Kerstconcerten De Trossen Los

TWELLO-

Ook dit jaar verzorgt het shantykoor De Trossen Los weer een eigen kerstconcert; en wel twee keer. Op zaterdag 14 december vindt dit plaats in de Dorpskerk in Twello, en op woensdag 18 december in Het Boshuis in Klarenbeek. Het bekende shantykoor zal dan weer een bijzonder repertoire van eigen kerstliederen vertolken. Het koor is al vanaf 2011 één van de vaste deelnemers aan de traditionele Kerstzang inloopmiddag in de Twellose Martinuskerk. Die Kerstzang inloop is op zondag 15 december, van 13.30 uur tot 15.30 uur. Tijdens de kerstconcerten kunnen de aanwezigen genieten van een serie stemmige èn vrolijke Nederlandse kerstliederen. Maar ook prachtige Duitse en Engelse kerstliederen zullen ten gehore worden gebracht. Natuurlijk vergeet dit shantykoor met deze Kerst de zeelieden niet. Het koor zal ook enkele kerstliederen zingen wwarvan de inhoud duidelijk een eerbetoon is aan al die hardwerkende zeelieden in het verleden en heden. De Trossen Los zangers en muzikanten nodigen u uit om op zaterdag 14 december en/of op woensdag 18 december dit kerstconcert mee te vieren. Er zal ook volop gelegenheid zijn om diverse traditionele kerstliederen van harte mee te zingen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur, maar u bent al welkom vanaf half acht. De toegang voor elk concert is € 6,=. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Primera Oonk in Twello (concert Dorpskerk) en supermarkt Imanse in Klarenbeek (concert Klarenbeek).

woensdag 20 november 2019

Deel dit bericht

Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni 2018

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december 2017

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december 2017

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november 2017

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november 2017

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november 2017, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september 2017

Deel dit bericht

Zwarte bander voor Nippon

Twello- Afgelopen zondag werden in Koog aan de Zaan de halfjaarlijkse Karate Danexamens georganiseerd, onder auspiciën van de nationale bond de K.B.N. Deze keer was het Henri Platenkamp die beslag wist te leggen op de felbegeerde zwarte band, na een vlekkeloos technisch examen mag de Twellonaar zich eerste Dangraadhouder noemen. Rinaldo was deze keer de partner van Henri tijdens de kumite-vormen.

Bij karatevereniging Nippon kan men zich tweemaal per week bekwamen in karate. Op de woensdag- en vrijdagavonden is eenieder van harte welkom. Uiteraard kunnen belangstellenden een aantal keren vrijblijvend meetrainen om zo een goede indruk te krijgen van onze karatesport.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Zeer geslaagde Avondfietsvierdaagse ETT

Twello- Maandag 3 juni begon de Avondfietsvierdaagse voor de deelnemende fietsers bij mooi droog weer. Het werd een verrassende avond met een leuke stop bij de biologische varkenshouderij van de familie Barmentloo aan de Sonnenbergstraat.

De pas geboren biggetjes konden worden bewonderd en er werd veel verteld over het bedrijf. Daarna was er ook de mogelijkheid een fietsparcours af te leggen onder toeziend oog van vrijwilligers van het programma Doortrappen en de Fietsersbond. Het beoogde doel was en is deelname van fietsers aan het verkeer veiliger te maken. Dinsdag voerde de route richting Teuge en Vaassen en was het ook prima fietsweer. Woensdag waren enkele fietsers blij dat ze nog handschoenen in de fietstas hadden. Het was fris met de straffe noord-noordwesten wind ‘Behoorlijk koud voor de tijd van het jaar’ was de meest gehoorde uitspraak. Men fietste richting Terwolde, de terugweg had men gelukkig de wind in de rug. De laatste afsluitende dag bezocht men de Steenenkamer, Wilpse Klei en Nijenbeek. Na afloop wachtte een mooie medaille én een lekker ijsje.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Wilps Volksfeest 2024: alle remmen los!

Wilp- Het Wilps Volksfeest is het afgelopen weekend massaal bezocht. Onder stralende weersomstandigheden hebben de talrijke bezoekers drie dagen vol gas gegeven. Voorzitter Freek Velthorst van de stichting Wilps Volksfeest kan dan ook terugkijken op een geslaagd weekend. Optredens van The Green Monkeys en DJ ALL THA FOKK waren een schot in de roos.

Vrijdag
Op vrijdagavond werd het feest geopend met vogelschieten. Het eerste schot werd gelost door de schutterskoning van 2023. Er stonden 120 schutters en 60 jeugdschutters aan de start om de vogel te verschalken. Na ruim vijfhonderd schoten was het uiteindelijk Robert Ooijman die de vogel naar beneden schoot. De nieuwe jeugdschutterskoningin is Cas Klein Veldink. De avond werd afgesloten met livemuziek van de allround coverband Bandje voor de Sfeer die de dansvloer moeiteloos wist te vullen.

Zaterdag
Op zaterdagochtend stond het kinderprogramma voor de leerlingen van de basisschool op het programma. Het programma werd geopend met het afschieten van een confettikanon en daarna stond de dorpsloop op de rol gevolgd door een vossenjacht waarbij de kinderen in de straten van Wilp een aantal vossen moesten opsporen.

Op zaterdagmiddag stond een zeskamp voor vriendenteams op het programma met een aantal hilarische onderdelen. Het is de dames van team De Directie niet gelukt hun titel te prolongeren. De rivaliteit was groot en in een spannende strijd die op het scherp van de snede werd uitgevochten, waren het uiteindelijk de jongens van team de kleine Kelder die met de winst aan de haal gingen. Na afloop van de zeskamp konden de deelnemers genieten van een optreden van zanger Gio van Veen die het Nederlandstalige levenslied glansrijk wist te vertolken.

Zaterdagavond
Zaterdagavond was de grote feestavond voor de jeugd. De hele avond springen, dansen en feesttent. De tapkranen gingen open en het bier vloeide rijkelijk. De kelen worden gesmeerd en de danvloer stroomde vol met een hossende meute. De bezoekers werden opgewarmd door dj Roel Staarink en om 22.30 uur was er een optreden van een optreden van de mannen van de Lampegastuh. Deze feest dj’s wisten de tent in hoog tempo op de kop te zetten. Daarna konden de bezoekers après-skiën met Papa Lauda die de temperatuur met veel energie tot het kookpunt liet stijgen.

Zondag
Om 10.00 was er in de tent een kerkdienst die door de streekgemeente Klarenbeek, Voorst en Wilp werd georganiseerd. Voorganger in deze dienst was de predikant van de streekgemeente Henriëtte de Graaf en medewerking werd verleend door het Livinuskoor uit Wilp onder leiding van Sandra de Bruin. Aansluitend stond een koppelklaverjastoernooi op het programma die werd gewonnen door Maaike en Marlies.

’s Middags stroomde het terras vol en was er een gezellig treffen van bezoekers die onder stralende weeromstandigheden konden genieten van livemuziek van Brittannica. Deze coverband bracht alle klassiekers uit de Britse rock en metal geschiedenis ten gehore. Daarna was het de beurt een The Green Monkeys. Feest in de tent met repertoire van o.a. Normaal, Jovink en AC DC. Het feest werd op waardige wijze afgesloten door dj All Tha Fokk die de dansvloer wist te vullen met een hossende en springende meute. Met veel energie wist hij het dak van de tent te blazen!

Buikschuiven
Oververhitte bezoekers konden na afloop van het feest buiten de tent deelnemen aan een wedstrijdje buikschuiven. Deze niet officiële uitsmijter is inmiddels een goede traditie op het Wilps Volksfeest. Een aantal biertafels werden tegen elkaar aangezet en met zeep ingesmeerd waarna de deelnemers met ontbloot bovenlijf over de tafels schuiven. Een waardige afsluiter van drie dagen feest!

De organisatie bedankt alle sponsors, vrijwilligers en bezoekers voor dit geweldige feest. Graag tot volgend jaar!

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Weekend vol evenementen met het 2e Internationale Carving Event en Oldtimerdag

Voorst- Voorst maakt zich op voor een spectaculair evenementenweekend op 29 en 30 juni 2024, met het tweede Internationale Carving Event 'Peppels in Voorst' en de oldtimerdag 'Voorst op Wielen'. Dit unieke dubbelevenement belooft bezoekers een onvergetelijke ervaring vol actie, feest en nostalgie.

Op 29 en 30 juni verzamelen 25 internationale carvers zich aan de Kerkstraat 29 in Voorst om uit boomstammen verbluffende sculpturen te zagen. Daarnaast vormen de voorrondes van de Beneluxcup door het Stihl Timbersports Team op zaterdagmiddag, waarbij topatleten in zes disciplines strijden met bijl en motorzaag, een spectaculair schouwspel.

Aansluitend barst de strijd los met de 2e Toaie Tommy Open Voorster Keetgames, waar 20 lokale teams het tegen elkaar opnemen in sportieve uitdagingen die in het teken staan van het buitenleven. Meedoen met je keet? Meld je aan via keetgamesvoorst@gmail.com!

De dag wordt afgesloten met een bruisend tentfeest van 20.00 tot 01.00 uur, met live muziek van De Haverkampband en DJ Sander. Tickets zijn beschikbaar via www.ticketkantoor.nl/shop/motorzaeg, met aantrekkelijke combikaarten voor het gehele weekend.

De zondag staat in het teken van de oldtimerdag ‘Voorst op Wielen’, waarbij liefhebbers van alles op wielen van 25 jaar of ouder kunnen genieten van een programma vol met hoogtepunten zoals het Concours d’Elegance en meerijden met een oldtimer over de Voorsterklei. Oldtimerbezitters kunnen zich aanmelden via voorstopwielen@gmail.com

Ook wordt die dag geld ingezameld voor de Wensambulance, onder de noemer ‘Wish to Ride’. Onder begeleiding van Stefan Groothuis, Henk Lubberding, Atty Duyn en Maas van Beek is er een competitief onderdeel op racefiets-hometrainers waarbij mooie prijzen te winnen zijn.

Dagkaarten voor publiek zijn € 2,50, toegang voor kinderen t/m 12 jaar is gratis, evenals parkeren.

Naast het oldtimer- en zaaggeweld biedt het weekend een streekmarkt met lokale producten en ambachten. Deze is gratis te bezoeken.

Extra voorzieningen zoals een tijdelijk tentenveld en een royaal ontbijtbuffet op de zondagochtend maken het mogelijk om het hele weekend van de festiviteiten te genieten.

Mis dit spannende weekend niet en ervaar de unieke combinatie van internationale kunst, sportieve prestaties en nostalgie in Voorst!

Voor meer informatie: motorzaeg@gmail.com

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Verkoopactie molen Terwolde groot succes!!

Terwolde- De door het bestuur van de Vrienden Terwoldse Molen verzorgde verkoopactie is een groot succes geworden. Na weken voorbereiding, waarbij maar liefst 250 tasjes met molenproducten werden gemaakt, zijn deze afgelopen zaterdag huis aan huis verkocht.

De verkoopactie is opgezet vanwege de plannen voor de bouw van een molenschuur. De huidige molenwinkel is slechts een aantal maanden per jaar geschikt voor het nuttigen van een drankje of versnapering. De molen is immers een instrument om graan te malen en daardoor is de ruimte beperkt.

Zaterdagochtend stond een grote groep vrijwilligers te trappelen om met de verkoopactie aan de slag te gaan. Al snel bleek dat de actie door de Terwoldenaren erg positief werd ontvangen. Veel inwoners wisten via het Voorster Nieuws al van de actie en hadden het tientje voor het molentasje al klaar liggen. Ook op de plannen voor de molenschuur werd unaniem positief gereageerd. Terwolde kan immers een extra plek voor gezellige samenkomsten goed gebruiken.

Na enkele uren huis aan huis verkoop bleek al snel dat de 250 tasjes niet genoeg waren. Het bleek niet mogelijk om op korte termijn er nog extra tasjes met molenproducten bij te maken. Het bestuur van de Vrienden Terwoldse Molen betreurt dit, maar geeft aan dat de producten in het molentasje iedere zaterdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur in voldoende mate in de molen te verkrijgen zijn.

Met de actie is een mooi bedrag voor de verdere realisatie van de molenschuur gerealiseerd. Op dit moment wordt het gewijzigde bestemmingsplan door de gemeente afgerond. Daarna zal worden gestart met de verdere uitwerking van het voorontwerp en uiteindelijk het definitieve ontwerp. De inwoners van Terwolde zullen in dit proces worden meegenomen. Naar verwachting zal de nieuwe molenschuur binnen enkele jaren zijn gerealiseerd.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

‘Wie veel praat, kan slecht luisteren’ door Rolf Tijssen

Twello- We hebben er allemaal mee te maken. Mensen die voortdurend over zichzelf praten. In eerste instantie niet vervelend maar het kan vervelend worden als het constant doorgaat en als zij weinig of geen belangstelling hebben voor jou. Voor veel mensen is het een manier om een connectie te maken met jou. Als iemand je vraagt hoe het met je gaat en jij vertelt wat je hebt meegemaakt, dan wordt daar snel op ingehaakt dat zij dat ook hebben meegemaakt. Wat blijkt, het verhaal wordt uitvoerig verteld met alle ins en outs. Allemaal momenten waar jij niet om hebt gevraagd. Sterker nog, jij denkt vaak ‘jij vraagt mij wat, en jij geeft zelf antwoord op wat jij hebt meegemaakt’. Is dat belangstelling of wil jij je verhaal kwijt! Het wordt soms goed bedoeld, maar zo komt het niet altijd over.

Dat mensen het gesprek vaak omdraaien naar zichzelf kan verschillende redenen hebben.
Aan de ene kant komt het omdat de hersenen dopamine aanmaken als we het over onszelf hebben. Dopamine is een stofje (gelukshormoon) dat wordt aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond. Graag over je prestaties praten en wat je allemaal hebt meegemaakt is daar een voorbeeld van. Daarnaast herkennen we mensen die het continu over zichzelf hebben. Op de eerste plaats zijn het aardige mensen die vaak sociaal zijn met een vriendelijke persoonlijkheid. Na verloop van tijd ga je inzien dat deze mensen niet in jouw gevoel zitten. Ze praten veel te veel en bijna altijd over zichzelf. En als je goed luistert hoor je steeds dezelfde verhalen. Ze praten over alles wat ze denken te weten en wat ze ervan vinden. Je gaat uiteindelijk na een verloop van tijd het gevoel krijgen dat je hier geen zin in hebt. Het was per slot van rekening helemaal geen gesprek. Niet ondenkbaar dat je de volgende keer als je deze persoon tegenkomt een excuus gaat bedenken om niet nog eens een keer alle verhalen aan te horen.

Wie veel te veel over zichzelf praat, heeft geen duidelijke grenzen gesteld tussen zichzelf en zijn omgeving. De eigen liefde zorgt ervoor dat men niet in staat is te realiseren dat je niet in het middelpunt van de wereld bent. Het is zelfs denkbaar dat wanneer je hier recht in het gezicht iets over zou zeggen, dat ze er gewoon vanuit gaan dat het probleem niet bij hun ligt en dat jij dit niet begrijpt. Deze overdreven behoefte van aandacht komt voort uit diverse onbewuste onzekerheden. Deze mensen voelen een soort genoegdoening wanneer het ze lukt om ervoor te zorgen dat anderen bereid zijn naar hen te luisteren. Zij zijn niet in staat om te luisteren wat anderen vertellen. Zij willen niet naar zichzelf luisteren. Ze willen alleen gehoord worden.

Wat kun je verwachten
Sommige mensen praten altijd over zichzelf om een opsomming te maken van hun eigen problemen. Ze vragen niet om hulp en zullen zeker jouw advies niet aannemen.
Het enige wat ze vragen is dat je begripvol bent en vooral dat je het met hun eens bent. Daarnaast zijn er anderen die precies het tegenovergestelde doen. Ze vertellen je met diverse voorbeelden hoe geweldig ze zijn en jij maar luisteren want uiteindelijk verwachten ze een compliment van jou. Tot slot zijn er mensen die praten over hun problemen om raad of advies te kunnen vragen. Alsof jij hun privé of gratis therapeut bent. Dit zijn mensen die nooit eens aan jou zullen vragen hoe het met jou gaat of waar jij mee zit. Ze gaan er vanuit dat hun probleem veel ernstiger zijn dan die van jou. In deze gevallen is er nooit sprake van een echt gesprek. Het is meer een soort van manipulatie met woorden. Je neemt deel aan iets wat je niet wilt, maar jou overkomt. De band met deze mensen is totaal niet oprecht. Als je het gevoel hebt dat hun gedrag een negatieve invloed op je heeft met een ongemakkelijk gevoel dan kun je het beste afstand nemen van dit soort mensen. Weet dat wanneer je langer dan 15 minuten negatieve energie opneemt, de kans bestaat dat jezelf ook negatief gaat worden. Iets wat je beslist niet wenst.

‘De kunst van luisteren is vaak moeilijker dan die van praten’.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Scouting Gelre Groep stapje duurzamer

Twello- Duurzaamheid zit in de genen van scouting. Spelenderwijs leren scouts verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf en hun omgeving. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar bewustwording en bijdragen aan een gezonde natuur en een beter klimaat. Scouting Gelre Groep is heel trots en blij dat ook het clubhuis weer verder verduurzaamd kon worden.

Nieuwe zonnepanelen
Scouting Gelre Groep had al een langere tijd zonnepanelen, maar wilde nog een stapje verder gaan. Het clubhuis is voorzien van nieuwe zonnepanelen. De groep kon deze panelen aanschaffen door een mooie bijdrage vanuit het Verduurzamingsfonds van de Rabobank en de gemeente Voorst. Ook de groep en het stichtingsbestuur hebben een bijdrage geleverd. Dit was mogelijk door diverse acties en een verantwoord financieel beheer. Met het plaatsen van deze nieuwe zonnepanelen is een mooie stap gezet in het verder verduurzamen van het clubhuis. Het clubhuis wordt verwarmd door middel van een warmtepomp. Door het opwekken van stroom met behulp van de nieuwe zonnepanelen wordt het gebouw energieneutraal verwarmd en branden de lampen tijdens de opkomsten. Er zijn 32 panelen geplaatst met een totaal vermogen van 14,1 kWp.

Inzet vrijwilligers
De vrijwilligers van scouting Gelre Groep hebben de panelen zelf geplaatst dankzij de expertise binnen deze groep. De plannenmakerij en coördinatie waren in handen van Nick Udo en Marco Nissink. En het was niet gelukt zonder de enthousiaste hulp van Dirk Jan, Bob, Timo, Joost en natuurlijk de verreiker van Zandbelt. Een mooi stukje teamwork. De Gelre Groep is heel blij dat de Rabobank en de gemeente Voorst dit financieel mogelijk hebben gemaakt. En natuurlijk veel dank aan de eigen vrijwilligers.

Contact www.gelregroep.nl

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Arnhem - Voetbalteam Veluws College Twello wordt 5e op het Nederlands Kampioenschap!

Arnhem- De dag waar de jongens uit klas 3 en 4 zo lang naar uit hadden gekeken was eindelijk daar. The School Finals van Olympic Moves. Dit keer was de inzet niet om zich te plaatsen voor de landelijke finale, dit wás namelijk de landelijke finale. Nu stond er een grotere titel op het spel, Nederlands Kampioen Schoolvoetbal.

De dag begon met een grote opening op Sportcentrum Papendal te Arnhem. Alle sporters van verschillende scholen die zich hadden geplaatst verzamelden daar. Totaal waren er ongeveer 6000 sportende leerlingen aanwezig. Een grote happening, een mooie en gezellige opening, veel muziek, optredens, en sporters. Na de opening was het tijd om af te reizen naar de locatie waar de spelers hun wedstrijden mochten spelen, ESA in Arnhem.

Aangekomen bij ESA konden ze beginnen aan het toernooi. Alle regiofinalisten kwamen daar samen om te strijden voor de titel, een lastige opgave dus. Toch werd er goed begonnen en werd de eerste wedstrijd afgesloten met 1-0 winst tegen het Element uit Amersfoort. De tweede wedstrijd verliep precies andersom, er werd verloren met 1-0 van Dentron College uit Horst. De laatste wedstrijd in de poule was allesbeslissend. De nummers 1 en 2 uit de poule plaatsten zich namelijk voor de kwartfinales. Een spannende wedstrijd waarin de spelers van het Veluws College Twello snel met 1-0 achter kwamen. Daarna werd er vol op de aanval gespeeld en dat resulteerde in de 1-1. Toen begon de tegenstander, het Marle College uit Bolsward, zich met de scheidsrechter te bemoeien. Dit resulteerde uiteindelijk in veel commentaar en veel spelers die eruit gestuurd werden bij de tegenstander. Uiteindelijk is de wedstrijd eerder gestopt en werd de winst aan Twello gegeven . Dit betekende dat de tweede plek veilig was gesteld en dat men door ging naar de kwartfinales.

In de kwartfinales, spelen volgens het knock-out systeem, namen ze het op tegen het Laurens Lyceum uit Rotterdam. De krachten leken gedurende de wedstrijd weg te vloeien, de voetballer kregen geen grip op de wedstrijd en de tegenstander wist beter om te gaan met de kansen. Met een eindstand van 2-0 verloren ze de wedstrijd en waren uitgespeeld. Terugkijkend werd een mooie 5e plek verdiend en mogen de spelers van het Veluws College Twello trots zijn: ze zijn uiteindelijk 5e van Nederland geworden! Een prima prestatie.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Minimarkt bij Loka Groot Voorst

Regio- Zaterdag 22 juni organiseert Loka Groot Voorst een minimarkt bij het vaste uitgiftepunt: Pampus in Wilp. Op deze markt worden allerlei leuke en verse producten aangeboden van lokale ondernemers. Wie Loka Groot Voorst nog niet kent, kan ook meteen gratis kennismaken met deze unieke lokale ‘boodschappendienst’.

Eigen teelt of fabricaat
Op de minimarkt kunnen lokale ondernemers en ook hobbyisten gratis een kraampje bemensen om hun producten aan te bieden van eigen teelt of van eigen fabricaat. Van groenten en fruit tot kruidenthee, van honing tot zuivelproducten, maar ook van sieraden tot kleding en van schoonheidsproducten tot natuurlijke schoonmaakmiddelen; de variëteit aan streekproducten is indrukwekkend! En vrijwilligers bakken ter plekke stapels heerlijke pannenkoeken, gemaakt van eieren, meel, spek, melk en jam van Loka-producenten.

Onderlinge verbinding
Loka Groot Voorst is een initiatief van een aantal enthousiaste Voorstenaren, die in navolging van Apeldoorn en Epe deze ‘plaatselijke boodschappendienst’ hebben opgezet. Iedereen die zich inschrijft als deelnemer (waarbij standaard wordt gevraagd of je zelf ook een actieve bijdrage wilt leveren), kan hier zijn inkopen doen. Uiterlijk dinsdag geef je via de website van Loka op wat je wilt bestellen, die bestellingen worden doorgegeven aan de deelnemende leveranciers, waarna de kratten boodschappen op zaterdagochtend worden opgehaald door vrijwilligers. De deelnemers kunnen hun bestelling vervolgens ophalen bij Pampus, waarbij de meesten graag ook even de tijd nemen voor een kopje koffie en een babbeltje. Zo werkt Loka dus ook als sociaal project; onderlinge verbinding staat hoog in het vaandel.

Meer info
De minimarkt/kennismakingsbijeenkomst op 22 juni is gratis en er zijn nog kraampjes beschikbaar. Iedereen is welkom van 10:30 tot 12:30 uur. Wil je je aanmelden als standhouder mail dan naar: info@lokagrootvoorst.nl Meer info over Loka Groot Voorst vind je op www.lokagrootvoorst.nl.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Mac Kenzie Lezing Landschapsfotografie

Wilp- Het Fotografencollectief De Salon organiseert op zondag 30 juni voor het tweede jaar de Paul MacKenzie lezing in de Kleine Noordijk. Dit keer is het onderwerp landschapsfotografie. De toonaangevend fotograaf Bas Meelker komt naar Wilp, om zijn ervaringen te delen.

Voor iedereen die belangstelling heeft voor landschapsfotografie, is deze lezing een absolute aanrader. Aanmelden via: voorzitter@fotocollectiefdesalon.nl

Aanvang14.00 uur, entree: € 15,00, er zijn maximaal 60 plaatsen beschikbaar. Vol=vol.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Levend Licht, Gestold Licht & Stromend Licht

Voorst- Op zaterdag 22 juni organiseert Equilibre – Centrum van Licht een mooie middagbijeenkomst over de zon, de aarde, edelstenen en mineralen: ‘Levend Licht, Gestold Licht & Stromend Licht’. Zoals gebruikelijk vindt deze plaats in De Kapel in Voorst.

Bioloog Willem Beekman licht allereerst zijn fascinatie voor de zon toe; dat is het ‘Levend Licht’. Zonder zon is er geen leven op aarde. Maar staan we eigenlijk wel eens stil bij de wonderbaarlijke samenhang tussen haar warmte en licht, enerzijds, en de miljoenen verschijnselen op aarde, anderzijds? Doorzien we hoe diep de relatie is tussen de zon, de aarde en de mens?

Een van de bijzonderste verschijningsvormen die hun bestaan volledig danken aan de zon, zijn al die prachtige, kleurrijke edelstenen en mineralen die ‘zomaar’ in de aardkorst zijn ontstaan. ‘Gestold Licht’, noemt Willem deze, en dit is het tweede onderwerp waarover hij vertelt. Want hoe kan het bijvoorbeeld dat zo diep onder de grond zulke felle kleuren te vinden zijn, en dan ook nog in zo’n enorme vormvariatie?

Na Willem Beekman staat er nóg een interessante gast op het programma, namelijk Tineke van der Giessen. Tineke is lichtwerker en adviseert daarnaast mensen over edelstenen en mineralen die bij hén persoonlijk passen. Ze heeft een indrukwekkende collectie, die ze uiteraard meeneemt. Zij legt uit hoe het toenemende licht op aarde er mede voor zorgt dat veel van het Gestolde Licht in de aardkorst weer mag gaan stromen; edelstenen en mineralen ondersteunen op die manier de zuivering.

Meer info

www.webshop-stukkenbeter.nl/Licht.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Kunstwerk “Landgoed De Grote Noordijk” tijdens bedankmiddag

Regio- Op 31 mei 2024 was de bedankmiddag voor alle mensen die mee hebben geholpen aan de restauratie van de gebouwen op “Landgoed De Grote Noordijk” in Wilp. Eigenaresse Hester Taverne – Strick van Lintschoten had aan onze plaatselijke kunstenaar Anneke Winterman gevraagd om een speciaal kunstwerk te maken dat gegeven kon worden aan alle mensen die mee hebben geholpen om de restauratie van de gebouwen op Landgoed De Grote Noordijk te realiseren.

De eisen van het kunstwerk waren de boom rechts van de Grote villa moet erop, de oude pomp links bij de tuinmanswoning moet erop en de gerestaureerde gebouwen.

Anneke Winterman ging daar gelijk mee aan de slag en heeft aan dit kunstwerk vele uren met geduld en aandacht gewerkt. Uiteindelijk na ook dit kunstwerk een paar keer te hebben “gerestaureerd” was het op tijd af en wel 300 keer te zien tijdens de bedankmiddag. De aquareltekening was 150 keer afgedrukt door Print and More Twello en mooi opgemaakt op de bedankkaarten. Anneke Winterman had elke kaart in een mooi doosje gedaan met een gedroogd beukenblad afkomstig van het landgoed. Anneke Winterman is erg tevreden over Print and More die haar heel goed geholpen heeft om zowel het kunstwerk in de juiste kleuren op de bedankkaart te krijgen als ook de tekst aan de binnenzijde en achterzijde.

Ook Echte Bakker Wil Gerrits had op elke taartje in totaal 175 stuks een mooi eetbaar plaatje gemaakt met het kunstwerk van Landgoed De Grote Noordijk erop. Anneke Winterman straalde weer en voelde zich die middag OP en TOP! Wat een geweldig werk heeft deze Bakkerij geleverd en het smaakte ook nog eens heel goed aldus Anneke Winterman.

Alle mensen mochten De Grote Villa die middag van onder tot boven bewonderen en ook het koetshuis. Het was een heel gezellige goedverzorgde sfeervolle middag met koffie en thee, bijzondere taartjes en hapjes en drankjes.

Tekst en beeld door Anneke Winterman

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Landbouwgronden worden bloeiende akkers

Regio- Het Nationale Park De Hoge Veluwe is onlangs gestart met het omvormen van vijf percelen landbouwgrond naar flora- en faunarijke natuurakkers. De percelen liggen op de Kemperberg en tot voor kort werden er nog gewassen op verbouwd.

Het omvormen van de landbouwgronden naar natuurakkers heeft grote meerwaarde voor de biodiversiteit in het voedselarme heidelandschap. De flora- en faunarijke akkers zullen een voedselbron vormen voor allerlei fauna. Van insecten tot vogels, alles profiteert. Bloeiende akkers horen dan ook thuis in het heide cultuurlandschap.

Omheining
Om flora- en faunarijke akkers te kunnen realiseren, zijn om drie percelen rasters geplaatst. Volgend jaar wordt mogelijk een vierde akker voorzien van een raster. Een van de akkers krijgt geen raster. Op deze manier wordt gekeken wat de gevolgen zijn van het al dan niet omheinen van de percelen en of de rasters zwijnen- en/of hertenkerend moeten zijn.

Succes uit het verleden
Het is niet de eerste keer dat het Park natuurakkers opzet. Al jaren zijn er kleine vlinderakkers in het heidelandschap. In 2018 is, met hulp van ecologisch adviesbureau Natuurbalans en het Louis Bolk instituut, gestart met het verbeteren van de kwaliteit van de kleine natuurakkers. Vier akkers zijn opgezet als pleegakker. Hier is een aantal akkersoorten uit regionaal zaad geherintroduceerd, waaronder enkele bedreigde soorten. In 2021 bleek uit een controle dat er 11 Rode Lijst soorten op de pleegakkers waren gevonden, waaronder korensla, viltkruid, dreps en echte en valse kamille. Een jaar later deed juist de soort akkerogentroost het goed. De pleegakkers worden gebruikt om ook de andere akkertjes in het Park te verbeteren en de bedreigde akkersoorten verder te verspreiden.

Potentie
De vijf percelen die nu omgevormd worden, hebben de potentie zich te ontwikkelen tot natuurakkers met inheemse akkerkruiden. Het zijn oude landbouwgronden en aan de rand van enkele percelen zijn zeldzame akkerflora gevonden. Onderzoek heeft aangetoond dat de omvorming tot natuurakkers op vier van de vijf percelen zeer kansrijk is. Bij een van de percelen is de samenstelling van de bodem anders, waardoor het mogelijk lastiger wordt om hier een kwalitatief goede flora- en faunarijke akker te ontwikkelen. Mocht dit niet lukken, dan wordt hier ingezet op flora- en faunarijk grasland.

Zadenmengsel
Op dit moment is het roggemengsel van de huidige pleegakkers ingezaaid op de percelen. Hierin zitten ook algemene soorten, waaronder klaprozen, korenbloemen en gele ganzenbloemen. In het najaar zal een uniek gecombineerd zaadmengsel worden ingezaaid, dat is samengesteld op basis van wat vroeger op de akkers voorkwam.

Duurzaam beheer
Om het beste uit de akker te halen, is het belangrijk ze meerdere jaren te beheren; de kans op rijke akkerflora is dan een stuk groter. De eerste twee jaar worden de akkerplanten daarom gemonitord door medewerkers van het Louis Bolk Instituut en Natuurbalans. Dit zal leiden tot een beheeradvies, waarbij per akker wordt bekeken wat het beste beheer is en of het wenselijk is om zaad van andere soorten toe te voegen.

Voor de omvorming van de landbouwgronden heeft het Park subsidie gekregen van de Provincie Gelderland.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Een gezellige en zeer geslaagde Kunstroute in vier dorpen

Gemeente Voorst- Zaterdag 1 juni stonden de eerste bezoekers om half 11 al voor de deur om de kerken en een school te bezoeken in Nijbroek, Terwolde, De Vecht en Beemte-Broekland. Diverse lokale exposanten hadden hun mooiste of nieuwste creaties ten toon gesteld in deze ruimten. Het aantal bezoekers was in vergelijking met vorig jaar bijna verdubbeld!

Gelukkig hielp het weer ook mee, en kwamen er veel bezoekers op de fiets, zodat ze ook een mooie fietsroute hadden langs de locaties. De reacties van bezoekers en exposanten waren lovend en men genoot van wat er te zien was en bleef gezellig praten met de exposanten .Op iedere locatie was er van alles te bewonderen; schilderijen, keramiek, poppen, hout-en glaswerk, beelden, creatieve handwerken en nog veel meer!

De werkgroep Oecumene van deze betrokken kerkgemeenschappen kijken dan ook met trots terug op deze geslaagde Kunstroute. We bedanken de exposanten, bezoekers, vrijwilligers en iedereen, die deze activiteit mogelijk hebben gemaakt.

Deze werkgroep bestaat uit Maurits van Elsacker, Swenne Bijzet, Ineke Ganzevles, Toos van Schoonhoven, pastor Hein de Jong, ds. Jos de Heer, Wendy Keizer en Anne-Marie van de Water

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Inwoners nemen deel aan Verrassend Veelzijdig Voorst

Twello- De Kunstkring in Twello nodigt alle creatieve geesten van 16 jaar of ouder uit om mee te doen met de Zomerkunstexpositie getiteld Verrassend Veelzijdig Voorst. Aanmelding is vanaf heden en kan tot uiterlijk 29 juli. Deelname is gratis. De expositie zal t.z.t. te bezichtigen zijn aan de Dorpsstraat 11a in Twello van 9 augustus t/m 8 september.

Of je nu schildert, beeldhouwt, tekent, fotografeert of poppen maakt, werkt met glas, textiel of keramiek, amateur bent of professional, iedereen is welkom bij dit onderdeel van Zomerkunst Voorst 2024.

Voor de binnen-expositie in Galerie de Statenhoed , Dorpsstraat 11a te Twello kun je meedoen met 1 werk in 2D of 3D van max. 80x80 cm. Voor de buiten-expositie in het plantsoen naast de galerie kun je klein en groot werk inleveren. In alle gevallen is de voorwaarde dat het eigen werk moet zijn.

Let op! Het aantal plaatsen is beperkt. Dus wees er op tijd bij. Aanmelden kan vanaf heden tot uiterlijk maandag 29 juli. De expositie is te bezichtigen van 9 augustus t/m 8 september

Alle informatie over aanmelden, voorwaarden en de organisatie vind je op www.kunstkringvoorst.nl bij “deelname aan Zomerkunstexpositie”.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Kleine Noordijk ontvangt zangeres Esther Groenenberg

Wilp- Zondag 23 juni komt zangers Esther Groenenberg naar Wilp om het theaterseizoen bij de Kleine Noordijk af te sluiten.

Esther zingt achter de piano haar eigen liedjes én liedjes van haar in februari uitgebrachte EP ‘Ik heb het licht nog aan’. Hierop staan vijf pianoballades uit het repertoire van Daniël Lohues, die zij vanuit het Drents naar het Nederlands vertaalde en op hun meest pure manier opnam: alleen vleugel en zang, alles in 1 take en zonder knippen, plakken en tunen. Met Lohues himself achter de knoppen. De liedjes sluiten naadloos aan bij haar eigen muziek. De Zwolse zangeres, liedschrijver en toetsenist bracht in 2022 haar vierde album ‘Rennen voor de boot’ uit. Een plaat vol met persoonlijke liedjes, gedachten en gevoelens. Esther staat bekend om haar fijne, veelal geestige verhalen bij de liedjes en heeft altijd topmuzikanten aan haar zijde: dit keer is dat gitarist Milo Groenhuijzen. ‘Ik heb het licht nog aan’ staat garant voor een warm, inspirerend, troostrijk en muzikaal concert. Met een beetje licht in het donker.’ donker.

De Stichting Kleine Noordijk ziet u graag als vriend bij diverse, exclusieve voorstellingen in een bijzonder ambiance van het koetshuis van het landgoed. Door middel van digitale nieuwsbrieven, site en face-bookpagina houden zij u op de hoogte van het programma aanbod. Als vriend ontvangt u 5 euro korting op de entree van elke voorstelling. Koffie/thee en 1 consumptie zijn altijd inclusief. Reserveren is wel noodzakelijk gezien de grote belangstelling voor de voorstellingen.

Zondag 23 juni, aanvang 15.00 uur.

info@sckn.nl

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Juf Margret viert 40 jaar onderwijs

Twello- Op basisschool de Martinus in Twello was het vorige week feest. Juf Margret vierde dat Zij al 40 jaar juf is. Dit is een hele mooie mijlpaal. Juf Margret is gek op muziek en cultuur enDaarom had de school een combo van Cadenza geregeld met kinderen (ook uit haar klas)Die leuke liedjes speelden zoals ‘Europapa’ en ‘Ladida’. Maar natuurlijk ook ‘lang zal ze leven’. Wat door iedereen werd meegezongen.

Daarna was er een feestje in de klas en een traktatie voor de hele school.

Juf Margret werkt al sinds 2014 op de Martinus en we hopen dat ze dat nog een tijd blijft doen!

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Loop mee met een rondleiding op Herenboerderij Loenen

Loenen- Afgelopen 2 weken bezochten heel veel mensen een open dag bij een Herenboerderij in het kader van 10 jaar Herenboeren in Nederland.

Er blijkt veel belangstelling voor het Herenboeren concept. Als lid eet je van je eigen coöperatieve boerderij: groente en fruit zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, eieren en – voor wie wil – af en toe vlees van dieren die bijna altijd lekker buiten rondscharrelen. Veel van de 21 Herenboerderijen in Nederland zijn vol, bij De Groote Modderkolk in Loenen is nog plek voor nieuwe leden!

Herenboeren Loenen is een coöperatie waar we met 200 huishoudens, samen met een professionele boer, duurzaam voedsel produceren in een gemengd kleinschalig boerenbedrijf. Je haalt je groente en vlees en eieren zelf op bij de boerderij. Alles van eigen erf! Leden helpen daarnaast ook regelmatig mee. Lekker eten met de seizoenen is heerlijk en heel gezond, maar het samen draaien van de boerderij maakt het lidmaatschap voor veel mensen een extra mooie ervaring. Je eten krijgt echt weer een gezicht.

Ben jij geïnteresseerd om ook Herenboer te worden? Loop mee met de rondleiding op zaterdag 15 juni. Meer informatie en aanmelden via grootemodderkolk.herenboeren.nl. Aanmelden is noodzakelijk i.v.m. het beperkte aantal plaatsen.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Gezellige geslaagde Kunstroute in vier dorpen

Regio- Zaterdag 1 juni stonden de eerste bezoekers om half 11 al voor de deur om de kerken en een school te bezoeken in Nijbroek, Terwolde, De Vecht en Beemte-Broekland. Diverse lokale exposanten hadden hun mooiste of nieuwste creaties ten toon gesteld in deze ruimten. Het aantal bezoekers was in vergelijking met vorig jaar bijna verdubbeld.

Gelukkig hielp het weer ook mee, en kwamen er veel bezoekers op de fiets, zodat ze ook een mooie fietsroute hadden langs de locaties. De reacties van bezoekers en exposanten waren lovend en men genoot van wat er te zien was en bleef gezellig praten met de exposanten .Op iedere locatie was er van alles te bewonderen; schilderijen, keramiek, poppen, hout-en glaswerk, beelden, creatieve handwerken en nog veel meer. De werkgroep Oecumene van deze betrokken kerkgemeenschappen kijken dan ook met trots terug op deze geslaagde Kunstroute. We bedanken de exposanten, bezoekers, vrijwilligers en iedereen, die deze activiteit mogelijk hebben gemaakt.

Deze werkgroep bestaat uit Maurits van Elsacker, Swenne Bijzet, Ineke Ganzevles, Toos van Schoonhoven, pastor Hein de Jong, ds. Jos de Heer, Wendy Keizer en Anne-Marie van de Water.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Nieuwe gevarieerde expositie in galerie De Statenhoed in Twello

Twello- Drie kunstenaressen exposeren vanaf 21 juni drie weekends bij de Kunstkring in galerie De Statenhoed aan de Dorpsstraat 11a in Twello. Anne-Marie Mulder en Amel de Leeuw met mozaïek in diverse materialen en pouringwerk, terwijl Lis van der Geer nieuwe schilderijen toont.

De feestelijke opening is op zaterdag 22 juni om 15.00 uur in de Kunstkring. De expositie is elk weekend gratis te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00-1700 uur t/m zondag 7 juli.

Anne-Marie Mulder, heeft een mozaïekatelier in Twello, www.sunnyartatelier.nl waar ze workshops geeft en in opdracht mozaïeken maakt. Daarnaast experimenteert ze met allerlei mozaïektechnieken, waarbij ze de grenzen van het mogelijke opzoekt. In deze expo toont ze nieuw, brutaal, kleurig en bijzondere mozaïek-kunst. Deze varieert in uitvoeringsvorm van paneel tot en met sculptuur of zelfs kleine installaties. Ook toont Anne-Marie cursistenwerk geïnspireerd op haar lessen, waarbij met veel fantasie en durf zowel verf, glas, porselein, keramiek, kralen en zand gebruikt zijn. Naast het mozaïeken laat zij ook werken zien die gemaakt zijn met de techniek pouring, de zogenaamde acryl gietkunst.

Amel de Leeuw, Anne-Marie’s dochter werkt als kunstzinnig therapeut en maakt daarnaast ook haar eigen kunst. Mozaïeken is ook een passie voor haar. In deze expo toont zij vooral oriëntaals georiënteerde mozaïekwerken van kleine Minaret spiegels tot grote “Duizend en 1 Nacht” mozaïekvoorstellingen. Hierin verwerkt zij tal van materialen zoals kralen, halfedelstenen en sieraden. Bijzondere kleuren en vormen vallen hierbij op. Een leuk detail is dat Amel al enige tijd met veel lef haar eigen keramiektegeltjes maakt. Deze zijn ook terug te vinden in haar mozaïekwerken.

Lis van der Geer, oud- docent culturele kunstzinnige vorming en docent Nederlands, schildert wanneer ze maar kan: En dan het liefst portretten van dieren en van mensen in olieverf, pastel, houtskool en potlood. Deze keer heeft ze geprobeerd de “no guts, no glory” gezichtsuitdrukking te vangen. En daarbij valt vooral 1 model op dat we een paar keer terug zien: een Haagse Rock-Queen die geen blad voor de mond neemt. Ach en eigenlijk zou iedereen dat iets meer moeten doen. Ga ervoor, heb gewoon een beetje lef en volg je passie, doe wat je leuk vindt en draag dat uit. Uiteindelijk levert dat alleen maar positiviteit op.

Informatie over deze expositie via Lis van der Geer (jelevenschrijven@gmail.com) of Anne-Marie Mulder (Annemariemulder5@gmail.com). Galerie De Statenhoed aan de Dorpsstraat 11a in Twello is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Erve Kiekebos trapt zomer af met opening winkel en tuindiners

Empe- De officiële Open Dag van Erve Kiekebos vindt dit jaar plaats op 15 juni. Deze editie belooft extra bijzonder te worden, want om 12.30 uur opent de nieuwe boerderijwinkel 'De Kiekebos'. Bezoekers worden uitgenodigd om langs te komen, te proeven van de producten die in de winkel verkocht worden, de producenten uit de regio te ontmoeten en natuurlijk een rondje over de boerderij te lopen.

Tijdens de winterperiode is er op Erve Kiekebos hard gewerkt aan verbouwingen op het erf. Bezoekers kunnen een kijkje nemen tijdens een rondleiding en kennismaken met het team. Er zijn producenten aanwezig om de verhalen achter de lokale producten te vertellen en Ad, een toegewijde vrijwilliger van het eerste uur, vertelt meer over zijn ervaringen en de biodiversiteit op de boerderij.

Het weekend na de opening van de winkel, 21 en 22 juni, organiseert Erve Kiekebos ook tuindiners. Deze diners bieden een unieke eetervaring aan een grote eettafel, waar een sfeervol menu wordt geserveerd. De gerechten zijn zorgvuldig samengesteld met ingrediënten die zijn geteeld in de markttuin. Tijdens ‘Dineren bij de boer’ worden gasten uitgenodigd om in gesprek te gaan met de boerderij, de chef en elkaar. Gasten kunnen genieten van de authentieke smaak van de boerderij, zonder opsmuk maar met verfijnde details en pure smaken.

Erve Kiekebos nodigt iedereen uit om dit alles te beleven en samen de zomer af te trappen. Voor meer informatie kijkt u op www.ervekiekebos.nl

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Erve Kiekebos via Jaap Fris, 06-23537616, jaap@ervekiekebos.nl

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

De Wielerboys uit Voorst en Empe

Voorst / Empe- Gijs & Bram Bleumink, Kasper van Til, Robin & Simon Wijtenhorst hebben als team donderdag 6 juni in Frankrijk deelgenomen aan de Alpe d’Huzes. Aan het begin van de middag passeerden ze samen voor de 3e keer de finish.

Een fantastische prestatie! Helaas werd het kort daarna heel slecht weer, regen en onweer. Het fietsen werd hierdoor te gevaarlijk. Ze hebben toen besloten om te stoppen. Dankzij vele donaties hebben ze al € 21.21274 opgehaald voor KWF.

Wie de Wielerboys Voorst-Empe wil helpen om het bedrag voor KWF nog groter te maken kan t/m september 2024 doneren via onderstaande link of gebruik maken van de QR code.

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/VVVoorst/alpe-dhuzes

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Boekpresentatie Cultuur Historische Atlas Voorst

Gemeente Voorst- Om met de woorden van Gerard Cox te spreken, ‘je hebt er maanden lang naar uitgekeken, maar eindelijk daar is ie dan’, nee, niet die mooie zomer, die komt zeker nog, maar HET BOEK, de grote Cultuurhistorische Atlas Voorst, en wat een kanjer! Het is een indrukwekkend boek geworden, wat zijn gelijke in onze gemeente niet kent, maar liefst 2,5 kg zwaar en ruim 400 pagina’s dik. Onnodig te vermelden dat daar dus heel wat kennis in moet zitten. En dat is ook zo.

Het zal de lezers van het Voorster Nieuws niet ontgaan zijn dat het in ‘aantocht’ was en

dinsdagochtend 4 juni was het dan zover: de veel besproken C.H Atlas van de gemeente Voorst werd met feestelijk vertoon gepresenteerd.

Er naar uitgekeken hebben niet alleen de leden van de Historische Vereniging Voorst, maar ook de burgers van Voorst, die na de kleurrijke aankondiging via het Voorster Nieuws, niet konden wachten, toch?

Dat er ooit eens een boek moest komen over de gehele Cultuur historische waarde van de gemeente Voorst en het erfgoed, waarvan men steeds meer doordrongen werd dit te moeten koesteren en op een goede manier in stand te moeten houden, is al jaren geleden ontstaan. Enkele personen hebben daartoe in het verleden al eens hun gedachten er over laten gaan. Maar zoals met vele andere zaken… daar bleef het bij.

Nu is het dan eindelijk opgepakt door een daarvoor gevormde ‘Stichting Cultuurhistorie Voorst’, waarbij de HVV als kennisbron en uitgever gerant stond. Daarmee heeft het ‘project’ eindelijk vorm gekregen.

Onder leiding van hoofdredacteur Luuk Keunen, specialist op het gebied van cultuurhistorisch- en historisch- geografisch onderzoek, kon hij een grote bijdrage vanuit zijn vakgebied leveren. Samen met name de schrijvers van een groot aantal artikelen heeft hij een belangrijk aandeel gehad in de tot standkoming van dit unieke werk. Daarbij horen ook de velen op de achtergrond genoemd te worden: de vrijwilligers van de HVV, voor hun uitzoekwerk en veelzijdige bijdrage in de vorm van interviews en persoonlijke verhalen. Ook zij hebben een waardevol aandeel geleverd.

