Hooikoortsweer

Terwolde- Mensen met hooikoorts hebben last van stuifmeel (pollen) in de lucht. De verschijnselen komen het meeste voor in het voorjaar, met name in mei en juni. Hooikoortsverschijnselen, zoals niezen, een jeukend gehemelte, tranende of jeukende ogen en soms lichte benauwdheid, komen voort uit het inademen van stuif¬meel (pollen). Vooral stuifmeel afkomstig van grassen levert vaak problemen op.

Hooikoortsklachten

Hoe hoger de concentratie stuifmeel, ook wel pollen genaamd, hoe meer klachten. De meeste mensen zijn allergisch voor gras dat bloeit tussen mei en augustus. Ook stuifmeel van de berk en de els kunnen voor problemen zorgen. Ongeveer 5 procent van de Nederlanders heeft gedurende een periode van een aantal jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten.

Stuifmeelproductie

De stuifmeelproduktie van bloemen vindt plaats op zonnige, droge en warme dagen, voornamelijk in de ochtend. Op natte dagen met regen, mist of dauw is de hoeveelheid stuifmeel heel gering. Wind kan stuifmeel verspreiden. De aanvoerrichting van de lucht is daarom van groot belang voor mensen met hooikoorts.

Windrichting

Lucht die een lange weg over land heeft afgelegd, bevat meestal meer stuifmeel dan lucht vanuit zee. Daardoor is de stuifmeelconcentratie bij wind uit oostelijke richting het hoogst. Komt de wind uit het westen, dan heeft deze verder landinwaarts ook een lange weg over land afgelegd. De ernst van hooikoortsklachten tussen kustbewoners en verder landinwaarts wonende mensen kan verschillen.

Ook deze week blijft het groeizaam weer.

Donderdag overdag bewolkt, met in de avond kans op een regenbui bij 18 graden.

Vrijdag zon maar ook kans op een bui met 19 graden als maximum geen onaardige dag.

Zaterdag veel zon bij 2 1graden en zondag ook zon maar ook kans op een bui bij 21 graden.

Kortom groeizaam weer.

De fruitbomen stonden precies een jaar geleden al in bloei.

Mark Wolvenne

Terwolde

woensdag 11 april

Deel dit bericht