Sneeuwjacht

Twello- Sneeuw levert de grootste problemen ook als het ook hard waait en vooral als het vriest. Bij een krachtige tot harde wind, windkracht 6 of 7, is tijdens sneeuwval met minder dan 200 meter zicht sprake van een ware sneeuwjacht. De stuifsneeuw, die bij temperaturen onder nul in kieren en gaten doordringt, leidt tot grote overlast: het verkeer en openbaar vervoer worden ontwricht en wegen raken versperd door ophopingen en duinen van sneeuw. In een sneeuwjacht is het zeer onaangenaam, zeker bij temperaturen ver onder nul. Bovendien vermindert het het zicht, afhankelijk van de intensiteit van de sneeuw.

Sneeuw en zeker een sneeuwjacht is zeer belemmerend voor het verkeer. Het KNMI geeft bij sneeuw extra waarschuwingen uit. Bij een sneeuwjacht of sneeuwstorm, waarin minstens windkracht 6 wordt bereikt en het zicht minder dan 200 meter is, gaat een Weeralarm uit, zo mogelijk voorafgegaan door een voorwaarschuwing. Sneeuwval of driftsneeuw bij windkracht 8 of meer wordt een sneeuwstorm genoemd, zoals de blizzards in Canada en de Verenigde Staten.

Brrrrrr

Ineens is het winter en dat blijft deze hele week nog wel en ook een groot deel van volgende week.
Donderdag breekt de zon door na een aantal dagen waarbij we veel sneeuw gehad hebben.
Door de sneeuw gaat het nu in de heldere nachten flink afkoelen.
Donderdagochtend een minimum van -12 graden, overdag de zon erbij et een maximum van -5 graden.
Vrijdagochtend ook strenge vorst met -12 graden en overdag veel zon.
Zaterdagochtend nog wat kouder dan -13 graden, met overdag weer goed de zon erbij met een maximum van -6 graden.
Zondag weer een hele koude start met -13 als minimum, overdag weer een heerlijke winterzon met een maximum van-4 graden.

Komen we nog op de schaats, zeker maar de sneeuw heeft de kwaliteit van het natuurijs niet goed gedaan

Mark Wolvenne

Twello

woensdag 10 februari 2021

Deel dit bericht