Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september

Deel dit bericht

Eerste editie zomerschool smaakt naar meer

Twello- De Bibliotheek in Twello heeft afgelopen vier weken een zomerschool gehouden voor kinderen van statushouders. Deze kinderen, veelal afkomstig uit Syrië en Irak, draaien mee in het Nederlandse onderwijssysteem en zitten op verschillende basisscholen in Twello. Maar tijdens de zomervakantie zakt hun taalniveau onbewust weg. Doordat zij met hun ouders en anderen in de taal uit het land van herkomst spreken, beginnen zij het nieuwe schooljaar vaak met een taalachterstand.

Vier weken zomerschool
De bibliotheek in Twello besloot daarom een zomerschool te organiseren. Gedurende vier weken kregen kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar een gevarieerd lesprogramma voorgeschoteld dat hen op een leuke én leerzame manier de zomer door hielp. Aan de hand van verschillende thema’s gingen de kinderen aan de slag met hun woordenschat. In de eerste week hadden ze het over dieren en bezochten ze boerderij De Elshof in Wilp. De tweede week was een sportieve, de deuren van SV Twello openden voor de kinderen die zich daarop een hele middag in het zweet werkten. Vorige week bezochten maar liefst achttien zomerschoolleerlingen de brandweer in Klarenbeek en deze week stond in het teken van eten.

Taalonderhoud
De kinderen vertelden tijdens drie cursusdagen per week in het Nederlands over hun eigen huisdieren, de sport die zij beoefenen of het werk dat ze later willen gaan doen. Door met elkaar in gesprek te gaan en onder leiding van juf Elina dieper op de thema’s in te gaan, bleven de kinderen ongemerkt druk bezig met de Nederlandse taal. Hoewel zij natuurlijk ook gewoon vakantie hadden en dus veel ruimte kregen om lol met elkaar te hebben. De hilariteit tijdens oud-Hollandse spelletjes als bijvoorbeeld spijkerpoepen en zaklopen zal de kinderen nog lang bijblijven. Dat ze daar in het aankomende schooljaar over kunnen vertellen in hun Nederlandse klaslokaal, is een groot pluspunt. De kinderen zullen bij de start van het schooljaar veel profijt hebben van het feit dat ze deze zomer zo druk met de Nederlandse taal bezig zijn geweest.

Een groot succes
Het project zomerschool was niet mogelijk geweest zonder financiële steun uit het project Voorst Onder de Loep. Ook Rotary Club Voorst bleek van onschatbare waarde bij het plannen en organiseren van de verschillende uitjes. Deze eerste editie van de zomerschool was zo’n groot succes dat de editie van 2020 alvast in de agenda staat geschreven. Het zou fantastisch zijn als er dan weer zo’n hechte band ontstaat tussen de kinderen terwijl zij tegelijkertijd nuttig bezig zijn.

Officiële afsluiting
Maar eerst is het nog tijd voor de officiële afsluiting. Bent u benieuwd wat de kinderen allemaal gedaan hebben afgelopen weken of wilt u gewoon eens kennismaken met deze kinderen, hun ouders én de bibliotheek? Wees dan morgenmiddag 22 augustus welkom van 14.00 tot 15.00 uur in de bibliotheek aan het Marktplein.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Moonglow: Sunsoaked Sounds & Midnight Moves

De Worp- Moonglow is all about jazz, groove and dance. Authentieke jazzklanken mixen moeiteloos met moderne beats en samples. Loungy of uptempo, maar altijd dansbaar. Zangeres Marianne bespeelt het publiek met haar verleidelijke vocalen en presence. Zomaar wat opmerkingen uit de media: “Een stem weggelopen uit de jaren dertig” en “het plezier spat er vanaf.”

Moonglow speelde al op jazz festivals in heel Nederland. Wat meteen duidelijk wordt, is dat een groot publiek zich aangetrokken voelt tot Moonglows tijdloze muziek. Van jong tot oud, iedereen valt voor deze sexy en unieke sounds.

Sound of Moonglow Naast de vocalen vormen de composities het hart van Moonglow. De songs van componist/producer Jos van de Gruiter voelen aan als instant standards. Gul strooit de band met citaten uit de jazz en pop geschiedenis. Soms subtiel en alleen door kenners te traceren, de andere keer meteen herkenbaar in de vorm van creatieve mash-ups.

Is het jazzy pop, poppy jazz of electro swing? Waarschijnlijk alles bij elkaar. Voeg daarbij de gedreven uitvoering met muzikanten uit Portonova en jazzvirtuoos Tony Peters en je hebt de sound van Moonglow.

De Volkskrant: De muzikanten van deze Nederlandse band zetten samen een dijk van een sound neer: moderne liedjes met een vleugje oude jazz.

Bram Schouten, programmeur Meerjazz: “Deze band speelde de sterren van de hemel.”

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Werkzaamheden hervat aan herinrichting Rijksstraatweg

Voorst- Tijdens de vakantieperiode is de verharding tot en met de supermarkt gereed gemaakt. Vanaf dinsdag 20 augustus gaat de aannemer verder met het aanbrengen van de verhardingen richting de kruising Enkweg/Schoolstraat. De tijdelijke doorgang over de puinbaan wordt dan ook weer afgesloten voor al het verkeer. Fietsers en voetgangers worden langs het werkvak geleid.

Start fase 6

Op dinsdag 20 augustus wordt ook begonnen met de aanleg van riolering in fase 6. Dit is de kruising Rijksstraatweg met Enkweg en Schoolstraat. Gelet op de werkzaamheden, de beschikbare breedte en de te waarborgen veiligheid wordt de kruising volledig afgesloten voor al het verkeer. Dus ook voor fietsers en voetgangers. Het advies is om gebruik te maken van de kruising met de Tuinstraat of die met de Kerkstraat. Als de veiligheid het toelaat zal de doorgang voor fietsers en/of voetgangers weer worden opengesteld. Inclusief het aanbrengen van alle verhardingen is de verwachting dat de werkzaamheden ongeveer vijf weken duren.

Geadviseerde routes

Door de werkzaamheden is de doorgaande route weer afgesloten. Tijdens fase 6 zijn alle woningen/bedrijven, vanaf de kant van Zutphen tot de kruising Enkweg/Schoolstraat regulier bereikbaar. Voor de bereikbaarheid van de overige woonwijken -gezien vanaf Zutphen- wordt geadviseerd voor de oostelijke kant de route via de Binnenweg en voor de westelijke kant de route via de parallelweg van de rondweg en dan de Enkweg. Vanaf de kant van Apeldoorn zijn alle woonwijken regulier bereikbaar.

Maakt u gebruik van Buurtbus 507, let dan op dat vanaf maandag 19 augustus de route tijdelijk anders gaat lopen.
Tot de vakantie werd, tussen Enkweg en de rotonde ‘Apeldoorn” de parallelweg gebruikt. Nu wordt de route vanaf Enkweg naar/van de rotonde ‘Zutphen’ gebruikt en gaat de bus op het nieuwe gedeelte van de Rijksstraatweg van/naar richting Apeldoorn.

De haltevoorzieningen worden op dinsdag 20 augustus aangepast.

- Halte “Huize De Beele” gaat tijdelijk naar de rotonde ‘Zutphen’.
- Halte “Huize Enkstein” gaat tijdelijk naar de hoek met de Tuinstraat totdat fase 6 weer open is gesteld voor het verkeer en wordt dan op de definitieve c.q. oude plek bij de Coop geplaatst.
- Halte “Klarenbeekseweg” wordt op de definitieve plek c.q. de oude plek aan de Rijksstraatweg ter hoogte van huisnummer 60 geplaatst.

Komende weken ontvangt u meer informatie over de werkzaamheden c.q. de bereikbaarheid in fase 7. Dit is vanaf kruising Enkweg/Schoolstraat tot de kruising Binnenweg.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Voorster Nieuws draagt scootmobielers een warm hart toe

Twello- Dat weekblad Voorster Nieuws nauw betrokken is bij (gemeentelijke) samenleving zal duidelijk zijn. Vorige week kwam dit nog eens naar buiten tijdens de overhandiging van een Feestvlag voor Scootmobielvereniging De Deventer Stokvisrijders. Michel v/d Hengel had deze geste bedacht en overhandigde de Feestvlag aan de secretaris van de Scootmobielvereniging, Wilma Binnendijk. ‘’De Scootmobielvereniging is ontzettend blij met de Feestvlag, wat een fantastisch cadeau! Voortaan zal deze vlag wapperen bij alle toekomstige tochten ’’, aldus Wilma Binnendijk.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Ton Koers 45 jaar in dienst bij Schoneveld Breeding

Wilp- Wanneer je Ton een vraag stelt over zijn werk bij Schoneveld Breeding beginnen zijn ogen te stralen en barst hij los in een stroom van enthousiaste verhalen. Ton praat niet alleen met zijn mond maar ook met zijn handen. Eigenlijk praat Ton met zijn hele donder.

Van groenten naar potplanten
Het is 12 augustus 1974 als hij op zestienjarige leeftijd binnenstapt bij het toenmalige teeltbedrijf van groenten, snijbloemen en potplanten van de familie Schoneveld. De goede kwaliteit van de cyclamen van Schoneveld was toen al zeer bekend.
Zijn eerste werkdag begon hij met onder andere bonen plukken. Als boerenzoon was hij al jong gewend om flink aan te pakken in het boerenbedrijf en daarnaast werkte hij al vanaf zijn 13e jaar ook bij het chrysantenstekbedrijf van de buurman. Terugkijkend op dit alles is daar zijn liefde voor planten en bloemen ontstaan.
Hoe mooi was het dus dat het bedrijf het jaar daarop helemaal overging van groente en snijbloemen naar bloeiende potplanten. Binnen het kleine team van pa en ma Schoneveld, de beide zoons Hans en Patty en een groep collega’s met onder andere Hennie Koller, Ton Nokkert, Frans Driessen en Appie Bleumink was het hard werken. Voor Ton was het normaal om ‘s morgens eerst de koeien te melken op het bedrijf van zijn ouders, dan werken, en na het werk weer melken.

Hard werken binnen een hecht familiebedrijf
Het was hard werken, rond hoogtijdagen als Kerst en Moederdag waren dubbele werkweken van 70-80 uur heel normaal. Ook de zaterdagmorgen werken was in die tijd normaal en tijdens hoogtijdagen vrij nemen was echt geen optie.
Wat het mooi maakte was het werken binnen een klein hecht team binnen een hecht familiebedrijf. Je ging niet naar huis voordat het werk af was, en dat deed je met elkaar.
Beeldend vertelt Ton over het opgekuilde tulpen- en narcissenbollen opgraven uit de koude natte grond om ze vervolgens in de kas in bloei te trekken, en het samen met ma Schoneveld inpakken en klaarmaken van mini Saint Paulia’s voor de veiling en de handel.
Want het was een echte handelskwekerij die dagelijks met bloeiend product naar klanten en de veilingen van Vleuten en Aalsmeer ging. Ton reed in die tijd ook zelf op de vrachtwagen en kwam zo steeds meer in contact met kwekers waar hij zelf weer producten ophaalde. Patty Schoneveld zat veel in studieclubs en samen met Ton en het team op de kwekerij kiemde daar de basis voor de gedegen en professionele teeltkennis en teeltadvisering die Schoneveld Breeding tot op de dag van vandaag wereldwijd aan “haar” kwekers biedt.

Een moeilijke tijd, hoe nu verder?
Maar vader Patericus Schoneveld kwam te overlijden en dus moesten de zoons het oppakken. Zoon Hans richtte zich in die tijd op de teelt en Patty op de handel, waarbij dit later werd omgekeerd en Hans steeds meer de handelskant opging. Het bedrijf was vernieuwend en apart in de regio maar de concurrentie werd steeds zwaarder. Ton herinnert zich nog haarscherp de gesprekken aan de kleine kantinetafel, “hoe nu verder?”
Ton werd “tuinchef”, wat inhield dat hij interne teeltstructuren ging opzetten, daarbij intensief samenwerkend met Patty die de tak van veredeling in o.a. de cyclamen serieus oppakte. In 1992 kwam de eerste hybride Cyclaam Super Serie Original op de markt, veredeld door Patty en daarmee het begin van een succesvolle serie die inmiddels 19 variëteiten telt.
Tuinchef hield ook in dat Ton gewoon alles deed, aansturing arbeid, techniek, teeltwerkzaamheden, bemesting en gewasbescherming. In een klein bedrijf werkt dat nu eenmaal zo. Ton was ook de eerste medewerker die in die tijd een mobiele telefoon kreeg zodat hij 24 uur per dag bereikbaar was, ook bij alarm. Dat zorgde er wel voor dat hij tijdens vakantie eerst moest “ont-Schonevelden” zoals hij dat glimlachend noemt.

Veredeling en zaadproductie
Hij was de rechterhand van Patty. Samen stonden ze aan de wieg van de jongeplanten productie van Primula obconica, toen nog niet priminevrij maar later wel.

In deze hoedanigheid was het Ton die de klanten bezocht om nauw contact te houden en te adviseren over teeltwijze. De jongeplanten productie werd echter zo groot dat dit werd overgedragen aan andere jongeplanten productiebedrijven die tot op heden nog steeds de zaden afnemen bij Schoneveld Breeding. Veredeling en zaadproductie, dat werd de focus.
Ton leidde klanten en kwekers rond op het bedrijf maar kende toen nog beperkt Duits en Engels. Toch wist hij door het volgen van diverse cursussen met de intern opgebouwde teeltkennis de boodschap over te brengen en dat doet hij tot op de dag van vandaag, met nog meer kennis van de inmiddels 5 productlijnen en met hetzelfde niet aflatende enthousiasme dat hem zo kenmerkt.

Zijn leidraad was en is:
“Dit bedrijf is uniek voor de regio en je voelt je daarom ook meer verbonden. Ik heb altijd voldoende opleidingsmogelijkheden gehad en het was nooit saai, er kwamen altijd weer nieuwe mogelijkheden. Ik moet nu meer loslaten en afbouwen omdat het bedrijf zoveel groter is geworden.
Mijn kennis heb ik opgedaan bij de familie Schoneveld en het enthousiasme heb ik van Patty en Hans overgenomen, en dit enthousiasme en deze kennis heb ik de laatste 12 jaar met Peter van de Pol op eenzelfde, misschien nog wel meer doorpakkende manier mogen meemaken. Inmiddels is het een internationaal bedrijf behorend tot de wereldleiders op het gebied van Cyclamen, naast andere gewassen.”

Veel belang werd en wordt nog steeds gehecht aan het bieden van een goede leerplek.
Door de jaren heen is er altijd intensief contact geweest met groene scholen, zijn er complete leerplannen geschreven en was Ton zelfs enige tijd opleider.

Van Dernhorstlaan naar PlantXperience
Begin dit jaar werd het gloednieuwe PlantXperience in Wilp in gebruik genomen.
Meer ruimte voor research, veredeling en zaadproductie maar ook meer ruimte voor innovatie, educatie en inspiratie.
Ton: “Technisch gezien is het geen familiebedrijf meer maar het bedrijf heeft nog steeds het karakter van een familiebedrijf. Onze personeelsvereniging hebben we ooit in de oude tijd opgezet. Patty en Hans vonden dit belangrijk voor hun mensen en droegen het een warm hart toe, en ook nu wordt het van harte ondersteund en onderschreven door de huidige eigenaar directeur Peter van de Pol.

Ik voel mij in elke vezel verbonden met dit bedrijf en dat heeft niet alleen te maken met het vertrouwen van onze klanten en kwekers maar zeker ook met de vele collega’s die net als ik hun stinkende best doen om een goed product in de markt te zetten met de ondersteuning die daarbij hoort.
Toen we met 7 mensen waren konden we het niet alleen, en nu met ruim 200 collega’s in Wilp kunnen we het nog steeds niet alleen. Je zou versteld staan als je ziet hoeveel handjes, tijd en zorg er nodig zijn om die ultieme plant uiteindelijk in de winkel te krijgen, die passie is niet in geld uit te drukken. Ik heb mij in die 45 jaar nog nooit verveeld en geniet elke dag van mijn werk.
Planten zijn emotie, en dus het leven.”

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Terug Naar Toen 2019 bij de VSM

Regio- Oude tijden herleven tussen Apeldoorn en Dieren! ‘Terug naar Toen’ - één van Europa’s grootste stoomtreinfestivals. De liefhebbers van stoom gaan het eerste weekeinde van september op de Veluwe opnieuw genieten. Op 7 en 8 september organiseert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij weer ‘Terug naar Toen’!

Onbeperkt met de stoomtrein
Op beide dagen komen álle bedrijfsvaardige stoomlocomotieven van de VSM onder stoom. Maar ook enkele historische Nederlandse diesellocomotieven worden ingezet op de Koningslijn tussen de stations in Apeldoorn en Dieren. Samen verzorgen zij een intensieve dienstregeling met vele reizigerstreinen en een aantal goederentreinen. De bezoekers kunnen onbeperkt gebruik maken van de vele pendeltreinen tussen Apeldoorn-Beekbergen, Beekbergen-Loenen en Loenen-Eerbeek-Dieren en de festivalterreinen.

Twee festivalterreinen
‘Terug naar Toen’ kent maar liefst twee festivalterreinen, waartussen de stoomtreinen gedurende de beide dagen heen en weer rijden. Zowel in het museumdepot in Beekbergen als op station Loenen vergapen jong en oud zich aan de vele attracties, historische stoomvoertuigen, modelbanen, kraampjes met stoom- en spoorweg artikelen en informatie. Verder zijn er op beide terreinen gezellige terrassen voor en hapje en een drankje met uitzicht op de treinen en de activiteiten.

Oude stoomtijden herleven in Beekbergen
In het museumdepot Beekbergen beleeft de bezoeker de stoomtijden van toen. Hier wordt van locomotief gewisseld, gerangeerd en wordt de kolen- en watervoorraden van de locomotieven bijgevuld. Op de imposante draaischijf wordt af en toe één van de machtige locomotieven gedraaid.

Nog veel meer stoom in Loenen
Ook in station Loenen bruist het deze beide dagen van de activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen en miniatuurtreinen, waarop kinderen mee kunnen rijden. Er komen echt werkende stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine in actie. In Loenen staan ook de stands van collega maatschappijen en diverse stands met modelbaan artikelen en occasions. Vanuit Loenen vertrekken de hele dag stoomtreinen via Eerbeek naar Dieren en via Beekbergen (overstappen) naar Apeldoorn.

Kortom, de bezoeker komt op 7 en 8 september ogen en oren te kort, terwijl men wordt ondergedompeld in de wereld van nostalgische stoom en spoorwegen. Een aanrader voor het hele gezin. Op de VSM website www.stoomtrein.org staan alle details over ‘Terug naar Toen’ 2019, of kijk op de speciale Facebookpagina ‘Terug naar Toen’.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Cursus ‘Betrokken Omgeving’ gaat weer van start

Twello- Hoe houd je een gezonde balans tussen jezelf en de ander? Dat is de centrale vraag in deze 4-delige (gratis) cursus voor mantelzorgers. Volgende maand gaat deze weer van start in Twello en aanmelden is nog mogelijk.

Mantelzorgers verlenen zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. “Een goede balans tussen draaglast en draagkracht is van groot belang, zodat de mantelzorger ‘op de been blijft’” aldus Annet Reimert. Als Consulent Mantelzorg merkt Annet dat mantelzorgers regelmatig te veel hooi op hun vork nemen, wat kan leiden tot fysieke en/of psychische klachten.

Om de mantelzorgers te ondersteunen organiseert Mens en Welzijn Voorst, in samenwerking met Impluz, de cursus ‘Betrokken Omgeving’ voor de inwoners van de gemeente Voorst. Voor de deelnemers zijn er geen kosten aan verbonden. Aanmelden is wel noodzakelijk.

De cursus ‘Betrokken Omgeving’ geeft handvatten aan mantelzorgers om een goed evenwicht te vinden tussen zorgen voor zichzelf en zorgen voor de naaste. De cursus start op maandag 16 september van 13.15 uur tot 15.15 uur, en bestaat uit 4 bijeenkomsten (16, 23, 30 september en 7 oktober 2019) en vindt plaats in Gebouw Irene, Dorpstraat 10 in Twello.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Annet Reimert via telefoonnummer 0571-287752. Of mail naar a.reimert@mensenwelzijn.nl

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Seniorenvoorstelling zaterdagochtend 7 september tijdens het Klompenfeest

Twello- Tijdens het Klompenfeest wordt op zaterdagochtend 7 september een muzikale ochtend georganiseerd voor 55 plussers, jonger mag ook. Dit jaar wordt het optreden verzorgd door de Neighbour Sisters. Het belooft een swingende show te worden met veel interactie tussen de artiesten en het publiek. Veel gezelligheid, meeklappen en meedeinen met bekende liedjes. De belangstelling voor dit gezellige evenement was vorig jaar zo groot dat velen teleurgesteld moesten worden, de zaal was vol. Teleurstellen past niet bij het Klompenfeest vandaar dat er dit jaar is gekozen voor een grotere zaal.

De voorstelling
De voorstelling wordt gegeven in de Multizaal van Sportcomplex Jachtlust. Deze is rolstoel toegankelijk. De zaal is open vanaf 9.45 uur. U wordt verwelkomd met een kopje koffie en wat lekkers. Deze lekkernij wordt u aangeboden door JUMBO Binnendijk uit Twello. Aanvang van de voorstelling 10.30 uur. In de pauze worden er heerlijke broodjes geserveerd met een kopje soep. Omstreeks 12.30 is de voorstelling afgelopen.
Deelname is net als andere jaren gratis. En mocht u gehaald of gebracht willen worden, dan kunt u dit bij uw aanmelding vermelden (max. 5 km van sportcomplex Jachtlust).

Inschrijfformulieren
Inschrijven voor dinsdag 3 september. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij de receptie van het Grotenhuis en de Martinushof, bij boekhandel Primera Oonk en het Voorster Nieuws te Twello. Op deze adressen kunt u uw formulier ook inleveren.
Ook dit jaar geldt Vol = Vol.
Zin om te komen? U bent van harte welkom bij de seniorenvoorstelling op het aller-leukste feest van Twello ”het Klompenfeest”.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Seniorengymnastiek blijft in Terwolde

Terwolde- Bewegen is goed voor lichaam en geest. Vooral als je ouder wordt, wordt dat steeds belangrijker. Het bewegen gaat wat moeilijker en het geheugen laat het soms wat afweten; steeds meer woorden worden ‘dinges’. In je eentje bewegen lukt niet altijd, samen gaat dat veel makkelijker en is ook veel leuker en gezelliger.

In juni kwam het bericht, dat de Boombosch gaat stoppen met de seniorengymnastiek. Na enig speurwerk heeft de groep een eigen leidster en onderdak gevonden bij sportvereniging Terwolde.

In de gymzaal aan de Schoolstraat in Terwolde wordt vanaf 4 september weer iedere woensdagmiddag les gegeven. Gymnastiek voor mannen én vrouwen die lekker samen willen bewegen onder leiding van gediplomeerd docent Inge van Engeland. Alle spieren en gewrichten komen aan bod. Iedere les is weer anders: oefeningen op muziek, met waterflesjes of ballen, een spel.

Zin om een keer gratis en vrijblijvend te komen proberen? U bent van harte welkom! Alles wat u nodig hebt zijn makkelijk zittende kleding en schoenen. We gymmen op woensdagmiddag van 14.45 tot 15:45 uur in de gymzaal aan de Schoolstraat in Terwolde.

Voor meer informatie kunt u bellen met Mieke Mulder-Sijbrand (06-54608180) of Joke Mölder-Kamphuis (06-30900992).

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Muziek op Schoot in Twello

Twello- Woensdag 25 september a.s. start er een Muziek op Schoot cursus in het Kulturhus in Twello, het zijn 10 lessen van 45 minuten. De cursus is bedoeld voor kinderen vanaf 12 maanden tot 4 jaar. Samen met je ouder, grootouder zingen, bewegen , spelen met muziek. Vooral het plezier staat voor op. Muziek stimuleert de totale ontwikkeling van het kind en zorgt voor veel geluks momentjes, samen genieten. De les start altijd met een begroetingsliedje waarbij ik mijn handpop Kwakkelijntje gebruik en wordt ook altijd op dezelfde manier afgesloten. Natuurlijk neem ik mijn accordeon ook mee. Nieuwsgierig geworden, voor meer informatie kunt U terecht bij Lidia Olsthoorn, olsthoorn @kpnplanet.nl aangesloten bij de Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn en Muziekles Twello .

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Programma Kunstkring 2019-2020 staat bol van cursussen en activiteiten

Twello- De brochure ligt klaar bij Galerie de Statenhoed aan de Dorpsstraat 11 A, de monumentale locatie waar ook de ateliers en het gezellige schrijverscafé gehuisvest zijn. Het komende seizoen kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor diverse cursussen en workshops schilderen, portrettekenen, kinderschilderworkshops, zentangle, keramiek, acryl gieten. Daarnaast is er een leuk aanbod in schrijfworkshops. Er is beperkt plek dus het is wenselijk tijdig aan te melden.

Meer informatie kunt u krijgen op de feestelijke Open Dag op 25 augustus. De brochure met daarin het nieuwe programmaoverzicht biedt u niet alleen alle cursussen en workshops, maar ook een keur aan ‘vaste’ programmaonderdelen die een definitieve plek hebben verworven in het programma-aanbod van de Kunstkring: de ‘1ste Zaterdag van de maand Muziekcafés, het Schrijverscafé op iedere 3e vrijdag van de maand, de kunstlezingen en het Buiten Schilderen in de zomer.

Bekend staan de Kunstkring en haar prachtige galerie De Statenhoed om de frequent wisselende exposities van zowel leden als lokale kunstenaars, maar ook kunstenaars van ver daarbuiten. Nieuwe leden blijven welkom, mede om de Kunstkring die subsidieloos en met louter vrijwilligers werkt te kunnen voortzetten. Vriend worden kan ook en dat is nog altijd een welkome hulp om inwoners van Voorst en daarbuiten een mooi activiteitenaanbod te kunnen garanderen. Uitgebreide en actuele informatie kunt u vinden in de brochure, op de FB site Kunstkring Voorst en binnenkort ook weer op de website: www.kunstkringvoorst.nl. Daar kunt u ook terecht als u zich wilt opgeven als lid of vriend.

Meer info via info@kunstkringvoorst.nl of de cursusleider genoemd in de brochure.

Galerie de Statenhoed/Kunstkring Voorst in Twello: Dorpsstraat 11A in Twello

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Maak kennis met bloemschikken en doe mee met een snuffelles!

Deventer- Via Groei & Bloei afd. Deventer kunt u deelnemen aan een cursus bloemschikken. Tevens heeft u de unieke kans om zich op te geven voor een zogenaamde snuffelles, een uitgelezen kans om vrijblijvend te ervaren of dit iets voor u is . Deze avond wordt gehouden in buurtcentrum De Schalm, Dreef 1 in Deventer, op woensdagavond 4 september (19.30-21.30 uur). De les wordt gegeven door Frits Hoogers, een bekende, enthousiaste en zeer bedreven bloemstylist. In mei 2018 liet hij in zijn spectaculaire show Rauw in de Deventer Schouwburg zien dat bloemschikken grenst aan kunst. Aan de hand van een thema en uitleg (per mail vooraf) is het aan u te bedenken wat u wilt maken en verzorgt u daarvoor zelf de materialen. Dit is namelijk de manier waarop ook onze cursussen werken.

Tijdens de les gaat u het idee uitwerken onder de deskundige leiding van Frits. De stukken worden vervolgens nabesproken in de groep. Hopelijk smaakt dat naar meer en meldt u zich aan voor onze reguliere cursus. Voor de snuffelles kunt u zich opgeven tot 1 september via de website van Groei en Bloei. Wij vragen een bijdrage van € 7,50 als tegemoetkoming voor de zaalhuur.

In onze reguliere cursussen is er nog plek voor beginners en gevorderden. U kunt kiezen voor 5 lessen in het najaar of meteen inschrijven voor 10 lessen in voor- en najaar. Beginners (en bij voldoende deelname ook gevorderden) zijn welkom op de woensdagavond in gebouw De Schalm, Dreef 1 te Deventer en gevorderden kunnen lessen volgen op maandagavond in Gebouw Irene, Dorpsstraat 6a in Twello. Verdere informatie vindt u op onze website www.deventer.groei.nl, of via Meta Spruit, 06-22311450.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Orgelconcert Beekbergen Maandag 26 augustus met Harm Hoeve orgel

Beekbergen- De orgelcommissie nodigt u van harte uit om het concert te bezoeken. Het hoofdorgel dat bespeelt wordt is het 17 stemmen tellende Koninklijke Schilling orgel, het oudste monument in de Gemeente Apeldoorn. Het Schillingorgel is gebouwd in 1779 en door koning Willem 1 in 1842 geschonken aan Beekbergen Het orgel is tussen 2003 en 2005 volledig (terug)gerestaureerd en weer in oude glorie hersteld.

Harm Hoeve

Harm Hoeve is een musicus die graag direct wil communiceren met zijn luisteraars en ze enthousiast wil maken voor de prachtige klanken van het orgel en haar muziek. Hij probeert de noten zo tot leven te wekken, dat de boodschap van de muziek op een aansprekende wijze overkomt. Zijn orgelspel kenmerkt zich door contrasten en dynamiek; ” enthousiast waar dat kan, ingetogen waar dat moet. Hij kan buitengewoon uitpakken, maar ook innemend spelen met slechts enkele registers.” (aldus recensent Jan van ‘t Hul)

Harm Hoeve (Rouveen, 4 december 1964) kreeg zijn opleiding aan de muziekschool en conservatorium te Zwolle. Ook volgde hij de Zomeracademie in Haarlem. In 1989 won hij de eerste prijs op het Internationaal Albert Schweitzerfestival; een orgelconcours voor conservatoriumstudenten.

Als koordirigent is Harm Hoeve verbonden aan een viertal koren: mannenkoor Stereo uit Genemuiden, gemengd koor De Lofstem uit Rouveen, jong gemengd koor Immanuël op Urk en het Groot Nederlands Jongerenkoor.

Meer informatie is te vinden op www.harmhoeve.nl

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Oproep oud leden Zang- en Toneelvereniging “ Harmonie” Welsum

Welsum- Onze vereniging bestaat 140 jaar, dit vieren wij graag samen met u! Helaas beschikken wij niet over de adresgegevens van al onze oud leden. Bent u, of kent u één van onze oud leden, dan willen wij u via deze weg van harte uitnodigen voor ons jubileum op vrijdag 6 september in Dorpshuis “De Bongerd” in Welsum, aanvang 20: 00 uur. Zegt het voort!

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Nog opgeven voor de “Meat and greet” barbecue

Voorst- Op woensdag 28 augustus wordt het waarschijnlijk warm weer, 23 graden, dus grijp uw kans. Een gezelligheidsbarbecue op camping de Adelaar aan de Rijksstraatweg in Voorst, van 17.00 tot 20.00 uur.

Voor € 10 per persoon krijgt u een eigen vleespakket (kan ook vegetarisch) met daarbij heerlijke salades, brood en diverse barbecuesausen. Samen met andere Voorstenaren en campinggasten kunt u het eten bereiden op de aanwezige barbecues.

Inschrijven vooraf is noodzakelijk en mogelijk tot zaterdag 24 augustus. De organisatie rekent op circa 75 deelnemers.

Inschrijven via: email gnollen@online.nl of via opgeeflijsten op de camping. Voor nadere info kan ook gebeld worden met Bert Nollen (06-1258 0489).

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Klarenbeekse kermis

Klarenbeek- In het weekend van 16, 17 en 18 augustus vond de jaarlijkse Klarenbeekse Kermis plaats. Ondanks de grijze lucht en wat spetters regen hier en daar hebben we er een geslaagd en ontspannen weekend van kunnen maken. De saamhorigheid tijdens de jubileumeditie van de vrijdagmiddagkermis en de tropische sferen van de volkspelen zorgden o.a. voor ‘zonneschijn’ dit weekend! Ook de tomeloze inzet van het bestuur, met veel nieuwe bestuursleden, en de hulp van veel trouwe vrijwilligers zorgde dat Klarenbeek straalde dit weekend!

Vrijdag 16 augustus 2019

’s Middags was de kermis weer toegankelijk voor onze speciale gasten. Mensen met een beperking konden geheel kosteloos gebruik maken van alle attracties, waarbij de snelheid en muziek volledig werd aangepast aan deze doelgroep.
Dit jaar hadden we een bijzondere editie want het was de 10e keer dat we dit organiseerden! Alle gasten werden omringd met een vrolijke bloemenslinger (mogelijk gemaakt door Beau Events) en konden genieten van een gratis frietje van Westrik.
Met onze Special guest Willeke Alberti was het gevoel van ‘samen zijn’ helemaal compleet in de tent!

De opening en het vogelschieten
’s Avonds vond de officiële opening plaats tijdens de start van het Vogelschieten, waarbij teams van gehuwden en vrijgezellen tegen elkaar streden. Het doel was om de houten vogel aan stukken te schieten en vervolgens met de eer en de titel naar huis te gaan.
In de avond ging het na het vogelschieten helemaal los in de tent met de band Unite. Met de fijnste hits, de hardste beats en de beste feestnummers zette Unite de tent op z’n kop!

Zaterdag 17 augustus 2019

Kinderspelen
Het kindercomité had natuurlijk voor dit jaar weer verschillende leuke en sportieve spelletjes georganiseerd. Dit jaar hadden ze een gave survivalbaan, maar ook het zwembad mocht niet ontbreken! De allerkleinsten konden genieten van Circus Meerfout, een circusshow waarbij dappere kinderen en sterke vaders ingezet werden voor hun knotsgekke trucjes.

Kermistoertocht
Maar liefst 246 deelnemers deden mee, ondanks de minder gunstige weerberichten! Dat mocht de pret niet drukken voor de deelnemers! Oude tractoren, oude auto’s, buggy’s, klassieke motoren, maar ook Solexen, Zundapps, Kreidlers en andere oude bromfietsen deden mee. Dit gebeurde allemaal in samenwerking met SCV Oldtimers, de Solexclub Vette Boegie uit Teuge, de Zundappclub uit Empe, de Kreidlerclub uit Klein Amsterdam en de Honda MB club. Er waren twee routes: een korte route van circa 30 km en een lange route van circa 70 km met een tussenstop bij camping de Bosgraaf in Lieren. Het weer zat mee want net na afloop van de tocht, begon het keihard te plenzen.

Volksspelen
De Beach boys van de Volksspelen zorgen voor tropische sferen en zonneschijn in Klarenbeek met het thema Hawaï.
Op de Klarenbeek-Buikschuif-Beach was snelheid maar zeker ook behendigheid nodig om de Hawaiaanse cocktails veilig en gevuld bij de gasten geserveerd te krijgen! Ook de surfplanken en flippers mochten niet ontbreken.
Dit jaar werd er door de deelnemende groepen veel aandacht besteed aan de originaliteitprijs. De Slaapfluiters gingen er met deze prijs van door en wonnen met hun hele groep een cocktailworkshop!

Zaterdagavond
Het in 2018 door de OVK gelanceerde rockcafé kreeg ook dit jaar weer een vervolg in een sfeervol ingerichte rocktent! Dit keer met live muziek van de hardrockformatie Midnight. Maar natuurlijk was ook DJ Mat’n Sonic weer van de partij.
Buurman & Buurman zorgden weer voor een spetterende zaterdagavond in Klarenbeek. Het dj-duo weet iedere keer weer de tent op zijn kop te zetten. Naast hun confetti kanonnen kwam er dit jaar ook sneeuw uit hun kanonnen.
De knappe mannen van Waterproof Shampoo brachten een ramvolle show met zo-die-zag-ik-niet-aankomen-hits, verbluffende medley’s en je-kan-niet-anders-dan-meeblèren-momenten.
Deze band bracht heel Klarenbeek aan het dansen.

Zondag 18 augustus 2017

Ker(k)misviering “Je bent wie je bent”
Tafels met zonnebloemen voor een kleurrijk glas-in-lood achtergrond zorgden voor een intieme zondagochtend tijdens de ker(k)misviering. Een mooi thema waarin persoonlijke groei en jezelf leren kennen centraal stond. Joke van Reen, bracht naast met het gelegenheidskoor een aantal mooie nummers ten gehore. De collectie ging dit jaar naar De Zonnebloem. Na de dienst was en nog een gezellig samenzijn met koffie en krentenbrood.

The Battle
Na de enerverende en spectaculaire Hawaïaanse Volksspelen op zaterdagmiddag, was het op de zondagmiddag opnieuw tijd voor vermaak met ´The Battle´. Uniek en nog niet eerder vertoond in Klarenbeek en omstreken, een combinatie tussen paarden en show!

Zondagavond
De zondagavond werd afgesloten met veel muziek; eerst een optreden van de band House of Rock, gevolg door het crazy hour van onze vrienden Buurman en Buurman: een knotsgek uurtje vol gekkigheid en muziek waar de diehard-feestgangers nog een laatste keer helemaal los gingen!

Alle foto’s van het hele weekend staan online op www.ovk-klarenbeek.nl. De aftermovie, om nog even lekker na te genieten, is te zien op de Facebook & Instagrampagina van de Oranje Verenging Klarenbeek.
Klarenbeek heeft dit weekend laten zien wat goed feest vieren is!

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Jongerenconcert 5 september 2019

Twello- Op donderdag 5 september, de vooravond van het Klompenfeest, is weer het inmiddels welbekende Jongerenconcert. Het concert heeft als doelstelling jonge aankomende muzikale talenten een podium te bieden en natuurlijk ook om mooie optredens ten gehore te brengen. Ook dit jaar is er weer een keur aan jong talent dat van zich laat horen. Deze week kunt u lezen over Eline Harleman uit Twello.

De 19-jarige Eline Harleman is altijd erg creatief geweest. Al van kleins af aan is ze bezig met boeken schrijven en tekenen. Toen ze naar de middelbare school ging, kwam er nog een creatieve hobby bij: muziek. Zingen deed ze stiekem al weleens onder de douche, maar toen ze op de havo muziekles kreeg en hier een aantal muzikale vriendinnen leerde kennen, kwam ze steeds meer los. Ze leerde piano en gitaar spelen en zong steeds meer. Haar passie voor schrijven en muziek combineerde ze door haar eigen nummers te schrijven, waarvan ze er ook eentje gaat spelen tijdens het jongerenconcert.

Inmiddels is ze bezig met het oprichten van haar eigen merk Lien, waarin ze al haar creatieve passies tot uiting wil brengen. Met het merk maakt ze onder andere sieraden, tekeningen en gedichten. In de toekomst wil Eline ook de muzikale kant op met haar merk.
Lien heeft een eigen Instagram- en Facebookaccount, onder de naam @blijmetlien. Eline heeft vorig jaar ook opgetreden tijdens het Jongerenconcert en maakte grote indruk met een door haar zelf geschreven en op muziek gezette song over de Watersnoodramp. Reden dat we haar dit jaar graag weer terug wilden zien. Eline begeleidt zichzelf op gitaar of piano.

Noteer al vast in uw agenda: donderdag 5 september Jongerenconcert. Aanvang 18.45 uur in de Dorpskerk te Twello. Kaarten à € 5,- (inclusief consumptie) kunt u kopen bij Primera Oonk, Multimate Klunder of ’s avonds aan de kerk.
Volgende week kunt u lezen over het derde optreden tijdens dit Jongerenconcert van Emma van der Scheer met begeleiding van Lilian Phan. Het belooft weer een mooi programma te worden.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Nachtvlindernacht

Regio- Op vrijdag 30 augustus organiseert IVN Zutphen de jaarlijkse Nachtvlindernacht. We sluiten daarmee aan op de landelijke organisatie van de Nacht van de Nachtvlinders. Werd de activiteit vorig jaar in juni georganiseerd, deze keer is het eind augustus. We beginnen de avond vroeger, want het wordt al rond 20.30 uur donker. De lamp kan dan ook veel eerder aan dan vorig jaar.

We zijn weer in de Heemtuin aan de Harenbergweg, vlakbij de Kaardebol. De excursieleiders staan klaar om zoveel mogelijk vlinders te laten zien. Bomen hebben weer een aantrekkelijk smeersel gekregen, zodat sommige soorten vlinders een nectarkroegje vinden. Andere soorten komen op lucht af, die zien we dan op het witte doek of in een vangemmer, nieuw dit jaar. De excursieleiders leggen uit hoe het een en ander werkt.

Vooraf is er een korte rondleiding in de heemtuin en langs de Onderlaatse Laak, waarbij iets verteld wordt over de plek waar we zijn. Dit alles met behulp van een gids.

Kortom: op vrijdag 30 augustus om 19.30 uur start de Nachtvlindernacht in de Heemtuin, Harenbergweg 1 in Zutphen, nabij de Kaardebol. Inlichtingen en opgeven bij ktengrotenhuis@kpnmail.nl

De activiteit is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Zie ook: www.ivn.nl/afdeling/zutphen

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Inloopochtend in Klarenbeek weer van start

Klarenbeek- In de zomer hebben we genoten van veel zon en hier en daar een fikse bui. Nu de meesten de vakantie erop hebben zitten is het tijd voor de inloop in het MFC te Klarenbeek. De kalender voor de inloop ochtend in Klarenbeek biedt een leuke en interessante lijst van activiteiten en lezingen aan.

Er wordt gestart met de workshop bloemschikken op woensdag 4 september. Iedere keer worden we verrast met de kleurrijke bloemstukken die na afloop meegaan naar huis. Ervaring is niet noodzakelijk maar wel raadzaam om een scherp mesje of schaar en een zakje voor afval mee te nemen. Kosten zijn € 15. Aanmelden kan tot 29 augustus via onderstaande mogelijkheden.

Iedere woensdag ochtend is er een activiteit in het MFC voor jong en oud. Zo is er 11 september het papa-mama café met het thema “muziek op schoot’. De allerkleinste met ouder of grootouder zijn dan van harte welkom. Op 18 september is weer de lunch voor iedereen. Wat er die middag op het menu staat is nu nog een verrassing. Ook hier aanmelden voor 12 september via onderstaande mogelijkheden. Op woensdag 25 september komt Heidi Uenk ons iets vertellen over bijen, trekkersafari en duurzaamheid.

Wandelen start 4 september. Er wordt gewandeld iedere eerste en derde woensdag van de maand. Wandelen start 9.30 uur vanaf het MFC. Fietsen is iedere tweede en vierde van de maand tot 23 oktober, dan is de laatste fietsavond. Fietsen start 18.30 uur vanaf het MFC.

De inloopochtend tijden zijn 10.00-12.00 uur. Mocht u geen vervoer hebben dan kunt u dit melden via onderstaande mogelijkheden.
Aanmelden voor de workshop of lunch kan via telefoonnummer 06-12260021 of mail inloop@mfcklarenbeek.nl

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Honderdveertig jaar zang en toneel in/door Harmonie

Welsum- De Welsumse Zang- en Toneelvereniging Harmonie bestaat dit jaar 140 jaar. Een respectabele bejaarde club zou je dan zo op het eerste gezicht denken en dat is natuurlijk zo, maar in de praktijk is de vereniging nog steeds vol leven en plezier. De zangafdeling draait onder leiding van dirigente Carien Duursma als een (draai)orgel, terwijl de toneelgroep er ieder jaar in slaagt om niet alleen een spannend en aanstekelijke stuk ter uitvoering uit de hoge hoed te toveren, maar om die ook steeds weer door de groep doorgewinterde artiesten meeslepend en levensecht over het voetlicht te brengen. De vereniging zit, ook gezien het grote aantal leden en donateurs, midden in het hart van de toch kleine Welsumse gemeenschap. Ruim veertig leden treden trouw iedere oefen avond aan bij, of de zang- dan wel de toneelgroep. Daarnaast telt de boekhouding van de club ruim 150 donateurs, wat gezien de voormelde kleine plaatselijke gemeenschap, bijzonder veel is. De mensen van de Harmonie willen hun jubileum niet in stilte voorbij laten gaan, integendeel op 6 september a.s. zal tijdens een grootse feestavond in dorpshuis De Bongerd een flitsend programma worden gepresenteerd, waarvan sommige programma onderdelen om een of andere geheimzinnige reden tot het moment daar is, in nevelen gehuld blijven. De aanvang is om 19.30 uur en de toegang is gratis.

Het begin
De Zang- en Toneelvereniging Harmonie is in 1879 opgericht door de toenmalige hoofdonderwijzer in Welsum, meester Glas en de plaatselijke dominee, ds. Brand. Het toenmalige bestuur verordonneerde meteen maar dat de hoofdonderwijzer in Welsum voortaan tevens de taak van dirigent van de Harmonie op zich diende te nemen en zo werd meteen tot in lengte van jaren de directie van het koor veilig gesteld, tot ruim honderd jaar later de toenmalige hoofdonderwijzer in Welsum de handdoek in de ring gooide, het (dirigeer)stokje verbrandde en geen goesting bleek te hebben aan schone klanken over de linker IJsseloever. Goede raad was duur, soms zelfs letterlijk, want vervolgens werden professionele dirigenten geëngageerd, waarbij de klik met koor en gemeenschap wel eens wat wisselde. Tegenwoordig bestaat er een uitstekende verbinding tussen dirigente Carien Duursma, pianiste Hanna Koetsier, de leden van het koor en, gezien het enthousiaste participeren van het publiek tijdens uitvoeringen, de Welsumse gemeenschap. De toneelafdeling heeft daarnaast sinds het begin kunnen beschikken over onvermoede artistieke talenten uit de eigen gemeenschap. Het vakmanschap van artiesten en technische crew was en is bijzonder groot. Het enige probleem waar ieder toneelgezelschap altijd mee worstelt is om het juiste stuk te kiezen. Dat lukt in de praktijk wonderwel en bovendien beschikt men vaak over de juiste mensen om een bestaand stuk naar de eigen gemeenschap toe te schrijven/redigeren.

De vereniging
De Zang- en Toneelvereniging Harmonie is een uitermate stabiele groep. Het bestuur is vele jarenlang geleid door Henk Ordelman, die nu een stapje terug heeft gedaan en op de achtergrond nog hand- en spandiensten verricht tot en met de jubileumuitvoering op 6 september. De voorzittershamer is overgedragen aan Evert Bredenoord, die, dat is al wel duidelijk, de tradities van Harmonie helemaal overeind probeert te houden. De naam van de vereniging is natuurlijk niet zomaar gekozen en blijkt na 140 jaar nog steeds helemaal actueel, Harmonie, zowel in klank als in samenwerking. Henk Ordelman geeft aan, dat vooral jongeren met een voorkeur voor een harmonieuze samenleving, van harte welkom zijn bij de vereniging. In tegenstelling tot de rat-race voor hen in de moderne wereld staat binnen het kader van Harmonie, plezier en samenwerking voorop.

Het feest
De naam van het jubileumfeest is gekozen door de kinderen van de basisschool en luidt “Leuk feestje”. Treffender kan het natuurlijk niet geformuleerd worden. Het feest wordt vooraf gegaan door de Welsumse taartenbakwedstrijd – Heel Welsum Bakt. De taarten en cupcakes kunnen op de feestdag in het dorpshuis worden ingeleverd tussen 15.00 en 16.00 uur. De prijswinnaars zullen tijdens de jubileumfeestavond bekend worden gemaakt. De jubileumfeestavond bevat een aantal in mist gehulde programmaonderdelen, maar veel reguliere punten hebben natuurlijk te maken met zang- en muziek. Lady-speaker Sabine Uitslag presenteert het programma. Natuurlijk zal het koor van Harmonie van zich laten horen, terwijl ook het gerenommeerde Oosterhuizens dialectkoor – zonder ondertiteling – een keur van haar nummers ten gehore zal brengen. De toneelgroep zal een verrassings spektakel verzorgen en na afloop zal de muziek verzorgd worden door Rob Wagenvoort, waarop uiteraard zoals in oude tijden gedanst kan (moet) worden. Tijdens de gebruikelijke verloting valt, naast de vele mooie prijzen een hoofdprijs, bestaande uit een reis naar Madeira te winnen.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Bereikbaarheid Ground Zero Festival op Bussloo

Bussloo- Op zaterdag 31 augustus aanstaande organiseert UDC Events in samenwerking met Multigroove voor de veertiende keer Ground Zero Festival op recreatiegebied Bussloo. Het evenement vindt plaats van 22.00 uur ’s avonds tot 7.00 uur ’s ochtends. Er worden 20.000 bezoekers verwacht. Vanaf maandag 26 augustus start de opbouw van het evenement op locatie ’t Gorsselaar aan de noordwestzijde van het recreatiegebied. Bussloo blijft gewoon beschikbaar voor dagrecreatie.

Ground Zero is het enige openlucht nachtevenement van Nederland. Het is een festival voor de liefhebbers van harde dansstijlen.

Op- en afbouw evenement
’t Gorsselaar op Bussloo waar het evenement plaatsvindt, is afgesloten voor dagrecreatie van maandag 26 augustus tot en met woensdag 4 september. Recreanten kunnen gedurende deze periode gebruik maken van de overige stranden en ligweiden op Bussloo. ’t Gorsselaar wordt woensdag 4 september weer opgeleverd. Ter plekke wordt met bebording aangegeven welke delen van het recreatiegebied te gebruiken zijn voor dagrecreanten. Dagrecreanten zijn dus alle dagen van harte welkom op Bussloo.

Afsluiting Kneuterstraat
In verband met de calamiteitenroute is een deel van de Kneuterstraat afgesloten op zaterdag 31 augustus 2019 van 19.00 uur ’s avonds tot 7.00 uur de volgende ochtend. Het betreft het deel tussen de aansluiting met de Withagenweg en de Breuninkhofweg. De afsluiting staat ter plekke met bebording aangeduid. De bedrijven in de buurt van Bussloo blijven gewoon bereikbaar. Voor aanwonenden blijft de Kneuterstraat toegankelijk.

Geluid
Zaterdag 31 augustus vinden overdag verschillende geluidstesten plaats. Tijdens het festival kan er geluidshinder ontstaan. Voor omwonenden en dagrecreanten wordt geprobeerd de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken.

Meer informatie op www.bussloo.nl of www.groundzerofestival.nl.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Gouden paar Rutgers gaat ait vedan

Terwolde- In Terwolde vierden Alie en Henk Rutgers-Schuitert vorige week hun vijftig jarig huwelijk, samen met hun naasten. Het paar, altijd in voor een feestje, vond bij deze gouden dag voor hen zelf een beetje minder glans dan zij gehoopt hadden in verband met familieomstandigheden. Het stel werd gefêteerd door loco-burgermeester Wim Vrijhoef, waarna familie, vrienden en buren het stel op voortreffelijke wijze over de impasse van het moment wisten te helpen.

Beide echtelieden zijn geboren in de directe omgeving van de plaats waar zij nu alweer heel lang wonen. Alie Schuitert is geboren en getogen in Welsum, terwijl Henk Rutgers zijn roots heeft liggen op de Gaete bij De Vecht. Het stel is in het rijke bezit van twee kinderen én inmiddels twee kleinkinderen, die altijd graag bij oma en opa komen om allerlei verhalen over vroeger en nu op te zuigen. Henk Rutgers is weliswaar geboren op een boerderij, waar hij de liefde voor dieren met de paplepel kreeg ingegoten, mogelijk sterker nog is zijn passie voor machines en dan vooral voertuigen. Hij kocht al op jonge leeftijd een bromfiets, ragde het apparaat behoorlijk af en bezit hem nog steeds. De oude Sparta Sport Special is inmiddels helemaal gerestaureerd en heeft een glanzender look dan toen hij voor het eerst uit de showroom kwam. Die gedrevenheid om mooie voertuigen een heel lang leven te bezorgen heeft Henk. Geen wonder dan ook dat hij in navolging van zijn vader die vroeger ook al liever met zijn handen in de smeerolie zat dan in de mestput, diverse opleidingen in het kader van de automobielbranche volgde. Hij is altijd automonteur geweest, hoewel hij over alle papieren beschikte om zijn vleugels verder uit te slaan. Dat laatste was verder geen passende passie voor Henk. Hij sleutelde liever en doet dat nog steeds. Een andere old timer van hem is nl. zijn eerste Volkswagen Kever, die eveneens tot in de puntjes verzorgd in zijn garage staat.

Bestond het leven van het gouden paar dan enkel uit schroeven, vet en tandwielen? Nou nee, want gelukkig bestaat een huwelijk uit twee partijen die elkaar in evenwicht houden. Alie zorgde ervoor dat naast alle technische hoogstandjes, onder andere voor de crossauto’s bij TACO ook een totaal andere kant van het leven in beeld bleef. Er werden reizen gemaakt, vooral langs diverse rivieren in Europa, waarbij niet alleen menig kilometer op de fiets werd weggetrapt, maar waarbij zowel cultureel als culinair werd genoten van de verschillende streekproducten en kunstuitingen. Ook in de eigen omgeving waren beide echtelieden volop sportief bezig met hun deelname aan diverse fietstochten waarnaast Henk jarenlang ’s winters gemiddeld drie keer in de week de smalle ijzers onderbond op de schaatsbaan van De Scheg. Alie had naast haar drukke huishouden in het verleden veel te doen met allerhande activiteiten die door de Vrouwen van Nu werden georganiseerd, zoals veel verschillende cursussen in handvaardigheden als kalligraferen, Staphorster stipwerk, leerbewerking, kraaltje breien enz.

Tegenwoordig is het paar nog steeds druk met deelname aan fietstochten, wandeltochten, het fraai houden van de buurt (verzorgen van bloemen en planten in de openbare ruimte) en, hoe kan het anders, het onderhouden van rollend materieel.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Genieten van de bloeiende heide op de Posbank

Regio- Wie wil genieten van de paars bloeiende heide kan een wandeling maken op de Posbank. Natuurgebied de Posbank ligt in Nationaal Park Veluwezoom in de gemeente Rheden. Vorig jaar sloeg het heidegebied de bloei over vanwege de droogte. Ook deze zomer is het warm geweest en droog. Toch hebben de talrijke buien er voor gezorgd dat de heide is gaan bloeien. Natuurmonumenten is eigenaar van het gebied waar de heide nog tot begin september te bewonderen is. Voor wie graag in de heuvels wandelt , is Nationaal Park Veluwezoom een aanrader. Het heuvelrijke gebied ligt ten noordoosten van Arnhem. Vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom aan de Heuvenseweg bij Rheden starten de wandelroutes van verschillende afstanden. De wandelroute Veluwezoom-Posbank van Natuurmonumenten heeft een lengte van 5,4 kilometer. Vanaf het bezoekerscentrum volgt men hiervoor de zwarte pijltjes. De wandeling gaat vanuit landgoed Heuven langs de schaapskooi om uiteindelijk de top van de Posbank het Paviljoen de Posbank te bereiken. Hier kan men genieten van een fraai uitzicht.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Dikke Mik ondanks regen helemaal top

Nijbroek- De Dikke Mik feesten in Nijbroek kenden dit jaar bepaald een vochtig verloop. Dat was niet enken binnen de tent een issue, maar buiten hielden de weergoden behoorlijk huis. Dat bleek echter helemaal geen domper op het verloop van dit jaarlijkse dorpsfeest te veroorzaken. Het begon al op donderdagavond tijdens de aftrap van het feest met de traditionele “alles plat” avond. De vrijdag was weer zoals gebruikelijk heel gezellig met naast de kermis allerhande activiteiten voor jong en oud. Op zaterdag stond zoals gebruikelijk onder vele andere het koningsschieten op de agenda onder leiding van de schutterij van het Sint Maartens gilde uit Epe. Dat werd in tegenstelling tot voorgaande jaren een bloedstollende strijd, waarbij uiteindelijk een door heel veel lood doorzeefde vogel zich gewonnen moest geven. Nadat Arjan Pannekoek de rechter vleugel, Gerrit Pannekoek de linker vleugel, Mark Lubberts de kop en Sander Ordelman de staart van het dier hadden gescheiden wist uiteindelijk, na een verbeten strijd Gert Bomhof de romp neer te halen, goed voor de titel van schutterskoning van Nijbroek voor het komende jaar.

Natuurlijk stond de zaterdag, zoals gebruikelijk verder ook weer bol van allerhande activiteiten. Er werd van start gegaan met een uitgebreid dorpsontbijt, waarbij velen nog duidelijk moeite hadden om de korte nacht daaraan voorafgaand te verwerken. De start en de finish van de old timer ralley vond op het feestterrein plaats, er werd op ezels gereden en in race-buggy’s gecrost. Er werden oude banden verstevigd en nieuwe aangeknoopt en ondanks de in wisselende dichtheid neervallende regen bleken de aanwezigen daar geen of weinig last van te ondervinden. Dat werd natuurlijk voor een groot deel veroorzaakt door bijvoorbeeld de houthakkers van het Nederlandse Stihll carve team. Zij verzorgden een paar ongelofelijk boeiende demonstraties over het werken met bijl, zaag of kettingzaag in hout. De precisie van werken van de houthakkers bleek bij het publiek groot ontzag te boeken. De feestavonden waren zoals gebruikelijk weer vol van gezelligheid, bier en bitterballen. De feestvreugde werd op belangrijke wijze regelmatig opgezweept door de muzikanten van de Grapendaelers, terwijl de veiligheid door de mensen van de EHBO Terwolde-Nijbroek werd bewaakt.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Verjaardagsconcert Hans Mol

Terwolde- Op zondag 1 september a.s. geeft de dirigent van o.a. de Terwoldse gemengde zangvereniging Eendracht, Hans Mol zijn traditionele verjaardagsconcert in de vorm van een pianorecital. Hij speelt dan stukken van de 19e eeuwse Russische componisten Borodin en Rimsky Korsakov, naast een suite van J.S. Bach. Het concert begint om 15.00 uur en duurt ca. één uur, waarna er gelegenheid is voor een gezellige nazit met hapje en drankje en bijkletsen. Een en ander vindt plaats in Terwolde, in de Dorpskerk aan de Molenweg met een voortzetting in dorpshuis d’ Olde Schole, daar vlakbij gelegen.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Concert door AMC-Kamerkoor

Regio- In het Universitair Medisch Centrum, locatie AMC ,in Amsterdam is in 2001 het AMC-Kamerkoor opgericht. Dit koor telt 16 zangers, waarvan de meesten in het AMC werken of gewerkt hebben. Het koor wordt geleid door Vera Caland.

Het repertoire omvat madrigalen, liederen en chansons uit de 16e t/m de 20e eeuw. Het koor verzorgt jaarlijks de zang tijdens de oecumenische dienst voor patiënten en hun familie op 1e Kerstdag in het AMC. Het koor is elk jaar te gast op de Korendagen van Monnickendam en Jisp en laat zich al sinds haar oprichting horen tijdens het Monumentenweekend. In dat kader zong het koor in mooie Hervormde kerken in Oost- en West-Groningen, Nunspeet, Noord-Friesland, Ameland, Terschelling, Noord-Drenthe, de Achterhoek, Zuid-Limburg, Noord-Holland en Zeeland

Repertoire van het AMC-kamerkoor voor het Monumentenweekend 2019: In stiller nacht Johannes Brahms (1833 – 1897) Waldesnacht Johannes Brahms (1833 – 1897) Marias Kirchgang Johannes Brahms (1833 – 1897) Tanzen und Springen Hans L. Hassler (1564 – 1612) Jungfrau, dein schön Gestalt Hans L. Hassler (1564 – 1612) Der Kreuzzug Franz Schubert (1797 – 1828) Wie der Hirsch schreiet Hugo Distler (1908 – 1942) Komm, lieber Mai Wolfgang A. Mozart (1756 – 1791) Übers Gebirg Maria geht Johann Eccard (1553 – 1611) Lord, hear the voice of my complaint Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)

Het AMC-kamerkoor treedt op: zaterdag 14 september - 12.00 uur in de Hervormde kerk in Loenen - 14.00 uur in de Hervormde Kerk in Voorst - 16.00 uur in de Oude- of Pancratiuskerk in Brummen.

Zondag 15 september (aansluitend aan de dienst) in de Ludgeruskerk in Hall om ± 11.30 uur.

Inlichtingen: 020-6320268 of fam.raaymakers@planet.nl

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

14 september eerste buitenbios voor het goede doel in zwembad De Schaeck

Twello- Zaterdag 14 september organiseren Lions club Voorst en zwembad De Schaeck een buitenbios op de zonneweide van het zwembad. Het bijzondere van deze buitenbios is dat de opbrengst ten goede komt aan de stichting Dorpsverfraaiing Twello.

In de middag is er een voorstelling voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar. Vanaf 12:00 kunnen de kinderen zwemmen en daarna naar de film The boss baby kijken. Die begint om 14:00. Uiteraard wordt voor een drankje en een gezonde snack gezorgd.

In de avond draait een grappige, beetje brutale maar vooral adembenemend mooie met Oscars bekroonde film met onder andere Woody Harrelson. Voor een sneak preview zie www.moviemeter.nl/film/1112920. Vanaf 20:00 is het terrein open en zijn er enkele loungebanken en ligbedden beschikbaar en is er vooral plek voor je eigen stoel of kleedje. Wil je een echte drive-in-ervaring hebben, dan kun je een cabrio reserveren, inclusief full service VIP-bediening, hapjes en drankjes!

De opbrengsten komen ten goede aan de stichting Dorpsverfraaiing. Daarom zijn eigen consumpties niet toegestaan, maar zijn diverse drankjes en warme hapjes bij het zwembad verkrijgbaar.

‘We vinden dit een ontzettend leuke actie’, aldus Frans Jansen, voorzitter van stichting dorpsverfraaiing Twello. ‘Iedereen een leuke middag of avond en wij kunnen met de opbrengsten nieuwe bloembakken aanschaffen of investeren in onze nieuwe tractor, dus komt allen!’

Deze buitenbios wordt mede mogelijk gemaakt door de hulp van kwaliteitsbouwers Horstink, brasserie Korderijnk en zwembad De Schaeck. Kaartjes zijn te koop bij de entree bij het zwembad. Voor kinderen is de entree € 3, voor volwassenen € 7. Wil je de film kijken vanuit een cabrio, dan is deze te reserveren voor € 100 voor twee personen, vooraf te reservering via lionsvoorst@gmail.com.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Bosnische Pröttelpot

Bussloo- De laatste Pröttelpot van deze zomer wordt geheel verzorgd door de kok uit Bosnië. Op zaterdag 7 september is in het parochiehuis van Bussloo om 17.15 uur de mogelijkheid om aan te schuiven voor het buffet. De kok heeft plannen er een heerlijke surprise maaltijd van te maken. Dus kunnen de gasten zich verheugen op een culinaire Bosnische verrassing. De praatgroep waaruit alles voortkomt gaat haar 20e jaar in en is nog net zo enthousiast als bij de start. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de telefoon: 0571-261715 of via de mail: marthekereuzel@gmail.com

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Afval Terwolde: Hoe millieubewust en sociaal is Terwolde eigenlijk

Terwolde- De bewoners van de kleinere dorpen laten zich vaak voorstaan op hun gemeenschapszin, hun zorg voor elkaar en hun mooie en schone omgeving. In Terwolde is dat, gezien de omgangsvormen in het algemeen en de uitlatingen van de bewoners, niet anders. Hoe vloekt dat soms met de praktijk. Sinds jaar en dag plegen (vooral voor het dorpshuis) keurig nette mensen hun vlekkeloos gepoetste auto’s zonder te verpinken op het trottoir te parkeren, soms, terwijl er aan de andere kant van de straat ongebruikte parkeervakken te over zijn. Gevolg is dat rollator en rolstoelgebruikers niet meer kunnen passeren. Bij de mini millieustraat waar containers voor glas, kleding en pmd staan opgesteld is het vaak een bende. Onlangs was het weer héél erg raak. Het leek wel alsof een compleet aso-park zijn of haar hebben en houen ter plekke heeft gedumpt omdat door welke duistere reden ook, normale afvoer iéts te moeilijk bleek. Het wrange van het geheel is wel dat een groot deel van de gedumpte rotzooi bestond uit kleding en schoenen, terwijl de container die daarvoor bestemd is na controle helemaal leeg bleek. Het lijkt er op dat de zo gewraakte sociale controle in de kleine dorpen hoog nodig terug moet keren, wil de leefbaarheid voor de toekomst overeind blijven.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Ultimate Trail Run op Bussloo

Bussloo- Op zondag 25 augustus wordt de allereerste Trail Run op Bussloo georganiseerd door Start Finish evenementen. Op een uitdagend parcours trotseer jij de natuurlijke elementen die Bussloo rijk is, de route loopt dwars door zand, bos en water, over heuvels en door sloten. Durf jij het aan om tot het uiterste te gaan? Iedere deelnemer krijgt een dagje Sauna van Thermen Bussloo aangeboden. Bovendien ontvangt iedere deelnemer een ULTIMATE TRAIL BUSSLOO shirt!

We hebben 3 ultieme uitdagingen: De powerrace van 6 kilometer, de power endurance race van 12 kilometer (2 rondes) of de ultimate endurance race van 18 kilometer (3 rondes). De start is op het strand bij Pitch & Putt en vanaf daar loop je over natuurlijke paden en obstakels richting Thermen Bussloo. We leiden je over het strand, door water (je hoeft niet te zwemmen, alleen rennen/waden door het water), door het bos, door het gras en door ondiepe sloten.

Team estafette: je kunt op 25 augustus de Ultimate Trail Bussloo ook lopen als teamestafette met 3 teammaatjes! Je loopt dan allemaal 1 ronde van 6 km. Schrijf je in via het aparte formulier op de website www.rondjebussloo.nl (tab: TEAM ESTAFETTE). Je doet mee met je team voor 60 euro in totaal.

Meedoen?

Inschrijven kan tot 24 augustus via de website www.rondjebussloo.nl. Je kunt daarbij direct aangeven welke maat shirt je wilt. Na-inschrijving is daarna alleen mogelijk op de dag zelf tegen hetzelfde tarief, echter zonder t-shirt.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Start nieuw seizoen Fanfare Korps

Voorst- Na een zomerse stop begint volgende week het nieuwe muzikale seizoen bij het Fanfare Korps Voorst. Een goede reden om lid te zijn van het Fanfare Korps Voorst? Volgens onderzoeken is muziek maken gezond! Wetenschappers van de Universiteit van Londen ontdekten dat je humeur en welzijn met maar liefst 21 procent toenemen als je per week twintig minuten naar livemuziek luistert. Tijdens een repetitie van het Fanfare Orkest kan je wel twee uur van livemuziek genieten!

Nieuwe muzikanten van harte welkom
Het Fanfare Orkest staat onder leiding van Alfred Willering en is tijdens de laatste deelname aan het MBGF concours gepromoveerd naar de 3e divisie. Het orkest gaat bij concerten gekleed in nette zwarte kleding. Er wordt gerepeteerd door het Fanfare Orkest op de dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.45 uur in het Dorpshuis van Voorst.
Ben je een enthousiaste muzikant? Neem gerust eens een kijkje tijdens een repetitie. Ervaren, herintreder of op zoek naar een 2e of 3e orkest? Je bent altijd van harte welkom! In iedere sectie kan het korps nieuwe muzikanten gebruiken. Heb je geen instrument tot je beschikking, dan regelen zij er één voor jou.
Op de lessenaar staan muziekstukken uit verschillende genres en op de agenda diverse leuke veelzijdige concerten.

In het najaar staat er behalve het Pepernotenconcert op 24 november -georganiseerd door de jeugdleden- het traditionele Kerstconcert op de kalender waar de leden van het korps bijzondere composities laten horen. In het nieuwe jaar het Voorjaarsconcert, het KOV koffieconcert en het Koepel Concert; een gemeentelijk concert met alle muziekverenigingen uit de gemeente Voorst met een speciale creatieve en muzikale invulling waarmee het Fanfare Korps, Voorst en zichzelf laat zien en horen!
Op 4 en 5 juli 2020 zal het eerste lustrum van het Beekzicht Concert in samenwerking met Landgoed Beekzicht plaatsvinden. Ter ere van 75 jaar Bevrijding Voorst laat de Voorster muziekvereniging op de zaterdagavond speciale muzikale gasten naar Voorst toekomen waarbij veteranen en alle inwoners uit Voorst en omgeving worden uitgenodigd voor dit bijzondere eenmalige concert.

Muziek maken is leuk en leerzaam
Het leren bespelen van een muziekinstrument is naast dat het een leuke hobby is, ook een goede bevordering van de motoriek en de cognitieve functies. Kinderen die al jong een instrument leren spelen blijken later een beter taalgevoel en betere bewegingsfuncties te hebben. Daarbij wordt het empathisch vermogen beter ontwikkeld.
Bij het Fanfare Korps Voorst staat muziek centraal en worden individuele leden gestimuleerd om de muzikale talenten maximaal te ontwikkelen bijvoorbeeld door het organiseren van workshops. Daarnaast is er ook ruimte voor veel andere leuke dingen zoals bijvoorbeeld de gezellige jaarlijkse barbecue.

Nieuwe muzikanten die voor het eerst beginnen met muziek maken krijgen les van koperdocent Liesbeth Vernout of saxofoondocent Jenita Veurink. Wil je liever slagwerk bespelen? Ook daarin kunnen wij muziekles geven.
Samen muziek maken leer je in het Opstap Orkest. Na een klein aantal lessen kan je al meespelen! Daarna volgt het Da Capo Orkest. Ondertussen studeer je voor je muziekexamens. Heb je het gewenste niveau dan stroom je door naar het Fanfare Orkest.
Het Fanfare Korps Voorst is een gezellige en ambitieuze muziekvereniging. De muziekvereniging viert volgend jaar haar 115e verjaardag en bestaat uit een Opstap Orkest, opleidingsorkest Da Capo en het Fanfare Orkest. Daarnaast zijn er twee blaaskapellen: De Spekboeren en Slanina-Cesta Musikanten. Er worden concerten en optredens gegeven op diverse locaties. Daarnaast verzorgt het Fanfare Korps Voorst muzieklessen met gediplomeerde docenten aan jeugd en volwassenen en wordt er muziekeducatie op scholen gegeven.

Gratis proeflessen
Wil je graag ontdekken waar jouw muzikale passie tot uiting kan komen neem dan gerust een kijkje tijdens de repetitie van het Da Capo of het Fanfare Orkest. Zij vinden het altijd gezellig als je komt luisteren of mee komt spelen. Of geef je als toekomstig muzikant op voor een gratis proefles gegeven door één van de gediplomeerde docenten. Je kan meteen starten met muziek maken! De lessen zijn ook leuk om samen met een vriendje en/of vriendinnetje te doen!
Check de social media en www.FanfareKorpsVoorst.nl voor foto’s en meer informatie. Of mail naar Info@FanfareKorpsVoorst.nl
Voorst daar zit muziek in!

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Music&Friends Festival Pampus

Wilp- Het jaarlijkse Music&Friends Festival is dit jaar op zaterdag 24 en zondag 25 augustus. Op beide dagen hebben we weer een fantastisch programma voor jong en oud!

Zaterdagavond zijn er diverse optredens in de tent, in de boerenrockschuur en in het café.
Mis het niet en koop nu voor de zaterdagavond je kaarten via pampus.org/tickets! Met de enthousiaste Bijtels zal het een heus knalfuif worden en zorgen The Hillbilly Moonshiners voor bekende hits in een bluegrass jasje. Warm je stembanden vast op, want dat wordt flink meezingen! In het café beleef je de gouden jaren 90 nog een keer met DJ Ruige Ronnie, die de vetste jaren 90 hits in de 90’s MEGA Mixx zal draaien!!

Op zondag is iedereen welkom vanaf 14.00 uur. We hebben dan voor jong en oud een leuk programma. In het thema “Chill & Grill” zorgen wij voor een heerlijk relaxte zondagmiddag met muziek, eten en drinken. Zo is onder andere een smoker met pulled pork. Voor de kids is er een springkussen en ballenbak. Het muziekduo De Muziek Slijterij zorgt voor een heerlijk muziekje gedurende de middag. Bij mooi weer is het festival op zondag in de heerlijke voortuin van Pampus, bij slecht weer in de tent. De entree is op zondag gratis. We zien je graag bij het Music&Friends Festival!

Tickets en info: www.pampus.org.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Nieuw tijdens Dorpsfeest Teuge: Peco’s Mudder VET Run!

Teuge- Ben je een beetje sportief, niet bang om vies te worden en houd je wel van een beetje actie? Geef je dan nu op voor de eerste editie van Peco’s Mudder VET Run en de Family Mudder VET Run op zondag 15 september aanstaande in Teuge!

In het tweede volle weekend van september is het traditiegetrouw drie dagen groot feest in Teuge tijdens het Dorpsfeest Teuge georganiseerd door Stichting Jongerenwerk Peco. Met dit jaar voor het eerst in jaren op zondag geen Ter land, ter zee en in Teuge maar een strijd door de blubber op weg naar eeuwige roem en een onvergetelijke ervaring. Onderweg komen de deelnemers op het parcours verschillende obstakels en hindernissen tegen. En Peco zou Peco niet zijn als er niet ook aan de inwendige mens gedacht wordt dus op het parcours zijn er verschillende gelegenheden om de energiereserves weer aan te vullen. Eten is overigens niet verplicht, wie genoeg energie heeft om het parcours zonder snacks over te komen kan de eet-obstakels gewoon overslaan.

Drie routes
Er zijn drie routes. De eerste route is 2 kilometer lang en is speciaal ingericht voor ouders met hun kroost van 8 t/m 14 jaar oud. De Family Mudder VET Run dus. De tweede route is 5 kilometer lang en de derde route 10 kilometer. Voor deze beide routes kan iedereen van 14 jaar en ouder zich inschrijven. Meer gedetailleerde informatie over de routes en de obstakels is te vinden op de website van Peco: www.sjwpeco.nl/activiteiten/mudrun/. Daar zijn ook de verschillende starttijden terug te vinden. Wil je graag samen in een groepje lopen? Geef je dan op voor hetzelfde tijdvak. Om je in te schrijven kun je gebruik maken van de online inschrijfformulieren voor de verschillende routes die ook op de website te vinden zijn.

Aanmoedigen
Zie je dit geploeter door de modder niet zo zitten? Geen probleem, langs het parcours is minstens zoveel te beleven dus kom de deelnemers aanmoedigen en help ze naar de finish. Let wel, de eerste deelnemers zullen rond 11.20 uur starten dus dit is een stuk vroeger dan je van Peco op zondag gewend bent. De tent zal daarom op zondag al open zijn vanaf 10.00 uur. En na het spektakel van Peco’s Mudder VET Run en de Family Mudder VET Run is het natuurlijk nog lang niet gedaan met het feest want onder leiding van de band Super Sundays en DJ Sander zal het Dorpsfeest Teuge ongetwijfeld weer op ongekende wijze worden afgesloten!

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht

Openluchtbioscoop Twello Centrum groot succes

Twello- Het ‘probeersel’ van de Twello Centrum ondernemers om een gezellige zomeravond te creëren mag meer dan geslaagd worden genoemd. De gelegenheid om op een bijzondere manier een openluchtfilmvoorstelling bij te wonen werd vorige week woensdagavond door zo’n 800 belangstellenden aangegrepen. Getooid met meegebrachte (camping)stoeltjes werd op deze prachtige zomeravond gekeken naar de film Bohemian Rhapsody van Queen. Voor een 50 tal bezoekers werd het een echte VIP avond, gezeten op een speciaal terras werden zij door de organisatie voorzien van een goed gevulde goodiebag. Dit voordeeltje hadden zij te danken door het invullen van een speciaal actieformulier.

De reacties, ondanks enkele minpuntjes zoals een iets latere aanvangstijd en een (te) klein scherm, waren overwegend positief. De organisatie: “we hebben hiervan geleerd en zullen deze punten meenemen naar volgend jaar. Want de filmavond is zeker voor herhaling vatbaar”. De extra avondwinkelopenstelling had helaas niet het beoogde resultaat, dit ondanks de vrolijke tonen van dweilorkest De Grapendaealers uit Terwolde.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Zonnebloem Wilp-Voorst blij verrast door actie Albert Heijn

Wilp/Voorst- De Zonnebloem Wilp-Voorst organiseert jaarlijks kleinschalige activiteiten voor mensen met een fysieke beperking. Middels deze activiteiten proberen zij te voorkomen dat mensen in een isolement komen en op deze manier contacten krijgen met anderen. Zo gaan zij bijvoorbeeld een middag naar de markt, huifkartocht, picknicken, theaterbezoek of een stadswandeling maken. Vele vrijwilligers zetten zich hiervoor in om dit allemaal te organiseren.

In de maand juli konden de klanten van Albert Heijn de opbrengst van de emballage doneren aan de Zonnebloem Wilp-Voorst. Vele klanten hebben hier gebruik van gemaakt en hebben de Zonnebloem hierdoor gesteund. De Zonnebloem wil Albert Heijn hartelijk bedanken dat zij in de gelegenheid zijn gesteld om aan deze actie deel te nemen. Alle klanten die een bijdrage geleverd hebben willen zij hartelijk bedanken voor hun steun. Hierdoor is het mogelijk om de activiteiten te blijven houden.
Er kan zoveel meer dan je denkt.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Spreekuur Klarenbeeks Belang in MFC

Klarenbeek- Het bestuur van Klarenbeeks Belang houdt maandelijks voorafgaand aan haar vergadering een spreekuur voor de bewoners van Klarenbeek en omgeving. Tijdens dit spreekuur kan een ieder terecht voor informatie, vragen of ideeën over allerlei onderwerpen. Klarenbeeks Belang houdt zich bezig met alle zaken die het belang van het dorp betreffen. De website www.klarenbeeksbelang.nl informeert hierover en geeft de stand van zaken weer in al deze projecten. Ondanks deze informatie is en blijft het persoonlijke contact tussen de Klarenbeekse burgers en het bestuur van de belangenvereniging van grote waarde. Het eerstvolgende spreekuur is op 21 augustus van 19.30 tot 20.00 uur, in de bestuurskamer van het MFC Bosweg 12.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Route carnavalsoptocht vanwege veiligheid ingekort

Wilp-Achterhoek- De organisatie van de jaarlijkse carnavalsoptocht van Wilp naar Wilp-Achterhoek is na lang en intensief overleg tot het besluit gekomen dat het deels inkorten van de route noodzakelijk is. De komende editie op 23 februari 2020 zal niet meer door het dorp Wilp gaan. Dit tot teleurstelling van onder meer de belangenvereniging Wilp en heel veel inwoners. De jaarlijkse optocht wordt georganiseerd door de optochtcommissie, dit is een afvaardiging van leden van Pampus en CV de Lollebroek. Voorzitter Ronald Pol van de Optochtcommissie, snapt de teleurstelling van de belangenvereniging. ``Het kan helaas niet anders, de route moet vanwege een divers aantal redenen, maar zeker ook de veiligheid korter. In het schemerdonker komen de praalwagens aan in Wilp-Achterhoek. In de stoet rijden grote en brede wagens mee. De drukte in combinatie met de duisternis kan gevaarlijke situaties opleveren, die willen we voor zijn, `` aldus Pol. In de nieuwe route gaat de optocht niet meer via de Soerhuislaan richting Rijksstraatweg en Molenallee. Door de aanpassing wordt de lengte ongeveer twee kilometer ingekort.

Artikel

Volgens Pol is er veel ophef ontstaan, mede ook door de berichtgeving in dagblad De Stentor. ``Dorpsbelang Wilp hebben via het platform `Kijk in de Kernen` een voorzichtige aankondiging van de veranderingen online gezet. Hierop ook het bericht om op korte termijn middels een brief de inwoners op de hoogte te brengen. ``Vorige week werd ik benaderd door een verslaggever van De Stentor, die interesse had in een verhaal voor de krant. Na het lezen van een opzet van het gemaakte artikel heb ik met de betreffende verslaggever overleg gevoerd. Er zouden, op mijn verzoek, enige onwaarheden geschrapt worden uit het artikel. Tot mijn spijt is dit niet gebeurd en is er door dit `sensatiestuk` bij de lezer een verkeerd beeld ontstaan. `` Vooral over het feit dat wordt gesuggereerd de route in te korten zodat er meer tijd is om de drankomzet te verhogen. Onzin, er zijn veel meer andere redenen, maar veiligheid is hierbij een belangrijk aspect. Tevens zijn het gehele behoud van de optocht, aantal deelnemers, loopgroepen en lengte en tijdsduur ook belangrijke punten die hebben meegewogen naar dit besluit.``

Eerder starten

De organisatie is zich er van bewust dat de aanpassing voor velen een teleurstelling is. Inwoners van Wilp zullen nu richting Posterenk of Wilp-Achterhoek moeten komen om de optocht te kunnen zien. Volgens Ronald Pol zijn er plannen om cliënten van zorginstelling Zozijn toch naar de optocht te krijgen, dit door een samenwerking tussen Zozijn en Optochtcommissie. Het besluit van de Optochtcommissie heeft veel Wilpenaren in de pen doen kruipen. Volgens de schrijvers hoort Wilp gewoon bij de optocht. Men vraagt zich af waarom er na 50 jaar een dergelijk besluit genomen wordt. Bovendien zou dit besluit niet passen bij de positieve trend van de laatste jaren, waarin de verbindingen tussen de kernen Bussloo, Wilp, Posterenk en Wilp-Achterhoek alleen maar sterker zijn geworden. Het argument dat de veiligheid gevaar loopt als met in de schemer arriveert in Wilp-Achterhoek, veegt de Belangenvereniging direct van tafel. Eerder starten op de Rijksstraatweg zou dan ook al voldoende zijn, volgens enkele reactie`s.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Break Free Queen Tribute Show opent 40e klompenfeest

Twello- Voor het tweede achtereenvolgende jaar is er een grote rol weggelegd voor de formatie Break Free Queen Tribute Show op de openingsavond van het Klompenfeest. De openingsavond van het 40e klompenfeest wordt een muzikaal gebeuren van grote omvang. Donderdagavond treedt niet alleen een keur aan jonge talenten op in de Dorpskerk, maar ook de uit Italië afkomstige groep The Break Free Queen Tribute komt weer naar Twello. De grootste theatershow ooit over het leven en werk van de legendarische Freddy Mercury en Queen kunt u bijwonen op het Plein Duistervoordseweg.

Deze Italiaanse rockgroep die het leven van Queen op grandioze wijze uitbeeldt, heeft vorig jaar de bezoekers in extase weten te brengen en zal ongetwijfeld ook nu weer zorg gaan dragen voor een spectaculaire avond.
In november 2018 is het 27 jaar geleden dat Freddy Mercury, de zanger van de band Queen en een van de grootste entertainers die de wereld ooit heeft gekend, op 45 jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van aids. Zowel Freddy als de talloze hits die hij heeft geschonken zijn tijdloze klassiekers geworden. Nu komt de grootste theatershow ooit ‘’I Want To Break Free’’ over het leven van Freddy Mercury en Queen, opnieuw naar Twello.
Het publiek wordt meegenomen naar een minutieus nagebouwd decor van de grote stadionconcerten, waarmee de band in de jaren ’80 hun absolute hoogtepunten beleefde, zoals bekend van de DVD’s ‘Live In Wembley’ en ‘Live In Boedapest’. In deze uren durende ode komen alle grote hits van zowel Queen als Freddie’s solowerk voorbij, gecombineerd met beroemde scènes uit de videoclips, inclusief alle (extravagante) kostuums en attributen.

Een grootse show over het leven en werk van Freddie Mercury en Queen!
Bohemian Rhapsody’, ‘We Will Rock You’ en ‘We Are The Champions’ zijn slechts enkele hits die Queen, samen met hun frontman Freddie Mercury, de wereld heeft geschonken. De succesvolle theatershow ‘I Want To Break Free’ geeft u de kans om de sfeer en de energie van een “Queen show” mee te maken.

Donderdag 5 september
Plein Duistervoordseweg: 20.30 – 23.15 uur.

Kaarten a 5 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij: Voorster Nieuws, Boekhandel Oonk, Buitink en Blokker. ’s Avonds aan de kassa is ook mogelijk maar dan geldt: vol=vol.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Pannenkoekenfietstocht

Klarenbeek- Zondag 25 augustus organiseert Het Boshuis en de afdeling Handbal SCK weer de jaarlijkse pannenkoekfietstocht. Het vertrekpunt is bij Het Boshuis, Kerkweg 2 in Klarenbeek. Hier kunt u zich tussen 10.30 en 13.30 uur inschrijven.

Naast de langere afstanden van 30 en 45 km is er nu ook een kortere route van 15 km. Halverwege de mooie route van 30 en 45 km kunt u even uitrusten en genieten van een kop koffie, thee of ranja. En indien nodig kunt u uw electrische fiets opladen.
Bij terugkomst aan de Kerkweg in Klarenbeek kunt u genieten van gezellig muziek en een heerlijke pannenkoek. De kosten voor deelname zijn slechts € 6,50 per persoon. Dit is inclusief de routebeschrijving en koffie, thee of ranja en bij terugkomst een pannenkoek.
Ook als u niet mee fietst, bent u van harte welkom voor het eten van een pannenkoek. Er zijn voldoende parkeerplaatsen voor uw auto. En bij pech onderweg is de firma Wolters beschikbaar.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Mens en Welzijn Voorst organiseert gratis lezing over omgaan met rouw en verlies

Twello- Ieder leven kent momenten van rouw en verlies. Vaak denken we dan aan het afscheid van een dierbare, maar je kunt ook je baan of je gezondheid kwijtraken. Het zijn allemaal gebeurtenissen die diep ingrijpen op je dagelijkse bestaan. De wereld ziet er ineens anders uit en zal ook nooit meer hetzelfde zijn.

Emotionele aardbeving
“Hoewel iedereen op zijn eigen manier rouwt, zijn er ook veel overeenkomsten in de manier waarop mensen een verlies overleven”, vertelt Judith Zietsma, welzijnscoach en ouderenadviseur bij Mens en Welzijn Voorst. “Zo zijn prikkelbaarheid en boosheid heel normaal bij rouw. Verwarrende ervaringen, zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid en niet weten wat je wilt: het zijn normale reacties van evenwichtige mensen. Door verlies kun je in een emotionele aardbeving terecht gekomen.”

Deskundige sprekers en praktische informatie
Alle inwoners van de gemeente Voorst die hier meer over willen weten, kunnen gratis de lezing ‘Omgaan met rouw en verlies’ bijwonen. Deze lezing wordt gehouden op dinsdagavond 3 september en wordt georganiseerd door Mens en Welzijn Voorst, mede mogelijk gemaakt door #Zodus. “De lezing is bedoeld voor jong en oud. Er komen deskundige sprekers en we geven praktische informatie. We willen mensen die zelf een moeilijke periode doormaken handvatten en steun bieden. En de luisteraars krijgen tips over hoe je anderen kunt helpen in een verdrietige periode”, vertelt Judith Zietsma.

Begeleiden bij rouw en verlies
Rouw- en verliesbegeleider Caroline Muller uit Deventer is de hoofdspreker van deze avond. Caroline begeleidt mensen bij rouw en verlies en geeft daarnaast trainingen, workshops en lezingen. Ze kan inspirerend vertellen door haar persoonlijke verlieservaringen en haar ervaringen met het begeleiden van vele kinderen en volwassenen. “Bij mijn eigen verlieservaringen heb ik gemerkt hoe fijn het is om steun te krijgen. Niet door goed bedoelde adviezen zoals: ‘het krijgt vanzelf een plek’ en ‘tijd slijt’. Wel door iemand die goed kan luisteren, met je mee loopt, inzichten en een warme bedding geeft”, vertelt Caroline.

Weer op weg helpen na partnerverlies
De ervaring van Caroline sluit aan bij de ervaring van de tweede spreker: Marian Kamphorst-Jansen. Marian is ervaringsdeskundige. Ze was 53 jaar toen haar man overleed. Zij heeft veel steun gehad aan een vrijwilliger van de bezoekdienst na partnerverlies van de Kap in Apeldoorn. Inmiddels is ze zelf vrijwilliger bij deze bezoekdienst. Marian: “Nu kan ik er voor de ander zijn en mensen weer op weg helpen in het leven.” Marian zal bij de lezing vertellen over haar ervaring met partnerverlies, de steun die de bezoekdienst haar heeft geboden en hoe het is om nu anderen te kunnen begeleiden.

Bezoekdienst
De keuze voor deze tweede spreker heeft alles te maken met de bezoekdienst voor weduwen en weduwnaars die dit najaar in de gemeente Voorst start. “Langskomen en luisteren zijn de beste medicijnen”, aldus Judith Zietsma, coördinator van de bezoekdienst van Mens en Welzijn Voorst.
De bezoekdienst zorgt ervoor dat ervaringsdeskundige vrijwilligers op bezoek komen bij mensen, van alle leeftijden, die recent hun partner verloren zijn. De vrijwilligers worden getraind in rouwbegeleiding en deelnemers krijgen een vaste vrijwilliger. “Wie interesse heeft om bezocht te worden, of iemand kent die hier mogelijk behoefte aan heeft, kan deze avond meer informatie over onze bezoekdienst voor weduwen en weduwnaars krijgen.”

Lezing
Datum: dinsdag 3 september 2019 om 19.30 uur (inloop 19.15 uur).

Locatie: Klein Twello, Maarten Tromplaan 2, Twello.
Komt u met de auto? U kunt parkeren op het parkeerterrein naast Klein Twello.

Aanmelden (gratis): geef uiterlijk 27 augustus aan Judith Zietsma door met hoeveel personen u komt: j.zietsma@mensenwelzijn.nl of (0571) 277 943.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Partij voor de Dieren opent Meldpunt bomen

Regio- De Partij voor de Dieren roept de inwoners van Gelderland op om beelden te verzamelen van recent aangeplante, dode bomen langs provinciale of gemeentelijke wegen. Daarvoor is een meldpunt ingesteld: https://gelderland.partijvoordedieren.nl/meldpunt-bomen Met dit meldpunt wil de Partij voor de Dieren de noodzaak onderstrepen om gezonde, volwassen bomen te behouden, die droge en hete zomers beter kunnen weerstaan.

Op 3 juli heeft Provinciale Staten besloten om ‘behoud van gezonde bomen’ als uitgangspunt voor het beleid te nemen. Dit naar aanleiding van het Burgerinitiatief over de bomenkap langs de N319 en andere provinciale wegen. Is dat niet voldoende om onze bomen daarmee te beschermen? De Partij voor de Dieren vindt van niet. “We gaan een collage maken met al die treurige dode boompjes langs onze wegen. Deze wordt aan GS aangeboden, zodat zij zich er beter bewust van worden, dat we gezonde volwassen bomen ook echt moeten laten staan,” aldus Dominique Schön, die het initiatief voor het meldpunt heeft genomen. “Zo gaan we het provinciebestuur aanspreken op hun zorgplicht voor een gezond bomenbestand en hun voornemen om behoud van gezonde bomen daadwerkelijk als uitgangspunt te nemen.”

Dominique: “Jonge, net aangeplante bomen langs wegen hebben het moeilijk nu de zomers warmer en droger worden. Ik heb er al veel gezien die het niet redden. En dat terwijl deze net in de plaats zijn gekomen van volwassen, gezonde bomen. Bomen die veel beter bestand zijn tegen droge periodes. Die ook meer CO2 opnemen en tevens meer ruimte bieden voor vogels en insecten. Die volwassen bomen worden dan omgezaagd om ruimte te maken voor het verkeer! Wat de Partij voor de Dieren betreft betekent het nu écht kappen met kappen. Geen excuus meer dat er nieuwe aanplant voor kap in de plaats komt, want dat jonge groen redt het met deze zomers niet meer.”

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

“Meat and greet”, barbecue

Voorst- Op woensdag 28 augustus wordt, na het succes van vorig jaar, op camping de Adelaar aan de Rijksstraatweg in Voorst voor de 2e keer een ruim opgezette barbecue georganiseerd.

Zoals de naam aangeeft wil de organisatie dan, op een hopelijk zwoele zomerse avond en onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes, een ontmoetingsmoment organiseren tussen Voorstenaren zelf, maar tevens met bezoekers aan het dorp (met name campinggasten).
De barbecue begint omstreeks 17.00 uur en eindigt om ongeveer 20.00 uur.

De prijs bedraagt € 10 per persoon. Hiervoor krijgt u een eigen vleespakket. Samen met anderen kunt u dit bereiden op de aanwezige barbecues. U kunt daarna uw bord zelf aanvullen met heerlijke salades, brood en diverse barbecuesauzen. Er kan ook vegetarisch worden gegeten.

De organisatie wordt verzorgd door vrijwilligers uit Voorst, die door het jaar ook aanschuiftafels en kook- en eetavonden organiseren.

Inschrijven vooraf is noodzakelijk en mogelijk tot zaterdag 24 augustus. De organisatie rekent op circa 75 deelnemers.
Inschrijven via: email gnollen@online.nl of via opgeeflijsten op de camping. Voor nadere info kan ook gebeld worden met Bert Nollen (06-1258 0489).

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Opening Cultureel Seizoen 2019 - 2020 bij Kunstkring in Twello

Twello- Op zondag 25 augustus a.s. wordt bij Galerie 'De Statenhoed', aan de Dorpsstraat 11a in Twello het nieuwe Culturele Seizoen 2019 - 2020 ingeluid met een Open dag.

Op deze dag staat het in en rond ‘De Statenhoed’ bol van activiteiten. Vanaf 13.00 uur - de opening - tot 18.00 uur is er een afwisselend programma van live muziek, kunstdemonstraties, fotografie en lezingen. Zo zijn er in de ateliers en in de voortuin van de galerie doorlopend demonstraties beeldhouwen, boetseren, schilderen, zentangling en mozaïek. Voor de kleine bezoekers: schminken, mozaïek maken en een grabbelton. En natuurlijk de expositie ‘Crescendo’, in de galerie zelf, met werk van de leden van de Kunstkring. Bovendien is er een stand met digitale (portret)fotografie, waarbij u ‘in Rembrandt-stijl’ een portret van u zelf, uw kinderen of uw gezin kunt laten maken. Is er op het terras een Raku-stokerij. En is er in de galerie een verkoop van de exquise hoeden en designkleding, ontworpen door Patricia van Emden.

Daarnaast zal vanaf 14.00 uur de Dixie Five Jazzband drie keer een halfuur durend optreden verzorgen. Zij hebben toegezegd op een zo authentiek mogelijke wijze de oorspronkelijke New Orleans muziek voor het voetlicht te brengen, zoals die vanaf ca. 1880 tot 1930 ten gehore werd gebracht. En tussendoor kunt u genieten van diverse zoete en hartige hapjes en drankjes.

Kortom: voor wie nieuwsgierig is, maar ook voor wie eens nader kennis wil maken met alle mogelijkheden, cursussen en activiteiten van de Kunstkring in Twello is dit een uitstekende gelegenheid om deze middag even de Dorpsstraat van Twello op te zoeken.