Met het besef dat we hier in een bijzondere veelzijdige gemeente leven, zijn de zoeklichten gericht op het Voorster landschap, onze historie, onze industrie, onze maatschappij met onze samenleving met onze gewoonten en gebruiken, onze rivier de IJssel waar we onlosmakelijk mee verbonden zijn, maar ook daar waar Voorst uniek in is, de grote aantallen buitenplaatsen, nergens zoveel als hier in Voorst.

De veelzijdigheid van het boek is te groot om op te noemen, u moet het zien; door de vele unieke foto’s: lezen en beleven.

Bij de presentatie onderstreepte Luuk Keunen nog eens de waarde van een dergelijk ‘monument’ en bedankte hij ook de sponsoren, die het tot stand komen mede mogelijk hebben gemaakt. Daarna mocht burgemeester Jorritsma het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Zij memoreerde in haar toespraak aan het besef van het kennen van je historie en deed daarbij een oproep op de vele basisscholen in de gemeente, om hier aandacht aan te besteden. Dit doorgeven aan volgende generaties heeft al vorm gekregen door de samenwerking met de opleiding archeologie van het Saxion in Deventer, die samen met de HVV, hier in deze gemeente al onderzoek doet.

Het boek (ook een kleurrijk vaderdagcadeau) is tegen contante betaling (€ 34.90) verkrijgbaar in de STUDIERUIMTE van de Historische Vereniging Voorst op dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen, graag mailen info@historischeverenigingvoorst.nl of bellen 0571-277090 op die tijden, maar u mag ook zo langskomen. Tevens verkrijgbaar bij Primera Oonk, boekhandel Broekhuis in Deventer, Brink Boek en Buro in Zutphen en in Voorst bij Voskamp Textiel.

De secretaris van de Stichting Cultuurhistorie Voorst overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Jorrtisma

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Beeldend kunstenaar Anneke Winterman kijkt terug op kunstroute

Twello- Op zaterdag 1 juni mochten tal van kunstenaars hun kunstwerken presenteren in verschillende oude gebouwen in de regio. De oecumenische Werkgroep van Nijbroek, Terwolde, de Vecht en Beemte-Broekland organiseerde het evenement. Een van de deelnemers was kunstenaar Anneke Winterman.

Zij stond met nog meerdere kunstenaars in het sfeervolle oude schoolgebouw St. Antonius de Vecht. “De ontvangst door de vrijwilligers was erg vriendelijk en behulpzaam”, aldus Anneke Winterman. Zij heeft op deze dag één van haar recente topwerken verkocht die de titel draagt: “Giving Hope and Peace”. Dit grote schilderij gemaakt in linoleum is een origineel werk omdat het gehele grote werk met de hand uit gegutst is in linoleum. Zowel de kopers als kunstenaar Anneke Winterman straalden tijdens de verkoop. De Beeldend kunstenaar kijkt terug op een mooie gezellige dag die druk bezocht werd met een kleine 100 personen alleen al op de locatie van de St. Antoniusschool De Vecht Terwolde.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Avondvierdaagse in Wilp weer groot succes

Wilp- Schitterende routes, uitgelaten kinderen, bijzondere ontmoetingen en veel gezelligheid. Dat zijn de ingrediënten voor de avondvierdaagse, die dit jaar alweer voor de negende keer werd georganiseerd. De mooie routes van 3, 6 of 10 kilometer, slingerden over het terrein van Zozijn, over de Noordijken, door het bos en langs verborgen paadjes van Wilp, Posterenk en Bussloo. Medewerkers, cliënten van Zozijn, liepen samen met leerlingen van basisscholen de Hagewinde (Wilp), kindcentrum Wilp-Achterhoek, St. Martinus (Bussloo) en buurtbewoners. De week begon met goed weer en soms zelfs zonnig, ideaal voor sportieve prestaties.

Vrijwilligers
Een groot team van vrijwilligers uit de vier dorpen, medewerkers van Zozijn en Dorpscontactpersonen zorgden er ook dit jaar weer voor dat alles vlekkeloos verliep. Er waren verkeersregelaars, EHBO-ers en mensen bij de stempelposten. Dit jaar zorgde de Pantry voor vers fruit en water, bakker Gerrits net als andere jaren voor heerlijke krentenbollen en dit jaar zijn speciaal Mickey en Mini Mouse ingevlogen om met wandelaars op de foto te gaan. Dit alles geeft de avondvierdaagse een extra feestelijk tintje. Elke avond werden de 6 en 10km afgesloten met een super sportief bezemwagen-team van “Ik wil opvallen voor het goede doel”. Zo wist de organisatie zeker dat iedereen goed is binnengekomen en alles netjes achter is gebleven op de landgoederen en Bussloo. De laatste dag werd afgesloten met feestelijke muziek en een medaille.

De laatste dag van de vierdaagse werd afgesloten met muziek en een feestje.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Hoedenpraat tijdens seniorencafé

Wilp- Op dinsdagmiddag 18 juni komt Wilhelmien Bomhof naar het seniorencafé in Dorpshuis De Pompe in Wilp. In haar solovoorstelling ‘Hoedenpraat’ wordt op een humoristische manier met de betekenis van deze symbolische hoeden gespeeld en worden ze voor u uitgebeeld. Onder andere het gebruik van de smartphone, het ‘malen’ in je hoofd om te voldoen aan andersmans verwachtingen en het volgen van je eigen droom, passeren hierbij de revue.

Het laat de verschillende manier van denken zien, daarbij ondersteund door bekende liedjes die meegezongen kunnen worden.
De zaal van Dorpshuis De Pompe gaat om 13.45 uur open, de aanvang is 14.00 uur.
Entree: € 7,00 . Hiervoor ontvangt de bezoeker een kopje koffie of thee met wat lekkers, een drankje en een paar hapjes.
Voor meer informatie kun je terecht bij: Truus Wagenaar. E-mail: h.wagenaar5@chello.nl 06-15522344

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Drietal speelsters Voorwaars Twello komen komend seizoen uit voor Go Ahead Eagles MO16

Twello- Noor Hegeman, Elin Smeenk en Dide Klein Koerkamp (speelsters van Voorwaarts Twello) spelen volgend jaar bij Go Ahead Eagles in het nieuwe MO16 team. Onlangs hebben ze de overeenkomst van de Voetbalacademie ondertekend. Go Ahead Eagles begint komend seizoen met vrouwenvoetbal. De Deventer profclub start dan met een onder 16-team en daarmee werkt het onder meer toe naar een eerste elftal in de eredivisie. Voorwaarts Twello wenst hen heel veel succes bij deze fantastische stap!

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Sv V en L viert 75 jarig bestaan

De Vecht- Dit jaar bestaat Sv V en L 75 jaar en dat wordt gevierd in het weekend van 14, 15 en 16 juni. De festiviteiten starten op vrijdagavond 14 juni om 19.00 uur met het officiële gedeelte, met een terugblik en toekomstvisie de receptie voor genodigden.

Aansluitend is er een reünie van 20.00 uur tot 23.00 uur. Hiervoor is een ieder uitgenodigd die op welke manier dan ook in het verleden of nu verbonden is geweest met VenL, of die de vereniging een warm hart toedraagt. Er wordt een film gedraaid en nostalgische spullen tentoongesteld waardoor mooie herinneringen boven komen.

Op zaterdag 15 juni is er een jeugddag, met medewerking van Go Ahead Eagles de kersverse Europa Conference League club, met allerlei andere leuke activiteiten voor de jeugdleden van 10.00 uur tot 15.00 uur. Daarna is het rond 18.00 uur tijd voor het alom bekende traditionele zeskamp, waarbij verschillende teams met elkaar de strijd aan gaan. Aansluitend kan men doorgaan in de tent voor een gezellige feestavond vanaf 21.00 uur met muziek van DJ Remco en een exclusieve, lokale mysterieband, die iedereen kent. Het thema deze avond is in de kleuren van het clubtenue, ROOD/WIT. En het is GRATIS toegankelijk voor iedereen.

Zondag 16 juni, tijd voor het Familie/Vrienden 7 tegen 7 Voetbaltoernooi start om 10.00 uur en de eindtijd is plm. 14.00 uur. In ieder geval op tijd om samen gezellig naar de EK wedstrijd van het Nederlands elftal te kijken op groot scherm. Aansluitend eindigt dit jubileum weekend met de weekend afsluiter met muziek van DJ Roan en zanger Gerard Palts. Hopelijk wordt het een feest om mooie herinneringen te maken, oude bekenden te ontmoeten en wellicht nieuwe vrienden te maken en zo samen te proosten op een mooie toekomst voor Sv V en L. Kijk voor meer informatie over het feestweekend en foto`s op www.jubileumsvvenl.nl

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Racetalent Niels Timmermans: eerste race, eerste podium

Twello- Bij zijn eerste officiële autorace ooit, heeft Niels Timmermans (18) uit Twello direct een podiumplaats behaald. Bij de PTC Racing Cup op het Circuit van Assen kwam het racetalent samen met teamgenoot Wessel Haverkamp aan de start van twee races. Beiden behaalden in hun eigen race de derde plaats in het rookie-klassement voor nieuwkomers. De podiumplek is een droom die uitkomt, maar voor Niels is dit nog maar het begin.

Voor zijn eerste officiële race op het roemruchte circuit van Assen, kwam Niels Timmermans goed voorbereid aan de start. Direct na het behalen van zijn racelicentie ging hij als instructeur aan de slag bij RaceSensation. Door autosportliefhebbers te begeleiden bij hun eerste meters in een raceauto deed hij in korte tijd veel circuitervaring op. Die kwam goed van pas toen hij in Assen in zijn perfect geprepareerde Toyota Aygo van Lohuis autosport met startnummer 28 stapte, een auto die hij nog niet kende. Niels: ”In de vrij trainingen draaide het vooral om het ‘kennismaken’ met de auto en het realiseren van een snelle set-up. Dat verliep allemaal naar wens. In de kwalificatie was ik misschien een tikje te gretig, waardoor ik wat foutjes maakte en geen perfecte ronde kon rijden. Daardoor moest ik starten vanaf de 19e plek.”

De opmars
Bij de start van ‘zijn’ race verloor Niels een paar plaatsen, maar hij bleef rustig: de finishvlag zou pas 40 minuten laten vallen. Onder meer door slim gebruik te maken van de slipstream van voorliggers rukte hij gestaag verder op. Het resultaat: een derde plaats in het rookie-klassement en een dertiende plaats overall. In de eerste race van het weekeinde wist teamgenoot Wessel deze positie ook veilig te stellen. Niels daarover: “Deze resultaten zijn beter dan we hadden durven dromen. Vooraf dachten we vooral dat we tijdens deze eerste race veel zouden leren. We hebben inderdaad waardevolle ervaring opgedaan, maar het podium was de kers op taart, die we niet hadden verwacht.”

Het vervolg
Volgens Niels smaken de goede resultaten naar meer: “Het doel is om het PTC Racing Cup-seizoen af te maken. Er volgen nog meer races in Assen én op misschien wel het meest uitdagende circuit ter wereld: Spa-Francorchamps in België. Het is heel simpel: om dat te kunnen realiseren, hebben we financiële ondersteuning nodig. Daarom ben ik zo blij dat Wessel en ik ons in Assen in de kijker hebben gereden. We hebben laten zien dat we voor de hoogste tredes kunnen gaan. Daarmee bieden we ook sponsors in de meeste letterlijk zin van het woord een aantrekkelijk podium.”

Niels Timmermans en Wessel Kamp.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

FLOORTJE GERRITSEN NAAR EUROPESE JEUGDKAMPIOENSCHAPPEN TAFELTENNIS

Twello- Floortje Gerritsen van TTV Trias zich heeft geplaatst voor de Europese Jeugdkampioenschappen tafeltennis, die in juli plaatsvinden in Malmö (Zweden). Floortje zal deelnemen in de O15-categorie, een prestatie die haar toewijding en harde werk in de sport onderstreept.

Floortje’s selectie voor dit prestigieuze evenement is geen verrassing voor degenen die haar groei en ontwikkeling hebben gevolgd. In mei werd zij Nederlands jeugdkampioene, zowel in de enkel- als dubbelklasse. Deze uitzonderlijke prestaties hebben haar een welverdiende plaats in het Europese toernooi opgeleverd. Haar doorzettingsvermogen, talent en passie voor tafeltennis zijn een inspiratie voor alle leden van Trias.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Jan Ketelaar wint Ruffec Sourdun voor Bertus vd Esschert

Twello- Met het vorderen van het seizoen neemt het aantal vluchten per week navenant toe. Alle disciplines beginnen langzaamaan warm te lopen. Zaterdag werden er daarom 2 vluchten vervlogen en wel de overnachtvlucht vanuit Ruffec (715 km) en een verre midfondvlucht vanuit Sourdun (455 km).

Ruffec
Eigenlijk begon deze vlucht natuurlijk al op vrijdag. De overnachtvluchten, het woord zegt het al, worden op vrijdag gelost. De duiven slapen dan een nachtje buiten en vervolgen de volgende morgen hun thuisreis. In Twello werden er door 10 deelnemers 54 duiven aan de start gebracht. Daaronder bevonden zich ook wat liefhebbers uit buurtverenigingen uit Apeldoorn en Deventer. Steeds Verder heeft hierin een soort regiofunctie wat heel sjiek een Nationaal Inkorf Centrum (NIC) wordt genoemd.

De duiven werden vrijdag om 14.00 uur gelost en de volgende morgen meldde de eerste aankomst zich om ruim 08.10 uur bij Jan Ketelaar in Terwolde. Jan is nog één van de weinige liefhebbers die proberen alle vluchten te spelen. Veel anderen specialiseren zich echter op een bepaald spelonderdeel. Mooi dat deze allrounder de zege pakt. Verder in de top 10 zien we een mooie afwisseling van eigen leden en inkorvers van elders. Opvallend is de prima prestatie van Ladi Harezlak die in Terwolde 2 van zijn 3 ingezette duiven klokt op de plaatsen 4 en 5 van de totaaluitslag. Bijna alle deelnemers draaien 1 of meer duifjes in de prijzen en om 10.55 uur is het Nico Voskamp die in Diepenveen de laatste prijsduif klokt en daarmee het concours sluit.

Volgende week staat voor de overnachters de klassieker vanuit St. Vincent op het programma. Met een afstand van ruim 1000 km is dit een vlucht voor de meest taaie fondduiven.

Sourdun
Donderdag werden de duiven voor de midfond ingezet. Doordat er steeds meer vluchten komen en de ploegen gesplitst moeten worden, daalt het aantal deelnemende duiven op de snelheidsvluchten onvermijdelijk. Naast de eigen leden werd er ook weer ingekorfd door de 3 Deventer liefhebbers die w.s het hele seizoen de gang richting Twello blijven maken. Mensen van buiten zorgen weer voor nieuwe dynamiek in de club. Ze hebben andere bronnen en hebben soms leuke nieuwtjes of een gezonde dosis humor waardoor het ‘s zaterdags tijdens het afslaan een gezellige boel is aan de grote tafel in het clubhuis. Uiteraard draait het in hoofdzaak om de prestaties. In de club is het weer Bertus vd Esschert die het goed pakt. Voor zichzelf was het nog even spannend toen er geen piepje klonk van het elektronisch systeem toen zijn eerste duif arriveerde. Uiteindelijk lukte het toch allemaal en bleek dat Bertus met een ruime voorsprong het goud opstreek. Met 9 van de 11 duiven “op papier”, 2 x top tien, maakt hij wederom de mooiste uitslag van de club. In Teuge is het Jan de Ruiter die nog het dichtst in de buurt komt. Met 4 duiven in de top 10 is het Gerard Bolink in Bathmen die de meeste kopduiven draait. Jan Ketelaar maakt vanuit Terwolde met een tweetal vroege aankomsten de eerste 10 compleet.

Van de 3 Deventer deelnemers was het weer Marco Toering die de hoofdprijs pakte. Zijn geweldige ‘524 pakte na 2 weken rust de draad weer geweldig op door, alweer, als eerste van het hele stel te arriveren.

Top 10 Ruffec Steeds Verder: 1,6. Jan Ketelaar, 2,9. Cor Wenink, 3,4. Ladi Harezlak, 5,7,10. Went vd Steeg, 8. Stefan Jansen.

Top 10 Sourdun Steeds Verder: 1,4. Bertus vd Esschert, 2,10. Jan de Ruiter, 3,6,8,9. Gerard Bolink, 5,7. Jan Ketelaar.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Derde plaats in D-finale NK Jazzdans voor SV Twello Dans

Twello- Zaterdag 25 mei jl. heeft de jongste dansselectie (6 tot en met 9 jaar) van SV Twello deel genomen aan het NK Jazzdans op D-niveau. Half april hadden zij zich via een voorronde voor deze finale weten te plaatsen. Dat maakte dat zij het in Nijmegen nog eens mochten opnemen tegen de in totaal zeven beste groepen in hun categorie.

Best een prestatie als je bedenkt dat er maar liefst 24 groepen in Nederland zijn die in deze categorie uitkomen. Hier en daar waren er wat zenuwen te bespeuren, maar net als op de voorronde spatte het plezier weer van de dansvloer. Tijdens de prijsuitreiking bleek dat het optreden door de jury werd beloond met een mooi puntentotaal van 16.30 punten en de hoogste score van de dag voor choreografie. Deze punten waren daarnaast ook nog eens genoeg om het podium te mogen betreden en een derde prijs in ontvangst te nemen. Daarmee mogen deze jonge meiden zich een jaar lang ‘derde van Nederland’ noemen in de categorie D 6 t/m 9 jaar.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Ook na 40 jaar blijft badminton een leuke sport

Twello- Tijdens de ALV van badminton vereniging BC-Twello waren afgelopen maandag twee jubilarissen. Irma Kobussen was 25 jaar lid en Willy Kerkdijk al 40 jaar. Beiden zijn wekelijks op de baan te vinden en zijn nog steeds haarscherp. Irma is linkshandig wat voor de tegenstander altijd lastig is. Willy heeft ongelooflijk exact geplaatste cross dropshots vanuit de backhand positie en als je hem op de forehand geeft heeft hij een behoorlijke smash in zijn portfolio.

Hiermee is aangetoond dat ervaring zeker meespeelt in deze sport en je het als 60-plusser nog makkelijk op kunt nemen tegen veel jongere spelers. Gewoon door spelinzicht en een goede techniek. Ook Irma moet je niet onderschatten, want 25 of 40 jaar ervaring - het is genoeg om minder ervaren spelers van de baan te vegen. We hebben nog een paar plekken vrij voor hen die ook wel eens willen badmintonnen als sport in plaats van een shuttletje overslaan op de camping. Bezoek daarom de website, deze is altijd actueel.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Reünie van jonge vijftigers OBS ‘De Bongerd’ Terwolde

Terwolde- Ze waren klasgenootjes tijdens de lagere schooltijd en daar kijken ze met heel veel plezier op terug. Het was zó leuk, dat iedereen spontaan ‘ja’ zei op de vraag om elkaar na tientallen jaren weer te zien en te spreken. Door Jos Bosch

Ze zijn vijftig of de verjaardag is aanstaande, maar het is mede aanleiding voor een vijftal enthousiastelingen om een reünie te organiseren voor hun lagere schoolklas. Maar liefst 27 oud-klasgenoten en drie leerkrachten kwamen afgelopen zaterdag 8 juni bij elkaar om terug te blikken op de jaren van toen.

Jarenlang trokken de jonge Terwoldenaren met elkaar op tijdens die zo belangrijke periode in het leven: de basisschool. Je leert er rekenen, tekenen en schrijven maar het gaat ook over vriendjes en vriendinnetjes, verjaardagsfeestjes en schoolkamp. Hoe was dat leven van toen, wat weet je er nog van en hoe gaat het nu? De uitnodiging om er een stukje over te schrijven werd door ons vertaald in een dik kwartiertje Koos Postema’s ‘Klasgenoten.’

Frizzle Sizzle, Maywood, Doe maar??

Dat was muziek uit die tijd, maar ook Shakin’ Stevens en Michael Jackson. “We deden samen Maywood tijdens de playbackshow!” “Toen had je ook Madonna en Doe maar? Was dat ook in die tijd?” Tja, die playbackshow van Terwolde, jaarlijks succesnummer tijdens het kermisweekend en bij de vraag wie daaraan heeft meegedaan, gaan vrijwel alle handen in de lucht.

‘Ik heb een droombaan’

Op de vraag wie dát kan zeggen, gaan wederom veel handen omhoog. ‘Meester’ Dik van Amerongen trapt ‘m af. Hij is samen met zijn oud-collega’s juf Wendelyn Leusken en juf Marga van Feggelen aanwezig voor de mooie herinneringen én zijn droombaan. Dik: “Ik ben heel bewust het onderwijs ingegaan en daarvoor heb ik een universitaire studie afgewezen omdat ik naar de kweekschool wilde.” Hij krijgt spontaan een groot applaus uit de groep, ze waren blij met hem als meester voor de klas.

En op de vraag wie is geworden dat die wilde zijn er ook best een aantal klasgenoten die dat bevestigen. Engineer, leerkracht of politieagent en zorgmedewerker of vrachtwagenchauffeur en dat laatste is vooral leuk omdat het juist een van de dames is die voor dat beroep koos.

En als je de wereld van nu zou kunnen veranderen?

“Geen oorlogen meer, iedereen wat liever voor elkaar, vooral respect.” De groep merkt op dat zowel jong en oud veel minder respect voor elkaar hebben. Dat ligt misschien ook wel aan de (social) media en niemand die je ziet, lekker veilig commentaar leveren op de wereld.

Wat is het leukste dat je als leerkracht is bijgebleven?

Specifiek van één klas weten de meester en juffen het niet meer zo goed. Juf Marga: “Ik heb een fantastische tijd gehad op De Bongerd, heb er 40 jaar gewerkt. Het leuke van deze groep is dat ik ook een aantal kinderen van hun weer in de klas had.” Juf Wendelyn vult aan: “We hebben vreselijk veel lol gehad met Vossenjachten en we waren een beetje recalcitrant.”

Moskou aan de IJssel

Juf Wendelyn vervolgt haar relaas en legt uit dat Terwolde toen een beetje werd beschouwd als Moskou aan de IJssel. Dus naast het verkleden voor het spel kleurden zij en Marga de haren oranje. Wendelyn: “Ze (de inwoners van Terwolde – red.) wilden niet zoveel van het Koningshuis weten en wij wel!” Marga: “We gingen de kinderen ook het volkslied aanleren. De kinderen moesten dan ook staan tijdens het zingen.” De ‘kinderen’ van toen knikken bevestigend en kunnen het zich nog goed herinneren. Het Wilhelmus dus, niet alle coupletten.

De slimste van de klas

Tja, dán is het de vraag hoe je het uitlegt. Maar wanneer we het houden bij de kinderen die goed konden leren, zijn er toch nog wel wat slimmeriken. Het onderscheid bleek na de lagere school vooral in de schoolkeuze; de slimste mensen gingen dan naar Deventer.

En wie is gelukkig met zijn/haar leven?

Bijna iedereen steekt de hand op, wat een tevreden klas! Maar wat maakt dan dat geluk? Gezondheid vooral, de leeftijd en rust, al denkt niet iedereen daar zo over. Er is een bepaalde tevredenheid en er is ook minder zin in het gerace door het leven.

Als ik de lagere schooltijd over kon doen, dan …

“Beter m’n best doen!” “Eerder Ritalin willen hebben, ha, ha, ha!” “We hebben gewoon een hele fijne schooltijd gehad!” “De school, het dorp, de tijd van toen, onbezorgd en minder hectisch.” “Geen telefoon die je de hele dag stoort en je kon van alles uitvreten zonder dat het op internet stond.”

Wat was vroeger de kunst van goed onderwijs?

Die vraag is niet alleen voor de meester en juffen van toen en er volgen veel reacties. “Luisteren naar iedereen, aandacht, kinderen motiveren en stimuleren, plezier hebben.” De leerkrachten vinden het vooral belangrijk dat je op het juiste moment de knop om moet kunnen zetten. Wanneer heb je plezier en op welk moment moet je ook weer serieus zijn.

En terwijl de groep samenkomt voor een nieuwe klasfoto, wordt er nog even flink geteld bij de vraag hoeveel kinderen de groep ‘samen’ heeft. De teller blijft hangen bij het bijna magische getal van vijftig, want het zijn er 49.

