Karin Lagerweij fotografeert ‘Thuis in De Vecht’

“Als je over vijftig jaren nog eens terugkijkt …” De maatregelen welke aanvang maart werden afgekondigd zorgden ervoor, dat bijna al haar fotowerk verviel. Opdrachten werden afgelast of verzet naar later. “Ontzettend jammer, want ik hou enorm van mijn werk” om vervolgens op Instagram een foto te ontdekken van fotograaf William Rutten. Hij fotografeerde bekende families thuis; bij de voordeur, in de tuin of door het raam. Het idee voor project ‘Thuis in De Vecht’ was geboren.

Hoewel we uiteraard de richtlijnen in acht nemen, kan ons er toch maar weinig van weerhouden, om deze super enthousiaste vrouw – op veilige afstand – op te zoeken. Het treft, want deze woensdagavond 22 april heeft Karin maar liefst acht gezinnen te fotograferen. We zijn te gast bij de familie van het Erve aan de Lochemsestraat. Nou ja, ‘gast’ … samen met Karin stampvoeten we over het gazon, op zoek naar een mooi plaatje dat sprekend is; ook voor de toekomst.

Als ze klaar is, hebben we tijd van praten. “Ik appte drie vriendinnen of zij het leuk vonden en ben met hun begonnen om te fotograferen. Mijn buren waren ook meteen enthousiast en van het een kwam het ander! Buurtgenoten hadden via-via vernomen wat ik aan het doen was, anderen zagen de foto’s op Facebook /Instagram en mailden of ik misschien ook bij hen langs wilde komen. Natuurlijk!”

Eén a twee avonden per week scheurt Karin op haar fiets of met de auto van het ene naar het andere gezin. “Sommige gezinnen spreek ik alleen maar door het raam en ook als we de foto in de tuin of bij de deur maken, is er altijd 1,5 meter afstand! Ik vind het ontzettend leuk om te doen en heb inmiddels al 23 gezinnen gefotografeerd!” Daar komen er vanavond dus al 8 bij. “Het is voor mij fijn om naast het fotograferen ook zichtbaar te blijven en voor de families is zo’n foto een mooi aandenken aan deze tijd.”

Alleen de mensen die in De Vecht wonen of wat met het dorp hebben, worden als kleurrijke plaat vastgelegd. De families krijgen nadien uiteraard de foto’s – gratis – en de foto’s gaan ook naar Plaatselijk belang. “Ik heb het gewoon gedaan omdat ik dacht; oh wat een leuk idee!” Karin noemt het een rottijd en dat is het uiteraard ook. Zakelijk maar vooral ook voor de mensen die dierbaren verliezen. Ze hoopt vooral dat oudere mensen zich nog gaan aanmelden. Ze begrijpt dat het voor die doelgroep wellicht wat vreemd is, onbekend en dat men voorzichtig is. Maar Karin wil vooral graag een compleet beeld van De Vecht geven. “Als je over 50 jaren nog eens terugkijkt …”

woensdag 29 april 2020

Deel dit bericht