Kerstconcerten De Trossen Los

TWELLO-

Ook dit jaar verzorgt het shantykoor De Trossen Los weer een eigen kerstconcert; en wel twee keer. Op zaterdag 14 december vindt dit plaats in de Dorpskerk in Twello, en op woensdag 18 december in Het Boshuis in Klarenbeek. Het bekende shantykoor zal dan weer een bijzonder repertoire van eigen kerstliederen vertolken. Het koor is al vanaf 2011 één van de vaste deelnemers aan de traditionele Kerstzang inloopmiddag in de Twellose Martinuskerk. Die Kerstzang inloop is op zondag 15 december, van 13.30 uur tot 15.30 uur. Tijdens de kerstconcerten kunnen de aanwezigen genieten van een serie stemmige èn vrolijke Nederlandse kerstliederen. Maar ook prachtige Duitse en Engelse kerstliederen zullen ten gehore worden gebracht. Natuurlijk vergeet dit shantykoor met deze Kerst de zeelieden niet. Het koor zal ook enkele kerstliederen zingen wwarvan de inhoud duidelijk een eerbetoon is aan al die hardwerkende zeelieden in het verleden en heden. De Trossen Los zangers en muzikanten nodigen u uit om op zaterdag 14 december en/of op woensdag 18 december dit kerstconcert mee te vieren. Er zal ook volop gelegenheid zijn om diverse traditionele kerstliederen van harte mee te zingen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur, maar u bent al welkom vanaf half acht. De toegang voor elk concert is € 6,=. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Primera Oonk in Twello (concert Dorpskerk) en supermarkt Imanse in Klarenbeek (concert Klarenbeek).

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september

Deel dit bericht

Zomeractiviteiten op de boerderij in de IJsselvallei

Twello- Zien hoe een robot een koe melkt of een kalfje aaien? Dwalen door de boomgaard tussen het lekkerste fruit of kijken hoe een varken een bad neemt? Het kan allemaal deze zomer bij de boeren van IJsselvallei Boert en Eet Bewust. Zij hebben een gevarieerd programma van activiteiten bedacht op hun boerderijen. Kom op bezoek en krijg een kijkje in het leven op de boerderij.

Dwalen door de boomgaard of een biggetje aaien?

In de IJsselvallei kunnen toeristen en streekgenoten in de maand augustus op verschillende manieren het leven op de boerderij ontdekken. Denk aan een rondleiding bij één van de melkveebedrijven, oefenen met handmelken bij boer Evert Jan Aalpoel, of biggetjes aaien bij de biologische varkenshouderij van de familie Barmentloo. Zin in iets lekkers? Familie Klomp serveert voor een rondleiding in de boomgaard een heerlijke kersenvlaai. Of kom, na de rondleiding over het melkveebedrijf, pannenkoeken eten bij Melktap Wilp.

Welkom op de boerderij

Een dagje op de boerderij is ontspanning ėn er is ruimte voor een goed gesprek. Wie kan er beter vertellen hoe het leven op de boerderij is dan de boer zelf? Stel je vragen over het boerenleven aan de boer of boerin. Zij gaan graag met je in gesprek. Bekijk alle activiteiten en meer informatie op www.ijsselvalleiboerteneetbewust.nl/activiteiten. Aanmelden voor de activiteit is verplicht. Graag tot ziens op de boerderij!

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

SMIT HUISARTSEN

Klarenbeek- Gedurende de zomerperiode zijn de huisartsenpraktijk en de apotheek gewoon geopend. Ook voor het bloedprikken kunt u bij ons terecht, hiervoor dient u wel vooraf een afspraak te maken.

Wegens verdere digitalisering van de apotheek geldt vanaf 1 september dat er een

levertijd van 5 werkdagen op uw aangevraagde medicatie zit.

Onderstaand schema geeft u een overzicht in het aanvragen en afhalen van uw medicatie.

De medicatie kan op de aangegeven dag na 15.30 uur opgehaald worden.

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Middelbare scholieren krijgen schoolspullenpas

Regio- .- 540 Scholieren die ingeschreven staan bij Leergeld Apeldoorn-Voorst krijgen van het Armoedefonds een schoolspullenpas aangeboden ter waarde van € 50,-

Zodra deze kinderen naar de middelbare school gaan, zijn er veel extra kosten. Denk aan een schooltas, boeken, rekenmachine, agenda, pennen, kaftpapier en veel meer. Vanzelfsprekende zaken die echter broodnodig zijn om op school goed mee te kunnen komen. Maar voor veel gezinnen die langdurig in armoede leven is dit moeilijk op te brengen. Hierdoor starten kinderen op de middelbare school al met een achterstand. Dit heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling, hun gevoel van eigenwaarde en hun toekomst. Met de schoolspullenpas kunnen kinderen lokaal schoolspullen kopen voor het schooljaar van 2020-2021, dat aankomende september van start gaat. www.leergeldapeldoornvoorst.nl

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

NL leert door: gratis ontwikkeladvies en scholingstrajecten voor Gelderlanders

Regio- Door corona verandert het werk nog sneller. Het wordt digitaler, meer op afstand en er zijn zelfs banen die verdwijnen. Ook in Gelderland. Om werkenden en werkzoekenden zich hierop voor te laten bereiden biedt NL leert door vanaf 1 augustus gratis ontwikkeladvies voor iedereen. Van zzp’ers en zelfstandig ondernemers tot werkenden en werkzoekenden. Daarnaast starten dit najaar kosteloze (online) scholingstrajecten die Gelderlanders helpt zich voor te bereiden op ander werk of veranderd werk.

Het gratis ontwikkeladvies wordt gegeven door gekwalificeerde loopbaanprofessionals. Zij geven je inzicht in jouw mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt. Het ontwikkeladvies begint met een arbeidsmarktscan. Zo krijg je een beeld van arbeidsmarktkansen en (bij)scholings-mogelijkheden die aansluiten op jouw ervaring en wensen. Ook helpt het je bepalen of je over alle skills beschikt voor een specifieke baan, of dat hiervoor (bij)scholing nodig is. Iedereen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd kan gebruikmaken van NL leert door.

Gratis scholingstrajecten

Dit najaar kun je als werkende of werkzoekende ook een gratis (online) scholingstraject volgen. Je kunt hierbij kiezen voor een kortdurende cursus, vakgerichte bijscholing, vakgerichte module of oriëntatie op omscholing. Dit is een ideale manier om jouw kennis of vaardigheden uit te breiden en te updaten. De subsidieaanvraag voor loopbaanadvies en scholingskosten doet de adviseur of opleider. Jij hoeft dus niets te betalen of voor te schieten.

Wil jij gratis loopbaanadvies of (bij)scholing in Gelderland? Ga naar hoewerktnederland.nl.

Over NL leert door

De regeling NL leert door helpt werkenden en werkzoekenden zich voor te bereiden op veranderingen op de arbeidsmarkt. Dit gebeurt aan de hand van gratis loopbaanadvies en (bij)scholingsmogelijkheden. Iedereen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd kan gebruikmaken van het programma; van werkzoekenden tot werkenden, zzp’ers en zelfstandig ondernemers. NL leert door is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

< p="">

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Pakje Kunst

Al ruim een jaar bevindt zich in de bibliotheek van Zutphen een bijzonder fenomeen: de Pakje Kunst automaat. Een echt oude(rwetse) mechanische sigarettenautomaat. Voor de (voormalige) rokers onder u pure nostalgie. Voor de kunstverzamelaars van nu, een plek waar je je kunt laten verrassen door een uniek kunstwerkje te trekken. Door 2 x € 2,- in de automaat te stoppen ervaar je het gevoel en beleef je de sensatie van de werking van de automaat. Kunstenaars uit o.a. Zutphen, Lochem, Gorssel, Vorden, Almen en Warnsveld maken geregeld unieke werkjes. Deze zijn zo klein als het formaat van een (sigaretten-)pakje. En dat is een hele nieuwe en inspirerende uitdaging!

Pakje Kunst is een initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht worden. Ook is het een laagdrempelige manier om met kunst in aanraking te komen en kennis te maken met lokale kunst en kunstenaars. Ideaal als cadeautje bij een bos bloemen of fles wijn. En natuurlijk zeer verslavend als verzamelobject.

Een drietal van de deelnemende kunstenaars exposeert momenteel in Dat Bolwerck.

Aanleiding voor Pakje Kunst Zutphen om de automaat uit logeren te laten gaan en een tijdelijk onderkomen te vinden in het centrum voor kunst en gedachten aan de Zaadmarkt 112. Elke woensdag geopend van 13.00 -17.00 uur en elke donderdag t/m zondag geopend van 11.00 -17.00 uur.

Neem 2 x € 2,- mee en laat je verrassen!

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Orgelconcerten 2020 Beekbergen

Beekbergen-

Online Orgelconcert Beekbergen door Evert van de Veen.

Dit jaar zou er voor het 45 ste jaar orgelconcerten gehouden in de Hervormde kerk van Beekbergen.

Helaas zijn alle concerten vanwege de coronavirus geannuleerd.

Maar er is voor de muziekliefhebbers goed nieuws te melden!

Maandag 10 augustus 2020 wordt door Evert van de Veen het 2e online concert gegeven. met een mooi gevarieerd programma.

U kunt er dan ook helaas niet lijfelijk bij zijn maar wel “live” volgen via kerkdienstgemist.

Hopelijk kunnen dan ook velen van u op deze manier toch van het concert genieten

Dit concert wordt uitgezonden maandag 10 augustus om 20:00 uur via kerkdienstgemist: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1811-Dorpskerk-Beekbergen

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Taalvrijwilligers gezocht

Brummen- Taalhuis Brummen|Voorst is in Brummen en Eerbeek op zoek naar nieuwe vrijwilligers met een hart voor taal. Als vrijwilliger bij het Taalhuis help je mensen die moeite hebben met Nederlands spreken, schrijven of lezen.

Wat ga je doen?

Je geeft één keer in de week een uur taalles aan een volwassene die Nederlands als eerste taal of Nederlands als tweede taal heeft. De taallessen worden over het algemeen in de Bibliotheek gegeven en bestaan uit samen lezen, woordenschat vergroten en eventueel leren schrijven en spellen. In de Bibliotheek zijn veilige coachingsplekken gecreëerd, waarbij je op anderhalve meter afstand van je cursist zit. Ook zijn er kuchschermen geplaatst. Zo kun je samen veilig werken aan verbetering van de Nederlandse taal van de cursist.

Wie zoeken we?

Iedereen met een hart voor taal is welkom. Je krijgt voor je begint een training waarna je goed beslagen ten ijs komt bij je cursisten. Belangrijk tijdens de lessen is dat je oog hebt voor wat jouw cursist nodig heeft. Een vluchteling die Nederlands als nieuwe taal onder de knie wil krijgen, vraagt andere dingen van je dan een cursist die door gebrek aan kansen in het leven de Nederlandse taal nooit goed heeft kunnen leren. Voor deze laatste groep zijn schrijven en lezen vaak gevraagde vaardigheden.

Interesse?

Stuur dan een mail naar Mariël Schotpoort: m.schotpoort@bibliotheekbrummenvoorst.nl of bel haar op 06 - 16 826 628.

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Mondkapje verplicht in OV

Twello-

Het niet te missen beeld op het Stationsplein in Twello verwijst naar het verhaal van een gans in Nils Holgerssons wonderbaarlijke reis. De vogel voert een jongen mee op een mooie reis, maar ook voor hem geldt het verplichte mondkapje.

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Mens en Welzijn Voorst hervat adviesgesprekken senioren

In diverse huizen komen we deze of een soortgelijke kaart tegen. Hebt u hem ook ontvangen of bij iemand gezien? Mens en Welzijn Voorst verstuurt deze kaart naar alle inwoners van de gemeente Voorst in het kwartaal dat ze 75, 80 of 85 jaar worden. Het is een felicitatiekaart die mensen ook wijst op de mogelijkheid om een adviesgesprek aan te vragen. Vanwege het coronavirus waren de afspraken van de afgelopen maanden uitgesteld. Inmiddels komen de ouderenadviseurs weer aan huis, waarbij vanzelfsprekend alle benodigde maatregelen worden gehanteerd. Hebt u nog geen gesprek aangevraagd? Het kan nu weer!

Advies op maat

‘Naarmate je ouder wordt verlies je meer mensen om je heen en komen er vaker gezondheidsproblemen en mobiliteitsproblemen’, vertelt Judith Zietsma, ouderenadviseur bij Mens en Welzijn Voorst. ‘Een luisterend oor, advies en antwoorden op vragen kunnen dan heel waardevol zijn.’ Veel mensen hebben vragen over wonen, vervoer, ontmoeting of bewegen. Of: aan welke activiteiten kan ik meedoen? En wat als mijn situatie in de toekomst verandert?

Voor alle leeftijden

Mens en Welzijn Voorst heeft een team van vrijwillige ouderenadviseurs (VOA’s) die bij mensen die hier behoefte aan hebben op huisbezoek komen. ‘De leeftijdsgroepen 75, 80 en 85 benaderen wij actief met de kaart’, vertelt Judith Zietsma ’en iedereen die een adviesgesprek wenst kan dit aanvragen. We hanteren geen ondergrens aan de leeftijd, meestal worden huisbezoeken door 70+‘ers aangevraagd.’

Goed geïnformeerd

Bij de adviesgesprekken is een veel gehoorde uitspraak: “Er zijn veel meer mogelijkheden dan ik wist, ik ben blij dat ik nu goed geïnformeerd ben.” Voor sommige mensen komt het adviesgesprek precies op het juiste moment. ‘Bijvoorbeeld op het moment dat het rijbewijs niet verlengd wordt of het iemand inmiddels zwaar valt om zelf te koken.’ Anderen vragen het gesprek aan om goed geïnformeerd te zijn voor de toekomst.

Maatregelen

De VOA’s hanteren bij de bezoeken zolang dat nodig is de RIVM-richtlijnen én aanvullende maatregelen vanuit Mens en Welzijn Voorst. Zij komen alleen op huisbezoek indien u geen verkoudheidsklachten heeft. Zij bespreken dit vooraf met u.

Huisbezoek aanvragen?

Hebt u nog geen adviesgesprek aangevraagd en wilt u er wel gebruik van maken? Bel Mens en Welzijn Voorst op 0571-279090, op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur. Neem ook gerust contact op als u geen kaart ontvangen heeft en behoefte heeft aan ouderenadvies! Mens en Welzijn Voorst staat graag voor u klaar, in alle dorpen van de gemeente Voorst.

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Meet-in 11: koffie/thee met aandacht weer in bibliotheek!

Twello-

Meet-in 11 kon lange tijd niet doorgaan door het Coronavirus. In juli kon men elkaar drie keer ontmoeten in gebouw Irene. Maar vanaf 7 augustus zal de locatie weer zoals voorheen de bibliotheek in Twello zijn! Toch weer fijn om op de vertrouwde plaats te zitten, in het centrum en bij de markt.

Meet-in 11 is een initiatief van de Dorpskerk en de Bibliotheek. Hier kan iedereen terecht voor een praatje, een kopje koffie of thee, gezelligheid en een luisterend oor. Koffie of thee met aandacht! Zo maar eens komen kijken, even uitrusten van marktbezoek of winkelen. Even een kop koffie en een babbeltje. Maar ook diepgaande gesprekken over hoe het leven gelopen is, of over geloof of bezinning. Maar vooral aandacht voor elkaar.

Corona heeft veel impact. Het betekent ook veel alleen zijn. Daarom is het goed dat Meet-in 11 weer door kan gaan. Corona betekent ook dat er rekening gehouden moet worden met de 1,5 meter regel. Wat meer afstand houden dan gebruikelijk en ook met een beperkt aantal mensen in de zaal. Als de maximum capaciteit bereikt is, worden helaas de deuren gesloten. Maar gezien de toeloop in het afgelopen seizoen zal dat waarschijnlijk niet nodig zijn. Meet-in 11 is er voor iedereen. Weet je/u iemand, maak hem/haar op deze mogelijkheid attent. Of: neem hem/haar de eerste keer mee.

Meet-In 11 is er op elke vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur in de bibliotheek in Twello. Iedereen is welkom. Je kunt zo binnenlopen tussen 2 en 4 uur. Reserveren is niet nodig. Info: diaconie@pkn-twello.nl

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

`Jonge Meesters` weer van start

Wilp- De concertserie `Jonge Meesters` wordt vanaf september weer opgepakt in de Dorpskerk van Wilp. Op zondag 6 september speelt het Lunette Saxofoonkwartet een zeer gevarieerd programma, met muziek van onder meer Händel, Piazzolla en de Nederlandse componist Guillermo Lago. Er zijn twee concerten, aanvang 14.00 en 15.30 uur. De kaartjes kosten €17,50 (incl. consumptie) Afrekenen alleen met pin.

Abonnement

Later dit jaar zijn er nog vijf concerten in de Dorpskerk. Op 22 november komen Florianne Remme (cello) en Jorian van Nee (piano) In het nieuwe jaar staan nog concerten in de planning op 17 januari, 7 februari en 28 maart. Wie voor 15 september een abonnement koopt betaalt 55 euro voor alle uitvoeringen. Meer info: www.jongemeesterswilp.nl

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Hart onder de riem voor de kleine ondernemer

Apeldoorn- Alles is nu even anders… Dani Levy en Tim Koldenhof besteden doorgaans veel tijd aan het organiseren van evenementen. Nu die werkzaamheden stil zijn gevallen zetten de Apeldoorners zich in voor zzp’ers die door de coronacrisis zware tijden beleven. ‘

‘Met ‘Hart onder de riem voor de kleine ondernemer’ willen we ze laten merken dat we met hen meeleven’’, zegt Dani Levy. “We werken aan een pakket met leuke en nuttige inhoud om de kleine ondernemers die het zwaar hebben te steunen. Ik ken verschillende mensen die nu op bijstandsniveau leven. Het is moeilijk wanneer je plots niets meer kan doen en niet meer je eigen inkomen kunt verdienen. Zeker wanneer het uitzicht op betere tijden nog ontbreekt. We willen hen laten zien dat er anderen zijn die aan ze denken. Wij hebben tijd en die willen we nuttig besteden. Andere mensen blij maken zit in ons DNA, dus daar doen we graag wat mee.” Natuurlijk zal een doos de crisis niet kunnen genezen, maar Tim en Dany hopen het leed er even mee te verzachten.

“Er zijn bedrijven waar het wel goed gaat en die dit initiatief gelukkig steunen. Het zou mooi zijn wanneer er nog meer vouchers in het pakket kunnen. Dat is praktisch voor ons, maar het is ook leuk om zelf een attentie op te halen. Dan ben je er even uit en maak je contact,’’ aldus de initiatiefnemers.

Vanaf vandaag kunnen mensen zichzelf of anderen aanmelden, via de site www.zelfstandigapeldoorn.nl. Het is voor Dany en Tim ondoenlijk om op een andere manier een schifting te maken en zij hebben natuurlijk ook niet de adressen van alle zelfstandigen in Apeldoorn. Ze willen hun tijd ook liever niet in een hele administratie steken. Natuurlijk zou het nóg leuker zijn wanneer ze als complete verrassing met een doos voor de deur staan, maar dat is helaas niet haalbaar. De pakketten worden na selectie toegekend en bezorgd.

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Verjaardagsconcert Hans Mol

Terwolde- Op zondag 30 augustus geeft Hans Mol zijn traditionele verjaardagsconcert, net als vorig jaar, in de Cosmas en Damianuskerk in Terwolde. Het zal een pianorecital zijn, met op het programma muziek van Mozart, Schumann en Debussy. Het concert begint om 15.00 uur en duurt ca. één uur.

In verband met de corona-maatregelen zal het ‘hapje en drankje na’ in de kerk zelf zijn, omdat daar voldoende ruimte is. Gevraagd wordt enige afstand te bewaren en verspreid over de kerkzaal plaats te nemen. Hartelijk welkom op deze middag!

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Buiten de paden

Topsport

Half zeven in de ochtend. Het gras is nog nat van de dauw, het rolgordijn achter mijn scherm doe ik even dicht om de opkomende zon tegen te houden.

Een haas loopt rustig over het gazon, een gazon wat bij mij vol met klaver zit.

Rondom ons huis hebben we mais, langs de randen ligt nu een deel plat op de grond. Dassen doen zich tegoed aan de kolven, en ook de reen eten ervan mee. Mais die bedoeld is om de hoogproductieve melkkoeien van onze buren te voeden. Onlangs was ik op bezoek bij een oud leraar van mij die lang geleden geprobeerd heeft om mij wat bij te brengen. Aan hem lag het niet, maar toen was ik meer bezig met wat er buiten gebeurde dan met wat er in de klas werd verteld. Nu, veertig jaar later, hebben we elkaar weer gevonden, hij is buurman van een van mijn beste vrienden. Toen ik laatst bij hem op bezoek was vroeg hij mij welke krant is las. Ik antwoordde dat ik nu een abonnement heb op de Stentor, NRC en De Telegraaf. Bij deze laatste werd een heel vies gezicht getrokken, en ik wilde me al bijna verontschuldigen dat ik deze krant samen las. We hadden het o.a. over de landbouw in Nederland. Hij als zoon van een fruitteler uit Limburg, ik nog een beetje als zoon van een keuterboer waar de melkkoeien met de komst van de melktank zijn verdwenen. Het is allemaal reuze ingewikkeld, en ik heb ook geen probleem als ik ergens stil sta als er weer ergens trekkers rondrijden. Ik ben zelfs sinds vorig jaar oktober aangesloten bij de Facebookgroep “Steungroep Boeren & Burgers” van de inmiddels bekende Nederlander en Drent Jan Huzen. Mede daardoor waarschijnlijk krijg ik ook allerlei agrarisch gerichte berichten. Maar zoals zo vaak kent ook dit verhaal meerdere waarheden. Nu is er weer ophef over het voer van koeien. Ik had zelf nog nooit de link gelegd tussen veevoer en het bouwen van een woning, maar volgens een ambtenaar bij het ministerie van LNV schijnt deze er toch te zijn. Een ambtenaar gaat hier blijkbaar over, en die is nu met vakantie. Vorige week lag er bij thuiskomst de Volkskrant van woensdag 22 juli op de keukentafel. Mijn oud leraar had deze speciaal langs gebracht om ook een andere kant van het verhaal te laten horen. Een artikel geschreven door Nico Hoogland, een voormalige veearts. Ik weet niet wat deze meneer nu doet maar met zo’n artikel hoef je geen boerenerf meer te bezoeken. Beetje kort door de bocht, maar met een verhaal dat waarschijnlijk bij veel mensen buiten het platteland wel goed valt. Het leven van een melkkoe is volgens hem geen pretje, het leven van een dier dat op haar toppen moet produceren met alle gevolgen van dien. De koe weet waarschijnlijk niet beter, maar heeft geen keus. Een beetje rare vergelijking misschien, maar nu blijkt dat ook veel mensenkinderen die aan topturnen hebben gedaan, geen prettig leven hebben gehad. Je kunt je afvragen of topsport zowel voor mens als dier wel wenselijk is.

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

BUITEN DE GEMEENTEGRENZEN

Voorst- Ook buiten de gemeentegrenzen van Voorst is heel veel gaande. Nu bouwt Voorst gelukkig geen muren rond zijn gemeente. In de loop der jaren hebben Voorstenaren de wereld binnen de gemeente gebracht. Over hen en over hun activiteiten in de wijde wereld en hun uitstraling binnen Voorst wil Wiel Palmen schrijven. Onderstaand artikel is op verzoek geschreven door Annelieke Laninga. Annelieke Laninga is in Twello opgegroeid. Ze vertrok in 2011 naar India, aanvankelijk voor een sabbatical van 6 maanden om te reizen, yoga te doen en te mediteren. Inmiddels woont en werkt ze al negen jaar in New Delhi waar ze overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties bij elkaar brengt om samen het Indiase water management te verbeteren. In haar vrije tijd is ze actief als ambassadeur en vrijwilliger van een stichting genaamd World Without Obstacles (WWO). Het doel van deze organisatie is om samen met de lokale bevolking het onderwijs, de gezondheid en hun leefomgeving te verbeteren. Annelieke is in Delhi met Siddharth Sivaraman getrouwd. Vijf jaar geleden publiceerde Voorster Nieuws een reeks artikelen over het werk van WWO in India. In dit artikel geeft Annelieke enkele voorbeelden van projecten die tussen 2015 en 2020 zijn gerealiseerd.

DANKBAAR EN TROTSDoordat ik zelf in India woon en werk heb ik goed zicht op hoe projecten van World Without Obstacles worden uitgevoerd en op de inzet van de oprichter, de bestuursleden en vrijwilligers van WWO-India. Met weinig middelen hebben zij al vele mooie resultaten geboekt. Dit varieert van voorlichting over het belang van handenwas-hygiëne en het doorbreken van menstruatie taboes op het Indiase platteland tot het verstrekken van boekenbeurzen aan kinderen op een basisschool en het faciliteren van uitwisselingen met vrijwilligers uit Nederland.

Alle middelen worden 100% ingezet voor het realiseren van de projecten. De bestuursleden dienen geen declaraties in en vrijwilligers ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Om deze integere organisatie – en in de toekomst mogelijk ook andere liefdadigheidsorganisaties in India – verder te helpen in het realiseren van hun sociaal-maatschappelijke doelstellingen richtte ik in 2015 in Nederland een steunstichting met dezelfde naam “World Without Obstacles” op.

Samen met Dorine Werkhoven (secretaris), Ruud Mantingh (pen¬ningmeester) en Ferdinand Harmsen (communicatie) vormen we het bestuur. Ieder bestuurslid zet zich vrijwillig en op unieke wijze naast hun dagelijkse werkzaamheden en gezinsleven in voor de stichting. Ook zijn er de afgelopen jaren enkele vrijwilligers uit Nederland naar India gekomen om een project op te zetten of uit te voeren. Daar ben ik enorm dankbaar voor!

