Politiek café Gemeente Belangen waardevol en krijgt vervolg ‘We zijn ook wel vaak de smeerolie’

Voorst- Terwijl de gemeentepolitiek met zomerreces is, zocht Gemeente Belangen Voorst op dinsdagavond 15 juli al weer de verbinding met inwoners. In café De Kroon in Wilp werd het eerste politiek café van de partij gehouden: laagdrempelig, gastvrij en inhoudelijk. De avond leverde gesprekken, ideeën én eigengemaakte appeltaart op – en smaakt duidelijk naar meer.

Door Jos Bosch

Waar sommige partijen de zomer gebruiken voor een borrel met de eigen achterban, gaf Gemeente Belangen (in de volksmond vaak ‘GB’ genoemd) er een andere draai aan. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026 zoekt de partij in een vroeg stadium het directe contact met inwoners van de gemeente Voorst. Niet met verkiezingspraat of grote beloftes, maar met koffie, taart en een open gesprek.

Van links tot rechts, mét frictie
Robert Bosch opende het politiek café en gaf de aanwezigen een inkijkje in de werkwijze van Gemeente Belangen. “We komen vaak als eerste binnen en gaan als laatste weg bij de fractievergaderingen,” grapte hij. “We zijn een lokale partij, wat betekent dat we mensen van links tot rechts in huis hebben. Dat schuurt soms, maar dat vinden we juist goed.”

Die politieke breedte leidt binnen de fractie geregeld tot stevige gesprekken, maar ook tot een cultuur waarin iedereen zich kan uitspreken. De sfeer is goed, de partij zoekt altijd naar een gemene deler. Zodra die is gevonden, dan staat GB daar als één partij achter in de raad.”

Geen hiërarchie, wel betrokkenheid
Fractielid Arjen Lagerweij benadrukt tijdens een koffiemoment met onze krant, hoe plat de organisatie van de partij is. “De rollen liggen niet strak vast. Iedereen doet mee, en we doen het samen.” Die mentaliteit was goed voelbaar in de ontspannen sfeer in Wilp: inwoners en raadsleden spraken met elkaar alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Geen afstand, geen drempels. Gewoon: luisteren, vragen, uitleggen.

Er kwamen onderwerpen voorbij die lokaal leven, zoals woningbouw, voorzieningen, verkeersveiligheid en de relatie tussen dorpen en gemeentehuis. Ook politieke kwesties en verbeterpunten werden besproken.

We zijn ook wel vaak de smeerolie’
Over schuren gesproken: ook in de gemeenteraad botst het weleens. Gemeente Belangen wil waar mogelijk verbinden, maar dat is niet altijd eenvoudig. “We proberen constructief te zijn, maar soms is dat ingewikkeld,” aldus Bosch. “Oppositie voeren is niet onze natuurlijke houding. We zijn ook wel vaak de smeerolie.”

De partij staat erom bekend bruggen te willen slaan. Zo haalde ze eerder de kolen uit het vuur in het afvaldossier en presenteerde ze recent een alternatieve begroting – bedoeld als inhoudelijk tegenvoorstel én als uitnodiging tot samenwerking.

Een avond vol verbinding
Op sociale media omschreef Gemeente Belangen de avond als warm, informeel en waardevol. Er werd gelachen, geluisterd en gepraat – over wat goed gaat, maar vooral ook over wat beter kan. Juist dat is de inzet van de partij: weten wat er leeft, en inwoners een stem geven in het beleid. De input van deze avond wordt meegenomen richting het verkiezingsprogramma.

De opkomst was boven verwachting. Dat bevestigt voor de partij hoe belangrijk het is om zichtbaar en aanspreekbaar te zijn, óók buiten verkiezingstijd. Gemeente Belangen wil dit soort bijeenkomsten daarom vaker organiseren, in meerdere dorpen, met ruimte voor gesprek, feedback en ontmoeting.

Gemeenteraadsverkiezingen 2026
De politieke kaarten in Voorst worden opnieuw geschud. In 2026 groeit de raad van 19 naar 21 zetels, VVD Voorst en Liberaal2000 gaan uit elkaar en de spanningen in de huidige coalitie lopen op. De verkiezingen beloven spannend te worden, en het is belangrijk dat álle partijen tijdig laten zien waar ze voor staan.

Gemeente Belangen heeft alvast de eerste fysieke stap gezet – letterlijk, richting inwoners. En dat smaakt, net als de appeltaart, naar meer.

woensdag 23 juli 2025

Deel dit bericht