Zondag 25 augustus, 13.00 - 18.00 uur
Opening Cultureel Seizoen 2019 - 2020, Open Dag
Galerie ‘De Statenhoed’, Kunstkring Voorst
Dorpsstraat 11a, Twello
Meer info: www.kunstkringvoorst.nl

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Koepel Nering Bögel

De Worp- Op zondag 25 Augustus speelt Blended 5 in de Koepel Nering Bögel. Als de weergoden ons gunstige gezind zijn dan wordt het een middag genieten van heerlijke sixties muziek!

BLENDED-5 is een mix van 5 muzikanten die in de welluidende sixties hun sporen hebben verdiend.
De bezetting van de band is als volgt: drums Charles Beugelink, sologitaar Joop Blom, op slaggitaar zien we Tonnie Bombeld die ook de zang voor zijn rekening neemt. Jan Koeslag is de toetsenist en ten slotte treffen we Ben Vroklage aan op basgitaar.
Charles Beugelink speelde eerder bij “Blues en zo” en Joop Blom was in de sixties actief in Zwolle met “The Mozarts”. Tonnie Bombeld zong bij de bekende Deventer formatie “The Lightnings” en Ben Vroklage heeft gespeeld bij “The Valiant Fighters”. Jan Koeslag was ooit in Winterswijk actief met “The Misfits” en treedt zo nu en dan op als éénmansformatie.

Blended-5 probeert zo goed mogelijk te coveren en oefent met veel plezier bijna elke week.
Blended-5 speelt voornamelijk repertoire van formaties uit de befaamde sixties en doet dit voor ontspanning en beleving van de muziek uit de zestiger jaren.
Zo nu en dan wordt er opgetreden om ook anderen te laten genieten van de sfeer en de muziek uit deze gouden jaren van de popmuziek.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Jongerenconcert 5 september 2019

Twello- Op donderdag 5 september, de vooravond van het Klompenfeest, is weer het inmiddels welbekende Jongerenconcert. Het concert heeft als doelstelling jonge aankomende muzikale talenten een podium te bieden en natuurlijk ook om mooie optredens ten gehore te brengen. Ook dit jaar is er weer een keur aan jong talent dat van zich laat horen. Deze week wat meer over Gemma Scherpenzeel uit Klarenbeek.

Gemma is 21 jaar en speelt sinds haar achtste met veel plezier dwarsfluit. Ze is daarmee begonnen bij Muziekvereniging Klarenbeek. Al van jongs af aan leek het haar ontzettend gaaf om later van haar hobby haar beroep te maken. Deze droom heeft ze nagejaagd en zodoende studeert ze inmiddels aan het conservatorium in Zwolle. Gemma zit nu in het derde jaar van de bachelor Klassieke Muziek en studeert bij Gudrun Bourel. Naast het bespelen van de dwarsfluit houdt Gemma zich veel bezig met dirigeren. Inmiddels is ze dirigente van het Apeldoorns Dialectkoor en het Kinderkoor Voorst. Daarnaast treedt Gemma zowel solistisch als in groepsverband op.

Sinds september 2018 vormt ze een duo met Djuwa Mroivili. In deze samenstelling treden ze ook op tijdens het Jongerenconcert. Djuwa Mroivili studeert piano aan het ArtEZ-conservatorium te Zwolle bij Frank van der Laar. Naast klassieke muziek experimenteert zij om een breder publiek met muziek in aanraking te laten komen. Zij specialiseert zich tegenwoordig in de kamermuziek en muziek met kleine ensembles. Ze zullen onder andere ten gehore brengen Three pieces van Claude Debussy en Undine van Carl Reinecke.

Noteer al vast in uw agenda: donderdag 5 september Jongerenconcert. Aanvang 18.45 uur in de Dorpskerk te Twello. Kaarten à € 5,- (inclusief consumptie) kunt u vanaf 15 augustus kopen bij Primera Oonk, Multimate Klunder of ’s avonds aan de kerk.

In de komende weken zullen ook stukjes verschijnen over de andere optredens van dit Jongerenconcert. Het belooft weer een mooi programma op niveau te worden.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Hebreeuws Nijbroek - Cursus Bijbels Hebreeuws

Nijbroek/Beekbergen- Ds. Jan Lammers uit Beekbergen start voor de vierde keer een cursus Bijbels Hebreeuws. De cursus heeft vaste grond onder de voet gekregen in Beekbergen. Er is dan ook een speciale naam bedacht voor de cursus en wel BAAQA HAARIEM. Dat is Beekbergen in het Hebreeuws. HAARIEM betekent bergen. BAAQA betekent “bikken”. “Beek” in “Beekbergen” hangt samen met het bikken van ijzererts in vroeger tijden in deze regio.

De cursus van 2 x 10 lessen wordt gehouden in het gebouw van de Hervormde gemeente (Hoogepad, Papenberg 5, Beekbergen, tegenover de kerk, aan de andere zijde van de Dorpstraat) en wel op woensdagavond van 20.00 – 21.30 uur. Voor de kerst: 11/9 18/9 2/10 9/10 16/10 23/10 13/11 20/11 11/12 18/12; Na de kerst: 8/1 15/1 22/1 5/2 12/2 19/2 4/3 18/3 25/3 2/4. De cursus kost 80 euro, 40 euro in september en 40 euro in januari.

Deelnemers aan de vorige cursussen gaan verder met het lezen van Bijbelteksten en het bestuderen van de onregelmatige werkwoorden. Verder is een groep die één keer per maand samenkomt om een Hebreeuwse tekst te lezen (aan de hand van de efemeriden van Piet van Midden). Wie al enige kennis van het Hebreeuws heeft kan bij een van deze twee groepen aansluiten. Neem dan contact op met ds. Jan Lammers. Opgeven (het liefst per e-mail) bij ds. Jan Lammers, van Schaffelaarweg 38, 7361 AG Beekbergen; 0558441679, 0640327109, jan@jrlammers.nl.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

VriendenLoterij zet Metakids-vrijwilliger Manon uit Terwolde in het zonnetje

Terwolde- Een grote verrassing van de VriendenLoterij voor Manon Liefers uit Terwolde. Stichting Metakids, een organisatie die fondsen werft voor onderzoek naar metabole ziekten, deed voor haar een aanvraag bij het VriendenFonds van de VriendenLoterij. Daarmee gaat haar hartenwens in vervulling: Manon gaat met haar vriend Fabian naar Barcelona om een voetbalwedstrijd bij te wonen ter nagedachtenis van haar broertje Thijs.

De 19-jarige Manon heeft het niet makkelijk gehad: vorig jaar oktober heeft zij haar broertje Thijs verloren aan de metabole ziekte MLASA. Hij mocht maar vijftien jaar worden. Thijs was groot voetballiefhebber en wilde voor zijn overlijden graag nog naar een voetbalwedstrijd in Barcelona. Helaas is het niet meer gelukt dit te realiseren.

Peter Brinkhorst van Metakids: “Manon is heel sterk en heeft veel doorzettingskracht. Om Thijs te eren heeft Manon met haar familie het doel gesteld om 100.000 euro voor Metakids op te halen. Manon heeft hiervoor al meerdere initiatieven begeleid, de pers toegesproken en cheques in ontvangst genomen. Wij vonden het tijd om Manon voor haar inzet te bedanken door haar de kans te geven de geplande reis naar Barcelona alsnog te realiseren. Dankzij het VriendenFonds van de VriendenLoterij konden wij Manon en haar vriend Fabian blij maken met een reis naar Barcelona en tickets voor een voetbalwedstrijd van Barcelona. Zo kan zij de reis maken die haar broertje Thijs helaas niet heeft kunnen maken.”

Manon reageerde totaal verrast en overdonderd: “Is dit voor mij? Wat geweldig dat ik dit ter ere van mijn broertje mag gaan doen!”

VriendenFonds van de VriendenLoterij vervult hartenwensen
Het hele jaar kunnen goede doelen, clubs, verenigingen en andere maatschappelijke organisaties een aanvraag doen om iemand in het zonnetje te zetten. www.vriendenloterij.nl/vriendenfonds

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Glimmende Amerikaanse bolides

Wilp- Liefhebbers en eigenaren van Amerikaanse auto`s konden afgelopen weekend hun hart ophalen op het terrein van Pampus. De jaarlijkse East side Rollerz was neergestreken voor alweer de 16e keer. Afgelopen zaterdag hebben de eigenaren een rondrit gemaakt met hun bolides door een deel van de gemeente Voorst. Dat ze daarbij op veel belangstelling konden rekenen sprak voor zich. Het was een waren Amerikaanse camping. Tentjes en caravans tussen al het glimmende moois uit met name de jaren `60 en `70. Daarbij mocht uiteraard de Rock`n Roll muziek niet ontbreken.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Geweldloos Communiceren in Voorst, het kan!

Voorst- Op vrijdag 16 augustus geeft Lidie Voorend een interactieve lezing over Geweldloos Communiceren. Om 19.00 uur bent u van harte welkom in de prachtige houten Natuurtempel van Earth Awareness te Teuge, Ambonstraat 2. (Dit is een zijstraat van de Rijksstraatweg; ga het grote houten hek door; aan het einde rechts staat de Natuurtempel).

Geweldloze Communicatie is een manier van praten en luisteren op basis van inlevingsvermogen en behoeften, zónder de ander of jezelf te veroordelen. Marshall Rosenberg heeft een methode ontwikkeld om een echte verbinding met onszelf te maken, om effectiever te leren luisteren en spreken en om onze aandacht te richten op wat we waarnemen, voelen, verlangen en dat ook leren uitspreken. De methode bevordert duidelijkheid en verbetert de kwaliteit van het contact, waarin ieders behoefte ertoe doet. Iedereen kan het leren.

Kosten zijn vanaf 7,50 p.p. (naar draagkracht).

Meld u zich aan via earthawarenessteuge@gmail.com of via lidievoorend@gmail.com .

Wilt u vooraf meer informatie? Mail of bel Lidie op 06-27652350.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Garage Vos meer dan veertig jaar een begrip in Voorst

Voorst- In de jaren zestig van de vorige eeuw werkte Otto Vos als monteur bij een tankstation in Eerbeek, daarna in een garage. In een schuurtje in De Hoven begon hij te klussen aan auto’s. Na zijn huwelijk verhuisde hij naar de Rijksstraatweg in Voorst. Hij gaf nog een aantal jaren les op de vakschool in Deventer en Apeldoorn en daarnaast begon hij in 1976 met het repareren van auto’s in het souterrain van zijn woning. Garage Vos was een feit! Na het sluiten van de naastgelegen viswinkel op 146, breidde hij zijn werkzaamheden en garage uit met een autoshop. In 2007 verhuisde het bedrijf naar het pand Rijksstraatweg 54.

Nieuwe plek
Na een grondige verbouwing van het bestaande pand en de nieuwbouw van een moderne werkplaats, werd het bedrijf op de nieuwe plek in 2009 officieel geopend. Zoon Mark had de zaak inmiddels overgenomen. Hij woont met zijn vrouw Angela, die ook in de zaak werkt, en hun kinderen boven de showroom. Ze hebben één fulltime medewerker en vader Otto werkt nog steeds mee: Hij is zes dagen in de week in de werkplaats te vinden!
In het pand aan de straatzijde is de showroom en verder staan over het terrein verspreid een aantal occasions, maar vanzelfsprekend kunt u er ook voor een nieuwe auto terecht.
Tussen woonhuis en werkplaats staat een onlangs geheel vernieuwde opslagloods.
De werkplaats is ingericht volgens de modernste eisen, diverse high tech- apparaten zijn beschikbaar om auto’s door te meten en te repareren. Universeel ingericht voor de meeste automerken. Behalve onderhoud en APK kunt u bij Vos ook terecht voor schadeherstel, airco, roetmeting en ruitreparaties. En bij de normale service hoort een vervangende auto als uw eigen auto wordt gerepareerd. Ook voor camperonderhoud bent u bij Vos aan het goede adres. En als u uw auto wilt wassen: een washal is beschikbaar tijdens de openingstijden van de garage. Verder verhuurt Vos personenbusjes voor 9 personen elk en aanhangwagens.

Wegwerkzaamheden
Door de aanleg van de rondweg werd de situering van het bedrijf heel anders. Wie het dorp vanaf de noordkant binnenrijdt vindt het bedrijf pal na de rotonde op een goed bereikbare ruime plek. De werkplaats en het terrein daarvoor liggen langs het talud van de rondweg, waarvan ze totaal geen hinder ondervinden. En nu de herinrichting van de Rijksstraatweg voor hun deur ook zover klaar is, is het bedrijf weer goed bereikbaar. “Maar eigenlijk is het allemaal in goed overleg gegaan, in al die tijd zijn we misschien twee dagen wat moeilijk te bereiken geweest,” aldus Angela. Vol lof over de aanpak en communicatie van de aannemer.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Verbouwing zorgt voor nog meer Fit & Fun

Twello- Na twee en een half jaar gevestigd te zijn in Twello, werd het tijd Sportcentrum Fit & Fun compleet te verbouwen. Mede eigenaar Lars Fridrichs verheugt zich op de uitbreiding. De mooie uitstraling, grotere ruimtes, gezellige ontvangstruimte, uitgebreid lesrooster en vooral de unieke Egym en Synrgy 360XL, maken Sportcentrum Fit & Fun straks nog aantrekkelijker om te komen sporten.

De verbouwing
De verouderde ingang is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een ruime ingang met een glazen pui. De huidige fitness apparatuur is verplaatst naar de ruimte waar voorheen de squash zalen waren. Door een tussenverdieping te plaatsen is er meer ruimte gecreëerd. Hier staat veel cardio apparatuur, zoals loopbanden, crosstrainers, fietsen e.d. In de ontvangstruimte met een gezellige bar zijn zitjes waar koffie en thee gratis genuttigd kunnen worden. Er zijn twee grote kleedkamers, elk met een eigen sauna. Naast de bestaande groepsleszaal, zijn er 2 groepsleszalen bijgekomen. Eén groepsleszaal zal ingericht worden met de Synrgy 360XL. Hier kunnen functionele circuittrainingen gegeven worden. Iedereen kan op deze manier op zijn of haar eigen niveau sporten.

Fysiotherapeut
In de toekomst is het de bedoeling dat er op vaste tijden een fysiotherapeut aanwezig zal zijn. Door middel van een inloopspreekuur waar de klanten van Sportcentrum Fit & Fun terecht kunnen, bieden we een extra service.

Egym
Egym is een cirkel van krachttoestellen die met elkaar een training verzorgen voor alle grote spiergroepen van het lichaam. Bij Sportcentrum Fit & Fun komen 8 volautomatische Egym toestellen te staan. De trainer stelt alle toestellen voor je in, zoals jouw zitpositie en trainingsgewicht. Dit wordt samen met jouw persoonlijke gegevens automatisch bewaard op jouw chipkaart. Elke deelnemer traint en wisselt vervolgens op hetzelfde moment van toestel, waardoor je binnen 30 minuten een complete workout doet. Zonder wachttijden en zonder dat het saai wordt. Tijdens de training krijg je via jouw persoonlijke touchdisplay trainingsinstructies waardoor eventuele blessures of een onjuiste uitvoering van de beweging tot het verleden behoren. Je traint dus snel, veilig en bovendien heel eenvoudig!
Echt een innovatie op het gebied van effectief trainen. Lars vindt het geweldig dat deze training aangeboden gaat worden bij Sportcentrum Fit & Fun. Uniek in de omgeving!

Begeleid sporten
Wij hebben het liefst dat onze klanten zo veel mogelijk op afspraak sporten. Door veel contactmomenten te hebben, kunnen we de mensen de beste begeleiding bieden, zegt Lars. De instructeurs bij Sportcentrum Fit & Fun kunnen de klanten een op maat gemaakt trainingsschema aanbieden. We gaan per individu kijken wat het doel is en hoe wij kunnen helpen binnen de mogelijkheden en eventuele blessures en beperkingen die er zijn. Het klantenvolg/afspraaksysteem zorgt er voor dat klanten gemotiveerd blijven en hun doelen behalen. Dit is de kracht van sporten bij Sportcentrum Fit & Fun.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Fietstocht zondag 8 september

Twello- Evenals voorgaande jaren organiseert de Stichting Klompenfeest weer twee fietstochten. U kunt deelnemen aan de 20 kilometer- of 30 kilometertocht. De organisatie is er wederom in geslaagd om twee mooie en rustige tochten uit te zetten. De tocht is ook geschikt voor scootmobielen en duo-fietsen. Iedere deelnemer ontvangt een goodiebag, mits de deelnemer zich heeft opgegeven vóór het beëindigen van de voorinschrijftermijn. Deze uiterste termijn is dinsdag 3 september 2019.

Inschrijven na deze datum is mogelijk, echter de organisatie kan dan geen garantie geven dat er nog goodiebags op voorraad zijn. De goodiebags worden beschikbaar gesteld door Jumbo Binnendijk.

Kosten deelname:

Per persoon: € 3,50
Voor een gezin: € 10,-

Starten: vanaf 10.30 tot 11.30 uur

Startplek: tegenover het Voorster Nieuws in de Stationsstraat te Twello

Route: er worden routeboekjes verstrekt met een duidelijke omschrijving

Halverwege de tocht wordt u iets te drinken aangeboden en bij het eindpunt Kokkie ontvangt u een ijsje.

U kunt zich aanmelden via www.klompenfeest.nl/programma/klompenfietstocht, deelname geschiedt op eigen risico.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Duivensport: Jan Ketelaar en Freek Wagenaar razendsnel

Twello- Met de start van de natour, oud en jonge vliegen samen, komt het einde van het vliegseizoen in zicht. Nog een 5-tal weken spel en de klokken kunnen weer in de kast. Het weer blijft een dingetje dit seizoen. Er werd veel wind verwacht wat de kans op doorschietende duiven groot maakt. Vooral de onervaren jonge duiven kunnen dan het spoor volledig bijster raken. Veel liefhebbers waren dan ook voorzichtig met het inzetten van jonge duiven wat de totale deelname toch wel drukte. Naast de natourvlucht was er nog een vlucht voor de vroege jongen. Daarvoor was vanuit de club weinig animo zodat daarvoor in Apeldoorn moest worden ingekorfd.

Heusden-Zolder
De duiven van de natour werden gelost in Heusden-Zolder (143 km). Met een stormachtige wind op de staart vlogen de duiven letterlijk en figuurlijk uit de startblokken. Voor de duiven is het zaak om goed koers te houden maar doordat duiven echte kuddedieren zijn lukt dat niet altijd. Voor ze er erg in hebben vliegen ze boven Zwolle of nog noordelijker. Als ze dan tot inkeer komen moeten ze pal tegen de wind in naar hun hokken terugkeren.
In Terwolde was het Jan Ketelaar die nota bene een jonge duif als eerste klokte. Hij was niet alleen in tijd maar met ruim 2037 mtr/min ook in snelheid de eerste duif. In Epse was het Steffan Willems die prima counterde: met 6 duiven in de top tien heeft hij de meeste kopduiven. Henry Oosterboer, Jan de Ruiter en Albert Hendriksen maken de top 10 vol. Dick van Dijk (sr) scoort een prima prijspercentage: hij mist een beetje de kop maar heeft 3 van zijn 4 gezette duifjes op papier. Met een kwartiertjes was een kwart van de ingezette duiven thuis maar voor sommige “doorschieters” lagen er toen nog wat uurtjes vliegen in het verschiet. ’s Avond met het uitlezen van de klokken waren echter de meeste duiven weer veilig op de hokken aanbeland.

Morlincourt
Voor de jonge duiven vlucht vanuit Morlincourt (367 km) werden slechts door 2 liefhebbers duiven ingezet. Freek Wagenaar en Henry Oosterboer togen naar Apeldoorn om hun duiven in te zetten. Morlincourt verliep voorspoedig. Doordat de afstand wat groter is hebben de duiven meer tijd om onderweg goed te navigeren. Door tijdig de richting te wijzigen komen ze uiteindelijk uit waar ze willen zijn: op eigen hok. Freek (20 mee) pakt de cluboverwinning, Henry (6 mee) wordt ook op deze vlucht keurig 4e.

Top 10 Heusden-Zolder: 1. Jan Ketelaar, 2,3,5,7,9,10. Steffan Willems, 4. Henry Oosterboer, 6. Jan de Ruiter, 8. Albert Hendriksen.

Top 7 Morlincourt: 1,2,3,5,6,7. Freek Wagenaar, 4. Henry Oosterboer.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Henk en Fenny Camphuis vieren diamanten huwelijksfeest

Twello- Henk en Fenny Camphuis-Knol waren gisteren 60 jaar getrouwd. Het echtpaar trad op 13 augustus 1959 in het huwelijk in de gemeente Enschede. Om deze mijlpaal luister bij te zetten kwam wethouder Lagerweij het diamanten paar feliciteren met dit jubileum.

De plaatsen Zutphen (geboorteplaats van Henk) en Lonneker (waar Fenny het levenslicht zag) liggen niet bepaald naast elkaar om kennis te maken. De verplichte militaire dienst van Henk zette alles in gang. Gelegerd op de vliegbasis Twenthe leerde hij in het uitgaansleven Fenny kennen. De vonk sloeg over hetgeen zou resulteren in al ruim 60 jaar samenzijn en het diamanten huwelijk mogen vieren. Beide echtelieden wonen nu ruim 6 jaar tot volle tevredenheid in een seniorenwoning aan de Hackfortweg in Twello. Daarvoor brachten ze ruim 50 jaar door op de Worp (Hovenierstraat).

Henk werkte jarenlang als graficus bij ondermeer de toenmalige drukkerij De IJssel en de Gemeente Deventer. Fenny had als taak het gezin draaiende te houden. Haar voormalige werk in de confectie-industrie kwam haar meer dan van pas. De kinderen voorzien van passende kleding was dus voor haar geen probleem. Henk en Fenny hebben naast het dagelijkse werk zich veelvuldig ingezet voor een kerkgenootschap in Deventer. Veel met de auto en fiets op pad gaan was ook een favoriete bezigheid. Helaas moest hier, door een ernstige val van Henk een aantal jaren geleden, aan deze activiteiten een einde komen. Helaas heeft het hun leven een drastische wending gegeven. Enkele dagen per week revalideren vraagt veel tijd en inspanning. Toch lukt het hen om zelfstandig te blijven wonen, zij het met een halve dag hulp en de zeer goede medewerking van gemeentelijke instanties.

Dit alles weerhoudt hen er niet van op positieve wijze te kijken naar het leven. Ze weten zich omringd door hun twee kinderen en de twee kleinkinderen die lekker in de buurt wonen en opa en oma regelmatig weten te vinden.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Bustocht KBO/PCOB

Twello- Op vrijdag 20 september a.s. organiseert KBO/PCOB Twello een bustocht door het land van Maas en Waal. De rit wordt uitgevoerd met een luxe touringcar.

Arrangement:
U gaat die dag kennis maken met een bijzondere streek, het Land van Maas en Waal en het Oude Ambacht Tingieten en rondvaart over de Gouden Ham.
Nadat wij u hebben opgehaald rijden we naar Alphen a/d Maas. Hier wordt u bij ‘t Oude Ambacht Alphen hartelijk ontvangen door Corry en haar neef Martijn van Zon. U krijgt eerst een koffie en gebak aangeboden en aansluitend laat Martijn u op een bijzonder leuke wijze kennis maken met het oude ambacht Tingieten. Het demonstratiemodel zal onder de groep verloot worden. Na deze leuke demonstratie kunt u nog een bezoek brengen aan de showroom. Daarna vervolgen we de route naar restaurant Moeke Mooren in Appeltern. Hier zal voor u een goed verzorgde koffietafel met een kroket gereed staan. Na de koffietafel gaat u aan boord van passagiersschip De Sluizer voor een twee uur durende Maasoever cruise. U vaart door het prachtige natuurgebied de Gouden Ham en de schipper zal over dit gebied uitgebreid vertellen. Tijdens de vaartocht kunt u, voor eigen rekening, nog een drankje nuttigen. Teruggekeerd aan wal stapt u weer in de touringcar en rijden we naar een goed restaurant voor een heerlijk diner vervolgen brengen wij u weer naar Twello.