De groepsfoto van nu:

Foto van boven links naar rechts:

Herman van Veen, Henriette van de Beek, Judith Scholtens, Arjan Zweers, Jos Nieuwenhuis, Jeroen Rutgers, Peter Bruin, Gunther Braamkolk, Herold Nales.

2e rij vanaf links:

Jeffrey Wassink, Gerja Roskam, Renate Bos, Paulien Smit, Brenda Modderman, Esther Kluin, juf Wendelyn Leusken, Marjan Ensink.

3e rij vanaf links:

Meester Dik van Amerongen, Wilfred Thijssen, Linda Kamphuis, Anibal Rieks, Dora Schellen, Wilma van Werven, juf Marga van Feggelen.

4e rij vanaf links:

Marjolein Sijbrand, Teunis Schellen en Mark Lubberts.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht

Wilps Volksfeest 2024 komt eraan!

Wilp- Het komend weekend staat editie 2024 van het Wilps Volksfeest op het programma. De organisatie is erin geslaagd een gevarieerd programma samen stellen voor jong en oud en met voor elk wat wils. Het gas erop en alle remmen los in de feesttent op het evenemententerrein aan de Sleedoorn in Wilp want het dak moet eraf!

Vrijdag 7 juni
Op vrijdagavond trappen we af met vogelschieten. Mark Wolters, de schutterskoning van vorig jaar wordt om 19.30 uur feestelijk binnengehaald en zal het eerste schot lossen. Vanaf 21.30 uur is er in de tent live muziek van Bandje Voor De Sfeer. Een energieke coverband bestaande uit vijf enthousiaste muzikanten met een veelzijdig repertoire, verpakt in een wervelende show. De toegang is gratis!

Zaterdag 8 juni
Op zaterdagmorgen is er een kinderprogramma voor de leerlingen van de basisschool. Het programma wordt om 10.00 uur geopend met het afschieten van een confettikanon. De kinderen starten met de traditionele dorpsloop gevolgd door een spannende vossenjacht.

Op zaterdagmiddag is er om 14.00 uur een spectaculaire zeskamp voor vriendengroepen. Deze zeskamp wordt gekenmerkt door een grote rivaliteit tussen de teams. Het team dat het beste kan samenwerken en de juiste strategie heeft zal de overwinning in de wacht slepen. De deelnemers gooien al hun krachten in de strijd om de winnaars van vorig jaar, de dames van team De Directie van de troon te stoten. Na afloop van de zeskamp kan er op het terras worden nagepraat en is er een gezellig optreden van de Hollandse zanger Gio van Veen.

Zaterdagavond
Zaterdagavond is Party Time! Tijd om te dansen, te zingen en te springen. De kelen worden gesmeerd en de voetjes gaan van de vloer. Het publiek wordt opgewarmd door dj Roek Staarink die een mix van feest en hardstyle ten gehore zal brengen. Om 22.30 uur is er een optreden van de mannen van de Lampegastuh. Deze feest dj’s gooien alle muziekgenres in één grote mix en weten altijd de juiste toon te raken. Nooit saai, in hoog tempo en vol energie weten zij elke feesttent te veroveren.

Om 23.30 uur gaat het gas erop en is het tijd om te après-skiën met Papa Lauda. Deze zanger zet de tent gegarandeerd op zijn kop! Bereid je voor op Tiroler hits met een hoog meezing gehalte, schaamteloos maar lekker fout en onwijs gezellig. De toegang op zaterdagavond is tien euro.

Zondag 9 juni
De zondag begint om 10.00 uur met een kerkdienst van de Protestantse Gemeente te Klarenbeek, Voorst en Wilp die in de tent zal plaatsvinden. Voorganger in deze dienst is Henriëtte de Graaf, die als predikant aan de fusiegemeente is verbonden. Het Livinuskoor uit Wilp verleent haar medewerking aan deze dienst. Na de kerkdienst gaat het koppelklaverjassen om 12.00 uur van start. Koppels kunnen zich vanaf 11.30 uur inschrijven.

Op zondagmiddag is het terras geopend en kan onder het genot van een drankje gezellig worden bijgepraat. Vanaf 14.00 uur is op het buitenpodium livemuziek van de coverband Brittanica, een Gelderse band met repertoire uit de muzikale schatkist van Groot-Brittannië. Daarna is er om 17.00 uur in de tent een optreden van de coverband The Green Monkeys gevolgd door DJ All Tha Fokk die het feest naar een climax zal brengen en met een bom vol energie zal afsluiten. De toegang is gratis.

Van harte welkom
Ook de kinderen hoeven zich niet te vervelen want het hele weekend is er een draaimolen, een springkussen, een stormbaan en een bungee trampoline die gratis toegankelijk zijn. Het dorp maakt zich op voor een gezellig feest en u bent van harte welkom op het evenemententerrein aan de Sleedoorn in Wilp!

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Welkom tijdens Open Dagen atelier ’t Kleinood

Voorst- Wat wonen we toch in een fraaie en prettige omgeving! Afwisselend landschap met prachtige historische steden, volop ruimte en groen, geen overmaat aan verkeer: een uitdaging voor wandelaar en kunstenaar! Jack Thijsse schreef dit al in 1916 en we genieten hier nog steeds van.

Dit is een inspitatiebron voor de aquarellen van Mariska Veldhuizen die zij toont tijdens de open dagen in

atelier ’t Kleinood aan de Rijksstraatweg 90 in Voorst op zondag 16 en 23 juni van 12.00 tot 17.00 uur

Tevens is figuratieve en ambachtelijke keramiek te zien van Frans Verheijen.

Doorgaans is het atelier in het zomerseizoen in de weekenden open voor belangstellenden; doordeweeks aanbellen of bellen/mailen (f.verheijen12@kpnplanet.nl).

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Verrassende en kleurrijke modeshow in De Benring

Voorst- Voor een ‘uitverkocht’ huis verzorgde de Kledingbank samen met woonzorgcentrum De Benring een modeshow. Om meer bekendheid te geven aan het werk en het doel gaat de Kledingbank ‘on tour’ door de gemeente voorst.

Wethouder Wormskamp mocht de opening verrichten en hij deed dat door op aanwijzing van Els Bosscher van de Kledingbank, een zak vol kledingstukken op een rek te hangen. Werk dat de vrijwilligers bij de bank wekelijks doen met ingebrachte kleding. Doel: de kleding een tweede leven te geven aan die mensen die het goed kunnen gebruiken en niet de middelen hebben om te kopen. Bezoekers van de show, die dachten de geshowde kleding te kunnen kopen, grepen dus mis.

Door het grote aantal belangstellenden was de wethouder genoodzaakt tijdens zijn openingspraatje van de ene zaal naar de andere te lopen, over de rode loper, als een volleerd model.

De overige modellen waren allemaal of vrijwilligers van de kledingbank of van de Benring of andere inwoners van het dorp. Muziek, wat lekkers en de ladyspeaker maakten het geheel tot een groot succes.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Nieuw tenue Touwtrekvereniging Peco

Teuge- Na jaren ‘getrokken’ te hebben in gesponsorde shirts, waren deze aan slijtage onderhevig geraakt. Een nieuw tenue is echter een flinke kostenpost. We zijn daarom uitermate blij met een nieuwe sponsor bereid hebben gevonden om ons compleet in het nieuw te steken. Op zondag 26 mei jl. werden de shirts in gebruik genomen bij de competitiewedstrijd bij TTV Heure in Borculo in de 680 kg B-klasse.

Hier werd een zeer verdienstelijke derde plaats gehaald. In deze ploeg debuteerden twee jeugdleden van 16 jaar. Dit maakt het resultaat extra goed en bijzonder.

De laatste jaren is het steeds lastiger geworden om het touwtrekteam van Peco compleet en volledig te houden. Maar sinds een kleine twee jaar hebben we weer een aantal jeugdleden erbij. Omdat Peco geen volledig jeugdteam op de been kan brengen, trekken zij normaal met TTV Bekveld mee in de jeugdcompetitie. Met deze jeugdleden hopen wij weer een nieuwe weg in te kunnen slaan, waarmee we de toekomst in kunnen. Want de jeugd heeft de toekomst. CEB BV Consultancy & Belastingadvies geeft ons ook het vertrouwen dat het touwtrekken bij Peco toekomst heeft hier zijn we ze zeer dankbaar voor. Lijkt je het leuk om ons touwtrekteam te versterken of gewoon een keer te komen kijken bij de training en te ervaren wat deze mooie sport je allemaal te bieden heeft, dan ben je van harte welkom op woensdagavond vanaf 20.00 uur bij het gebouw van SJW Peco, Fokkerstraat 50 in Teuge.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Schola Gregoriana ISALA al vijf jaar te gast in het Boshuis

Klarenbeek- Kort nadat de Stichting Het Boshuis eind 2017 de voormalige katholieke kerk ging exploiteren, meldde zich bij bestuurslid Bart Brouwer een bijzondere huurkandidaat: een Gregoriaanse Schola. Schola-leider Bart Willemsen had een oproep geplaatst voor geoefende zangers, die samen het oude gregoriaans zouden willen zingen en uitvoeren. En daartoe werd ook een passende oefenlocatie gezocht. Welnu, het Boshuis heeft al zoveel gregoriaans in de gewelven hangen uit de voorbije kerkvieringen, dat een huurafspraak een logisch vervolg bleek.

Ook sluit de zelfstandigheid van het Boshuis aan bij de onafhankelijke status van de Schola.

Zo komt er nu al meer dan 5 jaar een groep mannen uit de stroomgebied van de Ijssel op de maandagavond naar Klarenbeek om in het Boshuis te oefenen om dit stukje cultuurhistorie in ere te houden. Vanuit Arnhem, Doesburg, Twello en Apeldoorn en omstreken komen de zangers hier naar toe om het gregoriaans te beoefenen.

Gregoriaans is de oude liturgische zang uit de christelijke traditie. Een juiste uitvoering kan een natuurlijke rust en sereniteit oproepen, die velen dat gevoel van ‘onthaasting’ biedt, waar we in deze onrustige tijden zo naar kunnen verlangen. De Schola is een groep zangers, die probeert zo dicht mogelijk bij de originele uitvoering van de gezangen te komen. Zo proberen zij de eerste aantekeningen, de zogenoemde neumen(zie afbeelding), van de monniken uit de middeleeuwen te gebruiken om tot een juiste interpretatie te komen.

De Schola verzorgt graag uitvoeringen en vieringen, waarbij de bezoeker zelf kan bezien of deze geniet van deze bijzondere traditionele zang, of van de meditatieve, serene sfeer of dat hij/zij een religieus moment beleeft. Inmiddels is zij een gewaardeerde gast in Klooster Nieuw Sion, voor een vesper of bij de vieringen van Allerzielen. Ook zijn er door de jaren uitvoeringen en vieringen verzorgd in de Dorpskerk te Twello of de Grote Kerk te Apeldoorn en in Doetinchem. Of een kerstviering in een PKN-kerk te Epe met onder andere het prachtige ‘Puer natus est’ (een kind is geboren).

Sinds 2 jaar doet de Schola ook een aanbod voor ondersteuning bij dodenherdenking en een uitvaart met de traditionele gezangen ‘pro defunctis’ , voor de overledenen. Gezangen als het ‘Requiem’ en ‘In Paradisum’ bieden de rouwenden troost met hun serene klanken.

De Boshuis-beheerders Martin Buitenhuis en Henk Hurenkamp zijn sinds het begin gastheer en in de loop der tijd enthousiaste supportes van deze samenwerking geworden. ‘Het gregoriaans, zo zegt Martin, is er dan ook thuis en past bij het Boshuis’. Zij vragen zich af of de Klarenbekers zich wel realiseren wat voor bijzonder erfgoed hier in ere wordt gehouden.

Zo is het plan opgevat om op zondag 11 augustus aanstaande in het Boshuis een Mariavesper te verzorgen, zodat de lokale gemeenschap nader kennis kan maken met de Schola en met de bijzondere, historische gezangen. Een vespers is één van de dagelijkse getijden, die de monniken al sinds de middeleeuwen dagelijks zingen; de vespers is dan het avondgebed. Nadere details van het programma worden tezijnertijd bekendgemaakt.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Overeenkomst VELUWS COLLEGE TWELLO en OMNISPORTVERENIGING SV VOORWAARTS

Twello- Het Veluws College Twello en Omnisportvereniging SV Voorwaarts zetten afgelopen week een handtekening onder een overeenkomst voor het gebruik van de sportaccommodatie aan de Kerklaan in Twello. Ook in de komende jaren kunnen de leerlingen van de school voor hun sportonderwijs terecht op de velden van Voorwaarts.

“Het is mooi dat we er samen uit gekomen zijn.” Met deze woorden van voorzitter Guido Leerkes en een ferme handdruk werd de overeenkomst tussen de Omnisportvereniging en het Veluws College Twello bekrachtigd. Piet Oosting, directeur Veluws College Twello, en Guido Leerkes ontmoetten elkaar vorige week op de sportvelden van Voorwaarts om de overeenkomst te tekenen.

“Het is een prachtige plek voor leerlingen om buiten te kunnen sporten. Al jaren maken we met veel plezier gebruik van deze accommodatie. Onze sportdocenten Kim Hutten en Matthijs Kamphuis sporten al sinds mensenheugenis op deze locatie. Voorwaarts en onze school zijn daardoor al veel langer aan elkaar verbonden.” Piet Oosting is verheugd over de overeenkomst die gesloten is. “Met het opheffen van Stichting De Laene, de vorige verhuurder, moesten we nu met Voorwaarts om tafel om nieuwe afspraken te maken”, aldus Oosting. “Het is een prachtig complex. Op de kunstgrasvelden is sporten bijna altijd mogelijk.” De school beschikt niet over eigen velden bij de school aan de Veilingstraat en maakt daarom gebruik van de sportvelden van Voorwaarts.

Voor Omnisportvereniging SV Voorwaarts was een nieuwe overeenkomst ook van belang. Guido Leerkes: “Er zijn meerdere gebruikers die op onze kunstgrasvelden sporten. Voor het gebruik ervan is het in rekening brengen van een vergoeding wenselijk. Op termijn zullen we deze velden ook weer moeten kunnen vervangen en dan mag een gebruiker ook een bijdrage leveren. Het is mooi dat we met het Veluws College Twello deze afspraken in goed overleg hebben kunnen maken.”

De handen werden geschud, de overeenkomst getekend. Beide partijen kunnen de komende jaren samen verder en dat is zowel voor de leerlingen van de school als de sportvereniging een prettige wetenschap.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Open Dag bij Muzehof centrum voor de kunsten

Zutphen- De gebouwen van de Muzehof in Zutphen en Lochem zijn het hele jaar door lekker druk met lessen en optredens door leerlingen circus, muziek, theater en musical. Tijdens de Open Dag in Zutphen kan iedereen langskomen om dat zelf te ervaren.

Alle ruimtes zijn dan in gebruik door docenten die in de Muzehof hun lessen aanbieden. Er zijn open workshops, bands en ensembles treden op en er kunnen muziekinstrumenten worden uitgeprobeerd.

De volgende organisaties presenteren zich op 9 juni: Muzecollectief, circus Fysiek Fabriek, RTL Telekids Musicalschool en kindercursussen De Vrolijke Noot.

Open Dag 9 juni 12 - 15 uur Muzehof Zutphen, Coehoornsingel 1 (naast Hanzehof)

Meer informatie: www.muzehof.nl/agenda of bel met 0575-51 53 50

De gebouwen van de Muzehof in Zutphen, Gorssel en Lochem worden het hele jaar druk bezocht door ouders en leerlingen uit de wijde regio, van Deventer tot Borculo, van Brummen tot Lochem.

Foto Hans ten Brinke: Basgitariste op het podium

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Lunchconcert Penninckshuis

Deventer- Vrijdag 7 juni geeft Marjoline Kampinga haar maandelijkse lunchconcert in het Penninckshuis aan de Brink. Aan de piano laat ze haar liedjes horen en af en toe pakt ze de bariton ukelele erbij waar ze overigens ook les in geeft. In het Nederlands, Engels en een enkele keer in het Frans klinkt er een greep uit de meer dan 100 liedjes die ze intussen geschreven heeft.

Op de achtergrond is ze bezig met het samenstellen van een album. De liedjes gaan over de liefde, de natuur, geschiedenis en het heden. Ze vindt het leuk om je te ontmoeten in de mooie verborgen kerk achter de VVV in het centrum van Deventer. Wie weet laat ze ook één van de Roma liederen horen die ook in het repertoire zitten….

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Gemeentelijk onderscheiding ‘de Gulden Keper’ voor Lucia Kiesbrink

Terwolde- Woensdag 29 mei ontving Lucia Kiesbrink uit handen van burgemeester Paula Jorritsma-Verkade de gemeentelijke onderscheiding ‘de Gulden Keper’ als blijk van waardering en erkentelijkheid voor haar langdurige verdienstelijkheid op maatschappelijk gebied in de gemeente Voorst. Door Jos Bosch

Het is gezelligheid alom op de zaterdagochtend in de molen van Terwolde. Molenaars en vrijwilligers zitten aan de koffie met de bekende Terwoldse kruidkoek. We hebben bewust afgesproken bij ‘de voordeur van Terwolde’ want het is een van de plekken waar Lucia met enige regelmaat is te vinden.

Zaterdag 8 juni verkoop Terwolde
De komende week is het extra druk in de molen, want er moeten 250 pakketjes worden gemaakt om zaterdag 8 juni huis aan huis in het dorp te verkopen. De opbrengst van de pakketjes à 10 euro is hard nodig voor de plannen die er liggen om de functionaliteit van het molenterrein verder uit te breiden. Een prachtige molenschuur naast de molen is het plan, waardoor er meer ruimte komt voor de gasten, de verkoop van producten als ook de opslag van grondstoffen en materialen.

De Gulden Keeper
We blikken terug naar afgelopen woensdagavond. “Het was de eerste keer dat we als bestuur een etentje hadden” aldus Jurgen Pijpker, voorzitter van Stichting Tamara en tevens bestuurslid van ‘Vrienden van de molen’. Hij is voor de gelegenheid ook even aangeschoven.

De 29e mei, de datum waarop Tamara verongelukte, is voor Lucia, haar man Rik en zoon Dennis altijd de dag waarop familie en vrienden aanwaaien. Maar afgelopen woensdag bleef het akelig stil in huize Kiesbrink. “Iedereen was bang zich te verspreken en dus kwamen ze niet” legt Jurgen uit. Totdat ’s avonds de familie alsnog op visite kwam bij brasserie Kriebelz.

Toen ook de burgemeester verscheen, vielen de kwartjes al dacht Lucia niet aan de Gulden Keper maar meer ‘iets’ voor de 10-jarige stichting. Gezien hetgeen zij heeft aangejaagd in de afgelopen tien jaren, is de gemeentelijke onderscheiding een passende kroon op het werk van Lucia en de vele vrijwilligers.

Stichting Tamara
Exact een jaar na het overlijden van dochter en zusje Tamara, op 29 mei 2014, werd Stichting Tamara opgericht. Lucia: “Ik moet bezig zijn, ik ben een doener en net als Tamara staan we als gezin heel sociaal in het leven. Je kunt stilzitten maar voor mij was het de kracht om bezig te zijn, maar dan wel met iets moois want daar haalde ik zóveel kracht uit.”

‘Het verdriet heeft mensen samengebracht’
Jurgen: “Als vrienden zeiden we toen dat we een stichting wilden oprichten. Dan kan Lucia haar dingen blijven doen en regelen wij alles er omheen.” Lucia vervolgt: “De stichting begon zó te bloeien en kreeg veel donaties, ontving heel veel steun en we deden het met z’n allen. Ik zei destijds tijdens de ronde van Terwolde ook tegen de deelnemers ‘iedereen heeft z’n eigen rugzakje, maar van elkaar weten we niet wat.’ Dan is het toch mooi om die mensen samen te brengen? Dat geeft een kick, het is mooi om krachten te bundelen. Het verdriet heeft mensen samengebracht en er zijn zóveel mooie dingen, ondanks het verdriet.”

‘Ik wilde haar krachten en positiviteit voortzetten’
Het plotselinge overlijden van haar dochter Tamara heeft ook veel impact op de gemeenschap. Tijdens de dag van de condoleance staat er op de Dorpsstraat een urenlange rij mensen om een laatste eer te bewijzen aan Tamara en gezin en familie een hart onder de riem te steken. “Al die mensen komen niet wanneer je zelf niet middenin die gemeenschap staat” aldus Lucia.

“Tamara had zoveel moois gedaan, zoals ook in Uganda. Daarin wilde ik haar na haar overlijden steunen, ik wilde haar krachten en positiviteit voortzetten. Tamara was heel sociaal, dat zat in haar genen, net zoals dat in die van ons gezin. Mensen helpen en je krijgt er zoveel voor terug, dat het me eigenlijk ook gesteund heeft. Die vele mooie geven ook weer warmte en vreugde.”

Lucia vervolgt: “Wat je geeft krijg je terug, dat is écht zo. Je krijgt zóveel liefde maar het is de kunst om die liefde óók weer terug te geven. Als je dat kan, heb je fijne mensen om je heen. Dat is wel waarom ik, mijn man Rik en zoon Dennis er staan. Het is wat je op de been heeft gehouden.”

Bloemenhart
De ronde van Terwolde, mantelzorgontbijtjes, schilderactiviteiten, bloembakken op de begraafplaats, het ondersteunen van het AOC-Uganda project, het opstarten van de activiteiten rondom de molen na de herbouw. Zomaar een greep uit de vele acties waarbij Lucia aan het roer stond en staat.

Jurgen: “Lucia is de leading woman en geeft aan of een actie een go of een no go krijgt.” Lucia: “Als ik mij er heel ongelukkig bij voel, doet mij dat alleen maar verdriet.” Ze staat dus in positieve zin aan het roer, waarbij de stichting een aanhoudend kloppend hart is. Daarvoor staat het bloemenhart symbool en wordt uitgereikt aan iemand die een hart onder de riem kan gebruiken. “Aan de ontvanger wordt dan gevraagd om iemand anders op te geven die het ook verdiend. Wij weten dus ook niet wie dat dan is, het gaat buiten ons om” legt voorzitter Jurgen uit.

De Wondertelefoon
Tot slot; wat is de volgende actie van stichting Tamara? Lucia: “We hebben telefoons laten maken voor dementerende ouderen, dat heet de Wondertelefoon. Een ouderwetse telefoon met een draaischijf en wanneer je draait kun je liedjes van vroeger beluisteren. Die telefoons gaan we in de gemeente Voorst uitdelen. Het geld daarvoor is afkomstig van het schoolproject in Terwolde waarbij kinderen aangaven dat ze het geld graag wilden besteden aan de ouderen.”

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Molen Terwolde wil uitbreiden

Terwolde- Door het bestuur van de Vrienden Terwoldse Molen wordt er hard gewerkt aan de realisatie van een molenschuur. De huidige molenwinkel is slechts een aantal maanden per jaar geschikt voor het nuttigen van een drankje of versnapering. De molen is immers een instrument om graan te malen en daardoor is de ruimte beperkt.

Positieve reactie op plannen
De sloop van de naastgelegen panden van Vorderman en de beoogde realisatie van woningen op dit terrein waren voor het bestuur aanleiding om de mogelijkheden voor een multifunctionele molenschuur te verkennen. Inmiddels is de locatie van de molenschuur in het ophanden zijnde bestemmingsplan opgenomen. Daarnaast zijn er diverse gesprekken met de gemeente Voorst geweest, waarin positief op de plannen is gereageerd.

Een molenschuur om het hele jaar te gebruiken
Door de realisatie van de molenschuur wordt het mogelijk om het hele jaar te kunnen genieten van een kop koffie/thee met wat lekkers. Ook het molenwinkeltje kan dan uitbreiden, met bijvoorbeeld lokale producten. Vanuit de buurtvereniging ‘de Wiek’ is er ook interesse om het gebouw voor haar activiteiten te gebruiken. Dit gebeurt overigens nu ook al in de molen.

Meer ruimte voor initiatieven
Door de realisatie van de molenschuur hoopt de vereniging meer inkomsten te genereren, die volledig ten goede komen aan het onderhoud van de molen. Dit vanuit een breder assortiment met producten voor verkoop en als ontmoetingsplek voor veel mensen.

Huis aan huis verkoop molenproducten
Om de verdere uitwerking van de plannen te bekostigen houden de Vrienden van de Terwoldse molen aanstaande zaterdag 8 juni in Terwolde een huis aan huis verkoop, waarbij een tasje met pannenkoekenmeel en een kruidkoekpakket (€ 10,00) wordt aangeboden. Dit pakket is zaterdag (tussen 10.00 en 15.00 uur) ook in de molen te verkrijgen.

De uitdaging is om 250 tasjes met producten te verkopen, waardoor de volgende stap in het planproces kan worden gerealiseerd! Ben je niet thuis en wil je ons toch steunen? Stuur dan een berichtje aan: jurgen@vamisol.nl

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Lobke aan de Stegge 3e bij NK Paaldansen

WILP/ EDE- Een aanstormend talent uit Wilp heeft de 3e plek bij het NK Aerial en Pole gehaald. Lobke aan de Stegge (11 ) deed voor het eerst mee als jongste aan de categorie Polesport 10 tot en met14 jaar. Daar nam ze het op tegen oudere meiden die ook al aan het WK hadden mee gedaan.

Het doel was ervaring op te doen om volgend jaar voor de punten te gaan. Echter was haar ronde zo sterk en netjes dat ze, tegen alle verwachtingen in, een 3e plek scoorde. Nummer 1 en 2 gaan door naar het WK Zweden. Dit is het doel voor Lobke volgend jaar. Ze gaat daarom veel trainen in de paaldans studio in Deventer. Uiteindelijk is haar droom om aan de Olympische spelen mee te doen. De sport is afgelopen week gemarkeerd als topsport categorie2 door NOC*NSF , dus wie weet komen die Olympische Spelen er nog eens aan voor Lobke.

Lobke aan de Stegge scoorde een 3e plaats bij NK Paaldansen.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Koninklijke Onderscheiding voor vrijwilligers

Twello- Een drietal vrijwilligers van sportverenigingen in Twello zijn door burgemeester Paula Jorritsma benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jan Haarman

Kreeg de versierselen opgespeld vanwege zijn langdurige en waardevolle vrijwillige inzet voor tennisclub de Schaeck in Twello. Haarman is al 23 jaar actief bij de tennisclub. Tot en met 2011 bood hij hulp bij het onderhoud van de tennisbanen. Vanaf dat jaar is hij voorzitter van de accommodatie commissie. Daarnaast zit hij in de organisatie van het jaarlijkse 50+ seniorentoernooi en helpt hij ook bij het organiseren van toernooien bij de Jeu de boules club in Twello.

In 2018 was hij nauw betrokken bij de renovatie van de tennisclub. De gravelbanen ondergingen groot onderhoud en er werden vier smashcourt banen (rood kunstgras) aangelegd. Het vernieuwde park met 4 gravel- en 4 smashcourt banen mag er zijn én geniet draagvlak van club, gemeente en omwonenden.

Ook hielp Haarman actief mee met de vernieuwing van de sanitaire ruimtes, doucheruimtes, toiletten, keuken en kantine én met de bestrating van het tennispark.

In 2019 werd Haarman benoemd tot clubheld van het jaar. Hij is een vrijwilliger van het eerste uur en betekent dan ook veel voor de tennisclub. Tijdens de Algemene ledenvergadering op 29 mei beëindigt hij zijn taak als voorzitter van de accommodatie commissie. Hij blijft wel bij de tennisclub vrijwillig actief in het onderhoud van de banen.

Bij sv Twello werden de heren Syaranamual en In ’t Veld onderscheiden
En dit vanwege hun langdurige en waardevolle vrijwillige inzet voor SV Twello. Alexander Syaranamual en Bernard In ‘t Veld zijn al 40 jaar vrijwilligers bij de voetbalafdeling van de sportvereniging.

SV Twello is ontstaan op 1 juni 2006 na een fusie van CVV Avanti (opgericht 17 november 1960) en SV Vlugheid en Kracht (opgericht 24 februari 1925). De velden van SV Twello zijn gelegen op het sportcomplex Zuiderlaan in Twello.

Syaranamual is ruim 40 jaar gediplomeerd sportmasseur. Meerdere avonden per week helpt hij vrijwillig spelers bij blessures en zorgt hij voor een fitte selectie van het eerste voetbalelftal van SV Twello. Hij is altijd aanwezig bij oefen- en competitiewedstrijden en is het aanspreekpunt van het verzorgingsteam waar hij mee samenwerkt.

Bernard In ‘t Veld heeft diverse functies bekleed binnen de voetbalafdeling. Hij is het aanspreekpunt op de trainingsdagen en zorgt dat het binnen de voetbalvereniging soepel verloopt. Hij draagt op allerlei gebied zorg voor de spelers van SV Twello. Samen met de groenploeg onderhoudt hij het gras en snoeiwerk op het sportcomplex. En tot en met de 40e editie van het kerstzaalvoetbaltoernooi maakte hij deel uit van de organisatie van dit zeer gewaardeerde toernooi binnen diverse verenigingen in de gemeente Voorst.

Daarnaast zorgt In ‘t Veld ervoor dat andere afdelingen binnen de Omni vereniging, zoals de afdeling basketbal, horeca en masseurs hun kleding en handdoeken schoon terugkrijgen.

Tot 2022 waste hij de tenues van de spelers van de afdeling voetbal van SV Twello en hield hij zich bezig met de kledingvoorraad. En verzorgde hij het wedstrijdsecretariaat van de seniorenteams, vrouwenvoetbal en zaalvoetbal.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Kijk avonden bij Volksterrenwacht

Bussloo- In de zomermaanden organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo iedere vrijdagavond een ‘kijk-avond’ met een presentatie over een actueel onderwerp. Bij helder weer kan met de telescopen naar de zon, maan en sterren worden gekeken. De presentaties beginnen om 20.00 uur. Tijdens de wekelijkse kijk-avonden van de Volkssterrenwacht Bussloo worden diverse onderwerpen besproken met een toegankelijkheid voor jong en oud.

Telescopen
Frank Vermeulen legt op 7 juni uit hoe sterrenkundigen denken over de toekomst en einde van het heelal. En op 14 juni bespreekt Alex Scholten de maan met aandacht voor het actuele maanonderzoek door diverse ruimtevaartorganisaties. Bij helder weer staat de maan ook fraai aan de avondhemel en is een blik door de telescoop onvergetelijk. Gisela Reefman bespreekt op 21 juni het werk en leven van de sterrenkundige Vera Rubin. Niet voor niets wordt een nieuwe speciale telescoop die binnenkort in gebruik wordt genomen naar haar vernoemd. Op 28 juni vertelt Jan Mulder over het Achterhoeks Planetarium in het Gelderse Toldijk. De Volkssterrenwacht Bussloo is het hele jaar door iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur geopend voor het publiek. De presentaties beginnen om 20.00 uur. Bij helder weer staan ook de telescopen op de sterrenhemel gericht. Men kan dan met eigen ogen de maan, planeten of sterrennevels bekijken. De sterrenwacht beschikt over een eigen parkeerplaats bij de boerderij ‘De Wijnbergenshof’ op het recreactiegebied Bussloo.

Meer informatie is te vinden op www.volkssterrenwachtbussloo.nl of via 0571-262006.

Bij helder weer is er veel te zien aan de sterrenhemel.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Wethouder Peter Wormskamp: ‘We willen het beste voor onze jonge inwoners!’

Gemeente Voorst- Het lijkt nog steeds niet mogelijk te zijn dat de gemeenteraad als één volksvertegenwoordiger kan optreden wanneer het gaat om zaken die er écht toe doen. Tijdens de onlangs gehouden raadsvergadering ging het wederom gruwelijk mis. En de jongeren waar het om gaat? Ze ontsporen waar je bij staat. Door Jos Bosch

‘We willen het beste voor onze jonge inwoners!’ Dát is een van de statements die wethouder Peter Wormskamp uitspreekt tijdens ons persoonlijk onderhoud op de donderdag na de raadsvergadering. De raadsvergadering van maandagavond 27 mei die verre van vlekkeloos is verlopen, een bijeenkomst waar veel wordt gesuggereerd en waarbij tot op de dag van vandaag veel mensen verdwalen op het spoor tussen fictie en werkelijkheid.

De datum …
Aanleiding tot de schorsing na slechts 5 minuten tijdens de raadsvergadering, is een datum in de stukken. Er is een verschil geconstateerd tussen een eerder concept en de uiteindelijke versie. GemeenteBelangen brengt dit aan de orde en vraagt om opheldering. Door de calamiteiten later op de avond is die opheldering er niet gekomen tijdens de raadsvergadering. Nadien en zelfs de dagen erna komt er een geruchtenstroom op gang waarbij wordt geroepen dat er sprake is van opzet en mogelijk zelfs wijziging van veel meer dan een datum.

We vragen de wethouder alsnog om zijn antwoord. Peter Wormskamp: “We hebben tijdig en conform afspraken een uitgangspuntennota opgeleverd en aangeboden aan de adviesraad sociaal domein. Dat is een adviesorgaan dat het college gevraagd en ongevraagd adviseert, onder andere over dit onderwerp. Het was een conceptversie en werd op 7 mei binnen het college besproken en vastgesteld.”

‘Er is iets niet goed gegaan en dat is een feit.’
De wethouder vervolgt: “Het eerdere stuk was al in het systeem van de gemeenteraad gepubliceerd, vanaf het moment van het collegebesluit van 7 mei. Op 13 mei was er het Ronde Tafel Gesprek (RTG) en op de dag of een dag later is het juiste stuk in het raadsinformatiesysteem gezet. En dat is wat er niet goed is gegaan en dat vinden we als college heel vervelend. Dat had wél aangepast moeten zijn.”

Dus een dwaling in de stukken maar géén opzet. Wethouder Wormskamp: “Dan kun je de indruk krijgen van ‘er is iets bewust gedaan’. Er is iets niet goed gegaan en dat is een feit. Het is later aangepast en dat stuk stond vanaf 14 mei zeker in het systeem.”

Locaties in beeld
Het huidige jongerenhonk moet wijken voor nieuwbouw en tijd is hier een belangrijke speler. Gemeente Voorst loopt vele tonnen subsidie vanuit de provincie mis wanneer niet dit jaar wordt begonnen met het reinigen van de grond. Het is daarom dat het jongerenhonk wordt opgeheven en dat de gemeente op zoek is naar alternatieve locaties om daarmee te blijven voldoen aan de overeenkomst die er ligt met Younger at Heart.

Het geruchtencircuit roept dat er geen nieuwe locatie is voor de jongeren. Peter Wormskamp: “Daarom ben ik best blij met dit interview, want dat is feitelijk onjuist! We hebben op de dag van de RTG, 13 mei, in de ochtend twee vertegenwoordigers van Younger at Heart gesproken voor tijdelijke locaties van het honk” aldus de wethouder.

Dus er zijn locaties gevonden? “We hebben in overleg met hen twee locaties besproken om het acute probleem te ledigen. Dus we hebben als college invulling gegeven aan die roep die er al eerder was, dat de jongeren niet op straat komen te staan.”

De tijd dringt voor de jongeren, is er een locatie uitgekozen? “Tot nu toe hebben we op onze voorstellen nog geen reactie gehad” aldus wethouder Wormskamp.

De aanbesteding van het jongerenwerk

De gemeente zou de banden met Younger at Heart sowieso willen verbreken, aldus gonzende geruchten. “Het is gebruikelijk in overheidsland dat je voor grotere opdrachten gewoon een aanbesteding uitschrijft. Sterker nog, als we dat niét zouden doen krijgen we de vraag: best college, waarom beperkt u zich tot één aanbieder en wat maakt dat deze aanbieder de énige partij is die dit kan leveren.”

Er zijn meer aanbieders in de markt, de deur staat open voor iedereen, óók voor Younger at Heart? Peter Wormskamp: “Ik kan het niet uitleggen dat we maar één aanbieder zouden hebben en dat doet niets af aan de kwaliteit die Younger at Heart levert. De uniciteit kun je niet bepalen, want er is niet één aanbieder. Er zijn heel veel andere steden en dorpen waar ook jongerenwerk is en wat goed gaat. Het is echt niet dat we out of the blue iets bedenken.”

‘Goed bestuur richting onze inwoners’

Aanbesteding van jongerenwerk is dus een normale gang van zaken die iedere vier jaren hoort plaats te vinden. Door de periode tijdens Corona is daar anders mee omgegaan, nood breekt soms wetten.

Maar er is dus geen plan waarmee het huidige jongerenwerk buiten spel wordt gezet. Peter Wormskamp: “We hebben gekeken naar wat er nog meer kan. De basis is het rekenkamerrapport, hervormingswet jeugd en ons gezond boerenverstand, want er loopt een contract af.”

De wethouder vervolgt: “We hebben een uitgangspuntennotitie, die is gedeeld met de raad en die gaan we op een nette manier aanbesteden. Omdat dat ook een goed bestuur richting onze inwoners is. Het gaat niet alleen maar om prijs, het gaat ook om kwaliteit en een aantal waarborgen, zodat kinderen op een goede manier jongerenwerk krijgen. Dát is het uitgangspunt. Omdat je het goed wilt doen voor álle inwoners en dus ook de jongere inwoners.”

De gemeente wil af van Younger at Heart?

“Dat is framen” aldus de wethouder. “Dat is niet aan de orde en ik weet dat het geroepen wordt. We nodigen hen ook uit: biedt mee! En kun je niet alles, dan kun je werken met onderaannemers. We nodigen partijen uit en willen het beste voor onze jonge inwoners, niet meer en niet minder. Daar sta ik ook echt voor en dat meen ik vanuit het diepst van mijn hart!”

Aanbesteding voor vier jaar
“Voor deze aanbesteding was en is het altijd de bedoeling geweest om voor vier jaar aan te besteden. Dat betekent voor partijen die meedoen in het proces, dat je in principe voor vier jaar meedoet. Daar zitten wel evaluatiemomenten in, ook dát is goed bestuur. Het claimen van een exclusiviteit vind ik dus niet horen bij een nette aanbesteding, maar het is wel fair dat je als partij gewoon meedoet” aldus Peter Wormskamp.

Tot slot? Wethouder Wormskamp: “We willen het voor onze inwoners goed doen, op een transparante manier, waarbij we partijen uitnodigen en de huidige aanbieder mag meedoen. En als je écht de beste bent, dan win je toch?”

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

De Grote Noordijk weer een echte landgoedparel aan ‘poort van Twello’

Twello- Landgoed De Grote Noordijk in Wilp zijn allure van weleer teruggeven. Met dit doel begon de familie Strick van Linschoten (eigenaar) in 2016 samen met Age Fennema van De Rentmeesters Coöperatie met het maken van een plan. Acht jaar later is deze doelstelling dankzij de onvermoeibare inzet en bijdragen van vele personen en partijen bereikt. Door Rudi Hofman

In het bijzijn van een groot aantal genodigden, knipte burgemeester Paula Jorritsma-Verkade vrijdagmiddag een lint door dat aan twee luiken voor de entree van het fraai gerestaureerde Grote Huis was gespannen. Vervolgens werd de eeuwenoude bel op het dak geluid. Hiermee was de oplevering van De Grote Noordijk een feit.

Hevige regen na zonnig begin
Daarna mocht iedereen alle vertrekken van het Grote Huis bewonderen, een kans die vrijwel niemand zich liet ontnemen. Gelijktijdig begon buiten de feestelijke receptie die door plots hevige regenval deels in het water viel. En de bijeenkomst op het landgoed aan de ‘poort van Twello’ - maar liggend op Wilps grondgebied - was nog wel zo zonnig begonnen.

Gastvrouw Hester Taverne-Strick van Linschoten, een van de absolute kartrekkers van het project, dankte in haar toespraak alle hoofdrolspelers uitvoerig. Van aannemer Authentiek Bouw tot Mulder Installatietechniek en van De Rentmeesters Coöperatie en Het Nationaal Restauratiefonds tot de provincie Gelderland en de gemeente Voorst.

Lof voor vrijwilligers
Een speciaal woord van dank richtte de gastvrouw aan het groepje vrijwilligers dat elke maandag maai- en andere tuinonderhoudsklussen verricht ‘om het geheel zo mooi te maken zoals het is’. Zij schetste verder in het kort wat er allemaal nodig is geweest om tot dit ‘fantastische resultaat’ te komen.

Naast de restauratie van het Voorhuis zijn ook het voormalig Tuinmanshuis, het Koetshuis en het Melkhuis en Vijverhuis gerestaureerd. De twee laatstgenoemde bevinden zich achter het Grote Huis en worden net als het Tuinmanshuis door huurders bewoond. Voor de huurders is een dichte kapschuur gebouwd als parkeerplaats en berging.

Het Koetshuis heeft een B&B-bestemming gekregen, maar wordt nog niet als zodanig gebruikt. Vooralsnog komen de vrijwilligers hier wekelijks samen. Bij de oplevering was in dit pand een diapresentatie te zien die een mooi en gedetailleerd beeld gaf van de uitgevoerde restauratiewerkzaamheden.

Financieringsmogelijkheden
Dat de uitvoering van dit meerjarenproject een heel kostbare aangelegenheid is, spreekt voor zich. Om dit financieel mogelijk te maken, heeft de familie Strick van Linschoten gebruikgemaakt van bestaande financieringsmogelijkheden zoals een lening van Het Nationaal Restauratiefonds.

De gemeente Voorst was bereid mee te werken aan het wijzigen van het bestemmingsplan om het Grote Huis drie woonbestemmingen te geven. Daarnaast kreeg de familie van de gemeente toestemming om aan de andere zijde van de H.W. Iordensweg drie bouwkavels uit te geven; twee volgens een erfpachtconstructie en de derde kavel is verkocht.

Aan deze zijde van het landgoed wil Hester Taverne-Strick van Linschoten dit najaar beginnen met het aanplanten van een voedselbos. Zij vertelde dat zij hiervoor een cursus heeft gevolgd. De moestuin wordt momenteel in ere hersteld.

Verdienmodel
De familie Strick van Linschoten is terecht trots op haar fraai opgeknapte landgoed aan de rand van Twello. Burgemeester Jorritsma-Verkade was ook onder de indruk: “Ik was hier tweeënhalf jaar geleden op bezoek tijdens mijn kennismakingsronde en als je ziet hoe het nu is, dan is dat echt een heel groot verschil. Het is belangrijk dat erfgoed bewaard blijft en dat er ook een verdienmodel wordt gevonden om het in stand te kunnen houden.”

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Brocante fair

Teuge- Nodig vrienden en familie uit en kom op zaterdag 8 juni naar Rijksstraatweg 168 in Teuge voor een onvergetelijke dag vol sfeer en gezelligheid. Schuur1708 organiseert namelijk opnieuw een betoverende Brocante Fair! Yvon en Monique hebben hun handen vol aan de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat deze dag opnieuw een groot succes wordt.

Dit jaar verwelkomen we maar liefst 30 Brocanteurs uit het hele land. Zij brengen een schat aan prachtige, unieke items mee. Droom weg bij stoere meerpalen, oude kisten en charmante paspoppen. Of laat je betoveren door romantische oude balletschoentjes, schitterende Engelse leren koffers en sfeervolle emaille potten en pannen. Voor ieder wat wils, met een uitgebreide collectie woonaccessoires die je interieur net dat beetje extra geven.

En dat is nog niet alles! Diana zal ook aanwezig zijn met haar adembenemende groendecoraties, een ware lust voor het oog en perfect om je huis een natuurlijke touch te geven. Ook Edelsmederij Digna is van de partij met de mooiste creaties. Terwijl je rondstruint tussen al dit moois, kun je genieten van heerlijke catering verzorgd door Jos van Laar. Met een lekker muziekje op de achtergrond wordt het een dag om niet snel te vergeten.

De entree bedraagt slechts € 4,- en parkeren is gratis. Mis het niet en kom langs voor een dag vol ontdekking en inspiratie. We kijken ernaar uit je te verwelkomen op de Brocante Fair in Teuge!

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Sport en bewegen op de Wingerd

Twello- Met de Olympische Spelen in aantocht, staat sport overal hoog op de agenda. Op basisschool De Wingerd gebeurt dit het hele jaar door. Je vindt de leerlingen overal: het schoolvoetbaltoernooi, schoolhandbal en eind mei nog bij het volleybal op TwelloLands.

“Sport en bewegen zijn een belangrijk onderdeel van ons onderwijs”, vertelt directeur Bert Radstake. “Dit schooljaar was het eerste jaar dat we als school meededen met het project Pauzesport van Voorst Actief.” Tijdens de pilot van Pauzesport komt elke maand een buurtsportcoach langs om de bovenbouwleerlingen nieuwe sport- en beweegactiviteiten aan te bieden.

De Wingerd gaat komend schooljaar verder met de pilot. “We zijn zo enthousiast dat we nu ook in de onderbouw aan de slag willen gaan met Pauzesport”, vertelt Bert. “De positieve invloed op gezondheid, leerprestaties en motorische vaardigheden gunnen we elke leerling van onze school.”

Na vorig jaar het project ‘gezonde voeding en leefstijl’ te hebben gedaan, volgt nu de projectweek Olympische Spelen. Alle leerlingen gaan volgende week op allerlei manieren aan de slag met sporten. Hebben zij de spelfouten in de uitnodiging voor de themaweek eigenlijk gezien? En hoe ver hebben de sporters eigenlijk moeten reizen om in Parijs te komen? Misschien kunnen ze ook helpen met bepalen wie de 100 meter sprint heeft gewonnen, aangezien de computer het heeft begeven.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Tennisclub Teuge: tennis op school – de school op tennis!

Teuge- Gymles op school altijd leuk. Maar gymles op de tennisclub: nog leuker. De Antoniusschool uit de Vecht en de Zaaier uit Teuge grepen de kans aan om de gymles op ons mooie park te houden. Op uitnodiging van tennisclub Teuge namen leerlingen van beide scholen gratis les.

Tennisleraar Mark Verra bracht de jeugd van de basisscholen enthousiast de eerst beginselen bij van deze mooie sport. En dat viel in goede aarde. De leerlingen gewapend met racket en bal hadden de grootste lol om de techniek van deze balsport onder de knie te krijgen. Een heel mooie manier om gymles en tennis te combineren. Beide scholen hebben nu tweemaal gesport in Teuge en hopelijk zijn ze warm geworden om eens wat vaker de baan op te gaan. In ieder geval biedt tennisclub Teuge aan om via een aantrekkelijke aanbieding vaker een balletje te komen slaan. De flyer die iedereen heeft meegekregen bevat twee maanden gratis onbeperkt tennissen en viermaal gratis les voor slecht 40 euro. Een mooie aanbieding. Wilt u meer weten over deze club, kijk dan ook eens op onze website: www.tennisclubteuge.nl. of op onze Facebook pagina.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Volleybalsters gezocht

Terwolde- Bij SV Terwolde zijn wij op zoek naar volleybalsters voor het Dames-1 team. Zij spelen 4e klasse en spelen de thuiswedstrijden op donderdagavond in sporthal Jachtlust te Twello. De trainingen worden gegeven op maandag in de sportzaal te Terwolde. Heb je vragen of wil je je aanmelden bij dit gezellige team? Bel 0623345789 voorzitter SV Terwolde.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Sportprogramma week 23

Terwolde

Zondag 9 juni

09.30 Terwolde 35+1-TKA 35+1

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Prachtige uitslag Bertus vd Esschert

Twello- Voor zaterdag stond de volgende snelheidsvlucht op het programma. De losplaats was al in een eerder stadium aangepast naar Chimay (273 km) omdat het oorspronkelijke geplande Mettet niet meer geschikt bleek om te lossen. Of dit al een voorbode was voor wat er op zaterdag en zondag gebeurde zal nooit iemand weten maar er was sprake van een bizar weekend.

