Het nut van bakken, puzzelen, kleuren. Hobby’s die bezig houden

Twello- Uren achtereen bezig zijn met legpuzzels, het bouwen van modelvliegtuigen of -schepen, (kunst)schilderen, kleuren, tekenen enz: enz.; waarom hebben we deze hobby's?

Als je je oor te luisteren legt blijkt het dat er onwaarschijnlijk veel mensen zijn die een of meerdere hobby’s hebben. Uit deze bezigheden haalt men de voldoening die het leven waardevol maken. Sommige hobby’s lijken voor de niet geïnteresseerde ‘onbenullig’. Maar uit onderzoek blijkt dat het hebben van een hobby super belangrijk is. Gelukkig zijn er ook in onze gemeente tallozen die hun vrije tijd besteden aan een voor hen fijne hobby.

Brommers kiek’n
In de jaren 50, toen nozems en vetkuiven met hun stoere brommers indruk trachten te maken op het vrouwelijke geslacht ligt alweer een tijdje achter ons. Diegene met de stoerste of mooiste Batavus, Zundapp, Kreidler Florett of Puch ging meestal met de ‘eer’ strijken.

Toen de auto en vooral de scooter, steeds meer ter beschikking kwam werd de brommer als vervoermiddel ‘terzijde’ geschoven. Maar de echte liefhebber bleef de bromfiets koesteren. Niet zozeer voor het dagelijkse gebruik, maar meer uit nostalgische overwegingen en natuurlijk het sleutelen.

Die over dit alles mee kan praten is de in Twello woonachtige Hans Klein Overmeen. Zijn kennis en enthousiasme over het fenomeen brommers kent geen grenzen. Hans toont dan ook bereidwillig zijn hobbyruimte en natuurlijk ‘’zijn’’ brommers en vertelt maar al te graag over zijn hobby. ‘’Het uit elkaar halen, reviseren en spuiten, dat is het mooiste wat er is’’, aldus Hans.

De ruimte waarin Hans de meeste tijd aan zijn hobby besteedt is slechts enkele vierkante meters groot. Maar schijn bedriegt, zijn schuurtje staat zo vol met materialen, gereedschappen en onderdelen die nodig zijn om zijn brommers technisch te onderhouden zouden een professionele werkplaats niet misstaan.

Sleutels, tangen in allerlei maten en uitvoeringenhangen keurig gerangschikt waardoor Hans, bijna op de tast, de benodigde gereedschappen kan vinden.

Goed onderhoud en poetsen is de garantie om met een gerust hart op pad te gaan.

Hans en zijn vrouw Gerrie, want ook zij is dol op brommerrijden, hebben de keus uit een aantal brommers die even groot is als het aantal dagen van de week. Als ze zouden willen kunnen ze iedere dag met een andere brommer op pad om de mooiste stekjes van Nederland te verkennen. En dat doen ze dan ook met grote regelmaat. Ook zijn ze graag geziene gasten bij dorpsactiviteiten zoals b.v. het Klompenfeest en zoals vorig jaar nog bij de Kerstparade.

In ieder geval wordt er bijna elke zondag samen met de andere leden van de Brommerclub Twello een tochtje gemaakt van zo’n 70 a 80 km. Soms met een overnachting in b.v. Ameland of Noord Holland. Ook toertochten met andere Brommerclubs in den lande staan regelmatig op het programma.

De nodige technische kennis heeft Hans in de loop der jaren zichzelf eigen gemaakt. Gesprekken met andere hobbyisten en het bezoeken van beurzen hebben hem wegwijs gemaakt. ‘’Het is zulk mooi werk’’, laat Hans ons weten. Zelfs zo mooi dat de schuur al niet meer voldoet, nee zelfs een van de slaapkamers moest er aan geloven. Deze staat n.l. vol met trofeeën, miniaturen en foto’s en dit alles natuurlijk brommer gerelateerd.

Het gezegde brommers kiek’n of brommers kieken is in het Nedersaksische taalgebied oorspronkelijk een smoes van geliefden om zich achter de fietsenstalling of gebouw terug te trekken om te zoenen. Op de vraag of dit gegeven ook op hen van toepassing was krijgen we een ontkennend antwoord. ‘’Nee, bij ons gebeurde het achter de shovel’’, Hans was n.l. tijdens zijn werkzame leven shovelmachinist/chauffeur.

woensdag 9 september

Deel dit bericht