Herinneringsboom voor Alexandra Terlouw

Terwolde- Vorige week is door een aantal familieleden, buren en betrokkenen een vers geplante herinnerings- (noten) boom met plaquette onthuld om het vele werk van Alexandra Terlouw voor Vluchtelingenwerk Nederland te gedenken. In een snijdende vrieskou onthulde burgemeester Jos Penninx, bijgestaan door G. van Diejen van Vluchtelingenwerkhet monumentje. Alexandra Terlouw was jarenlang actief als juridisch vrijwilliger voor Vluchtelingen Werk in Voorst. Na haar overlijden in augustus vorig jaar bespraken medewerkers en cliënten hoe meelevend en strijdbaar zij was en hoeveel zij heeft betekend voor Vluchtelingen Werk Voorst. Naast haar vele uren vrijwilligerswerk gaf ze vluchtelingen altijd en overal een naam en een gezicht. Een vrijwilliger die haar hart en huis opende voor wie dat nodig had.

Ze hield ook erg van de natuur. In overleg met haar man Jan Terlouw en haar dochter Sanne is gekozen voor een herinneringsbord, dat inmiddels geplaatst is op de hoek van de Bandijk met de Meermuidenseweg in Terwolde. Het bord wordt vergezeld (andersom kan natuurlijk ook) door de vers geplante walnotenboom (symbolisch voor de vele harde, juridische noten die zij gekraakt heeft).

Burgermeester Penninx memoreerde aan de diverse symbolische waardes die met name de walnotenboom in dit verband inbracht. Niet alleen is de boom gepland, bijna op de grens tussen twee gemeentes, twee provincies zelfs en in een ver verleden eigenlijk tussen twee totaal verschillende werelden, nl. tussen het hertogdom Gelre en het Overijssel , bestierd door de bisschop van Utrecht. Een kenmerkender gedenkplek voor Alexandra Terlouw is bijna niet te vinden. Zij heeft altijd geijverd in het kader van vluchtelingenzorg om diverse culturen bij elkaar te brengen, mensen met verschillende inzichten met elkaar te laten communiceren en harmoniëren en om juridische valkuilen en of bergen te egaliseren. In haar werk, zowel als privé werkte zij altijd snel, accuraat en met gevoel voor mensen. Hoezeer zij gemist wordt, begint bij de meesten die bij haar werk betrokken waren, nu, een half jaar na haar overlijden, pas echt in te dalen.

woensdag 7 maart

Deel dit bericht