Familievoorstelling: Introdans presenteert eigentijdse versie van Carmen

Regio- Een groots bezette vurige dansproductie voor de hele familie: met de moderne versie van het ballet Carmen start Introdans met een nieuwe traditie. De aankomende jaren presenteert het Arnhemse gezelschap rond de feestdagen een klassieker in een modern jasje. Het stuk wordt gedanst door het complete ensemble van meer dan twintig dansers en reist tot en met 17 februari 2023 langs de Nederlandse theaters. Op zaterdag 21 januari te zien in de Deventer Schouwburg. Carmen.maquia van de Spaanse choreograaf Gustavo Ramírez Sansano is wereldwijd een groot succes en nu voor het eerst in Nederland te zien in de versie van Introdans.

Deze gepassioneerde familievoorstelling vormt een mengeling van moderne dans, flamenco en de paso doble. Het is een eigentijdse dansversie van de wereldberoemde – en bijna 150 jaar oude – opera op muziek van George Bizet, over de temperamentvolle Carmen die zich door niets of niemand wil laten binden. Ramírez Sansano (o.a. ex-danser NDT) koos Picasso’s werk als inspiratiebron, met zwart-witte decors en kostuums en – uiteraard - muziek van Bizet.

De zachtaardige soldaat Don José valt als een blok voor de vurige Carmen, maar zij wil zich niet binden aan één man. “Bij Carmen spat de passie en emotie van het toneel. Mijn doel is om oude verhalen zoals deze op een vernieuwde manier te vertellen. Met aansprekende decors en veel dansers creëren we een totaalbeleving die jong én oud meeneemt in de magie van dans”, aldus Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans.

Gustavo Ramírez Sansano noemt zijn versie van Carmen net iets anders, namelijk Carmen.maquia. “Deze titel heb ik afgeleid van ‘tauromaquia’, dat Spaans is voor ‘de kunst van het stierenvechten’. Pablo Picasso vergeleek Carmen vaak met een ontembare stier, dus ik verwijderde ‘tauro’ en voegde ‘Carmen’ toe. Carmen de ontembare!”

Interactief foyerprogramma – Carmen.experium

Om een totaalbeleving te bieden aan bezoekers kunnen ze voorafgaand aan de voorstelling en in de pauze het Carmen.experium bezoeken in de theaterfoyer. Een interactieve experience voor jong en oud waarin je met alle zintuigen de voorstelling Carmen kan ervaren. Je hoort muziek, kan een dansje instuderen, de kostuums voelen, de smaak van Carmen proeven en nog veel meer.

Introdans seizoen 2022/23

Met ingang van dit seizoen zijn de twee ensembles van Introdans samengevoegd tot één groot ensemble dat naast bijzondere producties met nieuw werk en repertoirestukken ook grootschalige familievoorstellingen voor jong tot oud presenteert. Hiermee wordt (nieuw) publiek verleid de weg naar het theater te maken. Na het uitbundig gevierde gouden jubileum bestaat het programma dit seizoen uit:

- Carmen.maquia (tournee t/m feb 2023)

- Bach (première 3 mrt Stadsschouwburg Nijmegen | tournee t/m mei 2023)

- HubClub ’23 (première 25 mei Musis Arnhem | tournee t/m 15 juni 2023)

- End of Season (Stadstheater Arnhem 22 t/m 28 juni 2023)

Introdans is er voor iedereen

Al meer dan 50 jaar enthousiasmeert Introdans zo veel mogelijk mensen voor de danskunst: met hart, ziel en heel veel vakmanschap. Met een internationaal toonaangevend dansrepertoire door inspirerende danskunstenaars waarmee zowel een volwassen als een jong publiek wordt bediend. Waardevol danserfgoed naast vernieuwende creaties. Eigentijdse stijlen voor een brede smaak en een groot publiek. Vanuit de kunst verbinden we mensen met hun verbeeldingsvermogen en eigen danskracht. Inclusief, want iedereen kan dansen. Emoties worden invoelbaar: een rijke beleving. Introdans beweegt je!

Carmen in Deventer Schouwburg

Zaterdag 21 januari 2023, aanvang 19.00 uur

Tickets: https://deventerschouwburg.nl/programma/introdans-carmen

Foto: Pieter Henket

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht