Ouders en leerkrachten van De Kleine Wereld in Twello voeren op ludieke wijze actie

Twello- Afgelopen vrijdag 15 maart staakten landelijk veel scholen om het lerarentekort op de kaart te zetten. De ouders en leerkrachten van De Kleine Wereld steunden deze actie op ludieke wijze. Op deze dag namen de ouders namelijk het stokje over van de leraren en gaven workshops over uiteenlopende onderwerpen. De leerkrachten waren hierbij assistent en kregen zo de tijd om lessen voor te bereiden en administratie af te handelen. Zo kon iedereen ervaren wat het betekent als het leerkrachtentekort oploopt en werd ook werkdruk verminderd.

Veel wisselende invallers in de school, uitval door werkdruk en weinig ruimte voor ontwikkeling zijn consequenties van het tekort aan leraren, legt directeur Ellen IJsseldijk uit. ‘En dat doet het onderwijs geen goed.’ De noodzaak om een carrière in het onderwijs aantrekkelijker te maken en uitval van leerkrachten te voorkomen wordt inmiddels landelijk wel gevoeld, maar volgens de leraren nog niet sterk genoeg. ‘Vandaar de staking en deze ludieke actie’, aldus IJsseldijk.

‘Ik kreeg prompt een massage’

Naast dat deze serieuze boodschap werd overgebracht, was het op creatief en informatief vlak dus een bijzondere dag op De Kleine Wereld. De kinderen maakten onder meer muziek met boomwhackers, kregen een indruk van het werk bij de politie en brachten een bezoek aan de brandweer. Onder leiding van een masseur hebben kinderen elkaar massages gegeven en is er samen met een apotheker volgens recept slijm gemaakt. De oudere kinderen kregen ook nog informatie over hoogsensitiviteit, over mensenrechten en hoe spraak tot stand komt. Ze kwamen rijk aan ervaringen en informatie thuis. ‘Ik kreeg prompt een massage van mijn dochter,’ vertelt een vader. Ook de ouders gingen een ervaring rijker naar huis. ‘Respect hoor, voor hoe leerkrachten elke dag zo’n grote groep kinderen wijzer maken,’ sluit een moeder haar uur met de kleuters af. Leerkrachten waren ook blij met alle ideeën van ouders. Leerkracht Ancil Loman: ‘Je doet toch weer inspiratie op voor lessen. Ik vond het een geslaagde dag.’

Onderwijs uitgaven zijn geen kostenpost maar een investering

Intern begeleider Ilja Sibbing onderstreept het belang van goed onderwijs: ‘Er is heel wat voor nodig om alle kinderen te kunnen bieden wat ze nodig hebben om zich met vertrouwen te ontwikkelen.’ Onderwijsuitgaven zijn dan ook geen kostenpost, meent Sibbing, maar een investering in onze toekomst. Directeur Ellen IJsseldijk is tevreden over de invulling van de staking: ‘Met deze actiedag heeft De Kleine Wereld een bijdrage geleverd om dit hoger op de politieke agenda te krijgen.’ Betrokkenen die

nog een bijdrage willen leveren kunnen dat doen door het ondertekenen van de petitie ‘investeer in onderwijs’ op https://www.investeer-in-onderwijs.nl/.

woensdag 20 maart 2019

Deel dit bericht