Gemeente oriënteert zich op preventie in het sociaal domein

Door de landelijke decentralisaties in het sociaal domein – de Participatiewet, de Jeugdwet en de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) – is de Gemeente Voorst per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor een breed palet aan taken binnen dit sociaal domein: zowel preventief als op het gebied van zorg en ondersteuning. In 2015 heeft het sociaal domein in de gemeente Voorst vooral in het teken gestaan van de afwikkeling van de implementatie van de nieuwe zorg- en ondersteuningstaken (o.a. zorgen voor goede toegang tot zorg en ondersteuning via het Maatschappelijk Netwerk Voorst (MNV) en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het maken van nieuwe werkafspraken met zorgaanbieders). De komende tijd wil de gemeente zich oriënteren op het verstevigen van de basis van onze lokale samenleving.
Omkijken naar elkaar en iedereen doet mee ...
´Het vormgeven van een vitale samenleving, waarin we naar elkaar omkijken en waarin iedereen meedoet: dat doen wij als gemeente Voorst al van oudsher´. Het uitvoeren van preventieve taken is ook altijd al een onderdeel geweest van de verantwoordelijkheid van de gemeente. Maar in Nederland is een ontwikkeling gaande van ‘verzorgingsstaat’ naar een zogenoemde ‘participatiesamenleving’. Hierin staan principes centraal als eigen kracht en eigen (sociale) netwerken. Die ontwikkeling wil de gemeente Voorst ‘vertalen’ naar de preventieve taken die de gemeente moet uitvoeren (transformeren). Deze transformatie gaat iedereen aan. Daarom wil de gemeente Voorst hierover met haar maatschappelijke partners en inwoners in gesprek. Met als kernvraag: ´Hoe versterken we met elkaar onze basis?´
De gemeente Voorst heeft een ‘Discussienotitie Transformatie Preventie 2016-2019’ ontwikkeld. Hierin formuleert de gemeente haar uitgangspunten voor de transformatie van de preventie. Wij willen met inwoners, verenigingen, ondernemers en maatschappelijke professionele organisaties hierover in dialoog, omdat de keuzes waar wij voor staan grote gevolgen kunnen hebben voor de bestaande taakuitvoering van met name de professionele organisaties.

Kracht Voorster samenleving benutten
De gemeente Voorst wil de kracht van de Voorster samenleving en haar inwoners versterken. De uitgangspunten hiervoor heeft de gemeente Voorst helder voor ogen: burgerinitiatieven zullen - veel meer dan tot nu toe - worden gestimuleerd. Want wat ontstaat vanuit de samenleving, wordt door die samenleving gedragen. De gemeente wil graag investeren in netwerken én samenwerking stimuleren in de volle breedte van de Voorster samenleving. Tussen bewoners onderling, tussen organisaties, tussen bewoners én organisaties, tussen het fysieke en het sociaal domein en tussen zorg, ondersteuning en preventie. Maar ook: durven loslaten, ruimte en kansen bieden aan het zelf oplossend vermogen. Waar ernstige problemen dreigen te ontstaan, blijft de gemeente uiteraard alert: om problemen te voorkomen en om tijdig in te kunnen grijpen.
Verder wil de gemeente graag samen met de inwoners, verenigingen, ondernemers en maatschappelijke professionele organisaties werken aan het oplossen van (zorg)vragen. Maar dan wel op een integrale wijze, zodat zorg en ondersteuning en preventief handelen met elkaar zijn verbonden. En tot slot wil de gemeente ruimte bieden voor creatieve oplossingen, die aansluiten bij vragen uit de huidige samenleving.
Met deze uitgangspunten verwacht de gemeente Voorst een goede, open en inhoudelijke discussie te kunnen voeren over preventie in het sociaal domein. Zodat alle betrokkenen met elkaar kunnen bouwen aan een vitale, krachtige samenleving.
Eerst gezamenlijk oriënteren ...
De gemeente Voorst wil graag een gezamenlijke oriëntatie op preventie in het sociaal domein. Daarom organiseert de gemeente op 20 april a.s. een bijeenkomst speciaal voor (bestaande en eventuele nieuwe) maatschappelijke professionele organisaties en op 21 april voor inwoners, verenigingen en ondernemers. Iedereen die geïnteresseerd is, of belang heeft, kan zich voor deze bijeenkomsten per mail aanmelden via g.rozeboom@voorst.nl of via het online aanmeldformulier op www.voorst.nl/sociaal-domein/preventiebeleid. De discussienotitie is daar ook te downloaden.

woensdag 16 maart 2016

Deel dit bericht
Advertentie