Nieuwe fietsroute langs IJsselhoeven en spiekers enthousiast ontvangen

Nijbroek/Terwolde/De Vecht- Tussen de Veluwe en de IJssel ligt een van de mooiste landschappen van Nederland. Daarom is er nu een nieuwe fietsroute door het fraaie landschap van Nijbroek, Terwolde en De Vecht in de gemeente Voorst uitgezet. De 32 kilometerlange route gaat door het oeverwallen- en uiterwaardenlandschap van Terwolde en de polder van Nijbroek, een van de oudste broekontginningen van Nederland. Langs monumentale IJsselhoeven, spiekers en andere cultuurhistorische elementen. Een werkgroep heeft het afgelopen jaar de route met bijbehorende brochure en informatiepanelen ontwikkeld. Tijdens de officiële opening op 3 november presenteerde de werkgroep haar fietsroute en brochure. De werkgroep bestaat uit afgevaardigden van Plaatselijk Belang Nijbroek, Dorpsbelangen Terwolde, Oudheidkundige Kring Voorst, Stichting IJsselhoeven en gemeente Voorst. Wethouder Harjo Pinkster verrichte, samen met Christien van der Zwart van Landschapsbeheer Gelderland, de opening en onthulden het informatiepaneel. Daarna fietste het gezelschap een deel van de fietsroute.

Brochure en informatiepanelen

Over de fietsroute is een fraaie brochure gemaakt met een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De route start bij de Cosmas en Damianuskerk in Terwolde en gaat (in hoofdlijnen) via de Terwoldse Bandijk naar het noordelijke deel van Nijbroek, via het dorp Nijbroek en de Vecht weer terug naar de kerk in Terwolde. De route is niet gemarkeerd, maar in de brochure staat een routekaart met nummers van cultuurhistorische en landschappelijke elementen. Aan de Terwoldse Bandijk en Middendijk/Monnikenweg in Nijbroek staan een informatiepanelen. De brochure is vrij verkrijgbaar bij dorpshuis de Arend, Dorpsplein 2 in Nijbroek, café de Groot, Avervoordseweg 2 in De Vecht en bij Brasserie Kriebelz, Dorpsstraat 59 in Terwolde. De route zelf is te downloaden op de websites van SLG via www.landschapsbeheergelderland.nl en de gemeente Voorst. De fietsroute is in opdracht van de gemeente Voorst gemaakt door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.

Cultuurhistorie blijkt in de praktijk bijzonder mooi en (ont)spannend

Het moet gezegd, om de route van de nieuwe fietstocht te volgen zal er (vooral door diegenen die de streek niet zó goed kennen) behoorlijk gepuzzeld moeten worden. Dat is echter geen probleem, gezien men nog meer oog te krijgt voor het bijzonder afwisselende, rijke en van allerlei historische elementen voorziene landschap. Bij de fietstocht hoort een bijbehorende brochure, waar leuke tips en wetenswaardigheden in staan beschreven.

woensdag 8 november 2017, foto door Miriam Schneiders

Deel dit bericht