Om maar meteen het bizarre weekend te verklaren: de duiven gingen in eerste instantie naar het geplande Chimay. Toen bleek dat het weer niet meewerkte werd er tot 5! keer toe naar een andere plek gereden. Uiteindelijk kwam men na wat exotische plaatsen te hebben aangedaan in de aloude losplaats Duffel (170 km) terecht. Door al het rijden was er van een vroege lossing weer geen sprake maar 13.30 uur was alleszins acceptabel. In afdelingen die wel eerder konden lossen werden mooie snelheden behaald en kwamen de duiven goed naar huis, dat gaf de burger moed. In Teuge landde bij Jan de Ruiter de snelste duif van deze middag. Met een mooie voorsprong op nummer 2, winnaar van vorige week Bertus vd Esschert, maakt Jan een mooie serie met 5 duiven in de top 10. De duiven volgen elkaar vlot op en met een minuut of 20 zijn de prijzen verdiend. Bertus begint zijn draai te vinden in Twello en met 20 duiven mee en 16 stuks in de prijzen (80%) maakt hij een geweldige uitslag.

Opvallend is de mooie vroege duif van fondman Cor Wenink die hiermee aangeeft dat zijn duiven in prima conditie zijn voor de komende marathonvluchten. Dinsdag wordt er ingekorfd voor Ruffec. Met een afstand van ongeveer 814 km is dit een relatief korte vlucht om de spieren wat op te warmen. Jan Ketelaar en Stefan Jansen pakken beide 1 top 10 notering waarmee de 1 wat meer tevreden zal zijn dan de ander, het is niet altijd feest.

Vanuit Deventer kwam alleen Nico Voskamp naar Twello om mee te doen. Hij maakte een bevredigende uitslag in de totaaluitslag en had vanuit zijn eigen club dus geen concurrentie. Volgende week, zoals reeds aangehaald, naast de gebruikelijke “gewone” vlucht de eerste overnachting vanuit Ruffec. Deze duiven worden dinsdag al ingezet en worden vrijdagmiddag gelost voor een vlucht in 2 etappes. Een kwestie dus van op tijd uit de veren en vroeg op de klep.

Top 10 Duffel: 1,3,5,6,7. Jan de Ruiter, 2,9. Bertus vd Esschert, 4. Cor Wenink, 8. Jan Ketelaar, 10. Stefan Jansen.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Sportiviteitbeker voor J0.17-1

Twello- Twello kent een sportiviteitbeker voor het elftal dat gedurende het seizoen zich sportief gedraagt op het veld, zowel naar de tegenstander alsmede de scheidsrechter. Daartoe vult elke scheidsrechter een formulier in. Na een spannende "race" mocht uiteindelijk het elftal van J0.17-1 de wisselbeker in ontvangst nemen.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Voetballen bij Go Ahead Eagles in de zomervakantie!

Twello- Hoewel het voetbalseizoen ten einde komt, is er deze zomer genoeg voetbalplezier te beleven. Alle kinderen, ongeacht voetbalniveau, zijn deze zomervakantie welkom bij de Go Ahead Eagles Soccer Camps! Voor jongens en meiden van 6 tot 15 jaar biedt Go Ahead Eagles een superleuke, unieke Go Ahead Eagles beleving aan. Bekijk de zomeragenda op www.ga-eagles.nl/soccercamps

Soccer Camp in de zomervakantie
Een team van enthousiaste en ervaren trainers zorgt ervoor dat je kind(eren) op een veilige en verantwoorde manier kan leren en groeien als voetballer. Voor zowel voetballers als keepers ligt een gevarieerd programma klaar met zowel trainingen, spelletjes en andere leuke activiteiten. Voor elk kind wordt het een onvergetelijk Soccer Camp!

Wat kan je verwachten?
- Jouw eigen Go Ahead Eagles Soccer Camps tenue (shirt, broek en sokken)

- Begeleiding van enthousiaste trainers

- Meet & Greet met eerste elftalspeler(s) van GA Eagles

- Dagelijkse lunch, tussendoortjes en drinken

- Voetbalplezier in de zomervakantie

Zien wij jouw zoon of dochter terug tijdens een van onze sportieve activiteiten tijdens de zomervakantie? Ga voor meer informatie en aanmeldingen naar www.ga-eagles.nl/soccercamps

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

JUBILEUMVIERING PECO - 31 MEI EN 2 JUNI

Teuge- Wat ooit begon in een bescheiden varkensstal, is nu uitgegroeid tot een iconische discotheek met een breed scala aan activiteiten voor jong en oud. Ter ere van het 50-jarig jubileum organiseerde Peco een groot feestweekend van 31 mei tot en met 2 juni, compleet met een feesttent op het terrein en optredens van diverse artiesten. Iedereen was van harte welkom om het bijzondere moment mee te vieren!

Publieke Viering: 31 mei en 2 juni
Op 31 mei en 2 juni openen ze de deuren voor het publiek. Het publiek werd getrakteerd op spectaculaire optredens en een onvergetelijke sfeer terwijl ze dit mijlpaal vierde. Dit was een perfecte gelegenheid om oude herinneringen op te halen en nieuwe te creëren.

Besloten Feest: 1 juni
Op 1 juni werd een exclusief feest voor de huidige en voormalige vrijwilligers. Dit besloten evenement werd een eerbetoon aan hen die hadden bijgedragen aan het succes van PECO door de jaren heen.

Tijdens dit besloten feest opende de ceremoniemeester Johan (paco) Buitenhuis het evenement met verhalen uit de rijke geschiedenis van PECO. Vervolgens nam voorzitter Lieke Overvelde het woord. Als eerste vrouwelijke voorzitter, na een reeks mannelijke voorgangers, sprak zij met trots over de emancipatie binnen de organisatie en haar visie voor de toekomst.

Een speciaal moment volgde toen wethouder Peter Wormskamp, in reactie op een subtiele opmerking van Johan over gemeentelijke financiële steun, een royale donatie overhandigde aan Lieke. Dit gebaar werd zeer gewaardeerd en onderstreepte de belangrijke rol van PECO in de gemeenschap.

Verrassingen en Muziek
De ceremoniemeester had een extra verrassing in petto voor voorzitter Lieke: een prachtig samengesteld boekje vol foto’s en verhalen van PECO door de jaren heen. Lieke ontving het eerste exemplaar, en aan het einde van de avond zou dit boekje voor alle aanwezigen beschikbaar zijn, samen met een borrelglaasje met het PECO-logo.

Het feest ging toen los met de band Music on Demand.

Het muzikale hoogtepunt van de avond was een speciaal geschreven PECO-lied, uitgevoerd door Maarten en Arjen Jan, begeleid door een koor. Dit optreden zorgde voor een ongekende feestvreugde die tot in de late uurtjes voortduurde.

Afsluiting
Het jubileumweekend was een memorabel evenement dat de rijke geschiedenis en de toekomst van PECO vierde.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Standhouders gezocht voor jaarmarkt Welsumse Karmse

Welsum- Dit jaar wordt er wederom een jaarmarkt gehouden tijdens het kermisweekend in Welsum op 2 t/m 4 augustus. Naast de befaamde feestavonden, corso-optocht, en trekkertrek is de jaarmarkt altijd een van de vele hoogtepunten van de “Welsumse Karmse”.

De organisatie ligt in handen van de Vereniging voor Volksvermaken Welsum. Zij zoekt nog standhouders die tijdens de jaarmarkt op zaterdag 3 augustus 2024 met een kraam en/of grondplek op het kermisterrein willen staan. De jaarmarkt is bedoeld voor zowel tweedehands als nieuwe producten. Voor de jeugd is er weer een kleedjesmarkt. Het geheel wordt ondersteund met een gezellig Welsums Terras. De jaarmarkt begint om 11.00 uur en duurt tot 15.00 uur. De prijs voor een kraam is €25,00 en een grondplek van 4m². kost €10,00. Geïnteresseerden in een plek met of zonder kraam kunnen contact opnemen met Gerrie Huiskamp via huisk398@planet.nl. Hier kunt u ook terecht voor inlichtingen.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Wilp-Achterhoek maakt zich klaar voor het dorpsfeest op 21-22-23 juni 2024

Wilp-Achterhoek- Nog enkele weken en dan barst hét dorpsfeest los in Wilp-Achterhoek. Op vrijdagavond wordt het startschot gelost voor het Vogelschieten én de start van het feestweekend. Hier gaat jong én oud de strijd aan, aansluitend is er feest in de tent met de band BANNED'. Op zaterdag spot u misschien wel de ronkende trekkers van de Trekker toertocht.

De middag staat in het teken van een spetterende kindermiddag en neemt Dolf de allerkleinsten mee in de tijdmachine. Tijdens ons borreluurtje kan iedereen meezingen en dansen met de Graapendaelers. ’s Avonds barst het feest los met de band Jackfire en DJ Yannick. Op zondag laat shantykoor ‘de Trossen Los’ de muzikale noten klinken om er weer een fantastische ochtend van te maken. Kort hierna spot u misschien wel de roofvogels tijdens de roofvogelshow op ons feestterrein. Op zondag 23 juni kunt u zich van uw sportieve kant laten zien tijdens onze 5-kamp. Vanaf 15.00 wordt u op proef gesteld. Ook is er een grote verloting deze middag, trekt u het winnende lot? Music-on-demand, Davey van der Sluis en DJ Wesley zorgen voor een muzikale afsluiting van het feestweekend. Uiteraard bent u van harte welkom het gehele weekend. Wij hebben er ontzettend veel zin in, zien wij u ook op 21-22-23 juni?

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht

Voorstelling ‘Wieger wordt wakker’

Klarenbeek- In de afgelopen paar maanden hebben de leerlingen van de Kopermolen op verschillende muziekinstrumenten leren spelen. En dat was enorm leuk om samen te doen.

A.s. vrijdagavond, 31 mei, willen zij graag laten horen wat ze geleerd hebben. De leerlingen zullen samen spelen met het opleidingsorkest en enkele andere leden van Muziekvereniging Klarenbeek. De voorstelling gaat over Wieger, een jongen die droomt over vele muziekinstrumenten. Hij vindt het heel erg moeilijk om hieruit de kiezen. Wordt Wieger op tijd wakker om het instrument van zijn dromen te bespelen? Graag zien we jullie op 31 mei om 19.00 uur in het MFC in Klarenbeek.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Voedselbos Worpse Weelde van start met bloemenacties

De Worp- De Werkgroep Voedselbos Worpse Weelde is afgelopen weken van start gegaan met twee bloemenacties. Ook is een intentieverklaring getekend met Stichting IJssellandschap. De Worpse Weelde is een voedselbos in ontwikkeling op het grensgebied van Deventer en Voorst. Het bos komt in de uiterste hoek van het moestuinencomplex bij de Dahliastraat, begrensd door de Rijksstraatweg en het fietspad langs het spoor.

Dit voormalig maisland is begin 2024 als pachtgrond beschikbaar gesteld door Stichting IJssellandschap. Momenteel wordt de grond van dit perceel bewerkt zodat er in het najaar 2024 begonnen kan worden met de aanplant van bomen, struiken, kruiden en groenten.

Bloemenzaai-actie
Op 22 mei is er een Bloemenzaai-actie gehouden, als eerste gezamenlijke actie van de werkgroep op het eigen voedselbosperceel. Speciaal voor het zaaien van bloemzaad was er een strook grond langs de rand bewerkt. Het was een feestelijke activiteit met een twaalfkoppig team, dat de aandacht trok van een handjevol buurtbewoners waarvan sommige meteen aangaven te willen helpen om het voedselbos te realiseren. Het doel van de Bloemenzaai-actie is om de biodiversiteit op het perceel te versterken. Bloeiende planten trekken niet alleen bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan, maar dragen ook bij aan een gezond ecosysteem. In de week daarvoor hebben zo’n honderdvijftig kinderen van de Hovenschool zonnebloemzaadjes geplant. Zij kregen ieder twee potjes die zij vulden met aarde en een zonnebloemzaadje. Een potje namen ze mee naar huis en het andere wordt binnenkort geplant in het toekomstige voedselbos. Een eerste stap om kinderen, en hun ouders, uit de wijk te betrekken bij het toekomstige voedselbos.

Intentieverklaring
Het land voor de Worpse Weelde wordt gepacht van Stichting IJssellandschap. Op 21 mei hebben Judith Snepvangers, directeur van Stichting IJssellandschap, en Jan Barwegen namens Worpse Weelde een intentieverklaring getekend. Dit is de voorloper van de nog op te stellen samenwerkingsovereenkomst. Judith Snepvangers: “Worpse Weelde pakt goed door en is al verder in de ontwikkeling dan ik had gedacht. Dit geeft veel vertrouwen voor de toekomst.” Met de Worpse Weelde wil de werkgroep een plek creëren voor de buurt, waar dichtbij gezond eten geproduceerd wordt. Het wordt een plek waar je je kunt verwonderen, kunt genieten, kennis opdoen en ideeën ontwikkelen. Bewoners worden zoveel mogelijk betrokken bij de Worpse Weelde om zo de verbinding met de wijk te vergroten. Het bos levert bovendien een bijdrage aan een beter klimaat, herstel van natuur en biodiversiteit, educatie en bewustwording. De werkgroep bestaat uit ongeveer elf leden. Daarnaast is er een groep geïnteresseerden die op de hoogte wordt gehouden via de nieuwsbrief. Daarvoor aanmelden kan via: wij@worpseweelde.nl.

De grond wordt bewerkt zodat er in het najaar begonnen kan worden met de aanplant van bomen, struiken, kruiden en groenten.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Zonnebloem Afdeling Wilp-Voorst vierde 75-jarig bestaan van De Zonnebloem

Wilp- In 2024 bestaat de Zonnebloem 75 jaar, dit is vaak te horen op de radio. De afdeling Wilp-Voorst vierde dit op 25 mei in het Dorpshuis de Pompe in Wilp

Afgelopen zaterdagmiddag was het een drukte rondom het dorpshuis De Pompe. Er werd van alles naar binnen gesjouwd, tafels, kasten en zelfs een bankstel. Dit was allemaal voor een optreden van PLOT uit Bathmen. Deze groep bestaande uit 10 vrouwen en 2 heren waren door de afdeling Wilp-Voorst uitgenodigd om op te treden tijdens de viering van het jubileum.

Rond 14.00 uur kwamen de eerste gasten binnen gedruppeld, zij werden verblijd met een kopje koffie of thee met een overheerlijk gebakje. Hierna kregen ze een optreden met leuke sketches over diverse soorten relaties. Ze werden ook geconfronteerd met het fenomeen vooroordelen. Het waren leuke grappige stukjes die erg goed gespeeld werden.

Tijdens de pauze waarbij het toneel omgetoverd werd, werden de gasten voorzien van een drankje en een hapje. Dit werd zeer gewaardeerd door de gasten.

Na de pauze werd er een mooi stuk gespeeld over moeder die vele dochters had, die allemaal wel iets moesten van mama. Hierin kwamen mooie liedjes en vrolijke verhalen ten tonele. Het stuk werd afgesloten met een mooi gedicht en een vrolijk nummer.

De gasten konden nog even gezellig napraten en de middag werd afgesloten met een kopje koffie of thee en een warm saucijzenbroodje.

De Zonnebleom afdeling Wilp-Voorst kan terug kijken op een geslaagde en gezellige middag!!

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Fysiotherapeut Suzan sluit carrière af

Twello- Fysiotherapeut Suzan Massop gaat, na een carrière van 42 jaar, haar werkzaamheden op 31 mei a.s. feestelijk afsluiten.

Suzan kijkt met plezier terug op haar carrière. “Met liefde en passie heb ik 42 jaar lang gewerkt en heel veel lieve mensen leren kennen, nu wordt het tijd voor andere dingen”, zo geeft ze aan. Voor Suzan was niets teveel. Patiënten konden dan ook altijd een beroep op haar doen. Daardoor werden het vaak lange werkdagen, maar dat was voor haar geen probleem, ze wilde werken.

Het afscheid van haar geliefde werk houdt niet in dat ze er helemaal mee stopt, twee dagen in de week houdt ze nog vast om mensen te helpen en de opgebouwde sociale contacten in stand te houden. De resteren ‘vrije tijd’ wordt besteed aan hobby’s zoals fietsen, motorrijden, snowboarden, tuinieren, dieren, natuur en reizen, lekker bezig blijven dus.

Voor wie Suzan nog eens de hand wil drukken kan op vrijdag 31 mei van 15.00 uur tot 17.00 uur terecht bij restaurant Taverne in Twello.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Reünie sv V en L 75 jarig bestaan

De Vecht- Omdat sv V en L in de Vecht 75jaar bestaat dit jaar wordt er op vrijdag 14 juni een reünie georganiseerd. Ben jij "oud" lid, vriend van, sponsor of op een andere manier verbonden met ons cluppie V en L, of ken je iemand die dat is, dan zijn jullie bij deze van harte welkom op onze reünie op vrijdagavond 14 juni vanaf 20.00 uur.

Er zal een tentoonstelling van oude attributen zijn en er wordt een film vertoond. Dè kans om oude bekenden opnieuw te ontmoeten, en er samen een gezellige avond van te maken. Natuurlijk mag je de andere dagen ook naar ons sportcomplex t` Hul komen, want het hele weekend worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor jong èn oud.

Hierbij een oude elftalfoto met op de foto de volgende mannen: Gerard Huisman, Wim Stegeman, Harm Balk, Theo Leeneman, Tijs Balk, Jan Jansen, Theo Bonekamp, Cor Bouwmeester, Bertus vt Erve, Tinus Keizer, Anton Balk, Gerard Haarman, Anton Jansen, Gerard Pelgrim, Jo Bouwmeester.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Muziek in de koepel

Regio- Zondagmiddag 2 juni weer fijne muziek in muziekkoepel Nering Bögel. We starten met het Deventer trio Feeks! Feeks! bestaat uit drie vrolijke charmante zangeressen met volop ervaring. Met aanstekelijke liedjes uit alle genres zorgt Feeks! voor een feestje. Van Bob Marley tot Dolly Parton en alles daar tussenin. Speciaal voor dit optreden worden ze begeleid op toetsen en cajon.

Feeks! speelt van 14:30 uur tot 15:00 uur in de koepel.

Daarna is het podium voor Big Band Straight Ahead. Dit is een jazzensemble met een standaard big band bezetting. De band staat onder leiding van Sander Zweerink. Big Band Straight Ahead speelt toegankelijke jazz en populaire muziek op gevorderd amateurniveau. Het repertoire is heel gevarieerd: typisch traditioneel big band-werk, jazz-rock, latin, funk samba en populaire muziek.

Alle musici zijn enthousiaste jazzliefhebbers en vinden sfeer erg belangrijk. Dat hoor en zie je als Big Band Straight Ahead optreedt van 15:15 uur tot 16:30 uur!

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Muzikaal duo schittert in De Kleine Noordijk

Wilp- Het was afgelopen zondag een feest voor oog en oor bij de Kleine Noordijk waar het muzikale duo Beth & Flo hun visitekaartje afgaven. Twee klassiek geschoolde pianistes die in het Koetshuis de sterren van de hemel speelden. De missie die het duo voor ogen heeft n.l. klassieke muziek bekender en populairder maken is deze zondagmiddag meer dan geslaagd. De dames bekend om hun virtuositeit en energie, brengen de klassieke muziek op een vernieuwende manier voor het voetlicht.

Uit alles blijkt dat ze als duo perfect op elkaar zijn ingespeeld en dan in alle opzichten, muzikaal en wat vooral opviel, hun stemmen. De twee pianistes slaan een brug tussen de concertzaal met een flinke dosis humor.

We zijn vanmiddag in het beroemde café Le boeuf sur le toit, waar de artistieke avant-garde van die tijd elkaar ontmoette en inspireerde. Stravinsky’s Sacre du printemps, Milhaud’s vrolijke Scaramouche, maar evengoed een jazzy uitvoering van Bach en een eerlijke performance van Smetana’s meeslepende Moldau – ze komen allemaal voorbij in dit concert. Virtuositeit ten top, waarbij de vingers ratelen evenals hun stemmen.

Bij aanvang van de voorstelling zitten Beth & Flo achter de vleugel, hun ruggen naar de zaal. Alsof ze een tweeling zijn, één lichaam met vier handen. Alles is goed, alles is kalm, de muziek is prachtig. Maar dan scheuren ze zich los van elkaar en blijken ze twee verschillende types. De toon is gezet met prachtige muziek van grote componisten. Chopin, Bach, Rachmaninov, Schubert, Piazzolla en nog veel meer komt voorbij. Gershwin’s ingetogen The man i love, of het sprankelende I got rythm. En niet te vergeten de Rapsodie in blue. Veel indruk maakte Smetana’s meeslepende Moldau, een prachtig stuk waarin de muzikaliteit van beiden naar boven kwam. De muziek is goed gekozen en de uitvoering ervan staat als een huis, de dames zingen prima. Het blijft steeds de muziek die de hoofdrol speelt en die het publiek raakt. De missie is geslaagd is, als ze samen eindigen zoals ze begonnen, achter de vleugel, als een eenheid met vier handen, de hoofdrol voor de vleugel en de klassieke muziek.

Beth & Flo brachten hun programma met een flinke dosis humor.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Harmonie Maasbracht verrast Twello

Twello- Op een bijzondere locatie gaf muziekvereniging Excelsior afgelopen zaterdagavond een duo concert ism Koninklijk Erkende Harmonie St. Cecilia uit Maasbracht. De groene stoelen waar normaal gesproken middelbare scholieren hun lunch op nuttigen werd bezet door Limburgse muzikanten, Twellose muzikanten en hun toehoorders.

Excelsior was deze avond te gast in het Veluws College in Twello. “Best wel een beetje spannend, zo’n eerste keer op een nieuwe locatie”, aldus voorzitter Jasper Esselink. “Je weet niet exact hoe het zal gaan klinken, en dat is toch best wel belangrijk voor een concert…”.

Festival
De fanfare van Twello zit midden in de voorbereidingen van het festival dat zij op zaterdag 15 juni a.s. gaan bezoeken in Elburg. Voor een vakkundige jury, bestaande uit Jan Bosveld en Arnold Span, laten de Twellose muzikanten horen wat ze kunnen. Om alvast in de stemming te komen werd dit duo concert georganiseerd. Podiumervaring opbouwen en souplesse krijgen in het spelen van het complete programma was het doel. Het programma van Excelsior bestond uit 3 werken en werden netjes aangekondigd zodat alle toehoorders een beeld konden vormen van het verhaal tijdens de uitvoering.

De verrassing
Na de pauze was het de beurt aan Harmonie St. Cecilia uit Maasbracht. Dit grote harmonie orkest was afgelopen weekend een weekendje weg in eigen land. Via via werd contact gelegd met Excelsior en zo kwam het dat de Limburgse muzikanten in Twello konden optreden. Gelijk bij de eerste noten werd het publiek getrakteerd op zeer geraffineerd harmonie spel. Een klank die je in onze regio helaas niet veel hoort. Kippenvel met een hoofdletter. Na een uur genieten kregen het harmonieorkest van Maasbracht een staande ovatie. “Een zeer aangename verrassing op de zaterdagavond”, volgens een van de bezoekers.

Harmonie Maasbracht.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Hans Dijkhof na 47 jaar met welverdiend pensioen

Twello- Dinsdag 30 april was een bijzonder moment bij Nikkels bouwbedrijf. Niet alleen werden de laatste woningen van het bouwproject De Timp in Duiven opgeleverd, maar bovenal omdat dit het laatste project was van uitvoerder Hans Dijkhof.

Na een dienstverband van 47 jaar gaat Hans genieten van een welverdiend pensioen. Hans kwam 47 jaar geleden bij Nikkels in dienst als leerling metselaar. Hij had het vak snel onder de knie en werkte zich op tot voorman. Na 25 jaar enorm veel ervaring op te hebben gedaan op de bouw, werd Hans uitvoerder. Ook dit deed hij met veel kennis van zaken én humor.

Op 2 mei nam Hans officieel afscheid en veel (oud) collega’s en familie waren aanwezig om hem te bedanken en feliciteren. Deze altijd betrokken en vrolijke collega gaan we zeker missen. Bedankt namens al je collega’s van Nikkels bouwbedrijf!

