Verhalen gezocht over Coberco-melkfabriek

Gemeente Deventer- De beeldbepalende schoorsteen van de voormalige Coberco-melkfabriek aan de Harderwijkerstraat is gered. De gemeente Deventer heeft het bouwwerk voor 1 euro gekocht van eigenaar Wieap Beheer en laat de schoorsteen in 2025 opknappen. Zo wordt de 55 meter hoge en in gele baksteen opgetrokken langnek behouden voor de Deventer skyline.

Eerder zijn honderden handtekeningen ingezameld door inwoners die de schoorsteen voor het aanzicht van de stad willen behouden. Ook de erfgoedorganisaties in de gemeente hebben aandacht gevraagd voor het behoud van deze schoorsteen. Met de motie ‘Witte rook over de fabrieksschoorsteen’ heeft de Deventer gemeenteraad eerder geld vrijgemaakt voor restauratie van de schoorsteen.

Nieuwe eigenaar en opknapbeurt
De gemeenteraad heeft €150.000 beschikbaar gesteld voor de aankoop en restauratie van de schoorsteen. Uit de provinciale regeling ‘Het verhaal van Overijssel 2.0’ krijgt Deventer €100.000 subsidie. Daarmee wordt de schoorsteen gerestaureerd en het verhaal achter de schoorsteen verteld. Ilse Duursma, wethouder erfgoed en monumentenzorg: “Een mooie ontwikkeling. Het gaat niet alleen over de stenen, maar ook over de mensen die werkten in de melkfabriek.” Ook Wieap Beheer directeur Willem Goudkuil is blij met deze ontwikkeling.

Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Wilp
Uit protest tegen te lage prijzen van de particuliere zuivelfabriek Emstermate richtten de boeren in 1897 hun eigen coöperatie op. Dit bleek een succes, de fabriek kreeg in 1929 vergunning om het koninklijk wapen te voeren als hofleverancier. Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf onderdeel van de Coberco-groep. In 1970 werd de oude boterfabriek gesloten.

Coöperatieve Zuivelfabriek De Boerenstand Terwolde
Na het succes in Wilp werd in Terwolde de coöperatie ‘De Boerenstand’ werd in 1912 opgericht, ook als reactie op zuivelfabriek Emstermate. Boeren leverden sinds de opening van de fabriek hun melk voortaan aan ‘De Boerenstand’. Dit leidde tot spoedige sluiting van de Emstermate. De Boerenstand sluit in 1972. Het complex is, in aangepaste vorm, nog te bewonderen aan de Twelloseweg.

Verhalen gezocht
De zuivelindustrie in de regio kent een lange geschiedenis met veel medewerkers, leveranciers en bezorgers. Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal en Stichting Industrieel Erfgoed Deventer willen deze geschiedenis vastleggen en verrijken met verhalen van mensen die er gewerkt hebben of er vaker kwamen als leverancier/bezorger.

Heb je een bijzonder verhaal over de zuivelfabriek in Terwolde of Wilp óf een ander verhaal over de zuivelindustrie in de omgeving? Neem contact met ons op via: info@deventerverhaal.nl.

woensdag 10 juli 2024

Deel dit bericht