Opnieuw zege Freek Wagenaar

Twello- Afgelopen week werd er maar 1 vlucht georganiseerd en wel voor de jonge duiven. Deze zouden zaterdag gelost worden in Budel (115 km) maar de weersverwachtingen waren van dien aard dat besloten werd alles een dag naar voren te halen. Daarom werd er op donderdag ingekorfd en op vrijdag gelost.

​Lang wachten

In onze contreien was het vrijdagmorgen nog niet echt wat we “duivenweer” noemen. Duiven oriënteren zich op verschillende manieren. Dat is op zicht, wanneer ze dicht bij huis zijn en bepaalde herkenningspunten hebben, dat is op het aardmagnetisme en op de stand van de zon. Het zonnetje liet vrijdagmorgen lang verstek gaan dus duurde het ook erg lang voordat er gelost kon worden. Vreemd is het dan dat er elders op bijna vergelijkbare afstanden wel gelost werd. Een lang verblijf in de wagens met een lossing in het verschiet is voor veel duiven niet prettig. De deuren staan dan half open en de duiven weten dan dat er wat gaat gebeuren. Aan drinken denken ze niet meer en ze proberen een plaatsje bij de uitgang te bemachtigen. Als dit uren duurt, zijn ze al “afgedraaid” voordat er een meter gevlogen is.

Of hetgeen hierboven geschreven ook afgelopen vrijdag aan de orde was weten we niet. Wel dat andere vlieggebieden van onze afdeling veel eerder losten en de duiven al thuis hadden toen die van vlieggebied Noord-Oost nog gelost moesten worden. Dat roept vraagtekens op.

Verloop

Om 13.30 uur klonk dan eindelijk het startschot en stoven de ruim 3700 junioren huiswaarts. Doordat elders de duiven al thuis waren kon er een beetje gerekend worden hoe laat de eerste duiven zouden arriveren. Op de kortste afstanden, Voorst en Wilp-Achterhoek, zouden er vanaf 14.55 uur duiven kunnen “vallen”. Heel iets later arriveerden de eerste duiven bij Freek Wagenaar in Voorst. De duiven waren uiterst onrustig en schichtig. Of er onderweg iets is gebeurd, denk aan een aanval van de roofvogel of iets dergelijks, is dan gissen. Duiven die normaal bij het eerste fluitje naar binnen stuiven bleven nu soms 10 minuten of langer rondvliegen of overal op de daken zitten. Heel vervelend voor de liefhebber en ook voor de duiven die niet de eer krijgen die ze verdienen. In het kielzog van de eerste duiven van Freek vielen in Wilp-Achterhoek vrijwel gelijktijdig 2 duiven bij Rein Evers. Rein speelt maar met een klein aantal duiven, deze keer 5 stuks ingezet, maar doet het tot op heden erg goed met zijn jonge duiven. Dit voorjaar kreeg hij een aantal duifjes van clubgenoot Albert Hendriksen die nu in “de Achterhoek” bijdragen aan de spelvreugde van Rein en adviseur Arie Woertman. In de diverse tussenstanden staat Rein er, evenals Freek uiteraard, mooi bij.

Tussen deze beide liefhebbers in waren het Steffan Willems en Hans Eckelboom die ook nog een mooie duif in de top 10 klasseerden. Zij hadden een verlate start door de eerste vlucht niet mee te doen, hun duiven zitten nog niet in de goede lijn. Net buiten de top zien we Jan Ketelaar op plaats 11, Jan de Ruiter op plaats 20 en Sven van Brummen op plaats 25. Daarmee klasseren alle deelnemers zich op de uitslag. ’s Avonds ontbraken er door het warrige verloop her en der nog wat duiven, zaterdagmorgen waren er overal nog flink wat nagekomen zodat overal de ploegen weer vrijwel compleet zijn voor komende week.

Programma

Naast de vlucht voor de jonge duiven staat er voor de marathonspelers een vlucht vanuit Bergerac (920 km) geprogrammeerd. Dit is de laatste vlucht op het programma van de oude duiven wordt hiermee het seizoen gesloten. Uiteraard zijn er nog diverse vluchten voor de jongen en zijn er nog 5 natourvluchten waarop zowel oud als jong mag worden ingezet. Top 10 Budel:1,2,3,7,8,9,10. Freek Wagenaar, 4. Steffan Willems, 5,6. Rein Evers.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht