Virtual Teams Across Cultures: Create Successful Teams Around the world

Twello- “Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik zelf ooit een boek zou schrijven”. Nu ligt er toch een stapel van mijn nieuwe boek in mijn kantoor in Twello. Het boek behandelt het thema: “hoe samen te werken op afstand”. Het idee is ontstaan vanuit mijn werk, ik adviseer bedrijven in internationaal samenwerken, met name waar culturele verschillen van belang zijn en soms leiden tot misverstanden. Dat gaat meestal over situaties waar mensen moeten samenwerken die op verschillende plekken in de wereld verblijven. In het boek behandel ik dus de problematiek van digitaal samenwerken met mensen uit verschillende culturele achtergronden. In de praktijk blijkt samenwerken een stuk lastiger te zijn als je niet in hetzelfde gebouw zit of als je culturele achtergrond anders is. Dit zien we bijvoorbeeld bij bedrijven die een deel van hun werkzaamheden uitbesteden naar landen als India en Vietnam. Maar dit levert ook vaak problemen op bij fusies en projecten.

Helemaal nu actueel in dit corona-tijdperk, maar dat wist ik niet toen ik aan dit boek begon.

Zelf ben ik een Amerikaanse die 20 jaar geleden de stoute schoenen heeft aangetrokken om naar Nederland te emigreren nadat ik daar mijn man had leren kennen.

Het boek is getiteld “Virtual Teams Across Cultures”, hoe formeer ik succesvolle teams wereldwijd. Het is geschreven voor alle mensen die internationaal moeten samenwerken en voor managers die leiding moeten geven aan internationale teams.

Voordat de Corona-tijd begon, bezocht ik veel landen om mensen ter plaatse training te geven. Dit bracht mij ondermeer in Brazilië, Singapore, India, Nigeria, te veel om op te noemen. Mijn airmiles kaart had altijd de status platina.

Drie jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven van dit boek. Uiteindelijk is het een serieus project geworden. Je gaat niet achter een bureau zitten en begint zomaar te schrijven. Dit was echt een project waarbij ik managers uit verschillende landen heb geïnterviewd en heb samengewerkt met allerlei mensen die me hebben geholpen. Je kunt eigenlijk zeggen dat het project van het schrijven van het boek een mooi voorbeeld is van hoe je digitaal moet samenwerken. Er waren tientallen mensen bij betrokken. Mijn teksteditor zat in Wenen, de ontwerper van de binnenkant zat in de VS, de coverdesigner in New York, de tekstschrijver in Engeland etc.

Uiteindelijk heb ik het gehele proces zelf gemanaged en uitgevoerd zonder uitgever of professionele schrijver. De marketing van het boek heb ik ook zelf gedaan. Het project is een reis geweest waarbij ik veel heb geleerd over de digitale uitgeverswereld. Ik zou ook daar ook een boek over kunnen schrijven.

De reis begon eigenlijk toen ik trouwde met een Nederlander en merkte dat er toch wel duidelijke verschillen waren tussen Nederlanders en Amerikanen. Dat heeft me 20 jaar geleden getriggerd om me te verdiepen in cultuurverschillen. Uiteindelijk heb ik daar mijn carrière van gemaakt, oorspronkelijk heb ik een achtergrond in financieel management.

De reis is nog niet voorbij. Vanuit mijn kantoor in Twello geef ik nu digitaal trainingen aan bedrijven. Onlangs heb ik een training verzorgd bij DSM. Daarvoor gaf ik zelfs training aan een bedrijf in Trinidad en Tobago. Digitaal samenwerken is nu zeer actueel en daarom word ik vaak benaderd om over dit onderwerp te praten. Dit gaat natuurlijk ook weer digitaal. Dan word ik geïnterviewd voor podcasts en onlangs nog voor Het Financieel Dagblad.

woensdag 20 januari 2021

Deel dit bericht