Opening Fliertpad - het vijfde Klompenpad gemeente Voorst

TERWOLDE- Bij aankomst op Landgoed de Aze zorgt het duo ’t Canbesso met gezellige liederen, ook in streektaal, voor je juiste stemming voordat Arjan Vriend, directeur-bestuurder Stichting Landschapsbeheer Gelderland de aanwezigen begroet. Een bloedhete dag, maar koffie en gebak zijn altijd welkom. In de Aze, de uitvalsbasis, hebben alle voorbesprekingen plaats gehad en was er ruimte gecreëerd voor de opslag van materialen.

“Klompenpaden zijn wandelroutes”, benadrukt Vriend, “rondwandelingen over onverharde paadjes langs velden en boerenland en langs mooie plekjes. Ook de gemeente heeft hieraan volop meegewerkt om het landschapsbehoud tot uitvoering te brengen.” Het Fliertpad is 16 km lang met de Fliert als uitgangspunt. Volgens Arjan Vriend heeft de realisatie, de werkzaamheden zijn in 2013 begonnen, best even geduurd door fusie en gewijzigde omstandigheden. Deze route is tot stand gekomen door samenwerking tussen vrijwilligers, particuliere grondeigenaren en de gemeente Voorst. Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft het project begeleid. Het Fliertpad maakt deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden en ligt in de nabijheid van het Avervoorderpad, Niebroekerpad,Tuylermarkerpad en Woldermarkerpad. Dit Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, gemeente Voorst, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Klompen aan, rugzak op en gaan…..

Wethouder Arjen Lagerweij draagt noch klompen noch een officieel jasje, wat hem niemand kwalijk neemt gezien de on-Hollandse temperaturen. “De drang naar minder officieel wordt toch steeds groter”, zo beredeneert hij zijn keuze,” via onverharde paden langs boerenerven de natuur in en dwars door koeienvlaaien lopen is de trend en de hang naar dingen van vroeger neemt toe”. De aanleg van het Klompenpad heeft van alle betrokkenen, ook van vrijwilligers en de grondeigenaren, veel inzet gevergd. Zij verdienen een extra pluim. Lagerweij verwacht ook veel bezoekers van verder weg. De handige klompenpad-app maakt het mogelijk alle paden te downloaden en extra info te verkrijgen. “Iedereen kan zich zo het landschap meer ‘toe-eigenen”, zegt hij. Doormiddel van een anekdote maakt hij duidelijk dat mensen vaak de schoonheid van het landschap om zich heen niet zien. Vrijwilligers en grondeigenaren nemen op deze middag als dank een koolmezennestkastje in ontvangst, vervaardigd van een afgekeurde klomp. Aanleg vergt onderhoud. Dus er is veel werk aan de winkel om het pad goed te onderhouden en te beheren. Maandelijks zal het pad worden nagelopen om het te controleren, schoon te houden en snoeiwerk te verrichten. Samen met Arjan Vriend timmert Arjen Lagerweij het plaatje aan een paal met het opschrijft: ‘Klompenpad / Rondwandeling / Fliertpad 16 km’ en met de overhandiging van de eerste routefolder is de opening bezegeld. Ing. Evan Buytendijk komt tot slot in beeld. Hij wilde graag een bijdrage leveren en zocht contact met bedrijfscontactfunctionaris gemeente Voorst, de heer H. Zenderink. Uiteindelijk belsloot Evan Buytendijk een bankje van een Nederlands houtsoort te schenken, dat het Klompenpad nóg aantrekkelijker maakt. Vanwege de weersomstandigheden is afgezien van een wandeling maar geniet iedereen van een verkoelend drankje.

Leefbaarheid wordt vergroot

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landgoederen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

De brochure met de route en wetenswaardigheden is onder andere te koop bij Restaurant Taverne, Zwembad De Schaeck, Hof van Twello en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met bruine klompjes. Alle Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels.

woensdag 21 september 2016

Deel dit bericht