Eerbiedwaardige moment voor omgekomen bemanning

Voorst- Onder grote belangstelling werd zaterdagmorgen, precies 76 na dato, de omgekomen bemanning herdacht van een Halifax, die neerstortte aan de Klarenbeekseweg. Het vliegtuig was in de nacht van 1 op 2 maart 1943 op de terugvlucht van Duitsland naar Engeland toen het vliegtuig boven Voorst werd neergehaald door een Duits jachtvliegtuig. Alle zeven bemanningsleden, zes Engelse jongemannen en een Canadees kwamen hierbij om het leven. Ze liggen begraven op de algemene begraafplaats in Voorst.

Op de plek aan de Beekzichtweg bij de steen hingen drie vlaggen halfstok.

Om de bemanning te eren, is een gedenksteen geplaatst met hun namen nabij de locatie waar ‘de Halifax van Voorst’ neerkwam. Ook zijn er richting de beek zeven lindes geplant, voor elk slachtoffer een. Een informatiebord met QR-code biedt meer informatie of kijk op de website: www.voorst.nl/bommenwerpervoorst

Ooggetuige Gerrit Smit nam het initiatief voor de gedenksteen. Hij maakte die nacht mee, dat terwijl het vliegtuig al in brand stond, de piloot toch nog gas bijgaf om zodoende het vliegtuig niet op de huizen van Voorst te laten neervallen maar in open veld. Helaas overleefde de bemanning dit niet.

Tijdens een eenvoudige maar indrukwekkende plechtigheid werden de steen onthuld door Jos Penninx en Gerrit Smit. Aansluitend werden kransen gelegd door burgemeester Penninx en gedeputeerde Bieze en door Gerrit Smit en Johan van Brummelen. Na het signaal Taptoe (Frendo Hartgers) werd een ogenblik stilte in acht genomen. Het Wilhelmus werd gespeeld door The Highland Regiment Pipes & Drums. Na een korte toespraak werd het Engelse volkslied God save the Queen gespeeld, gevolgd door een toespraak van Gerrit Smit. Tot slot speelde het regiment O, Canada, het Canadese volkslied. Bij het leggen van de kransen waren de scouts van de H.H. Wilkensgroep behulpzaam.

woensdag 6 maart

Deel dit bericht