Landgoed Matanze Terwolde zoekt tuinbaas!

Matanze, een monumentaal landgoed in Terwolde met een rijke historie die terugvoert naar de jaren 1600. Wie over de Bandijk rijdt ziet het karakteristieke landhuis met rechts daarvan het koetshuis, omgetoverd tot een Bed & Breakfast. Flaneren over het landgoed is puur genieten van goed onderhouden historie met bijzondere verhalen, maar het vraagt ook aandacht. De tuinbaas is gestopt en daarom wordt gezocht naar een opvolger.

Matanze, een monumentaal landgoed in Terwolde met een rijke historie die terugvoert naar de jaren 1600. Wie over de Bandijk rijdt ziet het karakteristieke landhuis met rechts daarvan het koetshuis, omgetoverd tot een Bed & Breakfast. Flaneren over het landgoed is puur genieten van goed onderhouden historie met bijzondere verhalen, maar het vraagt ook aandacht. De tuinbaas is gestopt en daarom wordt gezocht naar een opvolger.

Door Jos Bosch

“We zijn niet te beroerd om als familie met regelmaat het nodige te doen, ook in de weekenden. Maar er is veel werk: honderden meters haag, oude fruitbomen, soms valt er een oude boom om en ben je een week bezig met zagen en het enorme gat egaliseren. Uiteraard planten we ook nieuw bij om de tuin in stand te houden.” In een notendop vertelt eigenaar Alexander Van Rijckevorsel van Kessel over de werkzaamheden in de landschapstuin. Zelfs de kinderen, toen ze nog thuis woonden, werkten mee in het historisch groen.

Historisch

De website van Matanze geeft een mooie schematische weergave van het landgoed, dat ons terugvoert naar het jaar 1628. Landgoed Matanze dankt haar naam aan de verovering van de Zilvervloot op de Spanjaarden door Piet Hein. Dat speelde zich af in de baai van Matanzas op Cuba. De familie Van Rijckevorsel van Kessel liet ter ere daarvan een beeld van Piet Hein maken dat sinds het jaar 2000 in de tuin van Matanze staat.

Alexander vertelt vol enthousiasme over het unieke karakter van de Engelse landschapstuin. “Voorgangers hebben exoten gepland, of bijvoorbeeld extreme boomsoorten die zeldzaam zijn. Dat planten doen we overigens zelf ook., zoals een aantal jaren geleden de Japanse Keizereik, de Canadese Sequoia en een speciale magnolia. Zodat ze over een jaar of veertig zullen zeggen ‘wat een mooie boom’. Een landschapstuin als deze heeft specifieke eigenschappen en kenmerken, dat is in de 19e eeuw gecreëerd. Kenmerkend is vooral dat er overal vragen en verrassingen zijn. Je kijkt, ziet iets wat erachter zit maar je moet ernaar toe om de verrassing te ontdekken!”

Rondleidingen

Het landgoed wordt een aantal malen per jaar opengesteld voor publiek, zoals tijdens de open monumentendag. Tuingroepen uit het hele land krijgen rondleidingen, er wordt meegedaan aan tuindagen maar ook de gasten van de B&B kunnen genieten van het landgoed. Momenteel wordt er groot onderhoud gepleegd aan de gracht rondom de woning. Alexander: “Dat is een serieuze klus en je moet een keer een moment kiezen om het aan te pakken. Eigenlijk is geen enkel moment goed, want ieder jaargetijde heeft effect op de tuin.”

Groot onderhoud

De gastheer neemt mij mee door de woning naar het balkon aan de zuidkant en geeft uitleg over hetgeen staat te gebeuren. Er is klei afgegraven en tegen de woning wordt zeil gespannen en geplakt. Dat moet het steen van de woning tegen het water beschermen. Over het zeil wordt de klei weer aangebracht als ook nieuwe grond. Betonplaten worden op de bodem van de gracht gelegd, zodat hierop steigers kunnen worden geplaatst wanneer de komende decennia werkzaamheden aan het pand moeten worden verricht.

De tuinbaas

De werkzaamheden in de gracht houden de gemoederen van Alexander bezig, maar de nieuwe tuinbaas hoeft niet met lieslaarzen de gracht in; nóg niet. Maar waarom de naam tuinbaas? “Een tuinbaas heeft andere ervaringen dan bijvoorbeeld een hovenier. Kennis van oude rassen, het onderhoud van Citrusplanten, maar ook weten hoe je omgaat met een historische buitenplaats als deze, een stukje cultureel erfgoed. Als je een Engelse landschapstuin af en toe open wilt stellen om te delen met derden, dan moet je het wel op niveau houden door professionele mensen” aldus Alexander.

Het werk is soms pittig en het moet ook wel in je genen zitten, vandaar dat er wordt gezocht naar iemand met veel ervaring en kennis die weet om te gaan met de historie en de werkwijze van tegenwoordig. Fulltime of deeltijd, beiden is mogelijk en over alles valt te praten.

Vrijwilligers

Sinds vorig jaar zijn er ook een viertal vrijwilligers actief in de tuinen van Matanze. Het resultaat van de samenwerking met de vrijwilligerscentrale van Voorst, Deventer en Apeldoorn. Alexander: “Werken in teamverband, samen bezig zijn en ook het sociaal aspect is belangrijk. Degenen die bij ons werken zijn heel enthousiast.” Op de vraag of er nog plek is voor vrijwilligers is het antwoord snel gegeven. “We missen een aantal handjes die vroeger wel wat werkzaamheden deden, dus vrijwilligers zijn van harte welkom!”

Wie meer wil weten over de werkzaamheden als tuinbaas, kan het beste rechtstreeks contact opnemen met Alexander via 06-5141 9000 of via e-mail aan rijckevorsel@matanze.nl

Wie als vrijwilliger kennis wil maken met zijn of haar collega’s en meer wil weten over de tuinwerkzaamheden, kan zich aanmelden via onderstaande link:

https://matanze.nl/vrijwilligers/

woensdag 5 oktober 2022

Deel dit bericht