Herdenking Operatie Cannonshot bij de IJssel

Wilp- Op zondag 14 april organiseert de vereniging De Groene Soos, samen met de Belangenvereniging Wilp en omstreken en Keep Them Roling, de herdenking van ‘Operatie Cannonshot’. Dit was in april 1945 de codenaam voor Canadese bevrijders voor de oversteek van de IJssel vanuit de bossen bij Gorssel richting Wilp.

Deze operatie werd uitgevoerd in samenhang met de operatie “Quick Angel” waarbij Engels bevrijders de IJssel bij Westervoort/ Arnhem overstaken. Na vier dagen was een stabiel bruggenhoofd aan de westelijke oever van de IJssel een feit en werd een begin gemaakt met de bevrijding van West Nederland.

Jaarlijks wordt deze succesvolle oversteek in de Wilpse klei herdacht.

Militaire voertuigen

Omstreeks 12.30 uur wordt een kolonne (historische) militaire voertuigen bij de gedenksteen van deze oversteek van de IJssel, hoek Houtwalstraat – Marsstraat verwacht en om ca 13.00 uur zal onder muzikale begeleiding van de doedelzakspelers van het Highland Regiment Pipes en Drums een krans gelegd.

Op de rivier zullen amfibievoertuigen de overtocht accentueren. Na de plechtigheid aan de IJssel verplaatst de kolonne zich richting Wilp en zullen de historische militaire voertuigen om 14.00 uur achter de doedelzakspelers Wilp in trekken.

Ook bij de plaquette aan de kerk wordt kort stil gestaan bij de gesneuvelde Canadese militairen.

Na een korte “koffie” stop bij het dorpshuis De Pompe gaat de colonne richting Beekbergen.

In navolging op deze herdenking worden in de maand april op diverse plaatsen tussen Wilp en Den Haag evenementen ter ere van de bevrijding georganiseerd.

woensdag 3 april

Deel dit bericht