Mijn moeder heeft Dementie

Mira Holtman heeft ons (Mens en Welzijn Voorst) een inkijkje gegeven in het leven met haar moeder Marijke die vorig jaar oktober overleden is aan de Ziekte van Alzheimer. Zij deed dit op een zeer persoonlijk en ontroerende manier.

Voor Marijke was Mira haar dochter, maar ook weleens haar zus of moeder. Het maakte niet meer uit vertelt Mira. Ze voelden elkaar goed aan en er was verbinding. Zij hanteerden de uitspraak ‘ik hoor bij jou en jij hoort bij mij’. Mira verwoordde heel goed hoe zijzelf en ook haar partner, broer en de buren en later ook het personeel van de Martinushof in Twello meegenomen werden in het meebewegen met Marijke. En in het zoeken naar wegen om Marijke te verleiden tot activiteiten waar zij blij van werd. Het werd een zoektocht naar mogelijkheden.

De belevingsgerichte zorg die Marijke nodig had kon mede dankzij de inzet en niet aflatende geduld van Mira geboden worden. Mira heeft de tijd van de ziekte van haar moeder als zeer intensief en soms pittig, maar ook als zeer waardevol ervaren. Als moeder en dochter waren zij dicht bij elkaar en voelden ze zich verbonden. De kwaliteit van leven voor Marijke en het plezier en vertrouwen met elkaar had zij nooit willen missen. Het samen delen en op velerlei manieren contact maken werd hun kwaliteit van leven.

Ook op deze avond werd Mira omringt door verzorgenden en buren van haar moeder. Heel bijzonder was het dat ook haar tante, met wie zij een speciale band heeft, aanwezig was. Mira gaf ons duidelijk aan hoe ontzettend belangrijk het is dat mantelzorgers goede ondersteuning ontvangen en weten waar zij terecht kunnen met al hun vragen. Het is belangrijk om naast het mantelzorgen ook dingen blijft doen die goed voor de mantelzorger zelf zijn; om energie over te houden, zodat de mantelzorger ook zijn of haar eigen kwaliteit van leven behoudt. Het durven vragen om hulp is wat Mira geleerd heeft in de jaren van intensieve zorg. Het is een kunst om je zorgen en taken rondom je dierbare met Dementie te kunnen delen, zodat je mantelzorgen niet in je eentje hoeft vol te houden.

Vooraf aan dit mooie verhaal was er aandacht voor een mooi initiatief. Mevr. A. Leugs heeft aan de werkgroep Wegwijs dementie Voorst een mand aangeboden waarin uitgebreide informatie over dementie, leesboeken en spelmateriaal zat. Dit met de bedoeling om deze beschikbaar te stellen aan de mantelzorgers. Zij heeft dit initiatief genomen vanuit een eigen behoefte. Haar ervaring was dat er te weinig informatie beschikbaar was voor haar als mantelzorger in de periode dat haar man de ziekte van Alzheimer kreeg. Met de inhoud van deze mand hopen we te kunnen bewerkstelligen dat mantelzorgers in de Gemeente Voorst deze mand gaan lenen. U kunt deze mand lenen bij het Maatschappelijk Netwerk Voorst 0571 - 745111.

woensdag 31 oktober

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws