Historische Vereniging Voorst haalt en brengt historie in Trefpunt Duistervoorde

Twello- De pastoor die de opstelling van het eerste elftal van Voorwaarts mede bepaalde, de rivaliteit tussen de Katholieke en de Protestantse kant van de wetering (tegenwoordig de Twellose Beek), de koster die schoolonderwijs gaf, enz.. Er zijn genoeg verhalen te vertellen over de invloed die de kerk had op het dagelijks leven.

De Historische Vereniging Voorst verzamelt verhalen, foto’s en documenten over het kerkelijk leven in onze gemeente. Er zijn veel verhalen over eigen ervaringen die nog niet verteld zijn. Bij Trefpunt Duistervoorde is op woensdagochtend 13 september alle gelegenheid om die verhalen met elkaar te delen.

Elke maand een historische ochtend
Eerder al gaf de Historische Vereniging Voorst (de HVV) een lezing voor een volle zaal bij het Trefpunt over de geschiedenis van Duistervoorde. Dat lokte weer nieuwe verhalen uit van bijvoorbeeld senioren die hun kindertijd doorbrachten bij de nonnen op school in Huis Duistervoorde. Reden genoeg om elke maand een ‘geschiedenis ochtend’ te organiseren. Elke keer staat een ander thema centraal. In september gaat het over de kerk, op 11 oktober staan boerderijen en het boerenleven centraal. En ook rouw en trouw, onderwijs, noaberschap of waar komt de Voorstenaar vandaan, zullen op het programma komen. Voor Trefpunt Duistervoorde komt hiermee een wens uit om het al uitgebreide aanbod voor ontmoeting te verbreden voor de vaste bezoekers, maar ook voor andere geïnteresseerden. De Historische Vereniging Voorst is bezig met het samenstellen van een cultuurhistorische atlas voor de gemeente Voorst, die begin 2024 zal uitkomen. In samenhang hiermee wordt een nieuwe publiekswebsite ontwikkeld, die in de loop van de herfst 2023 opengesteld zal worden. Voor die website wil de HVV meer verhalen/foto’s/ documenten ophalen van de inwoners.

Kom met verhalen, foto’s en voorwerpen over de kerk in Twello
Voorzitter Fred van der Vegte van de HVV trapt de eerste ochtend af met een verhaal over de invloed van de kerk. “Bij de Historische Vereniging Voorst zijn we altijd op zoek naar verhalen van gewone mensen. Wat ze hebben meegemaakt en hoe ze daarop terugkijken. We hopen op deze ochtend verhalen op te speuren, het liefst geïllustreerd met voorwerpen, foto’s en documenten. En als het verhaal er aanleiding toe geeft kunnen we nog een vervolgafspraak maken om met een interview wat meer de diepte in te Dus kom op 13 september naar Trefpunt Duistervoorde met uw doopjurk, een brief van de dominee of een mooi verhaal over de invloed van de kerk op uw leven. Alleen luisteren en kijken mag ook. Verhalen/foto’s/documenten die naar boven komen kunnen op de website van de Historische Vereniging geplaatst worden.

Verhalen over de historie worden elke tweede woensdag van de maand verteld tussen 10.00 en 12.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. De koffie en thee staan klaar aan het Sint Maartenserf 85 in Twello. Heeft u vervoer nodig? Belt u dan met de ontmoetingslijn van Mens en Welzijn Voorst: 06-18117575.

woensdag 6 september 2023

Deel dit bericht