Enerverende autocrosswedestrijden om de Europokal

Terwolde- De autocrosswedstrijden van Taco Terwolde op het traditionele terrein aan de Middendijk is dit jaar weer onder een bijzonder goed gesternte verreden. De omstandigheden waren eigenlijk te mooi om waar te zijn. Een prachtige baan. Een vrolijk zonnetje en een krachtige wind die voor het grootste deel van de wedstrijden het overvloedig opwervelende stof van het publiek afblies. Volgens het boekje dus. Dat bleek ook voor een groot deel van het programma op te gaan.

De organisatie kwam niet in de problemen door te weinig animo, integendeel. Er schreven veel meer deelnemers in dan was verwacht. Daarbij bovendien toppers uit eigen streek, de rest van Nederland en vooral ook uit België, Luxemburg en Duitsland. Dat betekende dat er tijdens de diverse manches op het scherpst van de snede gereden werd. De baan was supersnel, zodat de insiders hun hart vasthielden of alles wel zonder ongelukken zou kunnen worden afgewerkt. Dat bleek op enkele ongelukjes na, die uiteindelijk nog bleken mee te vallen, reuze goed te gaan. Mede door de inzet van de gebruikelijke hulptroepen zoals brandweer, EHBO afdeling Terwolde/Nijbroek en zorggroep De Haan konden alle wedstrijden probleemloos worden afgewerkt. De snelheden op de baan waren weliswaar behoorlijk hoger dan gebruikelijk en dus spectaculairder, de veiligheidsmarges werden door de officials van de KNAC/Europokal grondig gehandhaafd, waardoor het aantal rol overs en andere weliswaar spectaculaire buitelingen, die echter voor de gezondheid vaak minder positief uitvallen, drastisch werden beperkt.

Na een weekend vol voorronden, waarin al vele plaatselijke favorieten waren gesneuveld, startten op zondag aan het begin van de avond de grote finales. Organiserende vereniging TACO Terwolde, die het weekend om het Europokal klassement met ruim 30 eigen rijders begon, was daarin maar matig vertegenwoordigd. Bekende namen als Wilton Wichers Schreur (Deventer), Wesley Welgraven (Lettele), Kaylee van Middendorp (Deventer) en Piet van de Wetering (Olst) waren al vroegtijdig uitgeschakeld. Gelukkig waren er ook enkele uitblinkers. In de eerste finale, die van de verlaagde kevers (klasse 5), mag Maikel Roeterdink (Epse) vanaf de tweede rij starten. Na een mooie eerste bocht rijdt hij enkele ronden op een derde plaats, maar dan maakt hij (zoals velen dit weekend deden) een pirouette in de bocht. Uiteindelijk finisht hij in het achterveld. In de finale van klasse 7 staat namens equipe de Weerd, Gert Jan de Weerd (Terwolde) op de eerste startrij, met als doel de overwinning van vorig jaar nog eens over te doen. Met prachtig driftwerk in de bochten bemachtigt hij een tweede plaats en houdt die tot het einde vast. Vlak achter hem een mooie vierde plek voor Paul Groters (Terwolde), die eindelijk eens een weekend beleefde waarin alles ging zoals het moest. Tobias Schulze (Terwolde) maakt in de finale van klasse 10 een van de hardste koprollen van dit weekend. Zijn bolide vliegt vele meters de lucht in als hij op volle snelheid de wal raakt. Schulze komt er heelhuids uit, maar zijn auto is er slecht aan toe. Een andere koprol is er van Nick Pelgrom (Terwolde). In de eerste bocht van zijn finale belandt hij op zijn dak, waardoor ook hij deze thuiswedstrijd geen punten mee mag nemen. Om af te sluiten met goed nieuws, in de finale van klasse 3 is TACO Terwolde ruim vertegenwoordigd. Robbert Beelen (Welsum) staat met zijn Audi op pole position, verder staan Robbert Kluin (Welsum), William Krijt (Terwolde), Erik Tempert (Vroomshoop) en Gerald Nooteboom (Nijbroek) aan de start. Beelen wint de finale met overmacht, ook in de top 10 eindigen Kluin (7e plek), Krijt (9e plek) en Tempert (10e plek). De afsluitende Superfinale biedt het spektakel dat bij deze grootse eindwedstrijd hoort, met veel uitvallers en technische problemen. De Belg Glenn Wouters schrijft hem uiteindelijk op zijn naam, door in de laatste bocht Jimmy Hop (Nijkerk) te verslaan.

woensdag 1 juli 2015, foto door Enerverende autocrosswedestrijden om de Europokal

Deel dit bericht