Ambitieuze Olaf Kok: ‘Wil alles eruit halen wat erin zit’

Twello- Als aanvoerder van Go Ahead Eagles Onder-21 klopte Olaf Kok al een tijdje op de deur van de eerste selectie. Eind oktober werd die deur voor hem geopend, toen hij in de bekerwedstrijd tegen Almere City FC als invaller zijn eerste officiële wedstrijd voor de hoofdmacht van Go Ahead Eagles speelde. Een mooi moment voor de 19-jarige voetballer, maar de spits wil meer…

Woensdag 27 oktober 2021 is een dag die Olaf Kok niet snel meer zal vergeten. Door de absentie van Isac Lidberg (schorsing) en Jacob Mulenga (blessure) mocht hij mee met de selectie van Kees van Wonderen voor de bekerwedstrijd tegen Almere City FC. “Ik hoorde het een dag van tevoren”, vertelt de aanvaller. “Dat was op zichzelf best onverwacht. In oefenwedstrijden mocht ik al een paar keer mijn opwachting maken, maar een officiële wedstrijd is toch een ander verhaal. Toen ik het te horen kreeg, stond ik er heel open in. Misschien ging ik spelen, misschien ook niet: we zouden het wel gaan zien.”

Olaf Kok begon op de bank en zag het team een allesbehalve moeiteloze avond beleven. Go Ahead Eagles stond weliswaar met 0-1 voor door een benutte strafschop van Luuk Brouwers, maar had het geruime tijd lastig tegen Almere City. “In de 60e minuut mocht ik gaan warmlopen”, herinnert de spits zich. “Toen dacht ik wel bij mezelf: ‘Het kan vanavond zomaar gaan gebeuren’. Op een gegeven moment riep de trainer me en mocht ik me klaar gaan maken om in te vallen. Heel zenuwachtig was ik niet, ik zat erg in mijn focus. Daardoor besefte ik het op het moment zelf ook niet helemaal. Mijn invalbeurt ging verder prima en naderhand ging ik even naar mijn vader en broer toe, die langs het veld stonden. Ze waren door het dolle heen en waren helemaal enthousiast dat ik mijn debuut had gemaakt. Pas tóén kwam bij mij ook het besef dat ik gewoon mijn officiële debuut had gemaakt voor Go Ahead Eagles…”

Het was de ultieme beloning voor Olaf Kok, die zichzelf als aanvoerder van Go Ahead Eagles Onder-21 wil blijven ontwikkelen. “Ik wil mezelf steeds meer bewijzen in de wedstrijden met O21 en me laten gelden tijdens de trainingen van het eerste elftal”, zijn de standvastige woorden van Kok. “Grotendeels train ik namelijk mee met de eerste selectie, waar het niveau natuurlijk een stuk hoger ligt dan bij Onder-21. Er wordt zoveel van je gevraagd: met én zonder bal. Vooral in fases van balverlies maak ik op tactisch gebied mooie stappen, die neem ik dan ook weer mee naar de wedstrijden van O21. Daar leg ik dan weer, op mijn beurt, aan mijn teamgenoten uit wat ik bij de eerste selectie heb geleerd, en zo wordt de intensieve speelstijl beetje bij beetje geïmplementeerd in ons team.”

Met het oudste jeugdteam van Go Ahead Eagles, dat zijn thuiswedstrijden speelt op sportpark Zuiderlaan in Twello, gaat het sportief gezien uitstekend. “We staan op een eerste plaats met een voorsprong van drie punten op FC Den Bosch O21 en vier punten meer dan AFC O21”, vervolgt Kok. “De bovenste twee teams promoveren. Mijn persoonlijke doel is om qua doelpunten en assists één-op-één te lopen, dat eis ik ook echt van mezelf. Als aanvoerder moet je een voorbeeld zijn en één van de betere spelers van het team, vind ik.”

En dús is Olaf Kok ambitieus. Met zijn vwo-diploma nog maar net op zak heeft hij besloten om nog geen vervolgstudie te kiezen. “Ik wil de volle focus op het voetbal hebben”, benadrukt hij. “De komende periode moet ik er alles uithalen wat erin zit. Daarvoor heb ik tijd en energie nodig, ook buiten de uren op de club. Ik ben nu zó dichtbij… Achteraf wil ik geen spijt hebben dat ik er niet alles uit heb gehaald. Verder ben ik ook realistisch, hoor. Je moet soms ook een beetje geluk hebben. Maar dat geluk kun je wel afdwingen, en daar ga ik alles aan doen.”

woensdag 12 januari 2022

Deel dit bericht