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Goed bezochte avond “Samen oud worden”

Empe- Op 22 mei werd door de Kleine Kernen Empe Tonden een bewonersbijeenkomst gehouden over "samen gezond oud worden in Empe en Tonden". Met een toeloop van 40 bewoners was 't Oortveld goed bezocht. Tondenaar Everdien Boesveld interviewde drie mensen: Marcel Kerkhoven, huisarts in Brummen, Erwin Jonkers van Stichting Welzijn Brummen en Chris Frencken, coördinator maatschappelijke initiatieven in Voorst.

Zij legden uit dat gemeenschapszin belangrijk is voor een dorp of buurtschap. Daarmee kunnen de bewoners elkaar goed helpen, zodat mensen langer, veiliger en met meer plezier hier kunnen blijven wonen. In een buurtschap als Empe en Tonden is de samenhang al sterk, maar het kan altijd beter.

Na de interviews gingen de bewoners zelf bedenken wat ze het liefst zouden willen en nodig hebben en of die wensen wel realistisch zijn. Dat varieerde van veiliger verkeer tot een beter overzicht van de reeds beschikbare voorzieningen. Het is allereerst van belang dat mensen van elkaar weten wat er nodig is en wat er al kan. Af en toe een praatje maken met de buur is daarom een vitaal onderdeel van de gemeenschapszin.

Er is afgesproken dat in het najaar een tweede bijeenkomst wordt gehouden over praktische mogelijkheden die er zijn voor Empe en Tonden. Twee bewoners meldden zich aan om dit samen met de Dorpsraad voor te bereiden.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Zwembad De Schaeck introduceert Swim2Play 2.0 Middelbaar Onderwijs

Twello- In samenwerking met het Veluws College Twello heeft zwembad de Schaeck, samen met beleidsadviseur sport en bewegen Tim van Beek van de gemeente Voorst een mooi project opgestart om jongeren meer in beweging te krijgen. Het creëren van een extra beweegmoment voor deze doelgroep, waarbij ze ook nog eens hun eigen (zwem)vaardigheden trainen, is van essentieel belang.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

De Cultuurhistorische Atlas Voorst komt op 4 juni uit:  ‘VOORST!

Gemeente Voorst- We zijn vaak trots op de plek waar we leven en werken, maar wat weten wij nu eigenlijk echt van onze leefomgeving? Historische plekken geven een gebied een eigen identiteit, ze dragen bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bewoners en bedrijven en trekken bezoekers en toeristen aan. Daarmee scheppen ze een sociale omgeving waar verder op gebouwd kan worden.

De oorsprong van het boek
Het initiatief voor dit Voorster boek is al meer dan 10 jaren oud en kwam destijds van de vakgroep Cultuurhistorie, Archeologie en Monumenten van de gemeente Voorst. Miriam Schneiders was een krachtige motor achter dit initiatief.

Vertrekpunt van de cultuurhistorische atlas was de gemeentelijke cultuurhistorische waardenkaart. Deze kaart was in de eerste plaats bedoeld om gemeentelijke plannen te toetsen aan de aanwezige cultuurhistorische waarden. Nadeel van zo’n kaart is dat deze wat lastig toegankelijk is voor de gemiddelde inwoner. Daarom, zo was het idee, moest er ook een vertaling voor het grote publiek komen: een cultuurhistorische atlas. Daarmee kon het publiek de eigen leefomgeving ook beter leren kennen. Het boek moest ook kunnen worden gebruikt voor themalessen op scholen over natuur en cultuur. Ondernemers met affiniteit met de inhoud van het boek moesten inspiratie kunnen vinden voor hun activiteiten en (streek)producten. Het boek moest verder mensen van buiten een beeld geven hoe Voorst een bijzondere plek is geworden in de stedendriehoek Deventer - Zutphen - Apeldoorn.

Zoals zo vaak was de uitwerking van dit initiatief lastiger dan de droom, die er aan vooraf ging. Dat boek is er nu uiteindelijk, na al die jaren, gekomen, met maar liefst ruim 400 bladzijden vol interessante onderwerpen, thema’s, rijkelijk doorspekt met ervaringsverhalen van Voorstenaren.

Een wetenschappelijke gefundeerde, maar vooral toegankelijk geschreven en uiterst fraai vormgegeven publicatie, met heel veel foto’s, illustraties, kaarten en prenten.

De makers
Het boek wordt uitgegeven door de Stichting Cultuurhistorie Voorst, die bij aanvang van de plannen door de gemeente in het leven is geroepen.

Deze stichting heeft hiervoor destijds ook een behoorlijke subsidie van de gemeente gekregen, waar later de nodige sponsorgelden aan zijn toegevoegd om dit boek nu tegen een niet te hoge prijs te kunnen aanbieden.

De Historische Vereniging Voorst heeft in opdracht van de genoemde stichting de uitgave gerealiseerd, in samenwerking met RAAP en de gemeente Voorst. Aan het boek hebben professionele historici (schrijvers) meegewerkt, allen met vanuit heden of verleden een band met Voorst, maar ook vrijwilligers van de Historische Vereniging Voorst zelf. De hoofd- en eindredactie werd verzorgd door Luuk Keunen (RAAP), ondersteund door een redactieteam vanuit de HVV en de gemeente.

Over de inhoud
De Cultuurhistorische Atlas bevat 30 hoofdstukken die in drie delen te categoriseren zijn. Het eerste deel bevat het chronologische verhaal over de landschapsgeschiedenis van de gemeente Voorst vanaf de ijstijden tot het heden. In de volgende hoofdstukken van het boek staat het huidige landschap centraal. Welke typen landschap heb je in de gemeente Voorst, hoe herken je ze en hoe zie je hoe ze zijn opgebouwd? Het boek gaat daarna in op veel maatschappelijke en historische thema’s, die de gemeente kleur hebben gegeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: oorlog en vrede, economische ontwikkeling en handel, onderwijs, medische zorg, immigratie, religie en de geschiedenis van recreatie in de gemeente. Bij een groot aantal hoofdstukken staat een persoonlijk verhaal van inwoners van de gemeente Voorst, die de beschreven ontwikkelingen nog hebben meegemaakt.

Presentatie eerste boek

Op 4 juni zal tijdens een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis het eerste boek worden aangeboden aan de burgemeester van Voorst, Paula Jorritsma-Verkade. Zij is daarnaast één van de auteurs van het boek. Na deze presentatie zal het boek direct voor iedereen beschikbaar komen.

Verkrijgbaarheid

Het boek komt uit in een oplage van 2.000. Bij voorinschrijving zijn reeds meer dan 500 boeken verkocht. De bestelde (en betaalde) boeken ‘VOORST! Een cultuurhistorische atlas van een veelzijdige gemeente tussen Veluwe en IJssel’, zijn in de week van 3 – 7 juni op diverse locaties in de gemeente Voorst af te halen:

Twello: Bibliotheek, Marktplein 11 11 op 4 en 11 juni van 15.30 – 17.00 uur

KKlarenbeek: Multi Functioneel Centrum, Bosweg 12 op 4 juni van 18.30 – 19.30 uur

Terwolde: Dorpshuis, Bandijk 31Vaassenseweg 3a, op 5 juni van 18,30 – 20.00 uur

Voorst: De Benring, Tuinstraat 51 op 5 juni van 17.00 – 19.00 uur

Op deze momenten en locaties zijn de boeken ook te koop.

Tijdens de presentatie week van 3 – 7 juni is er een bijzondere aanbieding.

Vanaf 8 juni zijn de boeken voor € 34,90 te koop bij de boekhandels Oonk in Twello, Broekhuis in Deventer en Boek en Buro in Zutphen en bij Voskamp Textiel in het dorp Voorst.

Daarnaast kan het boek ook gekocht worden op het kantoor van de

Historische Vereniging Voorst, Dorpsstraat 11a in Twello (op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend) of besteld via www.historischeverenigingvoorst.nl

Voor vragen staat het emailadres info@historischeverenigingvoorst.nl open.

Foto: Atlas

Foto kaart: uitsnede kaart, bron kadaster, kort voor WOII

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Ontdek ‘De Uiterwaarden’ tijdens de Dag van de Bouw

Deventer- Op zaterdag 8 juni, van 10.00 uur tot 15.00 uur, opent Nikkels ouwbedrijf met trots de deuren van het bouwproject ‘De Uiterwaarden’ aan de Brederodelaan in Deventer voor de Dag van de Bouw! Dit is een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen van dit bijzondere project, dat het nieuwe thuis zal bieden aan deelnemers van de dagbesteding van de Parabool en het Service Bureau.

Wat kun je verwachten?
Kom langs en ontdek hoe Nikkels Bouwbedrijf, samen met Bouwmensen en de Parabool, bouwt aan een inspirerende omgeving voor de gemeenschap. Er zijn tal van leuke activiteiten gepland, geschikt voor jong en oud! Je kunt niet alleen een kijkje nemen op de bouwplaats, maar ook genieten van diverse interactieve bezigheden.

Over ‘De Uiterwaarden’
‘De Uiterwaarden’ wordt een ruim en modern gebouw met twee bouwlagen, per verdieping een oppervlakte van zo’n 1300 m2. Op de begane grond vinden de dagbestedingsactiviteiten plaats, terwijl het Service Bureau zich op de verdieping bevindt. Een plek waar mensen samenkomen, werken en groeien. Dit project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen architect Studio Groen + Schild, Nikkels Bouwbedrijf, constructeur WSP en Loohuis Installatietechnieken.

Bezoek ons tijdens de Dag van de Bouw
Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 8 juni. Mis deze kans niet om een kijkje te nemen bij dit bijzondere project!

Datum: Zaterdag 8 juni

Tijd: 10.00 uur - 15.00 uur

Locatie: Brederodelaan, Deventer

Website: https://www.nikkels.nl/dagvandebouw/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dagmar IJssel de Schepper, communicatieadviseur Nikkels, dij@nikkels.nl of 0571 - 277 800.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Rondje Erfgoed, een bijzondere fietsroute door de Gelderse Stedendriehoek

Regio- In de Gelderse Stedendriehoek, het gebied rondom Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen, vind je een schat aan bijzonder erfgoed. Van de nog altijd werkende Papierfabriek De Middelste Molen, de karakteristieke Berkelzomp en de laatmiddeleeuwse Ludgeruskerk tot aan Stedelijk Museum Zutphen en de Loenense Waterval, de hoogste waterval van Nederland. Erfgoedlocaties met boeiende verhalen en bovendien op steenworp afstand van elkaar, heel goed bereikbaar per fiets en soms ook te voet of zelfs per stoomtrein.

Rondje Erfgoed, een uniek verzamelalbum en routeboekje ineen
Al die bijzondere verhalen zijn samengebracht in een uniek routeboekje, Rondje Erfgoed. Naast achtergrondinformatie, tips, fiets- en wandelroutes en bijzondere wetenswaardigheden vind je in deze gids ook foto’s en andere afbeeldingen. Maar, niet bij elke locatie zijn alle bijbehorende afbeeldingen opgenomen. De stickers die nodig zijn om dit routeboek compleet te maken, krijg je gratis bij een bezoek aan de erfgoedlocaties. Spaar ze allemaal en maak van dit album een mooi aandenken aan jouw Rondje Erfgoed.

Gemeenten en erfgoedlocaties ‘aan het woord’
In dit routeboekje vertellen de vijf deelnemende gemeenten iets over hun (erfgoed)geschiedenis en wat je in die gemeente kunt doen, zien én beleven. Van een wandeling langs beken, sprengen en de uiterwaarden tot een bezoek aan één van de vele evenementen of musea die deze gemeenten rijk zijn. Ook elke erfgoedlocatie neemt je in het kort mee terug in de tijd, maar vertelt natuurlijk ook wat je daar nú kunt doen. Zo zijn er bij verschillende locaties verrassende en leerzame rondleidingen, kun je bijvoorbeeld met een Berkelzomp over de Berkel varen en kom je meer te weten over Aleyda, de heks van Almen. Via QR-codes in het routeboekje word je doorverwezen naar de website van een gemeente of locatie, waar je informatie vindt over de openingstijden, activiteiten, evenementen en eventuele tentoonstellingen.

Maak kans op een persoonlijke rondleiding
Wanneer je voor 31 december 2024 alle stickers verzameld hebt, maak je kans op een persoonlijke rondleiding bij één van de erfgoedlocaties. Heb je alle locaties bezocht en is je album vol? Mail dan naar rondjeerfgoed@coda-apeldoorn.nl en maak kans op deze rondleiding voor twee personen bij één van de deelnemende locaties. Meedoen kan tot 31 december 2024, maar wacht niet te lang: alleen de eerste 20 aanmeldingen krijgen deze rondleiding, inclusief koffie en gebak, aangeboden.

De Gelderse Stedendriehoek
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en met hulp van ‘Tijdelijke subsidieregeling cultuur en erfgoed Gelderse regio Stedendriehoek gemeente Zutphen 2023- 2024’ tot stand gekomen. Naast de gemeente Zutphen vallen ook de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem en Voorst binnen deze regeling. Rondje Erfgoed is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen die gemeenten en de erfgoedinstellingen die met hun verhalen in dit verzamelalbum zijn opgenomen. Die verhalen, die ook verbonden zijn aan het Verhaal van Gelderland, vormen samen een bijzondere ontdekkingstocht door de Gelderse Stedendriehoek.

Verkoopadressen
Het routeboekje is vanaf 29 mei voor € 3,00 te koop bij de deelnemende erfgoedinstellingen en gemeenten. Wil je weten welke locaties meedoen en waar je dit boekje kunt kopen? Ga dan naar www.coda-apeldoorn.nl/rondjeerfgoed voor alle informatie.

Samenwerkingspartners Rondje Erfgoed
Rondje Erfgoed is een samenwerking tussen de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen en de erfgoedinstellingen Berkelzomp Ente, CODA Archief & Erfgoed, Eerbeek Papierdorp, Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem, Huis Verwolde, Landgoed de Poll, Ludgeruskerk, Musea Zutphen, Museum MORE, Museum STAAL, Museum Zozijn, Papierfabriek De Middelste Molen, Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk, Theatermakers Achterhoek en de Veluwse Stoomtreinmaatschappij.

Ontdek met deze gids in de hand de Gelderse Stedendriehoek en kom al fietsend meer te weten over bijzonder Gelders erfgoed.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Bijeenkomst in de ‘Week van de mentale gezondheid’ in Twello

Twello- Op vrijdag 7 juni van 14.00 tot 16.30 uur organiseren Vriendendiensten en Mens en Welzijn een bijeenkomst in het kader van de ‘Week van de mentale gezondheid’. Want mentale gezondheid is belangrijk voor iedereen: bijna 50% van alle mensen krijgt te maken met mentale klachten, bij henzelf of hun naasten. De bijeenkomst is in ‘De Ontmoeting - Klein Twello’ in het Kulturhus in Twello (Jachtlustplein 11). Wethouder Peter Wormskamp is erbij, hij praat mee en leidt de bijeenkomst in. Wij zorgen voor koffie, thee en gebak. Iedereen uit de gemeente Voorst is welkom.

Ook jongeren
Onze mentale gezondheid is net zo belangrijk als onze lichamelijke gezondheid. Het is dan ook van belang om ‘erover te praten’. Want… erover praten helpt! Deze bijeenkomst is ook bedoeld voor jongvolwassenen (17+). Wij nodigen dus ook jongvolwassenen van harte uit om te komen.

Tijdens deze middag is er gelegenheid om:

• er ‘te zijn’ zonder iets ‘te moeten’

• anderen te ontmoeten

• in gesprek te gaan over mentale gezondheid door het spel ‘Een Steekje Los?’ te spelen (spelleiders aanwezig)

• vragen te stellen over de ggz en mentale gezondheid in het algemeen

• nader kennis te maken met stichting Vriendendiensten

Kom gewoon binnenlopen

Heb je vragen of wil je je alvast opgeven? Dat kan via info@vriendendienstendeventer.nl. Maar je kunt ook spontaan binnenlopen. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Vriendendiensten in samenwerking met Mens en Welzijn en gemeente Voorst. We ontmoeten je graag!

De bijgevoegde foto mag rechtenvrij worden gebruikt.

Voor vragen over dit persbericht kunt u terecht bij Vriendendiensten via info@vriendendienstendeventer.nl of 0570 - 61 37 47.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Wandel4Daagse Twello

Twello- Van dinsdag 14 t/m vrijdag 17 mei vond de tweede editie van de Wandel4daagse in Twello plaats. En wat was het weer een succes! Ruim 650 kinderen liepen mee onder de enthousiaste begeleiding van ouders, opa’s, oma’s en andere begeleiders. Elke dag kon er een route van 3,5 of 5 km gelopen worden en werd er op een andere plek gestart en gefinisht. Rennend, lachend, op elkaars rug, het maakte niet uit, overal waar je keek zag je uitgelaten kinderen. Onderweg kwamen de deelnemers over landgoederen en Klompenpaden, door bossen, langs weilanden en zelfs door de boomgaarden van Fruitkwekerij Klomp.

Op de derde dag was het even schrikken vanwege het onverwachte noodweer dat uitbrak. Mooi om te zien dat er aan alle kanten schuilplekken werden aangeboden voor de deelnemers. De feestelijke slotdag maakte gelukkig alles goed. Onderweg had de brandweer gezorgd voor vermaak en in het centrum van Twello werd het enthousiasme vergroot door de muzikale begeleiding van Excelsior. De intocht op onze eigen ‘Twellose Gladiola’ was mede dankzij het toegestroomde publiek en de muziek van Cadenza een heus feest. Na ontvangst van de medaille was er voor alle deelnemers nog een ijsje en kon het resultaat worden gevierd in de tent Voorwaarts. We kijken terug op wederom een zeer geslaagde editie van de Wandel4daagse Twello. Op naar volgend jaar!

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Experience Day elektrisch rijden op zaterdag 15 juni in Zutphen

Regio- Op zaterdag 15 juni organiseren studenten van de opleiding Mobiliteitsbranche van Aventus (mbo te Apeldoorn) een Experience Day elektrisch rijden in Zutphen. Op deze dag is het mogelijk om rijden in verschillende elektrische auto’s te ervaren. Het evenement is van 10.00 tot 16.00 uur op de parkeer-plaats van het sportcomplex van FC Zutphen, Meijerinkpad 1, 7207 ED in Zutphen. Toegang is gratis.

Dit is de vierde keer dat dit evenement georganiseerd wordt, twee keer werd dit door Zutphen Energie gedaan (zij zijn er ook dit jaar weer bij), vorig en dit jaar nemen studenten van Aventus het voortouw. De Vereniging Elektrische Rijders zal ook aanwezig zijn en mensen van informatie voorzien.

Autodealers uit de Stedendriehoek en omgeving stellen ruim 35 verschillende personenauto’s en ongeveer 15 bedrijfsauto’s ter beschikking, allen volledig elektrisch aangedreven. Studenten van Aventus begeleiden de mini-proefritten van de personenauto’s en kunnen de berijders van informatie over het voertuig voorzien. Van de bedrijfswagens zijn ook verkopers van de dealers aanwezig.

Lijkt het jou leuk langs te komen en de mogelijkheid te krijgen om in enkele auto’s te rijden? Belangstellenden die zich van tevoren inschrijven zijn verzekerd van max. 3 mini-proefritten. Op de dag zelf zijn er ook nog inschrijfmogelijkheden, maar vol is vol! Voor de organisatie is het praktischer als je je vooraf inschrijft.

Schrijf je dus in via www.evexperiencezutphen.nl.

Daar vind je alle merken en types waarmee je kunt rijden en deze zijn per half uur te reserveren.

Wij zien jou graag op zaterdag 15 juni! Namens Team Mobiliteitsbranche Aventus alvast veel plezier.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

“Als bewegen een pil was, dan zou iedereen die nemen”

Twello- Jan Werkhoven roept fietsers uit de gemeente Voorst op om zich te melden voor een bijzonder nog op te richten fietsclubje (M/V), om samen elk jaar een uitdagende tocht in de Alpen fietsen, niet alleen voor onze gezondheid maar ook voor een goed doel.

Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat bewegen op oudere leeftijd enorme voordelen heeft. Ouderen die lid zijn van de Audax-organisatie en fietstochten van 100 kilometer of meer doen, hebben zelfs evenveel T-cellen in hun bloed als twintigjarigen. Deze T-cellen spelen een cruciale rol in het immuunsysteem. Door regelmatig te fietsen, kunnen we veel problemen die komen met het ouder worden voorkomen. Zelfs dagelijks fietsen naar de supermarkt kan al een positief effect hebben op onze conditie en gezondheid.

De Pil: Dit jaar willen we de Stelvio vanuit Bormio (Italië) beklimmen, een iconische en mooie berg en dat doen we voor het goede doel Bike 4 Brains, (voor kinderen met een niet aangeboren hersenletsel). We starten in juni met het trainen rondom Voorst en de Postbank, de tocht is eind augustus. Dus, wie durft deze uitdaging met Werkhoven aan te gaan? Meld je aan en laten we samen werken aan ons welzijn, onze conditie, onze gezondheid én een belangrijk goed doe. Belangeloos samenleven, anderen helpen en ook nog gezond plezier maken, hoe mooi is dat. Aanmelden/meer informatie kan via jan@socian.nl, of kijk eens op: www.bike4brains.nl/teams/socian

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Actie voor team Klarenbeek Alpe d’HuZes bij Havikshof

Klarenbeek- Het pinksterweekend stond in het teken van de actie voor team Klarenbeek bij de Havikshof. Bezoekers konden tegen betaling op de foto met Rania de Woestijnhavik Velen maakten gebruik van dit moment om eindelijk eens met een roofvogel op de foto te kunnen. De actie heeft in totaal € 288 opgebracht. Tjipke Zuidema bedankt voor je inzet!

Het gehele bedrag is inmiddels gedoneerd aan de teamleden Annie Zuidema en Saskia Schimmel. Zij zullen samen met Team Klarenbeek op 6 juni de Alpe d’Huez zo vaak mogelijk beklimmen voor de actie ‘opgeven is geen optie (KWF)’

Inmiddels heeft het team gezamenlijk al meer dan € 100.000 opgehaald d.m.v. acties maar ook door de vele sponsoren.

Doneren kan nog steeds, via de individuele deelnemer alsmede via de teams 1, 2 en 3 van Klarenbeek!

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/donatie-select

Elke bijdrage telt! Help kanker de wereld uit!!

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

SV Twello Dans presenteert: A whole new world

Twello- Na twee jaar van repeteren is het dan eindelijk zover: op zaterdag 1 juni presenteren de musicaldansers van SV Twello Dans hun eigengemaakte productie ‘A whole new world’. In de Multizaal van sporthal Jachtlust kan men gaan genieten van een mix van bekende en minder bekende nummers uit zowel de film als de musical Aladdin, waaronder klassiekers als "Arabian Nights", "One Jump", "Speechless", "Friend Like Me" en "Prince Ali".

In totaal zullen er 10 dansen te zien zijn, die samen met het acteerwerk het verhaal van Aladdin vertellen. Wat de voorstelling extra speciaal maakt, is dat het decor en de kostuums grotendeels door de spelers zelf zijn gemaakt. Het verhaal volgt de arme jongen Aladdin, die verliefd wordt op prinses Jasmine en alles op alles zet om haar hart te veroveren. De gemene Jafar probeert Aladdin voor zijn eigen plannen te gebruiken door hem een magische lamp te laten stelen. Uit deze lamp verschijnt een geest die Aladdin helpt om indruk te maken op de prinses. Samen met zijn beste vrienden probeert Aladdin de prinses te veroveren. Lukt het Aladdin om uit de handen van Jafar te blijven? Kortom, dat wil je niet missen! Kaarten zijn verkrijgbaar aan de deur en kosten €5,- per stuk. Het aantal plaatsen is beperkt en dus geldt vol = vol. De voorstelling duurt een uur en start om 19.30 uur. De deuren van de zaal openen om 19.00 uur.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Weer late lossing postduiven Bertus v/d Esschert pakt eerste zege

Twello- Zaterdag stond alweer de derde midfondvlucht geprogrammeerd. De duiven gingen al donderdagavond richting Chalons en Champagne met een afstand van een kleine 400 km. Ook nu was de weersverwachting niet erg best en de duiven moesten zaterdag dan ook wachten tot 14.00 uur voordat ze gelost konden worden. Uitgaande van 5 uren vliegen zouden de snelste duiven dus rond 19.00 uur arriveren. Na de snelste duiven moet dan nog het grote gros thuis komen wat krap zou worden met de naderende donkerte.

