LoKa Groot Voorst bouwt aan een duurzame lokale economie

Voorst- Ze stimuleren de lokale economie door direct bij lokale bedrijven te kopen. Uitgangspunt is een eerlijke en goede prijs voor producent en consument met daarbij een eerlijk en gezond product. Beschikbaar en betaalbaar voor iedere inwoner van de gemeente Voorst! Door Jos Bosch

Een maand geleden is LoKa Groot Voorst gestart met de verkoop van producten vanaf de locatie Pampus in Wilp. Een centrale plek in de gemeente Voorst, waar iedere zaterdag de goederen van producenten worden samengebracht en consumenten de bestelde producten kunnen afhalen. De start is succesvol, het aantal klanten groeit gestaag en nieuwe producenten staan te popelen om deel te nemen.

De start van LoKa Groot Voorst
Het is 5 februari 2023 wanneer Marlies Lenselink haar ideeën deelt die direct heel enthousiast worden ontvangen. Al snel zitten de vrijwilligers van het eerste uur met elkaar aan tafel om plannen te maken om LoKa Groot Voorst te realiseren. Marlies: “LoKa Epe en LoKa Apeldoorn zijn onze voorbeelden en zij hebben ons ook geholpen. Zo hebben wij het idee van de website kunnen overnemen van Apeldoorn en er onze eigen lokale invulling aan gegeven. LoKa staat voor LoKaal en er is bewust gekozen om deze naam te gebruiken. Zo wordt de naam ook herkenbaar en een begrip.”

De missie en visie
Op de website www.lokagrootvoorst.nl is te lezen wat de grondgedachten zijn van de organisatie. Het stimuleren van de lokale economie door direct, zonder tussenpartijen, bij boeren, tuinders en andere lokale bedrijven te kopen. ‘Iedere inwoner van Voorst e.o. kan lid worden. We vinden het fijn om met elkaar en met de lokale ondernemers te verbinden. Als lid van LoKa Groot Voorst draag je vrijwillig een steentje bij om alles georganiseerd te krijgen’ aldus de website.

Géén winstoogmerk
LoKa Groot Voorst wordt gerund door vrijwilligers en heeft géén winstoogmerk. Wie als consument producten af wil nemen kan zich aanmelden als lid. Het lidmaatschap kost 20 euro per jaar en daarvan worden de kosten voor het ophalen producten betaald als ook het onderhoud van de website en de koffie die iedere zaterdagmorgen klaarstaat voor de klant.

Over tussenhandel en verbinding
Anita Kruitbosch is boerin, een van de leveranciers én vrijwilliger bij LoKa Groot Voorst. “De tussenhandel, waarbij veel geld aan de strijkstok blijft hangen, is er bij ons uit.” Chantal de Haan, eveneens vrijwilliger binnen de organisatie: “We willen graag lokaal kunnen eten en niet persé via de supermarkten. Je weet wat je eet, het is puur en daar selecteren wij de leveranciers ook op.”

Marlies vult aan: “Maar ook de verbindingen die gemaakt kunnen worden vinden we belangrijk. De verbinding tussen consument en producent, tussen producenten/leveranciers onderling maar ook de consumenten die elkaar kunnen ontmoeten op de zaterdagmorgen. Het is een beetje het tegenovergestelde van de grote supermarkten waar je één bemande kassa aantreft en voor het overige de zelfscankassa’s en niemand meer spreekt. Dus voedsel kan ook verbinding geven, we hebben het allemaal nodig en door het hier op te halen ontmoet je weer mensen.”

Contant geld
Wie zijn of haar producten koopt kan uitsluitend contant betalen. Dat is een bewuste keuze die bijdraagt aan het gedachtegoed van de organisatie. Marlies: “Wanneer je lokaal betaalt, wordt het geld ook weer lokaal uitgegeven. Iedere euro blijft een euro zonder dat hiervan heel veel geld verdwijnt door de bancaire geldstromen. En onze leveranciers vinden dat ook prima!”

Mooie producten uit de eigen regio
We spreken over de landelijke ontwikkelingen waarin veel tegenstellingen zitten die eigenlijk met geen enkele logica zijn te verklaren. Marlies: “Aan de ene kant moeten de boeren het land uit, aan de andere kant laten we vlees in laboratoria maken. Dat voelt voor mij niet helemaal oké! Laten we lokale producenten steunen. Dan hoef ik geen rundvlees uit Ierland maar koop het liever in de gemeente Voorst, waarbij we op de boerderij zijn geweest en weten hoe met dieren wordt omgegaan.”

Anita: “Omdat we met vrijwilligers werken komt er ook geen toeslag op de producten. De tussenhandel is namelijk de vrijwilligers! Hierdoor betaalt iedereen een prima prijs.” Chantal: “Met wat we doen kunnen we geen boeren overeind houden en al hebben we het liefst dat ze de producten brengen, zover is het nog niet maar dat kan wel gaan komen.” Marlies: “De leveranciers werken intussen ook samen. De kaasproducent en lokale bierbrouwer brengen de producten naar de groenteproducent, waardoor wij dus op één adres hun goederen ophalen.”

Voor iedere portemonnee
LoKa Groot Voorst streeft ernaar dat de producten betaalbaar zijn en dus voor iedereen te koop. Biologische groentes kunnen wat duurder zijn, maar daar tegenover staan dan niet-biologische producten met een lagere prijs. En bijvoorbeeld een doosje met 10 stuks verse eieren van de boer voor 2 euro 30? Dát is ver beneden de prijzen in de supermarkten. Anita: “De mensen moeten niet afhaken om de prijs.”

Meer weten? Laat je verrassen via de website www.lokagrootvoorst.nl of loop op de zaterdag vanaf half elf tot half een even binnen aan de Knibbelallee 3 in Wilp, dan kun je kennismaken en wordt je geholpen met de inschrijving.

woensdag 28 februari 2024

Deel dit bericht