SCHOOLBEURZEN

Jaarlijks verleent WWO enkele studiebeurzen aan kinderen van sociaal economisch zwakke achtergrond. De kinderen die daarvoor in aanmerking komen, krijgen een school uniform en boeken en schriften om te kunnen leren. De Gurukul Children Academy scheldt hen het schoolgeld kwijt. In schooljaar 2017-2018 konden we zo 3 kinderen van beter onderwijs voorzien. In 2018-2019 kwamen daar mede dankzij ondersteuning van de Protes¬tante Kerk in Twello nog eens 2 kinderen bij.

GEZONDHEIDSONDERZOEK

Dorine, onze secretaris, bezocht in oktober 2018 voor de tweede keer de Gurukul Children Academy school in Belsar. Zij is huisarts en heeft samen met Elise Verhagen, een kinderarts in opleiding die in Delhi was, en met enkele lokale dokters uit het dorp op één dag ruim 300 kinderen onderzocht.

Gezondheid in kaart gebracht

Alle leerlingen van de school hebben sinds 2016 een persoonlijke gezond¬heidskaart, waarop hun leeftijd, geslacht, lengte en gewicht, inentingen en gezichtsvermogen staan geregistreerd. De kaart is dit jaar – dankzij Elises suggesties en inspanningen – vernieuwd en verbeterd om de gezondheid van de kinderen beter te kunnen volgen.

Een bron van plezier voor ruim 300 kinderen

De speeltuin is gericht op het verbeteren van de gezondheid van kinderen en jongeren door hen te stimuleren fysiek actief te zijn en geest en lichaam te ontwikkelen door spelletjes te spelen. De speeltuin is goedkoop en mili¬euvriendelijk omdat het is gebouwd met gerecyclede materialen zoals gebruikte autobanden. Bij de inauguratie¬ceremonie was ook Ingeborg Kempers, een vrijwilliger uit Nederland aanwezig. Allen waren verbaasd over wat gedaan kan worden met een klein budget en weinig middelen maar maximale creativiteit. Petje af voor Play¬ground Ideas. En wat een plezier hadden de kinderen!

Meer informatie: www.worldwithoutobstacles.org of bezoek ons op Facebook.

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Spannend kinderboek over de IJssellinie

Regio- Het bos is op slot Wat doe je als er opeens een heleboel soldaten rond je huis lopen; als je niet meer het bos in mag; als je niet meer naar je boomhut kunt; als je niet meer mag vissen in de plassen bij de IJssel. Dan ga je natuurlijk op onderzoek uit.

Het boek ‘Het bos is op slot’ gaat over de avonturen die drie kinderen beleven tijdens de bouw en de actieve periode van de IJssellinie, tussen Deventer en Zwolle. De kinderen ondernemen speurtochten, waarbij ze zelfs in de gevangenis belanden. Ze moeten hun huis uit omdat dat onder water zal lopen. Ze logeren bij hun oom en slapen in een hooiberg. En uiteindelijk mogen ze weer naar huis. Pas 38 jaar later ontdekken ze wat er nu eigenlijk aan de hand was.

Littie Diederen (66) is gids bij de IJssellinie en geeft gastlessen over de Koude Oorlog en de IJssellinie aan het voortgezet onderwijs en aan groepen 7 en 8 van de basisschool. Om ook jongere kinderen iets over de IJssellinie te vertellen, heeft zij dit boek geschreven. De illustraties zijn van de hand van Hendrik Rypkema.

Het boek is vanaf 1 augustus verkrijgbaar bij diverse boekhandels in Salland, en bij Primera Oonk Twello. Het is ook te bestellen bij de schrijfster via email l.diederen@xs4all.nl.

Het boek is voor de leeftijdsgroep 7 – 10 jaar. Verkoopprijs in de boekhandel is 9,95 euro. ISBN/EAN: 978-90-72759-15-3.

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Adrien Jancsek sluit virtuele atelierroute

Voorst- In de afgelopen maanden heeft de Kunstkring Voorst een virtuele atelierroute gehouden. Het was door Corona uiteraard niet mogelijk om de geplande atelierroute in juni door te laten gaan en op deze manier werd een alternatief geboden voor de kunstenaars en kunstliefhebbers in onze gemeente. Adrien Jancsek is de laatste deelnemer.

Adrien werd geboren in Wenen als dochter van het kunstenaarsechtpaar Antal Jancsek en Piroska Koch. Zij begon al op drie-jarige leeftijd met schilderen en is in haar familie de vierde generatie kunstenaar. Na zes jaar tekenschool en het doorlopen van het gymnasium, werd zij uitverkoren om te mogen studeren aan de Akademie der Bildenden Künste in Wenen. Zij studeerde hier zeven jaar in de meesterklas voor schilderkunst en behaalde haar diploma in 1983. Adrien maakte vele studiereizen naar het buitenland, die haar creativiteit sterk ontwikkelden. Zo was ze zes maanden in Italië, 1,5 jaar in Parijs en 3,5 jaar in Duitsland. Van 1984 tot 2006 reisde zij in Amerika, voornamelijk in Florida en Californië. Adrien behaalde meerdere onderscheidingen voor haar werk. In haar impressionistische en realistische schilderkunst komt haar voorliefde voor mens en natuur tot uiting. Ze wil de toeschouwer laten genieten van de schoonheid van het leven en hem even weghalen uit de dagelijkse beslommeringen en zorgen. Ze gebruikt hierbij een breed scala aan technieken: olieverf, aquarel, tempera, pastel, houtskool en litho.

De film over atelier en werk van Adrien is te vinden op www.kunstkringvoorst.nl. Ook de ateliers van voorgaande kunstenaars zijn nog virtueel te bezoeken via deze website. Een bezoek is zeker de moeite waard als voorbereiding op de herkansing in 2021.

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Hitteprotocol voor duivensport. Wagenaar en Scherpenzeel winnaars

Twello- Afgelopen donderdag en vrijdag werd er ingekorfd voor respectievelijk een dagfondvlucht vanuit Fay aux Loges (560 km) en een vlucht voor de jonge duiven vanuit Tienen (175 km). Vanwege de hitte die voorspeld was werd de dagfondvlucht, die eerste gepland stond voor Issoudun (658 km), flink ingekort en werd het aantal duiven dat per mand vervoerd wordt teruggebracht naar 23 stuks. Normaal zijn dat er 27 tot 31. Bij de duivensporters en hun organisatie staat het dierenwelzijn op de eerste plaats, daarom deze maatregelen.

Tienen.

Vrijdag werden nog 158 jonge duiven ingekorfd voor de 2e officiële vlucht voor de junioren. De hoop en verwachting was dat er vroeg gelost kon worden zodat de duiven voor de warmte van de middag thuis konden zijn. Met een lossing om 08.30 werd aan deze verwachting voldaan en werd er gerekend op een uurtje of 2 vliegen. Dat klopte precies, iets over half 11 meldde de eerste duif zich boven de hokken van Freek Wagenaar in Voorst. De duif was wat uit zijn doen, wat vaker voor komt met warm weer of harde wind. Daarom landde hij eerst op de grote schuur en niet meteen op de klep. Met geduld werd de duif naar beneden geroepen en om 10.32.59 klonk het verlossende piepje. Na anderhalve minuut arriveerden er 4 duiven vrijwel tegelijk, zo was er een mooi begin van deze vlucht. In Epse bij Steffan Willems en opa Hans Eckelboom duurde het uiteraard, vanwege de grotere afstand, iets langer voordat de eerste duif geklokt kon worden. Toen de eerste duiven op de meld-site verschenen bleek dat Freek een prima uitslag maakte, dat Steffan net iets tekort kwam én dat Rein Evers ook een aantal mooie tijdduiven had. Rein heeft de laatste jaren, zoals vele anderen, moeite gehad om de jonge duiven aan de praat te krijgen. Dit jaar gaat het hem stukken beter af en ook zaterdag, net niet in de top 10, kreeg hij zijn duiven goed naar huis. De Comb. van Brummen en Jan de Ruiter pakken nog een paar prijsjes maar de specialisten gaan toch echt met de kopprijzen lopen. Het verdere verloop was wat traag, mede doordat er op een gegeven moment grote koppels overtrekkende duiven werden waargenomen. Jonge duiven haken soms zomaar aan bij andere koppels om er dan na een tijdje achter te komen dat ze verkeerd zitten en alsnog moeten proberen hun hokken te bereiken. Met de lossingen van de verschillende groepen wordt altijd geprobeerd hier rekening mee te houden maar deze zgn. kruislossingen zijn blijkbaar niet altijd te voorkomen

Fay aux Loges

Een paar weken terug schreven we over de geschiedenis van de wedvlucht Orléans met de jonge duiven. Voor de 2e keer dit jaar gingen de oude duiven die kant op. In Twello was weer ingekorfd door een aantal liefhebbers uit zowel Bathmen als Apeldoorn. Daarmee was het zaterdag tijdens het afslaan gezellig druk, uiteraard met in achtneming van de coronaregels.

Om 09.00 uur werd er gelost voor een vlucht van 7,5 uur voor de eerste duiven. Ook dit klopte weer precies. Bram Scherpenzeel klokte om 16.29.50 zijn favoriete duif van dit moment, vroeg genoeg voor de 1e prijs. Deze duif heeft na 3 dagfondvluchten nog bijna het maximale aantal punten gescoord in de club. Met een 2e en twee 1e plaatsen is het een topper van formaat. Het is een genot om een dergelijk duif op het hok te mogen hebben. Nu ook nog eens blijkt dat hij niet de enige goed presterende duif in zijn familie is, biedt dit veel perspectieven voor de toekomst.

In Bathmen was het Herwin Dikkeboer die 2 duiven klokt binnen 2 seconden. De duiven hebben dan, afstand Bathmen, 568 km gevlogen en arriveren gelijktijdig. Kan het mooier? Na de 3e duif van Dikkeboer komen ook de Twellose liefhebbers op stoom: Com. van Brummen (2x), Jan de Ruiter (2x) en Werner v.d. Steeg verwelkomen arriverende duifjes. Gerard Bolink (Bathmen) weet zich daar nog keurig tussenin te klasseren. En hoewel het aan het begin een beetje stroef ging waren de prijzen, toen het eenmaal begon te lopen, er mooi vlot uit. Een teken dat de oude ervaren duiven wel tegen een stootje kunnen.

Top 11 Tienen: 1,2,3,4,5,6,10. Freek Wagenaar, 7,8,9. Steffan Willems, 11. Rein Evers.

Top 10 Fay aux Loges Nat. Inkorfcentrum: 1. Bram Scherpenzeel, 2,3,4. Herwin Dikkeboer, 5,10. Comb. van Brummen, 6. Gerard Bolink, 7,8. Jan de Ruiter, 9. Werner v.d. Steeg.

Top 10 Fay aux Loges Twello: 1,8. Bram Scherpenzeel, 2,6. Comb. Van Brummen, 3,4,. Jan de Ruiter, 5. Werner v.d. Steeg, 7,9,10. Jan Ketelaar.

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Kledingbank Voorst

Regio- Kledingbank Voorst heeft afgelopen woensdag 29 juli haar eerste cliënt ontvangen. Er is veel werk verzet om de winkel zo in te richten, zodat de toekomstige cliënten in een prettige sfeer kleding kunnen uitzoeken. De komende tijd zal proefgedraaid worden om alles goed op elkaar af te stemmen. Als dat goed loopt zal er eind augustus samen met de wethouder, tijdens een bescheiden feestje, aandacht worden besteed aan de officiële opening. Het principe werkt hetzelfde als bij de voedselbank. Mensen kunnen zich melden of aangemeld worden bij Stimenz. Deze toetst of men in aanmerking komt en stuurt de doorverwijzing naar de kledingbank. Op afspraak kan men dan op maandag of woensdagmiddag komen winkelen. Tijdens zo’n afspraak zijn er geen andere cliënten in de winkel zodat er alle aandacht is voor de cliënt. Er kan dan in alle rust gewinkeld worden. Voor meer informatie kan men naar de website www.kledingbankvoorst.nl

Er wordt naar gestreefd om iedereen, die daarvoor in aanmerking komt, te voorzien van mooie, hippe en vooral persoonlijke kleding. Onder het genot van een bakje koffie of thee is er altijd tijd voor een goed gesprek. De Kledingbank Voorst is gevestigd aan de Zutphenseweg 23, 7283 AK Klarenbeek, nabij “De Kar”.

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Brutale buizerd

INGEZONDEN ‘Papa, een buizerd vangt toch helemaal geen kuikens?’ Nee Stan, dat klopt zeg ik terwijl ik mijn koffie op een ochtend aan het drinken ben.

Dat zijn van die dingen die mijn zoon van 10 van mij geleerd heeft, maar ook zelf ziet gebeuren omdat onze kippen (soms met kuikens) recht onder een buizerdnest scharrelen. De buizerds trekken zich weinig van onze kippen aan en vice versa. Een buizerd eet muizen, regenwormen en vangt hier soms vanaf onze brug zelfs kikkers. Maar een kuiken probeert hij niet eens te vangen.

Omdat ik nieuwsgierig ben waarom hij deze vraag stelt, krijg ik het ‘gedicht’ onder mijn ogen wat hij aan het lezen is. Erg verbaasd ben ik wat ik hier te lezen krijg.

Een persoon, die blijkbaar niet eens weet wat een buizerd is, en het een beetje spannend vindt zijn naam eronder te zetten, heeft wat woorden op papier gezet omdat hij vindt dat alle ‘buizerds’ een grens over zijn gegaan. Ze zijn nu begonnen met het vangen van dieren in de bebouwde kom! Wat brutaal! En hij heeft zelfs een mus gevangen! Het moet niet gekker worden!

Nee, het moet inderdaad niet gekker worden. We bouwen onze huizen wat voorheen leefgebied was van heel veel dieren. Veel beton en weinig groen.

Gelukkig worden er ook tuinen gemaakt, waar weer allerlei dieren op af komen. Merels, egels en noem maar op. Toekomstige nieuwe trends als groene daken en muren, zullen een grote groei aan natuur in de bebouwde kom gaan creëren. Goed voor het milieu en de biodiversiteit. En een natuur functioneert niet zonder predatie. Dus ook sperwers (daar doelt ons anoniempje op), slechtvalken en soms zelfs haviken weten de weg tussen onze betonnen huizen te vinden. Iets wat we moeten omarmen en stimuleren. De dieren die hier leven ervaren het natuurlijk niet dat ze ‘in onze wereld’ rondhangen. Voor hen zijn huizen gewoon hopen steen wat losstaat van de soort mens. Dus een term gebruiken als ‘brutaal’ is totaal verkeerd gekozen net als de hele toon van het versje.

Ik zucht een paar keer en deel mijn frustratie met een andere natuurliefhebber en besluit er verder maar niet op te reageren.

‘Ja Stan, je zult het de rest van je leven gaan ervaren. Mensen roepen van alles en vaak ongezouten zonder dat ze er verstand van hebben. Dat kunnen we helaas niet veranderen.’

‘En nu ga je dus maar niet reageren?’

Inderdaad, dit heeft me wel geraakt. In een leuk weekblad als het VN van een gemeente die groen uit wil stralen, is het plaatsen van zo’n gedicht door een anonieme schrijver eigenlijk gewoon ronduit brutaal. En daar mag best op gereageerd worden.

Maurits Bosgoed

woensdag 5 augustus

Deel dit bericht

Ook rijbewijskeuringen en diensten aan huis bij Zorgsaam in Twello

Kruisvereniging Zorgsaam is onlangs gestart met een zorgwinkel aan de Duistervoordseweg 57 in Twello. De activiteiten van Zorgsaam worden de komende tijd uitgebreid met rijbewijskeuringen en diensten aan huis.

Rijbewijskeuring vanaf 20 augustus

Op donderdag 20 augustus start Zorgsaam vanuit het pand aan de Duistervoordseweg met rijbewijskeuringen. Leden van Zorgsaam, maar ook niet-leden, kunnen zich medisch laten keuren voor de verlenging van een rijbewijs. Iedere 3e donderdag van de maand (van 13.30 uur tot 16.00 uur) wordt er op afspraak gekeurd. De keuring wordt gedaan door gecertificeerde artsen die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit en de uitvoering van de keuringen. Betreffende artsen zijn onafhankelijke medische adviseurs en geregistreerd als basisarts.

Diensten aan huis

Zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen is een wens van velen. Enige ondersteuning in de thuissituatie kan daarbij helpen. Kruisvereniging Zorgsaam biedt vanaf medio september in Twello en omgeving de volgende diensten aan huis: particuliere huishoudelijke hulp, klussendienst, tuinonderhoud, hulp bij de belastingaangifte, hulp bij computerproblemen en individueel vervoer. De diensten worden uitgevoerd door dienstverleners van Zorgsaam. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd, deskundig op hun vakgebied, betrouwbaar en behulpzaam.

Hoe gaat een aanvraag?

Een rijbewijskeuring of een dienst aan huis kan eenvoudig telefonisch worden aangevraagd via 055-5889858. Aanvragen kan ook via www.zorgsaam.nl. Op de website staat ook verdere informatie over de rijbewijskeuringen, de diensten aan huis en de tarieven.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Zomerse dagen

Twello- Een zomerse dag heeft een temperatuur van 25,0 graden of hoger. Mei telt in De Bilt gemiddeld 3 zomerse dagen, juni 5, juli 9, augustus 7 en september 2.

Zomerse temperaturen van 25 graden of hoger komen in het binnenland op gemiddeld 20 tot 40 dagen per jaar voor, de meeste in het zuidoosten. Aan de kust worden gewoonlijk 5 à 10 zomerse dagen gehaald. In warme zomers kan dat aantal ook daar tot 20 of 30 dagen en plaatselijk nog meer oplopen.

Vlissingen telde in 1947 in totaal 38 zomerse dagen. Het KNMI in De Bilt kwam in 1947 op 64 zomerse dagen Dit zijn de grootste aantallen sinds dit in 1849 is bijgehouden. Maastricht telde in 1947 maar liefst 80 zomerse dagen.

Zomerse dagen in het zuiden Het zuiden van ons land profiteert het meest van zomerse warmte. In Brabant en Limburg loopt de thermometer in bijzonder warme zomers alleen al in de drie zomermaanden op meer dan 45 dagen op tot boven de 25 graden. Recordmaanden waren hier juli 2006 met 27 zomerse dagen en juli 1994 met 26 zomerse dagen. Augustus 1947 deed nauwelijks onder voor dat record met plaatselijk 25 zomerse dagen.

Aaneengesloten zomerse dagen De langste aaneengesloten reeks noteerde De Bilt van 29 juli tot 15 augustus 1975 met een serie van 18 zomerdagen. Het tijdvak 23 juni tot 9 juli 1976 leverde 17 zomerse dagen achter elkaar. Landelijk staat het record op een serie van 26 zomerse dagen tussen 20 juli en 14 augustus 1911 in Maastricht.

Vroegste zomerse dagen De vroegste zomerse datum in De Bilt sinds 1901 is 14 april 2007 met 27,6 graden. In het zuiden van ons land komt zomerse warmte soms al eind maart voor. De 10e oktober 1921 was in De Bilt met 26,7 graden de laatste zomerse dag in het najaar.

Warme dagen opkomst

Deze week gaat iedere dag de temperatuur verder omhoog.

Dank aan een zuidelijke stroming kan het zaterdag 30 graden worden.

Eerst donderdag, dan al veel zon met en temperatuur die oploopt naar 23 graden.

Vrijdag loopt het kwik nog verder op naar 26 graden met veel zon.

Zaterdag loopt het kwik op naar tropische waarden van 30 graden of nog iets meer, in de avond kan er een lokale onweersbui gaan vallen.

Zondag is het kwik weer gedaald naar een heerlijke 24 graden.

Volgende week een voortzetting van het fraaie Hollandse zomerweer.

Mark Wolvenne

Twello

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

De norm; veel vrienden en altijd plezier hebben.  De feiten; eenzaamheid is een te doorbreken taboe!

De campagne #Zodus van Voorst onder de Loep richt zich op een bruisende, gezonde en betrokken samenleving. Met allerlei acties werken inwoners, verenigingen, ondernemers en maatschappelijke organisaties aan dit doel. Elke maand belichten we één onderwerp. Deze maand gaat het over het gebrek aan- en/of vermindering van sociale contacten. Meer lezen? Kijk op www.zodus.nu voor verhalen over andere projecten, de mensen achter de projecten en het laatste nieuws. Een gebrek aan sociale contacten bij jongeren kan zich uiten in allerlei vormen. Het kan leiden tot mentale en fysieke klachten zoals slapeloosheid, angst, depressie, verslaving tot zelfs hart- en vaatziekten. Dit alles heeft gevolgen voor het maatschappelijk functioneren, waaronder uitval op school of werk. Alle redenen om alert te zijn op eenzaamheidsgevoelens bij jongeren. ‘Lang leve de lol’ is een beeld dat veelal geassocieerd wordt met de belevingswereld van jongeren. Wij gingen op zoek naar de andere kant van het gelijk.

De vrijheid van buiten

We spreken met Thom en Dinian in een klein parkje te Apeldoorn tijdens best wel stoere weersomstandigheden met veel wind en af en toe regen. Maar we houden ons graag aan de regels en bovendien kunnen we buiten vrijuit praten. Het staat tevens symbool voor de wijze, waarop onze hoofdpersoon Thom momenteel in het leven staat. Een té kleine wereld waarin hij leefde, met veel onbegrip van zijn omgeving en vooral klein blijven, naar een leven waar hij rechtop en in vrijheid doorheen wandelt. Een wereld waarin hij gezien mag worden en dat ook zelf van mening is.

En ik ben Thom!

Onze vrolijke gastheer is 22 lentes jong, studeert toegepaste psychologie en woont bij zijn vader. De beiden hebben op zich een goede band, al zijn hun opvattingen over het leven sterk verschillend. Zeker, van een generatieverschil is sprake, maar het is ook meer hoe je in het leven staat en waar je de tijd mee doorbrengt. De moeder van Thom overleed toen hij negen jaren oud was. Absoluut té jong om je moeder en vertrouwenspersoon te verliezen. De moederrol is nooit op een andere wijze ingevuld binnen het gezin, de familie of een stiefmoeder. De jonge student oogt als een volwassene en dat kan straks in het werkveld maar zo een heel groot voordeel zijn.

Vrienden zijn de mensen die het begrijpen

Het gevoel van alleen zijn bij Thom werd destijds nog eens versterkt door het zich onbegrepen voelen. Je zit niet goed in je vel, zoekende naar wie je bent en wat je wilt, lijkt het moeilijk om aan te haken bij de maatschappij. Daarbij is hij selectief wanneer het gaat om vriendschappen. Vrienden zijn de mensen die hem begrijpen en dat zijn er niet zoveel. Al pratende met Thom en Dinian valt op, hoe vriendschappelijk zij met elkaar omgaan. Bij tijd en wijle kunnen ze schaterlachen en hebben aan één woord genoeg om elkaar te begrijpen.

Wie is Dinian?

Ze werkt als hulpverlener, verbonden aan HalteZ in Wilp. HalteZ biedt ondersteuning aan kinderen en jongeren tot 27 jaar die om diverse redenen zijn vastgelopen. Tevens biedt HalteZ gezinsbegeleiding, waarbij zowel de jongeren als ook de ouderen en zelfs professionals worden ondersteund. De vader van Thom was degene die aanklopte bij de instantie. Aangezien Dinian en Thom elkaar al eens hadden ontmoet en een goede klik hadden, was de keuze voor Dinian als ondersteuner snel gemaakt.

Indicatie voor de lange termijn

Normaliter wordt er een indicatie afgegeven voor de periode van een half jaar tot een jaar. De WMO consulent die Thom kan indiceren vond de klik zó goed, dat er een lange indicatie is afgegeven. Dinian kan Thom begeleiden gedurende de jaren van zijn huidige studie. De twee spreken elkaar wekelijks en die samenwerking is erg solide. Dat blijkt ook uit het gesprek met beiden. Ze vullen elkaar regelmatig aan, vertellen één verhaal en op de vraag aan Thom, of hij mogelijk ook nu al zonder Dinian zou kunnen is het antwoord direct nee. Ze zijn op de goede weg maar de basis is voor Thom nog te fragile om los te laten.

Het relaas van de stilte

Wie denkt aan een vorm van sociaal isolement, voelt daarbij meestal stilte. Stilte die ook weer alles te maken kan hebben met het niet gezien willen worden. Spreken daarentegen kan ook een prima wapen zijn om weerstand te omzeilen. Wie praat kan regisseren en daarmee sturing geven aan hetgeen de wereld er omheen moet gaan geloven. Ook Thom heeft in stilte geleefd, onbegrepen door zijn omgeving waarbij hij op zijn beurt ook de omgeving niet begreep. Mensen in sociaal isolement laten zich weinig zien en horen, terwijl de behoefte aan contact juist vaak sterk aanwezig is. Onbegrip voelt als roepen in de woestijn en kan leiden tot een verregaande eenzaamheid en nóg meer afstand tot de maatschappij.

Happy life!

De huidige generatie jongeren heeft vele tools in handen om de buitenwereld te laten geloven dat ze gelukkig zijn. Het is ook het breed uitgemeten credo van nu. Veel vrienden hebben, altijd plezier en onder het motto ‘omdat het kan’ de vele uitersten in je leven ontdekken. Kortom, happy life is the place to be! Overigens is het niet zo, dat alle min of meer geïsoleerde jongeren ongelukkig zijn. Sommige jongeren vinden het niet erg om veel dingen alleen te doen, varen daar wel bij en zijn gelukkig. Maar zij kunnen dat ook prima onder woorden brengen én ze kunnen wel schakelen met de maatschappij waarin ze leven, kunnen daar volop aan deelnemen.

De nabije toekomst

Sparringpartner, maatje, steun en toeverlaat, de ‘je bent er altijd’. Dinian zal Thom de komende jaren terzijde staan in zijn vele leerprocessen. Een samenwerking waarin Dinian zegt dat juist Thom zelf degene is die alles doet. Een teken dat ze haar vak goed verstaat en daadwerkelijk een ondersteunende rol heeft, waarbij Thom volop kan experimenteren en kan rekenen op z’n back-up. Die toekomst zie Thom ook met vol vertrouwen tegemoet. Hij zit goed in z’n vel, volgt een boeiende opleiding en is nieuwsgierig naar alles wat er op zijn pad gaat komen.

Saillant detail; tijdens een van de hoestbuien uit de hemel genaamd regen, bleek achteraf dat de opnameapparatuur tijdens het interview verloren is gegaan. Hierdoor hebben we geen citaten van Thom en Dinian kunnen vermelden.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Nieuw kunstproject op het Welsummerveld

Welsum-

Anneke Mensink uit Welsum heeft haar tijdens de Coronacrisis vrijgekomen tijd gebruikt op een project in het Welsummerveld in Welsum, aan de voet van de IJsseldijk, uit te denken en te realiseren. Het Vrije vogel pad is ontstaan als een plek om zich de randen en rafels van het begrip vrijheid te realiseren. Er staan langs de dijk 15 meerpalen met vogel-figuren die een reflectie geven op de Coronatijd. Het is kunst met een knipoog, maar de uitvoering is niet alleen maar cryptisch, het steekt ook ambachtelijk stevig doorwrocht in elkaar. Fietsers en wandelaars kunnen het pad vrij bezoeken. De kunstenaar daagt de toeschouwers uit het pad te volgen en zich te realiseren hoe waardevol je vrijheid is. En wat er met je gebeurt als je een aantal basale vrijheden door welke reden dan ook, moet opgeven.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Voorzitter Vereniging De Hollandsche Molen ‘op missie’ in Terwolde

‘Prachtig dat molen de Ooievaar middenin de samenleving komt te staan!’ Hij heeft zichzelf een missie opgelegd en zal er, na een bezoek aan Terwolde, nog 95 hebben te gaan. Nico Papineau Salm, voorzitter van vereniging De Hollandsche Molen, gaat fietsend en per trein door heel Nederland om gedurende de komende drie jaren in totaal honderd molens te bezoeken. Dit in het kader van het 100-jarig bestaan van de vereniging in 2023. Zaterdag 25 juli werd hij gastvrij onthaald door bestuur en vrijwilligers van molen de Ooievaar.

Vereniging De Hollandsche Molen

De vereniging zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens in Nederland. Om deze doelen te bereiken is De Hollandsche Molen actief voor iedereen die in molens is geïnteresseerd, voor moleneigenaren en molenprofessionals. De vereniging brengt de molen en het molenbehoud voortdurend onder de aandacht van de samenleving. Dat kan ook gaan over techniek, onderhoud, restauratie, inrichting, subsidies als ook het molenaarsexamen. (bron: website De Hollandsche Molen)

De missie van de voorzitter

Persoonlijk contact met de mensen in het veld is heel belangrijk. Zij zijn immers het fundament van het molenbehoud in ons land. De voorzitter wil van de vrijwilligers horen wat de molen voor hen betekent, maar ook voor de plaatselijke bevolking. In Groningen kan bijvoorbeeld de beleving totaal anders zijn dan in Gelderland. ‘Wat gaat goed bij het draaiende houden van de molen en wat kan er beter?’ Eén van de vele vragen waarover Nico Papineau Salm sprak met de aanwezige bestuursleden en vrijwilligers.

‘Peddelen en treinen’

Aan de voorzitter allereerst de vraag, waarom hij ervoor kiest om uitsluitend gebruik te maken van de fiets en de trein. “Ik zat vroeger in de politiek van Noord Holland en was een fan van het openbaar vervoer. Daarbij liep ik tegen zaken aan die niet zo goed liepen. Er waren geen goede fietspaden, je mocht niet met de fiets in de trein, etc.” Daarin is de afgelopen decennia veel geïnvesteerd en heel veel veranderd, waar deze sportieveling ook erg blij mee is. “Ik vind het heerlijk om zo te reizen en het is duurzaam. Het kost je meer tijd, je moet soms vaak overstappen maar het lukt altijd. Dat is ook mijn uitdaging.”

De jeugd heeft toekomstige molenaars

Het vak van molenaar is een waardevol ambacht, waarin ook veel wordt geïnvesteerd. Ook bij molen de Ooievaar in Terwolde worden een aantal enthousiaste mensen opgeleid. Daarnaast zijn er altijd gediplomeerde molenaars aanwezig wanneer de wieken op De Wiek draaien. Was het voorheen zo, dat de jeugd pas vanaf 16-jarige leeftijd aan de opleiding mocht beginnen, is die leeftijdsgrens naar veertien bijgesteld. “Als je jongeren niet de kans biedt, raak je ze kwijt” aldus Nico. Er zijn zelfs 13-jarigen bekend die vol enthousiasme staan te springen om het ambacht eigen te maken en daarin al begeleiding krijgen.

Molen de Ooievaar middenin de samenleving

Nico Papineau Salm vindt het prachtig dat de Terwoldse molen middenin de samenleving komt te staan. “Vroeger had je de molen en de norse molenaar. Wilde je een keertje komen kijken, dan liever niet want je was als bezoeker lastig. Je ziet steeds meer, dat de molen een onderdeel is van de gemeenschap, waar activiteiten plaatsvinden”. De voorzitter mist in Gelderland nog wel de aansluiting bij de provincie en streeft ernaar, dat er een verbinding gaat ontstaan middels bijvoorbeeld een molenconsulent vanuit de provincie. Een persoon die ook belast is met cultureel erfgoed, monumenten en overig en de molens als neventaak op zich neemt. Een tip heeft hij ook voor het bestuur van de Ooievaar; “zorg ook dat je aansluit bij sociaal culturele gebeurtenissen in de gemeente. Dat je daardoor ook vrijwilligers bij elkaar kan vinden en dat je een onderdeel van de samenleving bent.”

Meer dan malen alleen

Het bestuur van molen de Ooievaar probeert de samenleving ook steeds meer naar de molen toe te trekken door activiteiten. Uiteraard moet er worden geproduceerd, de molen moet draaien maar het malen is niet meer het hoofddoel. “De molen moet z’n ding doen en we hebben eigen producten, maar het is nu ook een educatief verhaal” aldus het bestuur. Er worden rondleidingen gegeven op de zaterdagen, er kan brood worden gekocht, prachtige cadeauartikelen prijken op de toonbank en de molen is ook geschikt voor kleinschalige bijeenkomsten.

De handen ineen slaan

Vooralsnog kunnen er geen grootse activiteiten plaatsvinden, maar de molen is op de zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur weer opengesteld voor beleving, bezichtiging én inkopen doen in het molenwinkeltje. Daarmee kan ook weer worden gekeken naar de samenwerkingen in het dorp. Het zou goed zijn om de ondernemers, verenigingen en vele particuliere initiatieven op de maalsteen te leggen en er samen smaakvolle ingrediënten van te maken voor de toekomst.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Sensire verlengt tijdelijk intensieve zorg De Benring

Voorst/Varsseveld- De intensieve zorg aan bewoners van de kleinschalige woongroep in De Benring wordt onder een aantal voorwaarden tot uiterlijk 1 oktober geleverd door Sensire. De woonzorgcoöperatie heeft tot 15 augustus de gelegenheid om een nieuw plan voor intensieve zorg in te dienen bij het zorgkantoor. Dat is op hoofdlijnen de uitkomst van intensieve onderhandelingen tussen betrokken partijen.

Dinsdag diende een kort geding tussen bewoners van De Benring, Sensire en het zorgkantoor Midden-IJssel. In de marge van dit geding is na intensief overleg een compromis gevonden waarin alle partijen zich kunnen vinden. Sensire levert de zorg tot uiterlijk 1 oktober, mits de Woonzorgcoöperatie voor 15 augustus met een alternatief plan komt voor intensieve zorg. Komt dat plan er niet, dan eindigt de zorg in de kleinschalige woongroep van Sensire per 1 september en zullen bewoners alsnog moeten verhuizen.

Mocht de woonzorgcoöperatie met een alternatief plan voor intensieve zorg in de Benring komen, dan neemt het zorgkantoor daarover uiterlijk 15 september een besluit. Als er een nieuwe aanbieder komt, dan zorgt Sensire voor zorgvuldige overdracht. Sensire zet de intensieve zorg dan voort tot uiterlijk 1 oktober. Als er geen plan wordt ingediend door de woonzorgcoöperatie, dan eindigt de zorg van Sensire op 1 september.

In juni maakte Sensire bekend dat de 24-uurs intensieve zorg aan de zes bewoners in de Benring niet toekomstbestendig is. De zes bewoners die nu intensieve 24-uurs zorg ontvangen op de Benring ontvingen een voorstel voor wonen met zorg op een andere locatie. Voor de andere twintig bewoners blijft zorg in De Benring beschikbaar in de vorm van wijkverpleging met 24-uurs beschikbaarheid. Zij kunnen als zij dat willen blijven wonen in De Benring.

Sensire nam de zorg eind 2019 over van het toen failliete Trimenzo. Bij aanvang was duidelijk dat er iets moest veranderen om de intensieve zorg in De Benring toekomstbestendig te organiseren. Vanaf januari is met verschillende partijen verkend welke mogelijkheden er zijn om in samenwerking met de woonzorgcoöperatie, mede zorgaanbieders, de verhuurder, het zorgkantoor, vrijwilligers en diverse medewerkers van Sensire de zorgverlening op andere wijze vorm te geven binnen de gemeenschap van Voorst. Hoe waardevol deze ontmoetingen ook zijn geweest en hoe mooi het concept in De Benring ook is, het heeft helaas niet geleid tot een oplossing om intensieve 24-uurs zorg vanuit Sensire te kunnen blijven aanbieden op de Benring. Sensire besloot daarom dat zij als thuiszorgaanbieder verder gaat in Voorst.

Vanuit Sensire begrijpen we heel goed dat de verhuizing van zes bewoners veel losmaakt bij bewoners, hun naasten en de gemeenschap van Voorst.

Ook met de medewerkers hebben we intensief contact en zoeken we in overleg naar een passende oplossing. Voor de meeste medewerkers betekent dit dat zij de overstap kunnen maken naar de wijkverpleging of kunnen werken in een van de andere locaties voor wonen met zorg.

Sensire hoopt dat met de gemaakte afspraken ruimte ontstaat voor rust bij bewoners, naasten en medewerkers en voor constructieve samenwerking met betrokken partijen.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Expositie Galerie ‘De Statenhoed’

Twello-

Van zaterdag 1 augustus t/m zaterdag 15 augustus is in galerie ‘De Statenhoed’ van de Kunstkring Voorst een nieuwe expositie te bezichtigen van werk van de beeldend kunstenaars uit de gemeente Voorst. Het is een veelzijdige, maar vooral ook verrassende expositie, bestaande uit vele sculpturen, beelden, objecten, acryl en olieverf schilderijen, etsen, mozaïek en aquarel. Er is zowel figuratief, realistische als abstract werk te zien. Galerie ‘De Statenhoed’ is gevestigd aan de Dorpsstraat 11a, Twello. De galerie is geopend op de vrijdagen van 15.00 tot 18.00 uur en de zaterdagen van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

‘LA LEÇON DIFICILLE’, 100 x 70, meesterkopie William-Adolphe Bouguereau, Peter v/d Woude.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Pampasgras brengt elke tuin tot leven

Regio- Ben je dol op natuurlijke tuinen? Of heb je liever een strakke moderne tuin? Pampasgras is altijd een goed idee. Dit stoere siergras zorgt jaarrond voor dynamiek in je tuin. En wist je dat je de pluimen goed kunt drogen? Dit staat prachtig in een vaas.

Siergrassen kiezen

Grote siergrassen zijn echte blikvangers – pampasgras (Cortaderia) in het bijzonder. Dit wintergroene siergras kan wel drie meter hoog worden. Er is ook een compacter soort: Cortaderia selloana ‘Pumila’, die meestal een tot anderhalve meter hoog wordt. Aan het einde van de zomer verschijnen de karakteristieke zilverwitte tot crèmekleurige pluimen.

Natuurlijke tuin

Pampasgras is helemaal op zijn plek in een natuurlijke tuin. Dit hoog opgaande siergras is altijd in beweging, waardoor je tuin tot leven komt. Het gras is ook goed voor de biodiversiteit. Kleine insecten schuilen ‘s winters graag onder in de plant. En zie je in het voorjaar vogels aan de graspluimen plukken? Dan zijn ze materiaal aan het verzamelen voor hun nest. Nog meer leven in de tuin!

Moderne tuin

In een moderne tuin mag pampasgras eigenlijk niet ontbreken. De zwierige plant verzacht de strakke lijnen, waardoor de tuin een vriendelijke uitstraling krijgt. Hij staat vaak solitair: in z’n eentje is het een echte eyecatcher. Heb je veel ruimte? Dan kun je ook flink uitpakken met een groep, dit geeft een indrukwekkend resultaat!

Pampasgras drogen

De gedroogde pluimen van pampasgras in een grote vaas – zijn helemaal hip & happening. Je kunt de pluimen makkelijk drogen. Pluk een paar mooie exemplaren (handschoenen aan, want het blad is vrij scherp) en zet ze losjes in een vaas. De pluimen drogen aan de lucht. Als je een beetje handig bent, dan kun je er ook een ‘floral cloud’ van maken. Kijk voor nog meer tuinideeën en inspiratie op www.perennialpower.nl.

Bron: iVerde..

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Klompenpad Beekweidenpad in Voorst is open

Regio- Een nieuwe activiteit wordt vanaf 1 augustus a.s. toegevoegd aan het toch al rijke assortiment van serviceverlening bij Primera Oonk. De consument weet maar al te goed de weg te vinden naar de fraaie winkel in het centrum van Twello als het gaat om boeken, tijdschriften, kantoorbenodigdheden en het post nl loket, maar daar komt nu de pasfotoservice bij. Na een kleine interne verbouwing krijgt deze specialiteit een eigen plek in de winkel. Hier kan men ook terecht voor het afdrukken van foto’s (vanaf geheugenkaart of smartphone) via de Kodak Kiosk of thuis vanaf de bank via de Oonk-app. Op gezette tijden komt (bijna) een ieder voor het feit te staan een paspoort, ID kaart, rijbewijs of een OV kaart aan te vragen of te verlengen. En daar is nu eenmaal een pasfoto voor nodig die voldoet aan een door de overheid gestelde eisen. Maar er is nog meer waar Primera Oonk zich voor gaat inzetten. Henk Poelakker: "Door de winkelsluiting van overbuurman v/d Worp werden wij in de gelegenheid gesteld om enkele activiteiten van hen in ons pand voort te zetten. Naast de pasfotoservice kunnen we nu ook fotolijsten, zowel kant en klaar als op bestelling, leveren. Voor dit alles beschikken we over een deskundige en vakbekwame medewerkerster die haar jarenlange ervaring heeft opgedaan bij Foto Van der Worp, zodat goede kwaliteit is gewaarborgd."

Netwerk van Klompenpaden in Voorst

Het nieuwe Klompenpad is een initiatief van inwoners uit het dorp Voorst. Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met vele enthousiaste vrijwilligers, diverse particuliere eigenaren, Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Voorst is deze route tot stand gekomen. Het Beekweidenpad is het 125ste Klompenpad. In de buitengebieden van de gemeente Voorst liggen dan zeven Klompenpaden: het nieuwe Beekweidenpad, Fliertpad, Avervoorderpad, Tuylermarkerpad, Woldermarkerpad, het Klarenbeeksepad en het Niebroekerpad. In Posterenk-Bussloo is ook een Klompenpad in ontwikkeling.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Brochure en app

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer te koop bij Bakker Bril, Camping De Haverkamp en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met rode klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 7 juli ook beschikbaar via de Klompenpaden app. Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl of de Facebookpagina,

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Pasfotoservice bij Primera Oonk

Twello-

Een nieuwe activiteit wordt vanaf 1 augustus a.s. toegevoegd aan het toch al rijke assortiment van serviceverlening bij Primera Oonk. De consument weet maar al te goed de weg te vinden naar de fraaie winkel in het centrum van Twello als het gaat om boeken, tijdschriften, kantoorbenodigdheden en het post nl loket, maar daar komt nu de pasfotoservice bij. Na een kleine interne verbouwing krijgt deze specialiteit een eigen plek in de winkel. Hier kan men ook terecht voor het afdrukken van foto’s (vanaf geheugenkaart of smartphone) via de Kodak Kiosk of thuis vanaf de bank via de Oonk-app.

Op gezette tijden komt (bijna) een ieder voor het feit te staan een paspoort, ID kaart, rijbewijs of een OV kaart aan te vragen of te verlengen. En daar is nu eenmaal een pasfoto voor nodig die voldoet aan een door de overheid gestelde eisen. Maar er is nog meer waar Primera Oonk zich voor gaat inzetten. Henk Poelakker: “Door de winkelsluiting van overbuurman v/d Worp werden wij in de gelegenheid gesteld om enkele activiteiten van hen in ons pand voort te zetten. Naast de pasfotoservice kunnen we nu ook fotolijsten, zowel kant en klaar als op bestelling, leveren. Voor dit alles beschikken we over een deskundige en vakbekwame medewerkerster die haar jarenlange ervaring heeft opgedaan bij Foto Van der Worp, zodat goede kwaliteit is gewaarborgd.”

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

NIEUW bij de VSM: De Summer-Night Express

Regio- De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is recent weer gestart met haar stoomtreinritten over de prachtige Veluwe. Sindsdien genieten vele vakantiegangers en dagje-uit reizigers dagelijks (behalve op zaterdagen) van een nostalgische stoomtreinrit van Beekbergen naar Dieren en terug. Als antwoord op de grote belangstelling komt de VSM met wat extra’s: De Summer-Night Express.

Geniet van de avondstemming op de Veluwe

Bekijk in de vroege avond de Veluwe eens op een andere manier, namelijk vanuit de rijdende stoomtrein. Geniet van de prachtige uitzichten tijdens uw avondrit over de Koningslijn. Om helemaal in de romantische sfeer te komen, is het mogelijk om vooraf uw borrelpakket bij te boeken voor een nóg smaakvollere reis!

Meer beleving in het stoomdepot

Voorafgaand aan uw reis kunt u een bezoek brengen aan station Beekbergen, het hart van een levend spoorwegmuseum: het Museumstoomdepot! Hier beleeft u de tijd van vroeger met een zeer omvangrijke collectie stoom- en dieselmaterieel, een grote werkplaats, een prachtig oud stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf voor het draaien van de stoom- en diesellocomotieven, een rijdende kolenkraan, waterkolommen, vleugelseinen, handbediende overwegen en nog veel meer. Ontdek hoe een stoomdepot vroeger werkte.

Vertrektijden

Al vanaf 18:30 uur wordt in het stoomdepot te Beekbergen de machtige stoomlocomotief voorbereid om de reizigers met de Summer-Night Express een sfeervolle avond te bezorgen. Op overige stations is er geen mogelijkheid on in- en/of uit te stappen. Om 19:15 uur is het tijd om plaats te nemen: de stoomloc wordt aan de gereedstaande trein gekoppeld en om 19:25 uur klinkt het vertreksein voor de trein met de deelnemers. Sissend en puffend rijdt de trein in het laatste licht van de dag met een rustig gangetje over de prachtige Veluwe, terwijl de reizigers binnen genieten van de reis en het uitzicht. Om circa 21:00 is de trein weer terug in Beekbergen. Vooraf reserveren op www.stoomtrein.org is verplicht. Vertrek en aankomst: station VSM, Dorpstraat140, Beekbergen.

Borrelpakket

Bij de vooraf-reservering van de reis kunt u een borrelpakket bijbestellen. Naast vier drankjes naar keuze, bestaat dit borrelpakket uit een heerlijke tapasschotel met kaas en worst. Vóór aanvang van de reis staat het bestelde borrelpakket voor u klaar in het stationsgebouw.

Wanneer

De VSM Summer-Night Express rijdt op de volgende woensdagavonden: 29 juli, 5 augustus, 12 augustus, 19 augustus en 26 augustus. Tijdig te reserveren op www.stoomtrein.org want vol=vol. De VSM volgt hierbij de richtlijnen en voorschriften van de overheid.

Prijs Summer-Night Express: Retour volwassenen: € 15,-. Retour kinderen (4 t/m 11 jaar): € 7,50. Borrelpakket: €17,50.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Jubilaresse bij “Zanglust” Empe

Empe-

Helaas hebben de dames van Dameskoor “Zanglust” Empe op 5 maart voor het laatst gezongen. Corona heeft ervoor gezorgd dat zingen onmogelijk werd, we heeft het bestuur telefonisch contact met de dames gehouden. Nu het weer is toegestaan om met meerdere mensen, wel op gepaste afstand, samen te zijn heeft het bestuur op 17 juli een koffieochtend georganiseerd bij de Klaarbeek, te Klarenbeek. las een toepasselijk gedicht voor, hierin werd toch wel duidelijk hoe het virus een ieders leven op z’n kop zet. Onder het genot van een kopje koffie met gebak en daarna een borreltje werd er gezellig bijgepraat. Ook was er een jubilaresse in hun midden, Monica Lievenstroo, zij is 40 jaar lid van het koor. Wanda roemde haar voor het vele werk dat ze voor de vereniging heeft gedaan en nog doet. Ze heeft hiervoor een oorkonde, glazen thermometer met inscriptie en een boeket bloemen gekregen. Helaas hebben Stien Derksen en Dinie Grendel wegens gezondheidsreden afscheid genomen van het koor.Het is nog niet te zeggen wanneer het koor weer met de repetitieavond zal gaan beginnen. De dames van het koor wensen u allen een zonnige zomer toe.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Joop Kok- keramist

Twello- Joop is de een-na-laatste deelnemer aan de virtuele atelierroute van de Kunstkring.

Na een opleiding aan de academie voor beeldende vorming en later de kunstacademie, heeft hij 35 jaar als leraar beeldende vakken gewerkt bij verschillende scholen in Apeldoorn. De laatste 19 jaar was hij leraar tekenen op het stedelijk gymnasium, waardoor hij de Griekse mythologie als inspiratiebron voor zijn beelden ontdekte. Kort nadat hij in 1975 naar de Rijksstraatweg 74 in Voorst verhuisde, kon hij daar een atelier inrichten. Van alle technieken die hij op de academie geleerd heeft, is het werken met klei datgene waarin hij zijn ideeën het best kan uitdrukken. Met diverse stooktechnieken, pigmenten en glazuren, maakt hij beelden waar hij zelf en ook anderen blij van worden. Werk van hem is te vinden bij verschillende keramiekliefhebbers en natuurlijk bij de exposities van de kunstkring Voorst.

Voor een indruk van zijn Joop’s atelier: www.kunstkringVoorst.nl

Ook de ateliers en het werk van voorgaande deelnemers zijn te bewonderen op deze website.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

IJsselclassics

Welsum- Eén dag per jaar is Welsum het klassieke autohart van Nederland en wel met het Oldtimerfestival “IJsselclassics” dit jaar op 5 september, dan wordt voor de 12e keer de IJsselclassics georganiseerd. Een evenement dat open staat voor alle oldtimers/klassiekers op 4 wielen of méér, van tenminste 25 jaar oud, dus personen - bedrijfsauto's / trucks en tractoren. Jaarlijks kan men hier genieten van een grote diversiteit aan klassieke voertuigen uit binnen en buitenland. Ook worden er overnachtingsmogelijkheden aangeboden, zowel op de camping met o.a. 4 persoons chalets, b&b of hotelaccommodatie in de omgeving.

Het centrale middelpunt zijn de terreinen van Eettapperij Bijsterbosch / Camping de “Stuurmanskolk” aan de IJsseldijk 85, 8196 KC in Welsum vanaf 10.00 uur. Welsum ligt aan de linker IJsseloever tussen Deventer en Zwolle.

Na de ontvangst van de deelnemers – met koffie en koek - is het kijken en ontmoeten van het moois van de mededeelnemers en het prepareren voor een rally, welke om ca. 11.30 uur van start gaat door de prachtige IJsselvallei en Veluwezoom. Deelnemers ontvangen een Rallybord en een Roadbook met bolletje-pijltje of een eenvoudig geschreven versie – lunchpakket – 10 consumptiemunten per team en een blijvende herinnering. De Finish / binnenkomst van de deelnemers wordt vanaf 15.30 uur verwacht. Vanaf 17.00 uur zijn zowel deelnemers als bezoekers welkom op de gezamenlijke grill/barbecue en prijsuitreiking. Er wordt rekening gehouden met Corona voorschriften. Inschrijven/aanmelden zo spoedig mogelijk, op volgorde van binnenkomst. Informatie / inschrijven zie: www.ijsselclassics.nl E- mail: info@ ijsselclassics.nl

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Huldiging jubilarissen en start nieuw seizoen Fanfare Voorst

Voorst- Dit jaar was er in plaats van de traditionele barbecue een gezellige coronaproof Bingo-avond georganiseerd voor alle leden, docenten en dirigenten als afsluiting van het bijzondere muzikale seizoen bij het Fanfare Korps Voorst. Met een feestelijk tintje want er zijn dit jaar twee jubilarissen! Stefan Plomp en Justin Plomp musiceren al ruim 12,5 jaar bij de Voorster muziekvereniging. Beiden komen ze uit de zelfde muzikale familie. Stefan Plomp speelt in het Fanfare Orkest diverse percussie instrumenten waaronder zelfs een aambeeld. Daarnaast is hij actief bij de activiteitencommissie en speelt mee met de dorpskapel De Spekboeren. Justin Plomp speelt 1e trompet in het Fanfare Orkest en laat regelmatig een mooie solo horen of het taptoesignaal en het Wilhelmus bij herdenkingen in Voorst. Tevens blaast Justin ook mee bij De Spekboeren. Beiden helpen daarnaast ook met hand en spandiensten voor de vereniging zoals het opbouwen bij concerten en het oud papier ophalen. Het is voorzitter Dorine Lenssen een eer om de twee betrokken leden te huldigen en ze een onderscheiding te overhandigen voor 12,5 jarig lidmaatschap. Iets waar de vereniging erg trots op is!

Bouw mee naar een mooi vol orkest!

Na een zomerse stop begint vanaf 25 augustus het nieuwe muzikale seizoen bij het Fanfare Korps Voorst. Uiteraard met in acht neming van de Corona regels.

Ervaren, herintreder of op zoek naar een 2e of 3e orkest? Je bent altijd van harte welkom! In iedere sectie kunnen wij nieuwe muzikanten gebruiken. Heb je geen instrument tot je beschikking, dan regelen wij er één voor jou. Op de lessenaar staan muziekstukken uit verschillende genres. Er wordt gerepeteerd door het Fanfare Orkest onder leiding van Jurgen Wentzel op de dinsdagavond van 19:30 uur tot 21:45 uur in het Dorpshuis van Voorst.

Nieuwe muzikanten die voor het eerst beginnen met muziek maken krijgen les van koperdocent Liesbeth Vernout of saxofoondocent Jenita Veurink. Wil je liever slagwerk bespelen? Ook daarin kunnen wij muziekles geven.

Samen muziek maken leer je in het Da Capo Orkest. Ondertussen studeer je voor je muziekexamens. Heb je het gewenste niveau dan stroom je door naar het Fanfare Orkest. Het Da Capo Orkest repeteert onder leiding van Liesbeth Vernout op de donderdag van 19 tot 20 uur in het Dorpshuis van Voorst.

Gratis proefles

Ben je een enthousiaste muzikant (in spe) en wil je graag ontdekken waar jouw muzikale passie tot uiting kan komen, neem dan gerust een kijkje tijdens een repetitie van het Da Capo of het Fanfare Orkest. Wij vinden het altijd gezellig als je komt luisteren of mee komt spelen!

Of geef je als toekomstig muzikant op voor een gratis proefles gegeven door één van onze gediplomeerde docenten. Je kan meteen starten met muziek maken! Meld je aan via info@FanfareKorpsVoorst.nl

Het Fanfare Korps Voorst is een gezellige en ambitieuze muziekvereniging. De muziekvereniging bestaat dit jaar 115 jaar. Check onze social media’s en www.FanfareKorpsVoorst.nl voor foto’s en meer informatie.

Voorst daar zit muziek in

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Junior Kamer Deventer ontwikkelt Deventer Gin

Deventer- Netwerkorganisatie de Junior Kamer Deventer heeft een eigen gin ontwikkeld. De opbrengst van de verkochte flessen komt volledig ten goede aan Stichting Bo Minnée. Ieder jaar kiest de Junior Kamer een (lokaal) goed doel om geld voor in te zamelen. Stichting Bo Minnée steunt ouders met ongeneeslijk zieke kinderen. De stichting is lokaal in Deventer actief.

De Junior Kamer zet zich in voor mensen in en om Deventer die hulp kunnen gebruiken. ‘Stichting Bo Minnée is uiteindelijk gekozen. Het zet zich lokaal in voor ouders van zieke kinderen door bijvoorbeeld de reis- en verblijfskosten tijdens opnames te ondersteunen,’ vertelt Pim Jansen, voorzitter goede doelen commissie van de Junior Kamer.

‘We hebben een gin ontwikkeld, speciaal gemaakt in en voor Deventer. Met hulp en de expertise van de Wagging Finger, ook uit Deventer, hebben we een volle, frisse en zomerse gin weten te produceren. De Wagging FInger heeft de gin gedistilleerd. We zijn echt superblij met het resultaat en de gin valt geweldig in de smaak,’ aldus Jansen.

In Hanzestad Deventer werd vroeger veel peper, sinaasappel en gember verhandeld. Deze tonen komen terug in de unieke Deventer Gin. De Deventer Gin wordt verkocht bij ’t Bockje in Bathmen en via de website van ’t Bockje. De volledige opbrengst gaat naar stichting Bo Minnée. Dit kan alleen door de steun van de 27 lokale betrokken ondernemers, een mooi gebaar. De gin is te bestellen op www.jkdeventer.nl/gin.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Er gaat gespeeld worden in Twello centrum!!

Twello- Hey beste kinderen tot en met 12 jaren oud. Dit bericht is speciaal voor jullie! En niet alleen voor de kinderen die in Twello wonen, maar voor alle kinderen die in de buurt zijn. Dus woon je in een ander dorp? Lees door. Ben je op vakantie in de buurt? Lees verder. Ben jij de lezer en heb je kinderen in deze leeftijdsgroep? Geef het door en lees het voor!

Het is vakantietijd maar alles is toch even vet anders dan normaal. Misschien zijn al je vakantieplannen totaal in de war geschopt, hoop je toch nog op dat ene weekje buitenshuis en tja, misschien was jij de bofkont die gewoon op vakantie ging? Hoe dan ook, de promotiecommissie van Twello centrum denkt dat het de hoogste tijd is voor wat leven in de brouwerij! Er gaat gespeeld worden in Twello!

Op de zaterdagen 8 en 22 augustus maken we tussen 10.00 en 12.00 uur tijd voor de kinderen tot en met 8 jaar. Jullie kunnen meedoen aan een heuse Vossenjacht. Je weet wel, in groepjes overal zoeken naar ‘Vossen’. Mensen die bij het spel horen, maar zich hebben verkleed. En dan maar hopen dat je niet per ongeluk zomaar iemand aanspreekt op straat die niets met het spel heeft te maken! Heb je een vos gevonden, krijg je een stempel. En de groep met de meeste stempels? Die wint!

Noteer dus de datum en geef je op! Onderaan dit artikel staat hoe je dat kan doen.

Dezelfde zaterdagen is er van 14.00 tot 16.00 uur een fotospeurtocht voor de kinderen van 9 t/m 12 jaar. Iedere groep krijgt een grote stapel foto’s mee en gaat in Twello op zoek naar de plekken waar de beelden zijn gemaakt. En precies, beetje slim om vooral niet te laten merken wat je hebt gevonden, dat geeft je voorsprong. En inderdaad; wie de meeste goede foto’s heeft gevonden, wint!

Lekker enthousiast? Meedoen?! Geef je dan snel op door je aan te melden via promotiecommissie@intwello.nl of ga naar de winkel van Gall & Gall en vul het deelnameformulier in. De groepjes bestaan uit maximaal 8 personen en dat is inclusief begeleiding. Er mogen maximaal 12 groepen meedoen en dát heeft weer te maken met de huidige regelgeving.

Wij hebben al hele toffe prijzen voor jullie klaarliggen! Dus overleg even thuis of je mee mag doen, trommel je vrienden en vriendinnen bij elkaar en meld je aan! Het wordt natuurlijk dikke lol maar bedenk wel; vol is vol!

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Bijna helft Nederlanders maakt zich zorgen over droogte

Regio- Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over problemen door watertekort. Dat blijkt uit onderzoek van de Unie van Waterschappen. 68% van de Nederlanders geeft verder aan weleens last te hebben gehad van problemen door de droogte.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Finalisten Dorpshuis van het Jaar 2020 bekend

Gelderland- Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp of de wijk? Wie wint de titel ‘Dorpshuis van het Jaar 2020’? De zes finalisten zijn bekend, de strijd kan beginnen!

Zes finalistenVoor het vierde jaar op rij wordt hét ‘Dorpshuis van het Jaar’ gezocht. Net als
in voorgaande jaren strijden in 2020 zes dorpshuizen om de prestigieuze titel.
Via www.dorpshuisvanhetjaar.nl
hebben zich veel mooie, leuke, inspirerende en innovatieve ontmoetingsplekken
aangemeld.

De wedstrijd mag dan ‘Dorpshuis van het Jaar’ heten, alle ontmoetingsplekken in
Gelderland – zowel in stad als dorp – konden zich aanmelden. Een deskundige
jury heeft vervolgens de aanmeldingen beoordeeld en de volgende zes finalisten
geselecteerd: Bolderburen in Culemborg, Ontmoetingscentrum de Paulus in
Winssen, de stadsboerin in Doetinchem, Ons Honk – Zuid doet samen in Apeldoorn,
Wijkcentrum Wijchen Zuid in Wijchen en de Broederij in Nijmegen.

Op TV

Angelique Krüger doet voor Omroep Gelderland wederom verslag van de wedstrijd
en gaat langs bij de zes finalisten. Tijdens acht afleveringen gaan de
genomineerden de strijd met elkaar aan. De eerste aflevering is vanaf 11 oktober
te zien bij TV Gelderland om 17.20 uur en wordt daarna ieder uur herhaald. Alle
finalisten krijgen 750 euro. Het winnende dorpshuis krijgt bovenop die 750 euro
nog 2.500 euro én de titel ‘Dorpshuis van het Jaar 2020’. Meer informatie over
de wedstrijd is te vinden via www.dorpshuisvanhetjaar.nl.

Thema’s

Voor de verkiezing zoeken we dé plek in een dorp of wijk in
Gelderland waar mensen elkaar ontmoeten. Een plek voor en door inwoners. Ook
dit jaar zijn er hoofdthema’s waarop de finalisten beoordeeld worden. Zo wordt
er gekeken naar de toegankelijkheid van het dorpshuis. Daarnaast staat in 2020
het thema samendoen centraal. Dorpshuizen die ‘samendoen’ op een nieuwe manier
organiseren en nieuwe verbindingen leggen – bijvoorbeeld met de omgeving,
tussen jongeren en ouderen of met hun buurdorpen – maken kans op de titel in
2020.

De verkiezing ‘Dorpshuis van het Jaar’ is een
initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, Omroep Gelderland en provincie
Gelderland. De Leefbaarheidsalliantie bestaat uit Vereniging Dorpshuizen en
Kleine Kernen Gelderland (DKK), Plattelands Jongeren Gelderland (PJG), Spectrum
partner met elan en Zorgbelang Inclusief. Samen zetten zij zich in voor de
leefbaarheid van Gelderland.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Welsum Zandhap Beachtennis Toernooi

Welsum-

De afdeling Tennis van s.v. Welsum organiseert dit jaar voor de 5e keer het Welsum Zandhap Beachtennis Toernooi op 29 augustus. Dat is tennissen met de blote voeten in het zand! Er wordt gespeeld in twee klassen, fun en advanced, in de categorieën herendubbel, damesdubbel en gemengd dubbel. Beachtennisrackets zijn aanwezig en iedereen kan meedoen. Op 6, 13, 20 en 27 augustus, vanaf 19.30 uur, kun je evt. eerst nog komen trainen! Schrijf je zo snel mogelijk als koppel in via www.toernooi.nl of mail naar tc.welsum@gmail.com. De inschrijving – maximaal voor 2 onderdelen - sluit op 23 augustus of eerder als het maximale aantal inschrijvingen is bereikt. Het speelschema zal minimaal een dag van tevoren op www.toernooi.nl staan. Graag een kwartier voor de wedstrijd aanwezig zijn.

Waar: Park van S.V. Welsum, afd. Tennis, Kerklaan 22a, 8196 KW Welsum.

Wanneer: 29 augustus 2020, van ong. 9.00 uur tot ong. 17.00/18.00 uur.

Kosten : € 8,- per persoon, te betalen aan de toernooileiding.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Ritmisch gymnasten nemen afscheid van trainster Vera

Twello-

Op 14 juli jl. nam trainster Vera afscheid van de RG-afdeling van SV Twello. Twee seizoenen geleden stopte Vera al als 1e divisie gymnaste en werd ze trainster binnen de afdeling waar ze jarenlang vele uren per week actief was. Eerst trainde Vera de jongtalenten en later gaf ze, samen met trainsters Kristen, Isis en Marit, les aan alle gymnasten. Tijdens wedstrijden zorgde Vera er niet alleen voor dat de meiden ontspannen op de vloer verschenen, maar jureerde ze ook vakkundig voor SV Twello. Vera gaat zich nu volledig richten op haar studie. Tijdens haar laatste les werd Vera door het bestuur en haar gymnasten in het zonnetje gezet en bedankt voor haar enthousiasme en tomeloze inzet de afgelopen jaren. Volgend seizoen worden de trainingen die Vera gaf, overgenomen door Kristen, Isis en Marit. Wilt uw dochter ook kennis maken met RG? Dat kan. Op vrijdag 4 september gaan de recreatieve lessen weer van start. Op www.svtwello.nl vindt u het actuele lesrooster.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Kijkje in de nieuwe keuken van Voorwaarts

Twello- Op donderdag 23 juli j.l. werd de verbouwing van de keuken van SV Voorwaarts officieel opgeleverd. De gemoderniseerde en duurzame ruimte is een aanwinst voor de omnivereniging.

Op sportpark De Laene is de afgelopen maanden veel werk verzet. De keuken in het clubgebouw was sterk verouderd en aan vervanging toe. In de periode mei tot en met juli is de keuken gestript en weer totaal opnieuw opgebouwd. Afgelopen donderdag werd het project officieel opgeleverd. De ruimte is voorzien van de nieuwste apparatuur en de route is (technisch) efficiënter ingedeeld. Vanzelfsprekend is er rekening gehouden met duurzaamheid. Hier kan de omnivereniging weer jaren mee vooruit. De vernieuwing van de keuken maakte deel uit van het metamorfoseplan van het clubgebouw. Ondanks dat alle betrokkenen in de startblokken stonden, besloot de vereniging -vanwege het coronavirus- alleen de verbouwing van de keuken uit te voeren en de rest van de werkzaamheden on hold te zetten. Alhoewel de vereniging nog steeds de wens heeft om de sportkantine aan de Kerklaan totaal te restylen, zal eerst moeten worden bekeken wat een geschikt moment is voor deze investeringen.

Namens Voorwaarts bedanken Jan Pelgrim en Wilco Huisman de aannemers voor het prachtige resultaat.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Overvol programma duivensporters Seizoen jonge duiven begonnen

Twello- Ook deze week werden er door de werkers in de club weer overuren gedraaid. Voor de tweede week in successie werd er 4 keer ingekorfd. Het hele arsenaal stond weer op de agenda daar waar in eerste instantie voor een sober programma gekozen zou worden vanwege de corona-perikelen.

Op maandag werd er ingekorfd voor de laatste trainingsvlucht voor de jonge duiven. Hier is verder niet zoveel werk aan buiten de administratie en het in de gaten houden dat de juiste duiven in de juiste manden gaan.

Perigueux

Op dinsdag werd er ingekorfd voor de marathonvlucht vanuit Perigueux (875 km). Ook nu weer veel deelname uit, met name, Apeldoorn dat zich steeds meer ontpopt als een plaats waar sterk op de langere afstanden wordt gespeeld. Onder aanvoering van de winnaars van vorige week, Arjan en Dave Zoetbrood, stuwen de mannen elkaar op naar een hoog niveau. Je ziet het vaker, ook in andere sporten, dat wanneer er op hoog niveau gesport wordt, anderen zich daaraan optrekken. Deze keer was het Gerard Bisseling die de snelste duif klokte om 05.46 uur. Ook in de afdeling zal deze duif in de top 10 eindigen. Reden genoeg voor penningmeester Cor Wenink, die zelf de snelste duif van Steeds Verder had, om Gerard in de bloemetjes te zetten.

Budel

De jonge duiven gingen naar Budel (115 km) voor hun eerste opdracht. In de weken vooraf werd er veel werk gemaakt van het oefenen met de jonge garde. Alles is voor de jonge beestjes nieuw dus hoe meer zo vooraf al geleerd hebben, hoe relaxter ze aan de start komen. Nu heeft de Twellose club onder haar leden een duo echte jonge duiven specialisten. Steffan Willems, samen met opa Hans Eckelboom, uit Epse en Freek Wagenaar uit Voorst zijn al een aantal jaren de te kloppen mannen met de jonge duiven. Freek speelt alleen met de jonge duiven, Steffan heeft dit jaar ook regelmatig oude duiven ingekorfd maar zijn hart ligt bij het spel met de junioren.De duiven werden mooi op tijd (07.45 uur) gelost en met een flinke wind in de rug werden er hoge snelheden gehaald. De snelste duif van de club valt in Epse en maakt een snelheid van rond de 100 km./uur. Vooral voor de onervaren jonge duiven is een sterke meewind vaak een handicap omdat ze in al hun onbevangenheid zomaar een heel eind te ver kunnen vliegen. Dat was ook zaterdag het geval want veel duiven kwamen van “de achterkant”, uit het noorden. Om een lang verhaal kort te maken waren het de specialisten die de dienst uitmaakten. Van de eerste 33 duiven zijn er 31 van Willems en Wagenaar en kan de Comb. van Brummen er nog 2 tussen wurmen. Verderop zien we nog wat duifjes van Rein Evers, Jan Ketelaar en Hans Boveree maar dan is de room er al heel lang af. Kortom, het kwam zoals verwacht. Misschien dat de duiven van de andere liefhebbers de komende weken de schade wat kunnen inhalen om voor een verrassing te zorgen

Nanteuil

De oude duiven gingen donderdag naar Nanteuil (418 km). De deelname was relatief groot, wat mede valt toe te dichten aan de deelname van enkele marathon-liefhebbers die hun duiven als opleiding graag dit soort vluchten laten vliegen.Evenals 2 weken geleden is het Hans Boveree uit Terwolde die afgetekend wint. De winnende duif is van het soort van John Romein en heeft dit seizoen al meerdere vroeg prijzen gewonnen. In de top zien we de gekende namen van Scherpenzeel, de Ruiter en Comb. van Brummen. Laatstgenoemde spelen met kleine aantallen duiven maar hebben momenteel 2 doffers die van wanten weten en er voor zorgden dat zij ruimschoots aan kop gaan in het kampioenschap van de middenafstanden. Met nog 1 vlucht te gaan in deze categorie lijkt het een kwestie van consolideren.

Top 10 Perigueux: 1,7. Gerard Bisseling, 2. A.C. Huigen, 3,4,5,6,10. Com Zoetbrood, 8 Cor Wenink, 9. Rob van Essen.

Top 10 Budel: 1,2,8,9. Steffan Willems, 3,4,5,6,7,10. Freek Wagenaar.

Top 10 Nanteuil: 1. Hans Boveree, 2. Bram Scherpenzeel, 3. Jan de Ruiter, 4. Comb. van Brummen, 5,6. Jan Ketelaar, 7,8,9. Steffan Willems, 10. Comb. Nieuwenhuis.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Welsum Zandhap Beachtennis Toernooi 2020

Welsum- De afdeling Tennis van S.V. Welsum organiseert dit jaar voor de 5e keer het Welsum Zandhap Beachtennis Toernooi. Dat is tennissen met de blote voeten in het zand! Er wordt gespeeld in twee klassen, fun en advanced, in de categorieën herendubbel, damesdubbel en gemengd dubbel. Beachtennisrackets zijn aanwezig en iedereen kan meedoen. Op 6, 13, 20 en 27 augustus, vanaf 19.30 uur, kun je evt. eerst nog komen trainen!

Schrijf je zo snel mogelijk als koppel in via www.toernooi.nl of mail naar tc.welsum@gmail.com. De inschrijving – maximaal voor 2 onderdelen - sluit op 23 augustus of eerder als het maximale aantal inschrijvingen is bereikt. Het speelschema zal minimaal een dag van tevoren op www.toernooi.nl staan. Graag een kwartier voor de wedstrijd aanwezig zijn.

Waar: Park van S.V. Welsum, afd. Tennis, Kerklaan 22a, 8196 KW Welsum.

Wanneer: 29 augustus 2020, van ong. 9.00 uur tot ong.17.00/18.00 uur.

Kosten : € 8,- per persoon, te betalen aan de toernooileiding.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Ontmoetingstuin in volle bloei

Wilp- De plaatselijke dorpscontactpersonen opperden in maart het idee om op een braakliggend stuk grond aan de Binnenweg in Wilp een “Ontmoetingstuin” te creëren. Na goedkeuring van de grondeigenaar werd begin april met de werkzaamheden begonnen. Twee plaatselijke hoveniers stonden garant voor het tuinontwerp, een cirkel van 50 meter doorsnee met daarin wandelpaden. Vervolgens werd met een aantal enthousiaste dorpsbewoners het kavel omgeploegd en ingezaaid met tweejarig gemengd bloemenzaad. De paden werden van houtsnippers voorzien. Insectenhotels werden geplaatst en kinderen van de plaatselijke basisschool hebben gezorgd voor de zonnebloemen. Door de aanhoudende droogte in april , mei en begin juni bleef het ontkiemen van de zaden echter lange tijd uit. Maar na de regenbuien van half juni barstte het los en veranderde het kavel in een grote bloemenzee.

Insecten

De tuin is een verrijking voor vele insecten zoals bijen, vlinders, hommels, kevers en voor vogels. Vanaf begin augustus worden er informatieborden geplaatst met een korte beschrijving van de bloemen, hun bloeiperiode, de functie voor insecten en de geneeskrachtige werking van de bloemen. Wie wil genieten van de kleurrijke tuin is welkom. Neem plaats en rust uit op het meubilair in deze heerlijke tuin, hoor de insecten zoemen, droom langzaam weg en geniet van de bloemenpracht. Bij de entree van de tuin staat een bord met de toepasselijk tekst: “Wie een kleurrijk dorp wil, moet vaker de bloemetjes buiten zetten!”.

De aangelegde ontmoetingstuin aan de Binnenweg in Wilp.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Wandel mee in “de 4! van Klarenbeek”

Klarenbeek- Door het coronavirus is sinds half maart alles zo’n beetje stil komen te liggen. Na enige versoepelingen is er intussen wel weer het een en ander mogelijk; met in acht neming van de voorwaarden. Wat daarbij opvalt is dat er veel mensen aan het wandelen geslagen zijn, waarbij prima de 1,5 meter regel in acht kan worden genomen. Er zijn al alternatieve wandeltochten gelopen; zoals de alternatieve 4-daagse.

In Klarenbeek heeft de afgelopen tijd de Kennedymars en ook de avondvierdaagse geen doorgang kunnen vinden. Met de huidige versoepelingen staat bij SC Klarenbeek iedereen te popelen om een wandeltocht te organiseren. Daarvoor heeft men de koppen bij elkaar gestoken(op 1,5 meter) om iets alternatiefs te bedenken. Daar is uit gekomen dat SC Klarenbeek 4 achtereenvolgende zondagen wandeltochten gaat uitzetten; genoemd “de 4! van Klarenbeek”. Op 23 en 30 augustus en 6 en 13 september kunnen de wandelschoenen uit de kast. Het is niet te moeilijk en laagdrempelig, want de routes zijn slechts 5 en 10 km lang. Elke zondag wordt een andere route in de mooie omgeving van Klarenbeek aangeboden; voor zover mogelijk met unieke passages en onverwachte bezienswaardigheden. Vertrek en aankomst bij MFC Klarenbeek. Een ideale gelegenheid voor families om gezamenlijk een rondje Klarenbeek te lopen ! Alle routes worden duidelijk voorzien van pijlen. Voor dit evenement worden strikt de voorschriften van de KWBN, RIVM en de veiligheidsregio in acht genomen. Inschrijven en betalen kan daarom uitsluitend via de site van SC Klarenbeek. Mensen die daar niet de gelegenheid voor hebben omdat ze bijvoorbeeld geen computer hebben adviseren wij om even in de familie of buurt te vragen om de aanmelding voor u te verzorgen. Inschrijven bij de start kan helaas niet. Om zoveel mogelijk spreiding te waarborgen kan er gestart worden tussen 11.00 en 13.00 uur. Bij het MFC wordt duidelijk aangegeven hoe men hier op de juiste manier mee om kan gaan. De inschrijfkosten per zondag zijn € 7,50 per persoon. Daar bij is inbegrepen 1 kop koffie (of thee) bij de start, een versnapering onderweg én een consumptie bij aankomst! Het is mogelijk om gelijk voor alle vier de zondagen in te schrijven. Kosten € 25,—. Alle informatie en inschrijfformulier staat op www.scklarenbeek.nl Voor vragen kunt u terecht www.scklarenbeek.nl/de4vanklarenbeek

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Enquête voor mantelzorgers in de gemeente Voorst

Voorst- Het Steunpunt Mantelzorg bij Mens en Welzijn Voorst verzorgt in opdracht van de gemeente de mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in de gemeente Voorst. Over die twee onderwerpen horen we graag de mening van alle mantelzorgers. Daarvoor is een korte vragenlijst opgesteld. We hopen dat zoveel mogelijk mantelzorgers deze enquête gaan invullen. De antwoorden helpen ons namelijk bij het verbeteren van de dienstverlening.

In de gemeente Voorst noemen we iemand mantelzorger als deze persoon minimaal 8 uur in de week én voor minimaal 3 maanden lang zorgt voor een naaste. Die zorg kan bijvoorbeeld zijn voor iemand met een lichamelijke ziekte, een handicap of iemand met psychische of verslavingsproblematiek. Zoals iedere mantelzorger uit ervaring weet kan het iedereen overkomen om mantelzorger te worden. Iemand anders helpen geeft vaak veel voldoening. Het lijkt heel normaal om een ander een handje te helpen, maar tegelijk is het niet vanzelfsprekend. Zeker omdat mantelzorger zijn ook een grote invloed kan hebben op iemands eigen leven.

Enquête in te vullen tot en met 31 augustus 2020

De enquête is anoniem online in te vullen via de link https://bit.ly/mantelzorgvoorst. De vragenlijst is in te vullen tot en met 31 augustus 2020. In de enquête stellen we een aantal vragen over de mantelzorgondersteuning en de mantelzorgwaardering in onze gemeente. Het invullen van de vragenlijst duurt 5 tot 10 minuten. Wij danken u nu alvast voor het invullen van de vragenlijst!

Meer informatie

Het Steunpunt Mantelzorg informeert de bij haar bekende mantelzorgers over deze vragenlijst. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annet Reimert, Mantelzorgconsulent bij het Steunpunt Mantelzorg van Mens en Welzijn Voorst. Zij is bereikbaar via een e-mail naar mantelzorg@mensenwelzijn.nl of telefonisch via (0571) 28 77 52 / 06 – 49019968.

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

Welverdiende bedankjes voor betrokkenen coronahulp-netwerk!

Voorst- Het was maart en toen zaten we opeens in een 'intelligente' lockdown. Het dagelijks leven veranderde plotseling binnen een dag en dat had heel veel invloed op ieders leven. Naast een goede informatievoorziening vonden we het als gemeente en de Vrijwiligerscentrale van Mens en Welzijn Voorst dan ook heel erg belangrijk om inwoners te ondersteunen en te helpen bij het naar elkaar omkijken. Via de dorpscontactpersonen, dorpsbelangenorganisaties, ontmoetingsplekken, kerkgemeenschappen, ouderenbonden en andere vrijwilligersorganisaties hebben we in de gemeente Voorst gelukkig heel veel oren en ogen in alle 12 dorpen.

Binnen een mum van tijd hadden we een coronahulp-netwerk opgestart

dat in een appgroep met elkaar in verbinding stond. Zo’n 30 betrokken actieve
inwoners met hun poten in de klei. Er werd aan elkaar verteld hoe het ging in
de buurt, maar ook welke acties er al op stapel stonden of plaatsvonden. Er
werden tips uitgewisseld voor het maken van flyers en foto’s met voorbeelden
van succesvolle initiatieven gedeeld. Het resultaat mocht er zijn. Via het
digitaal dorpsplein www.kijkindekernen.nl en de bijbehorende Facebookpagina maakten we dit zichtbaar. Ook waren
er de coronahulp-pagina’s in het Voorster Nieuws.

Afgelopen donderdag was het tijd om deze 30 betrokkenen te
verrassen. Met een speciale en handgeschreven kaart, een bon van de lokale
horeca voor wat lekkers en een prachtige zonnebloem op zak gingen we deze
mensen langs. Met de auto en op de bakfiets. We genoten van de spontane en
hartverwarmende reacties én de gastvrijheid (van tig aangeboden drankjes tot
een heus bord spaghetti). Hoe dan ook: de bedankjes waren meer dan verdiend,
want waar waren wij zonder jullie?!

De verbinding die is ontstaan blijft voorlopig. De corona-crisis
is nog niet voorbij, al weten we nu beter wat we aan elkaar kunnen hebben als
het nodig is. Laten we dat vasthouden voor de komende tijd. Samen met elkaar
staan we op. En daar mogen we met zijn allen in de gemeente Voorst heel trots
op zijn. Nogmaals bedankt!

woensdag 29 juli

Deel dit bericht

De Wiesneuzentour in Klarenbeek corona-proof alternatief voor De Wiesneuzenkwis

Klarenbeek- Op 18 september 2020 stond de 2e editie van De Wiesneuzenkwis, de Klarenbeekse dorpskwis, op de planning. Vanwege de Corona-uitbraak heeft de werkgroep een tijd geleden besloten de dorpskwis te verplaatsen naar 2021. Maar aangezien een evenement-vrije zomer toch wel heel saai is, hebben een aantal leden van de werkgroep een corona-proof alternatief op touw gezet: De Wiesneuzentour.

Wat is De Wiesneuzentour?

De Wiesneuzentour is een combinatie van een escape-room en een speurtocht. Het is een tour door Klarenbeek, die je te voet of te fiets kunt doen en waarbij je onderweg op zoek gaat naar allerlei vragen en opdrachten.

Om mee te kunnen doen, heb je De Wiesneuzentour-plattegrond nodig. Aan de hand van deze plattegrond kun je zien waar je onderweg op zoek moet gaan naar de vragen en opdrachten. Deze zijn heel verschillend van aard en bestaan uit weet-vragen en doe-opdrachten. Op de achterzijde van de plattegrond staat een antwoordformulier, dat ingevuld moet worden. Er zijn geen prijzen aan verbonden, maar wie weet, krijg je wel een aanwijzing die je kan gebruiken voor De Wiesneuzenkwis van 2021. Het hoofddoel is echter om de inwoners van Klarenbeek en omgeving een leuke activiteit te bieden in deze evenement-vrije zomer.

Wat heb je nodig om mee te kunnen doen?

Allereerst De Wiesneuzentour-plattegrond en het antwoordformulier. Deze kun je kopen voor € 2,50 bij tankstation De Croon, Klarenbeekseweg 88 in Klarenbeek. Zij zijn iedere dag geopend tot 21.00 uur (op maandag t/m vrijdag vanaf 7.00 uur, op zaterdag vanaf 8.00 uur en op zondag vanaf 9.00 uur). Daarnaast heb je een mobiele telefoon of tablet nodig met internet en een QR-code scanner.

Wanneer is De Wiesneuzentour?

De tour is de hele maand augustus, je kunt starten wanneer het jou uitkomt. Je kunt de tour in één dag lopen of fietsen. Je kunt er ook voor kiezen om het te verdelen over een paar dagen. Je bent daar helemaal vrij in.

Wie kunnen er meedoen aan De Wiesneuzentour?

De Wiesneuzentour is voor jong en oud. Voor inwoners van Klarenbeek, maar ook zeker leuk voor inwoners uit de omgeving. Het leukst is om de tour met 2 tot 5 volwassenen te doen en daarnaast eventueel nog een aantal kinderen.

De vragen/opdrachten zijn te vinden in de omgeving van de route van het Klarenbeekse Klompenpad, de mooie wandelroute in en om Klarenbeek. Maar wel zo dat de tour ook prima met de fiets te doen is.

Voor actuele informatie en handige tips, ga naar www.dewiesneuzenkwis.nl en volg De Wiesneuzenkwis Klarenbeek op Facebook en/of Instagram.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Ruim vijftig jaar actief met vrijwilligers DORPSVERFRAAIING KLARENBEEK geeft dorp meer kleur

Klarenbeek- Het dorp Klarenbeek heeft al ruim vijftig jaar een comité Dorpsverfraaiing. Dat is goed te zien als men het dorp binnenrijdt. In het voorjaar fraaie bloembollen en in de zomer mooie bloembakken en de mooie vlindertuin die niet alleen veel soorten vlinders trekt maar ook veel bezoekers, die een kijkje nemen in de kleurige tuin.

Dorpsverfraaiing werd op 4 april 1969 opgericht. Mevrouw E.G. van Heuvink-Reesink uit Voorst van de Stichting Ons Dorp Kan Schoner gaf toen de aanzet tot de oprichting van het comité. Rein Boerkamp was de eerste voorzitter en gaf in 1970 de voorzittershamer over aan Wim Huis in ‘t Veld. Onder zijn leiding kwamen er steeds meer activiteiten van de grond. In 1971 werd een grote schoonmaakactie gehouden. In 1982 kwamen de eerste drie houten bloembakken. Dit werd uitgebreid tot twaalf. Jaarlijks, nu na veertig jaar, sieren bloembakken nog het dorp.

Kunstwerk

De aanleg van een vijver met fontein in het hertenkamp aan de Molenweg was in 1978 een omvangrijk karwei dat met behulp van de gemeente Voorst en vele vrijwilligers werd geklaard. In dat jaar won Klarenbeek in de Provinciale competitie Ons Dorp Kan Schoner, de eerste prijs van de Veluwe. In september 1987 werd in het plantsoen aan de Sparrenweg een kunstwerk Opa en Oma onthuld.

Naast het mooier maken van het dorp kwam er door het comité nog meer tot stand. Er werden bolletjes geplant en een berm met wilde bloemen aan de Hessenallee. Er kwam kerstverlichting op korenmolen De Hoop. Tot de vaste jaarlijkse activiteiten hebben lange tijd de prikactie behoort die in het voorjaar werd gedaan door de schoolkinderen. Ook kwamen er tuinkeuringen die de bewoners stimuleerden hun siertuin nog fraaier te maken.

Zelfstandig

In 1987 werd ook begonnen met de aanleg van de vlindertuin op een stuk berm van Rijkswaterstaat dat er minder fraai uitzag. Het was een fikse klus, die door vrijwilligers werd geklaard. De jury van Ons Dorp Kan Schoner waardeerde dit in 1989 door de toekenning van de Parel van Gelderland! Het bord dat toen werd uitgereikt siert nog altijd de vlindertuin.

Nu na ruim vijftig jaar heeft Klarenbeek nog altijd een actief comité. Het is een zelfstandige vereniging, die nauw samenwerkt met Klarenbeeks Belang. Er is een bestuur dat bestaat uit Frits Dijk voorzitter, Theo Dolman, Anka Lesner, Janny Brink en Wolter Timmerman. Zij zorgen er met een grote groep vrijwilligers voor dat Klarenbeek een schoon en kleurig dorp blijft. Om de twee weken wordt er gewerkt in de Vlindertuin. Het vergt veel onderhoud om alle heesters en vaste planten ‘binnen de perken’ te houden. Zo’n negen personen komen samen op woensdagmorgen en maaien, snoeien en schoffelen tot de koffie klaar is bij de familie Dolman. In de tuin heeft Theo Dolman ook een eigen bijenstal.

Bloembakken

Naast de vlindertuin vraagt het onderhoud van de bloembakken ook de nodige tijd en kosten. De vrijwilligers helpen ook met het onderhoud van het Klompenpad. Een nieuwe activiteit is het organiseren en regelen van de winterwandeling Kunst en Cultuur. Deze wandeling met veel activiteiten in en rond Klarenbeek was een groot succes.

Omdat Dorpsverfraaiing een zelfstandige vereniging is, is de club aangewezen op de steun van donateurs en personen en bedrijven die het comité een warm hart toedragen. Graag wil men het aantal donateurs uitbreiden om financieel meer armslag te hebben. Ook vrijwilligers voor de klussen van het comité zijn welkom. Personen met groene vingers en handige klussers kunnen bellen naar Janny Brink, telefoon

06-82007837 of mailen ebrink58@gmail.com.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Twee zussen op dezelfde dag bevallen

Twello- Door een trotse opa en oma, André en Miep Kruitbosch, werd de redactie deelgenoot gemaakt van een opmerkelijk en heugelijk feit. Twee van hun dochters schonken hen op dezelfde dag een kleinzoon en een kleindochter.

‘’Het Sinterklaasfeest van 2019 zullen we niet snel vergeten. Op 5 december hoorden we namelijk dat onze oudste dochter van hun derde kindje in verwachting was. Dit hadden we niet bepaald zien aankomen, aangezien het tegenwoordig meestal met 2 van die kleintjes wel bekeken is. Maar voor hen, en dus ook voor ons, was het natuurlijk geweldig nieuws; mooier Sinterklaascadeau hadden we niet kunnen krijgen. Dachten we . . . Een avond later vierden we het Sinterklaasfeest met ons hele gezin, dus ook met onze andere 2 kinderen en aanhang. Tussen de gedichten en de pepernoten door kwam tot grote verrassing van ons allemaal de jongste dochter met de mededeling dat ze zwanger was! Opmerkelijk hierbij was dat beide dochters het van elkaar nog niet wisten, dus ook bij hen was de verrassing groot. Ze kwamen er al snel achter dat ze in de achterliggende week bij dezelfde verloskundige op bezoek waren geweest, waarbij de jongste dochter, Suzan, als uitgerekende datum 13 juli had meegekregen. Jolien, onze oudste, kreeg te horen dat de uitgerekende datum op 17 juli lag.

Weken van verwondering volgden en beide zussen kenden een vrijwel probleemloze zwangerschap, die ze uiteraard veelal samen beleefden. Toen de maand juli was aangebroken, steeg uiteraard de spanning tot het kookpunt: wie zou er als eerste gaan bevallen? Het antwoord op deze vraag leek zich in de nacht van 11 op 12 juli aan te dienen; Jolien moest naar het ziekenhuis omdat de bevalling zich aandiende. Toen Suzan dit hoorde. had ze zoiets van “waarom gebeurt er bij mij nog niks?”. Ze was er wel klaar mee om met die dikke buik te blijven rondlopen. Een uur later gebeurde wat niemand had durven dromen. “Mam de vliezen zijn gebroken, ik moet ook naar het ziekenhuis!”. Aangekomen in het ziekenhuis van Apeldoorn wisten de mensen van de kraamafdeling ook niet wat ze hoorden, 2 zussen die allebei gaan bevallen? Alsnog werd geregeld dat ze elkaar kort mochten zien en elkaar sterkte konden wensen.

Rond 2 uur die middag werd zoontje Guus geboren met Remco en Jolien als trotse ouders. Mees en Liv hadden er een mooi klein broertje bij. Nog geen 5 uur later werd diezelfde dag dochter Novi geboren, met Suzan en Dion als gelukkige papa en mama. Dezelfde dag konden zowel beide moeders als hun baby’s het ziekenhuis verlaten: alles was gladjes verlopen en de wereld was 2 prachtige baby’s rijker.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Stichting IJsselhoeven deelt ansichtkaarten uit

Ijsselvallei- Op verzoek van Stichting IJsselhoeven is een vijftiental fotografen de afgelopen periode op pad geweest om mooie beelden uit de IJsselvallei vast te leggen. Thema voor deze fotosafari was “Schoonheid en Troost” in coronatijd. Het lijkt soms of corona voorbij is, maar de samenleving zit er waarschijnlijk nog lang mee opgescheept. Zeker de kwetsbaren in de maatschappij. De mooiste foto’s zijn inmiddels geselecteerd en er zijn sets ansichtkaarten van gemaakt. Een kaartje, zeker met een mooie herkenbare afbeelding uit de eigen streek, zorgt immers vaak voor een glimlach.

De sets - met in totaal 28.000 ansichtkaarten - zijn de afgelopen weken bij tal van afgiftepunten in de hele IJsselvallei gebracht. De eigen vrijwilligers van Stichting IJsselhoeven zorgen voor verspreiding. Ook gaan de gratis kaarten via streekwinkels, kleine musea, via oudheidkundige verenigingen enzovoorts ongetwijfeld hun weg vinden naar de doelgroep. Deze actie is financieel mogelijk gemaakt is door de provincie Gelderland.

Stichting IJsselhoeven www.ijsselhoeven.nl

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Nog eenmaal actie voor behoud zorg op De Benring: Wij zijn Voorst!

Voorst- Gezamenlijk heeft het dorp Voorst nog een keer alles uit de kast gehaald om het Zorgkantoor te overreden, om de zorg op de Benring te continueren. Dinsdagmiddag (gisteren) diende het kort geding in Zwolle om in ieder geval uitstel te krijgen van de verhuisdatum van 1 augustus. Woonzorgcoöperatie, Habion, de gemeente Voorst en cliënten en bewoners van De Benring, maar ook alle andere dorpsbewoners trokken samen ten strijde om nog eens goed te laten zien en horen hoe Voorst denkt over de weigering van het Zorgkantoor, om het contract van de nieuwe zorgaanbieder goed te keuren.

Vele pogingen om te overleggen met het Zorgkantoor zijn mislukt. De gemeente Voorst heeft inmiddels een dringende brief naar het ministerie van Volksgezondheid gestuurd, waarin minister De Jonge gevraagd wordt in te grijpen in deze kwestie. De Woonzorgcoöperatie heeft een kort geding aangespannen.

Steun
Op de avond voor het kort geding kreeg De Benring steun van de Voorster boeren, die na een oproep spontaan met hun tractors aantraden om een protesttocht door het dorp te rijden. Maar liefst 115 tractoren meldden zich. Politie en verkeersregelaars werden ingeschakeld om een en andere goed te laten verlopen. Bij De Benring werd symbolisch een ‘barricade’ gevormd door de tractoren, om te beletten dat de ouderen moeten vertrekken. Van het gebouw was geen raam onbedekt, overal hingen spandoeken met de meest creatieve teksten.

De hele maandag werd koortsachtig gewerkt aan bijna honderd spandoeken en protestborden, die door de tractoren meegevoerd werden in de korte optocht, waarbij het hele dorp was uitgelopen.

Henrie Kloosterboer, benadrukte namens de boeren dat zij het belangrijk vinden dat het platteland leefbaar blijft. “Daar hoort ook bij, dat als je in het dorp oud wilt worden, dat mogelijk moet zijn en blijven.”

Woonzorg-voorzitter Franz Roos bedankte de aanwezigen voor al hun steun. “Het is hartverwarmend om te zien. En laten we vooral niet vergeten dat het niet alleen om de zes personen gaat, waar steeds over gerept wordt, maar voor de komende jaren om 30 plaatsen! We hebben hier laten zien: Wij zijn Voorst!”

Wethouder Vrijhoef tenslotte: “Met deze geweldige opkomst heeft Voorst een duidelijk signaal afgegeven. Deze voorziening moet hier blijven. Daar heeft Voorst recht op!”

Gestructureerd en kalm liep het plein weer leeg en keerden de tractoren heel wat minder luidruchtig huiswaarts.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Twello heeft er een vernieuwende school bij

Twello- Hoera! Basisschool De Kleine Wereld is nu officieel een van de ruim 400 daltonscholen die Nederland rijk is. Wat is dat eigenlijk: een daltonschool? En wat heb je eraan als kind? De leerlingen vertellen.

Het was spannend of het nog dit jaar zou gaan lukken, maar de leraren van De Kleine Wereld hebben het voor elkaar gekregen: het daltoncertificaat hangt inmiddels bij de deur. Dat certificaat geeft aan dat de school voldoet aan de kwaliteitseisen van de Dalton Vereniging. Vrijheid, zelfstandigheid en samenwerking staan daarbij hoog in het vaandel. Het betekent afstappen van klassikaal onderwijs en je richten op de ontwikkelmogelijkheden van het individuele kind. Hoe heeft de Kleine Wereld dat zo snel voor elkaar gebokst? Directeur Ellen IJsseldijk: “Het team heeft zich het onderwijsconcept razendsnel eigen gemaakt. Het sluit heel natuurlijk aan bij wat wij kinderen willen meegeven. En de kinderen vinden het gewoon fijn werken.”

“Groepjes in plaats van rijtjes”

Wat voor invloed heeft dat daltonconcept dan op het leerplezier en wat kinderen bereiken? We vragen het de 8-koppige leerlingenraad, met een vertegenwoordiger uit ieder leerjaar. Wat is er veranderd in hun klas sinds er daltononderwijs is? “We hebben blokjes of een stoplicht met groen, rood en oranje waardoor duidelijk is of je mag praten of fluisteren,” legt Bente uit groep 6 uit. Kleuters Mare en Milou: “Wij hebben een heel groot blok!” Feline uit groep 8: “Dat is voor de kleuters om mee te oefenen, ja. En we zitten nu in groepjes in plaats van rijtjes. Dat is fijn want dan kun je met meer kinderen overleggen.”
Meike uit groep 5: “En we hebben een planrooster. Daarop kun je zelf plannen hoe je die week je taken gaat doen. Daar moest ik wel even aan wennen.” Kiki uit groep 7: ”Maar het is wel fijner. Als je het goed plant, dan krijg je alles af en heb je vrije tijd voor dingen die niet per se moeten, maar wel mogen.”

Breakdancende robots

Vooral het samenwerken in projecten vinden de leerlingen prachtig. En dat ze daarbij zelf dingen mogen bedenken. Zo hadden ze een project over ondernemen, een weerproject, een project over astronauten en een over uitvindingen… Bente: “Wij hebben iets uitgevonden waardoor de hagelslag niet te snel uit het pak komt.” Feline: “Wij hebben geleerd een eigen bedrijf op te starten. Een klasgenoot had vlaggetjes gemaakt en wilde een hogere prijs omdat hij er veel tijd in had gestoken. Dan krijgen we ruzie, maar lossen we het ook weer samen op.”

Zijn de juffen en meesters anders geworden? Nee, die zijn hetzelfde gebleven, vinden de kinderen. “Op kamp doen de meesters mee met voetballen en volleyballen.” Kiki: “En de juf maakt meer dolletjes.” Wat vonden ze de fijnste taken die ze zelfstandig mochten doen dit jaar? De kleuters Mare en Milou gaan voor de knutselwerkjes. Luna uit groep 4 vindt het moeilijk kiezen: “Nu hebben we al een beetje vakantie. Nu hoeven we niet zoveel meer.” Achtstegroeper Feline begint over de breakdancende robot die ze zelf kan programmeren. Levi-Jay uit groep 3 vond alles leuk: “Maar ik vind het wel jammer dat ik nu door dit interview toneellezen mis.”

Rust

Zouden ze tot slot andere kinderen aanraden om voor een daltonschool te kiezen? Er klinkt een volmondig: “Jaaah!” Kiki: “Zelf plannen is zo fijn.” Feline: “Zeker als je graag met vrienden en vriendinnen wil samenwerken, bijvoorbeeld op het leerplein. Ik vind het nu veel rustiger werken dan toen we nog geen daltonschool waren.”

Ouders

En ook de vaders en moeders zijn positief. Zij geven De Kleine Wereld een 8. (tevredenheidsmeting www.scholenopdekaart.nl)

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Kindcentrum beleefd gek laatste jaar

Wilp achterhoek- Door de coronacrisis is ook op de scholen alles anders verlopen dan normaal het geval is. Zo kregen ook de leerlingen van groep 8 van het kindcentrum Wilp-Achterhoek veel thuisonderwijs achter de computer, dictees via YouTube en was het veel videobellen met de juf. Er was geen eindcito, geen schoolreis, geen musical en de vraag was of er nog een afscheidsfeest gegeven kon worden.

Gelukkig werden begin juli de regelingen wat versoepeld en is dat feestje er gekomen. In plaats van de musical is er een film gemaakt met onder andere een lip dub met de hele groep en lieve woordjes van juffen. Toch was er ook nog een afscheidsfeest met onder meer een barbecue. Hoogtepunt van de dag was de knalroze limousine waarin de zeven leerlingen van groep 8 vervoerd werden. Zo werd het uiteindelijk nog een afscheidsfeest om nooit te vergeten.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

‘Jouw avond’ bij Buitenplaats de Poel

Regio- Onder de noemer ‘Jouw avond’ organiseren verschillende welzijnsorganisaties uit de regio maandelijks een activiteit voor jonge mantelzorgers. Na een noodgedwongen coronastop vindt er op 4 september eindelijk weer een activiteit plaats. Plaats van bestemming is deze keer ‘Buitenplaats de Poel’ in Wenum Wiesel en het thema is ‘ruimte creëren voor jezelf’. Deelname is gratis voor jonge mantelzorgers en aanmelden is nog mogelijk.

Annet Reimert is namens Mens en Welzijn Voorst betrokken bij de organisatie van deze avonden. Zij verheugd zich nu al op vrijdag 4 september. Over de invulling van deze editie vertelt ze: “We starten omstreeks 17.30 uur met een barbecue. Vervolgens staan er diverse outdoor activiteiten op het programma, zoals boogschieten, buksschieten, sport- en spelactiviteiten en verschillende activiteiten met paarden. Tot slot sluiten we de avond gezellig af bij een kampvuur.”

Volgens Annet zijn deze avonden erg belangrijk voor jonge mantelzorgers. “Hier kunnen ze even lekker ontspannen met leeftijdgenoten en de zorgen van alledag ‘vergeten’. Daarnaast leren ze andere jonge mantelzorgers kennen. Je merkt dat ze elkaar begrijpen, omdat ze vaak hetzelfde meemaken. Dat maakt deze activiteiten erg waardevol” aldus Annet.

‘Jouw avond’ is bedoeld voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 6 tot 23 jaar uit de gemeente Epe, Apeldoorn en Voorst. Groepen zullen worden ingedeeld op basis van leeftijd. Voor aanmelden en/of meer informatie kan er contact opgenomen worden met Annet Reimert via a.reimert@mensenwelzijn.nl of bel 06-49 01 99 68.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Twello neemt afscheid van een muzikant, verenigingsmens en bestuurder

Twello- Hendrik Jan Messie is op vrijdag 17 juli jl. in het Deventer Ziekenhuis overleden. Hendrik Jan vocht lange tijd tegen zijn ziekte, maar ondanks zijn strijdbaarheid en optimisme, heeft hij afscheid van ons moeten nemen. Twello verliest in Hendrik Jan een gedreven muzikant, verenigingsmens en bestuurder.

De muzikale carrière van HJ – want zo werd hij het liefst genoemd – gaat voorbij de vijftig jaren. Hij begon destijds bij Excelsior op de althoorn en kreeg les van de heer Fransen aan de muziekschool in Deventer. Via de bariton schoof hij door naar de bas, welke hij ruim twintig jaren heeft bespeeld.

Hendrik Jan was langere tijd voorzitter van de Voorster Muziek Federatie en altijd voorstander van samenwerkingen tussen de drie Twellose muziekverenigingen. Zo’n tien jaren geleden werd hij eveneens lid van Soli Deo Gloria. Na de fusie tussen St. Caecilia en Soli Deo Gloria bleef HJ spelen bij Cadenza en vanaf dat moment was hij de verbindende factor tussen de twee overgebleven muziekverenigingen in Twello.

Binnen het bestuur van Excelsior is HJ actief geweest als bestuurslid, secretaris en hanteerde vele jaren de voorzittershamer. Menig (oud) bestuurslid zal zich de vergaderingen met en bij HJ herinneren. Vooral de nazit wilde nog wel eens uitlopen waarbij het voor kon komen, dat bestuursleden het samen weer licht zagen worden. Maar dan ontstonden ook de beste ideeën.

HJ speelde mee in de toneelgroep en was een van de drijvende krachten achter het honderd jarig jubileum van Excelsior in het jaar 2002. Ook bij de Veldhoenders, destijds de boerenkapel van Excelsior, was HJ altijd van de partij. Het muzikale hoogtepunt beleefde hij toen Excelsior in 2000 Nederlands Kampioen in de basisklasse fanfare werd. Bij iedere activiteit was HJ betrokken. Als organisator, bestuurslid, maar zeker ook als deelnemer.

Op de dag van het ontstaan van Cadenza kreeg HJ te horen dat hij ernstig ziek was. Ondanks zijn ziekte bleef hij de repetities zoveel mogelijk bezoeken. Elke keer was het weer een vertrouwd gezicht; die kleine man met die grote bas. Voor HJ was muziek maken en de gezelligheid een vorm van ontspanning en zo kon hij even aan andere dingen denken.

Na een lange periode van behandelingen en herstel, kwam de ziekte weer genadeloos terug en heeft HJ deze week de strijd, ondanks zijn positieve houding, toch verloren. Wij kijken terug op een prachtige vriendschap en zijn HJ bijzonder dankbaar voor het vele dat hij voor onze muziekverenigingen heeft gedaan.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Grote zomerbrocante

Deventer- Zondag 26 juli heeft op de Brink la Grande Zomerbrocante plaats. De Brink is hét stadsplein van Deventer en tevens één van de fraaiste pleinen van Nederland. Omzoomd met zonnige terrassen en lommerrijk groen waan je je een zomerdag lang in een Franse ambiance als op een plein in de Provence.

Verliefd slenterend over de brocanteboulevard spontaan bij

één van de ruim 40 stands dat aparte stuk zien wat je al zo lang zoekt, wat deze
zondag onvergetelijk maakt. Van lief, stoer en oud tót vintage, chic en stout !

En…als het publiek zich houdt aan de 1,5 meter regel én
alles wat een evenement nodig heeft om zich te bewijzen als coronaproof, kan in
september nog een zomerbrocante plaatsvinden !

Van stoere tuinbanken, opgeknapte
Franse stoeltjes, tafellinnen, prachtige serviezen, bestek, glaswerk, oud speelgoed,
schilderijen, toffe vintage kleding, zilver, sieraden, bouwmaterialen, lampen
en deurklinken tot fraaie bustes en frêle korsetten. Van bohemien, retro en
industrieel tot puntgave avant-garde kitsch.

Kortom een dag voor fijnproevers
en liefhebbers van brocante en het Franse leven. Met esprit wordt de Brink een
zondag lang omgetoverd in een vrolijk lint van kijk- en snuffelplezier.
Pluk-de-dag tussen 10.00 en 17.00 uur.

Nadere
info : www.facebook.com/brocanteaandeijssel

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Groep 8 de Hietweide geniet van Lesdiner

Twello- Groep 8 van obs de Hietweide kreeg vorige week te horen dat het lesdiner bij restaurant Korderijnk toch door kon gaan. Dit kon omdat de verruimingen (met betrekking tot Corona) per 1 juli ingingen.

En wat was het weer een succes. De kinderen kwamen in hun netste (gala) kleren en met keurig gekamde haren aan bij Brasserie restaurant Korderijnk. Er werd eerst een drankje genuttigd buiten op het terras en vervolgens gingen de kinderen in paren (met tafelheer en tafeldame) naar het restaurant om plaats te nemen aan de keurig gedekte tafels. Ze hadden in de klas les gehad in etiquette: zoals niet met de ellebogen op tafel, niet blazen en slurpen, jezelf excuseren als je van tafel gaat, servet op schoot, pink omhoog met het drinken van de ‘wijn’, niet met volle mond praten etc. Het voorgerecht waren heerlijk gebakken coquilles met verschillende

groentepurees. Vervolgens een hele lekkere pomodorisoep. Het hoofdgerecht bestond uit fish & chips of uit een rundvleesburger. Ook het toetje smaakte geweldig: ijs met slagroom en mousse. Groep 8 heeft al met al 2,5 uur lang heel rustig en gezellig aan tafel gezeten. Kletsen, genieten van het eten en drinken en van alles leren over de etiquette. Iedereen had dan ook de oorkonde dik verdiend.

Voor de foto’s van deze gezellige avond kunt u naar www.hietweide.nl

De Hietweide neemt afscheid van groep 8

Het zit er op. Na 8 jaar basisschool zetten de kinderen een nieuwe stap naar het voortgezet onderwijs. De afscheidsavond was een onvergetelijke. Eerst speelden we de musical Diamantroof. En wat stonden de kinderen te stralen. Het ging echt super. We waren ook zo ontzettend blij dat we, ondanks de corona crisis, de musical toch op konden voeren. Dit voor de ouders in de zaal en via een livestream voor de thuisblijvers. De musical werd gevolgd vanuit Nederland, Finland, Syrië, Turkije, Australië, Kosovo, Frankrijk en Duitsland. Dat is wel heel bijzonder. Het officiële gedeelte bestond uit een liedje en een praatje van de meester voor elk kind. De avond werd afgesloten met een gedicht en een ABC door alle groep 8-ers voor de meesters en juffen. Ook werden er verschillende mooie cadeaus aangeboden. De meest in het oog springende zijn echt heel mooi. Aan de twee goaltjes die wij van jullie hebben gekregen zal de Hietweide nog héél lang plezier beleven. Op het moment dat het lied ‘Leef’ hard door de speakers klinkt en de kinderen zingend en dansend over het podium gaan, weten we dat de basisschool er echt op zit. Jullie zijn een heel bijzonder en fijne klas. We gaan jullie missen. Het ga jullie goed.

Voor foto’s van het afscheid kijk op www.hietweide.nl

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Gezelligheid in Klarenbeek

Klarenbeek- Sinds de versoepeling van de maatregelen rondom Covid 19 zijn de activiteiten in Klarenbeek van start gegaan. Blij dat er weer gewandeld kan worden en jeu de boules gespeeld kan worden. We zien dat men heel voorzichtig is met het bezoeken van de koffieochtenden. Deze worden georganiseerd met de 1,5 meter maatregel en binnen het pand zijn looprichtingen aangegeven.

Normaliter zouden alle activiteiten tijdens de zomermaanden stoppen maar gezien de bijzondere omstandigheden gaan de activiteiten in de maand juli en augustus gewoon door.

Voor de maand juli zijn er de gebruikelijke koffieochtenden. In de maand augustus is er iedere woensdagochtend jeu de boules van 10.00 tot 12.00 uur. Op 5 en 19 augustus wordt er gewandeld vanaf 9.30 uur bij het MFC.

De wandelgroep houdt op 29 september een avondwandeling van ca 10 km. Met koffie onderweg en het verhaal van een agrariërs echtpaar over de sanering van hun boerderij. De start is om half zeven bij het MFC.

Dus mocht u het gezellig vinden om een potje jeu de boules te komen spelen dan kunt u de hele maand juli en augustus op de woensdagen terecht in het MFC te Klarenbeek. Na afloop is er altijd verse koffie of thee. De wandelgroep is op 5 en 19 augustus na de wandeling ook van harte welkom voor een lekker kopje koffie of thee. In de maand augustus is er geen koffieochtend georganiseerd.

Op woensdag 2 september is de start van het tweede seizoen van de koffieochtenden in Klarenbeek. Kijk voor alle informatie op Facebook dorpscontactpersoon Klarenbeek.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Fysio10-IJsselland helpt Covid19-patiënten

Twello- Zo’n tachtig procent van de patiënten die Covid19 krijgen heeft milde tot matige klachten; een ziekenhuisopname is dan niet nodig. Toch blijkt inmiddels dat het herstel soms moeizaam verloopt. Patiënten blijven moe, hebben last van conditieverlies en dat heeft tot gevolg dat het lastig is om het ‘gewone’ leven weer op te pakken. Gerichte fysiotherapie kan daarbij helpen. De fysiotherapeuten van Fysio10-IJsselland hebben daarvoor een protocol geschreven.

Fysio10-IJsselland is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten in Olst, Raalte, Holten, Gorssel, Twello en Deventer. Theo Ruitenbeek, fysiotherapeut en praktijkhouder in Deventer is voorzitter. ‘Door met een aantal collega’s samen te werken, brengen we de kwaliteit van ons vak op een hoog niveau’, legt hij uit. ‘Zo hebben we bijvoorbeeld meegedaan aan landelijke pilots over kwaliteitsverbetering. Wij leveren input, maar doen daarmee ook - in een vroeg stadium -veel ervaring op. Het is fijn om met collega’s te kunnen sparren, we vullen elkaar aan, zonder elkaar in de weg te zitten.’

Belangrijke bijdrage aan herstel

Steeds duidelijker wordt dat een flink aantal Covid19-patiënten moeizaam herstelt van het virus. Vooral vermoeidheid en conditieverlies zijn belemmerende factoren op de weg terug naar volledige deelname aan de samenleving. Is de patiënt in het ziekenhuis geweest voor behandeling, dan wordt hij of zij meestal goed gevolgd door het ziekenhuis en krijgt de juiste hulp aangeboden. Maar is er geen sprake van een ziekenhuisopname dan blijft de patiënt vaak onder de radar en denkt over de klachten: “Het zal er wel bij horen”.

‘Dat is jammer’, concludeert Ruitenbeek. ‘Want wij fysiotherapeuten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel. Wij hebben de deskundigheid en de kennis in huis. Daarom hebben we als Fysio10 de koppen bij elkaar gestoken en een protocol geschreven op basis van landelijke richtlijnen. Daarin hebben we opgenomen hoe we – zinvol en praktisch – met Covid19-patiënten willen omgaan.’

Maatwerk

Dat komt neer op maatwerk. Ruitenbeek: ‘De patiënt kan rechtstreeks contact opnemen met een fysiotherapeut, maar overleggen met de huisarts is vaak beter. Komt hij bij ons, dan gaan we eerst kijken hoe het ervoor staat. Soms is het voldoende om een paar adviezen te geven, over ademhaling, beweging en conditieopbouw. Is er meer nodig, dan bieden we inderdaad maatwerk per patiënt: de een moeten we afremmen, de ander juist stimuleren in het bewegen. Als wij een patiënt fysiek zien, kunnen we vaak ook beoordelen of er aanvullende hulp van andere zorgdisciplines nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een diëtist of een psycholoog.’

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Excelsior zoek nooD/T-lokaal

Twello- Door alle regelgeving rondom de corona pademie is het voor veel muziekverenigingen bijna onmogelijk om met een compleet orkest te kunnen repeteren. Zo ook voor de Twellose muziekvereniging, Excelsior. Iedere maandagavond komt een groep van bijna 50 muzikanten bij elkaar om samen te werken aan een muzikaal programma, maar ook om elkaar te ontmoeten en na afloop gezellig met elkaar nog even wat te drinken.

Het huidige pand waar gerepeteerd word (scoutinggebouw van de Gelre Groep), is door de maatregelen nu te klein geworden. Daarom de volgende oproep:

GEZOCHT; REPETITIERUIMTE/BEDRIJFSHAL

De ruimte moet groot genoeg zijn waar 50 muzikanten op 1,5 meter van elkaar kunnen zitten en waar voldoende licht is. Het mooiste zou zijn als er ook een opslagruimte is om o.a. grote slagwerkinstrumenten op te kunnen slaan. De muzikanten zijn op maandagavond van 19.00 uur tot 23.00 uur aanwezig.

Bent u in het bezit van een ruimte/lokaal/bedrijfshal die Excelsior als nood mag gebruiken, dan komen zij graag met u in contact. U kunt mailen naar: twello.excelsior@gmail.com of bellen met Jasper Esselink 06 48 12 99 90.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Erfconcert Johannette Zomer

Tonden- In de maand augustus vindt in het buurtschap Tonden, gemeente Brummen, een bijzondere culturele activiteit plaats. Op zondagmiddag 16 augustus geeft de internationaal befaamde sopraan Johannette Zomer uit Zutphen een ‘erfconcert’, georganiseerd in samenwerking met de Culturele Stichting Tonden. Het gaat om een buitenactiviteit, het is tenslotte zomer.

Dit erfconcert ‘Van Beatles tot Bach’ vindt plaats op de Haarweg 11 in Tonden. Johannette wordt begeleid door Michiel Niessen op luit en gitaar.

Het programma bestaat naast 17e eeuwse smartlappen en tophits (met o.a werken van Caccini, Purcell, Handel en Bach), uit luisterliedjes uit Europa (met o.a. Brel, de Korte, Sonneveld en van Veen) en Pop & Ballads (met o.a. Joni Mitchel, Bette Middler en the Beatles).

Er zijn twee concerten, de eerste tussen 14.30 en 16 uur, de tweede tussen 16.30 en 18 uur. Tijdens dit bijzondere concert wordt ook een high tea geserveerd verzorgd door catering Zutphen.

Kosten per concert: 25 Euro, inclusief high tea. Voor kaarten www.cultuurtonden.nl

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Eerste BuitenBios in Tonden!

Tonden- Op vrijdagavond 24 juli organiseert de Tondense Bela Evers met haar team “Dutchess of the Sea” de eerste BuitenBios in Tonden. Gekozen is voor de verfilming van het waargebeurde verhaal van de Noor Thor Heyerdahl, die in 1947 per vlot de oceaan over ging om de wereld van zijn gelijk te overtuigen. “Kon-Tiki” heet deze prachtige film die geschikt is voor 12 jaar en ouder. Het evenement wordt georganiseerd met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM.

De opbrengst van dit evenement komt ten goede aan het avontuur van deze Dutchess om mee te doen aan de roeiwedstrijd over de Atlantische oceaan! Nog nooit eerder heeft een Nederlands Damesteam dit gedaan. Het initiatief is gekoppeld aan twee goede doelen, te weten ALS Nederland en de Plastic Soup Foundation.

Voor het begin van de film kunt u kennismaken met deze Dutchess en hun oceaan roeiboot “Liberty’. Locatie: Veldje Sterrebosweg 6 in Tonden. Aanvang 21.30 uur. Kaartjes zijn alleen te koop via de website: www.dutchessofthesea.com.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

SAVE THE DATE: Vrijdag 24 juli heerlijke haantjes van ‘t spit bij Wegrestaurant de Kar!

Hé, haantje de voorste! Wees er als de kippen bij! Vrijdagavond 24 juli geniet je in ons restaurant van een halve haan met frietjes en een salade voor maar €12,50! Liever thuis opeten? Dat kan ook! Voor maar €10,- kun je een losse, gegrilde haan bij ons afhalen in Klarenbeek. Let op, reserveren = gewenst! Graag doorgeven vóór donderdag 23 juli om 17:00 via tel.nummer 055 303 4303.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Bij de ene moet je gewoon ‘ja ja’ zeggen en ‘het komt wel goed’ bij de ander

Twello- Twee thermoskannen koffie staan er voor onze neus. Het heeft er alle schijn van, dat het een flink gesprek gaat worden. Een logisch gevolg wanneer iemand 63 is en 47 werkzame jaren achter zich heeft liggen. En dat dan in tweevoud! Hun trappen en steigers stonden tegen de meest prachtige gevels van Nederland, de laatste klussen zijn vooralsnog die aan hun eigen woningen. Aan tafel met twee iconen in het schildersvak, die ook als vrijwilligers flinke steentjes bijgedragen.

Twee broekies en een Tomos

Johan en Cornelis Elskamp zijn 16 lentes jong en dus nog echte broekies, wanneer ze als de nummers 6 en 7 hun loopbaan starten bij schildersbedrijf Wolters BV, dan nog gevestigd in Colmschate. “We hadden daarvóór gewerkt in het zwembad, waar onze zus badjuffrouw was. Van dat gespaarde geld konden we een Tomos kopen”. Dat was zeer zeker geen luxe, om de afstand tussen Twello en dat dorp aan de andere kant van de IJssel te overbruggen. Op tijd komen was en is een must en volgens zeggen is dat in al die jaren eenmaal misgegaan, ook nog door toedoen van het halfjaarlijkse ‘klok verzetten’.

Historisch familiehuis

Het is goed vertoeven bij de heren Elskamp aan de Veenhuisweg. Een sfeervolle inrichting en alle ruimte in het prachtige historische pand, dat gebouwd werd in het jaar 1850. Wie het destijds heeft gebouwd is Johan en Cornelis niet bekend, maar wel weten ze, dat zelfs hun overgrootvader op dit adres werd geboren. “Het huis was vroeger gesplitst door de voordeur en de hal. De andere kant was van opa en oma. De familie kwam wel veel bij elkaar, want we hadden een televisie en dat was wel uitzonderlijk.”

De laatsten doen de deur dicht

Hun leven lang op dezelfde plek, kennen de broers ieder hoekje en gaatje. We krijgen een rondleiding op het bijna een hectare grote grondstuk. Aan de oost- en zuidkant omgeven door een flinke natuurlijke haag. “Die hebben we zo’n vijftien jaren geleden geplant, toen we hoorden over de nieuwbouwplannen in de buurt.” Een vooruitziende blik van de heren, want het resultaat is, dat ze nu volledig vrij zitten in het groen. Enkele viervoeters kijken ons aan vanuit hun verblijf. “Die mogen de nieuwe eigenaren straks overnemen en anders zoeken we een ander onderkomen voor ze” aldus de jongens. Want nog eenmaal staan de blikken verf gereed voor grondig onderhoud. De laatste generatie Elskamp gaat het pand verlaten; het is verkocht.

Snode plannen in het centrum

“De tuin, daar zit ook heel veel werk in. Dat vonden we wel leuk, maar nu we ouder worden, is het wel te groot.” De broers zeggen feitelijk ‘het is goed geweest’ en wachten niet tot de dag, dat ze mogelijk ooit noodgedwongen de plek moeten verlaten. “We gaan verhuizen naar het centrum, maar daar moet nog wel eerst wat gebeuren!” Dat ‘wat’ is nog wel een hele onderneming, want er moet nog een compleet appartement worden gebouwd in de Marktstraat; de plek bij De Pronkkamer en dichtbij hun zus. Als ze willen, kunnen ze er ook naar hartenlust tuinieren, want een honderd vierkante meter dakterras nodigt daartoe wel uit. Of dat ervan gaat komen?

Monumentale pandjes

Even terug naar dat leven als schilders, waarbij Johan en Cornelis een eerste aanname ontzenuwen. Het is namelijk niet zo, dat ze altijd samen op pad waren. Het kon af en toe voorkomen bij een klus, maar pas de laatste ca. acht jaren zijn ze structureel samen aan het werk. Daarbij hebben ze veelvuldig te maken gehad met de neusjes van de zalm! In het historisch rijke Bergkwartier van Deventer waren ze kind aan huis en kregen de sleutels mee. Maar ze schilderden ook onder andere De Steltenberg, Kleine Noordijk, Het Schol, De Matanze, De Witte Brug, Holthuis, Wezeveld en De Parckelaer. Zomaar even wat namen uit ’t losse polsje

Koninklijke handjes

Veel manuren stak werkgever Wolters in Paleis Het Loo te Apeldoorn, waar de broers Elskamp vele jaren naar hartenlust hebben mogen werken. Het imposante gebouw met de stallen was ook hard toe aan een opknapbeurt, getuige het boekje dat we krijgen overhandigd, uitgegeven door Wolters n.a.v. vijf jaren schilderonderhoud. In de jaren 2012 t/m 2016 werden zo’n 40.000 manuren aan het project besteed. En wie denkt aan een soort ‘grof onderhoud’ zou er goed aan doen, het paleis eens in levende lijve te aanschouwen. Tot in detail is er gewerkt; ieder latje in de kozijnen is gezien, elke krul op een lantaarn onder handen genomen. Niet voor niets won het bedrijf in 2016 de Nationale Schildersvakprijs voor onderhoudsschilderwerk.

Doe ’t maar kalm ân …

Vooruitziende blikken, tijdens het gesprek blijkt iedere keer weer, dat Cornelis en Johan daar een patent op hebben. Hun 40-urige werkweek hebben ze al jaren geleden ingeleverd. “We werkten de laatste jaren nog maar zo’n drie tot vier maanden per jaar.” Maar wat vond de werkgever daar dan van? “Tja die had geen keuze. We komen of we komen niet!”

Sportief werk

Ook hun vele vrijwilligerswerk bij Sportvereniging Twello gaat in de ban. In het verleden waren de mannen zelfs scheids- en grensrechter, draaiden kantinedienst en schilderden meermaals het pand van de vereniging. Nu is er eerst alle aandacht voor de eigen verhuizing en bouw van het nieuwe onderkomen. “Daarna gaan we bij de sportvereniging in de groenploeg. Maar dan moeten ze nog een jaartje wachten.”

Bourgondisch fietsen

Volgend jaar hopen de broers hun nieuwe stek te kunnen schilderen, wanneer de bouwvakkers naar huis zijn. Geen grote tuin, geen groot onderhoud, maar wat dan wel? “We gaan een beetje meer fietsen en genieten van het leven.” Maar wat is dan dat genieten? “Een terrasje bijvoorbeeld, daarom is het centrum wel ideaal. Dan kunnen we naar huis kruipen, ha, ha, ha! Bourgondisch? Ja, zeker! We gaan nog wel eens uit eten. Komt door ons neefje, die was ooit kok bij De Librije. Dan was er plaats over en belde hij; ‘kom maar effe’. We gaan meestal in de buurt eten, dat gaat dan op de fiets. In Twello hebben we alle restaurants wel gehad, ha, ha!

‘We gaan niet achter de geraniums zitten!’

Wanneer je in je leven zóveel mooie dingen hebt kunnen doen en volop kon genieten, zijn er dan nog wensen voor de toekomst? “We gaan niet achter de geraniums zitten en blijven bijvoorbeeld wat schilderen bij de familie. En we gaan misschien nog wat verre reizen maken, als het weer kan. China bijvoorbeeld, daar moet je toch wel geweest zijn. Maar ook dichter bij huis genieten we. We komen nu langs mooie panden en zeggen ‘dat hebben we toch mooi geschilderd’. We hebben een hoop mensenkennis opgedaan. Alle mensen zijn niet hetzelfde, je moet je overal een beetje aanpassen. Bij de ene moet je gewoon ‘ja ja’ zeggen en ‘het komt wel goed’ bij de ander.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

BUITEN DE GEMEENTEGRENZEN (6)

Voorst- Ook buiten de gemeentegrenzen van Voorst is heel veel gaande. Nu bouwt Voorst gelukkig geen muren rond zijn gemeente. In de loop der jaren hebben Voorstenaren de wereld binnen de gemeente gebracht. Over hen en over hun activiteiten in de wijde wereld en hun uitstraling binnen Voorst wil Wiel Palmen schrijven. Onderstaand artikel is op verzoek geschreven door Annelieke Laninga.

Annelieke Laninga is in Twello opgegroeid. Ze vertrok in 2011 naar India, aanvankelijk voor een sabbatical van 6 maanden om te reizen, yoga te doen en te mediteren. Inmiddels woont en werkt ze al negen jaar in New Delhi waar ze overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties bij elkaar brengt om samen het Indiase water management te verbeteren. In haar vrije tijd is ze actief als ambassadeur en vrijwilliger van een stichting genaamd World Without Obstacles (WWO). Het doel van deze organisatie is om samen met de lokale bevolking het onderwijs, de gezondheid en hun leefomgeving te verbeteren. Annelieke is in Delhi met Siddharth Sivaraman getrouwd. Vijf jaar geleden publiceerde Voorster Nieuws een reeks artikelen over het werk van WWO in India. In dit artikel geeft Annelieke enkele voorbeelden van projecten die tussen 2015 en 2020 zijn gerealiseerd.

DANKBAAR EN TROTS

Doordat ik zelf in India woon en werk heb ik goed zicht op hoe projecten van World Without Obstacles worden uitgevoerd en op de inzet van de oprichter, de bestuursleden en vrijwilligers van WWO-India. Met weinig middelen hebben zij al vele mooie resultaten geboekt. Dit varieert van voorlichting over het belang van handenwas-hygiëne en het doorbreken van menstruatie taboes op het Indiase platteland tot het verstrekken van boekenbeurzen aan kinderen op een basisschool en het faciliteren van uitwisselingen met vrijwilligers uit Nederland.

Alle middelen worden 100% ingezet voor het realiseren van de projecten. De bestuursleden dienen geen declaraties in en vrijwilligers ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Om deze integere organisatie – en in de toekomst mogelijk ook andere liefdadigheidsorganisaties in India – verder te helpen in het realiseren van hun sociaal-maatschappelijke doelstellingen richtte ik in 2015 in Nederland een steunstichting met dezelfde naam “World Without Obstacles” op.

Samen met Dorine Werkhoven (secretaris), Ruud Mantingh (pen¬ningmeester) en Ferdinand Harmsen (communicatie) vormen we het bestuur. Ieder bestuurslid zet zich vrijwillig en op unieke wijze naast hun dagelijkse werkzaamheden en gezinsleven in voor de stichting. Ook zijn er de afgelopen jaren enkele vrijwilligers uit Nederland naar India gekomen om een project op te zetten of uit te voeren. Daar ben ik enorm dankbaar voor!

SCHOOLBEURZEN

Jaarlijks verleent WWO enkele studiebeurzen aan kinderen van sociaal economisch zwakke achtergrond. De kinderen die daarvoor in aanmerking komen, krijgen een school uniform en boeken en schriften om te kunnen leren. De Gurukul Children Academy scheldt hen het schoolgeld kwijt. In schooljaar 2017-2018 konden we zo 3 kinderen van beter onderwijs voorzien. In 2018-2019 kwamen daar mede dankzij ondersteuning van de Protes¬tante Kerk in Twello nog eens 2 kinderen bij.

GEZONDHEIDSONDERZOEK

Dorine, onze secretaris, bezocht in oktober 2018 voor de tweede keer de Gurukul Children Academy school in Belsar. Zij is huisarts en heeft samen met Elise Verhagen, een kinderarts in opleiding die in Delhi was, en met enkele lokale dokters uit het dorp op één dag ruim 300 kinderen onderzocht.