Jan Ketelaar meldde om 18.50 uur de eerste duif vanuit Terwolde. Terwolde heeft een grotere afstand ten opzichte van de meeste andere dorpen Een vroege melding van Jan is dan ook vaak een vroege duif. Sinds begin van dit seizoen hebben we echter een lid dat in Welsum woont. De duiven van Bertus vd Esschert, want dat is de persoon waar we het over hebben, moeten nog eens ruim 7 km verder vliegen dan die van Jan Ketelaar. Bertus klokt ruim 4 minuten later maar de snelheid van de duif is hoger en dus pakt hij zijn eerste zege bij p.v. Steeds Verder. Eerder schreven we het al dat Bertus een goede liefhebber is die weet hoe je met duiven om gaat. Dat bewees hij zaterdag maar weer eens. Evenals vorige week zien we ook weer Gerard Bolink en Marianne en Frits van Brummen in de top 10. Opvallend is de mooie vroege duif van Annet Jutten. Samen met John Nieuwenhuis speelt zij, met veelal wat meer ervaren duiven, de lange afstanden. Met late lossingen en vliegend naar het donker blijken deze duiven zich te kunnen meten met de sprinters van de liefhebbers van de kortere afstanden. Jan Ketelaar heeft uiteindelijk 4 duiven binnen de top 10 en maakt daarmee de mooiste serie. De Comb. van Brummen heeft echter het hoogste prijspercentage met 4 van de 5 duiven in de prijzen, 80% derhalve. Met het uitlezen van de klokken om 21.00 uur waren er nog heel wat duiven onderweg. Bij de één wat meer dan bij de ander maar gezien de berichtjes in de verenigings-app op zondagmorgen kwamen die zondagmorgen gelukkig nog perfect naar huis. Van de 3 liefhebbers uit Deventer was dit keer Nico Voskamp uit Diepenveen de gevierde man. Met een mooi aantal vroege duiven was hij de gevierde man.

Komende week staan er 2 wedstrijden gepland. Op donderdag wordt er ingezet voor de eerste dagfondvlucht (500 – 700 km) en vrijdag voor de volgende snelheidsvlucht vanuit Chimay (273 km). De liefhebbers die beide disciplines spelen zullen hun ploeg moeten splitsen zodat de aantallen per vlucht steeds kleiner worden. Hopelijk zijn de weersomstandigheden zaterdag van dien aard dat er weer eens ouderwets vroeg gelost kan worden en er mooie concoursen vervlogen kunnen worden.

Top 10 Twello: 1,4. Bertus vd Esschert, 2,5,6,9. Jan Ketelaar, 3. Gerard Bolink, 7. Annet Jutten, 8,10. Marianne en Frits van Brummen.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Maak kennis met tennis

Tennis is een leuke laagdrempelige sport. Eigenlijk kan iedereen het. En bij tennisclub Teuge kan je dat duidelijk zien; tot zelfs op hoge leeftijd kun je rustig je balletje meespelen. Onbekend maakt onbemind, zeggen ze weleens. In Teuge loopt daarom de actie: Maak kennis met tennis. Een aantrekkelijke manier om deze mooie sport beter te leren kennen. Het aanbod van de club: Voor slechts 40 euro kun je 4x les nemen en twee maanden onbeperkt tennissen op ons mooie tennispark.

Bij de club is een enthousiaste tennisleraar die op een leuke manier iedereen de beginselen van het tennis kan bijbrengen. Naast dit prettige aanbod heeft de club nog een mooie aanbieding. Tot 31 december 2024 kun je voor 12,50 euro per maand lid worden. Zeer de moeite waard om dit eens uit te proberen. Ook is het mogelijk om een soort van proefabonnement af te sluiten. Dit houdt in, dat niet-leden een aantal malen gratis gebruik kunnen maken van ons tenniscomplex. Zodoende kan er in alle rust bekeken worden of de sport en de club bij jou passen. Wilt u meer weten over deze club, kijk dan ook eens op onze website:www.tennisclubteuge.nl of op onze Facebook pagina.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Mooie winstpunten voor Oortveldruiters op eigen bodem

Empe- Vorig weekend vond bij PSV De Oortveldruiters het jaarlijkse Hunnekink concours plaats. Gedurende twee zonovergoten dagen zetten paarden en ruiters weer hun beste beentje voor om de felbegeerde linten in de wacht te slepen. Zaterdag begon het met dressuur. In de klasse Z1 maakte Paul Bouwmeester zijn debuut met ‘Heavenly’ en kon direct een sterke proef neerzetten, dit leverde hem niet alleen 222 punten op maar ook de eerste prijs.

In de klasse B ging die eerste prijs twee keer naar Anne Berndsen die met de Friesche merrie ‘Wealtsje fan ‘e witte peal’ vier winstpunten wist te behalen met 199,5 en 196 punten. In die tweede proef kon ook Tess Lammers met ‘Sagan Montlioux’ naar twee winstpunten rijden. Hanneke Brouwer haalde een winstpunt in de klasse M1 met ‘Copa Cabana’ .

Met vier ruiters tegelijk op synchrone wijze een goede proef neerzetten is echt een grote uitdaging. Toch slaagden alle viertallen, die in de middag aan de start kwamen, daarin. De viertallen van De IJsselruiters in Brummen, WWNA in Wenum Wiesel en Semper Fidelis uit Gorssel werden allen beloond met een heerlijke taart.

Voor de zondag werden de witte hekjes verruild voor kleurrijke hindernissen. Ook nu konden Oortveldruiters linten mee naar huis nemen. Bente Breukink werd met haar pony ‘Beukenoord’s Balorig’ eerste en tweede in de klasse 50 en 60 cm DE. Lisanne Corporaal bleef ook dubbel foutloos in het 80 cm DE met ‘Eikenhorst Marius’ wat werd beloond met de eerste prijs. Haar broer Xander startte met dezelfde pony in de 1.00m en ook hij bleef dubbel foutloos waarmee ook hij een tweede oranje lint mee naar huis kon nemen.

Bij de paarden bleven zowel Moniek van Donkersgoed als Tess Lamers foutloos in de 70 cm. Moniek mocht vanwege de hogere stijlpunten haar paard ‘Peanut’ het oranje lint omhangen. Sophie Buis kon voor het eerst een dubbel foutloos parcours in de klasse 90cm neerzetten met ‘On the House Suthempe’. Ook zij werd daarmee eerste. Jan van Ee had weliswaar een balkje met ‘Indy’ maar kon daarmee toch nog een winstpunt noteren in de klasse 1.10m.

Paul Bouwmeester reed naar zijn eerste winstpunt in de klasse Z1

Foto: Bianca Smies

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Sophie Buis ontvangt KNHS ruiterster

Empe- Tijdens het jaarlijkse Hunnekink concours van de Oortveldruiters was een speciaal moment ingelast om jeugdlid Sophie Buis (16) te eren. Zij kreeg uit handen van een vertegenwoordiger van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond, Kirsti Berendschot, de ruiterster overhandigd.

De ruiterster kan een ruiter verdienen door met minimaal twee zelfopgeleide paarden in minimaal twee verschillende disciplines de hoogste landelijke klasse, de klasse Z, te behalen. Sophie bereikte dat al op 15-jarige leeftijd toen zijn met Larienhof’s Dito zowel Z springen als Z dressuur reed en met Gjelt van de Haar naast Z springen ook nog eens internationaal Eventing ging rijden. Beide pony’s heeft zij vanaf jonge leeftijd gereden en met de laatste werd ze in de zomer van 2023 uitgezonden naar het Europees Kampioenschap in Le Mans, Frankrijk. Berendschot: “In de huidige tijd kiezen de meeste ruiters al jong voor een specialisatie, dressuur of springen. De ruiterster reiken we dus nog maar twee tot drie keer per jaar uit. Het is een eer om deze mooie ster aan een jonge ruiter te mogen overhandigen. Wij feliciteren Sophie van harte met dit bijzondere resultaat.”

Sophie Buis kreeg uit handen van KNHS vertegenwoordiger Kirsti Berendschot de zilveren KNHS ster overhandigd.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Sportprogramma week 22 2024

Terwolde

Donderdag 30 mei

19.00 Terwolde 2 – IJsselstreek 4

Zondag 2 juni

10.30 WWNA 4 – Terwolde 3

Twello

Zaalvoetbal

Vrijdag 31 mei

19.00 Bl.Wit ’66 2 – Twello 1

20.00 Excudiantes 4 – Twello 2

Veldvoetbal
Donderdag 30 mei

19.30 O.wetering – Twello 35+

Zaterdag 1 juni

12.30 Twello 2 – Kl.beek 3

V en L

Donderdag 30 mei

19:00 Groen Wit 2 - V en L 3

Zondag 2 juni 2024

09:30 V en L 3 - Columbia 4

Dinsdag 4 juni 2024

19:30 V en L 2 - Colmschate 2

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Jongeren massaal in beweging tijdens sportieve Voorster evenementen

Gemeente Voorst- De jeugd zoveel mogelijk in beweging krijgen, dat is een belangrijk doel van de verschillende sportieve evenementen die in de gemeente Voorst worden georganiseerd. Meedoen is veel meer dan alleen maar sporten, het is vooral heel leuk! Door Jos Bosch

Wandelen, fietsen of zwemmen en wie graag álles wil ervaren, kan zelfs meedoen aan de Voorster triathlon. Deelname is voor veel sportievelingen een must en zelfs een vanzelfsprekendheid, maar de organisatie zou het liefst zien dat álle jongeren – voor zover mogelijk – deel zouden nemen.

Hij is lichtgewond geraakt tijdens een kleine valpartij met de fiets. Gelukkig net na de laatste dag van de wandelvierdaagse, want die heeft Stijn Doppen (13) met succes en veel plezier uitgelopen. Die wandelvierdaagse is ook gelopen door Liva Huzen (10) en haar 8-jarige broertje Jim. Speciaal voor dit interview zijn ze uitgenodigd in de tuin van Joke Koersen, zelf een fervent sporter en tevens betrokken bij de organisatie van de fietsvierdaagse.

Andere mensen leren kennen
Waarom was het zo leuk om mee te doen aan de wandelvierdaagse? Stijn: “Ik vind sporten sowieso leuk en de evenementen zijn heel gezellig. En als je een beetje doorloopt kom je heel veel mensen tegen, bekenden maar je maakt ook nieuwe vrienden.” Naast dat hij de vierdaagse met veel enthousiasme heeft uitgelopen, is Stijn actief met wielrennen en tennissen. Het fietsen doet hij vaak met z’n vader maar dat kan ook in z’n uppie, tennissen is meer in teamverband en dus sporten met anderen.

De kracht van groepsverband
Aanmelden en meedoen in je eentje kan soms een hoge drempel zijn. Daarom ook de tip om te vragen wie er met je mee gaat doen. Het gezin, andere familie, vrienden/vriendinnen, buren of groepen waar je deel vanuit maakt? Joke: “Het meedoen aan een sportevenement kan ook vaak een groepsgebeuren zijn. Stel dat je als schoolklas deelneemt dan ga je als leerling meer vanzelfsprekend meedoen. Maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld het voetbalelftal of als lid van een wielervereniging.”

Er is nog een andere belangrijke en leuke bijkomstigheid die Joke kan benoemen en waar Stijn, Liva én Jim een groot voorbeeld van zijn. “Als je het één keer gedaan hebt dan wil je vaker meedoen!”

Liva en Jim
Ze hebben zojuist nog gesport, Liva doet aan hockey en Jim voetbalt graag. En oh ja, beiden zijn ze ook actief met freerunning. Liva en Jim liepen tijdens de wandelvierdaagse 5 kilometer per dag en ook vorig jaar waren ze van de partij! Was de wandelvierdaagse een makkie? Jim: “Mijn benen waren wel moe!” Hadden jullie wel veel getraind? Liva: “Meestal gingen we na het avondeten een stuk wandelen” en Jim vult aan dat hij niet zo heel veel heeft getraind. Toch hebben ze de vierdaagse met succes uitgelopen, inclusief een flinke plensbui op de donderdagavond.

Op de vraag aan beiden wat er zo leuk is aan de wandelvierdaagse, zijn zus en broer eensgezind. “Dat je in de natuur bent. Lekker wandelen langs de weilanden en door de velden. Kun je dan ook nog gezellig kletsen met anderen, dan duurt de wandeling ook minder lang.” En doen ze ook nog mee aan de volgende evenementen? Liva wil meedoen aan de zwemvierdaagse en Jim heeft zich aangemeld voor het fietsen.

‘Ambassadeur’ Stijn
Stijn is al meer een sportman pur sang. We hebben hem tijdens het gesprek alvast tot ambassadeur benoemd, want hij is vooral super enthousiast over álle evenementen. Vorig jaar deed hij voor het eerst mee aan de Voorster Triathlon. Stijn: “Dat evenement is behoorlijk nieuw, maar super leuk. De sfeer is heel gezellig, we hebben een prachtige locatie op Bussloo en de familie kan er ook gewoon heengaan. De rest kan lekker aan het strand liggen terwijl jij aan het zwoegen bent!”

Stijn merkt op dat er nog niet zoveel kinderen meedoen aan de triathlon en heeft ook nog wel wat tips voor de organisatie waar het de inschrijving betreft. Want dat moet via allerlei omwegen en dat nodigt ook niet echt uit om je aan te melden. Joke heeft goed geluisterd en ze gaan er wat mee doen. “Maar het is verder heel goed geregeld, er zijn zelfs fietsenmakers in de buurt en er wordt voor eten gezorgd” aldus Stijn.

Groepsdeelname aan de triathlon: doe waar je goed in bent

Kortom: wandelen, zwemmen, fietsen of alledrie? Het is allemaal mogelijk tijdens de verschillende evenementen. Wie zichzelf echt wil uitdagen pakt dus de triathlon. Maar ook daaraan kun je deelnemen als groep en de taken verdelen. Joke: “Voor kinderen zijn de afstanden aangepast en voor hun geldt een 1/16e triathlon. Maar je kunt ook ‘taken’ verdelen. De ene zwemt, de ander loopt en weer een ander gaat fietsen. Dan kun je toch meedoen en sámen de triathlon volbrengen.

Meedoen? Dat kan!
Wil jij net als Stijn, Liva en Jim lekker sporten en deelnemen? Schrijf je dan in!

Alle evenementen kun je vinden op de website www.voorstactief.nl

Wanneer kun je meedoen?
Avondfietsvierdaagse 3 tot en met 6 juni

Voorinschrijving via de Jumbo infobalie tot en met 2 juni

Start maandag 3 juni 18.30 uur clubgebouw Voorwaarts,Kerklaan

Zwem7daagse 15 tot en met 21 juni via www.deschaeck.nl

Voorster Triathlon is op 14 juli en informatie hierover kun je vinden via www.voorstertriathlon.nl

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Kansloze missie voor sv Twello tegen Juliana uit Malden

Twello- Geen moment heeft de thuisploeg de illusie gehad dat er tegen Juliana ’31 deze middag iets te halen viel. Zij gingen nog voor de nacompetitie en dat was te zien ook. Beter voetballend en feller spelend.

Vanaf het begin dicteerde de ploeg uit Malden. Toch gingen aan beide doelpunten fouten van de thuisploeg vooraf. In de 11de minuut werd voor geen druk gezet. De lange bal kwam achter de verdediging van sv Twello terecht en Jacco Stolk kon simpelweg 0-1 maken. De minuten daarna hadden de spelers van Juliana heel veel mogelijkheden en kansen. Zij waren niet aan hun besteed. In de 30ste minuut kon keeper Steven Koopmans al grabbelend nog een vrije trap van Roel van Hassel onschadelijk maken maar even later schatte hij een situatie verkeerd in en de bal lag zomaar in het netje 0-2. En sv Twello dan? Nee de ploeg bracht weinig tot niets. Pal voor rust redde Steven Koopmans nog knap op een hard schot van Tees van den Rijk. Ruststand 0-2 en dat volkomen verdiend.

Na de rust hetzelfde spelbeeld. Meer kansen voor Juliana dan voor sv Twello. Keeper Steven Koopmans behoedde zijn ploeg voor een nog grotere achterstand. Hij ranselde zelfs een strafschop uit zijn doel. Wat de spelers van sv Twello ook probeerden niets lukte. In de 90ste minuut werd het zelfs nog 0-3 en dat was geheel terecht. Valt er dan niets goed te vermelden bij de thuisclub ? Ja zeker . Trainer Harold Dengerink is deze week geslaagd voor zijn UEFA A opleiding/VC 4. Van harte gefeliciteerd namens velen. Knap gedaan. Nu vrij tot eind september. Een fijne zomer toegewenst en hopelijk tot de laatste week in september.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Voetballer Nickey Eekhuis neemt afscheid

Twello- Dat was het dan, de laatste wedstrijd spelend voor zaterdag 1 van sv.Twello. Nickey was uitgegroeid tot een “clubicoon”. Een enorm compliment waard, eigenlijk is dit voorbehouden aan een veel oudere generatie, maar Twello is nog een jonge club, op 1 juni a.s. bestaat de club pas 18 jaar.

Vanaf het begin stond jij in het 1e elftal en met een tomeloze inzet stelde jij je kwaliteiten beschikbaar… niets was je teveel. Binnen de lijnen ging jij ieder duel aan, in je jonge jaren wat harder dan nu , maar altijd met een intense inzet. De club is je zeer dankbaar voor jou tomeloze inzet en gelukkig ben je niet verloren want je gaat wat lager spelen. Het bestuur van sv.Twello wenst je een hele goede toekomst.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

CCW’16 ontsnapt aan nacompetitie en blijft 4e klasser

Wilp- CCW heeft vanmiddag ter nauwer nood rechtstreekse handhaving van 1e jaar in 4e klasse kunnen bewerkstelligen. Doordat CCW het vanmiddag moest doen met een 0-0 uitslag tegen Albatross, maar concurrent WWNA gelukkig nier verder kwam dan een 1-5 overwinning in de uitwedstrijd tegen nummer twee Sallandia bleef het die ploeg op doelsaldo net voor.

Vooraf was men er bij CCW echt van overtuigd dat het vanmiddag diende te winnen, omdat het er wel vanuit ging dat hulp niet uit Deventer hoefde te komen vanmiddag. Echter een eigen overwinning heeft er vanmiddag eigenlijk geen moment ingezeten, de ploeg stond stijf van de zenuwen en was op de eerste tien minuten na ook de onderliggende partij vanmiddag zonder overigens dat de bezoekers uit Ugchelen ook echt gevaarlijk werd, en zodoende zich een wedstrijd ontspon die zich voornamelijk op het middenveld afspeelde. CCW had daarbij ook nog eens de pech dat al vroeg in de wedstrijd zowel Koen ter Riele als Philip Frederiks geblesseerd het strijdtoneel moesten verlaten, waardoor dus twee sterke krachten wegvielen. Voor de rust was het Albatros wat nog het dichts bij een doelpunt kwam toen met een doelpoging die uiteindelijk via de lat overging, en beide ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamers op konden zoeken.

In de tweede helft kreeg CCW wat meer vat op het spel, was na de rust ook zeker gelijkwaardig aan Albatross, maar zag het ook geen kans echt kansen te creëren. In een van de tegenaanvallen van Albatross mocht CCW zeker niet klagen dat een inzet van Albatross ter nauwer nood door de lat gekeerd werd. Ook was duidelijk te zien dat de angst bij CCW er echt insloop door het slecht nieuws dat de tussenstand in Deventer met nog 25 min. te spelen al was opgelopen tot vijf doelpunten verschil terwijl dat er max zes mochten worden, mocht het bij een gelijkspel blijven in de eigen wedstrijd. Vlak voor het einde dreigde het toch nog mis te gaan, maar gelukkig voor CCW floot de overigens uitstekende leidende scheidsrechter ten Broek uit Arnhem al voor dat een inzet in het doel verdween voor buitenspel en bleef dat lot bespaard. Na het eindsignaal van de 90 zenuwslopende minuten was het wachten nog ff op het eindresultaat in Deventer was de opluchting eemens in het CCW kamp dat het daar uiteindelijk nog 1-5 was geworden, en het daardoor WWNA met miniem verschil met maar liefs 33 punten op doelsaldo net voor bleef en deze ploeg dus het vege lijf dient de redden d.m.v. nacompetitie en CCW het de nieuwe aanstaande competitie wederom in de 4e klas mag uitkomen, een geweldige prestatie voor deze super jonge ploeg en kan de ploeg met goed gevoel aan de vakantie beginnen.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Brassband Crescendo naar Babberich

Wilp- Brassband Crescendo ontmoet zaterdagavond 1 Juni muziekvereniging harmonie St. Franciscus uit Babberich. Gilian Schmidt is als dirigent actief voor beide verenigingen, daarom kon een gezamenlijk concert niet uitblijven.

Crescendo verheugd zich om op deze avond als gastband te mogen komen optreden. Het wordt een gevarieerd programma, waarin beide muziekverenigingen hun eigen sound laten horen. Het jeugdorkest van de harmonie verzorgd deze avond ook een optreden. Het concert wordt gehouden in Kulterhus de Borg Babborgaplein 3a in Babberich. Aanvang 20.00 uur en de toegang is gratis.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Gemeenteraadsvergadering vroegtijdig beëindigd wegens onveilige situatie

Gemeente Voorst- Maandagavond 27 mei jl. is de gemeenteraadsvergadering vroegtijdig beëindigd. Deze beslissing werd genomen door de voorzitter van de vergadering, burgemeester Paula Jorritsma – Verkade nadat er sprake was van ongeregeldheden. Door Jos Bosch

De agenda van de gemeenteraadsvergadering kende een belangrijk punt, namelijk de aanbesteding en uitvoering van het jongerenwerk voor de periode 2025 – 2028. Een beladen onderwerp waarover de meningen – ook binnen de gemeenteraad – verdeeld zijn.

Toen een koffiepauze werd aangekondigd, waarin raadsleden ook nog wat zaken konden doorlezen, vonden er buiten het gemeentehuis ongeregeldheden plaats die ervoor zorgden, dat de vergadering in eerste instantie geschorst diende te worden.

Nadat meer duidelijk werd over de oorzaak en veroorzakers, werd besloten om de vergadering te beëindigen en de aanwezigen verzocht om het gemeentehuis te verlaten. Politie was toen al aanwezig voor onderzoek en bevraging.

Het Voorster Nieuws wil aan dit voorval verder geen aandacht schenken, omdat zij geen podium wil zijn voor dergelijke ongepaste acties. Maar we begrijpen ook dat deze actie gespreksvoer zal zijn voor die en gene, temeer daar ook andere media er aandacht aan zal schenken.

Volgende week plaatsen wij een artikel over de inhoud van de vergadering.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht

Genieten tijdens Campina Open Boerderijdag

Twello- Op Tweede Pinksterdag was er de Campina Open Boerderijdag bij melkveehouderij “De Weuste” in Twello.

Bijna 3000 bezoekers werden geteld! Voor de kinderen waren er diverse spellen, een Melkwegrace in de weide, schminken of windmolens vouwen. Maar lekker spelen in het hooi of in het zand lijkt zo “gewoon”, toch is het erg in trek bij heel veel kinderen. Veehandelaar Jan Linthorst, van de rundvee fokkerijorganisatie CRV (Jasper Bomhof), van Dierenartsenpraktijk De Driehoek (Edo Hamersma) en van de melkrobotbedrijf Lely (Jorik Veerkamp) waren er om vanuit hun vakgebied de vele vragen te beantwoorden. Natuurlijk speelden de kalfjes en de koeien ongemerkt hun hoofdrol: zij deden onverstoord gewoon hun normale “werk”. En de kaasmakerij van Aref en Nazly Mustafa werd natuurlijk bekeken en de Syrische kaas geproefd. De voorbereidingen voor de dag en de dag zelf kostten best veel energie. Maar met de hulp van ruim 50 vrijwilligers van familie, vrienden en buren was het zo genieten voor iedereen dat het onvergetelijk is geworden en een meer dan voldaan gevoel geeft. Familie Aalpoel bedankt nogmaals alle vrijwilligers en de bezoekers: het was supermooi.

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht