Schouderklachten met pijn en stijfheid verdwijnen snel dankzij ‘wondermethode’ van Frank Weerstra

Twello- Vaak (b)lijken gewaagde uitspraken en beloftes te mooi om waar te zijn, maar Frank Weerstra is ervan overtuigd dat hij met zijn zelfontwikkelde behandelmethode voor schouderproblemen goud in handen heeft. De fysiotherapeut en osteopaat past de methode sinds anderhalf jaar toe en de ongeveer 130 door hem behandelde cliënten zijn allen van hun pijnlijke schouder(s) verlost, zegt hij zonder met de ogen te knipperen in zijn Twellose praktijk.

Iedereen die de vlot pratende, vriendelijke Weerstra van fabels en grootspraak beschuldigt, wordt door hem uitgedaagd de proef op de som te komen nemen in Praktijk de Kern. Die runt hij sinds de zomer samen met echtgenote Petra Camphuis aan de H.W. Iordensweg in Twello. Daarvoor hielden zij praktijk in hun woonplaats Deventer.

Het geheim van zijn methode geeft Weerstra niet prijs. ‘’Ik heb de behandeling beschreven zodat mijn vrouw als mij wat overkomt deze ook kan toepassen.’’ De Deventenaar biedt de interviewer aan een screening van zijn schouders te doen om te kijken of hier een probleem zit of dreigt.

Blokkade verdwenen

Na het snel testen van de beweeglijkheid van mijn rechterschouder blijkt dat deze verre van optimaal is. Ik mag met een mondkapje gaan liggen op de behandelingstafel en Weerstra neemt mij onder handen. Daarna mag ik gaan staan en mag ik opnieuw de beweeglijkheidstest uitvoeren. Tot mijn verbazing is de aanvankelijke blokkade verdwenen en kan ik mijn arm vrij bewegen.

Alleen voor mensen met een zogeheten ‘frozen shoulder’ (bevroren schouder) is de behandelmethode van Weerstra niet het directe ei van Columbus. En uit statistieken blijkt dat de andere schouder in wel 20 procent ook een frozen schouder wordt. Deze kant wordt door Weerstra wel met succes behandeld.

De Deventenaar heeft onlangs meegemaakt dat een cliënte waarbij hij de goede schouder preventief behandelde, de andere onbehandelbare en nog steeds zeer stijve frozen schouder na behandeling ineens volledig beweeglijk en pijnvrij werd.

‘’Slechts twee procent van alle schouderklachten is een frozen shoulder. De medische wetenschap weet de oorzaak niet en er bestaat geen goede behandeling. Ze proberen van alles: spuiten in het gewricht, rust, medicijnen, trainen; maar niets helpt. De resterende 98 procent van de schouderproblemen kan ik wél allemaal met succes behandelen.’’ Het effect van de pijnloze techniek is direct zichtbaar, blijvend en hoeft dus maar één keer uitgevoerd te worden, aldus Weerstra.

Gezondheidscentrum

In 1994 vertrok Weerstra met zijn gezin naar Noorwegen. Daar werkte hij eerst als leidend fysiotherapeut in een revalidatiecentrum waarna hij onder Oslo een eigen praktijk begon. Van 1996 tot 2000 volgde hij een opleiding osteopathie. In 2000 betrok hij in Tønsberg een groot industriepand om daar met collega’s het Tønsberg Medisinske Senter te beginnen. ‘’Uiteindelijk werkten in dit gezondheidscentrum 22 zelfstandige ondernemers.’’

Weerstra scheidde van zijn toenmalige vrouw en keerde in 2015 terug naar Nederland. Hij hielp zijn zoon met het opzetten van diens praktijk in Enschede. Via Facebook had hij eerder al in Noorwegen contact gekregen met zijn huidige vrouw, Petra Camphuis.

‘’In 2017 kreeg ik zelf twee frozen shoulders na elkaar en dan weet je dat je daar één tot vier jaar zoet mee bent. Je kunt je arm of armen nauwelijks meer bewegen. Het is een zeurende pijn die lang aanhoudt. Ik kon me niet meer afdrogen en naar het toilet gaan was een martelgang. Twintig procent krijgt na verloop van tijd ook last van de andere schouder en daar zat ik dus bij.’’

In dat jaar volgde Weerstra een specialistische opleiding in de osteopathie. Een mede-cursist was een keer met hem bezig en op onverklaarbare wijze was Weerstra daarna van zijn klachten af. Vanaf die tijd is hij aan een eigen behandelmethode voor schouderklachten gaan werken. Eerst oefende hij op vrienden en bekenden en toen zijn aanpak succesvol bleek, is hij deze ook (letterlijk) in de praktijk gaan toepassen.

‘’Er lopen zoveel mensen rond met schouderklachten. Na circa 35 jaar onderzoek te hebben gedaan, is de conclusie dat zo goed als alle schouderklachten met stijfheid en pijn uiteindelijk één gemeenschappelijk vertrekpunt hebben. Vandaaruit is het afhankelijk welke compensatie het lichaam maakt. En die compensatie zorgt weer voor een uitbreiding van het klachtenbeeld. Ik behandel daarna in slechts één keer de kern van iemands eventueel toekomstige schouderprobleem. Het resultaat is blijvend en voorkomt dat er zich compensaties op andere plaatsen in je nek- of schouderregio gaan ontwikkelen.’’

Onderrug

Als osteopaat corrigeert Weerstra met manuele technieken de bewegingsbeperking in het inwendig orgaansysteem en spierskeletsysteem. Het zenuwstelsel is hierbij de verbindende factor. ‘’Bij schoudergewrichtsklachten pak ik vanuit de optiek van het holistisch kijken altijd ook meteen de onderrug mee.’’

Weerstra kan zijn geluk niet op: ‘’Dit is zo leuk, ik maak zo’n leuke ontwikkeling mee. Stel je voor hoeveel geld met mijn behandeling op de gezondheidszorg bespaard kan worden? Mensen vallen niet meer lange tijd uit, kunnen weer snel aan het werk en zijn pijnvrij. Hierdoor verbetert hun kwaliteit van leven.’’

Praktijk de Kern fungeert ook als buikpuinpoli. Hierin werkt Frank Weerstra samen met een diëtiste en een psychologe.

KADER: Chinese massagetechniek werkt ook preventief

Petra Camphuis, de vrouw van Frank Weerstra, zit met hem samen in Praktijk de Kern. Zij is gespecialiseerd in TuiNa, een van de drie basisonderdelen van de traditionele Chinese gezondheidsleer. De andere twee zijn acupunctuur en kruiden. ‘’In het westen noemen ze het TuiNa massage. Ik masseer de meridianen (onzichtbare energiebanen in het lichaam, red.) en druk de acupunctuurpunten aan. Hiermee kan ik klachten beïnvloeden.’’

Het doel van TuiNa is dat de energie weer beter gaat stromen. De technieken die Camphuis gebruikt, voert zij uit met de handen, knokkels, elleboogpunt en onderarm.

Camphuis benadrukt dat haar massagetechniek ook preventief werkt en dat het bijdraagt aan de vitaliteit van het leven. Ook is de massage geschikt voor ouderen. ‘’Aanraking is belangrijk voor een goede gezondheid.’’ In haar behandeling kijkt zij tevens naar voedings- en drinkpatronen en of de cliënt wel voldoende beweegt in zijn of haar dagelijks leven.

Kijk voor meer informatie en eventueel online boeken op:

https://praktijkdekern.nl/

woensdag 28 oktober 2020

Deel dit bericht