Nieuw boek “Rumoer in Broekland”

Regio- Er komt een nieuw boekwerk uit, wat gaat over de bommerwerper de B-17G genaamd de Tennessee Toddy, met de titel Rumoer in Broekland. Deze bommenwerper kwam stortte neer in Broekland (Apeldoorn) op 10-10-1943 aan de Werler 1.

De totale historie is door amateur historicus Frits Bouwmeester opgetekend en heeft geleid tot een interessant boekwerk wat je mee neemt in het verloop van het vliegtuig, tot de sloop ervan door de Duitsers. Maar ook het wel en wee van de bemanning in een poging om uit de handen van de Duitsers te blijven. Van de tien bemanningsleden bereikte alleen Arthur Horning de vrijheid, na een levensgevaarlijke tocht. Vanuit Nederland moest hij door België, Frankrijk en Spanje om tenslotte via Gibraltar terug te keren naar Engeland. Tijdens zijn tocht door bezet gebied, maakte hij van alles mee. In Frankrijk kreeg hij bij uitzondering vlees op zijn bord. Zijn gastvrouw had de tafel gedekt met een smetteloos wit tafellaken. Het werd een sfeervol etentje bij kaarslicht. Een paar dagen later vroeg zijn gastheer nog eens hoe het konijn gesmaakt had. Hij wees besmuikt op de kat des huizes. Toen ging Horning een lichtje op. Hij had ‘lapin de gouttière’ gegeten, ‘konijn uit de goot’ ofwel kattenvlees. Dus daarom werd de kat van mevrouw angstvallig binnengehouden! Het laatste deel van Hornings traject was de spannende oversteek over de grensrivier de Bidassoa. Hij kwam veilig in Engeland aan. Zijn medebemanningslid John Lilley heeft de dood gevonden bij de vliegtuigcrash. De overige acht bemanningsleden overleefden de crash wel, maar hadden minder geluk dan Horning. Wat de bemanning overkwam, kunt u lezen in dit boek.

Het boekwerk komt uit op zondagmiddag 19 november in het Dorpshuis Ons Huus Beemterweg 30A Beemte, waar tevens een fototentoonstelling te bewonderen is na afloop. De boekuitreiking is om 14.00 uur de inloop is vanaf 13.30. Het boek is te verkrijgen voor € 12.50,- tijdens de boekuitreiking maar ook bij de boekhandel vanaf 20 november. Bij de Boekhandel Primera Westra, Mercatorplein 2B in Apeldoorn; Boekhandel Broekhuis Hofstraat 4-10 Apeldoorn; Boekhandel Bruna, Dorpsstraat 59 in Vaassen en Boekhandel Oonk, Stationsstraat 4 in Twello. Of te bestellen via historiebeemtebroeklandwenum@gmail.com

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht