Bijna 600 zonnepanelen op dak Benring Voorst

Met een druk op de knop gaven drie bewoners de Benring in Voorst op 19 mei letterlijk nieuwe energie. Die komt van het dak, waar bijna 600 panelen zonlicht opvangen. Ruim de helft van de totale energiebehoefte van het gebouw. Zon op de Benring past naadloos in de grote verandering die het gebouw al vanaf eind 2013 ondergaat: van woonzorgcentrum naar woongebouw voor ouderen. Crowdfunding maakte de benodigde investering in slechts zes weken mogelijk. Subsidie van de provincie Gelderland zorgde voor ruim extra 70 panelen.
Samen met duurzaamheidsorganisatie Urgenda en platform voor collectieve zonne-energieprojecten Zonnepanelendelen is woningcorporatie Habion, onder andere eigenaar van de Benring, het initiatief ZonOpZorg gestart om zoveel mogelijk zorghuizen in Nederland te voorzien van zonnepanelen. Via crowdfunding moest vanaf oktober 2015 voor de Benring een bedrag van € 160.000 bij elkaar worden gebracht. Dankzij maar liefst 119 deelnemers is dat binnen enkele weken gelukt. Het succes is zo groot, dat er inmiddels meer daken op de nominatie staan om te voorzien van zonnepanelen.
Eerste verzorgingshuis
De Benring is hiermee het eerste verzorgingshuis dat op deze manier van zonne-energie wordt voorzien. De Benring was al een plek waar ouderen op een prettige en veilige manier oud kunnen worden. Dat wordt met een verlaging van de energiekosten nog aantrekkelijker. Daarbij levert het zonnepanelenproject een mooie bijdrage aan de versterking van de saamhorigheid in het dorp. Iedereen in het dorp kan er van profiteren.
´Wij zijn erg blij dat dit eerste ZonOpZorg-project geslaagd is en hopen dat er een inspirerende werking vanuit gaat en ook de andere 1900 zorghuizen in Nederland van zonnepanelen kunnen worden voorzien. Het kost zorginstellingen niets, omdat burgers betalen. Instellingen houden hun geld daardoor beschikbaar voor de zorg´, vertelt projectleider Wigger Verschoor van Urgenda. Een video van de opening is te bekijken via YouTube.
Beste scorende corporaties
Volgens een op 19 mei jongstleden verschenen rapport van Milieudefensie behoort Habion tot de best scorende woningcorporaties als het om duurzaamheid gaat. Naast zonnepanelen was Habion met Urgenda en Meneer de Leeuw initiatiefnemer van de succesvolle Energiestrijd Zorghuizen.
Open huis Benring
Na de feestelijke aansluiting van de zonnepanelen was er Open Huis in de Benring met allerlei activiteiten. Zo waren bijvoorbeeld rondleidingen door het gebouw, dat een compleet nieuwe jeugd ondergaat. Van alle voormalige bejaardenhuiskamers zijn één- en tweekamerappartementen gemaakt, die mensen vanaf deze zomer kunnen huren. Daarnaast worden op dit moment nog de gemeenschappelijke ruimten aangepakt.
De vernieuwing van de Benring vindt plaats vanwege het project ‘Bejaardenhuis, een tweede jeugd, waarmee Habion met bewoners en buurt het bejaardenhuis nieuw leven inblaast en opnieuw uitvindt. Deze vernieuwing is gestart eind 2013 en nadert zijn voltooiing. De officiële opening is op zaterdag 1 oktober. Kijk ook op www.een2ejeugd.nl.

maandag 30 mei 2016

Deel dit bericht
Advertentie