Plan voor proefboerderij in Terwolde wint prijsvraag voor plattelandsvernieuwing

Het project Proefboerderij Haverkamp is één van de vier Gelderse winnaars van de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen, een prestigieuze prijsvraag uitgeschreven door de Rijksbouwmeester. Met de prijsvraag wil hij vernieuwing op het platteland stimuleren. De inzending won 4 juli een bedrag van 25.000 euro om het plan verder uit te werken.

De inzending ‘Proefboerderij Haverkamp, gemengd bedrijf voor toekomstboeren’ wil jonge boeren een kans geven en tegelijkertijd het landschap mooier maken. Het is een alternatieve bedrijfsopvolging en biedt circa 10 duurzame toekomstboeren ruimte om te experimenteren met toekomstteelten. Ze biedt flexibele pacht en klein wonen.

De toekomstboeren helpen elkaar met een zelfvoorzienende kringloop en delen grond, voorzieningen, machines en diensten. De huidige boer coördineert. Het landschapsontwerp is een raamwerk van eetbaar groen met flexibele ruimte voor verschillende agrarische activiteiten. Het rivierenlandschap wordt nog mooier met meer biodiversiteit. Dit type proefboerderij heeft een lokale afzet en is geschikt voor erftransformaties in de buurt van een stad.

De jury waardeert de boerenslimheid van het plan, dat ook de bestaande gebouwen hergebruikt. Zij zegt:

“Uit dit voorstel spreekt een intelligente combinatie van sociale innovatie en vernieuwing van plattelandseconomie.”

Het plan is gemaakt met het biologisch bedrijf van de familie Hekkert uit Terwolde. Het creatieve team bestaat uit Niek Roozen bv landschapsarchitecten, On(t)roerend Goed, studioMAEK, Zin in Buiten en AMS Architectuur.

Alle 95 inzendingen zijn te vinden op de website: www.prijsvraagbroodenspelen.nl

woensdag 11 juli

Deel dit bericht