Vier jonge meiden met een groot hart onderscheiden met het Voorster Jeugdlintje

Gemeente Voorst- Met Meike van den Elsen (15), Marit Dijkhof (15), Lindsey Ramakers (10) en Yinthe Timmer (10) heeft de gemeente Voorst er officieel sinds zaterdag vier jonge heldinnen bij. Burgemeester Renske Helmer-Englebert verraste hen thuis met het Voorster Jeugdlintje, dat voor de eerste keer werd uitgereikt. De vier kregen onder meer ook een fraaie armband en een heerlijke taart.

De bescheiden hoofdpersonen vinden het zelf heel normaal wat zij voor de Voorster samenleving of een dierbare betekenen, maar volgens de jury van het Voorster Jeugdlintje (bestaande uit burgemeester Helmer Englebert, kinderboekenschrijfster Christine Algera, buurtsportcoach Rinse Procee, kwartfinalist van de kindervoorleeswedstrijd Eva de Jong en kindercoach Monique Aalpoel) en hun familie is dit wel degelijk bijzonder.

Om voor een Jeugdlintje in aanmerking te komen, moet een jongere ‘zich buitengewoon en langdurig hebben ingezet voor een ander binnen de gemeente óf een bijzondere prestatie hebben geleverd of initiatief hebben genomen’.

Supervrijwilligster

Meike uit Posterenk dankt haar Jeugdlintje aan haar grote enthousiasme en betrokkenheid als vrijwilliger voor Pampus en de nog jonge Watersportvereniging de Boei. “Ik vind dit heel erg leuk”, zegt zij thuis aan de Grotenhuisweg nadat moeder Marjo bij haar het Jeugdlintje heeft opgespeld; dit in verband met de coronabeperkingen. Even later zegt Meike lachend: “Ik dacht wat krijgen we nou dan? Ik was bezig met hooi halen.”

Over Meike schrijft de jury: ‘Door haar inzet, nauwe betrokkenheid en enthousiasme is Meike een voorbeeld voor alle jonge vrijwilligers van de gemeente Voorst. Ze is niet bang om vieze handen te krijgen. Ze is er niet alleen voor de leuke activiteiten maar ook voor het opruimen erna. Zo’n vrijwilliger is goud waard voor elke vereniging!’

Gouden hulp voor oma

Volgende stop tijdens de jeugdlintjestour is de Paulus Potterstraat in Twello. Daar huldigt de burgemeester de verbouwereerde Marit Dijkhof in het gezelschap van haar trotse moeder Dorien en oma Riekie (77).

Voorheen bezocht Marit haar oma, die een dwarslaesie heeft en een gedeeltelijke beenamputatie heeft moeten ondergaan, ruim zes jaar lang vrijwel dagelijks om haar gezelschap te houden en met alles en nog wat te helpen. Sinds kort woont oma in een verzorgingshuis in Deventer. Marit probeert haar ook daar zo vaak mogelijk te bezoeken.

Voorbeeldfunctie

De burgemeester vertelt Marit dat de lintjesjury zwaar onder de indruk is van haar verhaal. “Jij hebt een heel bijzondere band met je oma.” In het juryrapport staat over de jonge Twellose: ‘Dat een jongedame van 15 jaar oud elke dag in haar vrije tijd haar hulpbehoevende oma ondersteunt, is toch wel heel bijzonder. Zij helpt bovendien niet alleen met huishoudelijke taken maar ook met medische verzorging. Dit maakt dat Marit absoluut een voorbeeldfunctie heeft voor andere jongeren in onze gemeente.’

Marit zit op praktijkschool De Boog in Apeldoorn en loopt stage bij Zeeman. Zij hoopt uiteindelijk na een vervolgstudie in de ouderenzorg te kunnen werken. Gezien haar geweldige mantelzorg en liefde voor haar oma zal deze wens ongetwijfeld uitkomen.

Doppentoppers

Voor de twee resterende Voorster Jeugdlintjes reist de burgemeester zaterdag door naar Terwolde. Op de oprit van de Molenweg 22 staat een partytent versierd met vlaggetjes. Onder anderen de ouders en acht opa’s en oma’s van Lindsey en haar vriendin Yinthe wachten glunderend op wat er komen gaat.

De 10-jarige Lindsey en Yinthe weten duidelijk van niets en beseffen nu pas dat zij er met smoesjes op een leuke manier zijn ingeluisd. Zij zamelen al twee jaar vol enthousiasme bierdoppen en plastic doppen in voor Stichting KNGF Geleidehonden en Stichting Suze. Mede door hun bijdrage heeft Stichting Suze een rolstoelbus kunnen aanschaffen.

Wijde omgeving

Het was Lindsey die destijds op verzoek van haar oma begon met het inzamelen van plastic doppen. Toen Yinthe, die net als haar in groep 7 van obs De Bongerd zit, hier van hoorde, bood zij aan haar te gaan helpen. Later zijn hier ook bierdoppen bijgekomen. Vanuit Terwolde en de wijde omgeving komen mensen geregeld hun doppen afleveren aan de Molenweg 22 (adres Lindsey) en aan de Lage Kamp 5 (adres Yinthe).

De jury schrijft over de twee vriendinnetjes: ‘De manier waarop Lindsey en Yinthe geld inzamelen voor deze twee goede doelen is heel bijzonder. Ze wisten niet alleen de plaatselijke supermarkt voor zich te winnen maar hebben ook Lindsey’s opa zover gekregen de dopjes telkens voor ze weg te brengen naar Zwolle of Staphorst. Deze jonge meiden beschikken duidelijk over een flinke dosis organisatietalent!’

Oproep

Burgemeester Renske Helmer-Englebert kijkt na afloop terug op een zeer geslaagde jeugdlintjestour. “Ik roep iedereen op jongeren voor te dragen die naar hun mening ook voor een Jeugdlintje in aanmerking komen. Het gaat niet zozeer om de grootsheid van de prestatie, maar om dat jongeren een warm hart hebben voor onze samenleving.”

woensdag 24 november 2021

Deel dit bericht