervaring vanuit andere gebieden zien we dat er voldoende potentie is in Veluwe Oost. We hebben deze eenmalige actie niet zomaar in het leven geroepen. Dit hebben wij gedaan omdat wij het belangrijk vinden dat de hele Veluwe snel internet krijgt.”

Concurrentie

Het exacte percentage van het aantal aanmeldingen wil Glasvezel Buitenaf niet bekend maken, vanwege de concurrentie. “Het is het belangrijkste dat er snel internet komt”, aldus Michiel Admiraal. Glasvezel Buitenaf sluit een samenwerking met concurrent Digitale Stad Veluwe niet op voorhand uit. “Het is nog even spannend waar de concurrent mee komt en wat hun strategie wordt. Wellicht komt er een samenwerking. We staan open voor een gesprek. Maar we gaan het hen niet makkelijker maken dan mogelijk op grond van de Telecomwet. Ik verwacht dat zij erkennen dat ze de wedstrijd verloren hebben en de mensen die voor hen hebben gekozen doorverwijzen naar ons. Niks is zo weerbarstig als een concurrent”, aldus Michiel Admiraal. De deadline voor Digitale Stad Veluwe ligt op 17 juli, maar er is pas 17 procent van de benodigde 50 procent van de aanmeldingen binnen.

Complimenten van wethouder

Ook wethouder Harjo Pinkster is erg blij dat er snel internet in het buitengebied komt. “Het was spannend of er glasvezel in het buitengebied gerealiseerd zou gaan worden. Het grootste spookbeeld voor de gemeente was dat er helemaal niks zou gebeuren. Maar gelukkig is dat niet gebeurd. Hulde voor Glasvezel Buitenaf dat het gelukt is om voldoende aanmeldingen te realiseren. Het is belangrijk voor de inwoners dat ze weten waar ze aan toe zijn.” Volgens Wethouder Harjo Pinkster zat er ook nog een voordeel aan de concurrentie. “De inwoners hebben een goedkopere aanbieding dan elders door de concurrentie”. Harjo Pinkster complimenteert iedereen die ervoor heeft gezorgd dat glasvezel gerealiseerd kan worden.

En hoe gaat het nu verder?

De aannemer gaat op basis van de verkochte abonnementen bepalen hoe de route gaat lopen, waar het tracé start en eindigt. Aannemer Van Gelder krijgt de opdracht. Gezien de zomervakantie wordt daar waarschijnlijk in september mee gestart. Dit proces duurt ongeveer 2-3 maanden. Dit lijkt heel lang, maar deze tijd heeft de aannemer nodig om een detailplanning te kunnen maken. Zodra de planning er is, wordt er direct gestart met de aanleg. Er wordt dan gestart met graven en dit gaat in stappen. Allereerst komt er een schouwer langs om te bepalen waar de aansluiting komt. Er wordt op de openbare delen gegraven en tot slot worden de huisaansluitingen gerealiseerd. Als dit gedaan is dan gaat er een signaal naar de dienstaanbieder. De inwoners krijgen dan een pakket van de dienstaanbieder en vanaf dan kan er gebruik gemaakt worden van glasvezel. Medio 2019 zou iedereen voorzien moeten zijn van glasvezel.

woensdag 18 juli 2018

Deel dit bericht