Liefde voert bekende Voorster sporter naar Canada om een nieuw bestaan op te bouwen

Voorst- BMX’er Niels Bensink uit Voorst vliegt vandaag naar Canada. Niet voor een vakantie of trainingskamp, maar om in Langley B.C. (Brits Columbia) te gaan samenwonen met zijn vriendin Drew Mechielsen.

Exact een week voor zijn grote avontuur sprak Voorster Nieuws met de 24-jarige fietscrosser, die de 23-jarige Drew een jaar of zes geleden voor het eerst ontmoette tijdens een BMX-wedstrijd in Nederland. Drew droomt ervan voor Canada te mogen uitkomen op de Olympische Spelen. Die kans is volgens Niels reëel, omdat zij tijdens de wereldbeker al een paar keer bij de beste acht is geëindigd.

Zelf heeft Niels zijn Olympische droom opgegeven. Begin 2020 dacht hij hier nog anders over. Zeker toen hij bij een wereldbekerrace in Australië de halve finale haalde en uiteindelijk op plek veertien eindigde. “Dit was het beste resultaat in jaren, terwijl ik daarvoor acht maanden lang niet had kunnen rijden door een scheur in de knie.”

Motivatie

Na Australië reed Niels nog een wedstrijd in Engeland waar hij het tot de finale wist te schoppen. In die periode was hij erop gebrand werkelijk alles uit de kast te halen, maar toen kwam corona en volgde een eerste en later tweede lockdown. Die waren funest voor zijn motivatie en sterkten hem in zijn plan om voor de liefde en Canada te kiezen.

Het overgrote deel van zijn fietsen is al eerder naar zijn nieuwe thuisland verscheept, want aan stoppen met BMX (fietscross) denkt Niels geenszins. Wel doet hij qua niveau een stap terug. Onlangs is hij in goed overleg uit Team Oegema gestapt.

Sinds twee jaar richt Niels zich naast BMX ook met veel plezier én succes op mountain biking (o.a. downhill en dual slalom) en op pump track: ‘een circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Je kunt het zien als een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark’, aldus pumptrack.nl. Op het WK pump track in 2019 eindigde Niels als vierde.

YouTube-film

Wie een goed beeld wil krijgen wat deze spectaculaire fietsdisciplines inhouden en waartoe Niels in staat is, moet op YouTube Divergence bekijken (link staat onderaan dit verhaal). Deze korte film is gemaakt door niemand minder dan oud-BMX-wereldkampioen Niek Kimmann.

“Niek ken ik al sinds mijn zevende, hij is mijn beste vriend en hij vindt het supervet om filmpjes en documentaires te maken. Ik denk dat we wel twaalf dagen opnames hebben geschoten. We zijn eerst naar Kampen gegaan, waar ik ooit begon en daarna naar Papendal, waar ik vanaf mijn veertiende zeven jaar heb gewoond.” Verder is er gefilmd op Niels’ thuisbaan in Voorst, in België en op de Posbank.

Het resultaat is indrukwekkend en al een kleine 40.000 keer bekeken. “Ik ben er superblij mee. Ik zie de film als een bedankje naar mijn team en kan er ook mooi mijn sponsoren mee uitdragen”, zegt Niels.

Bergen en zee

Zijn nieuwe woonplaats Langley B.C. in Canada is qua grootte vergelijkbaar met Apeldoorn, zo schat Niels. De stad ligt tegen Vancouver aan en wordt omgeven door bergen en de zee. “Dat is mooi, want ik ben wel iemand die er graag op uit trekt.”

Niels was omwille van zijn vriendin al een aantal keer eerder in Canada en verwacht zich er snel thuis te gaan voelen. Niettemin vindt hij het ‘best spannend’ om zijn familie en vrienden los te laten en letterlijk uit te vliegen. De Voorstenaar zegt het idee te hebben dat het er in Canada veel ontspannener aan toe gaat dan in Nederland; het land van de regeltjes. “In Canada kun je gewoon in het bos een mountainbikebaan aanleggen, terwijl je in Nederland altijd met vergunningen te maken hebt.”

Zijn geld wil Niels overzees gaan verdienen met het ontwerpen en bouwen van asfaltbanen voor pump track-rijders. Daar heeft hij al ervaring mee opgedaan. Achter zijn ouderlijk huis aan de Enkweg begon hij met veel hulp van vader Albert in 2003 met de aanleg van een privécircuit, dat een mix is geworden van een baan voor BMX, pumptrack en grote springheuvels.

Kindje

Niels: “Toen ik besloot naar Canada te gaan, had ik eerst zoiets van schuif alles maar plat, maar daar ben ik van teruggekomen. De baan is toch mijn kindje. Als ik gestrest was of me wat down voelde, ging ik altijd met een schop aan de baan werken of lekker rijden. Ik heb met mijn vader afgesproken dat de baan minimaal twee jaar blijft liggen.”

De korte film Divergence over Niels Bensink is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=F4qkEizFdkU

woensdag 10 februari 2021

Deel dit bericht