Vertrek 08.30 uur, Twello (Jachtlustplein Twello). Terug 19.30 uur.
10.00 – 12.00 uur, Alphen a/d Maas: Tingieterij ‘t Oude Ambacht ontvangst 2x koffie/thee met gebak uitleg, demonstratie, verloting, bezoek shop.
12.30 - 13.45 uur, Appeltern: restaurant Moeke Mooren; koffietafel met een kroket
14.00 - 15.45 uur, Appeltern: restaurant Moeke Mooren; rondvaart Gouden Ham.
17.15 - 19.15 uur, restaurant Bosgoed Wilp Achterhoek 3- gangen diner Rollade

Arrangementsprijs: € 75,00 per persoon, prijs is Inclusief reis per luxe touringcar, koffie/thee met gebak, Tin gietdemonstratie, Koffietafel met kroket, Rondvaart Gouden Ham, 3-gangen diner.

Aanmelden en betalen uiterlijk 16 september, Inleveren bij Anneke Hummels, Stinzenlaan 35, Twello of Hannie Schoonhoven, IJsbaanweg 49, Twello. Graag vermelden of er gebruik wordt gemaakt van een rollator en/of dieet. Het bedrag voor deze tocht is 75,00 euro p.p. Betaling op rekening NL 38 RBRB 0918 9660 00 tnv KBO Twello. Na ontvangst van de betaling is de aanmelding officieel. Reageer snel, want vol is vol.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Behoedzame Bappie

Bappie is bij ons binnen gekomen door een vangactie. In het begin stelt hij zich afwachtend op maar met een aanmoediging zal hij al gauw van je aai genieten. Hij houdt er niet van om opgepakt te worden. Maar tijdens zijn verkenning komt hij zeker bij je buurten. Hij heeft geleefd tussen een grote groep katten dus dat zal geen probleem moeten zijn. Wel houdt hij van rust en daardoor is een gezin met kleine kinderen geen goede optie. Hij heeft buiten op een camping gezworven dus zal ook zeker weer graag buiten willen rondlopen en op verkenning uit gaan. Als hij zijn verlegenheid heeft overwonnen zal hij je aandacht zeker op prijs stellen en een leuke huisgenoot zijn.

Dierenasiel de Kuipershoek, Kuipersdijk 11, Klarenbeek.

Tel: 088-8113650. Internetsite: https://overgelder.dierenbescherming.nl
Onze openingstijden zijn di/wo/do/vr van 13.30 tot 16.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Smallsteps organiseerde een sportdag in Twello

Twello- 8 augustus – BSO de Fliert, ’t Kwakersgat en de Kajuit in Twello hebben afgelopen donderdag weer een gezamenlijke sportochtend georganiseerd.

De afgelopen jaren hebben deze locaties dit al vaker gedaan tijdens de zomervakantie. Deze locaties hebben in de zomervakantie op alle locaties een speciaal programma. Elke locatie heeft een ander programma. De sportdag is een gezamenlijke activiteit waarbij alle kinderen van Smallsteps zijn uitgenodigd bij S.V. Voorwaarts. Er waren drie onderdelen. Heerlijke glijden over de zeepbaan. Sportief een ronde atletiek en als laatste de estafette. Een grote groep kinderen was erg sportief bezig. Tussendoor hebben ze samen fruit gegeten en na afloop was er een diploma en ijs!

Sport en spel is een belangrijk onderdeel uit het aanbod vanuit Smallsteps. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.smallsteps.nl

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Volop gezelligheid tijdens de Oranjefeesten

Empe- Het is vrijdagmiddag twee uur als de regen met bakken uit de lucht komt vallen op het feestterrein. In de feesttent aan de Ganzekolk staan 95 kinderen te popelen om te vertrekken voor de start van de survivalbaan. Deze superenthousiaste sporters lijken geen last te hebben van de regen. Er is maar één ding belangrijk en dat is zo snel mogelijk over alle touwladders, vlotten, kruiptunnels en obstakels de finish bereiken. In groep 1 en 2 gebeurt dit door Bjorn Stokhof, Alex en Hugo Hendriks. Als tweede door Norah Hemmink en als derde door Robine Groot Roessink en Jax-Mylo van de Brink. Bij groep 3 en 4 komen Diek en Kik van de Brink, Cas Makkink, Mulen Stenphen, Boy en Sepp Wagenaar als eerste over de streep. Evert Bouwman wordt tweede en Quincy Berenpas en Bas Ilbrink als derde. Bij groep 5 en 6 wint Joelle de Jager, tweede worden Stijn Eggink, Lars Buis en Luc Buys en als derde eindigen Marit Groot Roessink, Pien Koopman en Mirre van de Brink. In groep 7, 8 en ouder komt Ian de Jager als eerste over de finishlijn, Evi Albers en Jelle van Reen als tweede en Kayin Verhaart en Remco van Asselt als derde.

Na de prijsuitreiking krijgen alle deelnemers een leuke prijs en is ondertussen de regenbui verdwenen. De kinderen vermaken zich prima in de kermisattracties.
’s Avonds staan de band Jetset en DJ Jeronimo op het podium in de feesttent in Empe. De tent loopt na 22.00 uur vol en er wordt gezellig gedanst en gefeest.

Op zaterdag staan de eerste schutters om 9.30 uur te wachten om de felbegeerde titel van Schutterskoning in de wacht te mogen slepen.
Na 466 schoten mag Henk Achterkamp zich laten huldigen als schutterskoning Empe 2019, samen met zijn vrouw Joke staat hij supertrots op het podium. De staart wordt er door Harry Massink afgeschoten, het ei door Henk Schoemaker, de rechtervleugel door Jan Hagen, de kop door Bas Dröge en de linkervleugel door Lisette Krijt. Bij de Schutters van 10 tot 16 jaar mag Evi Albers zich Schutterskoningin van Empe 2019 noemen! Zij kiest Freek Janssen als haar koning. Evi weet wat het is om op het podium te staan, want haar broer werd vorig jaar Schutterskoning en toen werd zij als Schutterskoningin gekozen. Ook zij is super trots op deze overwinning.
Na de huldiging beginnen 16 super fanatieke teams aan de competitie beach- en watervolleybal. De deelnemers willen niet verliezen voor het grote publiek, dat massaal is komen opdagen om de spelers aan te moedigen. In de waterbak wordt wat afgespetterd en uiteindelijk staan de Puinbrekers in de Finale tegen de “Groene Knuppels”. De Groene knuppels weten revanche te nemen op hun geduchte tegenstander van vorig jaar en gaan er vandoor met de titel.
Op de zaterdagavond is een volle feesttent getuige van de spetterende band Xstatic en DJ Stefan Leur. De muziek weet een goede sfeer in de tent te creëren waarbij de feestgangers staan te springen en te dansen.
De Oranjevereniging kan terug kijken op een mooi geslaagd feestweekend en maakt zich op voor het jubileumjaar 2020. De data 23, 24, 25, 27 april, 2 mei en 7 en 8 augustus zal er gefeest worden in 2020. Voor meer informatie www.ove-empe.nl

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Bootcamp Games 2019

Twello- In samenwerking met de organisatie van het Klompenfeest 2019, wordt er op zaterdag 7 september a.s. door Bootcampclub Bussloo een activiteit georganiseerd, namelijk de ‘Bootcamp Games 2019’.

Dit sportieve evenement, waarbij er onderdelen op kracht, conditie en behendigheid dienen te worden uitgevoerd, vindt plaats op het terrein tussen Basisschool de Wingerd en het gemeentehuis van Twello. De exacte tijden van het evenement zullen nog nader worden aangegeven. De mogelijke (bootcamp) spelonderdelen voor deze dag zouden onder andere kunnen bestaan uit een (mini)stormbaan, vrachtauto trekken, houtblokken sjouwen, boomstam werpen, tractorband verplaatsen, modder tijgeren e.d. De organisatie is momenteel druk doende e.e.a. exact in te vullen.

U en/of uw club nodigen wij dan ook graag uit om deel te nemen aan de tweede bootcampgames 2019 te Twello. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met uw (sport)vereniging, organisatie of vrienden-/vriendinnenclub. Deelnemende teams bestaan uit maximaal 6 personen, inclusief een teamcaptain. Kosten voor deelname zijn € 90,00 per team van 6 personen; minimum leeftijd voor deelname is, gezien de diverse uitdagende spelonderdelen, 16 jaar. Rondom het evenemententerrein is er voldoende parkeergelegenheid, als ook zullen er voor kinderen diverse aktiviteiten aangeboden worden. Uiteraard wordt er ook aan de inwendige mens gedacht en zal er catering aanwezig zijn. Inschrijven? per e-mail aan info@studiogeronimo.nl. Na uw inschrijving ontvangt u een bevestiging van deelname en verdere details.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

Hulpdiensten worden ingeschakeld voor Speelweek Teuge

Teuge- De zomer loopt ten einde en dat betekent dat het volgende week weer tijd is voor de Speelweek. Dit jaar is het thema hulpdiensten en deze zijn allemaal ingeschakeld om er weer een super toffe week van te maken voor de kids.

De kinderen zullen dit jaar alles te weten komen over het werk van deze hulpdiensten, ook zullen alle activiteiten in het teken staan hiervan.

Op maandag 19 augustus worden alle kinderen en hun handige, creatieve ouders verwacht om de Speelweek af te trappen. Traditioneel worden er hutjes gebouwd om het terrein om te toveren tot een heus Peco kinderdorp. Als alle hutjes staan kan de week beginnen. Wat er die week precies allemaal gaat gebeuren blijft nog even geheim maar het belooft een leuke, interessante week te worden. Een aantal activiteiten staan vast zoals dat er voor de peuters en kleuters woensdagochtend de knutselochtend plaatsvindt. Op woensdag avond kunnen de kinderen hun talenten laten zien tijdens de jaarlijkse playbackshow en op donderdag wordt er een grote waterbaan opgezet. Op vrijdag wordt iedereen verwacht in de outfit van zijn of haar favoriete hulpverlener en op vrijdagavond mag er overnacht worden in de hutjes.

De speelweek is dit jaar van 19 t/m 24 augustus op het evenemententerrein naast Peco. Voor een uitgebreider programma en meer informatie, kijk op www.sjwpeco.nl. Graag tot volgende week !

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht

De Welsumse Karmse is van alle markten thuis

Welsum- De laatste obstakels van de Welsumse Karmse verdwijnen langzaam maar zeker uit het dorpsbeeld. Het feest is voorbij, de mouwen worden weer opgestroopt, want er moet, en daar is Welsum goed in, weer gewoon gewerkt worden. En, was het weer een échte Welsumse Karmse? Jazeker, want in Welsum gebeuren altijd onverwachte dingen. Ligt er ergens geen overheid dwars, dan is er wel ergens een boze buurman, maar in het algemeen zijn Welsummers zéér gemoedelijke mensen en zeker tijdens de Karmse staan altijd alle neuzen dezelfde kant op. Maar ja, soms zit het mee, soms zit het tegen. De aftrap van de Karmse, die al jarenlang wordt gevormd door het motorische geweld van de piloten op hun machines tijdens de Trekker-trek werd gesaboteerd door moeder Natuur. Juist op het moment dat de gevechten op de kleibaan zouden beginnen, kwam zo’n stortvloed aan water naar beneden dat 3enkele organisatoren opperden om de wedstrijden maar om te gooien en met speedboten over de baan te gaan racen. Dat ging niet door, maar wel werden de Trekker-trekwedstrijden noodgedwongen uitgesteld naar een later te bepalen datum.

Sfeer en gezelligheid

De volgende dagen van het feestweekeind leken de weergoden zich toch een beetje te schamen voor hun druistige gedrag. Zaterdag en zondag stonden in het teken van volmaakt weer, even volmaakte omstandigheden en, hoe kan het anders, uitstekende sfeer en prachtige evenementen. De optocht met praalwagens en loopgroepen was weer een schitterend hoogtepunt, waarbij de eerste prijs naar “de Tijd vliegt” van de Jongens van de Bouw ging. Natuurlijki staat het programma van de Welsumse Karmse vol met hoogtepunten voor diverse smaken, maar over smaak gesproken; de dorpslunch in de grote feesttent was niet alleen smakelijk, maar vooral ook een gezellig hoogtepunt Zo’n 150 mensen namen deel aan deze inmiddels traditie geworden, gezamenlijke maaltijd, waarbij het opmerkelijk was dat velen, ondanks de exquise gerechten, nauwelijks tijd hadden om te eten. Zo werden zij in beslag genomen door het ophalen van oude herinneringen met (oud)plaatsgenoten.

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

The Battle

Klarenbeek- Op zondagmiddag 18 augustus is het tijd voor vermaak tijdens de Klarenbeekse kermis met ´The Battle'. Deze show start met een inloop om 14:30 uur (anders dan vermeld in onze kermiskrant!)

Uniek en nog niet eerder vertoond in Klarenbeek en omstreken, een combinatie tussen paarden en show!

De mannen van Horse Creatives zijn professionals die dagelijks met hun showpaarden het mooiste entertainment neerzetten. Deze keer in Klarenbeek met hun act ´The Battle´. Een tipje van de sluier:

Twee ridders te paard. Het lijken in eerste instantie vrienden maar en kan er slechts één de winnaar zijn. Met de proeven van bekwaamheid tasten zij elkaars krachten af. De strijd wordt daarna man tegen man gestreden. Niets of niemand ontziend nemen ze het tegen elkaar op tot het bittere einde. Nadat één van de ridders zwaar wordt geraakt, lijkt de strijd ten einde. Gaat hij zich overgeven … ?

Let op: de show start om 15 uur met een ‘‘Proeven van bekwaamheid’‘; De 2 ridders leggen proeven af met lans, zwaard en speer. Ook om 16:30 uur is er een show: ‘‘het Steekspel’‘, waarbij de spaanders letterlijk in het rond vliegen.

Kortom, kom op tijd, bemachtig een mooie plek op de tribune of zoek een plekje uit op ons mooie terras, en mis deze show niet! We zien je graag op zondagmiddag 18 augustus om 14:30 uur op de Klarenbeekse kermis!

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Rock’n Roll & Amerikaanse auto’s

Wilp- Van 9 t/m 11 augustus aanstaande is bij Stichting Pampus de 16e East Side Run met vele Amerikaanse auto’s, V8 en Rock’n Roll. Net zoals de afgelopen jaren zal Stichting Pampus weer het onderkomen zijn van de East side Rollerz.

Het is zelfs al vanaf vrijdagochtend mogelijk om de Amerikaanse auto’s te bekijken. Een voor een zullen ze die dag aankomen. Het maakt het niet uit of je deelnemer of bezoeker bent, het is alleen al de moeite waard om je ogen uit te kijken! De vrijdagavond staat in het teken van de: “Chicago Blues”. De naam zegt het eigenlijk al en DJ Nicky zorgt ervoor dat het swingen geblazen is! Verder zal er op de zaterdagmiddag vanaf 12:30 uur opgesteld worden, zodat om 13:00 uur de east side run/rondrit van start kan gaan. Om zo rond 14:30 uur terug te zijn bij Pampus. Er staan kraampjes op het terrein, er is een cocktailbus en een jury zal bepalen welke auto’s er met Show “n Shine prijzen naar huis gaan! Uiteraard is er ook vertier voor de kinderen, denk bijvoorbeeld aan een springkussen. De band Infidelity zal zorgen voor een gezellige noot. Echt herkenbare pure muziek, uit de jaren 60/70, Top40 en Nederlandstalige hits! Vanaf 21:00 uur zal de Big Bam Boom Band zorgen voor de nodige Rock, Rock’n Roll en Blues! De zondag zal door DJ Hutspot volledig in het teken staan van vinyl. Hij zal met zijn platen op een klassieke wijze het weekend afsluiten. Entree is het weekend gratis (vrijwillige bijdrage). Kortom: een Rock’n Roll weekend in Amerikaanse sferen met veel muziek en prachtige auto’s!

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Orgelconcertcommissie Beekbergen

Maandagavond 12 augustus zal het zesde orgelconcert in de prachtige dorpskerk van Beekbergen worden gehouden. Jorrit Woudt zal het 17 stemmen tellende Koninklijke Schilling orgel, ook wel het Oranjeorgel genoemd bespelen. Het orgel van de Hervormde kerk te Beekbergen is het oudste monument in de gemeente Apeldoorn oorspronkelijk gebouwd in 1780 door Johann Gustav Schilling voor de Hervormde Kerk te Apeldoorn Stadhouder Willem V en zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen, Heer en Vrouwe van de heerlijkheid Apeldoorn waren de schenkers van het instrument . In de versieringen aan de zijkanten van de kast bevinden zich tussen de bladeren ook nog ‘appeltjes van oranje’ Omstreeks 1835 worden definitieve plannen gesmeed voor een nieuw groter kerkgebouw aan de Loolaan. Omdat het Schillingorgel te klein wordt geacht, bepaalt Koning Willem l op 1 augustus 1839, dat het instrument aan de kerk in Beekbergen zal worden geschonken. In 2003-2005 is onder toezicht van Rijksdienst voor Monumentenzorg vakkundig het orgel gerestaureerd.

Jorrit Woudt (1980) kreeg al op negenjarige leeftijd orgelles aan de muziekschool in Ermelo. In 1993 zette hij zijn orgelopleiding voort in Heemse onder leiding van Freddy Veldkamp.

Op dertienjarige leeftijd begeleidde Jorrit zijn eerste kerkdienst en nog steeds is hij ’s zondags op diverse orgelbanken te vinden om de gemeentezang te begeleiden.

Jorrit studeerde schoolmuziek, orgel, piano en kerkmuziek aan het conservatorium in Zwolle en behaalde in juni 2004 zijn hoofdvakdiploma orgel als leerling van Harm Jansen. Verder volgde hij improvisatielessen bij Sietze de Vries uit Zuidhorn, pianolessen bij Herman Riphagen uit Heerde en studeerde hij een aantal jaren theologie aan de Theologische Universiteit in Kampen (Broederweg). Jorrit is een veelgevraagd koorbegeleider op zowel orgel als piano bij concerten en cd-opnames. Zo speelde hij reeds in België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Hongarije, Malta, Luxemburg, Canada en in de Verenigde Staten van Amerika en was hij als organist en pianist te zien bij het bekende EO-tv-programma ‘Nederland Zingt’. Verder is hij actief als dirigent van drie gemengde koren en een mannenkoor, als docent van een aantal leerlingen en als arrangeur en componist van (voornamelijk koor-) muziek. Daarnaast is hij als vakleerkracht muziek verbonden aan een basisschool.

Het concert begint en eindigt met samenzang Wij wensen u veel luisterplezier toe.

Entreeprijs € 7,00 kinderen tot 12 jaar € 3,50

De concerten beginnen om 20:00, de Kerk gaat open om 19:30. De orgelcommissie hoopt u op haar concerten te mogen begroeten!

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Openluchtbioscoop op sprookjesachtig landgoed in Wilp

Wilp- Enkele maanden geleden werd er al bekend dat Wilp zich mocht verheugen op een openluchtbioscoop, maar het bleef lange tijd gissen welke film de bezoekers voorgeschoteld zouden krijgen. Nu is er aan al die onzekerheid een einde; ‘Demain tout commence’ zal te zien zijn op het witte doek. De organisatie is in handen van Stichting Wilp Staat Op in samenwerking met ‘Kukeleku – Film op locatie’.

De film vertelt het verhaal van Samuel. Hij leeft zijn leven zonder banden of verantwoordelijkheden aan de kust in het zonnige zuiden van Frankrijk, dicht bij de mensen die hij liefheeft en met wie hij werkt zonder zich veel te vermoeien. Tot één van zijn vroegere veroveringen bij hem een baby van een paar maanden achterlaat, Gloria: zijn dochter. Samuel is niet in staat om te zorgen voor een baby en vastbesloten om met het kind terug te keren naar haar moeder. Hij haast zich naar Londen om te proberen haar te vinden, maar zonder succes. Acht jaar later, terwijl Samuel en Gloria nu in Londen wonen en onafscheidelijk zijn, daagt de moeder van Gloria opnieuw op om haar dochter op te halen…

Volgens de organisatie is ‘Demain tout commence’ nagenoeg net zo mooi en indrukwekkend is als ‘Intouchables’, waarschijnlijk de bekendste Franse film ooit gemaakt. Recensies op het internet bevestigen het beeld van een “heerlijke wegkijker”, “een film met een lach en een traan” en “eentje die geen moment verveeld”. Het komische drama is daarnaast een film voor een brede doelgroep. Iets waar de organisatie ook veel waarde aan hecht aangezien iedereen welkom is op landgoed ‘De Dijkweide’.

Dit landgoed bevindt zich aan de zuidkant van het dorp, aan het einde van de Binnenweg, ter hoogte van de Rijksstraatweg. Het is sinds 2016 eigendom van Sjoukje en Wout Koster. Zij blijken ook niet te beroerd om mee te werken in de organisatie van dit evenement. Sterker nog, zij zijn al druk bezig met de aankleding van het landgoed. Over het eindresultaat willen zij nog niet zoveel kwijt, maar het beloofd sprookjesachtig te worden, aldus Sjoukje en Wout. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een ‘slecht-weer-scenario’.

De film wordt mede mogelijk gemaakt door ‘Kukeleku Film’. Zij zijn gespecialiseerd in ‘film op locatie’ en weten nagenoeg iedere plek, binnen of buiten, om te toveren tot een bioscoop. Onlangs zijn Menno Heukels en Edwin de Haan van Kukeleku Film wezen kijken op de locatie. “Het is een mooi open stuk met een dito gazon, omgeven door bomen. Als de schemer invalt is dit een prachtige locatie voor onze buitenbios” aldus Edwin. Eén keer per jaar zetten beide heren zich met hun bedrijf in voor een goed doel. Dit jaar dus de Stichting Wilp Staat Op.

Mensen die zich nog niet hebben aangemeld kunnen dat doen via wilpstaatop@gmail.com. De entree bedraagt €10,- per persoon. Vanwege de grootte van het scherm zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bezoekers wordt aangeraden zelf een stoeltje of iets dergelijks mee te nemen. Eigen consumpties zijn niet toegestaan want er zijn verschillende hapjes en (gekoelde) drankjes verkrijgbaar op het terrein. De gehele opbrengst van de activiteit komt ten goede aan een goed doel.

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Opera della Casa neemt afscheid na 25 jaar

Wilp- Mooi Geweest! Zo heet hun afscheidsprogramma dat op 25 augustus om 15.00 uur is te zien in het koetshuis van Landgoed Kleine Noordijk in Wilp. Een voorstelling vol muzikale hoogtepunten en hilarische momenten uit alle voorstellingen van Opera della Casa. Ook geschikt voor mensen die niet snel naar een opera of een klassiek concert gaan is dit een heerlijk, toegankelijke voorstelling vol zelfspot, waarin veel gelachen wordt.

Met als thuisbasis Groningen, toert Opera della Casa, bestaande uit de zangeressen Marlies de Waard en Angelique Wardenier zang, begeleid door pianiste Ineke Geleijns, sinds 25 jaar al door binnen- en buitenland. Met een programma vol opera en operette aria’s, op hilarische wijze aan elkaar gepraat door Marlies de Waard als Tilly Talsma. Meestal voor besloten gezelschappen maar ook op festivals, in theaters en, zoals vijf jaar geleden, in een uitverkochte Oosterpoort met de 20 jarige jubileumvoorstelling Over Tijd.

Nog één keer genieten van Opera della Casa. Van de hilarische presentatie door Tilly Talsma en sopraan Irina Mutsikova die in verrassende kostuums de prachtigste aria’s zingt terwijl Dolores van den Broek met haar pianospel alles in banen probeert te leiden.

Met als hoogtepunt; meezingen met bekende operakoren!

Met: Marlies de Waard en Angelique Wardenier, zang. Begeleid door pianiste Ineke Geleijns.

