Gemeente wil samen met Voorster ondernemers naar een positieve toekomst kijken

Twello- Voordat de pakweg vijftig ondernemers in het gemeentehuis op vrijdag 17 november van een gezamenlijk ontbijt kunnen genieten, steekt wethouder Rosmarijn Boender hen op de Dag van de Ondernemer een steek op hun hoed. Door Rudi Hofman

“Als gepassioneerde ondernemers bent u veel meer dan alleen van economische waarde. Het gaat ook om uw sociale en ecologische waarde en het is van belang dat wij u daarin als overheid ondersteunen. Net als dat het belangrijk is dat u kansen geeft aan uw medewerkers om zich te kunnen doorontwikkelen en trots zijn op uw bedrijf”, aldus de wethouder.

De sociale of maatschappelijke waarde van ondernemers zit hem, zo schetst de wethouder, onder meer in het ondersteunen van lokale verenigingen door sponsoring en het delen van kennis en expertise. Voor de leerbaarheid, sociale cohesie en uitstraling van een dorp zijn bijvoorbeeld een bakker, slager en buurtsuper onmisbaar.

Ecologische voetafdruk

In haar uitleg van de ecologische waarde van ondernemers noemt wethouder Boender het streven om de ecologische voetafdruk (impact op natuur, milieu en klimaat) van economische activiteiten zo klein mogelijk te maken. “Bijvoorbeeld door minder energieverbruik en het beter omgaan met en hergebruiken van afvalstromen.”

Coronajaren

De wethouder haalt ook nog kort de voor ondernemers zware en ingrijpende coronajaren aan. “In deze crisis hebben velen van uw een aantal procenten minder omzet gedraaid. Dit betekent ook dat u daardoor minder geld aan maatschappelijke doelen hebt kunnen besteden. Daarom moeten we het u als overheid niet lastiger maken en samen naar een positieve toekomst kijken.”

Gezien het applaus kunnen de aanwezige Voorster ondernemers de toespraak van de wethouder beslist waarderen. De woorden ‘samen naar een positieve toekomst kijken’, blijkt ook naadloos aan te sluiten op de inhoud van het tweede deel van de bijeenkomst.

Streekproducten promoten

Over het tussenliggende ontbijt zegt Wendy Plante, eigenaar van Vleesch van Plante: “Het is een streekontbijt met alleen producten uit de gemeente Voorst. Hier is ook een fietsroute aan verbonden om de streekproducten te promoten en ervoor te zorgen dat mensen de boer beter weten te vinden en zien waar het eten vandaan komt.”

Nadat iedereen zich het gevarieerde streekontbijt goed heeft laten smaken, verplaatst het gezelschap zich naar de raadszaal. Hier verzorgt toekomsteconoom/futuroloog Peter van der Wel de lezing ‘De Goede Toekomst’. Volgens hem zijn heel veel mensen bang voor de toekomst en zien zij meer bedreigingen dan kansen. Tegenover de angst voor bijvoorbeeld virussen, oorlog, kunstmatige intelligentie en klimaatrampen wil Van der Wel graag ‘een realistischer en positiever beeld zetten’.

Investeren in drie sectoren

“We kunnen heel veel als we samenwerken. In het verleden hebben we veel kennis verzameld en we zijn ook heel vindingrijk. Binnen vijftien jaar kunnen we 90 procent minder schadelijke uitstoot bereiken door in drie sectoren te investeren: schone energie, transport en mobiliteit en de voedselproductie.”

Vervolgens laat de futuroloog met cijfers en statistieken zien waarom dit geen luchtfietserij maar realistisch is. “Als we zesduizend vierkante kilometer zouden volleggen met zonneweides dan zou heel Nederland daarmee van groene energie kunnen worden voorzien”, geeft hij als concreet voorbeeld.

Van der Wel pleit ervoor dat iedere politicus voortaan een diploma futurologie moet halen. “Regeren is vooruitzien, dus moet je je afvragen hoe willen we dat Nederland er over dertig jaar uitziet.”

De ondernemers in de raadszaal krijgen het advies om niet alleen naar hun ‘profit’ (winst) te kijken. “Het gaat om de waarde die jullie toevoegen aan de samenleving. Dat geeft ook een goed gevoel en levert je waardering van anderen op.”

Ondernemersnieuwsbrief

De gemeente Voorst maakt van de Dag van de Ondernemer een jaarlijks evenement. Ondernemers verdienen het om eens per jaar in het zonnetje te worden gezet. De uitnodiging voor de viering in november 2024 verschijnt te zijner tijd in de digitale ondernemersnieuwsbrief. Daarin staan telkens veel interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden voor Voorster ondernemers.

Aanmelden voor deze periodieke nieuwsbrief kan via bedrijfscontactfunctionaris Ellen Dijkman (e.dijkman@voorst.nl) of beleidsmedewerker recreatie en toerisme Shavonne Korlaar (s.korlaar@voorst.nl).

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht