Ton Koers 45 jaar in dienst bij Schoneveld Breeding

Wilp- Wanneer je Ton een vraag stelt over zijn werk bij Schoneveld Breeding beginnen zijn ogen te stralen en barst hij los in een stroom van enthousiaste verhalen. Ton praat niet alleen met zijn mond maar ook met zijn handen. Eigenlijk praat Ton met zijn hele donder.

Van groenten naar potplanten
Het is 12 augustus 1974 als hij op zestienjarige leeftijd binnenstapt bij het toenmalige teeltbedrijf van groenten, snijbloemen en potplanten van de familie Schoneveld. De goede kwaliteit van de cyclamen van Schoneveld was toen al zeer bekend.
Zijn eerste werkdag begon hij met onder andere bonen plukken. Als boerenzoon was hij al jong gewend om flink aan te pakken in het boerenbedrijf en daarnaast werkte hij al vanaf zijn 13e jaar ook bij het chrysantenstekbedrijf van de buurman. Terugkijkend op dit alles is daar zijn liefde voor planten en bloemen ontstaan.
Hoe mooi was het dus dat het bedrijf het jaar daarop helemaal overging van groente en snijbloemen naar bloeiende potplanten. Binnen het kleine team van pa en ma Schoneveld, de beide zoons Hans en Patty en een groep collega’s met onder andere Hennie Koller, Ton Nokkert, Frans Driessen en Appie Bleumink was het hard werken. Voor Ton was het normaal om ‘s morgens eerst de koeien te melken op het bedrijf van zijn ouders, dan werken, en na het werk weer melken.

Hard werken binnen een hecht familiebedrijf
Het was hard werken, rond hoogtijdagen als Kerst en Moederdag waren dubbele werkweken van 70-80 uur heel normaal. Ook de zaterdagmorgen werken was in die tijd normaal en tijdens hoogtijdagen vrij nemen was echt geen optie.
Wat het mooi maakte was het werken binnen een klein hecht team binnen een hecht familiebedrijf. Je ging niet naar huis voordat het werk af was, en dat deed je met elkaar.
Beeldend vertelt Ton over het opgekuilde tulpen- en narcissenbollen opgraven uit de koude natte grond om ze vervolgens in de kas in bloei te trekken, en het samen met ma Schoneveld inpakken en klaarmaken van mini Saint Paulia’s voor de veiling en de handel.
Want het was een echte handelskwekerij die dagelijks met bloeiend product naar klanten en de veilingen van Vleuten en Aalsmeer ging. Ton reed in die tijd ook zelf op de vrachtwagen en kwam zo steeds meer in contact met kwekers waar hij zelf weer producten ophaalde. Patty Schoneveld zat veel in studieclubs en samen met Ton en het team op de kwekerij kiemde daar de basis voor de gedegen en professionele teeltkennis en teeltadvisering die Schoneveld Breeding tot op de dag van vandaag wereldwijd aan “haar” kwekers biedt.

Een moeilijke tijd, hoe nu verder?
Maar vader Patericus Schoneveld kwam te overlijden en dus moesten de zoons het oppakken. Zoon Hans richtte zich in die tijd op de teelt en Patty op de handel, waarbij dit later werd omgekeerd en Hans steeds meer de handelskant opging. Het bedrijf was vernieuwend en apart in de regio maar de concurrentie werd steeds zwaarder. Ton herinnert zich nog haarscherp de gesprekken aan de kleine kantinetafel, “hoe nu verder?”
Ton werd “tuinchef”, wat inhield dat hij interne teeltstructuren ging opzetten, daarbij intensief samenwerkend met Patty die de tak van veredeling in o.a. de cyclamen serieus oppakte. In 1992 kwam de eerste hybride Cyclaam Super Serie Original op de markt, veredeld door Patty en daarmee het begin van een succesvolle serie die inmiddels 19 variëteiten telt.
Tuinchef hield ook in dat Ton gewoon alles deed, aansturing arbeid, techniek, teeltwerkzaamheden, bemesting en gewasbescherming. In een klein bedrijf werkt dat nu eenmaal zo. Ton was ook de eerste medewerker die in die tijd een mobiele telefoon kreeg zodat hij 24 uur per dag bereikbaar was, ook bij alarm. Dat zorgde er wel voor dat hij tijdens vakantie eerst moest “ont-Schonevelden” zoals hij dat glimlachend noemt.

Veredeling en zaadproductie
Hij was de rechterhand van Patty. Samen stonden ze aan de wieg van de jongeplanten productie van Primula obconica, toen nog niet priminevrij maar later wel.

In deze hoedanigheid was het Ton die de klanten bezocht om nauw contact te houden en te adviseren over teeltwijze. De jongeplanten productie werd echter zo groot dat dit werd overgedragen aan andere jongeplanten productiebedrijven die tot op heden nog steeds de zaden afnemen bij Schoneveld Breeding. Veredeling en zaadproductie, dat werd de focus.
Ton leidde klanten en kwekers rond op het bedrijf maar kende toen nog beperkt Duits en Engels. Toch wist hij door het volgen van diverse cursussen met de intern opgebouwde teeltkennis de boodschap over te brengen en dat doet hij tot op de dag van vandaag, met nog meer kennis van de inmiddels 5 productlijnen en met hetzelfde niet aflatende enthousiasme dat hem zo kenmerkt.

Zijn leidraad was en is:
“Dit bedrijf is uniek voor de regio en je voelt je daarom ook meer verbonden. Ik heb altijd voldoende opleidingsmogelijkheden gehad en het was nooit saai, er kwamen altijd weer nieuwe mogelijkheden. Ik moet nu meer loslaten en afbouwen omdat het bedrijf zoveel groter is geworden.
Mijn kennis heb ik opgedaan bij de familie Schoneveld en het enthousiasme heb ik van Patty en Hans overgenomen, en dit enthousiasme en deze kennis heb ik de laatste 12 jaar met Peter van de Pol op eenzelfde, misschien nog wel meer doorpakkende manier mogen meemaken. Inmiddels is het een internationaal bedrijf behorend tot de wereldleiders op het gebied van Cyclamen, naast andere gewassen.”

Veel belang werd en wordt nog steeds gehecht aan het bieden van een goede leerplek.
Door de jaren heen is er altijd intensief contact geweest met groene scholen, zijn er complete leerplannen geschreven en was Ton zelfs enige tijd opleider.

Van Dernhorstlaan naar PlantXperience
Begin dit jaar werd het gloednieuwe PlantXperience in Wilp in gebruik genomen.
Meer ruimte voor research, veredeling en zaadproductie maar ook meer ruimte voor innovatie, educatie en inspiratie.
Ton: “Technisch gezien is het geen familiebedrijf meer maar het bedrijf heeft nog steeds het karakter van een familiebedrijf. Onze personeelsvereniging hebben we ooit in de oude tijd opgezet. Patty en Hans vonden dit belangrijk voor hun mensen en droegen het een warm hart toe, en ook nu wordt het van harte ondersteund en onderschreven door de huidige eigenaar directeur Peter van de Pol.

Ik voel mij in elke vezel verbonden met dit bedrijf en dat heeft niet alleen te maken met het vertrouwen van onze klanten en kwekers maar zeker ook met de vele collega’s die net als ik hun stinkende best doen om een goed product in de markt te zetten met de ondersteuning die daarbij hoort.
Toen we met 7 mensen waren konden we het niet alleen, en nu met ruim 200 collega’s in Wilp kunnen we het nog steeds niet alleen. Je zou versteld staan als je ziet hoeveel handjes, tijd en zorg er nodig zijn om die ultieme plant uiteindelijk in de winkel te krijgen, die passie is niet in geld uit te drukken. Ik heb mij in die 45 jaar nog nooit verveeld en geniet elke dag van mijn werk.
Planten zijn emotie, en dus het leven.”

woensdag 21 augustus 2019

Deel dit bericht