Dubbele winst Jan Ketelaar Cor Wenink wint St. Vincent

Twello- Vorige week schreven we al dat het vliegseizoen voor de duivensporters op volle toeren begint te draaien. Met drie vluchten was het afgelopen weekend dan ook druk bezet. Zaterdag kwamen de duiven thuis van de snelheid en dagfond, zondag arriveerden de marathonduiven van de klassieker uit St. Vincent.

Vrijdag werden de duiven ingezet voor een vlucht vanuit Etroeunght (285 km). Doordat er meerdere vluchten per week zijn daalt het aantal deelnemende duiven, en ook liefhebbers, per vlucht. Door 9 liefhebbers werden nog 118 duiven aan de start gebracht. Het weer was beter dan de afgelopen weken. Met een stevige wind op de staart werden snelheden gehaald van ruim 2000 mtr./min, ruim 120 km/h. Jan Ketelaar meldde vanuit Terwolde als eerste een duifje door. Later bleek dat hij er zelfs 2 vlak achter elkaar kreeg en daarmee de plaatsen 1 en 2 pakte. In Welsum was het Bertus vd Esschert die binnen 1 minuut drie duiven klokte en daarmee plek 3,4 en 5 pakt. In Teuge draait dan ook Jan de Ruiter zijn eerste duif en in Bathmen is het bij Ben Besselink waar een aankomende duif het elektronische systeem in werking stelt. Alle 9 deelnemende liefhebber draaien 1 of meer duiven in de punten. Marianne en Frits van Brummen draaien zelfs alle 3 ingezette duiven in de prijzen, in de breedte de beste uitslag van deze vlucht.

Donderdag werd er ingekorfd voor de dagfondvlucht vanuit La Ferte St. Aubin (584 km). De losplaatsen worden steeds exotischer. Er werden door 8 liefhebbers precies 49 duiven ingezet. De duiven werden mooi vroeg gelost, 07.45 uur. Ook nu uiteraard weer een lekker windje in de rug en weer was het Jan Ketelaar die als eerste een duifje zag arriveren. Door de veel grotere afstand lag de snelheid niet zo hoog als ’s morgens maar ruim 1800 mtr/min is nog alleszins respectabel. Nu wordt de Bathmense eer hoog gehouden door Gerard Bolink die 3 duiven ziet landen in 7 minuten. Verder zien we in de top veel eenlingen die allemaal een duifje in het snuitje van de uitslag klasseren. Marianne en Frits van Brummen hebben hun duiven momenteel prima in orde want ook nu weer klasseren ze niet alleen 2 van hun 3 deelnemende duiven maar vinden we die ook nog eens terug in de top 10.

Dinsdag werd er al ingekorfd voor St. Vincent (1102 km). Deze klassieker onder de duivenvluchten heeft een magische naam. Alleen de allersterkste en taaiste duiven kunnen op zulke vluchten een mooi resultaat neerzetten. Door 6 deelnemers werden er 15 duiven gezet. De duiven worden op vrijdag gelost en komen, na een overnachting, op zaterdag thuis. Vanwege slecht weer in Zuid-Frankrijk en op de vlieglijn, werd de vlucht 1 dag uitgesteld: los op zaterdag en weer thuis op zondag. Nog steeds stond er een voor de duiven gunstige wind wat her en der bleek uit de aankomsten. Op veel plaatsen kwamen er duiven thuis in het holst van de nacht. Op de Worp was het Cor Wenink die de snelste duif draaide. Vlak na hem draaien Marianne en Frits, die een prachtig weekend beleefden. Na weer 2 duifjes van Cor is het Jan Ketelaar die om 12.30 uur de vijfde en laatste prijsduif klokt.

Uiteraard werd er ook weer deelgenomen door liefhebbers van buiten de club. Ditmaal was er voor de meesten van hen geen prominente rol weggelegd. Wie wel een prominente rol speelde was Arjan Zoetbrood uit Apeldoorn, die vanaf St. Vincent zelfs 4 duiven klokte voor de eerste van Cor Wenink. Omdat Arjan geen lid is van Steeds Verder wordt hij uiteraard niet in de verenigingsuitslag opgenomen. Voor Cor ligt er voor de komende marathonvluchten dus nog wel een uitdaging.

Top 10 Etroeunght: 1,2,8,9. Jan Ketelaar, 3,4,5,7. Bertus vd Esschert, 6. Jan de Ruiter, 10. Ben Besselink.

Top 10 La Ferte: 1,8. Jan Ketelaar, 2,3,4. Gerard Bolink, 5,10. Comb. van Brummen, 6. Rein Evers, 7. Went vd Steeg, 9. Stefan Jansen.

Top 5 St. Vincent: 1,3,4. Cor Wenink, 2. Comb. van Brummen, 5. Jan Ketelaar.

woensdag 19 juni 2024

Deel dit bericht