Wooncoach John Kempink: ‘We informeren graag over energiebesparen’

Gemeente Voorst- Sinds begin deze maand zijn er drie wooncoaches in de gemeente Voorst actief. Ze helpen mensen geheel vrijblijvend en gratis met informatie over energiebesparingsmogelijkheden in hun eigen woning. John Kempink is één van die wooncoaches. “We gaan op basis de behoefte van mensen het gesprek aan. We helpen mensen met informatie, maar wij zijn geen bouwkundig adviseur.”

John Kempink (57) woont in Twello en heeft als vrijwilliger op de vacature voor wooncoach gereageerd om zijn kennis en horizon te verbreden en mensen te helpen stappen te zetten op het gebied van het milieu en duurzame maatregelen.

Opleiding
In vier avonden zijn de wooncoaches voorbereid om mensen wegwijs te maken welke maatregelen ze kunnen nemen in hun eigen woning. “We hebben bijvoorbeeld een avond over besparingsmogelijkheden gehad. Daarnaast hebben we uitgebreid uitleg gehad over de tools die we kunnen gebruiken. We maken gebruik van de warmtecamera en de huisscan, in onze gesprekken met bewoners.” En als gesprekspartners voor bewoners waren gesprekstechnieken eveneens een belangrijk onderdeel in het opleidingstraject, vertelt John.

Tochthond
John vindt het belangrijk dat er in Nederland goed en eenduidig wordt gecommuniceerd over besparingsmogelijkheden. Hij noemt als positief voorbeeld de tochthond-campagne ‘Energie besparen doe je nu’ over de isolatiemogelijkheden in je huis. “We moeten veel vaker getriggerd worden om stappen te zetten. Maatregelen zoals isolatie, energiezuinige lampen en bijvoorbeeld radiatorfolie, daar begin je mee.”

Veel interesse
In korte tijd zijn er al zo’n dertig mensen die zich hebben aangemeld voor een afspraak met een wooncoach. “We creëren interesse voor het besparen van energie en geven informatie. We helpen bewoners op weg om meer inzicht te krijgen in energiebesparende maatregelen, die ze in hun woning kunnen treffen.” De wooncoach benadrukt daarbij wel dat mensen uiteindelijk zelf de stappen moeten zetten om verbeteringen in hun huis door te voeren.

Energieloket
Via de huisscan op het online Energieloket wordt duidelijk wat in jouw situatie het meeste oplevert en welke subsidiemogelijkheden er zijn. De wooncoach doorloopt samen met de bewoner een aantal basisvragen over de woning die de situatie van de woning inzichtelijk maakt. Uiteindelijk leidt de scan tot een advies welke maatregelen je kunt nemen in je eigen huis. Mensen kunnen die huisscan ook zelf doen op de website van het Energieloket (www.regionaalenergieloket.nl/stedendriehoek), merkt John op. En wil je meer inhoudelijk advies, dan kun je natuurlijk altijd een bouwkundig adviseur inschakelen. Via het Energieloket is het ook mogelijkheid om een onafhankelijk adviseur in te schakelen. Zo’n gesprek kost € 250.

Langer zelfstandig wonen
Mensen die langer zelfstandig willen blijven wonen, kunnen ook met hun vragen terecht bij de wooncoaches. “Met de WMO en maatschappelijke ondersteuning help ik ook graag”, vertelt John. “Mijn tante, bijvoorbeeld, die wordt ouder en heeft extra voorzieningen nodig om langer in haar woning te kunnen blijven wonen. In dergelijke situaties brengen we hen in contact met bijvoorbeeld het Maatschappelijk Netwerk Voorst.” Heb je daarentegen ondersteuning nodig met je financiën, dan brengen de wooncoaches je bijvoorbeeld in contact met Humanitas.

De rol van de wooncoaches in de gemeente is het helpen van bewoners met bewustwording en het aandragen van tips voor energiebesparingsmaatregelen in hun eigen woning. Dat ziet wooncoach John Kempink als een mooie uitdaging.

Ook een gratis afspraak met een van de wooncoaches? Ga dan naar www.energierijkvoorst.nl of bel de gemeente Voorst, telefoon 0571-279911.

woensdag 29 maart 2017

Deel dit bericht