Project Tijdgravers laat monumenten vertellen

Twello- Afgelopen vrijdag presenteerden zeven teams met kinderen van de plusklas op basisschool de Wingerd in Twello een online speurtocht met unieke verhalen over zeven bijzondere locaties in het centrum van Twello aan een delegatie van de Oudheidkundige Kring Voorst. De afgelopen vier maanden zijn de kinderen van de middenbouw en bovenbouw plusgroep bezig geweest met een speciaal project over erfgoed in Twello. Het project Tijdgravers is een samenwerking tussen De Wingerd en de OKV.

Initiatiefnemer en vrijwilliger bij de plusklas Karen van Dongen licht toe: “Het idee ontstond vorig jaar na de tentoonstellingen van 200 jaar Voorst om op school onderzoek te gaan doen naar onze eigen lokale geschiedenis. Iets uitdagends, buiten de boekjes om.” Daar was wel lokale informatie bij nodig en die was beschikbaar bij de Oudheidkundige Kring. Samen met de enthousiaste OKV-vrijwilligers Fred van der Vegte en Auke Vlietstra is een draaiboek gemaakt en een serie informatiemappen met artikelen en veel oude foto’s.

Fred van der Vegte: “De OKV wil meer aandacht voor de persoonlijke verhalen van mensen over hun verleden. Zo komt de geschiedenis van plekken en gebeurtenissen nog meer tot leven. Dit project sluit daar wat ons betreft mooi op aan.” De leerlingen moeten dus zelf graven naar interessante oude verhalen en zijn gaan kijken hoe het er nu uitziet. Ze hebben een informatieve Tijdgravers-kaart op Google Mymaps gebouwd en deze gekoppeld aan verschillende websites. Auke Vlietstra: “De kinderen geven er echt hun eigentijdse draai aan, alle verhalen zijn anders en op verschillen manieren verteld: een liedje, hoorspel of filmpje. Ze kunnen straks zo aan de slag bij ons!”

En wat vinden de leerlingen zelf? “Het is vooral leuk omdat je het allemaal zelf mocht bedenken, maar ook wel moeilijk,” zegt de een. Een ander vult aan: “We zijn blij dat het gelukt is, want het was op het eind wel stressen om alle linkjes goed te krijgen!” Een andere groepje laat trots nog een keer live het waterorgel horen wat ze samen bedacht hadden als opdracht. Schooldirecteur Arjan Wierenga bedankt de OKV-ers en de hulpouders van de plusklas voor hun inzet en feliciteert de leerlingen: “Een goed project met een mooi resultaat waarbij jullie onderweg meer hebben geleerd dan inhoud alleen.”

woensdag 3 juli

Deel dit bericht