Informatie over breedband in de regio onder druk door plotselinge tweestrijd

De informatie door ‘Glasvezel buitenaf’ over de aanleg van een glasvezelnetwerk in de Oost-Veluwe is van start gegaan met massaal toegestroomde geïnteresseerden. De bewoners in het buitengebied van de regio waren tot op heden ten aanzien van hun mogelijkheden tot informatieuitwisseling ver achtergesteld bij de bewoners uit steden en dorpskernen, maar als het ‘uitrollen’ van het glasvezelnetwerk doorgaat, dan kunnen ook zij toekomstbestendig meedoen in de informatiemaatschappij.

Tot op heden waren de beperkingen ten aanzien van werken met multi media apparatuur zoals computers en veel andere apparaten op het platteland aan grote beperkingen onderhevig omdat slechts zeer matige informatie kon worden uitgewisseld. Dat gold (geldt) niet alleen voor particulieren die behoorlijke brokken data uit willen wisselen, bijvoorbeeld voor het verzenden van foto’s, films, het spelen van spellen of het downloaden van grote bestanden, lelijker wordt het voor de zeel vele bedrijven en bedrijfjes, die tegenwoordig vaak de onmogelijkste fratsen moeten uithalen om hun administratieve zaken op orde te kunnen houden.

De stichting Breedband buitengebied heeft dit probleem al jaren onderkend en er diverse onderzoeken op los gelaten. Na jaren lobbyen met overheden en bedrijven zijn zij sinds een jaar op vier samen met het bedrijf Glasvezel buitenaf bezig om van uit Twente en de Gelderse Achterhoek gebied voor gebied van het zo gewenste glasvezelnetwerk te voorzien. Wethouder Pinxter, die op de informatieavond in Twello aanwezig was, betuigde dat de gemeentelijke overheid alle medewerking aan het project verleend, maar omdat volgens hen de aanleg van glasvezel geen nutsvoorziening is kan de gemeente in feitelijke zin niets voor het project betekenen. Die opstelling is natuurlijk discutabel, want bij de start van het elektriciteitsnet was dát natuurlijk ook nog geen nutsvoorziening enz. (red.).

Onduidelijk adressenbestand

Over de wens en noodzaak voor de aanleg en aansluiting op het glasvezelnetwerk ontstond geen discussie. Anders was dat wat betreft het gehanteerde adressenbestand. Het bedrijf Glasvezel buitenaf beschikt over een uitgebreid adressenbestand, maar zoals te verwachten was, staan veel adressen niet op de lijst omdat de organisatie denkt dat zij al op andere wijze van breedbandvoorzieningen zijn voorzien en andere adressen staan er wel op, inderdaad, die dus al wel van snel internet gebruik kunnen maken. Dit zal zo snel mogelijk worden rechtgestreken. Dat moet ook wel, want de vaart zit er goed in. De mensen kunnen zich tot 13 juli opgeven. Dat is de peildatum, en als meer dan 50% van de adressen zijn aangemeld gaat vrij snel daaropvolgend de schop in de grond en zal eind 2019 het hele project zijn afgerond. De deelnemers betalen straks een extra vastrecht van 12,50 euro per maand voor hun aansluiting op het glasvezelnetwerk of een eenmalige afkoopsom van 1600 euro.

Concurrentiestrijd?

Een eenvoudig concept voor een grote klus. Een klus bovendien van groot belang voor de bewoners van het platteland. Wat schetst echter de verbazing van alle betrokkenen. Op het moment dat het bedrijf dat het hele project heeft voorbereidt, met haar informatieronde begint, duikt plotsklaps een ander bedrijf als een hond op een vette kluit en probeert in het zelfde gebied ook klanten te winnen voor het zelfde product. Dat betekent volgens wethouder Pinxter, dat als beide partijen een groot aantal inschrijvingen weet te verzamelen, bijvoorbeeld beide partijen 35% van het adressenbestand, is dus samen 70%, dan gaat het project niet door omdat geen van beiden de benodigde 50% heeft gehaald. Pinxter gaf aan dat hij uit hoofde van zijn functie geen keuzeadvies kan geven, maar dat hij als particulier wel zou weten wat te kiezen.

dinsdag 22 mei 2018

Deel dit bericht