MEELOOPDAGEN op het VELUWS COLLEGE TWELLO

Twello- “Onze zoon heeft vanmiddag bij jullie Meeloopdag meegedaan. Hij heeft het erg naar zijn zin gehad. Bedankt voor de fijne voorlichtingsmiddag.” Deze reactie ontving brugklascoördinator Marcella Scheper afgelopen woensdag na de Meeloopdagen op het Veluws College Twello. Een dagdeel meelopen op een school voor voortgezet onderwijs. Leerlingen van groep 8 van basisscholen uit de gemeente Voorst en Deventer namen een kijkje in de keuken van deze school. Echte lessen in een nieuw schoolgebouw. Een beetje spannend misschien, maar vooral heel erg leuk.

Fietsen

‘Hebben jullie lang moeten fietsen?” Piet Oosting, directeur van het Veluws College Twello is in gesprek met leerlingen van groep 8 uit Terwolde. Leerlingen van Kindcentrum De Bongerd zijn woensdagmorgen op bezoek op zijn school in Twello. ‘Nee, dat viel heel erg mee. Een minuut of twintig en we hadden nog wind tegen ook. En er ging ook nog een ketting af bij een leerling, maar die heb ik er weer op gelegd.” Ze hebben er zin in. Dat is wel duidelijk aan de manier waarop ze de school binnenstappen. Juf Annelies beaamt het verhaal: “Het is helemaal niet zo ver van Terwolde naar jullie school.” De gele hesjes gaan uit, de jassen worden aan de kapstok gehangen en de leerlingen nemen plaats in de aula. Ook voor de leerlingen van basisscholen uit de gemeente Voorst geldt hetzelfde verhaal. De route over de fietsbrug van Deventer naar het Veluws College Twello blijkt veel korter dan gedacht; ze waren er binnen een half uur. Dat geldt ook voor de leerlingen die uit Apeldoorn naar de Meeloopdagen komen. Voor de leerlingen van de basisscholen uit Twello stelt het fietsen niet veel voor. Ze hadden niet veel tijd nodig om de school te bereiken. Sommigen scholen kwamen zelfs lopend aan bij het Veluws College Twello.

Sport, cultuur, wetenschap

“Hallo allemaal. Wat fijn dat jullie er zijn. We willen jullie een indruk geven van een dagdeel op onze school. Je gaat hier van alles meemaken. Jullie hebben allemaal een mapje ontvangen met daarin ook een rooster. Pak dat er eens bij. Dan bekijken we samen hoe zo’n rooster eruit ziet.” Brugklascoördinator Marcella Scheper legt aan de hand van de roosters uit welke lessen de leerlingen gaan bezoeken. Zo komen ze bijvoorbeeld bij beeldende vorming, Engels, Frans, biologie, natuurkunde en economie. Ook geschiedenis is een van de lessen die gegeven wordt. Bijzonder in alle lesroosters: alle leerlingen volgen een les SCW. Deze afkorting staat voor het nieuwe vak op het Veluws College Twello: Sport, Cultuur en Wetenschap. Een vak waarbij leerlingen in het eerste leerjaar vier modules volgen, in het tweede leerjaar uit zes modules er vier kiezen en in het derde leerjaar een keuze mogen maken voor een sportklas, een cultuurklas of een wetenschapklas. SCW is een vak binnen het curriculum en staat voor vier lesuren in het rooster van alle leerlingen. SCW wordt projectmatig aangeboden. Naast het verbreden van kennis is vaardighedenonderwijs een belangrijk deel in het programma met activiteiten die binnen en buiten het schoolgebouw gaan plaatsvinden. Een bijzonder vak voor leerlingen met betekenisvol en levensecht onderwijs.

Kraak de kluis

Na de centrale uitleg gaan de leerlingen de school in. Ze worden begeleid door brugklassers van het Veluws College Twello, want die kennen de weg door het gebouw. Dan merken de bezoekers al snel hoe klein het schoolgebouw eigenlijk is. De begeleidende brugklassers kennen ze ook al, omdat die in het vorige schooljaar nog bij hen op de basisschool zaten. Met veel enthousiasme worden de lessen gevolgd. Er is ook een echte pauze in het programma; met z’n allen in de aula wat eten en drinken. Tijdens de lessen krijgen de leerlingen een opdracht om in het gebouw op zoek te gaan naar foto’s. Deze foto’s leveren elk een letter op. De letters samen vormen de sleutel om een kluis te kraken en een prijs in ontvangst te nemen. Met veel enthousiasme rennen de bezoekende leerlingen door het gebouw. Alle kluizen werden tijdens de Meeloopdagen gekraakt.

Na de laatste les kwamen alle leerlingen nog bij elkaar in die aula. Marcella Scheper praatte met ze over de opgedane ervaringen. Wat was je leukste les? Wat heb je gedaan? Hoe vond je het vandaag? Er ontstonden leuke gesprekken.

Open dag

Vol indrukken verlieten de leerlingen van groep 8 het Veluws College Twello weer. Op weg naar de basisscholen in Twello, Wilp, Klarenbeek, Voorst, Terwolde en Deventer. De Meeloopdagen zijn bedoeld om leerlingen een eerste indruk te geven en te laten ervaren hoe een dagdeel eruit ziet; de eerste stappen in de richting van de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs. Marcella Scheper sloot het dagdeel af met de uitnodiging om op woensdag 22 november tussen 18.00 en 20.30 uur opnieuw naar het Veluws College Twello te komen. “Dan organiseren we een Open Dag en kun je met je vader en moeder overal in de school kijken. Dan is er van alles te zien. Je kunt je aanmelden via onze website. En je krijgt ook een superpas mee die je tijdens de Open Dag in kunt leveren. We zien je dan graag weer terug. Tot dan.”

“Meneer, waar zijn eigenlijk jullie eigen leerlingen?” Een van de bezoekende leerlingen stelt de vraag aan Piet Oosting. Die blijken allemaal tijdens de Meeloopdagen thuis online hun lessen te volgen. Hun programma gaat door, maar in een aangepaste vorm zodat de basisschoolleerlingen kunnen worden ontvangen. “Dat is dat toch een voordeel van de coronaperiode”, vult Oosting aan. “Onze leerlingen en docenten kunnen dit en dat komt nu natuurlijk mooi uit. De eigen leerlingen thuis onderwijs en jullie alle ruimte.”

De fietsen werden uit de fietsenstalling gehaald. De gele hesjes gingen weer aan. Alle begeleidende ouders waren weer op tijd present om de leerlingen naar hun basisscholen te begeleiden. Het waren twee prachtige Meeloopdagen!

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht