Ina Hermsen neemt afscheid als juf

Twello- De laatste schooldag van het jaar wordt de laatste werkdag van juf Ina Hermsen van de Hietweide. Ze neemt na bijna 40 jaar juf te zijn geweest afscheid. Als klein meisje speelde Ina zoals zoveel kinderen schooltje met haar vriendinnen. Zij was dan altijd de juf. Nu, na bijna 40 jaar dienstverband, stopt haar droom van toen “Ik wil juf worden”. Een krachtige juf met humor, relaxed, geïnteresseerd en betrokken volgens collega’s, verlaat op 18 juli “haar school” de Hietweide.

Loopbaan
In 1979 studeerde Ina Schipper af als juf aan de PABO te Deventer. In haar studietijd liep ze stage op de openbare lagere school in Twello. De naam Hietweide bestond toen nog niet.
Ze hoopte hier ooit te komen werken. En die wens werd vervuld. Kort na haar afstuderen werd ze gebeld en kreeg ze voor één jaar een baan aangeboden. Geen eigen groep maar hulp geven aan leerlingen met extra behoeften. Ze gaf les op een plekje achter een gordijn. Hierna werkte ze twee jaar op de basisschool in Wilp-Dorp. Het leerlingaantal liep hier terug en daar Ina de laatst gekomen leerkracht was diende er van haar afscheid genomen te worden. Een regel uit die tijd. Zelf zegt ze daarover: “Een afscheid met tranen”. Gelukkig kon ze weer aangesteld worden op de voor haar zo bekende Hietweide.
In het begin werkte ze in de middenbouw. Niet haar meest favoriete groep. Ina’s hart ligt bij de bovenbouw. Toen haar dochter Renske werd geboren nam Ina zelf ontslag. In die tijd was dat een normale handelwijze, ontslag nemen bij zwangerschap. Moeder zijn was geweldig, maar het onderwijs werd erg gemist. Haar man Ton ging op vrijdag de zorg voor Renske op zich nemen. Misschien was hij wel de eerste vader in Nederland met een “papadag”.
Enthousiast keerde ze weer terug op de Hietweide. Ze verving de meesters van de bovenbouw ten tijde van hun ADV. Meesters, omdat toentertijd juffen in de bovenbouw zeldzaam waren. Ina haar droom werd werkelijkheid. Ze werd juf in de bovenbouw, één van de weinige juffen in Nederland in die groep. Ze stopte niet meer toen haar dochter Jinke werd geboren. Nog altijd is ze juf in de bovenbouw op de Hietweide.

Werktijden van juf Ina
Maandag en donderdag geeft Ina les. Ze is dan om 7.15 uur op school en keert huiswaarts om ongeveer 18.00 uur. Ze wil alles tip top voor elkaar hebben. En investeert graag “vrije” tijd. Ina vertelt dat ze al een aantal weken ook op de woensdagochtend aanwezig is en zelfs op enkele middagen. Je zou kunnen zeggen : “Vrijwilliger in haar eigen beroep”. Typerend voor haar inzet.

Rekenen en schoolkamp op Ameland
Ze vertelt extra te genieten tijdens de rekenlessen. Uitingen van “oh, zit dat zo“ en “heey het is gelukt” met daarbij een blij koppie, maakt dit vak geweldig. Met dezelfde glimlach vertelt ze over de 5 daagse schoolkampen op High Chaparrral op Ameland. Ze is ruim 25 keer mee geweest en wat haar betreft moet de laatste keer nog komen.

Onderwijsverandering
Prestaties, toetsscores werden steeds belangrijker. Ina: “Je moet niet proberen van iedereen een “professor” te maken. Waardeer in het kind waar het vooral goed in is. Genieten is belangrijker dan als maar meer wensen. Voor haar zelf betekende de veranderingen steeds meer administreren. Tijd die ze in het begin van haar loopbaan kon gebruiken voor directe onderwijs behoeften van haar leerlingen.

Juf Ina
Collega Arnold Voortman noemt Ina “de stille kracht van de school”. De kans om iets te vergeten is onmogelijk met juf Ina in de buurt. Ze is onmisbaar, een luisterend oor voor iedereen. Een echte “schat”.
Collega Hilde Klunder noemt Ina “een rots in de branding”. Ze werd duo collega van haar nadat de Wilpse Dijkschool gesloten werd. De motiverende woorden en de steun van Ina maakte van haar een bovenbouw leerkracht. De woorden “het komt goed en ze maken mij niet gek”, haar rust, kracht en prettige aanwezigheid zal door iedere collega gemist worden.

“De juf” in Ina blijft
Net geen 40 dienstjaren, toch kiest Ina ervoor die niet vol te maken. Tegelijkertijd vertelt ze dat ze volgend jaar nog wel hoopt mee te gaan naar Ameland. “Haar school” de Hietweide hoeft zich ook geen zorgen te maken bij ziekte van een leerkracht. Ze komt er graag voor terug. Een klas naar huis sturen! Juf Ina moet er niet aan denken!! Eigenlijk kun je zeggen: “Juf Ina maakt de 40 dienstjaren vast nog wel vol!

Toekomst
Het allerbelangrijkste is gezond te mogen blijven. Ina gaat genieten met haar man Ton, kinderen en haar vijf kleinkinderen. Samen met de caravan weg. Leuke dingen doen, daar hoort ook af en toe invallen bij op de Hietweide.

Afscheidsreceptie
Wilt u van juf Ina afscheid nemen, dan wordt u hartelijk uitgenodigd haar een hand te komen schudden op donderdag 18 juli van 14.45 tot 16.00 uur in de Hietweide.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht