Combinatie goedkope bridgecursus én aandacht voor bewegen slaat aan onder zestigplussers

Teuge- Je hersenen trainen door tegen een zeer voordelig tarief te leren bridgen en daarnaast informatie krijgen over het sport- en beweegaanbod voor senioren in de gemeente Voorst. Van deze aantrekkelijke combinatie maken 26 zestigplussers dankbaar gebruik door mee te doen aan ‘Het Sportieve Brein’. Bij de aftrap van dit project in Dorpshuis Op den Toega in Teuge waren afgelopen woensdag 24 deelnemers aanwezig.

Voor de officiële openingshandeling tekende Wim Vrijhoef, de wethouder Zorg van de gemeente Voorst, die het bridgen met de paplepel kreeg ingegoten. “Op mijn twaalfde heb ik het van mijn ouders geleerd. Daarna ging ik vaak met hen mee naar toernooien waar ik zelf tegen andere jeugd kon spelen. Sinds een jaar of tien ben ik lid van Bridgeclub Twello.”

Leuk
Tegen de deelnemers aan de beginnerscursus zei Vrijhoef: “U gaat leren bridge en ik weet zeker dat u dit leuk gaat vinden.” De combinatie met bewegen in dit project spreekt de wethouder zeer aan: “We gaan zowel onze hersens gebruiken als ons lichamelijk verbeteren.”

Oefeningen

Over het belang van bewegen komt buurtsportcoach Guus Kroes vanaf de tweede cursusbijeenkomst vertellen. “Ik ga een aantal korte presentaties houden. Het is sowieso goed dat de deelnemers weten dat er bijvoorbeeld in Twello verschillende gymgroepen voor senioren zijn en ook wandelclubjes en yoga voor ouderen. Ik zal ook een aantal oefeningen met ze doen waarmee ze zelf thuis aan de slag kunnen.”

Langer fitter

Kroes benadrukt dat door in beweging te blijven en daarmee je hartslag regelmatig te verhogen je ervoor zorgt dat je lichamelijk en geestelijk langer fitter blijft. “Daarom is dit project ook een leuke combinatie van hersengymnastiek en bewegen.”

Op verzoek van de twee bridgeclubs in Twello, Bridgeclub Twello of Bridgeclub 2000, heeft Harriët Luiten namens de Apeldoornse Bridge Federatie het project in de gemeente Voorst van de grond getild. Drie jaar geleden deed ze dit ook al met veel succes in de gemeente Apeldoorn.

Vol lof

De projectcoördinator sprak in het Teugse Dorpshuis vol lof over de bereidwilligheid en medewerking van de gemeente Voorst om het project mogelijk te maken. De gemeente heeft in totaal zo’n 1800 euro in Het Sportieve Brein gestoken. De Twellose bridgeclubs dragen hier zelf ook financieel aan bij.

Hierdoor kunnen de deelnemers aan het project voor slechts 30 euro de twaalf bijeenkomsten tellende beginnerscursus bridgen in Teuge volgen. “Normaal betaal je hier tussen de 100 en 140 euro voor”, zei Luiten. Wie na de beginnerscursus meer wil leren, die kan voor hetzelfde lage tarief een vervolgcursus gaan doen.

Wethouder Vrijhoef zei ervan overtuigd te zijn dat iedereen kan leren bridgen. “Het is gewoon een kwestie van oefenen, al kom je ook na vele jaren spelen telkens nog weer voor nieuwe verrassingen te staan.”

Speelervaring

Harriët Luiten begon tien jaar geleden met bridgen, maar het laatste jaar heeft zij naar eigen zeggen ‘het meeste bijgeleerd’. “Bridge kent de spelonderdelen bieden en spelen. De spelregels kun je vrij snel leren, maar je leert het pas echt door in de praktijk veel speelervaring op te doen.”

woensdag 6 oktober 2021

Deel dit bericht