Fanfare Voorst te zien én te horen op Expositie 200 jaar Voorst

GEMEENTE VOORST.- In het kader van het tweehonderd jarige bestaan van de gemeente Voorst heeft de Kunstkring Voorst haar galerie ter beschikking gesteld om kunstwerken te exposeren voor de expositie ‘Met het oog op Voorst’. Het kunstwerk moet betrekking hebben op Voorst en wat is er toepasselijker dan het symfonisch gedicht ‘Tussen Veluwe en IJssel’ gecomponeerd door Alfred Willering.

Een symfonisch gedicht is een muzikaal werk voor orkest, waarbij de componist een buitenmuzikaal thema met muzikale middelen beschrijft. ‘Tussen Veluwe en IJssel’ is gecomponeerd ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van het Fanfare Korps Voorst.

Het concertwerk is niet alleen geïnspireerd op de talrijke monumenten die te vinden zijn in het dorp Voorst en omgeving, maar ook vooral op de muzikale ontwikkeling van het Fanfare Orkest, dat wordt gedirigeerd door de componist zelf.

Uiteraard zijn een aantal prachtige monumenten verwoord in deze veelzijdige compositie: Slot Nijenbeek speelt hierin een centrale rol. Het mysterieuze karakter van Slot Nijenbeek is in het begin van de compositie te horen en keert ook telkens weer terug. Niet alleen is het slot mysterieus, het is ook majestueus! Het maakt deel uit van het landgoed ‘de Poll’ en is in de omgeving bekend als het ‘het Hooge Huis’. ‘Huize Kerkzicht’, ‘Ruimzicht’, ‘hof te Gietel’, ‘het oude station’, ‘de Bremte’, ‘de portierswoning’ en nog vele andere monumentale begrippen zijn samengesmolten in deze compositie.

Echter, daar is niet alles mee gezegd! De componist heeft niet alleen een beschrijving gemaakt van deze monumenten. Dit alles is gecombineerd sinds de tijd dat de componist als dirigent is verbonden aan het Voorster Fanfare Orkest. Het begin van de samenwerking van componist en het orkest begon ook mysterieus. Al snel bleek dat er veel progressie mogelijk was op muzikaal gebied en daardoor juist ook op het gebied van betrokkenheid, inzet, passie en gedrevenheid.

Voorst ligt tussen de Veluwe en de IJssel. Vandaar de titel. Het Fanfare Orkest uit Voorst groeit nog steeds sinds de aanstelling van dirigent Alfred Willering en behaalde afgelopen najaar de eerste prijs mét promotie naar de 3e afdeling van het MBGF muziekconcours.

Het orkest maakt met enorm veel passie en inzet muziek. Dat was de grootste inspiratie voor de componist om dit werk op deze manier te beschrijven.

‘Tussen Veluwe en IJssel’ is een compositie “over Voorst…”

“Van Voorst…”

Maar vooral “Voor Voorst” aldus Alfred Willering.

Bij de veelzijdige compositie zijn prachtige videobeelden van de muzikaal beschreven monumenten en Voorst en omgeving gemaakt door Dorine Lenssen. Zij is afkomstig uit Voorst en muzikant van het Fanfare Orkest en voorzitter van de Voorster muziekvereniging.

Het symfonisch gedicht en de videobeelden zijn met elkaar gecombineerd en dit magnifieke samenspel voor oor en oog is te beluisteren en te bezichtigen tot en met 25 november bij de expositie ‘Voorst, 200 jaar’ in Galerie De Statenhoed, Dorpsstraat 11a in Twello. Openingstijden: vrijdag 15.00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

woensdag 31 oktober

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws