Huurdersbelangenvereniging IJsseldal

REGIO-

De geschiedenis van de Huurdersbelangenvereniging (HBV) IJsseldal begint al in 1970 toen de Huurdersbelangenvereniging Goed Wonen werd opgericht. In de Gemeente Voorst waren vrijwel alle -plusminus 2000- huurwoningen eigendom van de Woningcorporatie Goed Wonen.

In 2013 volgde de fusie met de Groene Waarden in Gorssel en omliggende dorpen, waarbij de HBV Goed Wonen fuseerde met Huurdersbelang Gorssel. De corporatie ging verder onder de naam IJsseldal Wonen en de HBV onder de naam Huurdersbelangenvereniging IJsseldal. Door de nieuwe directeur van de corporatie en de nieuwe bestuursleden van de HBV kreeg de huurdersorganisatie een nieuwe impuls. In 2014 werd de samenwerkingsovereenkomst met de corporatie getekend waarbij alle rechten en plichten werden vastgesteld.

De professionalisering van de HBV werd nog versterkt door de nieuwe woningwet van 2015 waarbij de huurdersorganisaties een wettelijke status kregen. In deze wet overlegden drie partijen met elkaar over de volkshuisvesting op basis van gelijkwaardigheid. De gemeenten, de woningcorporaties en de huurdersorganisaties. Het zogenaamde driepartijen overleg. De corporatie beschrijft jaarlijks hun plannen op het gebied van sociale woningbouw en bespreekt dit met de HBV. Daarna wordt het in het driepartijen overleg besproken met de gemeenten Voorst en Lochem.

Het werk van de HBV is niet hemelbestormend. We voelen ons succesvol als we de voorgestelde huurverhoging met een heel, half of kwart procent verlaagd kunnen krijgen en soms lukt het om uit te komen op nul procent. Ook in de Gemeente Voorst en Lochem lukte het ons om het overleg goed georganiseerd te krijgen. Als een huurder niet tevreden is over de corporatie kan de HBV soms bemiddelen. Voorwaarde is wel dat de huurder eerst met de corporatie zijn klacht of ontevredenheid heeft besproken. In de meeste gevallen lukt het ons om tot een goede oplossing te komen waarbij alle partijen tevreden zijn. Structurele problemen met huurders worden in de vergaderingen met IJsseldal Wonen besproken. We werden bij diverse renovatieprojecten betrokken. Als zo’n proces dan na een of twee jaar door de huurder met een gemiddelde acht wordt afgesloten, zijn wij tevreden. Dan weet je dat je als HBV zinvol bezig bent. Huisvesting heeft een groot maatschappelijk belang en het bezig zijn hiermee houdt je scherp en betrokken bij de samenleving. De HBV vraagt van zijn bestuursleden een actieve en betrokken instelling, ook wat tijd betreft.

Er zullen niet altijd grote successen te boeken zijn maar in de loop van de afgelopen jaren hebben we toch een paar successen behaald. Een beter sociaal statuut waarin renovatie en sloop goed wordt geregeld en een betere regeling over het zelf aanbrengen van veranderingen in de woning. Een belangrijke stap werd begin 2018 gemaakt toen alle huurders lid werden van de HBV zonder dat zij contributie hoefden te betalen, tenzij zij daar bezwaar tegen maakten. In de wet van 2015 staat dat de huurdersorganisatie de belangen behartigt van alle huurders. Dit besluit vloeit daar dus logisch uit voort. De HBV blijft zich betrokken inzetten voor de huurders met als uitgangspunten betaalbaarheid, beschikbaarheid, duWilt u ook een bijdrage leveren aan huurdersbelangen en bent u huurder van IJsseldal Wonen? De HBV is op zoek naar bestuursleden en een voorzitter. We informeren u graag over de mogelijkheden en werkzaamheden. U kunt ons bereiken via e-mailadres info@hbv-ijsseldal.nl en telefoonnummer 0634270147. Meer over de HBV is te vinden op onze website: www.hbv-ijsseldal.nl

urzaamheid en leefbaarheid.

woensdag 5 oktober 2022

Deel dit bericht