“Gek, maar goed gek! Hun kracht zit niet alleen in het komische. De drie vrouwen zijn vocaal en muzikaal professioneel geschoold en het repertoire loopt van Puccini via tal van klassieke omwegen naar de operette sector, zonder de klassieke werken echt geweld aan te doen” ( Jacques ‘d Ancona in het Dagblad v.h. Noorden).

Zaal open vanaf 14.30 uur. Adres H.W. iordensweg 89 in Wilp, waar u gratis kunt parkeren. Reserveren kan op info@sckn.nl.

Kaarten kosten € 22,50 p.p. in de losse verkoop en € 17,50 p.p. voor vrienden van de SCKN, dit is inclusief koffie/thee en een consumptie

Meer informatie en reserveren: www.sckn.nl

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Joods Apeldoorn legt op 5 plekken gedenkstenen

Regio- Op zondag 1 september a.s. worden opnieuw op een aantal plekken in Apeldoorn gedenkstenen gelegd bij huizen waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joodse Apeldoorners door de bezetter zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen. De werkgroep heeft inmiddels 109 gedenkstenen geplaatst.

Belangstellenden zijn om 13:00 uur welkom in het Bolwerk aan de Ravelijn 55, Apeldoorn. Van daaruit start de rondgang langs de gedenkplekken, waar stenen worden gelegd.

Mensen die in de concentratiekampen zijn omgebracht, hebben geen graf waar ze kunnen worden herdacht. Een Joodse uitspraak is: “Een mens is pas vergeten, als ook zijn naam is vergeten”. De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn wil er door het plaatsen van gedenkstenen voor zorgen dat de namen niet worden vergeten. Vanuit Apeldoorn zijn in de Tweede Wereldoorlog ruim 400 Joden weggevoerd naar de vernietigingskampen. De werkgroep wil in enkele jaar tijd alle adressen, waar deze Joodse Apeldoorners hebben gewoond, voorzien van gedenkstenen.

Het leggen van gedenkstenen gebeurt niet alleen in Apeldoorn. In verschillende steden en dorpen in Nederland, en ook elders in Europa worden deze gedenkstenen gelegd. De gedenkstenen worden ook wel ‘Stolpersteine’(Struikelstenen) genoemd. De werkgroep heeft bewust gekozen om de stenen die in Apeldoorn worden gelegd ‘Gedenkstenen’ te noemen.

Voor meer info over gedenkstenen in Apeldoorn kunt u terecht op de website van de werkgroep https://gedenkstenen-apeldoorn.nl

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

IVN-heidewandeling

Regio- De tijd van paarse heidevelden komt er weer aan. De fraaie aanblik van het landschap is een belangrijke reden om er op bezoek te gaan. Daarnaast is daar echter nog veel meer te beleven. Talrijke andere planten en ook dieren maken er deel van uit.

Op zondag 11 augustus houdt IVN-Eerbeek en omstreken een wandeling van circa 2,5 uur over de Zilvense heide in de Loenermark. Om 14.00 uur vertrekken de deelnemers in groepjes onder begeleiding van IVN-natuurgidsen. De start heeft plaats aan het einde van de asfaltering van de Imbosweg op Groenouwe bij Loenen

Aan deze natuurwandeling kan iedereen gratis deelnemen. Aanmelden vooraf is niet nodig. Wie na afloop zijn waardering voor de geboden rondleiding tot uitdrukking wil brengen, kan, geheel vrijblijvend, een bijdrage deponeren in de aanwezige bus. Nadere informatie over deze wandeling is verkrijgbaar bij de eerste gids, Chris Holtslag, tel 0313 653113. Ook op www.ivn-eerbeek.nl zijn meer gegevens te vinden, onder meer een kaartje met de exacte vertrekplaats.

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Gezellige dag op de boerderij van de familie Tijhuis te Wilp-Achterhoek

Wilp/Voorst- De Zonnebloem afdeling Wip-Voorst organiseerde op donderdag 1 augustus een gezellige dag voor haar gasten en vrijwilligers. Deze activiteit was oorspronkelijk gepland op donderdag 25 juli maar werd vanwege de extreme temperaturen uitgesteld tot deze donderdag. De activiteit vond plaats op de boerderij van de familie Tijhuis te Wilp-Achterhoek. In de vrolijk versierde veldschuur waren zitjes gecreëerd en werden de gasten en vrijwilligers ’s morgens van harte welkom geheten door Anneke Tijhuis die iedereen een hele gezellige dag toewenste.

Er werd gestart met een borreltje of drankje. Vele gasten hebben lekker genoten van een advocaatje met slagroom. Om twaalf uur kwam de patatwagen van de firma Westerik uit Bathmen voorrijden. De gasten werden eerst allemaal voorzien van een bakje patat met een bakje appelmoes. Vervolgens kon iedereen naar hartenlust snacks eten en kiezen uit een kroket, frikandel, kaassouffle of bamischijf. Men kon zoveel snacks eten als men wilde. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt.

Als afsluiting van de middag kreeg men nog een ijsje aangeboden.

Annie Hurenkamp bedankte aan het eind van de middag Anneke en Jan Tijhuis hartelijk voor hun gastvrijheid en voor al het werk dat zij verricht hadden.

Vervolgens bedankte zij de gasten en vrijwilligers voor hun aanwezigheid en wees hen nog even op de volgende activiteit die op het programma staat, namelijk een rit met de huifkar. Deze activiteit vindt plaats op woensdag 21 augustus aanstaande.

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Op de grens van Veluwe en IJsseldal

Terwolde- Zo’n dertiental fietsers van de Terwoldse wandel- en fietsgroep gingen weer op de pedalen. Gestart werd bij de Middeleeuwse Cosmas en Damianuskerk in Terwolde en het ging in noordelijke richting naar Welsum. Juist voor het waterbouwkundig project van de hoogwatergeul bij Veessen werd de dijk langs de IJssel verlaten en ging de tocht verder over een nieuw aangelegd fietspad. Een mooi fietspad door het IJsseldal en langs de rand van het nieuw ingerichte boerenland.

Er is hier een flinke ingreep gedaan in het landschap om de nevengeul te kunnen realiseren. Wel mooi is, dat zo’n groot waterbouwkundig project gepaard is gegaan met compensatie voor de recreatie in dit gebied. Het weer was uitstekend en de stemming onder de deelnemers opperbest. De groep bereikte via Heerde weer het Veluwe massief en er werd vervolgens naar het zuiden afgebogen richting Heerde. Een groot deel van de route voerde over de fietspaden van het oude spoorwegtraject Apeldoorn-Hattem. De club fietste langs goed gevulde terrassen in Heerde en Epe. Voor de koffie, thee – en ijspauze konden we gelukkig beschikken over gereserveerde plaatsen op een uitstekend terras in Epe. Via rustige binnenwegen is de groep via de buurtschap Zuuk huiswaarts getogen. Terug bij de kerk in Terwolde waren er ruim 40 kilometers weggefietst.

We kijken uit naar de volgende fietstocht die op donderdag 15 augustus georganiseerd gaat worden door Riek Smit en Hetty Braunius. Daarvoor kun je je alvast opgeven bij Hetty: weibel-hetty@hetnet.nl of tel. 0630710124

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Een vette week voor David Korts!

Twello- Hij was afgelopen week de winnaar van het dubbele weeksalaris bij Actief Werkt!. Elke week belonen zij één van hun vakantiekrachten met een verdubbeling van het loon. David staat hier met Kevin Bongertman en Matthé Oostendorp van de vestiging van Actief Werkt! uit Twello tussen de planten bij De Croon Plants in Apeldoorn waar hij de hele zomer werkt. Wat hij met het geld gaat doen? Sparen voor een vakantie naar Albufeira! David geniet ervan!

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

DUIVENSPORT: Gastspelers domineren in Twello

Twello- Afgelopen zaterdag werden er wederom drie wedvluchten georganiseerd. De jonge duiven vlogen vanuit Quievrain (265 km), de marathonduiven werden in Bergerac (919 km) gelost en de dagfondduiven keerden thuis vanuit Vierzon (628 km) een drukke dag derhalve.

Gastspelers

Vanuit omliggende plaatsen waren er voor alle vluchten liefhebbers naar Twello gekomen om in te korven. Om de veiligheid van een concours te waarborgen moet er een bepaald aantal liefhebbers, meestal 7, inkorven. Omdat op het einde van het seizoen de deelname altijd terugloopt, gaan de clubs hun krachten bundelen om aan die eisen te voldoen. Daarom komen er vanuit de omgeving mensen naar Steeds Verder om daar in te korven. Er wordt dan ook altijd, naast de verenigingsuitslag, een uitslag van alle deelnemers gemaakt. Opvallend was dat alle winnaars van de gecombineerde uitslagen geen lid zijn in Twello. Goed voor de onderlinge rivaliteit en voor de motivatie om nóg beter je best te doen.

Bergerac

Als eerste moesten de duiven vanuit Bergerac arriveren. Gelost op vrijdagmiddag om 13.30 hadden de duiven een pittige vlucht voor de boeg. Gerard Bisseling, wonend in Apeldoorn en lid in Bathmen, was de eerste die een duif meldde. Arjan en Dave Zoetbrood, ook uit Apeldoorn, antwoordden met een dubbele melding. De eerste Twellose duif kwam op naam van Cor Wenink die er op vluchten met lage snelheden altijd goed bij zit.

Quievrain

Na Bergerac was het de beurt aan Quievrain. De jonge duiven moesten geduld hebben tot 13.00 uur voordat ze verantwoord gelost konden worden. In de club zijn er twee specialisten die elke week met elkaar de strijd aan gaan om de kopprijzen. Dit zijn Steffan Willems, met opa Hans Eckelboom, uit Epse en Freek Wagenaar uit Voorst. Beide leggen zich vrijwel geheel toe op het spel met de jonge duiven en dat werpt al jaren zijn vruchten af. Verrassend en leuk was het daarom dat de eerste melding ook hier vanuit Bathmen kwam. Herwin Dikkeboer had malheur aan zijn antenne en moest daarom alle jonge duiven over de antenne bij de oude duiven halen om de duiven te klokken. Desondanks slaagt hij er in om de hoofdvogel weg te kapen voor Willems en Wagenaar.

Vierzon

Misschien zijn de dagfondvluchten wel de eerlijkste vluchten. De duiven worden gelost om naar een groot vlieggebied terug te keren, wat voor een prima spreiding zorgt. Ook heeft het weer, de wind, minder invloed omdat door de relatief grote afstand de duiven onderweg makkelijker de koers kunnen bijstellen. De wind zal in de duivensport altijd invloed op de uitslag hebben maar op de korte vluchten is dat het meest aan de orde.

Ook hier weer een Bathemse zege. Gerard Bolink was de laatste vluchten al goed op dreef en pakt dus ook nu weer de eerste prijs. Tevens maakt hij de mooiste uitslag met 3 duiven in de top 5. De gastspelers overheersen de top 10 met 7 noteringen t.o.v. 3 uit Twello.

Top 10 Bergerac: 1,7. Gerard Bisseling, 2,3,5. Arjan en Dave Zoetbrood, 4,8. Cor Wenink, 6,9. Gerrit en John Nieuwenhuis, 10. Annet Jutten.

Top 10 Quievrain: 1,7. Herwin Dikkeboer, 2,3,6,8,10. Steffan Willems, 4,5,9. Freek Wagenaar.

Top 10 Vierzon: 1,3,5. Gerard Bolink, 2. Jan Ketelaar, 4,9. Fam. Jacobs, 6,10. Bram Scherpenzeel, 7,8, Herwin Dikkeboer.

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Déjà Vu in Muziekkoepel Nering Bögel

De Worp- Déjà Vu komt zondagmiddag 11 augustus van 14.30-16.30 uur optreden in de Muziekkoepel Nering Bögel in het Deventer Worpplantsoen.De Deventer band Déjà Vu bestaat uit gerenommeerde muzikanten uit de sixties en seventies. Toen bekend als Together Again. Na 45 jaar in 2011 weer bijeen gebracht door André Bultink via ontmoeting bij de club Sixties Alive. De band bestaat uit Jan Keizer, Berrie Janssen, Wim Nijboer, Theo Brakenhoff, Martin Teelen en bandleider André Bultink. Zij spelen nummers van onder meer The Shadows, Cliff Richard, Bob Dylan, Cream, Joe Cocker, Moody Blues, Al Stewart, kortom muziek uit hun jeugdjaren. Versnaperingen zijn verkrijgbaar in de nostalgische kiosk en in het park is een toiletgelegenheid. Meer info: www.muziekkoepelneringbogel.nl.

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

DAG VAN DE IJSSEL

Regio- Op zaterdag 28 september 2019 zal de eerste Dag van de IJssel plaatsvinden. Voor veel bewoners en organisaties uit de omgeving én voor bezoekers aan de regio is de IJssel heel belangrijk. Mensen voelen zich met de rivier verbonden en worden door de IJssel ook weer verbonden met de hele IJsselvallei. Het ligt dan ook voor de hand om de IJssel met een eigen Dag te eren. De Dag van de IJssel is nadrukkelijk een combinatie van aandacht voor landschap, natuur, cultuur, erfgoed, milieu en de mensen. We verbinden initiatieven van bewoners, culturele makers, natuurorganisaties, waterschappen en gemeenten van Arnhem tot Kampen tot één groot festival van één dag. De Dag van de IJssel vindt plaats op zaterdag 28 september 2019.

De initiatiefnemers van de Dag van de IJssel, IJsselbiënnale, Staatsbosbeheer en andere organisaties, pleiten voor een duurzame ontwikkeling van de cultuurhistorische, ecologische en waterstaatkundige waarden van de IJsselvallei, gecombineerd met een versterking van het aanbod en de recreatieve en toeristische structuur voor bewoners en bezoekers.

De Mooiste rivier

Afgelopen week is er door minister Schouten een extra impuls gegeven aan de promotie en ontwikkeling van de Nationale Parken in Nederland. In de voorgestelde standaard voor Nationale Parken gaat het vooral om het versterken van de identiteit van het gebied en de beleefbaarheid. Hoewel de IJssel nu geen Nationaal Park is, zou de IJssel met zijn IJsselvallei goed passen in het nieuwe beleid van minister Carola Schouten. Tijdens de Dag van de IJssel laten vele organisaties die vele aspecten van de IJssel en IJsselvallei zien.

De IJsselvallei is een prachtige streek met een herkenbaar karakter. Een snoer van historische Hanzesteden, karaktervolle dorpen in een afwisselend landschap met uitgestrekte uiterwaarden, natuurgebieden, bossen, landerijen en landgoederen, spannend erfgoed vol verhalen. Gelegen in twee schitterende provincies die zich uitstrekken tot de Duitse grens met als rode draad de mooiste rivier van ons land die door het gebied stroomt: De IJssel.

Doe mee en meld je aan

Dag van de IJssel wordt een dag vol aandacht voor cultuur, erfgoed, landschap, natuur, milieu én de mensen. Een dag met verschillende activiteiten op allerlei terreinen dus. Iedereen kan aanhaken: het idee is dat bewoners, culturele- en natuurorganisaties, culturele makers en bedrijven zelf langs de gehele IJssel een IJssel gerelateerde feestelijke/inhoudelijke activiteit organiseren, gelinkt aan de rivier. We verwachten dat er vele initiatieven van Arnhem tot en met de IJsseldelta bij Kampen worden ondernomen. Daarnaast is er sprake van enkele gemeenschappelijke, IJssel-brede activiteiten die ten goede komen aan de IJssel zelf.

Doe jij mee, kom je ook? Zet de Dag van de IJssel alvast in je agenda: zaterdag 28 september 2019. Meer informatie is te vinden op www.beleefdeijssel.nl. Activiteiten kunnen aangemeld worden via info@beleefdeijssel.nl. Graag tot binnenkort ergens aan onze mooie IJssel!

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Zonnebloemen aan de Dernhorstlaan

Twello- Het is volop zomer in ons land. Een van onze lezers, Wim Bolink, tipte ons over het veld met zonnebloemen aan de Dernhorstlaan en stuurde deze foto.

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Avondschilderfeest van Buitenschildergroep Kunstkring bij stadsstrand Meadows

De Worp- Op donderdag 15 augustus houdt de Buitenschildergroep van de Kunstkring een schilderparty aan het Deventer stadsstrand bij paviljoen Meadows vanaf 18.30 uur (verzamelen). Ook niet-leden en belangstellenden zijn uitgenodigd mits zij iets lekkers te eten en te drinken meenemen. Er wordt tot na zonsondergang geschilderd en onder het genot van de meegenomen hapjes en drankjes bespreken de deelnemers het werk met elkaar na.

Niet-leden zijn zeer welkom, maar als je mee wil doen is het fijn als je je even aanmeldt via sjaakcrezee4@gmail.com. Oprichter van de Buitenschilders, Sjaak Crezee weet het nog goed. ,,De eerste keer deden we zo’n avondsessie in oktober 2016. In de zomer schilderden we met een wisselende deelnemersgroep eens in de 2 weken op een donderdag overdags. Maar we wilden de ervaring om onder lastige omstandigheden in de avond te werken ook eens ondergaan. Dat hebben we geweten. Behalve dat het in oktober snel donker is, gaan de herinneringen vooral terug naar de temperatuur: het was megakoud! Het beeld staat hem nog voor ogen: dikke jassen aan, mutsen op, vingerhandschoenen aan. Maar het was o zo gezellig! Net als bij de ‘gewone buitenschilderdagen’ neemt elke deelnemer iets te eten of te drinken mee. Daarmee zijn we altijd ruim voorzien van proviand en drinken. Bovendien is iedereen welkom en kunnen mensen kennis maken met onze gezellige activiteiten.’’

Als extra is er ook informatie over het nieuwe culturele programma met cursussen, workshops en activiteiten. De brochure waar dit allemaal in staat is al verkrijgbaar, maar nog leuker is het om ook de open dag op zondag 25 augustus eens mee te maken. Die is dan bij de Kunstkring in Twello aan de Dorpsstraat 11A.

Maar eerst gaat de groep weer eens helemaal los in deze leuke schilderparty en dan nu in hoogzomer dus op 15 augustus op het Deventer stadsstrand bij Meadows.

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Mooie resultaten voor leden PPSV Bussloo op Gelderse Kampioenschappen

Regio- Afgelopen weekend werden de Gelderse Kampioenschappen voor zowel pony- als paarden combinaties in de disciplines dressuur en springen verreden.

Op vrijdag 2 augustus waren de voorrondes. Bijna alle leden van PPSV Bussloo wisten zich voor de finale op zaterdag te plaatsen!

Loïs Reusken behaalde in de finale 193,5 en 200,5 punten in de klasse L1 met haar pony Dornik’s Diwa. Dit was goed voor een derde plaats en een ticket voor de Nederlandse Kampioenschappen! Vera van der Sluis behaalde in de finale in de klasse Z1 met haar pony Casablanca Emelwerth bij beide jury’s 206 punten. Dit was goed voor een 14e plaats.

Bij de paarden behaalde Vera, dit maal met haar paard Giana, in de klasse L2 193,5 en 191 punten en een 13e plaats. Net daarvoor, op de 11e plaats, behaalde Ellis Brinkman met Il Divo 192,5 en 195 punten. In de klasse M1 waren Vera en Renée aan elkaar gewaagd. Vera behaalde 187,5 en 194 punten met Fuego wat goed was voor een 10e plaats. Renée behaalde 186,5 en 196,5 punten met Eikenhorst’s Must Have en een negende plaats. Beide mogen naar de Nederlandse Kampioenschappen!

In de klasse M2 behaalde Renée 180 en 184 punten met Ferrari. Dit was goed voor een 16e plaats. Lineke behaalde met Haby Bowdy 196 en 193,5 punten en eindigde op een derde plaats. Zij mag ook naar de Nederlandse Kampioenschappen.

Bij het springen reed Marcel Sanderse met ABM’s Elvis Z een mooi parcours in de klasse L. Leontine Bruin behaalde met Elegaal een derde plaats in de klasse ZZ. Dit leverde haar een ticket voor de Nederlandse Kampioenschappen op! Jordy Wilken reed met Guilty Pleasure een net parcours.

Ons viertal kwam ook aan start op de Gelderse Kampioenschappen. Zij behaalden maar liefst 79,833% in de kür op muziek! Dit leverde de titel Gelders Kampioen op! Ze mogen tevens naar de Nederlandse Kampioenschappen!

De Nederlandse Kampioenschappen worden op 24, 30 en 31 augustus in Ermelo verreden.

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Oortveldruiters op de Regiokampioenschappen

Empe/Zieuwent- Dit jaar werden de Regiokampioenschappen in Zieuwent gehouden. Op vrijdag reed iedereen een proef om bij de beste 10 te eindigen, want dan mocht je zaterdag terug komen voor de finale proef.

Franke Verwaijen reed met Twister in de klasse B cat. AB en Sterre Algera reed met Grenada in de klasse B cat. DE. Beiden gingen met een nette winstpunt tevreden naar huis. Sophie Buis, die als 2e reserve wegens enkele afzeggingen toch mee mocht doen werd op vrijdag in de klasse B cat. DE met Veyron 5e en mocht op zaterdag terugkomen. Ook op zaterdag reed deze combinatie, die steeds meer op elkaar ingespeeld raken, een keurige proef. Helaas vielen de punten wat tegen, maar toch nog wel een winstpunt gereden. Corine Smies stond met J’adore in de klasse B 1e reserve en mocht uiteindelijk ook starten. Dat deed ze niet onverdienstelijk. Op vrijdag werd de combinatie 10e en mocht daardoor ook terug komen op zaterdag voor een finale proef. Daarin verdiende ze de 8e plek waardoor zij een startbewijs heeft voor de Nederlandse kampioenschappen genaamd de Hippiade.

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

35e MTB Omloop van Gorssel

Regio- Alweer voor de 35e keer wordt de Omloop van Gorssel georganiseerd. Dit jaar is het fietsevenement alleen voor Mountainbikers waarbij zowel de jeugd als de volwassenen volop kunnen genieten van de prachtige omgeving van Gorssel. We organiseren een Mountainbike tocht met afstanden van 29 en 45 kilometer.

De Omloop start bij de Stayokay Gorssel gehuisvest in het prachtige Noorse jachthuis “de Kleine Haar”. Hier is het voor en na de tocht goed toeven. Er is verkleed- en douchemogelijkheid, het afspuiten van je fiets is mogelijk en er is voldoende parkeerruimte.

De voorinschrijven voor de MTB tocht: https://www.fietssport.nl/details/inschrijven/id/48511

De start/finish van de Omloop van Gorssel is bij jeugdherberg StayOkay Gorssel gevestigd in het prachtige Noorse jachthuis “De Kleine Haar”. Adres: Dortherweg 34 7216PT Kring van Dorth

Starttijd: tussen 9:00 en 10:30
Kosten: Tot 15 jaar gratis
15 jaar en ouder € 5,00, Toerfietskaart-houders € 4,00

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Jeugdige ‘strijd’ om grootste pompoen

Twello- De pompoenwedstrijd, onderdeel van het a.s. klompenfeest, heeft onder de basisschooljeugd een flink aantal ‘kwekertjes’ aan het werk gezet. Enkele van hen hebben ons laten weten alles in de strijd te gooien om met de eer te gaan strijken. Een ding is zeker, met deze extreme zomer kan het haast niet anders dan dat ze dagelijks aan de bak moeten om hun plant(en) goed te verzorgen.

Wie zich er in ieder geval goed mee bezig houden zijn Jelte Kats en Babette Groeneveld zo blijkt uit de door hen ingezonden foto’s.

Jelte: ‘’Samen met mijn mama heb ik de zaadjes in potjes met aarde gedaan, eerst stonden ze binnen lekker warm achter het glas. Voor ze naar buiten gingen hebben we ze in grotere potten gezet. De tuin van Jelte’s ouders aan de Zwarte Kolkstraat biedt alle gelegenheid om de tuinman in spe lekker zijn gang te laten gaan. Jelte wordt deze zomervakantie 5 jaar en zit in Twello op basisschool de Wingerd. Jelte: ‘’Nu met het warme weer geef ik ze elke dag water. Ik hoop dat ik ga winnen’’.

Maar ook de 9-jarige Babette Groeneveld die eveneens op basisschool De Wingerd in Twello de pompoenzaadjes kreeg uitgereikt, laat haar groene vingers werken. Bij Babette, die aan de Jacob van Ruisdaelstraat woont, en die eveneens over een grote tuin beschikt, krijgen de planten alle kans om te groeien. Babette: ‘’De pompoenactie vind ik heel leuk om aan mee te doen. Uit 1 zaadje is al een hele grote plant gegroeid met meerdere pompoenen. Ik heb al tips gekregen om de plant nog beter te laten groeien’’.

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Creatieve workshops in de Bibliotheek Twello

Twello- De komende drie woensdagen (7, 14 en 21 augustus) kunnen kinderen tussen de 6 en 12 jaar in de bibliotheek van Twello meedoen met het maken van een spel, armbandjes of sleutelhangers. Van 10.30 tot 12.00 uur ben je van harte welkom. Leonne Bogaert van ‘Stof en Spul’ begeleidt deze workshops. De entree is 2.50 euro. Wil je meedoen meld je dan aan via de website: www.bibliotheekbrummenvoorst.nl. Voor meer informatie: Sylvia van den Top 06 – 44073079 Communicatieadviseur Bibliotheek Brummen|Voorst

woensdag 7 augustus

Deel dit bericht

Zonneveld Ossenkolkweg

Terwolde- De omwonenden en de belangenverenigingen van Welsum, Nijbroek en Terwolde hebben zich uitgesproken tegen de aanleg van een grootschalig zonneveld aan de Ossenkolkweg in Terwolde. De gemeenteraad van Voorst zal daarover een brief ontvangen waarbij de argumenten verder zijn toegelicht.

In de afgelopen weken heeft een overleg tussen de omwonenden en een drietal betrokken belangenverenigingen uit Welsum, Nijbroek en Terwolde plaats gehad over het voornemen van Light Source - BP om een zonneveld van 35 hectares aan te leggen tussen de Ossenkolkweg en de Terwoldse Wetering. Naar aanleiding van het overleg is besloten om de gemeenteraad voor te stellen het voornemen bij voorbaat af te wijzen. Het belangrijkste bezwaar is dat het gebied zich niet leent voor zonnevelden.

Dat neemt niet weg dat plaatsing van een kleinschalige zonnepark op een daarvoor geschikte locatie zeer wel mogelijk en wenselijk is. Dat vanuit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening. De gemeenteraad zal daarover bericht worden, na afloop van de zomervakantie.

woensdag 31 juli

Deel dit bericht

VoorstWandelt in Voorstonden

Voorst- Al 5 jaar wordt wekelijks op de donderdagavond door een wisselende groep gewandeld. De routes rondom dorp Voorst zijn prachtig en onuitputtelijk want zelfs na 5 jaar ontdekken ze nog nieuwe paadjes! Om het wandel-enthousiasme te delen met anderen is er dit jaar een nieuw fenomeen: Elke 1e donderdagavond van de maand wandelen ze ‘elders’. Na prachtige locatiewandelingen rondom Wilp, de Empese Tondens Heide en in Klarenbeek is op donderdagavond 1 augustus Voorstonden aan de beurt. Wat kun je verwachten? Een mooie tocht van circa 2 uur onder meer door het prachtige parkbos bij Huize Voorstonden en dat in leuk gezelschap.

Voorstenaren + alle wandelliefhebbers uit de hele omgeving: Lopen jullie mee? Ben je op vakantie in de omgeving: Ook dan van harte welkom!

Wanneer: 1 augustus.

Hoe? Heel gemakkelijk: Vertrek (per auto) om 19.00 uur vanaf de Wiekslag, Tijmstraat in Voorst. Je kunt er ook voor kiezen rechtstreeks te gaan:

Vertrek is om 19.15 uur vanaf de parkeerplaats bij Huize Voorstonden, Voorsterweg 144, Brummen. Opgeven hoeft niet, wie mee wil lopen is welkom!

Actuele informatie zal te vinden zijn op onze Facebook-pagina @Voorstwandelt. Voor vragen kan gemaild worden naar voorstwandelt@hotmail.com

woensdag 31 juli

Deel dit bericht

‘Bakkie Doen’ bij Trefpunt Duistervoorde

Twello- Wie zin heeft in een verzetje of er eens tussen uit wil, kan uistekend terecht bij Trefpunt Duistervoorde. Zonder verplichtingen kan men dagelijks aanschuiven voor b.v. een bakkie. Trefpunt Duistervoorde is DE ontmoetingsplek in Twello voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Binnen Trefpunt Duistervoorde kan iedereen op zijn of haar eigen niveau meedoen: heren en dames, jong en oud. Bij Trefpunt Duistervoorde komen de gasten op de eerste plaats om elkaar te ontmoeten, maar ook voor gezelligheid en ontspanning. Er heerst een open sfeer, gasten zijn betrokken. Ieder draagt op een eigen manier bij aan de activiteiten.

Wat bieden zij aan?

Je kunt er op doordeweekse dagen creatief bezig zijn zoals koersballen, samen zingen, seniorengym, jeu de boulen, spellenmiddag, kaarten, bloemschikken, samen breien of haken maar ook één keer per maand een mooie bingo en tweemaandelijks samen eten. Daarnaast is er de mogelijkheid om SAMEN “een bakkie te doen”. Heeft U ook zin in: • Een kopje gezelligheid - • Een lepeltje liefde - • Twee klontjes vriendschap en Een wolkje geluk? Mooi! Dát kan dus elke dag (ook op zon- en feestdagen). Er is elke dag een informeel samenzijn, omdat samen “een bakkie doen” gezelliger is dan alleen. Iedereen is welkom van jong tot stokoud en alles wat daar tussenin zit. Van vutter tot oppas oma, bewoner van een aanleunwoning of gewoon omdat je ’s morgens thuis bent en wel toe bent aan een kopje koffie of een praatje. Met z’n tweeën of alleen……het maakt helemaal niet uit…loop lekker even binnen. Van 10.00 tot 11.00 uur bent u van harte welkom bij Trefpunt Duistervoorde.

Trefpunt Duistervoorde, St. Maartenserf 85, 7391 AG Twello.

woensdag 31 juli

Deel dit bericht

Ondersteuningsgroep “Mantelzorg bij Dementie” weer van start

Twello- Wat doe je als je partner, vader of moeder, broer of zus een vorm van dementie krijgt? Dat is niet alleen ingrijpend voor diegene zelf, maar ook voor de mensen daar omheen. Mens en Welzijn Voorst organiseert daarom een ondersteuningsgroep voor deze mantelzorgers waarin ervaringen gedeeld kunnen worden. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 13 augustus in Klein Twello.

De gesprekken worden begeleid door Tonny Aalbers (Alzheimer Nederland) en Annet Reimert (consulent Mantelzorg van Mens en Welzijn Voorst). Laatstgenoemde legt uit: “Je ziet dat mantelzorgers gaandeweg steeds meer taken en verantwoordelijkheden overnemen. De zorg voor iemand met dementie kan bijna niemand alleen op zich nemen. Om staande te blijven is het daarom belangrijk om ook aan jezelf te denken.”

“De ondersteuningsgroep is een vertrouwelijke setting waarin mantelzorgers kunnen praten over allerlei problemen die ze tegenkomen” aldus Annet. “Door het delen van ervaringen en onderling begrip krijgt men inzicht en meer grip op de situatie. Het doel is om door deze vorm van ondersteuning de veerkracht van de mantelzorger te vergroten.”

Start

De ondersteuningsgroep biedt plaats aan maximaal acht deelnemers en telt acht bijeenkomsten van circa twee uur. Eens in de veertien dagen komt men bij elkaar. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 13 augustus van 13.15 uur tot 15.15 uur in ‘Klein Twello’ aan de Maarten Tromplaan 2 in Twello. Deelnemers wordt een kleine bijdrage gevraagd van € 2,00 voor de koffie en thee. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Annet Reimert via de mail: a.reimert@mensenwelzijn.nl of telefonisch: 0571-287752.

woensdag 31 juli

Deel dit bericht

Spelinloop in de kerk van Terwolde

Terwolde- Voor alle kinderen die het leuk vinden om samen te spelen is er op woensdagmiddag 7 augustus van 14.00-16.30 uur een spelletjesinloop in en rondom de kerk van Terwolde. Er zijn spelletjes aanwezig, maar neem ook gerust je eigen spel of speelgoed mee om er samen met anderen mee te spelen. Je mag komen en gaan wanneer je wilt. Deze middag is niet bedoeld als kinderopvang. Ouders en anderen die het leuk vinden zijn ook welkom om een handje te helpen om er een gezellige middag van te maken. Opgeven hoeft niet en het is gratis. Dus ben je niet op vakantie, kom dan lekker langs.

woensdag 31 juli

Deel dit bericht

Oranjefeesten in Empe staan klaar om de zinderende feestgangers te vermaken

Empe- Op vrijdag middag 9 augustus starten de Oranjefeesten aan de Ganzekolk in Empe met de Survivaltocht. In het oerwoud van Empe kunnen kinderen van 4 tot 16 jaar meedoen in groepjes van twee tot vier personen. Ze kunnen klauteren, klimmen, slingeren in bomen en banjeren door de modder om als eerste over de eindstreep te komen. Deelname is voor jeugdleden gratis en voor niet-leden € 4 per kind. De kinderen krijgen allemaal een presentje mee naar huis!

Dit weekend staan de kermisattracties als de autoscooters, schiettent, draai,- en zweefmolen weer klaar voor groot vermaak.

’s Avonds is de tent weer open vanaf 20.30 uur om de bezoekers een supermooie avond te bezorgen met de zeskoppige band JETSET en DJ Jeronimo . De band JETSET staat garant voor een energieke en interactieve show die menigeen zal laten genieten van een gave avond .

Op het zaterdagprogramma staat het traditionele vogelschieten gepland vanaf 9.30 uur. Om 10.30 uur zal Schutterskoning van 2018 Jan Bolink het eerste schot lossen. Hij wil hierbij een toost uitbrengen en biedt daarbij iedere schutter een drankje aan, om de overwinning van vorig jaar te vieren. Ook de jeugdleden van tien tot zestien jaar kunnen zich aanmelden om mee te de om de titel Jeugdkoning(in) te veroveren. De jeugdkoning van 2018 Teun Albers zal het eerste schot lossen.

Als de vogel eraf is kan men gaan genieten van een daverende beach,- en watervolleybal competitie. Na het succes van vorig jaar strijden ook dit jaar teams uit Empe en omstreken om de titel. Opgave kan nog voor 1 augustus (team van 6 personen: . www.facebook.com/OVEEmpe/ Of via de mail: secretaris@ove-empe.nl )

De Oranjefeesten worden zaterdagavond afgesloten met de Band Xstatic en Dj Stefan Leur ( anders dan eerst aangekondigd).De band Xstatic streeft erna iedere bezoeker een geweldige avond te bezorgen, met muziek uit alle denkbare muziekstijlen. Een avond dansen , zingen en mee springen.

De Oranjevereniging Empe kan nog steeds nieuwe leden gebruiken. Lid worden kan vanaf 4 jaar. Volgend jaar viert de Oranjevereniging haar 75 jarig bestaan. Met een lidmaatschap krijg je veel voordelen. Dus ben je net in Empe en omstreken komen wonen , of woon je er al maar kom je altijd op het feest, ben je welkom als lid. Lid worden kan via de site en voor vragen kan men contact opnemen de ledenadministratie, kijk hier voor op de site www.ove-empe.nl .

woensdag 31 juli

Deel dit bericht

Waterkwaliteit verslechtert Oproep aan inwoners om afwijkingen te melden

REGIO.- Door oplopende temperaturen, verslechtert de waterkwaliteit. Omdat ook de watertemperatuur stijgt, neemt het zuurstofgehalte in het water af. Hierdoor komen vissen eerder in nood of sterven zelfs. Het aantal meldingen over dode vissen bij Waterschap Vallei en Veluwe neemt toe, evenals de kans op botulisme en blauwalg.

Meld dode vissen direct bij het waterschap

Het waterschap raadt inwoners aan dode vissen niet zelf op te ruimen of aan te raken. Wel vraagt het waterschap inwoners om direct melding te doen. Na ontvangst van een melding, ruimt het waterschap dode vissen zo snel mogelijk op.

Controle op blauwalg en botulisme

Het water, waarin het waterschap naast dode vissen ook zieke of dode watervogels aantreft, wordt altijd gecontroleerd op botulisme. Door de hogere watertemperatuur neemt ook de kans op blauwalg toe. Als botulisme of blauwalg wordt geconstateerd, brengt het waterschap de gemeente op de hoogte, die op de locatie waarschuwingsborden plaatst.

Zwem alleen in aangewezen zwemwateren

Waterschap Vallei en Veluwe adviseert inwoners om enkel in aangewezen zwemwateren te gaan zwemmen. Deze zwemwateren zijn te vinden op www.zwemwater.nl. Van deze wateren is de waterkwaliteit bekend. Zwemmen in andere oppervlaktewateren wordt afgeraden omdat dit risico’s met zich meebrengt. Rijkswaterstaat adviseert om niet te zwemmen in de grote rivieren. Hier staat namelijk een gevaarlijke stroming. En zwemmen bij bruggen, sluizen en havens mag al helemaal niet.

Bieden buien die voor aankomend weekend voorspeld zijn verlichting?

Grote piekbuien brengen vers, zuurstofrijk water in het systeem. Dit kan de waterkwaliteit verbeteren. Maar als er na een periode van droogte een flinke regenbui komt, kan dat ook extra problemen geven voor de waterkwaliteit.

Mogelijke problemen zijn:

• De bodem is door de droogte zo hard dat die het water niet kan opnemen en het water direct in het riool of oppervlaktewater terecht komt. Door de hoeveelheid water wordt de bodem van de watergangen omgewoeld en ontstaat zuurstofloosheid in het water met als mogelijk gevolg vissterfte.

• In het riool heeft zich in de droge periode vuil opgehoopt dat in één keer loskomt en zorgt voor extra vervuild water dat bij de rioolwaterzuiveringen binnenkomt

• Bij grote piekbuien kan de rioolwaterzuivering de hoeveelheid water niet altijd aan. Er is risico van overstorten waarmee (extra vervuild water) in het oppervlaktewater terecht kan komen.

Zonder oplettende inwoners zijn we nergens

Het waterschap vraagt inwoners die iets afwijkends in een beek, sloot of kanaal zien, dit direct te melden. Denk aan dode vissen, een vreemde kleur van het water, wateroverlast of een verstopte duiker.

• Tijdens kantoortijden via ons telefoonnummer (055) 5 272 600.

• Buiten kantoortijden zijn wij bereikbaar via ons calamiteitennummer (055) 5 272 272.

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren. Samenwerken en vernieuwen zijn essentieel in ons werk.

woensdag 31 juli

Deel dit bericht

Projectkoor Eefde organiseert Scratchdag met het Gloria van Vivaldi!

Op zaterdag 28 september 2019 organiseert Projectkoor Eefde een scratchdag. Hou je van zingen in een koor, maar heb je geen tijd of zin om elke week te repeteren? Dan is dit de gelegenheid voor je!

De bedoeling van een scratchdag is dat er op één dag zowel gerepeteerd als uitgevoerd wordt.

Er is gekozen voor het Gloria RV 589 van Antonio Vivaldi, waarbij naast koordelen ook enkele solodelen zijn te horen. Orgel en hobo zorgen voor muzikale ondersteuning. Het geheel staat die dag onder leiding van Miriam Westgeest, de vaste dirigent van het projectkoor.

De partituur en luisterbestanden worden begin september ter beschikking gesteld, zodat iedereen thuis al wat kan oefenen. Koorervaring is niet nodig.

De koorrepetitie zal ‘s zaterdags om 9.30 uur beginnen en het afsluitende concert is om 17.00 uur. Natuurlijk zijn dan alle familieleden, vrienden en buren welkom om het concert te komen beluisteren. Lijkt het je leuk om deel te nemen aan dit gelegenheidskoor?

Aanmelden kan via scratch.2019@projectkooreefde.nl, liefst voor 15 augustus. Vermeld daarbij je naam, adres en woonplaats en je stemsoort. De kosten voor die dag zijn € 45,00 inclusief partituur en lunch. Graag overmaken op NL58 RBRB 0941 6288 17. Vermeld daarbij ook je naam en woonplaats en de mededeling SCRATCH 2019. De inschrijving is definitief zodra het bedrag is ontvangen. Kijk voor meer informatie over het koor op de website www.projectkooreefde.nl

woensdag 31 juli

Deel dit bericht

Dameskledingzaak MDS gaat verder als SISZ

Twello- Op 27 juli jl. stond Diane Oosterbroek voor het laatst in haar winkel MDS aan de Marktstraat in Twello. Per 1 augustus is Anita Buitenhuis de eigenaar van de kledingzaak en gaat ze verder onder een nieuwe naam: SISZ.

In de 13 jaar dat Diane Oosterbroek haar winkel met veel overgave en enthousiasme runde is MDS echt een begrip geworden in Twello. Het kledingzaakje naast De Pronkkamer waar je altijd terecht kan voor een leuke outfit en een gezellig praatje. Vaste klanten waren dan ook maar wat blij dat ze hoorden dat Anita Buitenhuis het gaat overnemen.

Tijd voor iets nieuws

Diane startte in 2006 de winkel in Vaassen die ze Meer Dan Schoenen (MDS) noemde. In eerste instantie had ze alleen schoenen voor kinderen en vrouwen maar zeker ook een vooruitziende blik. Al snel verschoof het assortiment toen ze merkte dat er meer vraag was naar dameskleding. In de tijd van recessie nam ze het besluit de winkel in Vaassen te sluiten en een doorstart te maken in Twello. Ondanks dat ze nog elke dag met plezier in de winkel staat, hakte ze begin dit jaar de knoop door om helemaal te stoppen. Het is tijd voor iets nieuws! In het komende jaar opent ze in de binnenstad van Deventer een bed & breakfast waar ze vast en zeker al haar energie en nieuwe ideeën in kwijt kan.

Net dat extra beetje aandacht

Een passie voor kleding heeft Anita altijd al gehad, vandaar dat ze ook regelmatig bij MDS binnen liep. Zo raakten de dames bevriend en sprong Anita met veel plezier bij in de winkel als het nodig was. Dat het zo’n wending zou krijgen had Anita zelf ook nooit gedacht. Zij werkt nl. al jaren als binnendienst medewerker in de makelaardij. Voor mensen klaar staan dat is de grote gemene deler. Ze wil klanten bij SISZ. dan ook graag net dat extra beetje aandacht geven en vooral dat ze daarna blij de winkel verlaten.

Opening 4 september

In augustus is de winkel gesloten. Na enkele aanpassingen aan het interieur zet Anita een maand later de kledingzaak voort met dezelfde formule. Het merk YaYa zal de boventoon blijven voeren. Natuurlijk wil ze er met SISZ. ook haar eigen draai aan geven. Het is nog even ontdekken wat ze precies wil én waar de klant behoefte aan heeft. SISZ. is voor het eerst geopend op woensdag 4 september. Vanaf dat moment kan men vier dagen per week in de winkel terecht, nl. van woensdag t/m zaterdag. De koffie staat klaar!

woensdag 31 juli

Deel dit bericht

Klompenfietstocht

Twello- Evenals voorgaande jaren organiseert de Stichting Klompenfeest weer twee fietstochten. U hebt de keuze uit een 20 kilometer- of 30 kilometertocht. De organisatie is er wederom in geslaagd om mooie en rustige tochten uit te zetten en zijn geschikt voor scootmobielen en duo-fietsen. Iedere deelnemer ontvangt een goodybag, mits de deelnemer zich heeft opgegeven vóór het beëindigen van de inschrijftermijn. Kosten deelname: € 3,50 p.p., voor een gezin: € 10,-.

Op zondag 8 september kunt u starten vanaf 10.30 tot 11.30 uur. Startplek is tegenover het Voorster Nieuws in de Stationsstraat. Alhier worden ook de routeboekjes verstrekt met een duidelijke omschrijving van de te rijden tocht. Halverwege de tocht wordt u iets te drinken aangeboden en bij het eindpunt Kokkie ontvangt u een ijsje. Verder informatie volgt in augustus op de website van het Klompenfeest en in het Voorster Nieuws. Verder informatie volgt in augustus op de website van het Klompenfeest en in het Voorster Nieuws.

woensdag 31 juli

Deel dit bericht

Concert in het kader van de Muziekzomer Gelderland

Eefde- In de kapel op ‘t Rijsselt geeft Quinteto del Diablo een concert op woensdag 14 augustus 2019, aanvang 20.00 uur. Programma: Tango aan de IJssel Reserveren/info: www.muziekzomer.nl

De musici

Het tango-ensemble Quinteto del Diablo bestaat uit jonge musici uit Nederland, Zweden, Litouwen en Argentinië. Over internationaal gesproken….

In het kader van de Muziekzomer Gelderland krijgen zij de kans zich op Europees niveau te presenteren. Hoewel het ensemble zijn basis heeft in het soms koude en natte Amsterdam, voert het zijn publiek in dit concert mee naar het warme Zuid-Amerika

De muziek

De vurige passie die het talentvolle en klassiek geschoolde vijftal heeft voor opzwepende eigentijdse muziek en de originele Argentijnse tango spat deze Muziekzomer van de instrumenten af tijdens dit concert in de pittoreske Kapel op ‘t Rijsselt.

Zij spelen onder andere werken van Astor Piazzolla. Dit dynamische kwintet maakt dat het voor het publiek lastig is om stil te blijven zitten!

woensdag 31 juli

Deel dit bericht

Festival Old Dèventer op draadomroep

De Worp- De meisjes van de radio komen het Festival Old Dèventer dat op woensdag 28 augustus plaatsvindt opluisteren. Op de laatste woensdag van augustus wordt dan voor de zevende keer het unieke openluchtfestival voor senioren in het Worpplantsoen gehouden. Daarvoor zetten vrijwilligers 500 klapstoeltjes uit rond de Muziekkoepel Nering Bögel. Daarnaast is er nog volop ruimte voor eigen stoeltjes en scootmobielen. Vanaf 13.00 uur zijn de bezoekers van het gratis festival welkom. Ze worden ontvangen met muziek en entertainment van Jonneke Siebrand.

Ook krijgen ze een glaasje “Pik-an-de-lippe’ aangeboden voordat de show om 14.00 uur door Good Old Tonny Leerink wordt aangekondigd. Het programma vermeld verder de 1-Hans Band van Hans Schot, het onderdeel ‘Weet ie nog?’ door de BD-er (Bekende Deventernaar) Henk van Baalen en het muziektheater van de meisjes van de radio De Pauwergirls. Na afloop rond 16.00 uur is er voor de liefhebbers en zolang de voorraad strekt, een kop olderwetse kruudmoes met liefde bereidt door Betsy Oosterwegel. Ter bestrijding van de onkosten is in de pauze een vrije gift collecte.

Reserveren

Om verzekerd te zijn van een mooie zitplaats kan men voor slechts 1 euro een klapstoeltje reserveren via reserveren@muziekkoepelneringbogel.nl . Je mag natuurlijk ook je eigen (rol)stoel meenemen. Op het terrein zijn toiletvoorzieningen in het park voor dames, heren en mindervaliden, EHBO, cateringpleintje met biersets en statafels. Er is een rijwielstalling en parkeren op de grote weide is gratis. Bij de ingang van het park ter hoogte van het IJsselhotel is een taxi standplaats. Voor actuele informatie zie: www.muziekkoepelneringbogel.nl

woensdag 31 juli

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws