Ik wil chocola

Twello- Chocolade wordt wel het ‘Voedsel van de Goden’ genoemd en was heel lang een luxeartikel, voorbehouden aan bevoorrechte personen en voor speciale gelegenheden. De Mayabevolking maakte van de bittere, oneetbare zaden van de cacao schuimige, geneeskrachtige drankjes. Nu is chocolade voor miljoenen mensen een blijvende passie, zo ook voor Melanie van der Wee.

Melanie bedacht na haar pensionering - ze was ooit wiskundeleraar - iets bijzonders voor een feestje dat ze voor familie en vrienden wilde geven. “Ik nodig een vriendin uit die een workshop ‘bonbons maken’ geeft aan de dames. De heren maken een wandeling langs de IJssellinie”, zo dacht ze, maar op het laatste moment moest de vriendin afzeggen. Melanie besloot het dan maar zélf te doen. Ze vergaarde in korte tijd veel kennis, door er over te lezen, internet af te stropen en vooral veel te oefenen! De workshop werd een doorslaand succes.

Het ontstaan van Choq-a-Mel
Een paar maanden later werd Melanie gevraagd opnieuw een workshop te geven. En er kwamen meer verzoeken, van dames én heren. Melanie noemt haar activiteiten Choq-a-Mel.
“Chocolade is een fascinerend product.”, legt Melanie uit, “je moet wél weten hoe je chocolade behandelt om het niet te verprutsen. Hygiëne en temperatuur spelen hierbij een belangrijke rol.” In haar workshops wordt de chocolade ‘au bain marie’ gesmolten en vervolgens getempereerd. Hierbij speel je met de temperatuur om de chocolade glanzend en knapperig te maken, én makkelijk te lossen. Daarna kan de chocolade in allerlei vormen worden gebruikt.

De workshop
Als de cursisten binnenkomen staan de koffie en een keur aan ingrediënten klaar, ook geprepareerde bonbonvullingen, bij voorbeeld van kokos, pinda en citroen. Melanie begint de workshop met uitleg over, wat zij noemt, de ‘chocoladewetten’. Daarna gaan de cursisten de chocolade smelten en tempereren. En dan gaat het los: allerlei vormpjes, vullingen en versieringen worden uitgeprobeerd. Alles kan. Met wit, melk of puur of een combinatie daarvan. Ondertussen laat Melanie zien wat handige technieken zijn bij het vullen en dippen. Zij laat in feite zien hoe iedereen in eigen keuken aan de slag kan. Inmiddels heeft Melanie veel fantasie ontwikkeld en haar gereedschap en ingrediënten aanzienlijk uitgebreid. “Op de markt en bij de winkels in het dorp vind ik steeds nieuwe dingen: noga, gedroogde vruchten. Die haal ik direct in huis”, lacht ze. Melanie is vastberaden met haar Choq-a-Mel-workshops door te gaan, want de deelnemers hebben enorm veel plezier en gaan met een flinke schaal chocolade naar huis. De workshop duurt drie uur en is aan te passen aan de wensen van de deelnemers. Verdere informatie over prijzen, recepten en heel veel foto’s op de website: www.choqamel.blog, Mail: choq.a.mel@gmail.com. Telefoon: 06 22 99 74 90.

woensdag 15 februari 2017

Deel dit bericht