Gezondheid in kaart gebracht

Alle leerlingen van de school hebben sinds 2016 een persoonlijke gezond¬heidskaart, waarop hun leeftijd, geslacht, lengte en gewicht, inentingen en gezichtsvermogen staan geregistreerd. De kaart is dit jaar – dankzij Elises suggesties en inspanningen – vernieuwd en verbeterd om de gezondheid van de kinderen beter te kunnen volgen.

Een bron van plezier voor ruim 300 kinderen

De speeltuin is gericht op het verbeteren van de gezondheid van kinderen en jongeren door hen te stimuleren fysiek actief te zijn en geest en lichaam te ontwikkelen door spelletjes te spelen. De speeltuin is goedkoop en mili¬euvriendelijk omdat het is gebouwd met gerecyclede materialen zoals gebruikte autobanden. Bij de inauguratie¬ceremonie was ook Ingeborg Kempers, een vrijwilliger uit Nederland aanwezig. Allen waren verbaasd over wat gedaan kan worden met een klein budget en weinig middelen maar maximale creativiteit. Petje af voor Play¬ground Ideas. En wat een plezier hadden de kinderen!

Meer informatie: www.worldwithoutobstacles.org of bezoek ons op Facebook.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Van Prachtige Bloementafel naar - Fruittafel Van Nestkastjes naar Voederhuisjes

TWELLO- Heerlijke rijpe pruimen en daarvan zijn o.a. jam en sappen gemaakt, deze zijn nu te koop aan de Burgmeester van der Feltzweg. 41. De opbrengst is voor “Levens veranderen”, alzo schrijft Pricila, Trades Training Institute het volgende: “Onze samenwerking met Bouwen met Bouma belooft tot betere dingen te komen. In 2018 hebben we afgesproken om minstens 10 timmerlieden naar school te laten gaan, het zijn er 17 geworden waarvan 7 dames.

De westelijke provincie in Zambia was altijd al de armste van het land. Er zijn weinig bedrijfstakken die kans geven op werk. Wij proberen tot een oplossing te komen. In samenspraak met BmetB hebben we de timmerlieden schoolbanken laten maken en verkocht aan de school, dit heeft de studenten gemotiveerd en geholpen in hun levensonderhoud van hen en hun familie. Wij zijn blij met dit partnerschap als dit een kans krijgt zal het veel levens in onze gemeenschap beïnvloeden. Wij bidden voor de familie Bouma, en allen die bijdragen aan dit goede werk. Dat God hen rijkelijk zal blijven zegenen en hun gunsten zullen delen”.

Daar doen wij en u het voor, alles wat wij verkopen komt daar terecht zodat ze zo hun land kunnen opbouwen . Kom kopen alles is met veel zorg gemaakt. U proeft puur fruit.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Wandelen op Zondag Teuge feestelijk van start

Teuge- Afgelopen zondag 19 juli was het weer zover. Wandelen op Zondag Teuge ging weer van start na het versoepelen van de regels met betrekking tot corona. Dit keer een speciale zondag. We hebben, nadat Algemeen Belang Teuge in 2015 deze activiteit voor de eerste keer organiseerde, ons 5 jarig jubileum gevierd met een mooie wandeling van 5 kilometer in de schitterende omgeving van Teuge.

Elke 3e zondag van de maand wandelt een vaste groep een mooie route. Iedereen die wil, kan met de groep meelopen en is van harte welkom. Vaak wordt er bij Take off afgesloten met een kop koffie. Dus zin in een leuke, mooie en gezellige wandeling, vanaf 10 uur welkom. Er wordt gestart vanaf Dorpshuis op Den Toega.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

SV Twello volleybalt in zomervakantie door

Twello- De afdeling volleybal heeft na een lange periode van verplichte rust, besloten om een actieve vakantieviering mogelijk te maken. Dus anders dan gebruikelijk, is de zaal aan de Zuiderlaan op woensdag open voor deze afdeling, van 20.00 uur–22.00 uur. Het reguliere recreanten team en de teams in de recreanten competitie (Heren & Mix) kunnen op deze wijze fit worden en blijven voor het nieuwe seizoen.

Begin september start officieel het nieuwe Nevobo seizoen weer, waarbij ook de reguliere trainingstijden weer van toepassing zijn. Wil ook fit blijven of zit je erover na te denken om (weer) volleybal te gaan spelen, kom dan vrijblijvend meeballen en ervaar de gezelligheid van het mixen en de gemoedelijkheid van het recreantencompetitiespel. Alle niveau’s zijn welkom. Wil je graag eerst meer informatie, neem dan contact op met Rianne Lenselink 06 46235148 of Frank Soer 06 17402861. Ook op de website www.svtwello.nl kan je alle informatie vinden over de afdeling volleybal en tevens het geldende corona protocol op locatie

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Clubkampioenschappen shoot-outs VHC Twello

Twello- Donderdag 16 juli werden de clubkampioenschappen shoot-outs gehouden bij VHC Twello. Afgelopen weken is er hard getraind door zowel keepers als spelers om de strijd met elkaar aan te gaan. Bij een shoot-out krijgt een speler 8 seconden de tijd om in een 1-op-1-duel te scoren bij de keeper. Voor beiden erg spannend dus. Maar liefst 27 deelnemers in verschillende leeftijdscategorieën meldden zich donderdag bij de wedstrijdleiding. We hebben ontzettend mooie reddingen gezien van de keepers bij onze club. Na elke redding volgde luid gejuich door de achterban van onze keepers.

Onze keepertrainster stond naast de keepers om ze tips en trucs te geven voor wanneer de volgende speler op ze af zou komen. Of om ze moed in te praten als de bal er door een coole move van de speler toch in ging. De spelers waren op hun beurt zeer gemotiveerd om de bal in de goal te krijgen en haalden allerlei slimme moves en trucs uit om dit te bewerkstelligen. Dit werd zeer gewaardeerd door het publiek en het gejuich was dan ook luid als er een mooie truc lukte en de bal in het goal belandde. Hoe spannend is het om als enige in de cirkel af te gaan op een keeper? Er is dan geen teamgenoot die je kan helpen, je bent op jezelf aangewezen. Het was mooi om te zien dat de deelnemers die stonden te wachten op hun beurt, elkaar moed inspraken en enthousiast applaudisseerden voor zowel de reddingen van de keepers als een score voor de spelers. Het teamgevoel was duidelijk aanwezig bij alle deelnemers. Samen sta je sterk en ondanks de onderlinge strijd kunnen we van elkaars mooie acties genieten. Dit zit er al vroeg in bij de jongens en meiden, dat geeft ons bij VHC een warm gevoel. Als winnaars zijn geëindigd: Thijmen (keeper), Fien (keepster), Thijn (speler) en Olivia (speelster). Zij gaan door voor de strijd in de regiokampioenschappen shoot-outs. Wil jij ook eens kijken of hockey wat voor jou is? Kom dan vrijblijvend meetrainen en laat je verrassen door de leuke sport en de gezelligheid bij VHC. Kijk op onze website voor meer informatie en trainingstijden: www.vhctwello.nl of stuur meteen een mail naar: werving@vhctwello.nl

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Adelaarshorst uitsluitend voor seizoenkaarthouders beperkt toegankelijk

Deventer- Op vrijdag 10 juli is Go Ahead Eagles gestart met de ‘tweede helft’ van de seizoenkaartcampagne. Een seizoenkaart is komend seizoen extra waardevol, aangezien losse tickets op korte termijn niet verkocht zullen worden voor wedstrijden die in De Adelaarshorst worden gespeeld.

Na een kort zomerreces begint de eerste selectie van Go Ahead Eagles op donderdag 23 juli aan het tweede voorbereidingsblok in aanloop naar seizoen 2020/2021. In augustus speelt het team van Kees van Wonderen bovendien vier oefenduels, waaronder een thuiswedstrijd tegen Telstar op zondag 2 augustus.

Optimale stadionbezetting

Spelen voor publiek in De Adelaarshorst. Lange tijd leek dit scenario verder weg dan ooit. Maar naar het zich nu laat aanzien kan Go Ahead Eagles op zondag 2 augustus waarschijnlijk tóch – eerder dan aanvankelijk verwacht – beperkt publiek ontvangen tijdens de oefenwedstrijd tegen Telstar.

Aankomend seizoen streeft Go Ahead Eagles per thuiswedstrijd en binnen de gestelde kaders naar een optimale stadionbezetting. Alle beschikbare plaatsen zullen daarbij uitsluitend onderverdeeld worden onder seizoenkaarthouders en Business Partners van de club. Of dit in het begin nu duizend, tweeduizend, drieduizend of misschien wel meer plekken zijn. Meer informatie hierover volgt op de clubkanalen van Go Ahead Eagles.

Mijlpaalprijs

Met een zeer mooie tussenstand van 5.537 seizoenkaarthouders ziet Go Ahead Eagles voorzichtig de volgende mijlpaal van 6.000 seizoenkaarthouders aan de horizon gloren. Mocht de club deze mijlpaal bereiken, dan verloot Go Ahead Eagles onder alle seizoenkaarthouders de zevende mijlpaalprijs: een Eagles-verjaardagsarrangement!

Alle informatie over de seizoenkaartcampagne van Go Ahead Eagles is te vinden op ga-eagles.nl/wearetheeagles.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Drukke tijden duivensporters Vroege Nationale duif in Twello

Twello- De afgelopen week draaide de duivensport in Twello op volle toeren. Er stonden maar liefst 4 vluchten geprogrammeerd, voor alle disciplines was er wat te beleven. Voor de jonge duiven was er een trainingsvlucht als voorbereiding op het naderende seizoen. De snelle duiven konden worden ingezet voor een reisje naar Quievran (265 km). De dagfondduiven gingen richting Bourges (630 km) en de marathonduiven werden dinsdag al ingekorfd voor de koninginnenklassieker vanuit St. Vincent (1100 km)

Quievrain
De duiven die het verst moeten worden uiteraard als eerste ingekorfd. De snelle duiven gingen vrijdag op pad en werden zaterdag om 7.15 uur gelost. Het werd een mooie vlucht met mooie snelheden. Het mooiste was eigenlijk de verrassende winnaar, of eigenlijk winnaars. De Comb. Nieuwenhuis, wat staat voor vader Gerrit en zoon John en op de achtergrond moeder Christien, legt zich helemaal toe op de marathonvluchten. Echter, zoals ook een marathonloper, moeten deze duiven getraind worden op de korte afstanden. Dat die langeafstandsvliegers van Nieuwenhuis niet alleen lang maar ook snel kunnen vliegen bewezen ze afgelopen zaterdag door voor al het sprintgeweld de eerste prijs weg te kapen. Een daverende verrassing die van harte gegund was. Na deze eerste duif zijn het de gekende hokken van Steffan Willems uit Epse en Jan de Ruiter uit Teuge die de top 10 vol maken.

Bourges
De dagfondduiven gingen donderdagavond richting Bourges. Naast de eigen leden kwamen er ook mensen van “buitenaf” in Twello inkorven. Uit Bathmen en Apeldoorn kwamen mensen om de concurrentie met de Twellose liefhebbers aan te gaan. De duiven in Bourges konden mooi op tijd gelost worden, 07.00 uur. Snelle berekeningen gaven aan dat er vanaf 15.00 uur duiven konden arriveren. De eerste duif werd gemeld uit Bathmen door D. Dikkeboer. Daarna wisselden duiven van leden van Steeds Verder en “vreemde duiven” elkaar af. In de top tien zien we zelf een overheersing door de buitenleden. De Twellose overwinning ging naar Bram Scherpenzeel. De Comb. van Brummen completeert het podium door in korte tijd beide aangewezen (favoriete) duiven te klokken met slechts 3 duiven mee. Bourges was dit jaar een echte vlucht en het duurde dan ook ruim een uur voordat de prijzen verdiend waren.

St Vincent
Het klapstuk van dit weekend werd ongetwijfeld de vlucht vanuit St. Vincent. Deze duiven werden dinsdag ingezet en vrijdagmiddag om 13.00 uur gelost. Ook nu weer deelname vanuit Apeldoorn. Doordat het toch een beetje een vreemd seizoen is vanwege de corona-perikelen, was er sprake van een kleine deelname. Een uitzondering vormde de Comb. Zoetbrood en zn. uit Apeldoorn. Zij hadden 10 duiven ingezet, een mooie ploeg derhalve. Arjan en Dave hadden de afgelopen weken op de voorbereidingsvluchten al laten zien dat hun duiven in goede conditie waren. Afgelopen zaterdag was daar de bekende “donderslag bij heldere hemel”. Iets voor half 12 klokten zijn hun favoriete duif die vorig jaar ook al heel vroeg thuis kwam van een marathonvlucht. Op het moment van arriveren stond de ‘315 bovenaan in de afdeling en in Sector 3, samenspel van de provincies Overijssel, Gelderland en Utrecht. Dan is het wachten of er op de grotere afstanden geen duiven arriveren die sneller zijn. Na een aantal uurtjes billenknijpen was het duidelijk. De overwinning ging naar de sympathieke Apeldoorners, die een prestatie behaalden die ze zich hun hele leven zullen heugen. ’s Avonds met het uitlezen van de klokken werden beide heren door voorzitter Sven van Brummen in de bloemetjes gezet voor hun geweldige prestatie. Ze hadden sowieso een fantastisch weekend want ze behaalden prima resultaten op alle 3 vluchten waaraan ze deelnamen.

De overwinning binnen Steeds Verder ging naar Stefan Jansen die net voor 7 uur ’s avonds zijn ingezette duivin de ‘818 draaide. Alleen de allersterkste duiven laten zich op dit soort vluchten van voren zien.

Top 10 Quievrain: 1. Comb. Nieuwenhuis, 2,6,9,10. Steffan Willems, 3,4,5,7,8. Jan de Ruiter.

Top 10 Bourges Steeds Verder: 1,5,7,8. Bram Scherpenzeel, 2,3. Comb. van Brummen, 4,10. Jan Ketelaar, 6. Stefan Jansen, 9. Jan de Ruiter.

Winnaars St. Vincent: Nationaal Inkorfcentrum: Arjan en Dave Zoetbrood (Apeldoorn),

p.v. Steeds Verder: Stefan Jansen.

Voorzitter Sven van Brummen (r) zet vader en zoon Zoetbrood in de bloemetjes na hun geweldige overwinning op St. Vincent.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Een nieuwe tijd breekt aan; kom we gaan!

Terwolde- De vlaggen wapperen in alle straten van het dorp, mensen staan langs de route vanaf de molen de Ooievaar op De Wiek tot aan het dorpshuis d’Olde Schole. De rode loper is uitgerold voor de helden van vandaag; de leerlingen van groep 8. Een fantastische erehaag voor deze kanjers, die zichtbaar genieten van alle aandacht, aanmoedigingen en applaus. Alle jaren zijn bijzonder, maar ditmaal een extra gouden randje vanwege de enerverende tijd welke achter hen ligt.

Het kan eigenlijk niet ‘Terwoldser’, dan dat het draaiorgel van de firma van Eijk voorop rijdt in een imposante stoet van bijzondere vervoersmiddelen. Een koets, pony’s, luxe auto’s met zelfs vleugeldeuren, cabrio’s, oldtimers, camper en een buggy. Erop en erin de feestelijk geklede leerlingen die na een fantastisch zonnige rit muzikaal worden onthaald door DJ Arjan Nales. Een voor een worden de sterren van de avond omgeroepen, waarna ze op de rode loper worden vereeuwigd door fotograaf Amanda Leurink.

Het is november 2019 wanneer een tiental moeders samenkomen om een aantal leuke activiteiten te plannen. Dit nadat ze de kinderen hebben gevraagd wat hun wensen zijn. Een avondje zwemmen, een logeerpartij in het dorpshuis met spooktocht, een barbecueavond én als klapper dus deze gala-avond! Alle activiteiten zijn door de ouders georganiseerd, zodat de leerkrachten zich volledig konden richten op het onderwijs, maar uiteraard wel kwamen kijken naar de parade van de avond.

In de week voorafgaande aan de parade en het gala, konden de ouders genieten van de musical. Een hele bijzondere dit keer, want ze werden verrast op een prachtige film! Juf Marjanne verdient hiervoor een hele dikke pluim! Het is haar eerste jaar op De Bongerd en ondanks de onzekere tijden door Corona, was het afblazen van feestelijkheden géén optie. Ze dacht in oplossingen en vastberaden om een echte film te maken van de musical!

De scenes werden in de wei en tuin van de moeders Mireille en Andrea opgenomen, waarbij Juf Marjanne alles zelf tot in de late uurtjes heeft gemonteerd. Een prachtige film, waar ze ontzettend druk mee is geweest maar met een geweldig resultaat! Uiteraard is de film juist ook zo succesvol door het leuke acteerwerk van de leerlingen, die zichtbaar veel lol beleefden aan het hele gebeuren.

Het bleef afgelopen vrijdagavond nog langere tijd onrustig in het dorpshuis. Muziek welke door de leerlingen zelf was uitgekozen vulde de zaal en uiteraard werd er gedanst. De avond werd afgesloten met meiden in tranen en jongens in een grote kring. Samen zongen ze hún lied ‘Voor het laatst’ en stiekempjes hield ook menig ouder het niet droog. “Ook wij als ouders hebben genoten, ondanks dat het een raar en onzeker schooljaar was voor deze kinderen. Maar tijdens de gala-avond hadden we allemaal het gevoel van ‘Yes! Het is ons gelukt!’. We hebben ze een afscheid gegeven wat deze klas zeker verdiende!”

‘Alles is gedaan en is gezegd, een nieuwe tijd breekt aan, de wind neemt ze mee; kijk ze gaan!’

Wij wensen Daniël, Guusje, Sanne, Annesophie, Lieke, Selwin, Floris, Jurre, Lean, Josepha, Maura, Tessa, Tim, Julia, Sophie, Lesley, Michael, Vico, Britt, Olivier, Alissa en Laura heel veel succes op de nieuwe scholen!

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Kerken weer open!

Voorst- De Streekgemeente Klarenbeek-Voorst-Wilp heeft de deuren van haar kerken weer opengezet voor bezoekers. Vanwege de versoepelde maatregelen rondom samenkomsten, mogen mensen weer een kerkdienst bezoeken. Ook de Streekgemeente pakt de draad weer op. De afgelopen maanden gingen de kerkdiensten gewoon door, maar deze waren alleen online via kerkomroep.nl of via de radio te volgen.

In de komende tijd blijven de diensten via deze kanalen te beluisteren. Maar, vanaf afgelopen zondag 19 juli kan er ook weer live meegevierd worden! Voor veel mensen was deze dienst een bijzondere beleving. Na maanden werd er weer samen gevierd en geluisterd, natuurlijk wel op afstand!

In eerste instantie is het kerkgebouw van Klarenbeek te klein voor de gezamenlijke diensten. Daarom zullen de meeste kerkdiensten plaatsvinden in de kerken van Voorst en Wilp. Via het kerkblad ‘Op Streek’, de website van de Streekgemeente en de facebookpagina kan iedereen zien waar de dienst gehouden wordt.

Het is wel de bedoeling dat mensen zich aanmelden, zodat men weet hoeveel plaats er ingeruimd moet worden. In de ‘Op Streek’ staat precies hoe dit kan en iedereen kan ook terecht op de website: www.kerkklarenbeekvoorstwilp.nl/aanmelden.

Voor wie nog mee wil vieren, voor komende zondag is er nog plaats genoeg!

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Nieuwe voorzitters voor SJW Peco

Teuge- Per 16 juli jl. zal Henry Hurenkamp een stap terug te doen als voorzitter van SJW Peco. Na elf jaar voorzitter te zijn geweest van het bestuur van SJW Peco, heeft Hurenkamp het stokje overgedragen.

Hurenkamp is al vele jaren nauw betrokken bij SJW Peco en nam o.a. de leiding tijdens de bouw van het nieuwe pand aan de Fokkerstraat in Teuge. Ook in mindere tijden wist Hurenkamp samen met de vrijwilligers het hoofd boven water te houden en werden de zaterdagen in het nieuwe pand erg populair onder de jongeren. Ook evenementen als het Dorpsfeest en de Speelweek zijn behouden gebleven en geprofessionaliseerd onder het toezicht van Hurenkamp.

Naast voorzitter is Hurenkamp een bevlogen, humoristisch en warm mens die aandacht heeft voor de persoon achter de vrijwilliger. Alle vrijwilligers zijn Hurenkamp dankbaar voor zijn inzet, kennis en vele uren die hij wekelijks heeft besteed aan SJW Peco.

Na elf jaar is het dus tijd voor vernieuwing en verjonging binnen de sturing van de jeugdsoos. Waar het voorheen gebruikelijk was om één voorzitter te hebben, is er ditmaal gekozen voor een duo. Gerwin Hemeltjen en Roddy Linthorst zullen samen met het bestuur en alle vrijwilligers de koers voortzetten en verder bouwen aan de toekomst van SJW Peco.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht

Trefpunt Duistervoorde weer mondjesmaat open

Twello- Het is zover! Trefpunt Duistervoorde opent haar deuren weer. De deuren gaan nog niet wagenwijd open maar op een kiertje, want ze beginnen mondjesmaat met hun activiteiten; dit natuurlijk volgens de geldende richtlijnen.

Op maandag 13 juli a.s. is er weer gestart met het dagelijkse koffiedrinken van 10.00 tot 11.00 uur.
De dag erna, dinsdag 14 juli om 14.30 uur, begonnen ook weer de wekelijkse Jeu de Boules activiteiten voor de bestaande groep.
Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de andere activiteiten weer beginnen, maar Trefpunt Duistervoorde gaat iedereen daarover natuurlijk op de hoogte houden.

Een punt van aandacht is het feit dat Trefpunt Duistervoorde voortaan een eigen ingang heeft; men maakt geen gebruik meer van de hoofdingang van Sensire, maar van hun eigen ingang; volg daarvoor de aanwijzingen op het gebouw.

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Spetterende afsluiting scouting Gelre Groep

Twello- De Zamiwelpen van scouting Gelre Groep (jongens en meiden van 7 – 11 jaar) hebben het seizoen spetterend afgesloten! Dat was vet genieten.

Afsluiting van het seizoen
Normaliter wordt het scoutingseizoen afgesloten met een activiteit voor alle jeugdleden. Maar door de corona-maatregelen was dat een brug te ver. Maar een scout denkt altijd positief: wat kan er wel? De seizoensafsluiting gebeurde daarom dit keer per speltak. En voor de Zami-welpen was dat een wateropkomst. Wat is er nou mooier dan met zomers weer lekker dollen met in het water. De kinderen én de leiding hebben zich uitstekend vermaakt met een buikschuifbaan en een zelfgemaakt zwembad.

Scouting activiteiten
Het mooie van scouting is dat je elke week wat anders doet. Maar altijd volop actie. En in een groep, samen met leeftijdsgenoten. Uitdagende activiteiten, zo veel mogelijk in de natuur. Zo leer je spelenderwijs je grenzen te verleggen en samen te werken met respect voor de ander. Er is veel ruimte om te ontdekken en te leren.

Interesse?
Kijk dan eens op www.gelregroep.nl Meedoen na de zomervakantie? Kinderen vanaf 7 jaar mogen gratis en zonder verplichtingen 4x meespelen. Stuur dan wel een mail naar info@gelregroep.nl Kijk ook eens op www.facebook.com/scoutingtwello en www.instagram.com/scoutinggelregroeptwello

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Schrijverscafé Kunstkring op 17 juli in de Open Lucht

Twello- Vrijdag 17 juli is er sinds een hele tijd weer een gezellig schrijverscafé bij de Kunstkring in de Dorpsstraat 11 A. Vanaf 16.00 uur beginnen de vaste schrijvers met hun voordrachten op het terras. Zij verpakken hun gevoel en ervaringen van de afgelopen maanden in verhalen en gedichten. U kunt natuurlijk al iets eerder terecht om van de mooie corona-proof expositie route te genieten in de galerie. Vanaf 15.00 uur is de kunstgalerie geopend voor de expositie.

,,Er is genoeg om over te schrijven.’’ Aan het woord is Lis van der Geer, coördinator van het Schrijverscafé van de Kunstkring in Twello. ,,In een paar maanden tijd is de wereld en ons leven veranderd en vreemd. Van complete ‘lock-down’ naar gematigde vrijheid en economische crisis. Sluimerend gevaar dreigt nog steeds. Wat doet dat met ons? Waarom zijn we zo bang? Vrees en fantasie gaan hand in hand, las ik in een interview met filosoof en psychiater Damiaan Denys. ‘Alles wat we doen, hebben we in onze geest al tientallen keren herhaald. Dat is wat onze hersenen doen: op het leven vooruitlopen.’’

,,Hoezo denk je dan? Angst voor het besmettelijke coronavirus is, heeft toch iedereen en is begrijpelijk? We willen gerust gesteld worden en een vriendelijk gezicht als dat van Diederik Gommers voorzitter IC’s stelt gerust zo lang hij niet ongerust kijkt. Premier Rutte zet telkens hetzelfde optimistische masker op. Dat vind ik minder geruststellend. Angst regeert, maar ook is er steeds meer onverschilligheid en komt er een tegenbeweging en opstandigheid.

Inmiddels wordt deze angst ook een mondiale obsessie. Sommigen van ons vinden het overdreven. Alles moet ervoor wijken: economie, onderwijs, rechtspraak, cultuur, de kunsten. We hebben geen controle en daarom vindt iedereen dit virus zo vervelend. Je ziet het virus niet, je ruikt het niet, niemand weet er het fijne van. Dus dan gaan we aan de slag en maken we modellen om het virus in te vangen. Die modellen lopen weer achter en wat is nog waar.

Anderen vinden het sluimerende virus nog steeds een bedreiging en hadden te maken met ziekte of verlies van dierbaren. Feit is dat deze sluimerende vijand nog lang niet weg is. Ook blijkt bij veel mensen dat het leven verandert of dat we er anders tegen aan gaan kijken. Hoe beleven mensen dit?

Wilt u wellicht ook een verhaal of gedicht voordragen tijdens ons Open Lucht Schrijverscafé? Dan kunt u informatie vragen en/of zich in ieder geval vooraf aanmelden bij de coördinator lisvandergeer@hotmail.com . Publiek is van harte welkom om het schrijverscafé op het terras e.o. van de Kunstkring bij te wonen. Start is stipt 16.00 uur. Toegang is gratis, maar een vrije gift bij de barman is zeer welkom.

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Schubertiade alsnog buiten op Kleine Noordijk

Wilp- Op zondag 22 maart zouden pianist Jaap Eilander en zangeres Elske ter Lindert een concert met schilderkunst op de Kleine Noordijk ten gehore brengen. Een bijzondere samenkomst van verschillende kunstdiciplines. Maar toen brak de coronacrises uit en ging het hele feest niet door. Op 19 juli gaan de artiesten alsnog het podium op, twee keer zelfs, om 11.00 uur en 15.00 uur, maar dan buiten!

De Oostenrijkse componist Franz Schubert organiseerde avonden voor zijn vrienden in gezellige huiskamers waar zijn muziek tot klinken kwam en die van goede collega’s. Deze avonden gingen Schubertiades heten.

Wij brengen zo’n Schubertiade naar de Kleine Noordijk.

Centraal staat de muziek van Schubert rond 2 thema’s, het voorjaar en de liefde. Naast Schubert komen ook liederen aan bod van Beethoven en Brahms.

Geïnspireerd op de muziek, gaat een kunstenares tijdens het concert schilderen.

De voorstelling om 15.00 uur is inmiddels uitverkocht, maar in de ochtend is er nog plek om 11.00 uur.

Kaarten kosten € 22,50 p.p. losse verkoop en € 17,50 p.p voor vrienden van SCKN, dit is inclusief koffie/thee en een consumptie

Meer informatie en reserveren: www.sckn.nl

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Nieuw Klompenpad: Beekweidenpad

Voorst- Vrijwilligers, gemeente Voorst en Stichting Landschapsbeheer Gelderland zijn blij met het nieuwe Klompenpad Beekweidenpad.

Klompenpaden zijn wandelroutes door het boerenland, over onverharde paadjes en vergeten doorsteekjes. Samen met vrijwilligers en met medewerking van grondeigenaren is het gelukt het Beekweidenpad te ontwikkelen. Het Beekweidenpad is het 125ste Klompenpad.

Vanwege de coronamaatregelen is de feestelijke opening uitgesteld tot 12 september. Het Beekweidenpad is open vanaf 7 juli. Wandelen door het mooie buitengebied van Voorst
Het Beekweidenpad is een rondwandeling van 16 kilometer door een beekdal en bossen, over enken en landgoederen in het mooie buitengebied van Voorst. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer te koop bij Bakker Bril, Camping De Haverkamp en VVV’s in de regio. Kijk ook op www.klompenpaden.nl.

Startpunt: Dorpshuis Voorst, Schoolstraat 14 in Voorst
Opstappunten: Bakker Bril, Rijksstraatweg 24 in Voorst en Station Voorst-Empe in Empe. Klompen aan, rugzak op en gaan!
Dit Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Voorst, Provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Muzikaal terras Brasserie Kriebelz is van start gegaan!

Terwolde- Tientallen e-mailberichten konden René en Helma Zeisseink in ontvangst nemen, nadat zij op social media en via deze krant een oproep deden aan enthousiaste musici, om op het terras van de brasserie te komen spelen. Het wachten was op het betere weer, maar afgelopen zondag 12 juli was het dan zover. De gasten genoten tijdens de borrel of het diner, in een ongedwongen sfeertje van live muziek.

Hartverwarmende teksten alsmede enthousiaste uitingen van vele muzikanten. ‘Hartstikke leuk idee!’, ‘Hoe leuk zou het zijn weer eens op te kunnen treden, wij hebben dat erg gemist‘, ‘Vindt u het leuk om een saxofoonkwartet op het terras te ontvangen?’, ‘Wij willen wel graag een keertje optreden op uw terras voor een drankje en hapje met onze mannen!’

Inderdaad, een drankje en een hapje, want dát is hetgeen de deelnemers wordt aangeboden. Immers, in de afgelopen maanden heeft de horeca financieel flink in moeten leveren en muzikaal entertainment was nergens toegestaan. Samen genieten van de gasten en luisteraars, weer kunnen doen waar je goed in bent en elkaar daarin bij staan.

Brasserie Kriebelz heeft daarbij nog wel een leuke uitdaging gekregen, want de agenda met optredens is t/m einde september vrijwel vol. ‘We willen iedereen die zich heeft aangemeld uiteraard een podium geven op ons terras’ aldus René Zeisseink. ‘Daarbij is er een grote diversiteit aan muziek. Blaasmuziek, gitaar, accordeon, zang en verschillende groepssamenstellingen.’

Het muzikaal terras vindt alleen plaats bij gunstige weersomstandigheden en dus alleen buiten. De optredens vinden in de tweede helft van de middag plaats, vanaf ca. 15.00 uur op de zaterdag en de zondag. De musici kunnen weer even lekker spelen in een ongedwongen sfeer, er ligt geen strak omlijst programma en de tijden kunnen enigszins variëren.

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Meet-in 11: koffie/thee met aandacht weer van start

Twello- Meet-in 11 kon lange tijd niet doorgaan door het Coronavirus. Nu er steeds meer mogelijk is willen we weer beginnen. Zeker in de zomerperiode. De bibliotheek is nog gesloten voor groepen mensen. Daarom zijn we tijdelijk te vinden in gebouw Irene, naast de Dorpskerk in Twello, voorlopig alleen op de vrijdagen 17, 24 en 31 juli. Wellicht zijn er daarna weer mogelijkheden in de bibliotheek.

Meet-in 11 is een initiatief van de Dorpskerk en de bibliotheek Twello. Iedereen kan er terecht voor een praatje, een kopje koffie of thee, gezelligheid en een luisterend oor. Koffie of thee met aandacht! Zo maar eens komen kijken, even uitrusten van marktbezoek of winkelen. Even een babbeltje, maar ook diepgaande gesprekken over hoe het leven gelopen is, of over geloof en bezinning. Maar vooral aandacht voor elkaar. Corona heeft veel impact. Het betekent vooral ook veel alleen-zijn. Daarom zijn we blij dat we weer open kunnen gaan, al is het op een andere plek, iets verder van het centrum. Corona betekent ook dat we rekening moeten houden met de 1,5 meter regel; iets meer afstand houden dan gebruikelijk en ook met een beperkt aantal personen in de zaal. Als de maximumcapaciteit bereikt is, moeten we helaas de deuren sluiten. Gezien de toeloop in het afgelopen seizoen denken we dat dat niet nodig zal zijn. Bij mooi weer kunnen we de tafels wellicht buiten zetten.

We willen er voor iedereen zijn. Weet je/u iemand, maak hem/haar op deze mogelijkheid attent. Of: neem hem/haar de eerste keer mee.

Meet-In 11 is er op de vrijdagmiddagen 17, 24 en 31 juli van 14.00 uur tot 16.00 uur in gebouw Irene, naast de Dorpskerk Twello, Dorpsstraat 8. Iedereen is welkom. Reserveren is niet nodig. Info: gosseling@pkn-twello.nl of Henk-Jan Gosseling 06-46166193

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

FIETSENWINKEL MANTEL OPENT SERVICEPUNTEN IN APELDOORN EN EDE

Apeldoorn- Fietsspecialist Mantel staat al meer dan 80 jaar bekend als dé plek waar je terecht kunt voor fietsonderhoud, fietsreparaties en het aanschaffen van een (nieuwe) fiets. Van stadsfietsen en e-bikes tot racefietsen en mountainbikes.

Mantel merkt dat steeds meer klanten vaker online kopen of in de superstore, maar het wél prettig vinden als reparatie of onderhoud in de buurt mogelijk is.
Daarom opent Mantel in augustus twee nieuwe servicepunten in Apeldoorn en in Ede. De nieuwe locaties zijn ingericht als servicepunt. Dit betekent dat deze Mantel-vestigingen het ‘kleine broertje’ worden van de Mantel superstores in Arnhem en Utrecht. En daarvoor zoekt Mantel personeel: ervaren fietstechnici en beginnend fietsmonteurs zijn welkom om te solliciteren. Kijk op: werkenbij.mantel.com

SERVICEPUNT
Bij de servicepunten kun je terecht voor fietsonderhoud en reparaties. Mantel heeft hier een klein assortiment aan veel verkochte fietsonderdelen zoals binnenbanden, fietsverlichting en fietstassen. Het hart van het servicepunt is de werkplaats.

SUPERSTORE
De Mantel superstores in Arnhem, Utrecht en Den Bosch zijn de grootste fietsenwinkels van Nederland. Je vindt er stadsfietsen, mountainbikes, racefietsen, fietsonderdelen, fietskleding en accessoires. Er zijn volop testmogelijkheden, een enorme voorraad en specialisten die je graag helpen bij je keuze. Dus of je nu voor jezelf, je partner of voor de gehele familie op zoek bent, één bezoekje is genoeg.

MANTEL.COM
Geen tijd om de deur uit te gaan en morgen al iets nodig? Dan kun je terecht op mantel.com. Naast razendsnelle bezorging, kun je altijd makkelijk en gratis retourneren.

Door de online keuzehulpen en duizenden klantreviews kun je altijd thuis de beste keuze maken. Voor 22.00u besteld, is morgen in huis. Niet thuis? Je kan je online bestelde pakketje ook (gratis) in het Mantel servicepunt laten bezorgen en daar afhalen.

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Orkest Koninklijke Marechaussee bij Paleis het Loo

Apeldoorn- Ook het orkest Koninklijke Marechaussee uit Apeldoorn heeft tijdens de corona periode noodgedwongen stilgelegen. Net zoals veel burger orkesten kan deze beroepsfanfare nog niet volledig (met alle muzikanten tegelijk) een optreden verzorgen.

Daarom zijn diverse kleine ensembles samengesteld om bij Defensie-aangelegenheden muziek te maken. Het orkest Koninklijke Marechaussee treedt niet alleen op voor Defensie. Ook voor de burgerij geeft zij jaarlijks vele concerten in binnen- en buitenland.

Paleis het Loo
Op donderdag 16 juli en vrijdag 17 juli a.s. wordt bij de stallen van Paleis het Loo een lunchconcert verzorgt door het zacht koper ensemble o.l.v. Peter Kleine Schaars. De lunchconcerten starten om 13.00 uur en duren tot 14.15 uur.

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Leo Timmer, ‘de kunstenaar’ krijgt bewondering uit de dierenwereld

Terwolde- Leo Timmer uit Terwolde wordt tegenwoordig niet voor niets ‘de kunstenaar’ genoemd. Hij maakt van alles zoals: vogelhuisjes, windmolens, Sara's van berkenhout en allerhande dierfiguren. Onlangs heeft hij weer iets nieuws gemaakt. Van een doodnormale vork heeft Leo een slak gemaakt.

De creatie is bij hem op de tuintafel neergezet als pronkstuk van de week. Nu is het geval dat Leo de volgende dag buiten ging zitten om van een kopje koffie te genieten in de zon en hij nog eens goed keek naar zijn gemaakte slak. Wat hij vervolgens zag kon hij niet geloven . Hij riep zijn vrouw naar buiten en samen genoten ze van het wonder. Er was namelijk een echte slak op het kunstwerk gaan zitten en er min of meer mee samengesmolten. Natuurlijk werd het innige tafereeltje vervolgens op foto vastgelegd.

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Op de klumpkes door de Polder

Nijbroek- Uit het ruim twee jaar geleden opgestarte project Polder Nijbroek zijn projectgroepen met betrekking tot wonen en verblijven en biodiversiteit ontstaan. Een project, dat gerealiseerd wordt, is het kinderklompenpad. Het initiatief van de vrijwilligers uit Nijbroek is positief door gemeente, provincie en waterschap ontvangen en de nodige subsidies zijn toegezegd. Het was een hele toer om een aantrekkelijke en veilige route uit te zetten: waar kan het pad met toestemming van de boeren door de weilanden lopen, waar moeten bruggetjes over sloten komen, hoe omzeil je gevaarlijke punten.

Nog steeds is de groep in overleg met boeren en pachters om de definitieve toestemming te krijgen om het pad over hun landerijen te laten lopen. Maar het lijkt er nu op, dat de laatste knopen kunnen worden doorgehakt. Als dat eenmaal zo ver is, zal de juiste route worden bekendgemaakt. We zijn erg blij dat de grondeigenaren en pachters een deel van hun grond ter beschikking stellen.

Het startpunt kunnen we al wel verklappen. Dat begint, hoe kan het ook anders, bij de Dorpskerk. In westelijke richting wordt dan naar de Wetering gelopen en via een ander pad keert men terug.

Aan aan het aspect veiligheid wordt extra grote aandacht besteed. Ouders moeten rustig de kinderen hun gang kunnen laten gaan zonder geregeld te moeten letten op fietsers of ander verkeer. Maar ook de dieren in de wei en in de sloot moeten zich veilig voelen. Dat betekent bijvoorbeeld geen afval achterlaten. Wist u dat een terloops weggegooid blikje in het gras na het maaien zodanig versplintert, dat het dodelijke inwendige bloedingen bij dieren kan veroorzaken?

Waarom een kinderklompenpad?
Er ligt in Nijbroek al een prachtig klompenpad met een lengte van 14 km, een “rondje” om de kerk. Daar komt nu een klompenpad speciaal voor kinderen bij (en natuurlijk voor iedereen, die zich nog een beetje kind voelt). Vanzelfsprekend is de afstand aan de kleine beentjes aangepast, maar is er een mogelijkheid om een langer stuk te lopen.

Spannend en leuk wordt het om dit pad te lopen. Veel mogelijkheden komen er om onderweg te spelen. Maar daar blijft het niet bij. Al spelende en onderzoekende gaan kinderen en volwassenen in het prachtige polderlandschap nieuwe dingen over de flora en fauna van Nijbroek ontdekken. Ze kunnen aan de hand van een brochure of de app allerlei opdrachtjes uitvoeren en vragen beantwoorden.

De route slingert langs fruitbomen en door kruidenweiden. De kinderen maken kennis met diverse boerderijdieren, komen langs een bijenstal en bij de Wetering kunnen ze met een netje het onderwaterleven ontdekken. Dan even wat lekkers en uitrusten - dat laatste vooral voor ouders en begeleiders - bij het Rustpunt van Wim en Eefje van Eek.

Als u meer informatie wilt, of u heeft leuke suggesties, dan kunt u contact opnemen met Anne-Marie van de Water amvdwater@ziggo.nl

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Juf kijkt met veel plezier terug op lange loopbaan voor de klas

Twello- ‘Het was heel spannend, maar voelde tegelijk ook vertrouwd’. Zo herinnert Ans Nieuwenhuis zich het jaar dat zij voor het eerst een eigen klas mocht draaien. In 1977 was dat combinatieklas 3/4 van de Antoniusschool in De Vecht. Vorige week nam zij afscheid van de Martinusschool in Twello, haar tweede ‘liefde’.

Door het Coronavirus is het laatste schooljaar voor de 64-jarige Nieuwenhuis hectisch verlopen: ‘’In zeer korte tijd heb ik heel veel bijgeleerd. Zoals lesgeven aan groepjes kinderen in Google Meet en digitaal vergaderen. Echt live contact vind ik toch wel heel belangrijk. Het is fijn dat ik nu tot aan de vakantie met alle 28 kinderen van groep 3 samen kan zijn. Dan kan ik het beter afsluiten.’’ Als kind op de toenmalige RK meisjesschool in Twello wist Ans al dat ze later zelf voor de klas wilde staan.‘’ Kinderen iets leren en de gezelligheid en sfeer van een groep spraken me zeer aan.” Ze ging naar de mavo, havo en pedagogische academie en sloeg aan het solliciteren. ‘’In die tijd kon je als beginnende leerkracht haast geen baan krijgen. Ik heb heel veel brieven geschreven. Gelukkig kon ik op de Antoniusschool beginnen. Daar had ik mijn laatste stage doorlopen.”

Trekkers
Veel kinderen op deze kleine dorpsschool kwamen uit boerenfamilies. Het viel Ans op dat zij enorm veel belangstelling voor trekkers hadden. ‘’Telkens als er een trekker langskwam, gingen ze staan om over de lage vitrages heen naar buiten te kunnen kijken. Kinderen spraken onderling ook veel in dialect.” Dat was voor de op een boerderij aan de Oude Wezeveldseweg tussen Twello en De Vecht opgegroeide juf geen enkel probleem. De geboorte van zoon Tom in 1983 – later kwamen hier dochters Mieke en Els bij - betekende dat Ans moest stoppen als leerkracht. ‘’Parttime werken kon toen niet, al heb ik wel invalwerk gedaan.’’ In 1985 begon de Twellose aan een tweejarige opleiding remedial teaching in Nijmegen. Stageopdrachten kon zij doen op de Antoniusschool. Na de opleiding werkte ze enkele jaren lang, een dag in de week, als remedial teacher op de vrije school in Zutphen. Het gemis van het dagelijks voor een groep kinderen staan, begon aan Ans te knagen en in 1991 keerde zij terug op de school in De Vecht. Daar stond ze voor de groepen 5,6,7 en 8 en deed zij invalwerk bij de kleuters. ‘’Ik heb hier altijd met heel veel plezier gewerkt, maar kreeg behoefte aan een nieuwe uitdaging.’’

School met PIT
Deze uitdaging vond Ans op de Martinusschool in Twello, waar zij in augustus 2001 begon. ‘’Deze school is best groot, maar zo voelt het niet. De collega’s hebben veel kwaliteit en zijn nauw bij elkaar betrokken. Er wordt ook veel gelachen. We hebben een goede directrice, die enthousiasme uitstraalt en daadkrachtig kan optreden. Ik sta volledig achter onze kernwaarden: Plezier, Inzet en Talentontwikkeling. Daarom noemt de Martinus zich een school met PIT.’’ Collega’s omschrijven Ans onder meer als ‘vriendelijk, positief en bescheiden’. Als zij geen aanmoedigingen uit haar directe omgeving had gehad, was dit afscheidsverhaal er nooit gekomen. ‘’Ik hoef niet zo nodig in de schijnwerpers te staan. Wel vind ik het leuk dat ik op deze manier alle (oud-) collega’s, (oud-)leerlingen en ouders kan bedanken voor de fijne samenwerking.’’

Openbaring
Het mooiste van haar vak, Ans grote passie, is kinderen leren lezen. ,,Als ze dat eenmaal kunnen, is dat voor hen een openbaring.’’ Lessen gaan tegenwoordig vaak volgens het principe van bewegend leren. ‘’Dit is net als bijvoorbeeld het digibord een mooie ontwikkeling. Bij bewegend leren lopen kinderen met kaartjes door de klas of doen ze mee aan een lopend dictee. Dat kun je ook in estafettevorm doen. Dit is veel aantrekkelijker dan alleen maar leren terwijl je zit.’’ Op de Martinusschool is Ans Nieuwenhuis – ‘’mijn man Martin mag ook mee’’ – uitgenodigd voor een afscheidsfeest op vrijdag 10 juli. Dinsdag 14 juli vierde zij met haar groep 3 een feestje en woensdag 15 juli is het echt haar laatste werkdag. Grootse plannen voor de komende jaren heeft de vertrekkende juf niet: ‘’Ik blijf mijn vaste oppasdag voor onze vijf kleinkinderen aanhouden, ga digitale fotoalbums maken en zal wel meer gaan wandelen, maar ik wil me niet direct overal op gaan storten.’’

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Juf Margreet verlaat Daniel de Brouwerschool

Wilp- Na 42 jaar trouwe dienst verlaat de vrolijke, zorgzame juf Margreet Wernars de Daniel de Brouwerschool. In 1978 startte ze als kersverse juf in groep 1. In de jaren die volgden heeft ze vol enthousiasme les gegeven aan allerlei groepen.

Zij heeft honderden leerlingen, van kleuter tot en met 20 jarigen, heel veel geleerd en een geweldige schooltijd bezorgd. Ze was niet alleen een fantastische juf, maar ook nog eens een hele gezellige collega. Margreet mag nu gaan genieten van haar zeer welverdiende pensioen. De leerlingen en het team gaan haar zeker missen.

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Jubilarissen Koor InBetween

Brummen- Ze hadden er niet meer op durven hopen maar bij Gemengd Koor InBetween ging de vlag uit: Koren mogen weer zingen! Drie en halve maand geen repetities en juist in het jubileumjaar werden die repetities zeer gemist. Maandagavond 6 juli kon het koor weer genieten van wat ze toch het liefste doen: Samen zingen! Om te kunnen voldoen aan de regels van het RIVM wordt er voorlopig uitgeweken naar een andere repetitieruimte. Na koffie met jubileumtaart was het de beurt aan dirigente Tatiana Laryna voor een repetitie in de avondzon. De stemmen waren wel aan wat extra oefening toe, maar wat heerlijk om weer te mogen zingen!

Na het muzikale gedeelte werd dit vreemde seizoen afgesloten met een hapje en een drankje en werd teruggekeken op 25 jaar InBetween. De oprichting, de dirigenten door de jaren heen, concerten, grappige maar ook verdrietige gebeurtenissen: het kwam allemaal aan bod.

Vervolgens werden de jubilarissen toegesproken met voor ieder een persoonlijke boodschap als dankjewel voor hun inzet. Want: Zingen kan (bijna) iedereen maar zingen in een koor vraagt net iets meer, want dat doe je samen! Een ieder werd verrast met een toepasselijke zonnebloem en voor de zilveren jubilarissen een InBetween-beker met opdruk en inhoud!

Felicitaties voor Tiny Verhulst, Brechtje Wijnen, Elly Groot (20 jaar) en Lidy Walgemoed, Elly Notten, Corrie van Dijk, Bert Kerseboom, Diny Holtslag, Jelly Welle, Elly Weustenenk en Jan Weustenenk (25 jaar) Deze laatste kreeg speciale aandacht als medeoprichter jarenlange penningmeester- en voorzitterschap. Jubilarissen Henny en Harry Brouwer (ook 25 jaar lid) waren helaas niet aanwezig maar zijn inmiddels op een andere manier in het zonnetje gezet.

Na de vakantie (start op 31 augustus) zingt InBetween weer verder en worden er ook weer plannen gemaakt voor het jubileumconcert!

Kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina @inbetweenbrummen of op onze website www.inbetweenbrummen.eu

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

Intensieve zorg in de Benring eindigt

Voorst- Er komt een einde aan de 24 uurs intensieve zorg in De Benring in Voorst. Dat constateren wooncorporatie Habion en zorgorganisatie Sensire met pijn in het hart nadat alternatieven voor de zes betrokken bewoners niet haalbaar bleken. De Benring in Voorst is een woonplek waar op initiatief van het dorp verschillende vormen van wonen, zorg en maatschappelijke initiatieven samenkomen, met de intentie dat mensen kunnen doorleven en niet meer hoeven te verhuizen.

Sinds het faillissement van voorganger Trimenzo in het najaar van 2019 biedt Sensire zorg aan bewoners die dat nodig hebben. Afgelopen maanden kwam Sensire tot de conclusie dat zij het niet maatschappelijk verantwoord vindt om met verlies de intensieve 24-uurs zorg aan maximaal 8 bewoners te blijven leveren.

De afgelopen weken zijn alternatieve scenario’s onderzocht, waarbij een andere zorgaanbieder de intensieve zorg zou overnemen. Dit is helaas niet gelukt, omdat deze aanbieder geen vergunning van het zorgkantoor heeft gekregen.
Sensire gaat, zoals de organisatie eerder heeft aangegeven, verder als aanbieder van thuiszorg in De Benring. Voor ongeveer 20 bewoners betekent dit dat zij, indien ze dat willen, zorg van Sensire blijven ontvangen en ook blijven wonen in de Benring. Voor de huidige zes bewoners die intensieve zorg ontvangen vervolgt Sensire het gesprek over zorgverlening op een andere locatie.

Habion en Sensire betreuren het dat de gezamenlijke zoektocht niet heeft geleid tot alternatieven, die een onvoorziene verhuizing zou voorkomen. Beide organisaties zetten zich in voor een goede overgang van zorg en wonen na 1 augustus voor alle bewoners.

woensdag 15 juli

Deel dit bericht

De Virtuele Atelierroute met Ingrid Bunnik

Voorst- Ingrid is lid van de Kunstkring Voorst en doet deze week als negende kandidaat mee aan de virtuele atelierroute, die dit voorjaar werd georganiseerd in plaats van de “fysieke”. De film over haar atelier en haar werk is te zien op de website van de Kunstkring, evenals de opnames van de vorige deelnemers.

Ingrid vertelt:
“van jongs af aan ben ik al een verzamelaar van stenen, takken, schelpen en rariteiten waar mijn oog op viel en speel ik met kleuren. Soms in dagboeken, plakboeken en soms staan ze als symbool ergens in of om het huis.

Toen enkele jaren geleden onze pubers steeds heftigere conflicten hadden met elkaar en ons als ouders, had ik een uitlaatklep nodig. Er kwamen thema’s die bij mij van binnen naar buiten moesten: contact, steun, loslaten, eigen vleugels, kwetsbaar, stevig staan. En die kregen vorm in steen, hout, verf en op papier.

Het verrast me hoe ik geraakt ben door het proces van inzicht, rust, en het resultaat. Het huis werd te vol. Wat ik maakte had voor mij betekenis. Dus toen kwam de tuin erbij. Als ik mensen ontmoet met een gemeenschappelijk thema geef ik een werkstuk mee; hoe meer ik deel hoe meer ruimte er komt voor nieuw”

woensdag 15 juli

Deel dit bericht